Ministry of Civil Aviation
“Growth of Civil Aviation infrastructure and enhanced connectivity are giving wings to the aspirations of North East India”: Union Minister Rammohan Naidu
North East Region Ministers’ Conference on Civil Aviation & 3rd North East Aviation Summit in Itanagar, Arunachal Pradesh
Landmark event marked engaging discussions on harnessing the sector for a prosperous North East India
04 SEP 2025 8:37PM by PIB Delhi
North East Region Ministers’ Conference on Civil Aviation 2025 & 3rd North East Aviation Summit, organised by Ministry of Civil Aviation, Government of India, was held today in Itanagar, Arunachal Pradesh. The conference was graced by the presence of Shri Pema Khandu, Chief Minister of Arunachal Pradesh, as the Chief Guest and Shri Ram Mohan Naidu, Minister for Civil Aviation, as the guest of honour. Shri Tesam Pongte, Speaker, Arunachal Pradesh Legislative Assembly remained present at the inaugural function. Shri Lalduhoma, Chief Minister of Mizoram; Shri Tsering Thendup Bhutia, Minister of Civil Aviation, Govt of Sikkim and Shri Jogen Mohan, Minister of Hill, Development and Cooperation, Govt of Assam graced the Conference and led the respective State Govt delegations for the interaction with the Ministry and the Aviation Industry. Shri Balo Raja, Minister of Civil Aviation, Arunachal Pradesh presented the State’s perspective.
In the inaugural, Chief Guest Shri Pema Khandu, Chief Minister, Arunachal Pradesh emphasised that transportation connectivity is the most critical sector for development of the NER. In the last 10 years, aviation infrastructure and connectivity status of NER has seen unprecedented growth. Having airports in Arunachal Pradesh was a long cherished dream of the people which got realised because of the active support of the Ministry of Civil Aviation under the visionary leadership of the hon’ble PM. Progress in creation of aviation infrastructure and path breaking schemes like UDAN have been instrumental in transforming the socio economic aspirations of the NE region.
Shri Rammohan Naidu Kinjarapu, emphasized the need for deepening Centre-State-Industry collaboration for the accelerated growth of the Civil Aviation sector in the North East Region. He emphasized that enhanced air connectivity is vital for improving accessibility to remote and border areas, promoting tourism, facilitating cargo and logistics, and driving industrial as well as socio-economic growth in Arunachal Pradesh and the North East Region. To realise its strong tourism potential, North East Region should solve its connectivity challenges in fast pace. Also there is need for accelerating skilling initiatives for fast tracking employment generation among the youths of the region. An industry driven aviation ecosystem would be able to cater to both these needs.
The Minister expressed pride in informing that the number of operational airports in the region has grown from nine in 2014 to 16 at present. Aircraft movements have nearly doubled, while domestic passenger traffic has increased more than threefold since 2014.
Encouraging the states to harness on the region’s tourism potential, the Minister stated: “You have not seen India until you have seen North East India. The natural beauty, vibrant culture, warm hospitality and the strong essence of Indianness found here are unmatched.” He urged the states to focus on developing tourism infrastructure and hospitality services to complement expanding aviation connectivity.
Highlighting future support for infrastructure creation, the Minister shared that For the North Eastern group of states, we have decided to offer four pre-feasibility studies for Greenfield Airport development every financial year, free of consultancy or other charges. This will encourage states to plan and build new airports and take full advantage of the growth momentum.
He assured continued support from the Central Government and emphasized that aviation is no longer a luxury—but a critical enabler of Viksit Bharat @2047. Highlighting India’s transformation into the third-largest domestic aviation market, he pointed to initiatives like UDAN, expansion of airports, growth of regional carriers, focus on Aviation skilling and efforts to incentivise MRO sector as key pillars of progress.
As part of Session on Opportunities for states, officials from Ministry of Civil Aviation and AAI presented various airport development models and opportunities like HEMS and skilling of youth to the states. It was followed by One on One interaction with the state delegations. Parallel interactions of the states with Industry partners were also organised.
During the interaction with the Ministry, Shri Lalduhoma, Chief Minister, Mizoram, highlighted that the development and betterment of aviation in the North East is not only a matter of improving air travel but a vital step toward unlocking the region’s true potential. Enhanced aviation connectivity will bridge geographical barriers, link remote areas with the rest of India, and foster stronger integration with national and international markets.
He emphasized that better air infrastructure—such as new airports, heliports, and regional connectivity through smaller aircraft and helicopters—will directly benefit tourism, trade, healthcare access, and emergency services. Improved aviation services will also empower local communities by creating new avenues for employment, boosting entrepreneurship, and attracting private investment into the region.
Shri Balo Raja, Hon’ble Minister of Land Management, Civil Aviation during his speech on States’s perspective emphasized that strengthening regional connectivity is pivotal to unlocking the immense economic potential of North East India. The Minister highlighted that aviation development in the North Eastern region will play a transformative role in establishing robust air links between remote towns and metropolitan cities will reduce travel time, improve mobility, and integrate the region more closely with the rest of the country, Improved air cargo facilities will provide new avenues for the export of horticultural produce, handicrafts, and other local products, thereby boosting regional trade and commerce.
Shri Tshering Bhutia, Minister of Tourism, Civil Aviation & Industries, Govt of Sikkim emphasized the importance of policy-driven initiatives that will create a more conducive environment for investment, ease of doing business, and expansion of air services in the North Eastern region. He advocated for the full scale operationalisation of Pakyong Airport by expediting resolution of challenges. He reaffirmed the State’s commitment to work in close partnership with the Centre to build a robust aviation ecosystem in Sikkim.
Shri Jogen Mohan, Minister of Hill, Development and Cooperation, Govt of Assam, appreciated the Ministry’s effort to reach out to States and take them as partners for driving policy reforms and implementation frameworks. He detailed the aspirations of the State of Assam and the critical enabling role Civil Aviation can play in achieving them.
There were one on one interactions by the Ministry with the participating States and UT where State delegations engaged directly with the Union Minister and Ministry officials to discuss specific connectivity challenges, infrastructure proposals, and support requirements. Parallel sessions facilitated interactions between State Governments and key industry players, with a focus on investment facilitation and identifying implementation bottlenecks.
The event had participation of senior officials from Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim. Also senior officials from Ministry including, Shri Faiz Ahmed Kidwai, DG DGCA, and Shri Vipin Kumar, Chairman, Airports Authority of India attended the Conference. Over 70 industry stakeholders, including airline and helicopter operators, OEMs, FTOs, MROs, cargo players, and drone companies, participated actively—highlighting the importance of public–private collaboration in driving regional aviation development. FICCI provided the vital industry interface for organising the Regional Conference.
The conference included presentations by the Ministry of Civil Aviation on Airport and Helipad Development Models, UDAN, Skilling in Aviation, and Helicopter Emergency Medical Services (HEMS) providing states with sectoral insights and implementation pathways.
Adding further momentum to the Ministry’s forward-looking initiatives, attention was drawn to the upcoming flagship event — Wings India 2026, jointly organised by the Ministry of Civil Aviation, Airports Authority of India and the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI), Wings India 2026 is scheduled to take place from 28th to 31st January 2026. The event will serve as a premier platform to showcase the growth and opportunities in the Indian civil aviation sector, bringing together key players from across the globe to foster partnerships, innovation, and policy dialogues.
In the morning, prior to the main event at Arunachal Pradesh Legislative Assembly, Hon’ble Union Minister along with Hon’ble Chief Minister visited the new Terminal Building of Donyl Polo Airport as it commenced operations for passenger movement. Built over 4100 sq m, the passenger handling capacity has now increased to 1 million passengers per annum and the Peak Hour capacity to 800. He inaugurated the UDAN Yatri cafe and a creche for toddlers. He also inaugurated AVSAR shop (Airport as Venue for Skilled Artisans of the Region) within the terminal building. The Indigo flight to Delhi today took off from the new Terminal.

অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
“অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বৃদ্ধি আৰু সংযোগৰ উন্নীতকৰণে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ আকাংক্ষাক ডেউকা দিছে”: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ৰামমোহন নাইডু
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত অসামৰিক বিমান পৰিবহণ আৰু তৃতীয় উত্তৰ-পূব বিমান পৰিবহন সম্পৰ্কীয় উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলন
অনুষ্ঠানত সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বাবে বিমান পৰিবহন খণ্ডটোক ব্যৱহাৰ কৰাৰ বিষয়ত আলোচনা কৰা হয়
04 SEP 2025 8:37PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত আজি অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ইটানগৰত অসামৰিক বিমান পৰিবহণ ২০২৫ আৰু তৃতীয় উত্তৰ-পূব বিমান পৰিবহণ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়। সন্মিলনত মুখ্য অতিথি হিচাপে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পেমা খাণ্ডু আৰু সন্মানীয় অতিথি হিচাপে অসামৰিক বিমান পৰিবহণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাম মোহন নাইডু উপস্থিত থাকে। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত অৰুণাচল প্ৰদেশ বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী তেছাম পংটেও উপস্থিত থাকে। মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমা; ছিকিম চৰকাৰৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত চেৰিং থেণ্ডুপ ভূটিয়া আৰু অসম চৰকাৰৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল উন্নয়ন আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত যোগেন মোহনে সন্মিলনত উপস্থিত থাকি অনুষ্ঠানটোৰ শোভা বৰ্ধন কৰে। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰী শ্ৰী বালো ৰাজাই অনুষ্ঠানত এই বিষয়ত নিজৰ ৰাজ্যখনৰ দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰে।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাবে উপস্থিত থকা অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পেমা খাণ্ডুৱে উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ বাবে পৰিবহণ সংযোগ আটাইতকৈ জটিল খণ্ড বুলি অভিহিত কৰে। যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূবৰ বিমান পৰিবহনৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগৰ অৱস্থা অভূতপূৰ্বভাবে বৃদ্ধি পাইছে। অৰুণাচল প্ৰদেশত বিমানবন্দৰ থকাটো জনসাধাৰণৰ এক দীৰ্ঘদিনীয়া সপোন আছিল, যিটো মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত তথা অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ৰ সক্ৰিয় সমৰ্থনৰ বাবেই বাস্তৱায়িত হৈছে। বিমান পৰিবহণৰ আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ অগ্ৰগতি আৰু উড়ানৰ দৰে পথ প্ৰদৰ্শক আঁচনিসমূহেউত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক আকাংক্ষাক সফল কৰি তোলাত সহায়ক হৈছে।
শ্ৰী ৰামমোহন নাইডু কিঞ্জৰাপুয়ে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ মাজত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে এই কথাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে দুৰ্গম আৰু সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলসমূহৰ সুলভতা বৃদ্ধি, পৰ্যটনক প্ৰসাৰিত কৰা, মালবাহী আৰু লজিষ্টিকছৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলত ঔদ্যোগিকৰ লগতে আৰ্থ-সামাজিক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বিমান সংযোগৰ উন্নীতকৰণ অতি প্ৰয়োজনীয়। নিজৰ শক্তিশালী পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ উত্তৰ-পূব অঞ্চলে সংযোগৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ দ্ৰুতগতিত সমাধান কৰিব লাগিব। লগতে অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত নিয়োগ সৃষ্টিৰ দ্ৰুত অনুসৰণৰ বাবে দক্ষতামূলক পদক্ষেপ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে বুলিও তেওঁ কয়। উদ্যোগ পৰিচালিত বিমান পৰিবহণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই এই দুয়োটা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পাৰিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে এই কথাকলৈ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে ২০১৪ চনত অঞ্চলটোত কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ৯টাৰ পৰা বৰ্তমান ১৬টালৈ বৃদ্ধি পাইছে। বিমানৰ চলাচল প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৪ চনৰ পৰা ঘৰুৱা যাত্ৰীৰ যাতায়াত তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
ৰাজ্যসমূহক অঞ্চলটোৰ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক সদ্ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, “আপুনি যদি উত্তৰ-পূব ভাৰত দেখা নাই , তেন্তে ভাৰত দেখা নাই।ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য্য, সজীৱ সংস্কৃতি, উষ্ণ আতিথ্য আৰু ভাৰতীয়ত্বৰ শক্তিশালী সাৰমৰ্ম অতুলনীয়।” তেওঁ ৰাজ্যসমূহক বিমান সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ পৰিপূৰক হিচাপে পৰ্যটনৰ আন্তঃগাঁথনি তথা আতিথ্য সেৱাৰ বিকাশৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ সমৰ্থনৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে আমি প্ৰতি বিত্তীয় বৰ্ষত গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ উন্নয়নৰ বাবে চাৰিটা প্ৰি-ফিচিবিলিটি অধ্যয়ন আগবঢ়াবলৈ সিদ্ধান্ত লৈছো, পৰামৰ্শ বা অন্যান্য মাচুল বিনামূলীয়াকৈ। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজ্যসমূহে নতুন বিমানবন্দৰৰ পৰিকল্পনা আৰু নিৰ্মাণৰ বাবে উৎসাহিত হ’ব আৰু বিকাশৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব পাৰিব ।
তেওঁ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা এই বিষয়ত অবিৰত সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে আৰু এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিমান পৰিবহণ এতিয়া বিলাসীতা নহয়—এই খণ্ডটো বিকশিত ভাৰত @২০৪৭ৰ এক সক্ষমকাৰী খণ্ড। ভাৰত তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান বজাৰলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ উড়ান , বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণ, বিমান পৰিবহণৰ দক্ষতাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া আৰু এম আৰ অ’ খণ্ডক প্ৰগতিশীলতাৰ মূল স্তম্ভ হিচাপে উদগনি যোগোৱাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহলৈ আঙুলিয়াই দিয়ে।
ৰাজ্যসমূহৰ বাবে সুযোগ সম্পৰ্কীয় অধিৱেশনৰ অংশ হিচাপে অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয় আৰু এ এ আইৰ বিষয়াসকলে বিভিন্ন বিমানবন্দৰ উন্নয়নৰ আৰ্হি আৰু এইছইএমএছ (HEMS ) তথা যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ দৰে সুযোগসমূহৰ বিষয়ে ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সন্মুখত প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ পিছতে ৰাজ্যিক প্ৰতিনিধি দলসমূহৰ মত বিনিময় অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰা হয়। উদ্যোগৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিৰ মত বিনিময় অনুষ্ঠানৰো আয়োজন কৰা হয় ।
মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে হোৱা মত-বিনিময়ৰ সময়ত মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিমান পৰিবহণৰ উন্নয়ন আৰু উন্নতি কেৱল বিমান যাত্ৰাৰ উন্নতিৰ বিষয় নহয়, অঞ্চলটোৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ বুলি মন্তব্য কৰে। বৰ্ধিত বিমান সংযোগে ভৌগোলিক বাধাসমূহ দূৰ কৰিব, দুৰ্গম অঞ্চলসমূহক ভাৰতৰ বাকী অংশৰ সৈতে সংযোগ কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰসমূহৰ সৈতে অধিক শক্তিশালী সংহতিৰ পোষকতা কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
তেওঁ এই কথা দৃঢ়তাৰে কয় যে উন্নত বিমান আন্তঃগাঁথনি—যেনে নতুন বিমানবন্দৰ, হেলিপ’ৰ্ট আৰু সৰু বিমান তথা হেলিকপ্টাৰৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক সংযোগ বৃদ্ধিয়ে পৰ্যটন, বাণিজ্য, স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা তথা জৰুৰীকালীন সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যক্ষভাবে লাভাৱান্বিত কৰিব। উন্নত বিমান সেৱাই নিয়োগৰ বাবে নতুন পথ সৃষ্টি কৰি, উদ্যোগীকৰণক বৃদ্ধি কৰি, আৰু অঞ্চলটোলৈ ব্যক্তিগত বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰি স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহক শক্তিশালী কৰি তুলিব।
অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ মাননীয় ভূমি ব্যৱস্থাপনা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত বালো ৰাজাই ৰাজ্যসমূহৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ত ভাষণ প্ৰদান কৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ অপৰিসীম অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনা মুকলি কৰাৰ বাবে আঞ্চলিক সংযোগ শক্তিশালী কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই বিষয়ত আলোকপাত কৰে যে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বিমান পৰিবহণ উন্নয়নে দূৰৱৰ্তী চহৰ আৰু মহানগৰৰ মাজত শক্তিশালী বিমান সংযোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত পৰিৱৰ্তনশীল ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব, যাতে যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাস পায় , গতিশীলতা উন্নত হয় আৰু অঞ্চলটোক দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে একত্ৰিত কৰিব পাৰি, উন্নত বিমান মালবাহী সুবিধাসমূহে উদ্যান শস্যৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী, হস্তশিল্প তথা অন্যান্য স্থানীয় সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিব, যাৰ ফলত আঞ্চলিক বাণিজ্য বৃদ্ধি পাব।
ছিকিম চৰকাৰৰ পৰ্যটন, অসামৰিক বিমান পৰিবহণ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী ছেৰিং ভূটিয়াই উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বিনিয়োগ, ব্যৱসায়ত সহজতা আৰু বিমান সেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অধিক অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব পৰা নীতি-নিৰ্ভৰশীল পদক্ষেপৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰি পাকিয়ং বিমানবন্দৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰত কাৰ্যকৰী কৰি তোলাৰ বিষয়ত মত পোষণ কৰে। তেওঁ ছিকিমত এক শক্তিশালী বিমান পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্বৰে কাম কৰিবলৈ ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে।
অসম চৰকাৰৰ পাহাৰীয়া অঞ্চল উন্নয়ন আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত যোগেন মোহনে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি নীতিগত সংস্কাৰ তথা কাৰ্যকৰীকৰণৰ কাঠামোক আগুৱাই নিয়াৰ অংশীদাৰ হিচাপে মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়। তেওঁ অসমৰ আকাংক্ষা আৰু সেইবোৰ লাভৰ ক্ষেত্ৰত অসামৰিক বিমান পৰিবহণে ল’ব পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ সক্ষমতামূলক ভূমিকা সম্পৰ্কে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰে।
অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে মন্ত্ৰালয়ে এজন এজনকৈ পাৰস্পৰিক মত-বিনিময় কৰে, য’ত ৰাজ্যিক প্ৰতিনিধিৰ দলসমূহে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ কথা পাতি নিৰ্দিষ্ট সংযোগৰ প্ৰত্যাহ্বান, আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰস্তাৱ আৰু সমৰ্থনৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। সমান্তৰাল অধিৱেশনে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু উদ্যোগৰ মূল ব্যক্তিসকলৰ মাজত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ইয়াত বিনিয়োগৰ সুবিধা আৰু ৰূপায়ণৰ বাধাসমূহ চিনাক্তকৰণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
এই অনুষ্ঠানত অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু ছিকিমৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। লগতে মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও সন্মিলনত উপস্থিত থাকে । বিমান সংস্থা আৰু হেলিকপ্টাৰ অপাৰেটৰ, অ’ইএম, এফটিঅ’, এমআৰঅ’, কাৰ্গো প্লেয়াৰ আৰু ড্ৰ’ন কোম্পানীকে ধৰি ৭০ জনতকৈ অধিক উদ্যোগৰ অংশীদাৰে সক্ৰিয়ভাৱে সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু আঞ্চলিক বিমান পৰিবহণ উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াত ৰাজহুৱা–ব্যক্তিগত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। এনেদৰে আঞ্চলিক সন্মিলন আয়োজনৰ বাবে এফআইচিচিআইয়ে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উদ্যোগৰ আন্তঃপৃষ্ঠ প্ৰদান কৰে।
এই সন্মিলনত অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে বিমানবন্দৰ আৰু হেলিপেড উন্নয়নৰ আৰ্হি, উড়ান, বিমান পৰিবহণৰ দক্ষতা আৰু হেলিকপ্টাৰৰ জৰুৰীকালীন চিকিৎসা সেৱা (এইচইএমএছ)ৰ বিষয় উপস্থাপন কৰি ৰাজ্যসমূহক খণ্ডগত অন্তৰ্দৃষ্টি তথা ৰূপায়ণৰ পথৰ সন্ধান দিয়ে।
মন্ত্ৰালয়ৰ ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপসমূহত আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰি আগন্তুক ফ্লেগশ্বিপ ইভেণ্টটোৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰা হয় — ভাৰতীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়, বিমানবন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ আৰু ফেডাৰেচন অৱ ইণ্ডিয়ান চেম্বাৰ্ছ অৱ কমাৰ্চ এণ্ড ইণ্ডাষ্ট্ৰী (এফআইচিচিআই)য়ে , উইংছ ইণ্ডিয়া ২০২৬ যৌথভাৱে আয়োজন কৰিব। উইংছ ইণ্ডিয়া ২০২৬ ২৮ জানুৱাৰীৰ পৰা ৩১ জানুৱাৰীলৈ অনুষ্ঠিত হোৱাৰ কথা । এই অনুষ্ঠানে ভাৰতীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বৃদ্ধি আৰু সুযোগসমূহ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এক অগ্ৰণী মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব, সমগ্ৰ বিশ্বৰ মূল ব্ক্তি তথা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক একত্ৰিত কৰি অংশীদাৰিত্ব, উদ্ভাৱন আৰু নীতিগত আলোচনাক লাভাৱান্বিত কৰিব।
অৰুণাচল প্ৰদেশ বিধানসভাত পুৱা মূল অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে মাননীয় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে ডনি প’লো বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন পৰিদৰ্শন কৰে । ইয়াত যাত্ৰী চলাচলৰ বাবে কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। ৪১০০ বৰ্গমিটাৰত নিৰ্মিত এই যাত্ৰী পৰিচালনাৰ ক্ষমতা এতিয়া বছৰি ১ নিযুত যাত্ৰীলৈ আৰু পিক আৱাৰৰ ক্ষমতা ৮০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে।তেওঁ উড়ান যাত্ৰী কেফে আৰু শিশুৰ বাবে এটা ক্ৰেচো উদ্বোধন কৰে। তেওঁ টাৰ্মিনেল ভৱনৰ ভিতৰত এভিএছএআৰ দোকান (আঞ্চলিকৰ দক্ষ শিল্পীৰ স্থান হিচাপে বিমানবন্দৰ) উদ্বোধন কৰে। আজি নতুন টাৰ্মিনেলৰ পৰা দিল্লী অভিমুখী ইণ্ডিগোৰ বিমানে উৰা মাৰে ।