Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister’s Visit to Japan
29 AUG 2025 6:23PM by PIB Delhi
1. India - Japan Joint Vision for the Next Decade
• A 10-year strategic prioritization for economic and functional cooperation in eight lines of effort in economic partnership, economic security, mobility, ecological sustainability, technology and innovation, health, people to people and state-prefecture engagements
2. Joint Declaration on Security Cooperation
• A comprehensive framework to evolve our defense and security cooperation to respond to contemporary security challenges in line with our Special Strategic and Global Partnership
3. Action Plan for India - Japan Human Resource Exchange
• An action plan to promote two-way exchange of 500,000 people between India and Japan, particularly 50,000 skilled and semi-skilled personnel from India to Japan in the next five years
4. Memorandum of Cooperation on Joint Crediting Mechanism
• An instrument to facilitate the diffusion of decarbonizing technologies, products, systems, and infrastructure thereby contributing to India’s greenhouse gas emission reduction goals, promote Japanese investment in India and India’s sustainable development.
5. MoU on India - Japan Digital Partnership 2.0
• A document to advance bilateral collaboration in digital public infrastructure, development of digital talent and joint R&D in futuristic technological fields such as AI, IoT, semiconductors
6. Memorandum of Cooperation in the Field of Mineral Resources
• An instrument to advance cooperation in supply chain resilience for critical minerals including through the development of processing technologies, joint investments for exploration and mining and efforts for stockpiling critical minerals.
7. Implementing Arrangement between the Indian Space Research Organization and Japan Aerospace Exploration Agency concerning Joint Lunar Polar Exploration Mission
• A document that defines terms and conditions for cooperation between India and Japan on the Chandrayaan 5 mission, thus giving practical shape to a landmark collaboration
8. Joint Declaration of Intent on Clean Hydrogen and Ammonia
• A document to promote research, investment and implementation of projects on hydrogen/ammonia and deepen collaboration on cutting-edge research and innovation for developing technologies
9. Memorandum of Cooperation on Cultural Exchange
• An instrument to promote cooperation in the field of art and culture through exhibitions, museum collaborations and exchange of best practices in the field of cultural preservation
10. MoU on Decentralized Domestic Waste Water Management
• A document to promote cooperation in effective reuse of wastewater and decentralized wastewater management which is crucial for public health, environmental protection and sustainable development
11. Memorandum of Cooperation in the field of Environment Cooperation
• An enabling framework for collaboration in areas pertaining to environmental preservation such as pollution control, climate change, waste management, sustainable use of biodiversity and environmental technologies
12. MoU between Sushma Swaraj Institute of Foreign Service and Ministry of Foreign Affairs, Japan
• A framework to promote exchanges between diplomats, academics, officials, experts and researchers to advance mutual understanding in the field of foreign policy
13. Joint Statement of Intent between the Ministry of Science and Technology and Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT), Japan
• A declaration to advance cooperation in the field of science and technology through the exchange of scientists and researchers, strengthen institutional cooperation between research and scientific institutions of both countries with the involvement of start-ups and industries
Other notable outcomes
1. Private investment target of JPY 10 trillion from Japan to India for the next decade
2. India and Japan launched the Economic Security Initiative to promote supply chain resilience in strategic sectors such as semiconductors, clean energy, telecom, pharmaceuticals, critical minerals as well as new and emerging technologies
• They also issued an Economic Security Fact Sheet as an illustrative list of actual cooperation in these fields.
3. Launch of the India - Japan AI Initiative
• To advance collaboration in Large Language Models, training, capacity building and support for businesses and start-ups to foster a trustworthy AI ecosystem
4. Launch of the Next-General Mobility Partnership
• To foster G2G and B2B partnerships in the infrastructure, logistics and mobility sectors particularly railways, aviation, roads, shipping and ports, with a focus on Make-in-India of mobility products and solutions.
5. Launch of the India - Japan Small and Medium Enterprises Forum to strengthen collaboration between Indian and Japanese SMEs, which are the engines of our respective economies
6. Launch of the Sustainable Fuel Initiative to promote energy security, farmer livelihoods and advance R&D in technologies related to sustainable fuels such as biogas and biofuels
7. High-level exchanges between states and prefectures, including three visits in each direction to be organized by the Foreign Offices
8. Establishment of business forums between India and the two regions of Kansai and Kyushu to strengthen business, people to people and cultural linkages.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জাপান ভ্ৰমণ
29 AUG 2025 6:23PM by PIB Guwahati
১/ অহা দশকৰ বাবে ভাৰত - জাপান যুটীয়া দৃষ্টিভংগী
• অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব, অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা, গতিশীলতা, পাৰিপাৰ্শ্বিক বহনক্ষমতা, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, স্বাস্থ্য, জনতাৰ পৰা জনতালৈ আৰু ৰাজ্য-প্ৰিফেকচাৰৰ সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থনৈতিক আৰু কাৰ্য্যকৰী সহযোগিতাৰ বাবে ১০-বছৰীয়া কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰ
২/ নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ যুটীয়া ঘোষণা
• আমাৰ বিশেষ কৌশলগত আৰু বৈশ্বিক অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সমসাময়িক নিৰাপত্তা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাক বিকশিতকৰণৰ বাবে এক বিস্তৃত কাঠামো
৩/ ভাৰত-জাপান মানৱ সম্পদ বিনিময়ৰ বাবে কাৰ্য্য পৰিকল্পনা
• ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত ৫ লাখ লোকৰ টু-ৱে’ আদান-প্ৰদান, বিশেষকৈ ভাৰতৰ পৰা জাপানলৈ ৫০,০০০ দক্ষ আৰু অৰ্ধ-দক্ষ কৰ্মীক আগন্তুক পাঁচ বছৰত টু-ৱে’ আদান-প্ৰদানৰ বাবে এক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা
৪/ যুটীয়া ঋণ ব্যৱস্থা সন্দৰ্ভত সহযোগিতাৰ চুক্তি
• ডিকাৰ্বনাইজিং প্ৰযুক্তি, সামগ্ৰী, ব্যৱস্থা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰসাৰ সহজ কৰি তোলাৰ বাবে এক মাধ্যম। যিয়ে ভাৰতৰ সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন হ্ৰাসৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগাব, ভাৰতত জাপানী বিনিয়োগ আৰু ভাৰতৰ বহনক্ষম উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰিব।
৫/ ভাৰত-জাপান ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব ২.০ সন্দৰ্ভত বুজাবুজিৰ চুক্তি
• ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ডিজিটেল প্ৰতিভাৰ বিকাশ আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিগত ক্ষেত্ৰ যেনেঃ এআই, আইঅ’টি, অৰ্ধপৰিবাহীত যৌথ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ (R&D) ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক আগুৱাই নিবলৈ এখন নথি
৬/ খনিজ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ চুক্তি
• সংসাধন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ, অন্বেষণ আৰু খননৰ বাবে যৌথ বিনিয়োগ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ মজুত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাকে প্ৰমুখ্য কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজসমূহৰ বাবে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক আগবঢ়াই নিয়াৰ এক মাধ্যম।
৭/ ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা আৰু জাপান মহাকাশ অন্বেষণ সংস্থাৰ মাজত যৌথ চন্দ্ৰ মেৰু অন্বেষণ অভিযান সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ
• চন্দ্ৰযান ৫ অভিযানত ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত সহযোগিতাৰ চৰ্ত আৰু নিয়ম নিৰ্ধাৰণ কৰা এখন নথি
৮/ স্বচ্ছ হাইড্ৰজেন আৰু এমনিয়া সন্দৰ্ভত যৌথ উদ্দেশ্য ঘোষণা
• হাইড্ৰজেন/এমনিয়া সন্দৰ্ভত গৱেষণা, বিনিয়োগ আৰু প্ৰকল্প ৰূপায়ণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশৰ বাবে অত্যাধুনিক গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে এখন নথি
৯/ সাংস্কৃতিক বিনিময় সন্দৰ্ভত সহযোগিতাৰ চুক্তি
* প্ৰদৰ্শনী, সংগ্ৰহালয়ৰ সহযোগিতা আৰু সাংস্কৃতিক সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে শিল্প আৰু সংস্কৃতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ এক মাধ্যম
১০/ বিকেন্দ্ৰীকৃত ঘৰুৱা লেতেৰা পানী ব্যৱস্থাপনাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি৷
* লেতেৰা পানীৰ ফলপ্ৰসূ পুনৰ-ব্যৱহাৰ আৰু বিকেন্দ্ৰীকৃত লেতেৰা পানী ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা প্রসাৰিত কৰাৰ বাবে এখন নথি যি জনস্বাস্থ্য, পৰিবেশ সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ
১১/ পৰিবেশ সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ চুক্তি
* প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰ আৰু পৰিবেশ প্ৰযুক্তিৰ দৰে পৰিবেশ সংৰক্ষণৰ সৈতে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাৰ বাবে এক বিশেষ ব্যৱস্থা
১২/ সুষমা স্বৰাজ ইনষ্টিটিউট অৱ ফৰেইন চাৰ্ভিচ আৰু জাপানৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি
* বৈদেশিক নীতিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আগবঢ়াই নিবলৈ কূটনীতিবিদ, শিক্ষাবিদ, বিষয়া, বিশেষজ্ঞ আৰু গৱেষকৰ মাজত আদান-প্ৰদানক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক কাঠামো
১৩/ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু জাপানৰ শিক্ষা, সংস্কৃতি, ক্ৰীড়া, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (MEXT)-ৰ মাজত যৌথ উদ্দেশ্যৰ বিবৃতি
* বিজ্ঞানী আৰু গৱেষকসকলৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ কথা ঘোষণা, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু উদ্যোগৰে জড়িত হৈ দুয়োখন দেশৰ গৱেষণা আৰু বৈজ্ঞানিক প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজৰ প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতাক সুদৃঢ়কৰণ
আন-আন উল্লেখযোগ্য ফলাফল
১/ অহা দশকৰ বাবে জাপানৰ পৰা ভাৰতলৈ ১০ ট্ৰিলিয়ন জেপিৱাই-ৰ ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ লক্ষ্য
২/ ভাৰত আৰু জাপানে অৰ্ধপৰিবাহী, স্বচ্ছ শক্তি, টেলিকম, ঔষধ, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ লগতে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ দৰে কৌশলগত খণ্ডত যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে
• এই ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰকৃত সহযোগিতাৰ দৃষ্টান্তমূলক তালিকা হিচাপে তেওঁলোকে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা ফেক্ট শ্বীটো উন্মোচন কৰে।
৩/ ভাৰত - জাপান এআই ইনিচিয়েটিভৰ শুভাৰম্ভ
• বৃহৎ ভাষাৰ আৰ্হি, প্ৰশিক্ষণ, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু ব্যৱসায় আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ সমৰ্থনত সহযোগিতাক আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে এক বিশ্বাসযোগ্য এআই বাতাবৰণ গঢ়ি তোলা হ’ব
৪/ নেক্সট-জেনেৰেল মবিলিটি পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ শুভাৰম্ভ
• আন্তঃগাঁথনি, লজিষ্টিক আৰু গতিশীলতা খণ্ড বিশেষকৈ ৰেলৱে, বিমান পৰিবহণ, পথ, জাহাজ আৰু বন্দৰত জিটুজি আৰু বিটুবি অংশীদাৰিত্বক লাভান্বিত কৰা, মেক-ইন-ইণ্ডিয়া গতিশীলতা সামগ্ৰী আৰু সমাধানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
৫/ ভাৰত - জাপান ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ ফৰামৰ আৰম্ভণি, যিয়ে ভাৰত আৰু জাপানী ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতা গভীৰ কৰিব। এইসমূহ হৈছে আমাৰ নিজ-নিজ অৰ্থনীতিৰ ইঞ্জিন
৬/ শক্তি সুৰক্ষা, কৃষকৰ জীৱিকা আৰু জৈৱ গেছ আৰু জৈৱ ইন্ধনৰ দৰে বহনক্ষম ইন্ধনৰ সৈতে জড়িত প্ৰযুক্তিৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ বাবে বহনক্ষম ইন্ধন পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ
৭/ বৈদেশিক কাৰ্য্যালয়সমূহে আয়োজন কৰিবলগীয়া প্ৰতিটো দিশত তিনিটাকৈ ভ্ৰমণকে প্ৰমুখ্য কৰি ৰাজ্য আৰু প্ৰিফেকচাৰৰ মাজত উচ্চ পৰ্য্যায়ৰ আদান-প্ৰদান
৮/ ব্যৱসায়, জনতা আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ভাৰত আৰু কানছাই আৰু কিউছু অঞ্চল দুটাৰ মাজত ব্যৱসায়িক ফৰাম স্থাপন কৰা।