Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 125th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 31.08.2025
31 AUG 2025 11:44AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. In this monsoon season, natural disasters are testing the country. During the last few weeks, we have witnessed grave devastation caused by floods and landslides. At places, homes were destroyed; at others, fields were submerged; families were ruined en masse, elsewhere, bridges were swept away amid the strong flow of water; roads were washed away; people's lives were enmeshed in danger. These incidents have saddened every Indian. The pain of the families who lost their loved ones is our shared pain. Wherever the crisis struck, our NDRF-SDRF personnel, other security forces, everyone toiled day and night to save the people there. The soldiers have also availed of the aid of technology. With the help of myriad modern resources such as thermal cameras, life detectors, sniffer dogs and drone surveillance, a lot of efforts were undertaken to lend speed to the relief work. During this time, relief material was delivered by helicopters; the injured were airlifted. In the moment of disaster, the army came forward to help. Local people, social workers, doctors, the administration… everyone made every possible effort in this hour of crisis. I express heartfelt gratitude to every citizen who has kept humanity above everything else during this testing time.
My dear countrymen, amidst this devastation of floods and rains, Jammu and Kashmir has also attained two very special achievements. Not many people noticed them, but when you will come to know about those achievements, you will be extremely delighted. A record number of people gathered in a stadium in Pulwama, Jammu and Kashmir. Pulwama's first ever day-night cricket match was played here.
Earlier this was impossible, but now my country is transforming. This match is a part of the 'Royal Premier League', in which different teams of Jammu and Kashmir are playing. Thousands of enthusiasts, especially youth, enjoying cricket at night in Pulwama… it was truly a sight to behold. Friends, the second event that caught attention was the first Khelo India Water Sports Festival in the country and that too was held at Dal Lake in Srinagar. Truly, what a special place that is to organize such a festival. Its objective is to make water sports more popular in Jammu and Kashmir. More than 800 athletes from all over India participated in it. Women athletes were also not far behind… their participation was also almost at par with men. I would like to congratulate all the players who participated in it. Special congratulations to Madhya Pradesh, which won the maximum number of medals, followed by Haryana and Odisha. I deeply appreciate the warmth and hospitality of the Government of Jammu and Kashmir and the people there.
Friends, to bring to you the experience of this event, I have thought of talking to two players who participated in it… one of them is Rashmita Sahu from Odisha and the other is Mohsin Ali from Srinagar. Let us listen to what they have to say.
Prime Minister: Rashmita ji, Namaste!
Rashmita: Namaste Sir.
Prime Minister: Jai Jagannath.
Rashmita: Jai Jagannath Sir.
Prime Minister: Rashmita ji, first of all congratulations to you for your success in the world of sports.
Rashmita: Thank you Sir.
Prime Minister: Rashmita, our listeners are very keen to know about you and your sports journey… I am also very eager… tell me!
Rashmita: Sir, I am Rashmita Sahu... from Odisha. And I am a canoeing player. I joined sports in 2017. I started canoeing and I have participated at the National level, National Championship and National Games. I have 41 medals. 13 Gold, 14 Silver and 14 Bronze Medals, Sir.
Prime Minister: How did you develop interest in this sport? Who first inspired you towards this? Is there a sports environment in your family?
Rashmita: No sir. The village I come from had no sports. Boating was going on in the river, so I went for swimming. I and my friends were swimming and there was a boat for canoeing-kayaking, I did not know anything about it. So I asked my friend “what is this?” So my friend told me that there is SAI Sports Centre in Jagatpur; sports are organised there, I am also going to go there. I found it very interesting. So what is this, I did not even know, how do kids do this in water? Do boating? I told him that I also wanted to go. How do I go? Tell me also? She told me to go there and talk. Then I immediately went home and said Papa, I want to go, Papa, I have to go. Then Papa said okay; he took me there. There was no trial at that time. Then the coaches said that the trial is held in February, so you should come during the trial in February or March. Then I came during the trial.
Prime Minister: Ok Rashmita, how was your own experience at the Khelo India Water Sports Festival held in Kashmir? You went to Kashmir for the first time?
Rashmita: Yes Sir, I went to Kashmir for the first time. Khelo India, First ‘Khelo India Water Sports Festival’ was organized there. I had two events in it. Singles 200 meter and 500 meter doubles. And I have won gold medals in both Sir.
Prime Minister: Oh wow! You won both!
Rashmita: Yes Sir.
Prime Minister: Many congratulations.
Rashmita: Thank you Sir.
Prime Minister: Well Rashmita, apart from water sports, what are your hobbies?
Rashmita: Sir, apart from water sports, I like running the most. Whenever I go on vacation, I go for running. I had learnt to play football at my old field, so whenever I go there, I run a lot and I also play football, a little bit Sir.
Prime Minister: So sports runs in your veins!
Rashmita: Yes Sir, when I was in school from 1st class to 10th class, I used to be 1st in every event I participated in, I used to be a champion Sir.
Prime Minister: Rashmita, if you have to give a message to those who want to progress in sports like you, what would that be?
Rashmita: Sir, many children are not even allowed to step out of their homes, and being a girl, “how will you go out”… and some are leaving sports because of exam issues… and in this Khelo India scheme, many children are getting financial help and many children are getting a lot of help, due to which many children are able to move ahead. And I would tell everyone not to leave sports, you can go a long way with sports. Sports is sports but it also keeps every part of the body healthy and it is our duty to take sports forward and get medals for India, Sir.
Prime Minister: Well, Rashmita Ji, I felt very good. Once again, many many congratulations to you and please convey my regards to your father also because he gave so much encouragement to a daughter to move forward in the midst of so many difficulties. My best wishes are with you. Thank you.
Rashmita: Thank you Sir.
Prime Minister: Jai Jagannath.
Rashmita: Jai Jagannath Sir.
Prime Minister: - Mohsin Ali Namaste!
Mohsin Ali: - Namaste Sir.
Prime Minister: - Mohsin Ji, many congratulations to you and best wishes for your bright future.
Mohsin Ali: - Thank you Sir.
Prime Minister: - Mohsin, the first ever Khelo India Water Sports, its festival… and the first ever Gold Medal in that! And you won that. How did you feel?
Mohsin Ali - Sir, I am very happy. I won a Gold Medal in Khelo India, which has happened for the first time here, in Kashmir.
Prime Minister: - What is the discussion among the people?
Mohsin Ali – There is a lot of talk Sir, the whole family is happy.
Prime Minister: - Your schoolmates?
Mohsin Ali – Everyone in school is also happy… in Kashmir, everyone says that you are a Gold Medalist.
Prime Minister: - So you have become a big celebrity now.
Mohsin Ali – Yes Sir!
Prime Minister: - Well, how did you develop an interest in water sports and what benefits do you see in it?
Mohsin Ali – In my childhood, I saw a boat sailing in Dal lake; my father asked me if I would do it, yes, I am also interested in it, then I went to the centre to meet madam, then madam taught me… Bilquis mam.
Prime Minister: - Well, Mohsin, people from all over the country had come, for the first time a water sports program was organized and that too took place in Srinagar, that too in Dal lake, so many people came from all over the country. How did the people there feel?
Mohsin Ali – I am very happy Sir, everyone is saying that it is a good place, everything is good here, the facilities are good. Everything was good here in Khelo India.
Prime Minister: – So have you ever gone outside Kashmir for sports?
Mohsin Ali – Yes Sir, I have been to Bhopal, Goa, Kerala, Himachal.
Prime Minister: – Well then you have seen the whole of India.
Mohsin Ali – Yes Sir
Prime Minister: – So…so many players had come there!
Mohsin Ali – Yes Sir
Prime Minister: – So did you make new friends or not?
Mohsin Ali – Sir, I made a lot of friends, we also roamed around together here in Dal Lake, Lal Chowk, we roamed around the whole place, we went to Pahalgam also; yes sir we also went around the entire place.
Prime Minister: – Look, I have seen that the sports talent in Jammu and Kashmir is amazing.
Mohsin Ali - Yes Sir
Prime Minister: - Our youth of Jammu and Kashmir should bring glory to the country, they have so much potential and you have proved it.
Mohsin Ali - Sir, my dream is to win a medal in Olympics, that is my dream.
Prime Minister: - Wow, well done!
Mohsin Ali - That exactly is my dream Sir
Prime Minister: - Look, I got goosebumps just by hearing that from you.
Mohsin Ali - Sir, that is my dream, to win a medal in Olympics. To get the national anthem played for the country, that is my only dream.
Prime Minister: - The son of a labourer family of my country dreams so big, it means this country is going to progress a lot.
Mohsin Ali - Sir, it is going to progress a lot. We are thankful to the Government of India who has organized Khelo India here… it has happened here for the first time sir.
Prime Minister: - That is why they must be cheering you in your school.
Mohsin Ali - Yes Sir.
Prime Minister: - Ok Mohsin, I really enjoyed talking to you and please convey my special thanks to your father. Because he made your life by living the life of a labourer and on your father’s words, you have worked hard for 10 years without resting. This is a great inspiration for a player and I also congratulate your coach who worked so hard to train you. My best wishes, many congratulations Bhaiya.
Mohsin Ali - Thank you sir, Namaskar Sir, Jai Hind!
Friends, the spirit of 'Ek Bharat-Shrestha Bharat'; the unity of the country, is very important for the development of the country and certainly, sports play a big role in it. And that is why I say that the one who plays, blooms. The more tournaments our country plays, the more it will flourish. My best wishes to both you players and your colleagues.
My dear countrymen, you must have heard the name of UPSC. This institution conducts the Civil Services exam, one of the toughest exams in the country. All of us have heard many inspiring stories from the toppers of the Civil Services. These youngsters study under difficult circumstances and through their hard work get a place in this service - but friends, there is another truth about the UPSC exam. There are thousands of such candidates who are very capable; their hard work is no less than anyone else's, but they are unable to reach the final list by a small margin. These candidates have to prepare afresh for other exams. That cost both their time and money. That is why, now a digital platform has been created for such sincere students and its name is 'Pratibha Setu'.
'Pratibha Setu' stores the data of those candidates who cleared all the stages of various exams of UPSC, but their name did not appear in the final merit list. There is a databank of over ten thousand such bright youngsters on this portal. Some were preparing for civil services, some wanted to join the engineering services, others had cleared every stage of the medical services but were not finally selected - information of all such candidates is now being made available on the 'Pratibha Setu' portal. Through this portal, private companies can obtain information on these promising students and employ them. Friends, the results of this effort have also started coming in. Hundreds of candidates have got jobs immediately with the help of this portal and those youth who had got stuck by a small margin are now moving ahead with new confidence.
My dear countrymen, today the attention of the whole world is towards India. The whole world is eyeing latent possibilities in India. I want to share a pleasant experience related to this with you. You know that podcasts are in fashion these days. Different people watch and listen to podcasts related to various subjects. Recently, I too had participated in some podcasts. One such podcast was with the world's very famous podcaster Lex Fridman.
A lot of things were discussed in that podcast and people from all over the world listened to it. And while the podcast was being discussed, I had raised a topic in the conversation. A German sportsperson listened to that podcast and his attention was focused on what I had mentioned in it. He connected so much with that topic that he first did research on it and then contacted the Indian Embassy in Germany and wrote a letter saying that he wanted to connect with India on that topic. You must be thinking what kind of topic did Modiji talk about in the podcast – which inspired a German player… what was this topic – let me remind you, in the podcast, I had by the way described a village related to the football craze of Shahdol in Madhya Pradesh. Actually, two years ago I had gone to Shahdol and met the football players there. During the podcast, in response to a question, I had also mentioned the football players of Shahdol. The same thing was heard by German football player and coach Dietmar Beiersdorfer. The life journey of young football players of Shahdol impressed and inspired him a lot. Truly, no one had imagined that talented football players from there would attract the attention of other countries. Now this German coach has offered to train some players of Shahdol in an academy in Germany. After this, the government of Madhya Pradesh has also contacted them. Very soon some of our young friends from Shahdol will go to Germany for a training course. I am also very happy to see that the popularity of football is constantly on the rise in India. I urge football lovers to visit Shahdol whenever they get time and witness the sporting revolution happening there closely.
My dear countrymen, you will feel very happy to know about Jitendra Singh Rathore who lives in Surat. Your heart will swell with pride. Jitendra Singh Rathore is a security guard and he has undertaken a wonderful initiative which is a great inspiration for every patriot. For the last few years, he has been collecting information about all those soldiers who have sacrificed their lives in defending Mother India.
Today, he has information about thousands of brave soldiers who have been martyred since the First World War. He also has thousands of photographs of the martyrs. Once, the words of a martyr's father touched his heart. The martyr's father had said, "So what if my son is gone, the country is safe, isn't it?" This one statement filled Jitendra Singh's heart with such a wonderful passion for patriotism. Today, he is in touch with the families of many martyrs. He has also collected soil from beneath the feet of the parents of about two and a half thousand martyrs. This is a living example of his deep love and attachment towards the armed forces. Jitendra Ji’s life teaches us the true lesson of patriotism.
My dear countrymen, these days you must have often seen, solar panels shining atop the roofs of houses, on big buildings, in government offices. People now understand its importance and are adopting it with an open mind. Our country is so blessed by the Sun God… so why not make full use of the energy radiated by him.
Friends, solar power is also transforming the lives of farmers. The same farm, the same hard work, the same farmer… but now the result of such hard work is much more substantial. This change is coming through solar pumps and solar rice mills. Today hundreds of solar rice mills have been set up in many states of the country. These solar rice mills have increased the income of the farmers as well as the glow on their faces.
Friends, Devki ji of Bihar has changed the fate of her village with a solar pump. Devki ji, who lives in Ratanpura village of Muzaffarpur, is now lovingly called “Solar Didi” by people. Devki ji… her life was not easy. She got married at a young age… a small farm... responsibility of four children and no clear picture of the future. But her spirit never dampened. She joined a self help group and there she got information about the solar pump. She started efforts for a solar pump and was successful in it too. After that, Solar Didi's solar pump changed the picture of the village.
Whereas earlier, only a few acres of land could be irrigated; now water is reaching more than 40 acres of land through Solar Didi's solar pump. Other farmers of this village have also joined this campaign of Solar Didi. Their crops have started turning green and incomes have started rising.
Friends, earlier Devki ji's life was confined within the four walls. But today she is doing her work with full self confidence, earning money as a Solar Didi and the most interesting thing is, that she receives payment from the farmers of the area through UPI. She is now accorded great respect in the entire village. Her hard work and foresight have shown that solar energy is not just a means of electricity, but it is also a new power that brings new light to every village.
My dear countrymen, the 15th of September is the birthday of India's great engineer Mokshagundam Visvesvaraya ji. We celebrate that day as Engineers' Day. Engineers do not just create machines; they are karmayogis who turn dreams into reality. I appreciate every engineer of India. I wish them all the best.
Friends, the holy occasion of the puja of Bhagwan Vishwakarma is also on its way in September. Vishwakarma Jayanti is on the 17th of September. This day is also dedicated to the Vishwakarma brethren of ours, who are continuously passing on the traditional crafts, skills and knowledge-science from one generation to the other. Our carpenters, blacksmiths, goldsmiths, potters, sculptors, have always been the foundation of India's prosperity. To help these Vishwakarma brothers of ours, the government has also launched the Vishwakarma Yojana.
Friends, I now want to play an audio recording for you.
Audio byte
(So what you have written in the certificate that whatever I did for the states or whatever our government did for Hyderabad, it was fine but you know how we handled the Hyderabad case, how difficult it was! We promised all the states, all the princes that we will not take any wrong decision for any prince or king. Everyone will be treated equally, whatever happens to everyone, they will also be treated the same. But to that extent, for them, we made a separate agreement.)
Friends, this is the voice of Iron Man Sardar Vallabhbhai Patel. You can feel the pain in his voice on the events of Hyderabad. Next month in September, we will also celebrate Hyderabad Liberation Day. This is the same month when we will remember the courage of all those heroes who took part in ‘Operation Polo’. You all know that when India got independence in August 1947, Hyderabad was in a different situation. The atrocities of Nizam and Razakars were increasing day by day. People were slaughtered even for hoisting the tricolor or chanting ‘Vande Mataram’. Atrocities were committed on women and the poor. At that time Baba Saheb Ambedkar had also warned that this problem was becoming too big. Finally, Sardar Patel took the matter in his own hands. He convinced the government to launch ‘Operation Polo’. In record time, our forces liberated Hyderabad from the dictatorship of Nizam and made it a part of India. The whole country celebrated that success.
My dear countrymen, wherever you go in the world, you will definitely find the influence of Indian culture there and this influence is not limited just to the big cities of the world but it can also be seen in small cities. Something similar was witnessed in a small town of Italy, Camp-Rotondo. There, a statue of Maharishi Valmiki was unveiled. Many important personalities of the area including the local mayor also attended this program.
People of Indian origin living in Camp-Rotondo are very happy with the installation of the statue of Maharishi Valmiki. The messages of Maharishi Valmiki inspire all of us.
Friends, earlier this month, a 51 feet tall statue of Lord Shri Ram was also unveiled in Mississauga, Canada. People were very excited about this event. Videos of the grand statue of Lord Shri Ram were shared a lot on social media.
Friends, this love for Ramayana and Indian culture is now reaching every corner of the world. There is a famous place in Russia – Vladivostok. Many people know it as a place where the temperature falls to -20 to -30 degrees Celsius in winters. This month, a unique exhibition was held in Vladivostok. Paintings made by Russian children on different themes of Ramayana were showcased there. A competition was also organised there. It is indeed heartening to see the growing awareness of Indian culture in different parts of the world.
My dear countrymen, that's all for this time in 'Mann Ki Baat'. At this time, the whole country is celebrating the pomp and fervour of 'Ganesh Utsav'. The radiance of many festivals will spread in the coming days. You should never forget about Swadeshi during these festivals. Gifts should be those made in India, Attire should be that woven in India, decor should be that made from materials made in India, Luminary items from India-made frills - and many more; everything in every need of life should be Swadeshi. Say with pride 'this is Swadeshi', say with pride 'this is Swadeshi', say with pride 'this is Swadeshi'. We have to move forward with this feeling. One mantra - 'Vocal for Local'; One path - 'Atmanirbhar Bharat'; One goal - 'Developed India'.
Friends, amidst all this joy, keep emphasizing on cleanliness, because where there is cleanliness, the joy of festivals rises even more. Friends, keep sending me your messages in large numbers like this for 'Mann Ki Baat'. Every suggestion of yours is very important for this program. Keep sending me your feedback. Next time when we meet, we will discuss more new topics.
Thank you very much, Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৩১.০৮.২০২৫ দা শন্দোকখিবা মন কি বাতকী ১২৫ শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
31 AUG 2025 11:44AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি।
হন্দক্কী নোংজু থা অসিদা, মহৌশাগী খুদোংথিবশিংনা লৈবাক অসি চাংয়েং তৌরি। হৌখিবা চয়োলশিংদা, ঈশিং ইচাওশিং অমসুং লৈবাক নিংখায়বনা শাথিনা অমাং-অতাশিং থোকহনবা ঐখোয়না উরে। মফম কয়াদা য়ুমশিং মাঙহল্লে; মফম কয়াদা লৌবুকশিং থুম্লে; ইমুং কয়া পাকতক্ননা মাঙহল্লে, ঈশিংগী অকনবা ইচেলনা থোঙশিং চেন্থখ্রে, লম্বীশিং তাউথোকখ্রে; মীওই কয়াগী পুন্সি খুদোংথিবা ময়োক্নরে। থৌদোকশিং অসিনা ভারতমচাশিং খুদিংমক ৱাহল্লে। মখোয়গী নুংশিরবা মীওইশিং লৈখিদ্রবা ইমুংশিংগী অৱাবদা ঐখোয়না শরুক য়াজরি। খুদোংথিবা লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী এন.দি.আর.এফ-এস.দি.আর.এফকী মীওইশিং, অতোপ্পা সেকুরিতি ফোর্সশিং, মীওই খুদিংমক মীয়ামগী পুন্সি কন্নবা অহিং-নুংথিল হোৎনরি। লান্মীশিংসু তেক্নোলোজিগী মতেং লৌরে। থর্মেল কেমারশিং, লাইফ দিতেক্তরশিং, হুইশিং অমসুং দ্রোনশিংগীগুম্বা অনৌবা পোৎলমশিংগী মতেংগা লোয়ননা, মতেং পাংবগী থবক য়াংখৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে। মতম অসিগী মনুংদা, তেংবাং পোৎলমশিং হেলিকোপ্তরনা ফংহল্লে, অহোংবশিং এয়রলিফ তৌরে। অৱাবা মনুংদা, মীয়ামগী মতেং পাংনবা লান্মী থোক্লক্লে। অৱাবা তানফম অসিদা লৈকায়গী মীওইশিং, মীয়ামগী থবক তৌবা মীওইশিং, দোক্তরশিং, লৈঙাকপশিংনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। চাংয়েংগী মতম অসিদা থবক খুদিংমক্তগী মীওইবগী মতেং পাংবনা হেন্না ফৈ হায়না থবক তৌরিবা মীওই খুদিংমক ঐনা থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ইচাউ অমসুং নোংগী অমাং-অতা মরক অসিদা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী য়াম্না অখন্নবা মাইপাকপা অনি লৈরে। মীওই অয়াম্বনা মখোয় খঙদে, অদুবু হায়রিবা মাইপাকপশিং অদু অদোম্না খঙলকপা মতমদা, অদোম য়াম্না হরাওগনি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পুলৱামাদা ষ্টদিয়ম অমদা মীওই খ্বাইদগী য়াম্না তিনখি। মফম অদুদা পুলৱামাগী অহানবা নুংথিল-নুমিদাংগী ক্রিকেত মেতচ শান্নখ্রে।
মসি অহানবদা ওইথোক্লমদে, অদুবু হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক্ত অহোংবা লাক্লে। মসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী তোঙান তোঙানবা তিমশিংগী ‘রোয়াল প্রেমিয়র লিগ’ গী শরুক অমগী মেতচনি। নহারোল লিশিং কয়া পুলৱামদা নুমিদাংদা নুংঙাইনা ক্রিকেত য়েংখি… মসি তশেংনা য়েংবা য়াবা অমনি। পুক্নিং চিংশিনবা অনিশুবা থৌদোক অদুনা লৈবাক অসিগী অহানবা খেলো ইন্দিয়া ৱাতর স্পোর্তস ফেস্তিবেলনি অমসুং মসিসু শ্রীনগরগী দাল পাৎতা পাংথোকখি। তশেংনা, অসিগুম্বা কুহ্মৈ অমা পাংথোকপা হায়বসি কয়াতা অখন্নবা মফম অমা ওইরবনো। মসিগী পান্দমদি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ঈশিংগী মশান্নশিং পাম্নহনবনি। ভারত শীনবা থুংবগী শান্নরোয় ৮০০ হেন্না মসিদা শরুক য়াখি। নুপা শান্নরোয়শিংগুম নুপী শান্নরোয়শিং শরুক য়াখি। মসিদা শরুক য়াখিবা শান্নরোয় খুদিংমক ঐনা থাগৎচরি। মেদল খ্বাইদগী য়াম্না ফংখিবা মধ্য প্রদেস, মতুং তারকপদা হরিয়ানা অমসুং উরিসা অখন্নবা ওইনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী সরকার অমসুং মফম অদুগী মীয়াম্না তরাম্না ওকখিবা অদুগীদমক ঐনা থাগৎচরি।
মরুশিং, থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শান্নরোয় অনি ঐনা ৱারি শানগে হায়না খল্লে… মখোয়গী মনুংদা উরিসাদগী রশ্মিতা সাহু অমসুং শ্রীনগরদগী মোহসিন আলীনি। মখোয়না করি হায়রি হায়বা ঐখোয় তারসি।
প্রধান মন্ত্রী: রশ্মিতা জি, খুরুমজরি!
রশ্মিতা: খুরুমজরি সার!
প্রধান মন্ত্রী: জয় জগন্নাথ ।
রশ্মিতা: জয় জগন্নাথ সার।
প্রধান মন্ত্রী: রশ্মিতা জি, শান্নবগী লমদা অদোমগী মাইপাকপশিংগীদমক অহানবদা ঐনা অদোম থাগৎচরি।
রশ্মিতা: অদোম থাগৎচরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: রশ্মিতা, অদোম অমসুং অদোমগী শান্নবগী খোঙচৎকী মতাংদা ঐখোয়গী থৌরম তারিবশিংনা য়াম্না খঙনিংই… ঐসু য়াম্না তানিংই… ঐঙোন্দা খঙহল্লু!
রশ্মিতা: সার, ঐ উরিসাদগী রশ্মিতা সাহুনি। ঐ কেনোয়িং শান্নরোয় অমনি। ঐ ২০০৭ দা শান্নবা য়াওবা হৌখি। ঐ কেনোয়িং শান্নবা হৌরকখি অমসুং ঐনা নেসনেল লেভেল, নেসনেল চেম্পিয়নশিপ অমসুং নেসনেল গেম শরুক য়ারে। ঐনা মেদল ৪১ ফংখ্রে। সনাগী মেদল ১৩, সিলভরগী ১৪ অমসুং ব্রোঞ্জগী ১৪, সার।
প্রধান মন্ত্রী: কমদৌনা অদোম শান্নবা পাম্লকখিবনো! মসিদা চঙনবা কনানা অহানবা ইথিল পীখিবগে! মসি অদোমগী ইমুংগী ফিবমগা চুনবা মশান্না অমা ওইবরা?
রশ্মিতা: ওইদে সার। ঐগী খুঙ্গং অদু শানদে। তুরেলদা হি হোল্লি, মরম অদুনা ঐ ইরোইবা চৎলি। ঐ অমসুং ঐগী মরুপশিং ইরোই অমসুং তুরেল অদুদা কোনোয়িং-কিয়াকিংগী হি অমা লৈখি, মদু করিনো হায়বা ঐ খঙদে। “মসি করিনো” হায়না ঐনা ঐগী মরুপশিংদা হংখি। জগতপুরদা সাই সেন্তর অমা লৈ হ, মফম অদুদা শান্নৈ হায়না ঐগী মরুপশিংনা হায়খি, ঐ মফম অদুদা চৎখি। ঐ মফম অদু য়াম্না পামখি। কমদৌনা অঙাংশিংনা মসি ঈশিংদা হোনবগে হায়বা ঐ খঙদে। হি হোনবগীরা? ঐ মফম অদুদা চৎনিংই হায়না ঐনা হায়খি। কমদৌনা ঐ চৎকনি? ঐঙোন্দশু তাকপীয়ু? ঐনা য়ুমদা চৎখি অমসু পাপাদা হায়খি, পাপা ঐ মফম অদুদা চৎনিংই। মতম অদুদা পাপানা হায়খি, ফরে; মহাক ঐ মফম অদুদা পুবীখি। মতম অদুদা ত্রাইয়েল তৌরমদে। ফেব্রুৱারিদা ত্রাইয়েল পাংথোক্কনি হায়না কোচশিংনা হায়খি, মরম অদুনা নহাক ফেব্রুৱারি নত্ত্রগা মার্চতা লাক্কদবনি হায়না কোচনা হায়রকখি। ঐনা মতম অদুদা ত্রাইয়েলগীদমক চৎকি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে রশ্মিতা, কাস্মিরদা পাংথোকখিবা খেলো ইন্দিয়া ৱাতর স্পোর্তস ফেস্তিবেলদা অদোম করি থেংনরকপগে? অহানবা ওইনা অদোম কাস্মিরদা চৎপরা?
রশ্মিতা: হোই সার, ঐ অহানবা ওইনা কাস্মিরদা চৎপনি। মফম অদুদা অহানবা খেলো ইন্দিয়া ৱাতর স্পোর্তস ফেস্তিবেল পাংথোকখি। মদুদা ঐনা ইভেন্ত অনি শরুক য়াখি। শিঙ্গলস মিতর ২০০ অমসুং দবলস মিতর ৫০০। সার, ঐ অনিমক্ত সনাগী মেদলশিং ফংখি।
প্রধান মন্ত্রী: ওহ! অদোম অনিমক ফংবা!
রশ্মিতা: হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: থাগৎচরি।
রশ্মিতা: অদোম থাগৎচরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে রশ্মিতা, ঈশিংগী মশান্নশিংগী মথক্ত, অদোমগী করি হোব্বিশিং লৈবগে?
রশ্মিতা: সার, ৱাতর স্পোর্তশিংগী মথক্ত, ঐ লমজেল খ্বাইদগী পাম্মী। ঐনা ছুতি চৎপা মফম খুদিংদা, ঐ লমজেল চেল্লি। ঐগী অরিবা লম্পাক্ত ঐনা ফুতবোল শান্নবা তমখি, ঐসু ফুতবোল শান্নখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি অদোমগী শিংলিশিংদা শান্নবগী ঈ চেল্লে!
রশ্মিতা: হোই সার, ঐনা স্কুলদা ক্লাস ১ দগী ক্লাস ১০ ফাওবা তম্বদা, ঐনা শরুক য়াবা থৌরম খুদিংমক্ত ঐনা মকোক তাখি, ঐনা চেম্পিয়ন ওইখি সার।
প্রধান মন্ত্রী: রশ্মিতা, শান্নবদা অদোমগুম্না মকোক থোংবা পাম্বা মীওইশিংদা অদোম্না করি পাউজেল পীনিংবগে?
রশ্মিতা: সার, অঙাং কয়া মখোয়গী য়ুমশিংদগী ফাওবা মপান থোকপা য়াদে, অমসুং নুপীমচা অমা ওইনা, “কমদৌনা অদোম মপান থোক্কনি” … অমসুং মীওই খরনা পরিক্ষানা মরম ওইদুনা শান্নবা তোকখি… অমসুং খেলো ইন্দিয়া স্কিম অসি, অঙাং কয়া শেনগী মতেং ফংলে অমসুং অঙাং কয়া মাঙলোমদা চৎখৎপা ঙম্লে। শান্নবা লেপ্তনবা ঐনা মীওই খুদিংমক্ত হায়নিংই অমসুং অদোম শান্নবগা লোয়ননা চৎমিন্নবা য়াগনি। শান্নবদি শান্নবনি অদুবু মসিনা হকচাংগী শরুক খুদিংমক ফহল্লি অমসুং শান্নবা চাউখৎহনবা অমসুং ভারতকীদমক মেদলশিং ফংবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি, সার।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, রশ্মিতা জি, ঐ হরাওরে। অমুক হন্না, অদোম কয়ারক থাগৎচরি অমসুং খুদোংথিবা কয়াগী মরক্ত মচানুপী অমা মাঙলোমদা চৎখৎনবা মহাক্কী অসুক্কী মতিক পুক্নিং থৌগৎপগীদমক ঐনা অদোমগী পাপা থাগৎচরি। অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ পাউজে পীজরি। অদোম থাগৎচরি।
রশ্মিতা: অদোম থাগৎরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: জয় জগন্নাথ।
রশ্মিতা: জয় জগন্নাথ সার।
প্রধান মন্ত্রী: - মোহসিন আলী খুরুমজরি!
মোহসিন আলী: - খুরুমজরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: - মোহসিন জি, অদোম কয়ারক থাগৎচরি অমসুং অদোমগী তুংগী য়াইফনবা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মোহসিন আলী: - অদোম থাগৎচরি সার।
প্রধান মন্ত্রী: - মোহসিন, অহানবা খেলো ইন্দিয়া ৱাতর স্পোর্তস, মসিগী কুহ্মৈশিং… অমসুং মদুগী অহানবা সনাগী মেদল! অদোম ফংলে। অদোম করি ফাওবগে?
মোহসিন আলী - সার, ঐ য়াম্না হরাওই। কাস্মিরদা অহানবা ওইনা পাংথোকপা খেলো ইন্দিয়াদা ঐনা সনাগী মেদল ফংলে।
প্রধান মন্ত্রী: - মীয়াম্না করি ঙাংনবগে?
মোহসিন আলী –সার, মীয়াম্না য়াম্না ৱারি শান্নৈ। ইমুং হুপ্না হরাওরে।
প্রধান মন্ত্রী: - অদোমগী স্কুলগী ইমান্নবশিংদি?
মোহসিন আলী –স্কুলগী মীওইশিং খুদিংমকসু হরাওরে…কাস্মিরদা মীওই খুদিংমক্না ঐ গোল্দ মেদালিষ্ট অমনি হায়রে।
প্রধান মন্ত্রী: - অদুদি হৌজিক অদোম অচৌবা শক্নাইরবা মীওই অমা ওইরে।
মোহসিন আলী – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: - ফরে, কমদৌনা অদোম ঈশিংগী মশান্নশিং পাম্লকপগে অমসুং মসিদগী অদোম করি কান্নবশিং ফংলবগে?
মোহসিন আলী –ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদা, ঐনা দাল পাৎতা হি অমা হোনবা উখি; ঐ হি হোনবা ঙমগদরা হায়না ঐগী ইপানা হংখি, হোই, ঐ মসি য়াম্না পামখি, অদুদগী ঐনা মেদাম উন্নবা সেন্তরদা চৎখি অমসুং মেদাম্না ঐ তম্বীখি… বিলকুইস মেম।
প্রধান মন্ত্রী: - ফরে, মোহসিন, লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওইশিং লাকখি, অহানবা ওইনা ৱাতর স্পোর্তস প্রোগ্রাম অমা পাংথোক্লে, অমসুং শ্রীনগরগী দাল পাৎতা, মরম অদুআন লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওই লাকখি। মীয়াম করি ফাওখিবগে?
মোহসিন আলী –সার, ঐ য়াম্না হরাওই, অফবা মফম অমনি, মফম অসিদা খুদিংমক ফৈ, খুদোংচাবশিং য়াম্না ফৈ হায়না মীওই খুদিংমক্না হায়খি। খেলো ইন্দিয়াদা মফম অদুদা খুদিংমক অফবা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রী: –অদোম শান্নবগীদমক কাস্মিরগী ৱাংমদা চৎপা য়াওখ্রবরা?
মোহসিন আলী –চৎলে সার, ঐ ভোপাল, গৱা, কেরলা অমসুং হিমাচলদা চৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: –অদুদি অদোম ভারত শীনবা থুংনা উরে।
মোহসিন আলী – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: –মফম অদুদা শান্নরোয় কয়া লাকখি।
মোহসিন আলী – হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: –অদোম অনৌবা মরুপশিং শেম্বরা নত্ত্রগা শেমদবরা?
মোহসিন আলী –সার, ঐ মরুপ য়াম্না শেমখি, ঐখোয় দাল পাৎ, লাল চোকদা কোইবা চৎখি, ঐখোয় মফম শীনবা থুংনা চৎখি, ঐখোয় পাহালগামদসু চৎখি; সার, ঐখোয় মফম শীনবা থুংনা কোইবা চৎখি।
প্রধান মন্ত্রী: –য়েংউ, ঐনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা উরিবা শান্নবগী হৈথোই-শিংথোইবা অসি অঙকপনি।
মোহসিন আলী - হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: - ঐখোয়গী জম্মু অমসুং কাস্মিরগী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লে, মখোয় অসুক্কী মতিক ফৈ অমসুং মদু অদোম্না উৎলে।
মোহসিন আলী - সার, ঐগী মঙলান্দি ওলেম্পিক্সতা মেদল অমা লৌবনি, মসি ঐগী মঙনি।
প্রধান মন্ত্রী: - য়াম্না ফরে।
মোহসিন আলী - মদু ঐগী মঙলান্নি সার।
প্রধান মন্ত্রী: - য়েংউ, অদোমগী ৱাহৈ তাবদা ঐ তু চুংলে।
মোহসিন আলী - সার, ঐগী মঙলান্দি ওলেম্পিক্সতা মেদল অমা ফংবনি। লৈবাক্কীদমক জাতিগী ঈশৈ শকপা অসি ঐগী অমতা ঙাইরবা মঙলান্নি।
প্রধান মন্ত্রী: - ঐগী লৈবাক্কী শিন্মী অমগী ইমুংগী মচানুপা অমগী মঙলান অসি য়াম্না চাউই, মসিনা তাকপদি লৈবাক অসি য়াম্না চাউখৎলকখিগনি হায়বনি।
মোহসিন আলী - সার, লৈবাক অসি য়াম্না চাউখৎলক্কনি। মফম অসিদা খেলো ইন্দিয়া শীনবগীদমক ঐখোয়না ভারত সরকার থাগৎচরি… সার, মসি মফম অসিদা অহানবা ওইনা পাংথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রী: - মরম অদুনা অদোম মখোয়না অদোমগী স্কুলদা থাগৎকদবনি।
মোহসিন আলী - হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: - ফরে মোহসিন, অদোমগা ৱারি শানবদা ঐ হরাওই অমসুং অদোমগী ইপা ঐনা থাগৎলকই হায়না তম্বীয়ু। মরমদি শিন্মী অমা ওইনা মহাক্না অদোমগী পুন্সি শেম্বীরকপনি অমসুং অদোমগী ইপাগী ৱাহৈশিংদা, মহাক চহি ১০ পোথাদনা থবক কন্না শুরকখি। মসি শান্নরোয় অমগী অচৌবা ইথিল অমনি অমসুং অদোম ত্রেনিং পীনবা হোৎনবদা থবক য়াম্না কনখিবা অদোমগী কোচসু ঐনা থাগৎচরি। ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি, কয়ারক থাগৎচরি ভাইয়া।
মোহসিন আলী - অদোম থাগৎচরি সার, খুরুমজরি সার, জয় হিন্দ!
মরুপশিং,
লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক “এক ভারত শ্রেস্থ ভারত” কী ৱাখল্লোন য়াম্না মরুওই, মসিদা শান্নবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মরম অদুনা ঐনা হায়রি, শান্নবা মীওইনা মহৈ চাই। ঐখোয়গী লৈবাকনা তুর্নামেন্ত হেন্না শান্নরিবমখৈ, শান্নবা হেন্না ফগৎলক্কনি। অদোম শান্নরোয়শিং অমসুং অদোমগী মরুপশিং অনিমক্ত ঐগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অদোম য়ু.পি.এস.সিগী মমিং তারম্লগনি। ইন্সতিতুৎ অসিনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী লুবা পরিক্ষা অমা ওইরিবা, সিবিল সর্বিসেস একজাম পাংথোকই। সিবিল সর্বিসেস মাইপাকখিশিংগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা ৱারি কয়া ঐখোয় তারে। নহারোলশিং য়াম্না ৱানা হোৎনখি অমসুং মখোয়না কন্না হোৎনবদগী থবক অসিদা মফম ফংখি- অদুবু মরুপশিং, য়ু.পি.এস.সি একজামগী অতোপ্পা অশেংবা অমা লৈরি। মতিক চাবা কেন্দিদেৎ লিশিং কয়া লৈরি; মখোয়না হোৎনবা অসি অতৈশিংদগী তাবা নত্তে, অদুবু খজিক্তং খেন্নবদগী মখোয় মাইপাকপা ঙমখিদে। হায়রিবা কেন্দিদেৎশিং অদু অতোপ্পা একজামশিং থানবা শেম শাখি। মদিনা মখোয়গী শেন অমসুং মতম মাঙহনখি। মরম অদুনা, অসিগুম্বা পুকচেল শেংবা মহৈরোয়শিংগী দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা হৌজিক লৈরে অমসুং মসিগী মমিং ‘প্রতিভা সেতু’ কৌই। য়ু.পি.এস.সিগী তোঙান তোঙানবা একজামশিংগী তাঙ্কক খুদিংমক পাস তৌরবা অদুবু অরোইবগী মেরতি লিষ্ট য়াওবা ঙমদ্রবা কেন্দিদেৎশিংগী দেতা ‘প্রতিভা সেতু’ দা য়াওরে। পোর্তেল অসিদা অসিগুম্বা লৌশিং লৈরবা নহারোল লিশিং ১০ হেনবগী দেতাবেঙ্ক অমা লৈরে। খরনা সিবিল সর্বিসগীদমক শেম শাখি, খরনা ইঞ্জিনিয়ারিং সর্বিস চঙবা পামখি, খরনা মেদিকেল সর্বিস চঙবা পামখি অদুবু অরোইবদা মখোয় খনখিদে- অসিগুম্বা কেন্দিদেৎশিংগী ই-পাউ হৌজিক ‘প্রতিভা সেতু’ পোর্তেলদা ফংলে। পোর্তেল অসিদগী লনাই কম্পেনিশিংনা অফবা মহৈরোয়শিংগী মরমদা খঙবা অমসুং মখোয় থবক পীবা য়ারগনি। থবক অসিগী কান্নবা ফংবা হৌরে। পোর্তেল অসিগী মতেংদগী কেন্দিদেৎ চা কয়া খুদক্ত থবক ফংলে অমসুং মার্ক খজিক্তং ৱাৎপদগী লৈহৌবা নহারোলশিং হৌজিক অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঙসি মালেম্না ভারত পাম্নরে। ভারতকী তৌবা ঙম্বশিংদা মালেম শীনবা থুংবনা মীৎয়েংফম ওইরে। মসিগা মরী লৈনবা নুংঙাইরবা থৌদোক অমা ঐনা অদোমদা লিজগে। হৌজিক পোদকাষ্টশিং চৎনবী অমা ওইরকপা অদোম খঙলে। তোঙান তোঙানবা হিরমশিংগী পোদকাষ্টশিং তোঙান তোঙানবা মীওইশিংনা তানরি অমসুং য়েংনরি। হন্দক, ঐসু পোদকাষ্ট খর শরুক য়াখি। অসিগুম্বা পোদকাষ্ট অমা মালেমগী মমিং চৎলিবা পোদকাষ্টর লেক্স ফ্রিদমেনগা পাংথোকখি। পোদকাষ্ট অদুদা ৱাফম কয়া খন্নখি অমসুং মালেমগী মীয়াম্না মদু তাখি। পোদকাষ্ট অদুদা খন্নবদা, ঐনা হিরম অমা পুখৎখি। জর্মনিগী শান্নরোয় অমা পোদকাষ্ট অদু তাখি অমসুং মদুদা ঐনা পনখিবা হিরম অদুদা মহাক্না থৱায় তাখি। মহাক্না অহানবা ওইনা হিরম অদুদা থিজিনবা হৌখি অমসুং মতম অদুদা জর্মনিদা ভারতকী এম্বেসিগা পাউ ফাওনখি অমসুং হিরম অদুদা মহাক্না ভারতকা শম্নবা পাম্মী হায়না চিথি অমা ইরকখি। জর্মনিগী শান্নরোয় অমা ইথিল পীখিবা করম্বা মখলগী হিরম মোদীজিনা পোদকাষ্ট অদুদা ঙাংলমগনি হায়বা অদোম খনগদবনি, মধ্য প্রদেসকী সাহদোলদা ফুতবোলদা ঙাউবা খুঙ্গং অমা ঐনা পনখি। তশেংনা, চহি অনিগী মমাংদা ঐ সাহদোলদা চৎখি অমসুং মফম অদুগী ফুতবোল শান্নরোয়শিং উনখি। পোদকাষ্ট মনুংদা, ৱাহং অমগী পাউখুমদা, ঐনা সাহদোলগী ফুতবোল শান্নরোয়শিং পনখি। মদু জর্মনগী ফুতবোল শান্নরোয় অমসুং কোচ দিয়েতমার বৈরসদোরফরনা তারমখি। সাহদোলগী ফুতবোল শান্নরোয়শিংগী পুন্সি খোঙচৎনা মহাক অঙকপা পোকখি অমসুং ইথিল পীখি। তশেংনা, মফম অসিগী হৈথোই-শিংথোইবা ফুতবোল শান্নরোয়শিং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী পুক্নিং চঙশিনগনি হায়বা কনা অমতনা খনখিদে। হৌজিক জর্মন কোচ অসিনা জর্মনিদা একাদেমি অমদা সাহদোলগী শান্নরোয় খর ত্রেনিং পীগে হায়রক্লে। মসিগী মতুংদা, মধ্য প্রদেস সরকারনা মখোয়গা উনরে। অথুবা মতমদা সাহদোলগী ঐখোয়গী নহারোল খর ত্রেনিং কোর্স অমগীদমক জর্মনিদা চৎলগনি। ভারত্ত ফুতবোল পাম্নবা হেনগৎলকপদ ঐসু হরাওই। মতম শংবদা ফুতবোল পামজবশিংনা সাহদোলদা চৎনবা অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা শান্নবগী অওনবা য়াম্না নক্না য়েংনবা ঐনা তকশিল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
সুরতকী জিতেন্দ্র সিংহ রাথোরগী মরমদা খঙবদা অদোম হরাওগনি। জিতেন্দ্র সিংহ রাথোর সেকুরিতি গার্দ অমনি অমসুং মহাক্না মরৈবাক নিংবা মীওই খুদিংমক ইথিল পীবা অঙকপা থবক অমা পায়খৎখি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, মহাক্না ইমা ভারত ঙাক্নবগীদমক মখোয়গী থৱায়শিং কৎখ্রবা লান্মীশিংগী মরমদা ই-পাউ খোমজিনখি।
মালেমগী অহানবা লাঞ্জাউদগী হৌরগা থৱায় কৎখ্রবা থৌনা ফরবা লান্মী লিশিং কয়াগী মরমদা মহাক্না খোমজিল্লে। মহাক্না অথৌবা লিশিং কয়াগী ফোতোগ্রাফশিংসু খোমজিনখি। নোংমা, অথৌবা অমগী মপা অমগী ৱাহৈশিংনা মহাক্কী থম্মোয়দা তিং লাওনা পানখি। অথৌবা অদুগী মপানা হায়খি, “ করিগুম্বা ঐগী ইচানুপা লৈখিদ্রবদি, লৈবাক অসি অশোই-অঙাম থোক্লোই, থোক্লোইদরা?” অসিগুম্বা ৱারোল অসিদা জিতেন্দ্র সিংহ রাথোরগী থম্মোয়দা মরৈবাক নুংশিবগী ইহুলনা পীক থনখি। ঙসি মহাক্না অসিগুম্বা অথৌবশিংগী ইমুংশিংগা উনরে। মহাক্না অথৌবা লিশিং ২.৫ রোমগী মপা-মমাশিংগী খুয়াগী উফুল খোমজিল্লে। মসি লান্মীশিং মহাক্না চেৎনা নুংশিবগী অহিংবা খুদম অমনি। জিতেন্দ্র সিংহ রাথোরগী পুন্সিনা ঐখোয়দা মরৈবাক নুংশিবগী অশেংবা পারা তম্বীরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
য়ুমথকশিং, অচৌবা বিল্দিংশিং, সরকারগী ওফিসশিংদা সোলার পেনেলশিং থম্বা অদোম উরম্লগনি। মসিগী মরুওইবা হৌজিক মীয়াম খঙলে অমসুং পুকচেল তিংনা মসি শীজিন্নরে। ঐখোয়গী লৈবাক অসি নুমিৎ কৌবা লাইগী থৌজাল ফংলে… মরম অদুনা করিগীদমক মহাক্না পীরকপা মঙাল শীজিন্নরোইদৌরিবনো।
মরুপশিং,
সোলার পৱারনা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে। চপ মান্না লৌমী, চপ মান্না থবক, চপ মান্না লৌবুক.. হৌজিক অসিগুম্বা থবক কন্না শুবা অসি হেন্না কান্নরে। অহোংবা অসি সোলার পম্পশিং অমসুং সোলার রাইজ মিলশিংনা পুরকপনি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াদা সোলার রাইজ মিল কয়া লৈরে। সোলার রাইজ মিলশিং অসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
বিহারগী দেবকী জিনা সোলার পম্প অমনা মহাক্কী খুঙ্গংগী মরাইবক হোঙহল্লে। মুজফরপুরগী রতনপুর খুঙ্গংদা লৈবা দেবকী জি হৌজিক মীয়াম্না “সোলার দিদি” হায়না কৌনরে। দেবকী জি মহাক্কী পুন্সি অরাইবা নত্তে। মহাক য়াম্না চহি নৌনা লুহোংখি… অপীকপা লৌফম অমা… অঙাং মরি য়োক্নবগী থৌদাং অমসুং তুংগী অফবা ফিবম অমতা উদবা। অদুবু মহাক্কী থৌনা হনখিদে। মহাক্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপ শরুক য়াখি অমসুং সোলার পম্পগী মরমদা খঙখি। মহাক্না সোলার পম্প অমা ফংনবা হোৎনখি অমসুং ফংখি। মদুগী তুংদা, সোলার দিদিগী সোলার পম্পনা খুঙ্গংগী ফিবম অহোংবা পুরকখি। মমাঙদা, লম একর খর খক্ত ঈশিং পীবা ঙমখি; হোজিক সোলার দিদিগী সোলার পম্পনা লম একর ৪০ হেন্না ঈশিং পীরে। খুঙ্গং অসিগী অতোপ্পা লৌমীশিং সোলার দিদিগী ইহৌ অসিদা শরুক য়ারে। মহৈ-মরোশিং শঙবা হৌরক্লে অমসুং শেন্থোক হেনগৎলক্লে।
মরুপশিং,
মমাঙদা দেবকি জিগী পুন্সি ফক্লাং মরিগী মনুংদা লৈরমখি। অদুবু ঙসিদি মহাক মশাবু মপুংফানা থাজবগা লোয়ননা থবক তৌরে অমসুং সোলার দিদি অমা ওইনা শেন তাল্লে অমসুং য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা মহাক্না লৌমীশিংদগী ফংফম থোকপা শেন ফংলে। মহাক্না কন্না হোৎনবা অসিদা সোলার ইনর্জি অসি ইলেক্ত্রিসিতি খক পুথোক্নবা নত্তে হায়বা উৎলে, অদুবু হৌজিক খুঙ্গং খুদিংমক্ত অনৌবা মঙাল পীবা অনৌবা পৱার অমসু ওইরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
সেপ্তেম্বর ১৫ অসি ভারতকী শক্নাইরবা ইঞ্জিনিয়ার মোক্ষাগুন্দাম বিসবেসবারায়া জিগী মপোক নুমিৎনি। ঐখোয়না নুমিৎ অসি ইঞ্জিনিয়ারগী নুমিৎ পাংথোক্লি। ইঞ্জিনিয়ারশিংনা মেছিনশিং খক্ত শাবা নত্তে, মখোয় মঙলানশিং মঙফাওনহনবা কর্মোয়োগীশিংনি। ভারতকী ইঞ্জিনিয়ার খুদিংমক ঐনা থাগৎলি। মখোয়গী অফবা ওইনবা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভগবান বিশ্বকর্মাগী শেংলবা পুজাগী থৌরমসু সেপ্তেম্বর থা অসিদা থোক্লে। সেপ্তেম্বর ১৭ দা বিশ্বকর্মা জয়েন্তি থোক্লে। মমাংঙৈগী ক্রাফশিং, স্কিলশিং অমসুং লৌশিং মীরোল অমদগী অতোপ্পা মীরোলশিংদা মখা তানা থংথরিবা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা ইচিন-ইনাওশিংদা নুমিৎ অসি কৎথোক্লে। ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা ইনাওশিংগী মতেং পাংনবা সরকারনসু বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোক্লে।
মরুপশিং, হৌজিক অদোমগীদমক ওদিও রেকোর্দিং অমা ঐনা খোঙলি।
খোঞ্জেল মতেক অমা
(ঐনা রাজ্যশিংগী পাংথোকখিবশিং নত্ত্রগা হায়দ্রবাদকীদমক ঐখোয়গী সরকারনা পাংথোকখিবশিং সর্তিফিগেদ অসিদা অদোম্না ইরে, মসি য়াম্ন ফরে অদুবু কমদৌনা ঐখোয়না হায়দ্রবাদকী কেস থেংনখিবগে, মসি কয়া য়াম্না খুদোংথিবগে হায়বা অদোম খঙগনি। নিংথৌমচা নত্ত্রগা নিংথৌ অমতগী অরানবা ৱারেপ অমতা ঐখোয়না লৌরোই হায়না রাজ্যশিং অমসুং নিংথৌমচাশিংদা ঐখোয়না ৱাশকখি। মীওই খুদিংমক চপ মান্ননা লোইনগনি, মীওই খুদিংমক্ত থোক্নিংবা থোকচরবসু, মখোয় চপ মান্ননা লৌগনি। অদুবু মখোয়গীদমক, ঐখোয়না তোখায়বা য়ানচে অমা শেম্লে।)
মরুপশিং,
মসি য়োৎকী মী সরদার ভল্লবভাই পতেলগী খোঞ্জেলনি। হায়দ্রবাদ থৌদোকশিংগী মতাংদা মহাক্কী খোঞ্জেল তাবদা অদোম চৈনা ফাওরমগনি। সেপ্তেম্বর থাদা ঐখোয়না হায়দ্রবাদ লিভরেসন দে পাংথোক্কনি। থা অসিদা ঐখোয়না ‘ওপরেসন পোলো’ শরুক য়াখিবা অথৌববশিংগী থৌনা নিংশিংগনি। ওগষ্ট ১৫ দা ভারত নিংতম্বা ফংখি হায়বা ঐখোয় খুদিংমক্না খঙলে। ওগষ্ট ১৫ দা ভারতনা নিংতম্বা ফংবা মতমদা, হায়দ্রবাদ তোঙানবা ফিবম অমদা লৈখি। নিজাম অমসুং রাজাকারশিংগী মীওৎ-মীনৈশিং নোংম নোংমগী হেনগৎলকখি।
মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎপা নত্ত্রগা বন্দে মাতারম’ লাউবগীদমক মীয়াম হাৎখি। নুপীশিং অমসুং লায়রবশিংদা মীওৎ-মীনৈশিং চৎথখি। মসিগী খুদোংথিবা অসি চাউথোরক্কনি হায়না মতম অদুদা বাবা সাহেব অম্বেদকারনা চেকশিনৱা থমখি। অরোইবদা, সরদার পতেলনা ৱাফম অসি মহাক মশানা পায়খি। ‘ওপরেসন পোলো’ হৌনবা মহাক্না সরকারনা ৱাখল তাহনখি। অকক্নবা মতম অমদা, ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা নিজামগী মখুত্তগী হায়দ্রবাদ নিংতমখি অমসুং ভারতকী শরুক অমা ওইখি। মাইপাকপা অদু লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অদোম্না মালেমগী চৎলবা মফম খুদিংমক্ত, ভারতকী কলচরগী ইথিল অদোম উবা ফংগনি। মসি মালেমগী অচৌবা সহরশিং খক্ত নত্তে, মসি অপীকপা সহরশিংদসু উবা ফংগনি। মসিগা মান্নবা ফিবম ইতালি অপীকপা সহর কেম্প-রোতোন্দোদা উবা ফংলে। মফম অদুদা মহর্ষি বালমিকিগী মীতম অমা মাইখুম হাংদোকখ্রে। থৌরম অদুদা লোকেল মেয়র য়াওনা মরুওইবা মীওই কয়া শরুক য়াখি। মহর্ষি বালমিকিগী মীতম অমা খিনবা অদুদা কেম্প-রোতোন্দোদা লৈবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওইশিং য়াম্না হরাওখি। মহর্ষি বালমিকিগী পাউজেলশিংনা ঐখোয় পুম্নমক ইথিল পীরে।
মরুপশিং,
থা অসিদা, কনাদাগী মিসিসৌগাদা ফিত ৫১ ৱাংবা ভগবান শ্রী রামগী মীতম অমসু মাইখুম হাংদোকখ্রে। ভগবান শ্রী রামগী অচৌবা মীতমগী ভিদিও সোসিএল মেদিয়াদা য়াম্না উরে।
মরুপশিং,
রামায়ন অমসুং ভারতকী নাৎ নুংশিবা মালেমগী কাচিন-কোয়া শীনবা থুংনা য়ৌরে। রুসিয়াদা ব্লাদিবোষ্টোক কৌবা অফাওবা মফম অমা লৈ। নিংথম থাদা মফম অসি দিগ্রি সেলসিয়স মাইনস ২০ অমসুং মাইনস ৩০ য়ৌনা ইংবগীদমক মীয়াম্না মফম অসি খঙনরি। থা অসিদা ব্লাদিবোষ্টোক্ত একজিবিসন অমা পাংথোকখি। মফম অদুদা রামায়নগী তোঙান তোঙানবা থিমশিংদা রুসিয়াগী অঙাংশিংনা য়েকপা লাইশিং উৎখি। চাংদম্নবা অমসু মফম অদুদা পাংথোকখি। মালেমগী মফম কয়াদা ভারতকী নাৎ খঙবা হেনগৎলকপা অসি উবদা হরাওই।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হন্দক্কী ‘মন কি বাত’ মসিনি। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওনা গনেস উৎসব পাংথোক্লি। নুমিৎ খরনি অসিদা কুহ্মৈ কয়াগী মঙালশিং শন্দোক্লগনি। কুহ্মৈশিং অসিদা অদোম্না শ্বাদেসি কাউরোইদবনি। খুদোল পোৎশিং, ফিরোলশিং, লৈতেংগী পোৎলমশিং মেদ ইন ইন্দিয়াগী ওইগদবনি। ঐখোয়গী পুন্সিদা দরকার ওইবা খুদিংমক শ্বাদেসি ওইগদবনি। চাউথোকচনা হায়সি ‘মসি শ্বাদেসিনি’, চাউথোকচনা হায়সি ‘মসি শ্বাদেসিনি’ চাউথোকচনা হায়সি ‘মসি শ্বাদেসিনি’। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। লাইৱা অমা-‘ ভোকেল ফোর লোকেল’; লম্বী অমা- ‘অত্মনির্ভর ভারত’; পান্দম অমা-‘বিকসিত ভারত’।
মরুপশিং,
হরাওবা মরক অসিদা, লু-নান্না লৈনবা হোৎনসি, মরমদি লু-নানবা মফমদা, কুহ্মৈশিংগী নুংঙাইবা হেনগৎলক্কনি। মন কি বাতকীদমক ঐঙোন্দা অদোমগী মেসেজ মশিং য়াম্না থাবীরকউ। থৌরম অসিগীদমক অদোমগী পাউতাক খুদিংমক য়াম্না মরুওই। অদোম্না হায়নিংবা খুদিংমক ঐঙোন্দা থাবীরকউ। মথংদা ঐখোয় উনবদা, অনৌবা হিরমশিং ঐখোয়না খন্নগনি।
অদোম থাগৎচরি, খুরুমজরি।