Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the foundation stone laying ceremony of Sardardham Phase-II, Kanya Chhatralaya, Ahmedabad
When efforts are undertaken with noble intentions and purity for the welfare of society, divine support follows—and society itself becomes a divine force: PM
The new National Education Policy places its strongest emphasis on skill development: PM
Infrastructure development across the country is progressing at a record pace: PM
The world today holds India’s labour and talent in high regard and recognizes its value, As a result, numerous opportunities are emerging across various countries: PM
India must become self-sufficient; society must embrace swadeshi products with conviction: PM
Swadeshi movement is not a century-old relic but a campaign that strengthens the future, and its leadership must come from society—especially the youth: PM
24 AUG 2025 10:20PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the foundation stone laying ceremony of Sardardham Phase-II, Kanya Chhatralaya in Ahmedabad, Gujarat via a video message today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the name of Sardardham is as sacred as its work, highlighting the inauguration of a hostel dedicated to the service and education of daughters. He further stated that the girls who will reside in this hostel will carry aspirations and dreams, and will be provided with numerous opportunities to fulfill them. Shri Modi emphasized that once these daughters become self-reliant and capable, they will naturally play a vital role in nation-building, and their families will also become empowered. Extending his best wishes, the Prime Minister conveyed his heartfelt greetings to all the daughters who will have the opportunity to stay in this hostel, and also to their family members for a bright future.
Expressing gratitude for being given the opportunity to lay the foundation stone of Girls Hostel Phase 2, Shri Modi highlighted that through the dedicated efforts of society, a grand facility with excellent arrangements is now available for 3,000 daughters. He noted that hostel construction for 2,000 students is also underway in Vadodara and nearing completion. The Prime Minister remarked that similar centres for education, learning, and training are being developed in Surat, Rajkot, and Mehsana. He extended congratulations to all contributors involved in these initiatives, stating that the nation progresses through the strength of society and paid tributes to Sardar Vallabhbhai Patel.
Recalling his tenure as Chief Minister of Gujarat, the Prime Minister stated that he always believed Gujarat’s development was essential for India’s progress. He noted that today, the lessons learned from Gujarat are contributing to national development. He reflected on the situation 25–30 years ago, when Gujarat faced concerning indicators and had to channel its strength into overcoming social challenges. Shri Modi shared that upon becoming Chief Minister, he was struck by the fact that daughters lagged significantly in education and many families did not send their daughters to school, and those who enrolled often dropped out early. He credited public support 25 years ago for transforming this situation. The Prime Minister reminded the audience of the “Kanya Shiksha Rath Yatra,” recalling the scorching temperatures of 40–42°C in mid-June, when they visited villages and homes, personally escorting daughters to school. He emphasized the scale of the school enrollment due to the yatra and expressed pride in the substantial benefits these efforts yielded. As a result, the Prime Minister stated, school infrastructure was developed, modern facilities were introduced, systems were strengthened, and teachers were recruited. Society actively participated and fulfilled its responsibilities. He noted that many of the children enrolled during that time have now become doctors and engineers, dropout rates have declined, and a hunger for learning has spread across Gujarat.
Addressing another major concern, Shri Modi condemned the sin of female foeticide, calling it a grave stigma. He recalled the societal anxiety around the issue and the support he received to launch a movement against it. He mentioned the journey from Surat to Umiya Mata, which helped strengthen the sentiment of gender equality. The Prime Minister emphasized that Gujarat, a land that worships feminine power—be it Umiya Mata, Khodiyar Mata, Kali Mata, Amba Mata, or Bahuchar Mata—must not bear the stain of female foeticide. He stated that once this sentiment awakened and received widespread support, Gujarat began to successfully narrow the gap in the male-female child ratio.
“When efforts are undertaken with noble intentions and purity for the welfare of society, divine support follows—and society itself becomes a divine force”, stated Shri Modi, affirming that such efforts yield results, and today a new awakening has emerged within society. He highlighted that people are now proactively coming forward to educate daughters, enhance their dignity, and create facilities for them, including the construction of grand hostels. The Prime Minister remarked that the seeds sown in Gujarat have now grown into a nationwide movement—“Beti-Betiyon, Beti Padhao”—which has become a public campaign. He emphasized that historic work is being carried out across the country for women’s safety and empowerment.
Referring to Operation Sindoor, the Prime Minister noted that the voices and capabilities of daughters are being heard and recognized. He cited the example of “Lakhpati Didis” in villages, stating that out of the 3 crore target, 2 crore have already been achieved. He further added that initiatives like “Drone Didi” have transformed societal perspectives towards women in villages. Shri Modi also mentioned schemes such as “Bank Sakhi” and “Bima Sakhi,” highlighting that these programs are actively driving rural economic growth through the efforts of India’s maternal power.
Emphasising that the foremost objective of education is to nurture individuals who contribute positively to society and to enhance their capabilities, the Prime Minister stated that in today’s fast-paced environment, this goal has become even more relevant. He called for a competitive spirit in skills and talent, noting that the true strength of society lies in its skill base. Shri Modi highlighted the global demand for India’s skilled manpower and criticized the outdated education system implemented by previous governments for decades. He stated that his government has brought significant reforms, moving away from obsolete methods and transforming the educational landscape.
Underscoring that the new National Education Policy places its strongest emphasis on skill development, the Prime Minister said that under the Skill India Mission, the government is working to prepare millions of youth as skilled manpower across various fields. He noted that the world is facing a major challenge of aging populations and requires young talent—an area where India has the capacity to lead. Shri Modi remarked that when youth are skilled, it opens up vast employment opportunities, builds self-confidence, and fosters self-reliance. He reiterated the government’s strong focus on creating maximum employment opportunities for youth.
Recalling that 11 years ago, India had only a handful of startups, whereas today the number is approaching 200,000, Shri Modi noted that startups are now emerging even in Tier 2 and Tier 3 cities. He highlighted the launch of the Mudra Yojana, which enabled youth to receive bank loans without guarantees. As a result, ₹33 lakh crore has been disbursed to youth for self-employment. He stated that this initiative has empowered lakhs of youth to become self-reliant and also provide employment to others. Referring to his Independence Day address, the Prime Minister mentioned the announcement and immediate implementation of the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana—a ₹1 lakh crore scheme. Under this initiative, if someone is hired in the private sector, the government provides ₹15,000 towards their initial salary.
“Infrastructure development across the country is progressing at a record pace”, affirmed the Prime Minister, stating that under the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, large-scale installation of solar systems is being actively carried out. He remarked that India is witnessing continuous growth in the drone and defence industries. The Prime Minister emphasized that the government’s foremost focus is on mission-driven manufacturing. He noted that all these initiatives are also generating new employment opportunities in Gujarat.
“The world today holds India’s labour and talent in high regard and recognizes its value. As a result, numerous opportunities are emerging across various countries”, stated Shri Modi. He highlighted that Indian youth are leaving a remarkable impression globally in sectors such as healthcare, education, and space—astonishing the world with their capabilities and achievements.
Reiterating his strong emphasis on self-reliance and indigenous production, as highlighted in his Independence Day address from the Red Fort, the Prime Minister urged that India must become self-sufficient and called upon society to embrace swadeshi products with conviction.
Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the contributions of the people, stating that while he may have earned merit by assigning tasks in the past, it is they who have fulfilled those tasks and delivered results. He affirmed that in his entire public life so far, there has never been an instance where his expectations were not met, and this trust continues to fuel his desire to assign new responsibilities.
Shri Modi remarked that in today’s unstable global environment, the best path forward for India is to become self-reliant. He clarified that self-reliance means prioritizing indigenous goods and increasing enthusiasm for the Make in India initiative. “Swadeshi movement is not a century-old relic but a campaign that strengthens the future, and its leadership must come from society—especially the youth”, emphasised the Prime Minister. He called upon families to resolve that no foreign item should enter their homes. He cited examples where people cancelled weddings abroad and chose to celebrate in India after hearing his appeal for Made in India. He noted that such reflections naturally awaken patriotic sentiments.
“Success in Make in India and Atmanirbhar Bharat belongs to all and is a collective strength. It is the foundation of future generations”, exclaimed Shri Modi. He urged that once people begin choosing Indian products, quality will automatically improve due to market competition, better packaging, and affordability. He stressed that allowing Indian currency to flow out of the country is not appropriate.
Expressing confidence, the Prime Minister said that the small task he has entrusted will be fulfilled by society through awareness and will give new strength to the nation. He appealed to traders as well, noting that society today is not just agrarian but also entrepreneurial. He suggested that traders display boards stating “Only Swadeshi Products Sold Here,” encouraging customers to buy Indian goods and committing themselves to selling only swadeshi items. Shri Modi affirmed that this, too, is an act of patriotism—not just Operation Sindoor, but embracing swadeshi is also a form of national service. Conveying this sentiment to the people, the Prime Minister requested their promise and contribution. Concluding his address, the Prime Minister expressed deep gratitude for the opportunity to be among the people, extended his best wishes to all, and offered heartfelt blessings to the daughters.
Union Minister Shri Amit Shah, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel were present among other dignitaries at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ସର୍ଦ୍ଦାରଧାମ, ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨, ବାଳିକା ଛାତ୍ରାବାସର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
24 AUG 2025 10:20PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପବିତ୍ରତା ସହିତ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲେ ଈଶ୍ୱରୀୟ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ସମାଜ ନିଜେ ଏକ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୁଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାରାଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ରେକର୍ଡ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାକୁ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ, ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବାକୁ ପଡିବ; ସମାଜକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ କେବଳ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିଚିହ୍ନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ୍‌କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ଏକ ଅଭିୟାନ ଏବଂ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ସମାଜରୁ,ବିଶେଷକରି ଯୁବସମାଜରୁ ଆସିବା ଉଚିତ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବାଳିକା ଛାତ୍ରାବାସ ସର୍ଦ୍ଦାରଧାମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସର୍ଦ୍ଦାରଧାମର ନାମ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ପରି ପବିତ୍ର, ସେ ଝିଅମାନଙ୍କ ସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଛାତ୍ରାବାସର ଉଦଘାଟନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଛାତ୍ରାବାସରେ ରହୁଥିବା ଝିଅମାନେ ଅନେକ ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଆସିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ତାହା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଝିଅମାନେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ସେମାନେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ ହୋଇଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଛାତ୍ରାବାସରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ବାଳିକା ଛାତ୍ରାବାସ ପର୍ଯ୍ୟାୟ-୨ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମାଜର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ୩,୦୦୦ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏକ ମହାନ ସୁବିଧା ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭଦୋଦରାରେ ମଧ୍ୟ ୨,୦୦୦ ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସୁରଟ, ରାଜକୋଟ ଏବଂ ମେହସାଣାରେ ଶିକ୍ଷା, ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏପରି ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକରେ ସାମିଲ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମାଜର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରେ ଏବଂ ଏଥିସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଗୁଜରାଟରୁ ଶିଖାଯାଇଥିବା ଶିକ୍ଷା ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। ସେ ୨୫-୩୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଚିନ୍ତାଜନକ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ସମୟରେ, ଝିଅମାନେ ଶିକ୍ଷାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପଛୁଆ ଥିଲେ ଓ ଅନେକ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲକୁ ପଠାଉ ନଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ନାମ ଲେଖାଇଥିଲେ ସେମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଶୀଘ୍ର ପାଠପଢ଼ା ଛାଡି ଦେଉଥିଲେ। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜନସମର୍ଥନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ "କନ୍ୟା ଶିକ୍ଷା ରଥ ଯାତ୍ରା" ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଜୁନ୍ ମଧ୍ୟଭାଗରେ ୪୦-୪୨° ସେଲସିୟସ୍ ତାପମାତ୍ରାକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଗାଁ ଏବଂ ଘରକୁ ଘର ଯାଇ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସ୍କୁଲକୁ ନେଇଆସୁଥିଲେ। ସେ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍କୁଲ ନାମଲେଖାର ପରିମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରୁ ମିଳିଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇଁ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସ୍କୁଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ​​ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସମାଜ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସେହି ସମୟରେ ନାମ ଲେଖାଇଥିବା ଅନେକ ପିଲା ଏବେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୋଇଛନ୍ତି, ପାଠପଢ଼ା ଛାଡିବା ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ଏକ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଦେଇଛି ।
ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କନ୍ୟାଭ୍ରୂଣ ହତ୍ୟା ପାପକୁ ନିନ୍ଦା କରି ଏହାକୁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର କଳଙ୍କ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇ ସାମାଜିକ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସେ ସୁରଟରୁ ଉମିଆ ମାତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାର ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଗୁଜରାଟ, ଏକ ଭୂମି ଯାହା ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ପୂଜା କରେ - ତାହା ଉମିଆ ମାତା, ଖୋଡିଆର ମାତା, କାଳୀ ମାତା, ଅମ୍ବା ମାତା କିମ୍ବା ବହୁଚର ମାତା - କନ୍ୟାଭ୍ରୂଣ ହତ୍ୟାର କଳଙ୍କରେ ଭାଗୀ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହେବା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ପାଇବା ପରେ, ଗୁଜରାଟ ନାରୀ-ପୁରୁଷ ସନ୍ତାନ ଅନୁପାତରେ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ସଫଳତାର ସହ ସଙ୍କୁଚିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
"ଯେତେବେଳେ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମହାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପବିତ୍ରତା ସହିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଦିବ୍ୟ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥାଏ - ଏବଂ ସମାଜ ନିଜେ ଏକ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଏ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏପରି ପ୍ରୟାସ ଉତ୍ତମ ଫଳ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଆଜି ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଜାଗରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଲୋକମାନେ ଏବେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଶାଳ ଛାତ୍ରାବାସ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଗୁଜରାଟରେ ବୁଣାଯାଇଥିବା ବୀଜ ଏବେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନ - "ବେଟି-ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓଁ" ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି - ଯାହା ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଅଭିଯାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ, ଝିଅମାନଙ୍କ କଣ୍ଠସ୍ୱର ଏବଂ କ୍ଷମତାକୁ ଶୁଣାଯାଉଛି ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି"ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ୨ କୋଟି ହାସଲ କରାଯାଇସାରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ "ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି" ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସାମାଜିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ "ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ" ଏବଂ "ବୀମା ସଖୀ" ଭଳି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ମାତୃଶକ୍ତିର ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେଉଛି।
ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ଅବଦାନ ରଖୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆହୁରି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭାରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମନୋଭାବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ, ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସମାଜର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଏହାର ଦକ୍ଷତା ଆଧାରରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଦକ୍ଷ ମାନବଶକ୍ତି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚାହିଦା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିବା ପୁରୁଣା ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇ ଶିକ୍ଷାଗତ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଆଣିପାରିଛି।
ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ସରକାର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ ମାନବଶକ୍ତି ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି - ଏକ ଏପରି କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ଦକ୍ଷ ହୁଅନ୍ତି, ଏହା ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରେ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୨,୦୦,୦୦୦ ପାଖାପାଖି ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଟିୟର-୨ ଏବଂ ଟିୟର-୩ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଅଭିଭାଷଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘’ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’’ - ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା ଏବଂ ଏହାକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଯଦି କାହାକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସରକାର ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦରମା ପାଇଁ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି।
"ସାରା ଦେଶରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ରେକର୍ଡ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର, ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ବିଶାଳ ମାପରେ ସୌର ଉପକରଣ ସ୍ଥାପନ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଡ୍ରୋନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପରେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ ମିଶନ-ଚାଳିତ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଜରାଟରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାକୁ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି"। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଛାପ ଛାଡି ଯାଉଛନ୍ତି - ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଏବଂ ସଫଳତାରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସର ଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସମାଜକୁ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଯଦିଓ ସେ ଅତୀତରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଇ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ହିଁ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏପରି କୌଣସି ଉଦାହରଣ ହୋଇନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କର ଆଶା ପୂରଣ ହୋଇନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଆସୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଅସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ, ଭାରତ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପଥ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଅର୍ଥ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ-ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନ କେବଳ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତିଚିହ୍ନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ୍‌କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା ଏକ ଅଭିଯାନ ଅଟେ, ଏବଂ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ସମାଜରୁ - ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢିଙ୍କଠାରୁ - ଆସିବା ଉଚିତ୍। ସେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ, କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଜିନିଷ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରବେଶ ନ କରିବା ଉଚିତ୍। ସେ ଏପରି ଉଦାହରଣ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଶୁଣିବା ପରେ ଲୋକମାନେ ବିଦେଶରେ ବିବାହ ବାତିଲ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଭାରତରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ଶ୍ରେୟସ୍କର ମଣିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ପ୍ରତିଫଳନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଦେଶପ୍ରେମ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’’ ଏବଂ ‘’ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’’ର ସଫଳତା ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ଏହା ଏକ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି। ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ମୂଳଦୁଆ। ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ, ଲୋକମାନେ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ବାଛିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ବଜାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଉନ୍ନତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ସୁଲଭତା ଯୋଗୁଁ ଗୁଣବତ୍ତା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶରୁ ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରା ବାହାରକୁ ଚାଲିଯିବା ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ।
ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ଛୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାଜ ସଚେତନତା ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ। ସେ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ସମାଜ କେବଳ କୃଷିପ୍ରଧାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମଧ୍ୟ। ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ "ଏଠାରେ କେବଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି ହେଉଛି" ଲେଖାଥିବା ବୋର୍ଡ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ କେବଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ କରନ୍ତୁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶପ୍ରେମର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ - କେବଳ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ସେବାର ଏକ ପ୍ରତିଛବି। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଭାବନା ଅବଗତ କରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏବଂ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଲୋକଙ୍କ ଗହଣରେ ରହିଥିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।