AYUSH
Union Minister Shri Prataprao Jadhav inaugurates Departmental Summit on 'National Ayush Mission and Capacity Building in States' at AIIA, New Delhi
Government Committed to State-Specific Frameworks and SOPs for Strengthening Ayush Integration: Shri Prataprao Jadhav
Swasth Bharat is the Foundation of Viksit Bharat @2047" – Member NITI Aayog Dr. V. K. Paul Emphasizes Integration of Ayush for National Health Goals
Secretary Vaidya Rajesh Kotecha Stresses Nationwide Adoption of ‘Har Ghar Ayuryog’ for Better Health and Policy Impact
03 SEP 2025 5:21PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) of Ministry of Ayush, Shri Prataprao Jadhav inaugurated today the Departmental Summit on 'National Ayush Mission and Capacity Building in States' at All India Institute of Ayurveda, Sarita Vihar, New Delhi in august presence of Member NITI Ayog, Dr. Vinod Kumar Paul and Secretary, Ministry of Ayush Vaidya Rajesh Kotecha.
Speaking on the occasion, Union Minister Shri Jadhav emphasized the Government’s commitment to building a resilient and inclusive healthcare framework tailored to state-specific needs. Shri Jadhav highlighted the Government’s approach to develop comprehensive standard operating procedures (SOPs) for enhancing healthcare delivery across the country. “Our aim is to create state-specific frameworks, develop comprehensive SOPs to build better health infrastructure, provide quality services to the people, and ensure the integration of Ayush with modern health systems,” he stated.
Reflecting on the progress of the National Ayush Mission since its inception in 2014 under the visionary leadership of the Prime Minister, the Minister noted that the mission has significantly advanced affordable and inclusive Ayush healthcare services. He particularly underlined the transformative initiative of establishing 12,500 Ayushman Arogya Mandirs across India, marking a paradigm shift from OPD-based services to a holistic service delivery model with a focus on preventive and promotive healthcare.
He further informed that on March 4, 2024, the Ministry launched the Indian Public Health Standards (IPHS) for Ayush health care facilities. These standards, developed in consultation with NITI Aayog and the Directorate General of Health Services (DGHS), are a milestone towards ensuring uniformity and quality in Ayush infrastructure, human resources, capacity building, medicines, quality assurance, clinical trials, and branding.
In a significant announcement, Shri Jadhav declared that Ayurveda Day will now be celebrated every year on September 23rd, with the 10th anniversary being observed this year under the theme "Ayurveda for People and Planet". This theme underscores Ayurveda’s relevance in promoting individual well-being while ensuring ecological sustainability. He urged all States and UTs to actively participate and work collectively to elevate Ayurveda Day into a global health initiative.
On the institutional development front, the Minister announced the operationalization of the Project Management Unit (PMU) at All India Institute of Ayurveda (AIIA) to assist stakeholders on Ayush-related insurance matters. The PMU will serve as a dedicated interface for facilitating access to Ayush treatment through insurance mechanisms.
He also inaugurated the ‘Ayurvidya Advanced Centre’ at AIIA — a pioneering digital platform dedicated to Ayurveda education and communication. The Centre aims to democratize Ayurveda learning through expert-led courses, live webinars, and interactive sessions. The initiative is expected to play a key role in capacity building, continuing professional development, and fostering innovation in the Ayush sector.
Addressing the gathering, Dr. V. K. Paul, Member (Health), NITI Aayog, emphasized the critical role of the Ayush sector in building a Swasth Bharat while addressing the Ayush Summit. He highlighted that the summit brings together stakeholders and State Governments on a single platform to deliberate on strengthening traditional health systems across the country. He acknowledged that the vision of Viksit Bharat @2047 can only be realized through a healthy and productive population, adding, “Health is both an enabler and a milestone for national development.”
He noted India’s significant strides in combating acute diseases and achieving SDG targets, with focused efforts under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi to eliminate diseases like Tuberculosis, Leprosy, Lymphatic Filariasis, Measles, Kala Azar, and Rubella. Dr. Paul stressed the importance of increasing life expectancy from the current 71 years to 85 years or more, through a comprehensive, integrated approach that includes both modern and traditional healthcare systems.
To achieve this, he outlined key action points including better implementation of the National Ayush Mission (NAM), strengthening Ayush medical education infrastructure, promoting wellness and medical value tourism, and encouraging greater participation of the Ayush private sector and trained workforce. He called for collective and sustained efforts to mainstream Ayush for improved national health outcomes.
Secretary, Vaidya Rajesh Kotecha emphasized the need to take the ‘Har Ghar Ayuryog’ initiative — a blend of Ayush and Yoga — to every household, as it plays a vital role in creating a healthier nation. He added that the two-day Summit, built around six key sub-themes, aims to drive this integration through behavioral change and will contribute significantly to the effective implementation of Ayush policies.
The summit aims to provide a platform for detailed discussions on State-Specific Notes and Feedback Notes received from State/UT officials, which also encompass grassroots-level inputs. Such a participatory approach is intended to strengthen and strategically expand the National Ayush Mission (NAM)—a flagship program that promotes holistic healthcare by integrating Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa Rigpa and Homeopathy systems.
Senior bureaucrats from States and UTs participated and presented their findings on allocated themes and state specific and feedback notes collected from grass root stakeholders.
The Curtain raiser release can be read from here: - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2162389

আয়ুশ
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রতাপ রাও যাদবনা এ.আই.আই.এ., ন্যু দিল্লীদা 'নেস্নেল আয়ুশ মিসন অমসুং স্তেতশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং’গী দিপার্তমেন্তেল সমিৎ হৌদোকখ্রে
আয়ুশ ইন্তিগ্রেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা স্তেত-স্পিসিফিক ফ্রেমৱার্ক অমসুং এস.ও.পি.শিংদা সরকারনা ৱাশক্লি: শ্রী প্রতাপ রাও যাদব
স্বচ্ছ ভারত অসি ২০৪৭গী বিক্সিত ভারতকী ফাউন্দেসননি।" ভি. কে. পোলনা নেস্নেল হেল্থ গোলশিংগীদমক অয়ুশ পুন্সিনবদা মরুওইবা পীরি
সেক্রেতরী বৈদ্য রাজেশ কোতেচানা হেল্থ অমসুং পোলিসী ইম্পেক্ত হেন্না ফগৎহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা 'হার গার আয়ুর্ব্যোগ' শিজিন্ননবা ৱাফম থমখ্রে
03 SEP 2025 5:21PM by PIB Imphal
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী প্রতাপরাও যাদবনা ঙসি নই দিল্লীগী সরিতা বিহারদা লৈবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদতা 'নেস্নেল আয়ুশ মিসন অমসুং স্তেতশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং'গী মতাংদা দিপার্তমেন্তেল সমিৎ হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা মেম্বর নিতি আয়োগ, দাঃ বিনোদ কুমার পাউল অমসুং আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী বৈদ্য রাজেশ কোতেচাশু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী যাদবনা রাজ্যগী অখন্নবা মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না রেসিলিয়েন্ত অমসুং ইনক্লুসিব হেল্থকেয়র ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎনবা সরকারনা অচেৎপা ৱাফম থমখি। শ্রী যাদবনা লৈবাক শিনবা থুংনা হেল্থকেয়র দেলিভরী হেঙ্গৎহন্নবগীদমক্তা কম্প্রিহেন্সিব স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.শিং) শেমগৎনবা সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাং অদু পনখি। ঐখোয়গী পান্দমদি রাজ্যগী অখন্নবা ফ্রেমৱার্ক শেম্বা, হেন্না ফবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, মীয়ামদা ক্বালিতী সর্বিসশিং ফংহন্নবা অমসুং অয়ুশপু মোদর্ন হেল্থ সিস্তেমগা পুনশিন্নবা অসিনি।"
প্রধান মন্ত্রীগী মিৎয়েং চঙবা লুচিং মখাদা ২০১৪দা নেস্নেল আয়ুশ মিসন হৌদোকখিবদগী মসিগী খুমাং চাওশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা মন্ত্রীনা মিসন অসিনা মমল হোংবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা আয়ুশ হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং ময়েক শেংনা খুমাং চাউশিলহনখ্রে হায়না ফোংদোকখি। ভারত শিনবা থুংনা ও.পি.দি.দা য়ুম্ফম ওইবা সর্ভিসশিংদগী প্রিভেন্তিব অমসুং প্রোমোতিব হেল্থকেয়রদা মীৎয়েং থমদুনা হোলিস্তিক সর্ভিস দেলিভরী মোদেল অমদা পেরাদাইম শিফৎ অমা ওইহন্দুনা ত্রান্সফোর্মেতিব ইনিসিয়েতিব অমা ওইরিবা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির ১২,৫০০ লিংখৎপগী ৱাফম মহাক্না অখন্ননা পনখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মার্চ ৪, ২০২৪দা মিনিস্ত্রিনা আয়ুশ হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংগীদমক ইন্দিয়ন পব্লিক হেল্থ স্তেন্দর্দ (আই.পি.ঐচ.এস.) নীতি আয়োগ অমসুং দিরেক্তোরেত জেনরেল ওফ হেল্থ সর্বিসেস (দি.জি.ঐচ.এস.) গা তান্নদুনা শেমখিবা স্তেন্দর্দশিং অসি আয়ুশ ইনফ্রাস্ত্রকচর, হ্যুমেন রিসোর্স, কেপাসিতী বিল্ দিং, হিদাক-লাংথকশিং, ক্বালিতী এশুরেন্স, ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং, অমসুং ব্রান্দিংদা য়ুনিফোর্মিতী অমসুং ক্বালিতী লৈহন্নবগী মায়কৈদা মাইলস্তোন অমনি।
মশক থোকপা পাউজেল অমদা, শ্রী যাদবনা হায়খি মদুদি আয়ুর্বেদ নুমিৎ অসি সেপ্তেম্বর ২৩দা চহি খুদিংগী পাংথোক্কনি। চহি অসিগী ১০শুবা মপোক কুমওনগী থিমদি "পীপল অমসুং প্লানেৎকীদমক আয়ুর্বেদ"নি। থীম অসিনা ইকোলোজিকেল সস্তেনেবিলিতী লৈহন্দুনা ইন্দিভিজুএল ৱেলফেয়র প্রমোৎ তৌবদা আয়ুর্বেদকী মরুওইবা অদু তাক্লি। মহাক্না রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা আয়ুর্বেদা নুমিৎ অসি মালেমগী ওইবা হকশেলগী খোঙথাং অমা ওইহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা তকশিনখি।
ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্তকী মায়কৈদা, আয়ুশকা মরী লৈনবা ইন্সুরেন্সকী মতাংদা স্তেকহোল্দরশিংদা মতেং পাংনবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদা (এ.আই.আই.এ.) দা প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎ (পি.এম.য়ু.) পি.এম.য়ু.না ইন্সুরেন্স মেকানিজমশিংগী খুত্থাংদা আয়ুশ লাইয়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা অখন্নবা ইন্তরফেস অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
মহাক্না এ.আই.আই.এ.দা আয়ুর্বেদ এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগীদমক অখন্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা "আয়ুর্বেদ এদভান্স সেন্তর"সু শঙ্গাখি। সেন্তর অসিনা এক্সপর্তশিংনা লুচিংবা কোর্সশিং, লাইব ৱেবিনারশিং, অমসুং ইন্তরেক্তিব সেসনশিংগী খুত্থাংদা আয়ুর্বেদা তম্বগী লমদা চাউখৎপা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। ইনিসিএতিব অসিনা কেপাসিতী বিল্ দিং, কন্তিন্যুৎ প্রোফেস্নেল দিবেলপমেন্ত, অমসুং আয়ুশ সেক্তরদা ইনোবেসন পুক্নিং থৌগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না পানরি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দোক্তর ভি. কে. নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ) পোলনা আয়ুশ সমিৎতা ৱা ঙাংলদুনা স্বচ্ছ ভারত অমা শেমগৎপদা আয়ুশ সেক্তরগী মরুওইবা থৌদাং অদু ফোংদোকখি। সম্মিত অসিনা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংবু লৈবাক শিনবা থুংনা চৎনবী ওইবা হকশেলগী পথাপশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা অমত্তা ওইবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুন্সিনলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ২০৪৭ ফাওবদা বিক্সিত ভারতকী মঙলান অসি হকচাং ফনা লৈবা অমসুং পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বা মীশিং অমগী খুত্থাঙদা ফংবা ঙমগনি।
মহাক্না ভারতনা অকনবা লায়নাশিং লান্থেংনবদা অমসুং এস.দি.জি.গী পান্দমশিং ফংবদা চাউনা খুমাং চাওশিল্লকপা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ত্যুবরক্যুলোসিস, লিক্না, লিম্ফেতিক ফাইলোরিয়াসিস, মিজলস, কালা আজার অমসুং রুবেলাগুম্বা লায়নাশিং মুত্থৎনবা কন্না হোৎনরি। দোক্তর. পোলনা হৌজিক লৈরিবা চহি ৭১দগী চহি ৮৫ নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা পুন্সি মহিং হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু মোদর্ন অমসুং ত্রেদিস্নেল হেল্থকেয়র সিস্তেম অনিমক য়াওরিবা মপুং ফাবা, ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা ফোংদোকখি।
মসি ফংনবগীদমক, মহাক্না নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) হেন্না ফবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, আয়ুশ মেদিকেল এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ৱেলনেস অমসুং মেদিকেল ভেল্যু তুরিজম প্রমোৎ তৌবা, অমসুং আয়ুশ প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং ত্রেন তৌরবা ৱার্কফোর্সকী শরুক য়াবা হেনগৎহনবা য়াওনা মরুওইবা থবক পায়খৎনবা ৱাফমশিং পনখি। হেন্না ফবা নেস্নেল হেল্থ আউৎলুকশিংগীদমক আয়ুশপু মেনস্ত্রীম তৌনবা পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং লেপ্তনা হোৎনমিন্নবা মহাক্না হায়খি।
বৈদ্য রাজেশ কোতেচানা হায়খি মদুদি "হার গার আয়ুর্য়োগ" ইনিসিয়েতিব অসিবু "আয়ুশ অমসুং য়োগ" পুন্সিনবা য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনবগী তঙাইফদবা লৈরি। মরমদি মসিনা মশা-মউ ফবা লৈবাক অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মরুওইবা সব-থীম তরুক্কী অকোইবদা শেমগৎখিবা নুমিৎ অনিগী সমিৎ অসিনা লমচৎ শাজৎ হোংদোক্তুনা ইন্তিগ্রেসন অসি পুরক্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা আয়ুশ পোলিসীশিংবু ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা চাউনা মতেং পাংগনি।
মীফম অসিনা স্তেত-স্পিসিফিক নোৎশিং অমসুং স্তেত/য়ু.তি. ওফিসিএলশিংদগী ফংবা ফীদবেক নোৎশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীবা পান্দম থম্লি। অসিগুম্বা শরুক য়াবা পাম্বৈ অসিনা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা মওংদা পাকথোক চাউথোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসি আয়ুর্বেদা, য়োগ অমসুং নেচরোপেথি, য়ুনানি, সিদ্ধা, সোৱা রিগপা অমসুং হোমিওপেথিগী পথাপশিং পুন্সিন্নদুনা হোলিস্তিক হেল্থকেয়র প্রমোৎ তৌরিবা মরুওইবা থৌরাং অমনি।
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদগী সেনিয়র ব্যুরোক্রেতশিংনা শরুক য়াখি অমসুং অয়াবা পীরবা থীমশিং অমসুং রাজ্যগী অকক্নবা অমসুং গ্রাসরুৎ স্তেকহোল্দরশিংদগী খোমজিল্লবা ফিদবেক নোটশিংদা মখোয়গী ফাইন্দশিং অদু উৎখি।
রিলিজ অসিগী কর্তেন রেজর অসি মসিদগী পাবা য়াগনি:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2162389