Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Semicon India 2025 in New Delhi
The World trusts India, the World believes in India and the World is ready to build the Semiconductor Future with India: PM
Chips are digital diamonds: PM
The lesser the paperwork, the sooner the wafer work can begin: PM
India’s smallest chip will drive the world’s biggest change very soon: PM
The day is not far when the world will say – Designed in India, Made in India, Trusted by the World: PM
02 SEP 2025 11:58AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the ‘Semicon India - 2025’, aimed at catalysing India’s Semiconductor ecosystem, at Yashobhoomi in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the presence of semiconductor industry CEOs and their associates from India and abroad. He welcomed distinguished guests from various countries, entrepreneurs associated with start-ups, and young students who had come from different states across the nation.
Shri Modi stated that he returned last night from his visit to Japan and China, and today he is present among the audience in Yashobhoomi, a hall filled with aspirations and confidence. Mentioning his passion for technology has always been natural and well-known, the Prime Minister said that during his recent visit to Japan, he had the opportunity to visit the Tokyo Electron factory along with Japanese Prime Minister H.E. Mr. Shigeru Ishiba. He mentioned that the CEO of that company is present among the audience today. The Prime Minister emphasized that his inclination towards technology repeatedly brings him among such gatherings. He expressed that being present among the audience today brings him great joy.
Noting the presence of semiconductor sector experts from across the globe, with representation from over 40 to 50 countries, Shri Modi emphasized that India’s innovation and youth power are also visibly present at the event. He stated that this unique combination sends a clear message, “The World trusts India, the World believes in India and the World is ready to build the Semiconductor Future with India”. The Prime Minister welcomed all distinguished guests attending Semicon India and affirmed that they are important partners in India’s journey towards a developed and self-reliant nation.
Pointing to the GDP figures for the first quarter of this year that were released recently, the Prime Minister said, “Once again, India has outperformed every expectation, every estimate, and every forecast”. He noted that while economies around the world are facing concerns and challenges driven by economic self-interest, India has achieved a growth rate of 7.8 percent. Shri Modi emphasized that this growth is visible across all sectors—manufacturing, services, agriculture, and construction—with enthusiasm evident everywhere. He remarked that India’s rapid growth is infusing new energy across industries and among every citizen. He affirmed that this trajectory of growth is propelling India swiftly towards becoming the third largest economy in the world.
Remarking that in the world of semiconductors, it is often said, ‘Oil was black gold, but chips are digital diamonds’, the Prime Minister stated that oil shaped the previous century, and the fate of the world was determined by oil wells. The global economy fluctuated based on how much petroleum was extracted from these wells. However, he emphasized that the power of the 21st century is now concentrated in the small chip. Though tiny in size, these chips possess the potential to accelerate global progress significantly. Shri Modi highlighted that the global semiconductor market has already reached $600 billion, and in the coming years, it is expected to surpass $1 trillion. He expressed confidence that, given the pace at which India is advancing in the semiconductor sector, India will hold a significant share in this $1 trillion market.
Stating that he wished to highlight the speed at which India is progressing, Shri Modi recalled that in 2021, the Semicon India programme was launched. He added that by 2023, India’s first semiconductor plant had been approved, in 2024, several more plants received approval and in 2025, five additional projects were cleared. He further stated that in total, ten semiconductor projects are now underway, involving an investment of over eighteen billion dollars —more than ₹1.5 lakh crore. The Prime Minister emphasized that this reflects the growing global trust in India.
Emphasising that in the semiconductor sector, speed matters, Shri Modi said, “the shorter the time from file to factory, and the lesser the paperwork, the sooner wafer work can begin”. He stressed that the government is working with this very approach. The National Single Window System has been implemented, enabling all approvals from both the Centre and States to be accessed on a single platform. As a result, investors have been freed from extensive paperwork, he further added. The Prime Minister highlighted that semiconductor parks are being developed across the country under a plug-and-play infrastructure model, which offer facilities such as land, power supply, port and airport connectivity, and access to a skilled worker pool. He remarked that when such infrastructure is combined with incentives, industrial growth is inevitable. Whether through PLI incentives or Design Linked Grants, India is offering end-to-end capabilities. This is why investment continues to flow in, he emphasised. Affirming that India is moving beyond backend operations and progressing towards becoming a full-stack semiconductor nation, Shri Modi reiterated that the day is not far when India’s smallest chip will drive the world’s biggest change. He stated, “Our journey began late… but nothing can stop us now.” The Prime Minister informed that CG Power’s pilot plant commenced operations on August 28, just 4–5 days ago. He added that the pilot plant of Kaynes is also about to begin. Test chips from Micron and Tata are already in production. He reiterated that commercial chip production will begin this year, underscoring the rapid progress India is making in the semiconductor sector.
Emphasizing that India’s semiconductor success story is not confined to a single vertical or a single technology, Shri Modi stated that India is building a comprehensive ecosystem—one that encompasses designing, manufacturing, packaging, and high-tech devices, all within the country. He clarified that the Semiconductor Mission is not limited to establishing a single fab or producing a single chip. Rather, India is creating a robust semiconductor ecosystem that will make the nation self-reliant and globally competitive, the Prime Minister added.
Underlining another key feature of India’s semiconductor mission, Shri Modi said that the country is advancing in this sector alongside the world’s most advanced technologies. He stated that India’s focus is to empower emerging technologies through chips manufactured domestically. The Prime Minister noted that design centers being developed in Noida and Bengaluru are working on some of the world’s most advanced chips—capable of storing billions of transistors. He emphasized that these chips will power the immersive technologies of the 21st century. Addressing the challenges faced by the global semiconductor sector, the Prime Minister affirmed that India is actively working to overcome them. He remarked that while towering buildings and impressive physical infrastructure are visible in cities, their foundation lies in steel. Similarly, the foundation of India’s digital infrastructure is built on critical minerals. Shri Modi stated that India is currently working on the National Critical Mineral Mission and is committed to meeting its demand for rare minerals domestically. He added that over the past four years, significant progress has been made on critical minerals projects.
Underscoring that the government envisions a significant role for start-ups and MSMEs in the growth of the semiconductor sector, the Prime Minister highlighted that India contributes 20 percent of the world’s semiconductor design talent, and that the country’s youth represent the largest human capital factory for the semiconductor industry. Addressing young entrepreneurs, innovators, and start-ups, Shri Modi urged them to come forward, assuring that the government stands shoulder to shoulder with them. He emphasized that the Design Linked Incentive Scheme and the Chips-to-Startup Programme are specifically designed for them. He also announced that the Design Linked Incentive Scheme is being restructured to better serve its objectives. The Prime Minister stated that the government is committed to developing Indian intellectual property (IP) in this sector. He added that the recently launched National Research Fund will also support this effort through strategic tie-ups. Noting that several states are actively participating in the semiconductor mission, with many having formulated special policies for the sector, the Prime Minister said that these states are focusing on developing dedicated infrastructure. He called upon all states to engage in healthy competition with one another to build semiconductor ecosystems and enhance the investment climate within their regions.
“India has reached this stage by following the mantra of Reform, Perform, and Transform. A new phase of next-generation reforms will soon be initiated”, stated the Prime Minister affirming that work is underway on the next phase of the India Semiconductor Mission. Addressing all investors present, he expressed India’s readiness to welcome them with an open heart and said, “Design is ready. Mask is aligned. Now is the time for precision execution and delivery at scale”. He emphasized that India’s policies are not short-term signals but long-term commitments and assured that every investor's needs will be met. “The day is not far when the world will say: Designed in India, Made in India, Trusted by the World”, said the Prime Minister. He concluded by expressing his wish that every bit of India’s efforts be successful, every byte be filled with innovation, and the journey remain error-free and high-performance.
Union Ministers, Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Jitin Prasada, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi were present among other dignitaries at the event.
Background
Semicon India - 2025 is a three-day Conference, from 2nd to 4th September, will focus on advancing a robust, resilient, and sustainable semiconductor ecosystem in India. It features sessions on the progress of the Semicon India Programme, semiconductor fab and advanced packaging projects, infrastructure readiness, smart manufacturing, innovations in R&D and artificial intelligence, investment opportunities, state-level policy implementation, among others. Additionally, the event will highlight initiatives under the Design Linked Incentive (DLI) scheme, the growth of the startup ecosystem, international cooperation, and the future roadmap for India’s semiconductor sector.
Over 20,750 attendees will participate including more than 2,500 delegates from over 48 countries, over 150 speakers, including over 50 global leaders, and more than 350 exhibitors. It will also include 6 countries Round Table discussions, country pavilions and dedicated pavilions for Workforce Development & Start-Ups among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ছেমিকন ইণ্ডিয়া, ২০২৫ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
বিশ্বই ভাৰতক আস্থাত লৈছে, বিশ্বই ভাৰতক বিশ্বাস কৰিছে আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ সৈতে অৰ্ধপৰিবাহী ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ সাজু হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চিপছ হৈছে ডিজিটেল হীৰা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কাগজ-পত্ৰৰ কাম যিমান কম হ’ব, সিমান সোনকালেই ৱাফাৰৰ কাম আৰম্ভ হ’ব পাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ আটাইতকৈ সৰু চীপে অতি সোনকালে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সেই দিন বেছি দূৰত নহয়, যেতিয়া বিশ্বই ক’ব ডিজাইনড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ইণ্ডিয়া, ট্ৰাষ্টেড বাই দ্য ৱৰ্ল্ড: প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 SEP 2025 11:58AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ যশোভূমিত ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰাৰ লক্ষ্যৰে ‘ছেমিকন ইণ্ডিয়া-২০২৫’ উদ্বোধন কৰে। সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত আৰু বিদেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ চিইঅ’ আৰু তেওঁলোকৰ সহযোগীসকলৰ উপস্থিতি আদৰণি জনায়। তেওঁ বিভিন্ন দেশৰ বিশিষ্ট অতিথি, ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগী আৰু দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰা অহা যুৱ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলকো আদৰণি জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ যোৱা নিশা জাপান আৰু চীন ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি আহিছে আৰু আজি তেওঁ আকাংক্ষা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা যশোভূমিত দৰ্শকৰ মাজত উপস্থিত আছে। প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি তেওঁৰ আকৰ্ষণ সদায় স্বাভাৱিক আৰু সুপৰিচিত বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শেহতীয়া জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত শ্বিগেৰু ইছিবাৰ সৈতে টকিঅ’ ইলেক্ট্ৰন ফেক্টৰী পৰিদৰ্শনৰ সুযোগ লাভ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেই কোম্পানীটোৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আজি দৰ্শকৰ মাজত উপস্থিত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰৱণতাই তেওঁক বাৰে বাৰে এনে সমাৱেশৰ মাজলৈ লৈ আহে। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে আজি দৰ্শকৰ মাজত উপস্থিত থকাটোৱে তেওঁক অতি আনন্দিত কৰিছে।
৪০ৰ পৰা ৫০খনতকৈও অধিক দেশৰ প্ৰতিনিধিত্বৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ উদ্ভাৱন আৰু যুৱ শক্তিও এই অনুষ্ঠানত আকৰ্ষণীয় ৰূপত উপস্থিত আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অনন্য সংমিশ্ৰণে এটা স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে যে “বিশ্বই ভাৰতক আস্থাত লৈছে, বিশ্বই ভাৰতত বিশ্বাস কৰিছে আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ সৈতে অৰ্ধপৰিবাহী ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ সাজু হৈছে”। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছেমিকন ইণ্ডিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো বিশিষ্ট অতিথিক আদৰণি জনাই কয় যে তেওঁলোক ভাৰতৰ উন্নত আৰু স্বাৱলম্বী ৰাষ্ট্ৰৰ যাত্ৰাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ।
শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশ পোৱা চলিত বৰ্ষৰ প্ৰথম ত্ৰৈমাসিকৰ জিডিপিৰ পৰিসংখ্যালৈ আঙুলিয়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “আকৌ এবাৰ ভাৰতে প্ৰতিটো আশা, প্ৰতিটো অনুমান আৰু প্ৰতিটো পূৰ্বাভাসক অতিক্ৰম কৰিছে”। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ অৰ্থনীতিসমূহে অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উদ্বেগ আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে যদিও ভাৰতে ৭.৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই বৃদ্ধি সকলো খণ্ডতে উৎপাদন, সেৱা, কৃষি আৰু নিৰ্মাণতে দেখা যায় আৰু ই সকলোকে উৎসাহ যোগাইছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিয়ে উদ্যোগসমূহৰ মাজত আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মাজত নতুন শক্তিৰ উন্মেষ ঘটাইছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিকাশৰ এই পথে ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগুৱাই লৈ গৈছে।
অৰ্ধপৰিবাহীৰ জগতখনত, ‘তেল ক’লা সোণ আছিল, কিন্তু চিপছ ডিজিটেল হীৰা’ বুলি কোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেলে পূৰ্বৰ শতিকাটোক গঢ় দিছিল আৰু বিশ্বৰ ভাগ্য তেলৰ কূপৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত হৈছিল। এই কূপবোৰৰ পৰা কিমান পেট্ৰলিয়াম উলিওৱা হৈছিল তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ উঠা-নমা হৈছিল। কিন্তু তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ শক্তি এতিয়া সৰু চিপটোত কেন্দ্ৰীভূত হৈ আছে। আকাৰত সৰু হ’লেও এই চিপবোৰে বিশ্বৰ অগ্ৰগতি যথেষ্ট ত্বৰান্বিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী বজাৰখন ইতিমধ্যে ৬০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰত উপনীত হৈছে আৰু অনাগত বছৰবোৰত ই ১ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত ভাৰত যি গতিৰে আগবাঢ়িছে, তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতে এই ১ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বজাৰত উল্লেখযোগ্য অংশীদাৰিত্ব লাভ কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে ২০২১ চনত ছেমিকন ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২৩ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ প্ৰথমটো অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ অনুমোদন লাভ কৰা হৈছিল, ২০২৪ চনত আৰু কেইবাটাও উদ্যোগে অনুমোদন লাভ কৰিছে আৰু ২০২৫ চনত অতিৰিক্ত পাঁচটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে মুঠতে এতিয়া দহটা অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰকল্প চলি আছে, য’ত আঠাইশ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ-অৰ্থাৎ ১.৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক বিনিয়োগ জড়িত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ ওপৰত ক্ৰমবৰ্ধমান বৈশ্বিক আস্থা প্ৰতিফলিত হৈছে।
অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডত গতিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “ফাইলৰ পৰা কাৰখানালৈ যিমান সময় কম আৰু কাগজ-পত্ৰ যিমান কম হ’ব, সিমানে সোনকালেই ৱাফাৰৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে”। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে ঠিক এই পন্থাৰে কাম কৰি আছে। ৰাষ্ট্ৰীয় একক খিড়িকী’ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য উভয়ৰে পৰা সকলো অনুমোদন একক মঞ্চত প্ৰৱেশ কৰিব পৰা যাব। ফলত বিনিয়োগকাৰীসকল এসোপা কাগজ-পত্ৰৰ পৰা বোজাৰ মুক্ত হৈছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে সমগ্ৰ দেশতে অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰতিষ্ঠানসমূহ প্লাগ-এণ্ড-প্লে আন্তঃগাঁথনি আৰ্হিৰ অধীনত গঢ়ি তোলা হৈছে, যিয়ে ভূমি, বিদ্যুৎ যোগান, বন্দৰ আৰু বিমানবন্দৰৰ সংযোগ আৰু দক্ষ শ্ৰমিক পুলৰ প্ৰৱেশৰ দৰে সুবিধা প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়া এনে আন্তঃগাঁথনিক উদগনিমূলক প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হয়, তেতিয়া ঔদ্যোগিক বিকাশ অনিবাৰ্য। পিএলআই উদগনিৰ জৰিয়তেই হওক বা ডিজাইন লিংকড গ্ৰাণ্টৰ জৰিয়তেই হওক, ভাৰতে সকলো সামৰ্থ্য আগবঢ়াইছে। এই কাৰণেই বিনিয়োগৰ প্ৰবাহ অব্যাহত আছে বুলি তেওঁ জোৰ দিয়ে। ভাৰতে বেক এণ্ড অপাৰেচনৰ ঊৰ্ধ্বত গৈ সম্পূৰ্ণ ষ্টেক অৰ্ধপৰিবাহী ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ আটাইতকৈ সৰু চিপে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিয়াৰ দিনটো বহু দূৰত নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে, “আমাৰ যাত্ৰা দেৰিকৈ আৰম্ভ হৈছিল... কিন্তু এতিয়া আমাক একোৱেই বাধা দিব নোৱাৰে।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে চিজি পাৱাৰৰ পাইলট প্লাণ্টটোৱে ২৮ আগষ্টৰ পৰা অৰ্থাৎ মাত্ৰ ৪–৫ দিন পূৰ্বে কাম আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে কেনেছৰ পাইলট প্লাণ্টৰ কামো আৰম্ভ হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। ইতিমধ্যে মাইক্ৰন আৰু টাটাৰ টেষ্ট চিপ উৎপাদন হৈ আছে। ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ পুনৰ কয় যে এই বছৰৰ পৰাই বাণিজ্যিক চিপৰ উৎপাদন আৰম্ভ হ’ব।
ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী সফলতাৰ কাহিনী এটা উলম্ব বা এটা প্ৰযুক্তিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয় বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে এক ব্যাপক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে, যিটোৱে ডিজাইন, উৎপাদন, পেকেজিং আৰু উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ যন্ত্ৰসমূহক সামৰি লৈছে, এই সকলোবোৰ দেশৰ ভিতৰতে সম্ভৱ হৈছে। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান কেৱল এটা ফেব স্থাপন বা এটা চিপ উৎপাদনতে সীমাবদ্ধ নহয়। বৰঞ্চ ভাৰতে এক শক্তিশালী অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে, যিয়ে দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ আন এটা মূল বৈশিষ্ট্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশখনে বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত প্ৰযুক্তিৰ সমান্তৰালভাৱে এই খণ্ডত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ গুৰুত্ব হৈছে ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মিত চিপৰ জৰিয়তে সম্ভাৱনাপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিসমূহক সবলীকৰণ কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নয়ডা আৰু বেংগালুৰুত বিকশিত হৈ থকা ডিজাইন চেণ্টাৰসমূহে বিশ্বৰ কিছুমান উন্নত চিপৰ কাম কৰি আছে, যিবোৰে কোটি কোটি ট্ৰেঞ্জিষ্টৰ সংৰক্ষণ কৰিব পাৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই চিপসমূহে একবিংশ শতিকাৰ সম্ভাৱনাপূৰ্ণ প্ৰযুক্তিসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰিব। বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে সেইবোৰ দূৰ কৰাৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে চহৰসমূহত উচ্চ অট্টালিকা আৰু আকৰ্ষণীয় ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি দেখা যায় যদিও ইয়াৰ ভেটি তীখাত নিহিত হৈ আছে। একেদৰে ভাৰতৰ ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ভেটিটো গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত নিৰ্মিত। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বৰ্তমান ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ অভিযানৰ কাম কৰি আছে আৰু ঘৰুৱাভাৱে বিৰল খনিজ পদাৰ্থৰ চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত চাৰি বছৰত ভাৰতে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।
অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বিকাশত চৰকাৰে ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু এমএছএমইৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য ভূমিকা কল্পনা কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইন প্ৰতিভাৰ ২০ শতাংশ অৱদান আগবঢ়ায় আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বাবে সৰ্ববৃহৎ মানৱ মূলধন কাৰখানাটোক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। যুৱ উদ্যোগী, উদ্ভাৱক আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিয়াৰ আশ্বাস দিয়ে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ডিজাইন লিংকড ইনচেণ্টিভ আঁচনি আৰু চিপছ-টু-ষ্টাৰ্টআপ প্ৰগ্ৰেম তেওঁলোকৰ বাবে বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে ঘোষণা কৰে যে ডিজাইন লিংকড ইনচেণ্টিভ আঁচনিৰ লক্ষ্যসমূহ ভালদৰে পূৰণ কৰিবলৈ পুনৰ গঠন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই খণ্ডত ভাৰতীয় বৌদ্ধিক সম্পত্তি (আইপি) উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰ দায়বদ্ধ। তেওঁ লগতে কয় যে শেহতীয়াকৈ আৰম্ভ হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা পুঁজিয়েও কৌশলগত জড়িততাৰ জৰিয়তে এই প্ৰচেষ্টাক সহায় কৰিব। কেইবাখনো ৰাজ্যই অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰা, বহুতে এই খণ্ডৰ বাবে বিশেষ নীতি প্ৰণয়ন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ৰাজ্যসমূহে নিৰ্দিষ্ট আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ সকলো ৰাজ্যকে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলা আৰু নিজৰ অঞ্চলৰ ভিতৰত বিনিয়োগৰ পৰিৱেশ উন্নত কৰাৰ বাবে ইজনে সিজনৰ সৈতে সুস্থ প্ৰতিযোগিতাত লিপ্ত হ’বলৈ আহ্বান জনায়।
“ভাৰতে সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন আৰু ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি এই পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ নতুন পৰ্যায় অতি সোনকালে আৰম্ভ কৰা হ’ব”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ কাম চলি আছে। উপস্থিত সকলো বিনিয়োগকাৰীক সম্বোধন কৰি তেওঁ তেওঁলোকক মুক্ত হৃদয়েৰে আদৰি ল’বলৈ ভাৰতৰ প্ৰস্তুতি সম্পৰ্কে সদৰি কৰি কয়, “ডিজাইন সাজু। মাস্ক এলাইন কৰা হৈছে। এতিয়া নিখুঁত কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু এটা মাত্ৰাত আগবঢ়াই দিয়াৰ সময়”। তেওঁ ভাৰতৰ নীতিসমূহ হ্ৰস্বম্যাদী সংকেত নহয়, বৰঞ্চ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিশ্ৰুতি বুলি জোৰ দি প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা হ’ব বুলি আশ্বাস দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় , “সেই দিনটো বহু দূৰত নহয় যেতিয়া বিশ্বই ক’ব: ডিজাইনড ইন ইণ্ডিয়া, মেড ইন ইণ্ডিয়া, ট্ৰাষ্টেড বাই দ্য ৱৰ্ল্ড”। ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিটো দিশ সফল হোৱা, প্ৰতিটো বাইট উদ্ভাৱনেৰে ভৰি পৰা আৰু যাত্ৰাটো ত্ৰুটিহীন আৰু উচ্চ কাৰ্যক্ষম হৈ থকাটো কামনা কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী জিতীন প্ৰসাদ, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তা, ওড়িশাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝীকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।