Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Semicon India 2025 in New Delhi
The World trusts India, the World believes in India and the World is ready to build the Semiconductor Future with India: PM
Chips are digital diamonds: PM
The lesser the paperwork, the sooner the wafer work can begin: PM
India’s smallest chip will drive the world’s biggest change very soon: PM
The day is not far when the world will say – Designed in India, Made in India, Trusted by the World: PM
02 SEP 2025 11:58AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the ‘Semicon India - 2025’, aimed at catalysing India’s Semiconductor ecosystem, at Yashobhoomi in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister acknowledged the presence of semiconductor industry CEOs and their associates from India and abroad. He welcomed distinguished guests from various countries, entrepreneurs associated with start-ups, and young students who had come from different states across the nation.
Shri Modi stated that he returned last night from his visit to Japan and China, and today he is present among the audience in Yashobhoomi, a hall filled with aspirations and confidence. Mentioning his passion for technology has always been natural and well-known, the Prime Minister said that during his recent visit to Japan, he had the opportunity to visit the Tokyo Electron factory along with Japanese Prime Minister H.E. Mr. Shigeru Ishiba. He mentioned that the CEO of that company is present among the audience today. The Prime Minister emphasized that his inclination towards technology repeatedly brings him among such gatherings. He expressed that being present among the audience today brings him great joy.
Noting the presence of semiconductor sector experts from across the globe, with representation from over 40 to 50 countries, Shri Modi emphasized that India’s innovation and youth power are also visibly present at the event. He stated that this unique combination sends a clear message, “The World trusts India, the World believes in India and the World is ready to build the Semiconductor Future with India”. The Prime Minister welcomed all distinguished guests attending Semicon India and affirmed that they are important partners in India’s journey towards a developed and self-reliant nation.
Pointing to the GDP figures for the first quarter of this year that were released recently, the Prime Minister said, “Once again, India has outperformed every expectation, every estimate, and every forecast”. He noted that while economies around the world are facing concerns and challenges driven by economic self-interest, India has achieved a growth rate of 7.8 percent. Shri Modi emphasized that this growth is visible across all sectors—manufacturing, services, agriculture, and construction—with enthusiasm evident everywhere. He remarked that India’s rapid growth is infusing new energy across industries and among every citizen. He affirmed that this trajectory of growth is propelling India swiftly towards becoming the third largest economy in the world.
Remarking that in the world of semiconductors, it is often said, ‘Oil was black gold, but chips are digital diamonds’, the Prime Minister stated that oil shaped the previous century, and the fate of the world was determined by oil wells. The global economy fluctuated based on how much petroleum was extracted from these wells. However, he emphasized that the power of the 21st century is now concentrated in the small chip. Though tiny in size, these chips possess the potential to accelerate global progress significantly. Shri Modi highlighted that the global semiconductor market has already reached $600 billion, and in the coming years, it is expected to surpass $1 trillion. He expressed confidence that, given the pace at which India is advancing in the semiconductor sector, India will hold a significant share in this $1 trillion market.
Stating that he wished to highlight the speed at which India is progressing, Shri Modi recalled that in 2021, the Semicon India programme was launched. He added that by 2023, India’s first semiconductor plant had been approved, in 2024, several more plants received approval and in 2025, five additional projects were cleared. He further stated that in total, ten semiconductor projects are now underway, involving an investment of over eighteen billion dollars —more than ₹1.5 lakh crore. The Prime Minister emphasized that this reflects the growing global trust in India.
Emphasising that in the semiconductor sector, speed matters, Shri Modi said, “the shorter the time from file to factory, and the lesser the paperwork, the sooner wafer work can begin”. He stressed that the government is working with this very approach. The National Single Window System has been implemented, enabling all approvals from both the Centre and States to be accessed on a single platform. As a result, investors have been freed from extensive paperwork, he further added. The Prime Minister highlighted that semiconductor parks are being developed across the country under a plug-and-play infrastructure model, which offer facilities such as land, power supply, port and airport connectivity, and access to a skilled worker pool. He remarked that when such infrastructure is combined with incentives, industrial growth is inevitable. Whether through PLI incentives or Design Linked Grants, India is offering end-to-end capabilities. This is why investment continues to flow in, he emphasised. Affirming that India is moving beyond backend operations and progressing towards becoming a full-stack semiconductor nation, Shri Modi reiterated that the day is not far when India’s smallest chip will drive the world’s biggest change. He stated, “Our journey began late… but nothing can stop us now.” The Prime Minister informed that CG Power’s pilot plant commenced operations on August 28, just 4–5 days ago. He added that the pilot plant of Kaynes is also about to begin. Test chips from Micron and Tata are already in production. He reiterated that commercial chip production will begin this year, underscoring the rapid progress India is making in the semiconductor sector.
Emphasizing that India’s semiconductor success story is not confined to a single vertical or a single technology, Shri Modi stated that India is building a comprehensive ecosystem—one that encompasses designing, manufacturing, packaging, and high-tech devices, all within the country. He clarified that the Semiconductor Mission is not limited to establishing a single fab or producing a single chip. Rather, India is creating a robust semiconductor ecosystem that will make the nation self-reliant and globally competitive, the Prime Minister added.
Underlining another key feature of India’s semiconductor mission, Shri Modi said that the country is advancing in this sector alongside the world’s most advanced technologies. He stated that India’s focus is to empower emerging technologies through chips manufactured domestically. The Prime Minister noted that design centers being developed in Noida and Bengaluru are working on some of the world’s most advanced chips—capable of storing billions of transistors. He emphasized that these chips will power the immersive technologies of the 21st century. Addressing the challenges faced by the global semiconductor sector, the Prime Minister affirmed that India is actively working to overcome them. He remarked that while towering buildings and impressive physical infrastructure are visible in cities, their foundation lies in steel. Similarly, the foundation of India’s digital infrastructure is built on critical minerals. Shri Modi stated that India is currently working on the National Critical Mineral Mission and is committed to meeting its demand for rare minerals domestically. He added that over the past four years, significant progress has been made on critical minerals projects.
Underscoring that the government envisions a significant role for start-ups and MSMEs in the growth of the semiconductor sector, the Prime Minister highlighted that India contributes 20 percent of the world’s semiconductor design talent, and that the country’s youth represent the largest human capital factory for the semiconductor industry. Addressing young entrepreneurs, innovators, and start-ups, Shri Modi urged them to come forward, assuring that the government stands shoulder to shoulder with them. He emphasized that the Design Linked Incentive Scheme and the Chips-to-Startup Programme are specifically designed for them. He also announced that the Design Linked Incentive Scheme is being restructured to better serve its objectives. The Prime Minister stated that the government is committed to developing Indian intellectual property (IP) in this sector. He added that the recently launched National Research Fund will also support this effort through strategic tie-ups. Noting that several states are actively participating in the semiconductor mission, with many having formulated special policies for the sector, the Prime Minister said that these states are focusing on developing dedicated infrastructure. He called upon all states to engage in healthy competition with one another to build semiconductor ecosystems and enhance the investment climate within their regions.
“India has reached this stage by following the mantra of Reform, Perform, and Transform. A new phase of next-generation reforms will soon be initiated”, stated the Prime Minister affirming that work is underway on the next phase of the India Semiconductor Mission. Addressing all investors present, he expressed India’s readiness to welcome them with an open heart and said, “Design is ready. Mask is aligned. Now is the time for precision execution and delivery at scale”. He emphasized that India’s policies are not short-term signals but long-term commitments and assured that every investor's needs will be met. “The day is not far when the world will say: Designed in India, Made in India, Trusted by the World”, said the Prime Minister. He concluded by expressing his wish that every bit of India’s efforts be successful, every byte be filled with innovation, and the journey remain error-free and high-performance.
Union Ministers, Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Jitin Prasada, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta, Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Majhi were present among other dignitaries at the event.
Background
Semicon India - 2025 is a three-day Conference, from 2nd to 4th September, will focus on advancing a robust, resilient, and sustainable semiconductor ecosystem in India. It features sessions on the progress of the Semicon India Programme, semiconductor fab and advanced packaging projects, infrastructure readiness, smart manufacturing, innovations in R&D and artificial intelligence, investment opportunities, state-level policy implementation, among others. Additionally, the event will highlight initiatives under the Design Linked Incentive (DLI) scheme, the growth of the startup ecosystem, international cooperation, and the future roadmap for India’s semiconductor sector.
Over 20,750 attendees will participate including more than 2,500 delegates from over 48 countries, over 150 speakers, including over 50 global leaders, and more than 350 exhibitors. It will also include 6 countries Round Table discussions, country pavilions and dedicated pavilions for Workforce Development & Start-Ups among others.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले नयाँ दिल्लीमा सेमिकन इण्डिया 2025 को उद्घाटन गरे
विश्वले भारतलाई विश्वास गर्छ, विश्वले भारतमाथि विश्वास गर्छ र विश्व भारतसँग मिलेर सेमिकन्डक्टर भविष्य बनाउनका लागि तयार छ: प्रधानमन्त्री
चिप्स डिजिटल हीरा हुन्: प्रधानमन्त्री
कागजी कारबाही जति कम हुन्छ, वेफरको काम त्यति नै चाँडो शुरु हुन सक्छ: प्रधानमन्त्री
भारतको सबैभन्दा सानो चिपले चाँडै नै विश्वको सबैभन्दा ठूलो परिवर्तनको आधार राख्नेछ: प्रधानमन्त्री
त्यो दिन अब टाढा छैन जब विश्वले भन्ने छ - भारतमा डिजाइन गरिएको, भारतमा निर्मित, विश्वको भरोसा: प्रधानमन्त्री
02 SEP 2025 11:58AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज नयाँ दिल्लीको यशोभूमिमा भारतको सेमिकन्डक्टर पारिस्थितिकी प्रणालीलाई उत्प्रेरित गर्ने उद्देश्यले ‘सेमिकन इण्डिया - 2025’ को उद्घाटन गरे। उपस्थित जनसमूहलाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले भारत र विदेशका सेमिकन्डक्टर उद्योगका प्रमुख कार्यकारी अधिकारी र उनीहरूका सहयोगीहरूको उपस्थितिप्रति आभार व्यक्त गरे। उनले विभिन्न देशबाट आएका विशिष्ट अतिथि, स्टार्ट-अपहरूसँग सम्बन्धित उद्यमी र देशभरका विभिन्न राज्यहरूबाट आएका युवा विद्यार्थीहरूलाई स्वागत जनाए।
श्री मोदीले भने अनुसार उनी हिजो राति जापान र चीनको भ्रमणबाट फर्किए अनि आज आकांक्षा र आत्मविश्वासले भरिएको यशोभूमिमा दर्शकहरूमाझ उपस्थित भए। प्रविधिप्रतिको आफ्नो जोशको उल्लेख गर्दै उनले सधैँ स्वाभाविक र सर्वविदित रहेको उल्लेख गर्दै प्रधानमन्त्रीले भनेस जापानको आफ्नो हालैको भ्रमणको क्रममा उनले जापानी प्रधानमन्त्री महामहिम श्री शिगेरु इशिबासँगै टोकियो इलेक्ट्रोन कारखानाको भ्रमण गर्ने अवसर पाए। उनले उल्लेख गरे अनुसार त्यो कम्पनीका सीईओ आज दर्शकहरूमाझ उपस्थित छन्। प्रधानमन्त्रीले जोड दिँदै भने अनुसार प्रविधिप्रतिको आफ्नो झुकावले उनलाई बारम्बार यस्ता समारोहहरूमा ल्याउँछ। उनले आज दर्शकहरूमाझ उपस्थित भएर आफूलाई धेरै खुशी लागेको उनले बताए।
40 देखि 50 भन्दा अधिक देशका प्रतिनिधित्व सहित विश्वभरका सेमीकन्डक्टर क्षेत्रका विज्ञहरूको उपस्थितिलाई ध्यानमा राख्दै श्री मोदीले के कुरामा जोड दिए भने भारतको नवाचार र युवा शक्ति पनि कार्यक्रममा स्पष्ट रूपमा विद्यमान छ। उनले भने, यो अनौठो संयोजनले एक स्पष्ट सन्देश दिन्छ, विश्वले भारतलाई भरोसा गर्छ, विश्वले भारतमा विश्वास गर्छ र विश्व भारतसँग मिलेर सेमीकन्डक्टर भविष्य निर्माण गर्न तयार छ। प्रधानमन्त्रीले सेमिकन इण्डियामा उपस्थित सबै विशिष्ट अतिथिहरूलाई स्वागत जनाए तथा विकसित र आत्मनिर्भर राष्ट्रतर्फको भारतको यात्रामा उनीहरू महत्त्वपूर्ण साझेदार भएको पुष्टि गरे।
हालै जारी गरिएको यस वर्षको पहिलो त्रैमासिकको जीडीपी तथ्याङ्कलाई औँल्याउँदै प्रधानमन्त्रीले भने, “फेरि एक पटक, भारतले हरेक अपेक्षा, हरेक अनुमान र हरेक पूर्वानुमानमा राम्रो प्रदर्शन गरेको छ।” उनले उल्लेख गरे अनुसार विश्वभरका अर्थतन्त्रहरूले आर्थिक स्वार्थद्वारा प्रेरित चिन्ता र चुनौतीहरूको सामना गरिरहेका बेला भारतले 7.8 प्रतिशतको विकास दर हासिल गरेको छ। श्री मोदीले जोड दिए अनुसार यो विकास सबै क्षेत्रहरू - विनिर्माण, सेवा, कृषि र निर्माण - मा देखिएको छ र सबैतिर उत्साह स्पष्ट रूपमा देखिन्छ। उनले टिप्पणी गरे अनुसार भारतको तीव्र विकासले उद्योग र प्रत्येक नागरिकमा नयाँ ऊर्जाको सञ्चार गरिरहेको छ। उनले भने, विकासको यो गति भारतलाई विश्वको तेस्रो सबैभन्दा ठूलो अर्थतन्त्र बन्नेतर्फ तीव्र गतिमा अगाडि बढाइरहेको छ।
सेमीकन्डक्टरको संसारमा प्रायः के भन्ने गरिन्छ भने ‘तेल कालो सुन थियो, तर चिप्स डिजिटल हीरा हुन्’ भन्ने कुरालाई ध्यानमा राख्दै प्रधानमन्त्रीले अघिल्लो शताब्दीमा तेलले आकार दियो र विश्वको भाग्य तेलको कुवाले निर्धारण गर्ने बताए। यी कुवाहरूबाट कति पेट्रोलियम निकालियो भन्ने आधारमा वैश्विक अर्थतन्त्रमा उतारचढाव आएको बताए। यद्यपि, उनले 21 औँ शताब्दीको शक्ति अब सानो चिपमा केन्द्रित भएको कुरामा जोड दिए। आकारमा सानो भए पनि यी चिपहरूमा वैश्विक प्रगतिलाई उल्लेखनीय रूपमा गति दिने क्षमता छ। श्री मोदीले वैश्विक सेमीकन्डक्टर बजार पहिले नै 600 बिलियन डलर पुगेको र आगामी वर्षहरूमा यो 1 ट्रिलियन डलर पार गर्ने अपेक्षा गरिएको कुरामा जोड दिए। उनले भारतले सेमीकन्डक्टर क्षेत्रमा अगाडि बढिरहेको गतिलाई ध्यानमा राख्दै यो 1 ट्रिलियन डलर बजारमा भारतको महत्त्वपूर्ण हिस्सा रहने विश्वास व्यक्त गरे।
भारतले जुन गतिमा प्रगति गरिरहेको छ, त्यसमाथि प्रकाश पार्दै श्री मोदीले 2021 मा सेमिकन इण्डिया कार्यक्रम शुरु भएको सम्झना गरे। उनले थपे कि 2023 सम्ममा भारतको पहिलो सेमिकन्डक्टर प्लान्टलाई स्वीकृति दिइएको थियो, 2024 मा धेरै प्लान्टहरूलाई स्वीकृति दिइएको थियो र 2025 मा पाँच थप परियोजनाहरूलाई स्वीकृति दिइएको छ। उनले थपे अनुसार कुल दस सेमिकन्डक्टर परियोजनाहरू अहिले सचालनमा रहेका छन्, जसमा अठार अरब डलरभन्दा अधिकको निवेश सामेल छ - 1.5 लाख करोड रुरियाँभन्दा पनि अधिक। प्रधानमन्त्रीले जोड दिँदै भने अनुसार यसले भारतमा बढ्दो वैश्विक विश्वासलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ।
सेमीकन्डक्टर क्षेत्रमा गतिको महत्त्वपूर्ण छ भन्ने कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले भने, “फाइलबाट कारखानासम्मको समय जति छोटो हुन्छ र कागजी कार्य जति कम हुन्छ, त्यति नै चाँडो वेफर काम शुरु हुन सक्छ।” उनले जोड दिए अनुसार सरकारले यही दृष्टिकोणका साथ काम गरिरहेको छ। ”राष्ट्रिय एकल खिड्की प्रणाली लागू गरिएको छ, जसले केन्द्र र राज्य दुवैबाट सबै अनुमोदनहरू एउटै प्लेटफर्ममा पहुँच गर्न सक्षम बनाउँछ। फलस्वरूप, निवेशकहरू व्यापक कागजी कार्यबाट मुक्त भएका छन”्, उनले थपे। प्रधानमन्त्रीले देशभरि प्लग-एण्ड-प्ले पूर्वाधार मोडेल अन्तर्गत सेमीकन्डक्टर पार्कहरू विकास भइरहेको कुरामा प्रकाश पारे, जसले जमिन, विद्युत् आपूर्ति, बन्दरगाह र विमानस्थल जडान, र दक्ष कामदार पूलमा पहुँच जस्ता सुविधाहरू प्रदान गर्दछ। उनले टिप्पणी गरे अनुसार जब यस्ता पूर्वाधारहरूलाई प्रोत्साहनका साथ जोडिन्छ, औद्योगिक विकास अपरिहार्य हुन्छ। “पीएलआई प्रोत्साहनहरूको माध्यमद्वारा होस् वा डिजाइन लिङ्क्ड अनुदानहरूको माध्यमद्वारा, भारतले सम्पूर्ण क्षमताहरू प्रदान गरिरहेको छ। यसैकारण निवेश निरन्तर आइरहेको छ”, उनले जोड दिए। भारत ब्याक एण्ड सञ्चालनभन्दा अगाड़ि बढ़िरहेको छ र पूर्ण-स्ट्याक सेमीकन्डक्टर राष्ट्र बन्ने दिशामा अगाडि बढिरहेको कुरा पुष्टि गर्दै श्री मोदीले दोहोर्याए अनुसार त्यो दिन अब टाढा छैन जब भारतको सबैभन्दा सानो चिपले विश्वको सबैभन्दा ठूलो परिवर्तनको आधार राख्नेछ। उनले भने, “हाम्रो यात्रा ढिलो शुरु भयो ... तर अब हामीलाई कसैले रोक्न सक्दैन।” प्रधानमन्त्रीले जानकारी दिए अनुसार सीजी पावरको पाइलट प्लान्टले 28 अगस्तमा अर्थात् केवल 4-5 दिनअघि सञ्चालन शुरु गरेको थियो। उनले थप जनाए अनुसार केन्सको पाइलट प्लान्ट पनि शुरु हुन लागेको छ। माइक्रोन र टाटाबाट परीक्षण चिपहरू पहिले नै उत्पादनमा छन्। उनले दोहोर्याए अनुसार व्यावसायिक चिप उत्पादन यस वर्ष शुरु हुनेछ, जसले भारतले सेमीकन्डक्टर क्षेत्रमा गरिरहेको द्रुत प्रगतिलाई जोड दिन्छ।
भारतको सेमीकन्डक्टर सफलताको कथा कुनै एक क्षेत्र वा कुनै एक प्रविधिमा सीमित नभएको कुरामा जोड दिँदै श्री मोदीले भने, भारतले एक व्यापक पारिस्थितिक प्रणाली निर्माण गरिरहेको छ - जसले डिजाइनिङ, निर्माण, प्याकेजिङ र उच्च-प्रविधि उपकरणहरू, सबै देशभित्र सामेल छन्। उनले स्पष्ट पारे अनुसार सेमीकन्डक्टर अभियान एक फ्याब स्थापना गर्ने वा एक चिप उत्पादन गर्नेमा सीमित छैन। “बरु, भारतले एक बलियो सेमीकन्डक्टर पारिस्थितिक प्रणाली निर्माण गरिरहेको छ जसले राष्ट्रलाई आत्मनिर्भर र वैश्विक रूपमा प्रतिस्पर्धी बनाउनेछ”, प्रधानमन्त्रीले थपे।
भारतको सेमीकन्डक्टर अभियानको अर्को प्रमुख विशेषतालाई रेखाङ्कित गर्दै श्री मोदीले भने, देश विश्वका सबैभन्दा उन्नत प्रविधिहरूसँगै यस क्षेत्रमा अगाडि बढिरहेको छ। उनले भने अनुसार भारतको ध्यान घरेलु रूपमा निर्मित चिप्सको माध्यमद्वारा उदीयमान प्रविधिहरूलाई सशक्त बनाउनु हो। प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे अनुसार नोएडा र बेङ्गलुरुमा विकास भइरहेका डिजाइन केन्द्रहरूले विश्वका केही सबैभन्दा उन्नत चिपहरूमा काम गरिरहेका छन् - अरबौँ ट्रान्जिस्टरहरू भण्डारण गर्न सक्षम छ। उनले जोड दिए अनुसार यी चिपहरूले 21 औँ शताब्दीको इमर्सिभ प्रविधिहरूलाई शक्ति दिनेछन्। वैश्विक सेमीकन्डक्टर क्षेत्रले सामना गरिरहेका चुनौतीहरूलाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले भारत सक्रिय रूपमा तिनीहरूलाई पार गर्न काम गरिरहेको पुष्टि गरे। उनले शहरहरूमा अग्ला भवन र प्रभावशाली भौतिक पूर्वाधारहरू देखिए पनि तिनीहरूको जग स्टीलमा टिकिरहेको टिप्पणी गरे। यसरी नै, भारतको डिजिटल पूर्वाधारको जग महत्त्वपूर्ण खनिजहरूमा टिकेको छ। श्री मोदीले भारत हाल राष्ट्रिय महत्त्वपूर्ण खनिज मिशनमा काम गरिरहेको र घरेलु रूपमा दुर्लभ खनिजहरूको माग पूरा गर्नका लागि प्रतिबद्ध रहेको बताए। उनले थपे कि पछिल्ला चार वर्षमा महत्त्वपूर्ण खनिज परियोजनाहरूमा उल्लेखनीय प्रगति भएको छ।
सरकारले सेमीकन्डक्टर क्षेत्रको विकासमा स्टार्ट-अप र एमएसएमईहरूको लागि महत्त्वपूर्ण भूमिकाको परिकल्पना गरेको कुरालाई जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले भारतले विश्वको सेमीकन्डक्टर डिजाइन प्रतिभाको 20 प्रतिशत योगदान पुर्याउँछ र देशका युवाहरूले सेमीकन्डक्टर उद्योगको लागि सबैभन्दा ठूलो मानव पूँजी कारखानाको प्रतिनिधित्व गर्छन् भन्ने कुरामा प्रकाश पारे। युवा उद्यमी, नवप्रवर्तक र स्टार्ट-अपहरूलाई सम्बोधन गर्दै श्री मोदीले उनीहरूलाई अगाडि आउन आग्रह गरे तथा सरकार उनीहरूसँग काँधमा काँध मिलाएर उभिएको आश्वासन दिए। उनले डिजाइन लिङ्क गरिएको प्रोत्साहन योजना र चिप्स-टु-स्टार्टअप कार्यक्रम विशेष रूपमा उनीहरूका लागि डिजाइन गरिएको कुरामा पनि जोड दिए। उनले के घोषणा पनि गरे भने डिजाइन लिङ्क गरिएको प्रोत्साहन योजना यसका उद्देश्यहरू राम्रोसँग पूरा गर्न पुनर्संरचना गरिँदैछ। प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार सरकार यस क्षेत्रमा भारतीय बौद्धिक सम्पत्ति (आईपी) विकास गर्न प्रतिबद्ध छ। उनले थपे अनुसार हालै शुरु गरिएको राष्ट्रिय अनुसन्धान कोषले रणनीतिक सम्बन्धको माध्यमद्वारा यस प्रयासलाई पनि समर्थन गर्नेछ। धेरै राज्यहरूले सेमीकन्डक्टर मिशनमा सक्रिय रूपमा भाग लिइरहेका छन्, धेरैले यस क्षेत्रको लागि विशेष नीतिहरू बनाएका छन्, प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार यी राज्यहरूले समर्पित पूर्वाधार विकासमा ध्यान केन्द्रित गरिरहेका छन्। उनले सबै राज्यहरूलाई सेमीकन्डक्टर पारिस्थितिक प्रणाली निर्माण गर्न र आफ्नो क्षेत्र भित्र निवेश वातावरण बढाउन एकअर्कासँग स्वस्थ प्रतिस्पर्धामा संलग्न हुन आह्वान गरे।
प्रधानमन्त्रीले भने, “भारत सुधार, प्रदर्शन र रूपान्तरणको मन्त्रको अनुसरण गरेर यो चरणसम्म पुगेको छ। अर्को पुस्ताको सुधारको नयाँ चरण चाँडै शुरु हुनेछ।” उनले के कुराको पुष्टि गरे भने भारत सेमीकन्डक्टर मिशनको अघिल्लो चरणमा काम चलिरहेको छ। उपस्थित सबै निवेशकहरूलाई सम्बोधन गर्दै उनले खुला हृदयले उनीहरूलाई स्वागत जनाउन भारतको तत्परता व्यक्त गरे र भने, “डिजाइन तयार छ। मास्क तयार छ। अब सटीक कार्यान्वयन र ठूलो मात्रामा वितरणको समय हो।” उनले जोड दिए अनुसार भारतका नीतिहरू छोटो अवधिका सङ्केतहरू होइनन् तर दीर्घकालीन प्रतिबद्धताहरू हुन् र प्रत्येक निवेशकका आवश्यकताहरू पूरा हुने आश्वासन दिए। “त्यो दिन अब टाढा छैन जब संसारले भन्नेछ: भारतमा डिजाइन गरिएको, भारतमा निर्मित, विश्वद्वारा विश्वसनीय”, प्रधानमन्त्रीले भने। उनले भारतको हरेक प्रयास सफल होस्, हरेक बाइट नवीनताले भरिएको होस् र यात्रा त्रुटिरहित र उच्च प्रदर्शन रहोस् भन्ने कामना व्यक्त गर्दै आफ्नो भाषणको अन्त्य गरे।
कार्यक्रममा केन्द्रीय मन्त्रीहरू श्री अश्विनी वैष्णव, श्री जितिन प्रसाद, दिल्लीकी मुख्यमन्त्री श्रीमती रेखा गुप्ता, ओडिशाका मुख्यमन्त्री श्री मोहन चरण माझी लगायत अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
सेमिकन इण्डिया - 2 देखि 4 सेप्टेम्बर 2025 सम्म तीन दिने सम्मेलन हो, जुन भारतमा एक मजबुत, लचिलो र टिकाऊ सेमीकन्डक्टर पारिस्थितिकी प्रणालीलाई अगाडि बढाउनमा केन्द्रित हुनेछ। यसमा सेमिकन इण्डिया कार्यक्रमको प्रगति, सेमीकन्डक्टर फ्याब र उन्नत प्याकेजिङ परियोजनाहरू, पूर्वाधार तयारी, स्मार्ट विनिर्माण, अनुसन्धान र विकास र कृत्रिम बुद्धिमत्तामा नवाचार, निवेशका अवसरहरू, राज्य-स्तरीय नीति कार्यान्वयन आदि लगायतका सत्रहरू समावेश छन्। यस अतिरिक्त, कार्यक्रमले डिजाइन लिङ्क्ड इन्सेन्टिभ (डीएलआई) योजना अन्तर्गत पहलहरू, स्टार्टअप पारिस्थितिकी प्रणालीको विकास, अन्तर्राष्ट्रिय सहयोग र भारतको सेमीकन्डक्टर क्षेत्रको लागि भविष्यको रोडम्यापमाथि प्रकाश पार्नेछ।
यसमा 48 भन्दा अधिक देशका 2,500 भन्दा अधिक प्रतिनिधिहरू, 50 भन्दा अधिक वैश्विक नेताहरू सहित 150 भन्दा अधिक वक्ताहरू र 350 भन्दा अधिक प्रदर्शकहरू सहित 20,750 भन्दा अधिक सहभागीहरू सहभागी हुनेछन्। यसमा 6 देशका गोलमेच चर्चाहरू, देश स्तरीय मण्डप र कार्यबल विकास तथा स्टार्ट-अपहरूका लागि समर्पित मण्डपहरू पनि सामेल हुनेछन्।