Prime Minister's Office
Joint Declaration on Security Cooperation between India and Japan
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Delhi
The Governments of India and Japan (hereinafter referred to as ‘the two sides’),
Recalling the political vision and objectives of the India-Japan Special Strategic and Global Partnership based on shared values and common interests,
Underscoring the indispensable role of their two countries for a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region which upholds rules-based international order,
Taking cognizance of the notable progress in their bilateral security cooperation and the evolution of strategic outlook and policy priorities of the two sides in recent years,
Recognizing their complementary strengths in terms of resource endowments and technological capacities,
Committing to increase practical cooperation in the interest of their national security and continued economic dynamism,
Seeking to explore deeper coordination on security issues of common concern in the Indo-Pacific region and beyond,
Committing to uphold the international order based on the rule of law,
Have adopted this Joint Declaration on Security Cooperation to reflect the new stage of their partnership, and concurred that they should:
1. Strive to contribute to each other’s defense capabilities and readiness, by promoting interoperability and synergy between their defense forces, including in, but not limited to, the following areas:
- (1) Conducting bilateral exercises between our forces in a wide range of fields with increasing complexity and sophistication, and reciprocal participation in multilateral exercises hosted by each other
- (2) Exploring to establish a new meeting framework on comprehensive dialogue between Joint Staffs
- (3) Exploring tri-service exercises to prepare for humanitarian and disaster relief operations in the Indo-Pacific
- (4) Collaboration between Special Operations Units
- (5) Enhancing use of the India-Japan Agreement Concerning Reciprocal Provision of Supplies and Services between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces to share and support logistics
- (6) Exploring opportunities to cooperate in niche areas of each other’s priorities such as counter terrorism, peacekeeping operations and cyber defense
- (7) Sharing information including assessments with respect to emerging security risks
- (8) Promoting utilization of each other’s facilities for repair and maintenance of defense platforms
- (9) Exploring opportunities to collaborate on chemical, biological and radiological defense with focus on detection, decontamination, medical countermeasures, protective equipment, and response strategies to safeguard forces and populations from these threats
2. Advance their shared maritime security goals and promote naval and coast guard cooperation for a peaceful maritime environment in the Indo-Pacific region including through, but not limited to, the following:
- (1) More frequent visits and port calls by vessels belonging to the Japan Self-Defense Forces, Indian Armed Forces and their Coast Guard
- (2) Enhanced situational awareness and bilateral and region-wide cooperation for a common maritime picture through the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region (IFC-IOR) and the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA)
- (3) Enhanced law enforcement cooperation against piracy, armed robbery and other transnational crimes at sea, bilaterally and through regional initiatives and platforms, including the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP)
- (4) Bilateral and multilateral collaboration (including the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and Asian Disaster Reduction Center) to reduce and prepare against disaster risk in the Indo-Pacific region, through knowledge-sharing and capacity-building
- (5) Coordination on their respective maritime security and maritime law enforcement assistance to third countries in the Indo-Pacific region and beyond
3. Promote and facilitate technological and industrial collaboration between their government entities and private sector stakeholders for resilience in sectors critical to national security, including by the following ways:
- (1) Exploring cooperation opportunities for mutual benefit and use under the Defense Equipment and Technology Cooperation mechanism for co-development and co-production of equipment and technology geared towards their current and future security needs
- (2) Regular industry exposure visits in defense and security area, focusing on specific capabilities, start-ups and micro, small and medium enterprises towards both current and future security needs
- (3) Technology-sharing in new fields that effectively support the two sides’ operational approaches
- (4) Mutual understanding of respective export control policies and practices to encourage and promote cooperation in high-end technology and equipment and supply chain linkages
- (5) Cooperation on key issues related to economic security, including mitigating vulnerabilities in strategic areas as well as addressing economic coercion, non-market policies and practices and excess capacity resulting from them, as well as strengthening of supply chain resilience
- (6) Exploring cooperation opportunities in military medicine and health security to enhance preparedness and resilience against various threats
- (7) Enhancement of defense R&D cooperation between the Defense Research and Development Organisation of India (DRDO) and the Acquisition, Technology and Logistics Agency of Japan (ATLA)
- (8) Cooperation in the field of critical minerals, including information exchange and technology for exploration, processing and refining
4. Find additional opportunities to contemporize their security cooperation against salient traditional and non-traditional threats and to respond to the challenges and opportunities posed by new, critical, and emerging technologies, including by the following ways:
- (1) Countering terrorism, radical extremism and organized transnational crimes, including in the digital domain and in their use of unmanned systems and modern information and communication technology, through intelligence- and experience-sharing
- (2) Promoting joint R&D, academia and industry collaboration in lockstep with advances in technologies such as AI, robotics, quantum, semiconductor, autonomous technology, future networks, biotechnology and cyber security while ensuring security and integrity.
- (3) Building their cyber resilience including critical information infrastructure robustness though sharing information
- (4) Expanding the use of respective space systems for national security, satellite-based navigation, earth observation and other mutually decided areas in the space sector
- (5) Conducting consultations for collaboration in Space Situational Awareness including tracking, monitoring, and management of space debris
5. Promote common regional and global security objectives and coordinate policies and positions in relevant multilateral and plurilateral groups, including by the following ways:
- (1) Supporting ASEAN centrality and unity, ASEAN-led frameworks, and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific, and contributing to each other’s strategic priorities for the region, namely Indo-Pacific Oceans Initiative and a Free and Open Indo-Pacific (FOIP)
- (2) Promoting in the Indo-Pacific region reliable, sustainable, resilient and quality infrastructure investment, which respects national sovereignty and territorial integrity
- (3) Opposing any destabilizing or unilateral actions that seek to change the status quo by force or coercion, and supporting peaceful settlement of disputes, freedom of navigation and overflight, and other lawful uses of the sea consistent with international law as reflected in the United Nations Convention on the Law of the Sea
- (4) Deepening cooperation within the Quad and advancing the Quad’s positive and practical agenda for peace and progress in the Indo-Pacific region
- (5) Promoting reform of the United Nations Security Council (UNSC) including the expansion of both the permanent and non-permanent categories and supporting each other’s candidature as a permanent member in an expanded UNSC
- (6) Condemning terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism, and working together for an immediate end to material and financial support to terrorist activities, working together at multilateral fora to counter terrorism, and making efforts for the adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism at the United Nations
- (7) Reaffirming our shared commitment to a total elimination of nuclear weapons and an end to nuclear proliferation and nuclear terrorism as well as the immediate commencement and conclusion of negotiations on a non-discriminatory, multilateral and internationally and effectively verifiable Fissile Material Cut-off Treaty in the Conference on Disarmament on the basis of the Shannon Mandate
- (8) Continuing to work together for India’s membership of the Nuclear Suppliers’ Group, with the aim of strengthening the global non-proliferation efforts
6. Supplement and reinforce the existing architecture of bilateral consultations and exchanges, through the Ministerial 2+2 meeting of the Foreign and Defense Ministers of the two sides and various official security dialogues with assorted mechanisms such as the following:
- (1) An annual dialogue of their National Security Advisers to take a comprehensive stock of the security situation facing India and Japan
- (2) The Dialogue on Economic Security Including Strategic Trade and Technology between India’s Foreign Secretary and Japan’s Vice-Minister for Foreign Affairs and to enhance mutual economic security and promote cooperation on strategic industries and technology
- (3) A high-level dialogue aimed at joint and cross-services cooperation between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces
- (4) A meeting at the level of their commandants of coast guard based on the Memorandum on Cooperation between the Indian Coast Guard and the Japan Coast Guard
- (5) A reinvigorated India-Japan Defense Industry Forum to identify possibilities for business collaboration
- (6) A track 1.5 dialogue of think-tanks of India and Japan to promote wider appreciation of security challenges and elicit ideas for new cooperation

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা সেক্যুরিতী কোওপরেসন পীনবগী মতাংদা জোইন্ত দিক্লেরেসন
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Imphal
ভারত অমসুং জপানগী সরকারশিং (মখা তারকপদা "নাকল অনি" হায়না শীজিন্নরি),
মান্নবা ভেল্যু অমসুং কমন ইন্তরেস্তশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত-জপান স্পেসিএল স্ত্রেতেজিক এন্দ গ্লোবেল পার্তনরশিপকী পোলিতিকেল ভিজন অমসুং পান্দমশিং অদু নীংশিংলদুনা,
চৎন-কাঙলোনদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওইবা কাংলোন ঙাকপা, ফী, ওপন, শান্তি লৈবা, চাউখৎপা অমসুং নমফু-শাফু য়াওদবা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমা শেমগৎপদা মখোয়গী লৈবাক অনিগী মথৌ তাবা থৌদাং অদু পুক্নিং পল্লদুনা,
মখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা সেক্যুরিতী কোওপরেসনদা মশক থোক্না খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং হৌখিবা চহিশিংদা নাকল অনিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মীৎয়েং অমসুং পোলিসী প্রাইওরিতীশিংদা অহোংবা লাকপা অদু খঙলদুনা,
রিসোর্স এন্দোমেন্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতীগী মতাংদা মখোয়গী কম্প্লিমেন্তরী ওইবা মপাঙ্গলশিং মশক খঙদুনা,
মখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং মখা তানা ইকনোমিক দাইনামিজমগীদমক্তা মখোয়গী প্রেক্তিকেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থমদুনা,
ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং মসিগী ৱাংমদা লৈরিবা লৈবাকশিংদা লৈরিবা কমন ওইবা ইসুশিংগী মতাংদা হেন্না চেৎশিল্লবা কোওর্দিনেসন অমা এক্সপ্লোর তৌনবা হোৎনবা,
আইনগী কাংলোনদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর ঙাক্না চৎননবা থাজবা থমদুনা,
মখোয়গী পার্তনরশিপকী অনৌবা তাঙ্কক অদু উৎনবগীদমক সেক্যুরিতী কোওপরেসনগী মতাংদা মসিগী জোইন্ত দিক্লারেসন অসি লৌখৎখ্রে অমসুং মখোয়না হায়রিবশিং অসি তৌগনি ফোংদোকখ্রে:
১. মখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংগী মরক্তা, মখাদা পীরিবা হিরমশিং অসি য়াওনা, অদুবু মসি খক্তদা নত্তনা, ইন্তরওপরেবিলিতী অমসুং সিনর্জী প্রমোৎ তৌদুনা অমনা অমগী দিফেন্স কেপাসিতী অমসুং রেদিনেস্তা মতেং পাংনবা হোৎনগনি:
- (১) কমপ্লেক্সিতী অমসুং সোফিস্তিকেসন হেনগৎলক্লিবা লম কয়াদা ঐখোয়গী ফোর্সশিংগী মরক্তা বাইলেতরেল এক্সরসাইজ পাঙথোকপা, অমসুং অমগা অমগা হোস্ত তৌনবা মল্তিলেতরেল এক্সরসাইজশিংদা শরুক য়ান্নবা।
- (২) জোইন্ত স্তাফশিংগী মরক্তা মপুং ফানা ৱারী শানবগী মতাংদা অনৌবা মীফম ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা থিজিনবা
- (৩) ইন্দো-পেসিফিক্তা হ্যুমেনিতরিয়ন অমসুং দিজাস্তর রিলিফ ওপরেসনগী শেম-শাবগীদমক ত্রাই-সর্ভিস এক্সরসাইজশিং এক্সপ্লোর তৌবা
- (৪) স্পেসিএল ওপরেসন য়ুনিৎশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা
- (৫) লোজিতিক্স শেয়র তৌনবা অমসুং মতেং পীনবগীদমক জপান সেল্ফ দিফেন্স ফোর্সেস অমসুং ভারত আর্মদ ফোর্সেসকী মরক্তা সপ্লাই অমসুং সর্ভিসশিংগী রেসিপ্রোকেল প্রোভিজনগী মতাংদা ভারত-জপান এগ্রীমেন্ত শিজিন্নবা হেনগৎহনবা
- (৬) তেরোরিজম থেংনবা, শান্তি থম্নবা থবকশিং অমসুং সাইবর দিফেন্সকুম্বা অমনা অমগী প্রাইওরিতীশিংগী নিচ এরিয়াশিংদা মতেং পীনবগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা
- (৭) অনৌবা সেক্যুরিতী রিস্কশিংগা মরী লৈনবা এসেসমেন্তশিং য়াওনা ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা
- (৮) দিফেন্স প্লেৎফোর্মশিং রিপিয়র অমসুং য়েংশিন্নবগীদমক অমনা অমগী ফেসিলিতীশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা
- (৯) কেমিকেল, বাইওলোজিকেল অমসুং রেদিওলোজিকেল দিফেন্সতা খুৎশম্নদুনা খুদোংচাবশিং থিদোকপা, দিকন্তামিনেসন, মেদিকেল কাউন্তরমেজরশিং, প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত, অমসুং হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিদগী লান্মীশিং অমসুং মীশিংবু ঙাকথোক্নবা রেস্পোন্স স্ত্রেতেজিশিংদা মীৎয়েং থমদুনা মতেং পাংনবগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা
২. মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী মখোয়গী অপুনবা পান্দমশিং ফগৎহনবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা শান্তি লৈবা মেরিতাইম এনভাইরনমেন্ত অমগীদমক নেভেল অমসুং কোস্ত গার্দ কোওপরেসন প্রমোৎ তৌবা, মসিগী মনুংদা মখাদা পীরিবশিং অসি য়াওরি, অদুবু মসিদা অকক্নবদি ওইদে:
- (১) জপান সেল্ফ দিফেন্স ফোর্সেস, ইন্দিয়ন আর্মদ ফোর্সেস অমসুং মখোয়গী কোস্ত গার্দকী জহাজশিংনা চৎপা অমসুং পোর্ত কোল তৎতনা তৌবা
- (২) ইন্দিয়ন ওসিন রিজন (আই.এফ.সি.-আই.ও.আর.) অমসুং ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিপ ফোর মেরিতাইম দোমেন এৱারনেস (আই.পি.এম.দি.এ.) গী খুত্থাংদা কম্মন মেরিতাইম পিকচরগীদমক সিতুএস্নেল এৱারনেস অমসুং বাইলেতরেল অমসুং রিজনগী থাক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা
- (৩) সমুদ্রদা পাইরেসী, খুৎলায় পায়দুনা লান্দারকপা অমসুং অতৈ ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইমশিং থেংননবা আইন চৎনহন্নবা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা, রিজনেল কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত ওন কোমবেতুং পাইরেসী এন্দ আর্মদ রোবরী অগেনস্ত শিপ্স ইন এসিয়া (আর.ই.সি.এ.এ,পি) য়াওনা বাইলেতরেল ওইনা অমসুং রিজনেল ইনিসিএতিবশিং অমসুং প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা লো এনফোর্সমেন্ত কোওপরেসন হেনগৎহনবা
- (৪) ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা লৌশিং শেয়র তৌবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী খুত্থাংদা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা দিজাস্তর রিস্ক হন্থহন্নবা অমসুং মসিগী মায়োক্তা শেম শানবগীদমক (কোলিজন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর এন্দ এসিয়ন দিজাস্তর রিদক্সন সেন্তর য়াওনা) বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোলাবোরেসন
- (৫) ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং মসিগী ৱাংমদা লৈবা অহুমশুবা লৈবাকশিংদা মখোয়গী মরী লৈনবা মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং মেরিতাইম লো এনফোর্সমেন্ত এসিস্তেন্সকী মতাংদা কোওর্দিনেসন পীবা
৩. নেস্নেল সেক্যুরিতীগীদমক মরুওইবা সেক্তরশিংদা রেসিলিয়েন্সকীদমক মখোয়গী সরকারগী এন্তিতীশিং অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা তেক্নোলোজিকেল অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কোলাবোরেসন প্রমোৎ তৌবা অমসুং মতেং পীবা, মসিদা মখাগী পাম্বৈশিং অসি য়াওরি:
- (১) দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসন মেকানিজমগী মখাদা মখোয়গী হৌজিক্কী অমসুং তুংগী সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইক্বিপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী পুন্না দিবেলপ তৌবা অমসুং পুথোকপদা নাকল অনিগী কান্নবা অমসুং শীজিন্ননবা কোওপরেসনগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা
- (২) দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী লমদা রিগুলর ইন্দস্ত্রী এক্সপোজর ভিজিৎশিং চৎপা, মসিনা অকক্নবা কেপাসিতীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা, হৌজিক্কী অমসুং তুংলমচৎকী সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিংদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংদা মীৎয়েং থম্বা
- (৩) নাকল অনীনা থবক পাংথোকপদা ইফেক্তিব ওইনা মতেং পাংলিবা অনৌবা লমশিংদা তেক্নোলোজী শেয়র তৌবা
- (৪) হায় তেক্নোলোজী অমসুং ইক্বিপমেন্ত অমসুং সপ্লাই চেন লিঙ্কশিংদা তেংবাং পীনবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা মরী লৈনবা এক্সপোর্ত কন্ত্রোল পোলিসীশিং অমসুং প্রাক্তিসশিংগী মরক্তা খঙমিন্নবা
- (৫) স্ত্রেতেজিক এরিয়াশিংদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং হন্থহনবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী কোরেসন, নন-মার্কেৎ পোলিসীশিং অমসুং থবক থৌরমশিং অমসুং মখোয়দগী থোক্লকপা অহেনবা কেপাসিতীশিং থেংননবা অমসুং সপ্লাই চেনগী রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়াওনা ইকনোমিক সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা মরুওইবা হিরমশিংদা তেংবাং পীনবা
- (৬) তোঙান তোঙানবা খুদোংথীবশিংগী মায়োক্তা শেম-শারিবা অমসুং রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা মিলিতরী মেদিসিন অমসুং হেল্থ সেক্যুরিতীদা মতেং পীনবগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা
- (৭) দিফেন্স রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন ওফ ইন্দিয়া (দি.আর.দি.ও.) অমসুং এক্বিজিসন, তেক্নোলোজী এন্দ লোজিস্তিক্স এজেন্সী ওফ জপান (এ.তি.এল.এ.) গী মরক্তা দিফেন্স আর এন্দ দি কোওপরেসন হেনগৎহনবা
- (৮) মরুওইবা মিনরেলশিংগী লমদা মতেং পীনবা, ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ অমসুং এক্সপ্লোরেসন, প্রোসেসিং অমসুং রিফাইনিংগী তেক্নোলোজী য়াওনা ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী লমদা তেংবাং পীনবা
৪. অনৌবা, মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংনা পুথোরক্লিবা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংদা পাউখুম পীনবা, মখাদা পীরিবা পাম্বৈশিং অসি য়াওনা, মশক থোকপা ত্রেদিস্নেল অমসুং নন-ত্রদিস্নেল থিংনবা মখোয়গী সেক্যুরিতী কোওপরেসনবু কন্তেম্পোরাইজ তৌনবগী অহেনবা খুদোংচাবশিং ফংনবা হোৎনগদবনি:
- (১) দিজিতেলগী লম অমসুং মখোয়না অনমেন সিস্তেমশিং অমসুং মোদর্ন ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা য়াওনা ইন্তেলিজেন্স অমসুং এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌবগী খুত্থাংদা তেরোরিজম, রেদিকেল এক্সত্রিমিজম অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইম থেংনবা
- (২) এ.আই., রোবোতিক্স, ক্বান্তম, সেমিকন্দক্তর, ওতোনোমস তেক্নোলোজী, ফ্যুচর নেৎৱার্কশিং, বাইওতেক্নোলোজী অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগুম্বা তেক্নোলোজীশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা জোইন্ত আর অমসুং দি, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন প্রমোৎ তৌবা লোয়ননা সেক্যুরিতী অমসুং ইন্তিগ্রিতী লৈহনবা
- (৩) ইনফোর্মেসন শেয়র তৌদুনা ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মপাঙ্গল য়াওনা মখোয়গী সাইবর রেসিলিয়েন্স শেমগৎপা
- (৪) নেস্নেল সেক্যুরিতী, সেতলাইৎ বেজ নেভিগেসন, আর্থ ওবজর্বেসন অমসুং স্পেস সেক্তরদা নাকল অনিনা ৱারেপ লৌবা অতোপ্পা লমশিংদা মরী লৈনবা স্পেস সিস্তেমশিং শীজিন্নবা পাকথোক চাউথোকহনবা
- (৫) স্পেস সিচুএস্নেল এৱারনেসতা মতেং পাংনবা খন্ন-নৈনবা পাংথোকপা, মসিগী মনুংদা স্পেস দেব্রিস ত্রেক তৌবা, মোনিতর তৌবা অমসুং মেনেজ তৌবা য়াওরি।
৫. রিজনেল অমসুং গ্লোবেল সেক্যুরিতীগী অপুনবা পান্দমশিং য়োকখৎপা অমসুং মরী লৈনবা মল্তিলেতরেল অমসুং প্লুরিলেতরেল গ্রুপশিংদা পোলিসীশিং অমসুং পোজিসনশিং কোওর্দিনেৎ তৌবা, মখাদা পীরিবা পাম্বৈশিং অসি য়াওনা:
- (১) ইন্দো-পেসিফিক্কী মতাংদা এ.এস.ই.এ.এন.না লুচিংবা ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং এ.এস.ই.এ.এন.গী মীৎয়েংবু শৌগৎপা অমসুং লমদম অসিগীদমক্তা অমনা অমগী স্ত্রেতেজিক প্রাইওরিতীদা মতেং পাংবা, হায়বদি ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিব অমসুং ফ্রী এন্দ ওপন ইন্দো-পেসিফিক (এফ.ও.আই.পি.) অসিনা এ.এস.ই.এ.এন সেন্ত্রেলিতী অমসুং য়ুনিতী শৌগৎপা
- (২) নেস্নেল সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতীগী ইকাই খুম্নবা ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা থাজবা য়াবা, সস্তেনেবল, রেসিলিয়েন‌ত অমসুং ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোৎ তৌবা
- (৩) ফোর্স নৎত্রগা কোএরজনগী খুত্থাংদা স্তেতস ক্বো অসি হোংদোকহন্নবা হোৎনরিবা দিস্তেবিলাইজিং নৎত্রগা য়ুনিলেতরেলগী থবক অমা হেক্তবু য়ানীংদবা ফোংদোকপা, অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন দি লো ওফ সীদা য়াওরিবা ইন্তর্নেস্নেল লোগা চুনবা মওংদা ৱাথোকশিং, নেভিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকী নীংতম্বা, অমসুং সমুদ্রগী অতোপ্পা আইনগী মতুং ইন্না শীজিন্নবগীদমক শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরকপবু শৌগৎপা,
- (৪) ক্বাদকী মনুংদা তেংবাং পীনবা হেন্না চেৎশিলহনবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা শান্তি অমসুং খুমাং চাউশিলহন্নবা ক্বাদকী পোজিতিব অমসুং প্রেক্তিকেল এজেন্দাদা খুমাং চাউশিলহনবা
- (৫) য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল (য়ু.এন.এস.সি.) গী রিফোর্ম প্রমোৎ তৌবা, পর্মিনেন্ত অমসুং নন-পর্মিনেন্ত কেতগোরি অনিমক পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্লবা য়ু.এন.এস.সি.দা পর্মিনেন্ত মেম্বর অমা ওইনা অমনা অমবু শৌগৎপা।
- (৬) তেরোরিজমগী মওং মতৌ খুদিংমক্তা, ঙমখৈ লান্না চত্থবা তেরোরিজম য়াওনা য়ানিংদবা ফোঙদোকপা অমসুং তেরোরিস্তকী থবক থৌরমশিংদা পোৎ অমসুং শেল থুমগী মতেং পীনবা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা, তেরোরিজম থেংননবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্সতা কমপ্রিহেন্সিব কনভেন্সন ওন ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজম এদোপ্ত তৌনবা হোৎনমিন্নবা
- (৭) ন্যুক্লিয়র খুৎলাইশিং মপুং ফানা মুত্থৎনবা অমসুং ন্যুক্লিয়র প্রোলিফরেসন অমসুং ন্যুক্লিয়র তেরোরিজম লোইশিন্নবা ঐখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা অমসুং শেনন মেন্দেৎকী মতুং ইন্না কনফরেন্স ওফ দিসআর্মমেন্তদা য়াওরিবা ন্যুক্লিয়র খুৎলাইশিং মুত্থৎনবা নন-দিস্ক্রিমিনেতরী, মল্তিলেতরেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী নেগোসিএসনশিং অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ভেরিফাই তৌরবা ফিসিল মেতরিএল কৎ-ওফ ত্রিতী খুদক্তা হৌনবা অমসুং লোইশিন্নবা ঐখোয়গী মান্নবা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকপা
- (৮)মালেমগী ওইবা নন-প্রোলিফরেসনগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দমদা ন্যুক্লিয়র সপ্লাইয়র গ্রুপতা ভারতকী মেম্বরসিপকীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা মখা চত্থবা
৬. নাকল অনিগী ফোরেন অমসুং দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী মিনিস্তরেল ২+২ মীফম অমসুং মখাদা পীরিবশিং অসিগুম্বা মখল-মখা কয়াগী মেকানিজমশিংগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা ওফিসিএল সেক্যুরিতী দাইলোগশিংগী খুত্থাংদা বাইলেতরেল কন্সল্তেসন অমসুং একচেঞ্জশিংগী হৌজিক লৈরিবা আর্কিতেকচর অদু মপুং ফাহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা:
- (১) ভারত অমসুং জপাননা মায়োক্নরিবা সেক্যুরিতীগী ফিভমগী মপুং ফানা য়েংশিন্নবা মখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজরশিংগী চহিগী ওইবা দাইলোগ অমা পাংথোকপা
- (২) ভারতকী ফোরেন সেক্রেতরী অমসুং জপানগী ফোরেন এফিয়র্সকী ভাইস মিনিস্তরগী মরক্তা স্ত্রেতেজিক ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী য়াওনা ইকনোমিক সেক্যুরিতীদা দাইলোগ তৌবা অমসুং ম্যুচুএল ইকনোমিক সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং স্ত্রেতেজিক ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং তেক্নোলোজীদা মতেং পীনবা
- (৩) জপান সেল্ফ দিফেন্স ফোর্সেস অমসুং ভারতকী আর্মদ ফোর্সেসকী মরক্তা জোইন্ত অমসুং সর্ভিসশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা পান্দম থম্লিবা অৱাংবা থাক্কী দাইলোগ অমা
- (৪) ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ অমসুং জপান কোস্ত গার্দকী মরক্তা তেংবাং পীননবা মেমোরেন্দমদা য়ুম্ফম ওইদুনা মখোয়গী কোস্ত গার্দকী কমান্দরশিংগী থাক্তা মীফম পাংথোকপা
- (৫) ভারত-জপান দিফেন্স ইন্দস্ত্রী ফোরম অমা অমুক হন্না শেমগৎতুনা বিজিনেস কোলাবোরেসনগী ওইথোকপা য়াবশিং খঙদোকপা
- (৬) সেক্যুরিতীগী শিংনবশিংবু হেন্না পাক শন্না খঙবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অনৌবা কোওপরেসনগী ৱাখল্লোন পুথোক্নবা ভারত অমসুং জপানগী থিংক-তেঙ্কশিংগী ত্রেক ১.৫ দাইলোগ অমা।