Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the two-day Vibrant Villages Programme (VVP) workshop in New Delhi as the Chief Guest
Prime Minister Shri Narendra Modi ji has said from Red Fort that change in demography is our concern, District Collectors of border villages should also consider it their responsibility
Vibrant Villages Program was started by Modi Government to stop migration from border villages and achieve 100% saturation
VVP is boosting employment by promoting infrastructure, preservation and promotion of culture and tourism in border villages
District Collector should form dairy cooperatives in border villages to supply milk to CAPFs and Army
Borders should be free from encroachment for at least 30 km radius
Increase in population in border villages in Arunachal due to Vibrant Villages Program is a positive message to all border villages
District Collector should ensure that our citizens do not leave their villages and the population of the villages also increase
By expanding experiments like home stay to every village and proper booking arrangements by the state government, not a single house in border villages will remain vacant
26 AUG 2025 1:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the inauguration session of the two-day Vibrant Villages Programme (VVP) workshop as the chief guest. The workshop is being organized by the Border Management Division, Ministry of Home Affairs (MHA) in New Delhi. On this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah also launched the logo of the Vibrant Villages Program. Union Minister of State for Home Shri Bandi Sanjay Kumar, Home Secretary, Director of Intelligence Bureau (IB), Border Management Secretary, Chief Secretaries of border states included in the first and second phase of VVP, Directors General of security forces deployed for border protection, and District Magistrates of the concerned districts, along with many other dignitaries, were present.
In his address, Union Home Minister Shri Amit Shah stated that the Vibrant Villages Programme is based on three key points: preventing migration from border villages, ensuring that every citizen of border villages receives cent per cent benefits of central and state government schemes, and developing the villages under VVP into strong tools to strengthen border and national security. He said that when Prime Minister Shri Narendra Modi presented the idea of the Vibrant Villages Programme, it was decided that it would be implemented in a phased manner. Not only would every border village be equipped with all facilities, but every citizen living in these border villages would be provided with all the schemes of the Government of India and state governments to improve the lives of the people living there. Additionally, these villages would be developed as strong tools for the security of the country and its borders. He further stated that Prime Minister Shri Narendra Modi, by designating the last village of the country as the first village, has changed our perspective towards border villages.
Shri Amit Shah said that the villages identified early under the Vibrant Villages Programme in a few years will prove to be very significant tools in the security of our country and its borders. He stated that through this programme, efforts have been made to promote infrastructure development, preserve and enhance culture, generate employment through tourism, and make village life vibrant in every way, with a vision of multi-dimensional and multi-sectoral development.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it is the responsibility of the Chief Secretaries of state governments, District Collectors of villages included in the VVP, and all Central Armed Police Forces (CAPFs) to not limit themselves to the VVP alone and to consider what additional steps can be taken beyond the programme to achieve its objectives. He emphasized that to fulfill the goals of the VVP, it is essential for all departments of the Government of India and state governments to work together to transform these border villages into truly significant tools for security.
Shri Amit Shah stated that to realize the vision of the Vibrant Villages Programme, it is necessary to achieve 100 per cent saturation of government schemes, promote essential public facilities for tourism, and encourage cooperative institutions to create employment opportunities. He said that if initiatives like homestays are extended to border villages and state tourism departments make proper arrangements for bookings, every household in these border villages will have employment. Shri Shah emphasized that the rural development departments of states must work towards establishing the pride of these villages, with District Collectors playing a crucial role in this effort. He noted that if villages have all facilities and employment opportunities, local residents will not wish to migrate. The Home Minister further stated that young District Collectors should ensure that, despite challenging geographical conditions, citizens do not abandon their villages, migration is prevented, and the village population also increases.
Union Home Minister said that after implementing the Vibrant Villages Program in Arunachal Pradesh, the population in many border villages has increased. This is a message for all our country's border villages that this trend of reverse migration to these villages is moving in the right direction.
Home Minister Shri Amit Shah said that on the occasion of Independence Day, Prime Minister Shri Narendra Modi had said from the ramparts of the Red Fort that demographic changes are a matter of concern. He said that the collectors of districts included in the Vibrant Villages Program need to address this issue with seriousness and attention to detail. Demographic changes in border areas directly impact the security of the country and its borders. The Home Minister said that it should not be assumed that this is happening due to geographical conditions; rather, it is occurring as part of a deliberate design. He added that the Chief Secretaries of states and the CAPFs also need to pay attention to this issue.
Shri Amit Shah said that for achieving 100% saturation of government schemes, district collectors should consider whether they can coordinate with the Central Armed Police Forces (CAPFs). He said that the CAPFs can provide assistance in the areas of health, sports, and education. Shri Shah said that in Arunachal Pradesh, the ITBP has successfully experimented with purchasing daily essentials such as milk, vegetables, eggs, and grains from Vibrant Villages. He emphasized the need to implement this experiment on the ground in every border village. Shri Shah also said that the army deployed at the borders should take responsibility for generating employment in Vibrant Villages in coordination with the Ministry of Home Affairs and the Ministry of Defence.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that it is the responsibility of the Central Armed Police Forces (CAPFs) and district collectors to establish dairy cooperatives to meet the milk requirements of the CAPFs and the army directly from the villages. This will aid in employment generation. Shri Shah said that this experiment should be developed as an effective model and implemented in every Vibrant Village, with the Ministry of Home Affairs, all CAPFs, the army through the Ministry of Defence, and district collectors taking the lead. He added that employment generation will automatically curb migration.
Shri Amit Shah said that border villages should have facilities for telecommunications, road connectivity, education, healthcare, and clean drinking water. He emphasized that the Vibrant Villages Program (VVP) should not remain just a government program but should become the spirit of administration. The Home Minister said that the program's objective can only be achieved when it becomes ingrained in the administrative ethos. He suggested that under the VVP, possibilities such as constructing new ponds under MGNREGA, intensive afforestation, and building permanent infrastructure should also be considered.
Union Home Minister said that in Vibrant Villages Program-1, efforts were limited to the program itself, but in Vibrant Villages Program-2, there is a need to change the administrative approach. He urged collectors of border districts to take appropriate action to remove illegal religious encroachments, stating that these encroachments are part of a deliberate design. He stressed that all illegal encroachments within at least a 30-kilometer radius from the border should be removed. Shri Shah highlighted that Gujarat has done commendable work in this regard, having cleared numerous encroachments along both maritime and land borders.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা নই দিল্লীদা পাংথোকপা নুমিৎ নিনিগী ভাইব্রেন্ত ভিলেজেস প্রোগ্রাম (ভি.ভি.পি.) ৱার্কশোপ অমদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা লাল কিলাদগী হায়খি মদুদি দেমোগ্রাফীদা অহোংবা লাকপা অসি ঐখোয়গী নুংনাংনীংঙাই ওইবা ৱাফমনি, ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংগী দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা মসিবু মখোয়গী থৌদাং ওইনা লৌগদবনি
ভাইব্রেন্ত ভিলেজেজ প্রোগ্রাম অসি ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদগী মাইগ্রেসন থিংনবা অমসুং সেচুরেসন ১০০% ফংনবা মোদী সরকারনা হৌদোকখি
ভি.ভি.পি.না ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্দুনা, কলচর অমদি তুরিজম ঙাকশেন্দুনা অমসুং থৌগৎতুনা থবক পীবা হেনগৎহল্লি
দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরনা সি.এ.পি.এফ.শিং অমসুং আর্মীদা শঙ্গোম সপ্লাই তৌনবা ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা দাইরী কোওপরেতিবশিং শেমগদবনি
ঙমখৈশিংদা য়ামদ্রবদা কিলোমিতর ৩০গী রেদিয়স অসি এনক্রোচমেন্ত তৌহল্লোইদবনি
ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামনা মরম ওইদুনা অরুনাচলগী ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা মীশিং হেনগৎলক্লিবা অসি ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গং পুম্নমক্কী ওইনা অফবা পাউজেল অমনি
দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরনা ঐখোয়গী প্রজাশিংবু মখোয়গী খুঙ্গংশিং থাদোক্তুনা চৎহল্লোইদবনি অমসুং খুঙ্গংশিংগী মীশিংসু হেনগৎহনগদবনি
খুঙ্গং খুদিংমক্তা হোম স্তেগুম্বা এক্সপরিমেন্তশিং হেনগৎহন্দুনা অমসুং রাজ্য সরকারনা বুকিং এরেঞ্জমেন্তশিং নীংথিনা তৌদুনা ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদা য়ুম অমত্তা হাংহল্লোইদবনি
26 AUG 2025 1:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা নুমিৎ নিনিগী ভাইব্রান্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম (ভি.ভি.পি.) ৱার্কশোপকী হৌদোকপগী মীফমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ৱা ঙাংখ্রে। ৱার্কশোপ অসি মিনিস্ত্রী ওফ হোম এফিয়র্স (এম.ঐচ.এ.) গী বোর্দর মেনেজমেন্ত দিভিজন, ন্যু দিল্লীনা শীন-লাংদুনা পাংথোক্লি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ভাইব্রান্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী লোগোসু হৌদোকখি। ভি.ভি.পি.গী অহানবা অমসুং অনিশুবা ফেজদা হোমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বন্দি সঞ্জয় কুমার, হোম সেক্রেতরী, দিরেক্তর ওফ ইন্তেলিজেন্স ব্যুরো (আই.বি.), বোর্দর মেনেজমেন্ত সেক্রেতরী, ঙমখৈগী রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং য়াওখি, ঙমখৈ ঙাক-শেনবগীদমক্তা থবক তৌরিবা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী দিরেক্তর জেনরেলশিং, অমসুং মরী লৈনবা জিলাশিংগী দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎশিং, অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওই কয়ানা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম অসি মরুওইবা পোইন্ত অহুমদা য়ুম্ফম ওইরি: ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদগী মাইগ্রেসন থিংবা, ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংগী নাগরিক খুদিংমক্না কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা চাদা ১০০ ফংহনবা অমসুং ভি.ভি.পিগী মখাদা খুঙহগংশীংবধ বোর্দর অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শক্তি লৈবা খুৎলাই অমা ওইহনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী ৱাখল্লোন পুথোকখিবা মতমদা, মসিবু তাঙ্কক নাইনা পায়খৎনবা ৱারেপ লৌখি। ঙমখৈগী খুঙ্গং খুদিংমক খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা, ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং অসিদা লৈরিবা নাগরিক খুদিংমক্না মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী স্কিমশিং ফংহনগনি। মসিগী মথক্তা, খুঙ্গংশিং অসি লৈবাক অমসুং মাগী ঙমখৈগী সেক্যুরিতীগীদমক মপাঙ্গল কনবা খুৎলাই ওইনা শেমগৎকনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী অরোইবা খুঙ্গংবু অহানবা খুঙ্গংনি হায়না মশক তাকপগা লোয়ননা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা ঐখোয়না য়েংলম্বা মীৎয়েং হোংহনখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভাইব্রান্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মখাদা ঙল্লিঙৈদা মশক খঙদোক্লবা খুঙ্গংশিং অসি চহি খরগী মনুংদা ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মসিগী ঙমখৈগী ঙাকশেলদা য়াম্না মরু ওইবা খুৎলাই অমা ওইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোগ্রাম অসিগী খুত্থাংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা, কলচর ঙাকশেনবা অমসুং হেনগৎহন্নবা, তুরিজমগী খুত্থাংদা থবক ফংহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী পুন্সিবু মখল খুদিংমক্কী ওইনা মল্তি-দাইমেন্সনেল অমসুং মল্তি-সেক্তরেল দিবেলপমেন্তকী ভিজন অমগা লোয়ননা হিংবা ওইহন্নবা হোৎনরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং, ভি.ভি.পি.দা য়াওরিবা খুঙ্গংশিংগী দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিং, অমসুং সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) পুম্নমক্না ভি.ভি.পি. খক্তদা মীৎয়েং থম্বা থাদোক্তুনা মসিগী পান্দমশিং ফংনবগীদমক প্রোগ্রাম অসিগী মথক্তা করি অহেনবা খোংথাং লৌখৎপা য়াবগে হায়বদু য়েংশিনবা মথৌ তাই। ভি.ভি.পি.গী পান্দমশিং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক, ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত পুম্নমক অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিং অসি তশেংনা মরু ওইবা সেক্যুরিতীগী খুৎলাইশিংদা ওন্থোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভাইব্রান্ত ভিলেজ প্রোগ্রামগী মঙলান অসি মংফাওনহন্নবগীদমক, সরকারগী স্কিমশিংদা চাদা ১০০গী সেচুরেসন ফংহনবা, তুরিজমগীদমক তঙাই ফদবা পব্লিক ফেসিলিতীশিং প্রমোৎ তৌবা, অমসুং কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংবু থবক ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎপা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা হোমস্তেগুম্বা খোংথাংশিং অসি ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা য়ৌহল্লবদি অমসুং রাজ্যগী তুরিজম দিপার্তমেন্তশিংনা বুকিংগীদমক চুনবা থৌরাংশিং পায়খৎলবদি, ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসিদা লৈরিবা ইমুং খুদিংমক্তা থবক ফংলগনি। রাজ্যশিংগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী দিপার্তমেন্তশিংনা খুঙ্গংশিং অসিগী চাউথোকচবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি হায়না শ্রী শাহনা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী থবক অসিদা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিংদা খুদোংচাবশিং অমসুং থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবশিং লৈরবদি, মফম অদুগী মীওইশিংনা মফম অমদগী অতোপ্পা মফমদা চৎপা পাম্লরোই। গৃহ মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি নহা ওইরিবা দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা জিওগ্রাফিক কন্দিসনশিং অসি শীংননীংঙাই ওইরবসু, নাগরিকশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংশিং থাদোক্তনবা, মাইগ্রেসন থিংনবা অমসুং খুঙ্গংগী মীশিং হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অরুনাচল প্রদেশতা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম পায়খৎলবা মতুংদা, ঙমখৈগী খুঙ্গং কয়াদা মীশিং হেনগৎলক্লি। মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং পুম্নমক্কীদমক্তা খুঙ্গংশিং অসিদা মাইগ্রেসনগী রিভর্স ত্রেন্দ অসি অচুম্বা মাইকৈদা চংশিল্লি হায়বগী অফবা পাউজেল অমনি।
গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি নীংতম্বা নুমিৎকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাল কিলাগী লানবনদগী দেমোগ্রাফিক্কী অহোংবশিং অসি নুংনাংনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রামদা য়াওরিবা জিলাশিংগী কল্লেক্তরশিংনা মসিগী ৱাফম অসি য়াম্না মরুওইনা অমসুং কুপ্না মীৎয়েং চংদুনা য়েংশিনবা মথৌ তাই। ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈরক্লিবা দেমোগ্রাফিক্কী অহোংবশিংনা লৈবাক অমসুং মসিগী ঙমখৈগী সেক্যুরিতীদা হকথেংননা অকায়বা পীরি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি জিওগ্রাফীকেল কন্দিসনশিংগী মতুং ইন্না থোক্লিবনি হায়না লৌরোইদবনি। মসিগী মহুত্তা, মসি ৱাখলনা খল্লবা দিজাইন অমগী শরুক অমা ওইনা থোক্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংনসু ইসু অসিদা পুক্নিং চংবা মথৌ তাই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি সরকারগী স্কিমশিংগী ১০০% সেচুরেসন ফংনবগীদমক, দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) গা কোওর্দিনেৎ তৌবা য়াগদ্রা হায়না খন্নগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সি.এ.পি.এফ.শিংনা হকশেল, শান্ন-খোৎনবা অমসুং মহৈ-মশিং তম্বগী লমদা মতেং পাংবা ঙম্মি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অরুনাচল প্রদেশতা, আই.তি.বি.পি.না নুংতিগী দরকার ওইবা পোৎলমশিং হায়বদি শঙ্গোম, মনা-মশিং, য়েরুম অমসুং চেং-হৱায়শিং ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিংদগী ফংবা ঙম্লে। মহাক্না ঙমখৈগী খুঙ্গং খুদিংদা মসিগী এক্সপরিমেন্ত অসি লমদমসিদা পায়খৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙমখৈশিংদা থুংলিবা লান্মীশিংনা গৃহ মন্ত্রালয় অমসুং ঙাকশেল মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজশিংদা থবক পীবগী থৌদাং লৌগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.) অমসুং দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা সি.এ.পি.এফ. অমসুং লান্মীগী দুধকী মথৌ তাবশিং খুঙ্গংশিংদগী হকথেংননা ফংহন্নবা দাইরী কোওপরেতিবশিং লিংখৎপা অসি মখোয়গী থৌদাংনি। মসিনা থবক ফংহনবদা মতেং পাংগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মসিগী এক্সপরিমেন্ত অসি ইফেক্তিব মোদেল অমা ওইনা শেমগৎকদবনি অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়, সি.এ.পি.এফ. পুম্নমক, ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা আর্মী, অমসুং দিস্ত্রিক্ত কল্লেক্তরশিংনা থৌদাং লৌদুনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ খুদিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি থবক ফংহনবনা মশা মথন্তা মাইগ্রেসন হন্থহল্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা তেলিকম্ম্যুনিকেসন, লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী, এজুকেসন, হেল্থকেয়র অমসুং থক্নবা ঈশিংগী খুদোংচাবশিং লৈগদবনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম (ভি.ভি.পি.) অসি সরকারগী প্রোগ্রাম অমা খক্তমক ওইদুনা লৈরোইদবনি অদুবু মসি এদমিনিস্ত্রেসনগী স্পিরিৎ ওইগদবনি। থৌরাং অসিগী পান্দম অসি এদমিনিস্ত্রেতিব ইথোসতা য়াওরবা মতম খক্তদা ফংবা ঙমগনি হায়না গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। ভি.ভি.পি.গী মখাদা, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা অনৌবা পন্দশিং শেম্বা, কন্না হোৎন্দুনা উ পাম্বী থাবগী থবকশিং অমসুং পর্মিনেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বা অসিগুম্বা ওইথোকপা য়াবা থৌওংশিংসু খন্ননবা মহাক্না ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম-১দা, প্রোগ্রাম অদুখক্তদা হোৎনরিবশিং অদু অকক্নবা ওইখি, অদুবু ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম-২দা, এদমিনিস্ত্রেতিব এপ্রোচ অদু হোংদোকপগী তঙাইফদবা লৈ। মহাক্না ঙমখৈগী জিলাশিংগী কল্লেক্তরশিংদা অসিগুম্বা ‌এনক্রোচমেন্ত অসি থিংনবা হায়খি মসি ৱাখলনা খল্লবা থৌওং অমগী শরুক অমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা আইন্না য়াদবা এনক্রোচমেন্ত থিংনবা মতিক চাবা থবক লৌখৎনবা তকশিনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ঙমখৈদগী কিলোমীতর ৩০গী রেদিয়স মনুংদা আইনগী ৱাংমদা লৈবা মফম পুম্নমক লৌথোক্কদবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি গুজরাতনা মসিগী মতাংদা থাগৎনিংঙাই ওইবা থবক অমা পাংথোকখ্রে। মসিনা সমুদ্রগী অমসুং কংফালগী ঙমখৈ অনিমক্তা লৈরিবা এনক্রোচমেন্ত কয়ামরুম তকথোকখ্রে।