Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in GayaJi, Bihar
22 AUG 2025 3:20PM by PIB Delhi
We bow to Gaya Ji, the world-renowned sacred city of knowledge and liberation.
On the glorious land of the Vishnupad Temple, I extend my greetings to all of you.
Hon’ble Governor of Bihar, Arif Mohammad Khan ji; the popular Chief Minister Nitish Kumar ji; my colleagues in the Union Cabinet, Jitan Ram Manjhi ji, Rajiv Ranjan Singh, Chirag Paswan ji, Ram Nath Thakur ji, Nityanand Rai ji, Satish Chandra Dubey ji, Raj Bhushan Chaudhary ji; Deputy Chief Ministers Samrat Chaudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji; Ministers of the Bihar Government; my fellow Parliamentarian Upendra Kushwaha ji; other MPs; and my dear brothers and sisters of Bihar!
This land of Gaya Ji is a land of spirituality and peace. It is the sacred land where Lord Buddha attained enlightenment. The spiritual and cultural heritage of Gaya Ji is very ancient and immensely rich. The people here had wished that this city should not just be called Gaya, but Gaya Ji. I congratulate the Government of Bihar for this decision. I am glad that the double-engine government of Bihar is continuously working for the rapid development of Gaya Ji.
Brothers and sisters,
Even today, projects worth 12,000 crore rupees have either been inaugurated or their foundation stones laid on the same day from the sacred land of Gaya Ji. These include many major projects related to energy, healthcare, and urban development. These will strengthen Bihar’s industries and create new employment opportunities for the youth. I congratulate the people of Bihar for these projects. A new Hospital and Research Centre has also been inaugurated here today for better healthcare facilities in Bihar. Now, the people of Bihar will have another facility for cancer treatment.
Friends,
Bringing ease to the lives of the poor, and making the lives of women simpler—this is where I find the greatest satisfaction as a servant of the people. Just like giving a permanent home to the poor...
Friends,
I have a major resolve. Until every needy person has a permanent house of their own, Modi will not sit in peace. With this vision, more than 4 crore houses have been built and handed over to the poor over the last 11 years. In Bihar alone, over 38 lakh homes have been constructed. In Gaya district too, more than 2 lakh families have received their permanent homes. And we haven’t just given houses—that is, four walls—we have given the poor their dignity along with them. These homes come with facilities like electricity, water, toilets, and gas connections. In other words, poor families now have the guarantee of living with convenience, safety, and respect.
Friends,
Today, continuing this effort, more than 16,000 families from the Magadh region of Bihar have received their permanent homes. This means that the celebrations of Diwali and Chhath Puja will be even brighter for these families this year. I heartily congratulate all the beneficiary families who have received their homes. And for those who have not yet been able to benefit from the PM Awas Yojana, I want to assure you—the campaign for housing will continue until every poor person has a permanent home of their own.
Friends,
Bihar is the land of Chandragupta Maurya and Chanakya. Whenever Bharat has been challenged by an enemy, Bihar has stood as the nation’s shield. Every resolve taken on this land carries the strength of this soil, and every resolve taken here never goes in vain.
And that is why, brothers and sisters,
When the terrorist attack happened in Pahalgam, Kashmir, when our innocent citizens were killed after being asked about their religion, it was from this very land of Bihar that I had declared that terrorists would be reduced to dust. Today, the world is witnessing that the resolve taken from this land of Bihar has been fulfilled. You may recall—at that time Pakistan was sending drone attacks and launching missiles at us, while Bharat was shattering those Pakistani missiles in the air like straws. Not a single missile from Pakistan could harm us.
Friends,
Operation Sindoor has drawn a new line in Bharat’s defence policy. Now, no one will be able to send terrorists into Bharat and carry out attacks and get away with it. Even if terrorists try to hide underground, Bharat’s missiles will bury them there.
Friends,
The rapid development of Bihar is a very big priority for the NDA government at the Centre. That is why today Bihar is moving ahead on the path of all-round development. In the past years, old problems have been addressed, and new avenues of progress have been created. Remember how things used to be during the “lantern rule.” At that time this region was gripped by red terror. Because of Maoists, it was difficult to move around anywhere after sunset. Cities like Gaya Ji were plunged into darkness during the lantern rule. Thousands of villages didn’t even have electricity poles. The lantern regime pushed Bihar’s future into darkness. There was no education, no employment, and generations of people were forced to migrate from Bihar because of them.
Friends,
The RJD and its allies see the people of Bihar only as their vote bank. They have no concern for the joys, sorrows, dignity, or respect of the poor. You may recall that a Congress Chief Minister once openly declared from a stage that people from Bihar would not be allowed into his state. Such deep hatred of Congress towards the people of Bihar, such contempt—this can never be forgotten. Even after such mistreatment of the people of Bihar by the Congress, the RJD leaders remained in deep slumber.
Brothers and sisters,
The NDA government of Bihar is responding to this hateful campaign of Congress and the Indi alliance. We are working with the vision that sons and daughters of Bihar should find employment here itself, live lives of dignity here itself, and take care of their parents here itself. Now major projects are coming up in Bihar. In Dobhi of Gaya Ji district, the biggest industrial area of Bihar is being developed. A technology centre is also being established in Gaya Ji. Today itself, the Buxar Thermal Power Plant has been inaugurated. Just a few months ago, I laid the foundation stone for the Navinagar Super Thermal Power Project in Aurangabad. A new thermal power plant will also be built in Pirpainti, Bhagalpur. These power plants will increase the supply of electricity in Bihar. And you all know—what happens when electricity production increases? Electricity supply in homes increases, industries get more power, and this in turn creates new opportunities for employment.
Friends,
Nitish ji has launched a major campaign to provide secure government jobs to the youth of Bihar. It is because of Nitish ji that even the recruitment of teachers here has been carried out with full transparency.
Friends,
To ensure that the young people here get maximum employment opportunities within Bihar itself and are not forced to migrate in search of jobs, a new scheme of the Central Government will provide major support. Just last week, starting from this Independence Day on 15th August, the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana has been launched nationwide. Under this scheme, when our youth take up their first job in the private sector, the Central Government will directly provide them 15,000 rupees. Private companies that employ young people will also receive additional financial support from the government. My young brothers and sisters in Bihar will greatly benefit from this scheme.
Friends,
Whether it was Congress or RJD, their governments never understood the true value of people’s money. For them, public money only meant filling their own coffers. That is why during Congress-RJD governments, projects would remain incomplete for years. The longer a project was delayed, the more money they would siphon off. The NDA government has put an end to this wrong approach. Now, after the foundation stone is laid, efforts are made to complete the work as quickly as possible within the given timeframe. Today’s program is also a wonderful example of this. I was given the privilege of laying the foundation stone for the Aunta–Simaria section, and today, with your blessings and love, I have also been given the opportunity to inaugurate this bridge. This bridge will not only connect roads, but it will also unite North and South Bihar. Heavy vehicles which earlier had to take a 150-kilometer detour via Gandhi Setu will now have a direct route. This will speed up trade, empower industries, and make it easier for pilgrims to reach their destinations. When the NDA government lays the foundation for development projects, they are surely completed—this is guaranteed.
Friends,
The NDA’s double-engine government is also working rapidly on the development of the railways here. Under the Amrit Bharat Station Scheme, the Gaya Ji railway station is being modernized. This will provide passengers with facilities similar to those at an airport. Today, Gaya is a city that has the services of Rajdhani, Jan Shatabdi, and the indigenously built Vande Bharat trains. The direct connection from Gaya Ji, Sasaram, Prayagraj, and Kanpur to Delhi is opening up new opportunities for the youth, the farmers, and the traders of Bihar.
Brothers and sisters,
With your blessings, and because of the unwavering trust of the nation, my tenure of service that began in 2014 as Prime Minister is still continuing. In all these years, not a single stain of corruption has been put on our government. Whereas after independence, the Congress governments, which ruled for 60–65 years, have a long list of corruption cases. And as for RJD’s corruption—every child in Bihar knows about it. I firmly believe that if we want to take the fight against corruption to its logical conclusion, then no one should be kept outside its ambit. Think about it—today, the law says that if even a small government employee is kept in custody for 50 hours, he is automatically suspended. Be it a driver, a junior clerk, or a peon—his life gets ruined forever. But if someone is a Chief Minister, a Minister, or even a Prime Minister, he can still enjoy the pleasures of power even while sitting in jail. How can this be possible? We saw not long ago how files were being signed from jail, how government orders were being issued from inside the prison. If leaders continue to behave in this way, how can the fight against corruption ever be won?
Friends,
The Constitution expects honesty and transparency from every public representative. We cannot allow the dignity of the Constitution to be torn apart. That is why the NDA government has brought a law against corruption that includes even the Prime Minister within its ambit. This law also covers Chief Ministers and Ministers. Once this law comes into force, whether it is the Prime Minister, a Chief Minister, or any other Minister—they will have to secure bail within 30 days of arrest. And if bail is not granted, then on the 31st day they will have to vacate their office. Tell me, brothers—if someone goes to jail, should they not have to leave their post? Can they continue sitting on the chair? Can they sign government files from jail? Can anyone run a government from inside prison? And that is why we are moving ahead to make such a strict law.
But friends,
These RJD people, these Congress people, these Left people—they are opposing this law. They are furious. And who doesn’t know why? Those who have sinned, they may hide their crimes from others, but deep inside, they know what misdeeds they have committed. This is the story of all of them. These RJD and Congress leaders—some are out on bail and some are running around courts caught in railway scam. And those who are roaming free on bail today are the very ones opposing this law. They fear that if they land in jail, all their dreams will be shattered. That is why, day and night, they keep hurling all kinds of abuses at Modi. They are so agitated, so restless, that they are opposing this people-oriented law. Our Rajendra Babu, our Babasaheb Ambedkar could never have imagined, never even dreamed, that power-hungry leaders would indulge in corruption and still cling to their chairs even after going to jail. But now, the corrupt will go to jail, and their chair will also go. The resolve to make Bharat free from corruption belongs to crores of people of this nation. And this resolve will surely be fulfilled.
Friends,
From the Red Fort, I have spoken about another danger—and this danger is upon Bihar as well. The increasing number of infiltrators in the country is a matter of great concern. The demography is changing rapidly in the border districts of Bihar. That is why the NDA government has decided that the future of this country will not be allowed to be determined by infiltrators. We will not allow infiltrators to snatch away the jobs of Bihar’s youth. We will not allow infiltrators to loot the facilities that rightfully belong to the people of Bharat. To deal with this danger, I have announced the launch of the Demography Mission. Very soon, this mission will begin its work—and we will drive out every infiltrator from this country. Tell me—should these infiltrators be removed or not? Would you accept it if an infiltrator snatches away your job? Would you accept it if an infiltrator seizes your land? Would you accept it if an infiltrator takes away your rights? People of Bihar, beware of those within the country who support these infiltrators. Know very well who stands with the infiltrators. Parties like Congress and RJD want to deprive the people of Bihar of their rights and hand them over to infiltrators. For appeasement, for vote-bank politics, Congress and RJD can stoop to any level. That is why the people of Bihar must remain very vigilant.
Friends,
We must protect Bihar from the evil eye of Congress and RJD. This is a very crucial time for Bihar. For the dreams of Bihar’s youth to be fulfilled, for the aspirations of the people of Bihar to soar higher—the Central Government and Nitish ji are working shoulder to shoulder for the welfare of Bihar. To ensure that the pace of development continues in Bihar, the double-engine government is constantly striving. Today’s development projects are an important step in that direction. Once again, I extend my heartfelt congratulations to Bihar for these projects. Say with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ଗୟାଜୀରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣI
22 AUG 2025 3:20PM by PIB Bhubaneswar
ଆମେ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମୁକ୍ତିର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପବିତ୍ର ନଗରୀ ଗୟା ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛୁ।
ବିଷ୍ଣୁପଦ ମନ୍ଦିରର ଗୌରବମୟ ଭୂମିରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବିହାରର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ ଜୀ; ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଥିବା ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଜିତନ୍ ରାମ ମାନଝି ଜୀ, ରାଜୀବ ରଂଜନ ସିଂ, ଚିରାଗ ପାସୱାନ୍ ଜୀ, ରାମ ନାଥ ଠାକୁର ଜୀ, ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଜୀ, ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଜୀ, ରାଜ ଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀଜୀ ଏବଂ ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା ଜୀ, ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଉପେନ୍ଦ୍ର କୁଶୱା ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସାଂସଦ ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଗୟାଜୀଙ୍କ ଏହି ଭୂମି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଭୂମି। ଏହା ସେହି ପବିତ୍ର ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଜ୍ଞାନପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। ଗୟାଜୀଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ। ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଏହି ସହରକୁ କେବଳ ଗୟା ନୁହେଁ, ବରଂ ଗୟାଜୀଙ୍କ ନାମ ଦିଆଯାଉ। ମୁଁ ବିହାର ସରକାରଙ୍କୁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବିହାରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଗୟା ଜୀଙ୍କ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ଗୟାଜୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୧୨, ୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ବିହାରର ଶିଳ୍ପକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିହାରରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କର୍କଟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସୁବିଧା ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସରଳ କରିବା, ଏହିଠାରେ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ସେବକ ଭାବରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସନ୍ତୋଷ ପାଏ। ଠିକ୍ ଯେପରି ଗରିବଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଦେବା। ମୋର ଏକ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି। ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନାହିଁ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦି ଶାନ୍ତିରେ ବସିବେ ନାହିଁ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଗରିବଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। କେବଳ ବିହାରରେ ୩୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ଗୟା ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଆମେ କେବଳ ଏକ ଘର ଅର୍ଥାତ ୪ କାନ୍ଥ ଦେଇନାହୁଁ, ବରଂ ଏହି ଘର ସହିତ ଆମେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ଦେଇଛୁ। ଏହି ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଗରିବ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆରାମ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ସହିତ ବଞ୍ଚିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳିଛି।
ଆଜି ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖି ବିହାରର ମଗଧ ଅଞ୍ଚଳର ୧୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏହି ବର୍ଷ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ ପୂଜାର ଉତ୍ସବ ଆହୁରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇ ନାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାସଗୃହ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାର ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଚାଣକ୍ୟଙ୍କ ଭୂମି। ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ଶତ୍ରୁ ଭାରତକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଛି, ବିହାର ଦେଶର ଢାଲ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହି ଭୂମିରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ଏହି ମାଟିର ଶକ୍ତି ବହନ କରେ, ଏବଂ ଏଠାରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ କେବେ ବ୍ୟର୍ଥ ଯାଏ ନାହିଁ।
ସେଥିପାଇଁ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମର ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଧର୍ମ ବିଷୟରେ ପଚରାଯିବା ପରେ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବିହାରର ଏହି ମାଟିରୁ ମୁଁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଧୂଳିସାତ କରାଯିବ। ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି ଯେ ବିହାରର ଏହି ମାଟିରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ, ପାକିସ୍ତାନ ଆମ ଉପରେ ଡ୍ରୋନ ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିଲା, କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ମାରୁଥିଲା ଏବଂ ଏଠାରେ ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଶରେ କଣ୍ଟା ପରି ବିଛାଡ଼ି ଦେଉଥିଲା। ପାକିସ୍ତାନର ଗୋଟିଏ ବି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଆମକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ନାହିଁ।
ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୀତିରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଏକ ନୂତନ ରେଖା ଟାଣିଛି। ଏବେ କେହି ଭାରତକୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପଠାଇ ଆକ୍ରମଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଠାରୁ ଖସି ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଯଦିଓ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ମାଟିତଳେ ଲୁଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି, ଭାରତର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାରେ କବର ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାରର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ବିହାର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ପୁରୁଣା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ପଥ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଛନ୍ତି, ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ସମୟରେ କେତେ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଥିଲା। ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ସମୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଲାଲ ଆତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କବଳିତ ହୋଇଥିଲା। ମାଓବାଦୀଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ସମୟରେ ଗୟାଜୀ ଭଳି ସହର ଅନ୍ଧାରରେ ବୁଡ଼ି ରହୁଥିଲା। ହଜାର ହଜାର ଗାଁରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଖୁଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ଲଣ୍ଠନ ଶାସନ ବିହାରର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅନ୍ଧାରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା। ଶିକ୍ଷା ନଥିଲା, ନିଯୁକ୍ତି ନଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଲୋକଙ୍କୁ ବିହାରରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆରଜେଡି ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି। ଗରିବଙ୍କ ସୁଖ, ଦୁଃଖ, ମର୍ଯ୍ୟାଦା କିମ୍ବା ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନାହିଁ। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ଜଣେ କଂଗ୍ରେସ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଞ୍ଚରୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ। ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି କଂଗ୍ରେସର ଘୃଣା, ଅବମାନନାକୁ କେବେବି ଭୁଲି ହେବ ନାହିଁ । ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି କଂଗ୍ରେସର ଏପରି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର ଦେଖି ମଧ୍ୟ ଆରଜେଡି ନେତାମାନେ ଗଭୀର ନିଦ୍ରାରେ ଶୋଇ ରହିଥିଲେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିହାରର ଏନଡିଏ ସରକାର କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଭାରତ ମେଣ୍ଟର ଏହି ଘୃଣ୍ୟ ଅଭିଯାନର ଜବାବ ଦେଉଛି। ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ କାମ କରୁଛୁ ଯେ ବିହାରର ପୁଅ ଝିଅମାନେ ଏଠାରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଆନ୍ତୁ, ସମ୍ମାନର ଜୀବନ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଇପାରନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବିହାରରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଗୟାଜୀ ଜିଲ୍ଲାର ଡୋବିରେ ବିହାରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଗୟାଜୀରେ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ବକ୍ସର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଔରଙ୍ଗାବାଦରେ ନବୀନଗର ସୁପର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି। ଭାଗଲପୁରର ପିରପୈନ୍ତିରେ ଏକ ନୂତନ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହି ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ବିହାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ସେତେବେଳେ କ'ଣ ହୁଏ? ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମିଳିଥାଏ, ଏବଂ ଏହା ଫଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ।
ନୀତିଶ ଜୀ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ନୀତିଶ ଜୀଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷକ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନା ବିହାରରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ପାଇଁ ଦେଶ ଛାଡିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ। ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ପାଇବେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ୧୫ ,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିବ। ବିହାରର ମୋର ଯୁବକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ହେଉ କି ଆରଜେଡି, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କେବେବି ଲୋକଙ୍କ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକୃତ ମୂଲ୍ୟ ବୁଝି ନଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନିଜ ରାଜକୋଷ ପୂରଣ କରିବା। ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ-ଆରଜେଡି ସରକାର ସମୟରେ, ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହୁଥିଲା। କୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେତେ ବିଳମ୍ବ ହେଉଥିଲା, ସେମାନେ ଏଥିରୁ ସେତେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ। ଏନଡିଏ ସରକାର ଏହି ଭୁଲ ପଦ୍ଧତିକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି। ଏବେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ପରେ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାମକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ମହାନ ଉଦାହରଣ। ବିହାରର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଆଉଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ପ୍ରେମ ସହିତ ମୋତେ ଏହି ସେତୁ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ସେତୁ କେବଳ ରାସ୍ତାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିହାରକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଯେଉଁ ଭାରୀ ଯାନଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଗାନ୍ଧୀ ସେତୁ ଦେଇ ୧୫୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପଥ ଦେଇ ଯାତାୟାତ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ ସିଧାସଳଖ ରାସ୍ତା ପାଇବେ। ଏହା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ କରିବ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏନଡିଏ ସରକାର ସମୟରେ ଯେଉଁ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି ତାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ଏନଡିଏର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏଠାରେ ରେଳ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗୟାଜୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିମାନବନ୍ଦର ପରି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ଆଜି ଗୟା ଏକ ଏପରି ସହର ଯେଉଁଠାରେ ରାଜଧାନୀ, ଜନଶତାବ୍ଦୀ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ସେବା ଉପଲବ୍ଧ। ଗୟାଜୀ, ସାସାରାମ, ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ କାନପୁରରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ବିହାରର ଯୁବପିଢ଼ି, କୃଷକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଦେଶର ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗୁଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ୨୦୧୪ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମୋର ସେବା ଅବିରତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାର ଉପରେ ଦୁର୍ନୀତିର ଗୋଟିଏ ବି ଦାଗ ଲାଗି ନାହିଁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ୬୦ -୬୫ ବର୍ଷ ଧରି ଶାସନ କରିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ଦୁର୍ନୀତିର ଏକ ଲମ୍ବା ତାଲିକା ଅଛି। ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଆରଜେଡିର ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି। ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯଦି ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ସମାପ୍ତି କରିବାକୁ ପଡେ, ତେବେ କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପରିସର ବାହାରେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଭାବନ୍ତୁ, ଆଜି ଆଇନ ଅଛି ଯେ ଯଦି ଜଣେ ଛୋଟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୫୦ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ହାଜତରେ ରଖାଯାଏ, ତେବେ ସେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ନିଲମ୍ବିତ ହୋଇଯାଏ। ସେ ଡ୍ରାଇଭର ହୁଅନ୍ତୁ, କନିଷ୍ଠ କ୍ଲର୍କ ହୁଅନ୍ତୁ, କିମ୍ବା ପିଅନ ହୁଅନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଯଦି କେହି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ସେ ଜେଲରେ ରହି ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତାର ସୁଖ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ। ଏହା କିପରି ସମ୍ଭବ? ଆମେ ବହୁତ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖିଥିଲୁ ଯେ କିପରି ଜେଲରୁ ଫାଇଲରେ ଦସ୍ତଖତ କରାଯାଉଥିଲା, ଜେଲରୁ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଉଥିଲା। ଯଦି ନେତାମାନଙ୍କର ଏହି ମନୋଭାବ ଜାରି ରହେ, ତେବେ ଏପରି ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କିପରି ଲଢ଼ିହେବ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କଠାରୁ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଶା କରେ। ଆମେ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଏନଡିଏ ସରକାର ଦୁର୍ନୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଆଇନ ଆଣିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଇନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି ଆଇନ ତିଆରି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀ, ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ ହେବାର ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ ପାଇବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଯଦି ଜାମିନ ନ ମିଳେ, ତେବେ ୩୧ ତମ ଦିନରେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପଦବୀ ଛାଡିବାକୁ ପଡିବ।ସେମାନେ କ'ଣ ଚୌକିରେ ବସି ରହିପାରିବେ? ସେମାନେ କ'ଣ ଜେଲରୁ ସରକାରୀ ଫାଇଲରେ ଦସ୍ତଖତ କରିପାରିବେ? 'ଣ କେହି ଜେଲ ଭିତରୁ ସରକାର ଚଲାଇପାରିବେ? ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏପରି କଠୋର ଆଇନ ତିଆରି କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ଏହି ଆରଜେଡି, କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଲୋକମାନେ ଏହି ଆଇନକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ କ୍ରୋଧିତ। ଏବଂ କିଏ ଜାଣେ ନାହିଁ କାହିଁକି? ଯେଉଁମାନେ ପାପ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ସେମାନଙ୍କର ଅପରାଧ ଲୁଚାଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭିତରେ ଭିତରେ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କ'ଣ ଭୁଲ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କର କାହାଣୀ।
ଏହି ଆରଜେଡି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ନେତା - କେତେକ ଜାମିନରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ କେତେକ ରେଳ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଫସି କୋର୍ଟରେ ଦୌଡୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଜାମିନରେ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ବୁଲୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ହିଁ ଏହି ଆଇନକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭୟ କରନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଜେଲରେ ପଡ଼ନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ସ୍ୱପ୍ନ ଭାଙ୍ଗିଯିବ। ସେଥିପାଇଁ, ଦିନରାତି, ସେମାନେ ମୋଦୀଙ୍କ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଗାଳି ଦେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏତେ ଉତ୍ତେଜିତ, ଏତେ ଅସ୍ଥିର ଯେ ଏହି ଲୋକମୁଖୀ ଆଇନକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବାବୁ, ଆମର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର କେବେ କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲେ, କେବେ ସ୍ୱପ୍ନରେ ମଧ୍ୟ ଭାବି ନଥିଲେ ଯେ କ୍ଷମତା ଲୋଭୀ ନେତାମାନେ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ରହିବେ ଏବଂ ଜେଲ ଯିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଆସନ ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତମାନେ ଜେଲକୁ ଯିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆସନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଯିବ। ଭାରତକୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ଏହି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପୂରଣ ହେବ।
ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଆଉ ଏକ ବିପଦ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ଏବଂ ଏହି ବିପଦ ବିହାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଦେଶରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ବିହାରର ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଏନଡିଏ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହେବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଚାକିରି ଛଡ଼ାଇ ନେବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଅଧିକାର ଥିବା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲୁଟିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ଏହି ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ, ମୁଁ ଏକ ଡେମୋଗ୍ରାଫି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଛି। ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଏହି ମିଶନ ଏହାର କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବ, ଏବଂ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ଦେଶରୁ ବାହାର କରିଦେବୁ। ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଏହି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ହଟାଇବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଯଦି ଜଣେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ଚାକିରି ଛଡ଼ାଇ ନେଇଥାଏ ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ କି? ଯଦି ଜଣେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ଜମି କବଜା କରେ ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ କି? ଯଦି ଜଣେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ଆପଣଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନେଇଥାଏ ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ କି? ବିହାରର ଲୋକମାନେ, ଦେଶ ଭିତରେ ଥିବା ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ। ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସହ କିଏ ଠିଆ ହୋଇଛି ତାହା ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣ। କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆରଜେଡି ଭଳି ଦଳ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ହାତରେ ଟେକି ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପାଇଁ, ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ, କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଆରଜେଡି ଯେକୌଣସି ସ୍ତରକୁ ଖସିଯାଇପାରନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ-ଆରଜେଡିର କୁଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମର ବିହାରକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ସମୟ ବିହାର ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ବିହାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ନୀତିଶ ଜୀଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାମ କରୁଛୁ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୁଏ ଏବଂ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଏକ ନୂତନ ଆଶା ପାଏ। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ବିହାରରେ ବିକାଶର ଗତି ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି। ଆଜିର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିହାରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
sws