Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
New GST rates: A boon for agriculture and farmers’ prosperity
“The nation is grateful to Prime Minister Shri Narendra Modi and the Finance Minister for the GST reforms”: Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan
“New chapters of growth will be written in agriculture, and we will see positive results in every sector” – Union Agriculture Minister Shri Chouhan
09 SEP 2025 2:13PM by PIB Delhi
The new GST (Goods and Services Tax) rates mark a major transformation in the agriculture and dairy sectors. With the reduction in GST rates, farmers, agricultural and dairy workers, and livestock owners across the country are expressing joy and gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman. Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan termed the new rates a revolutionary decision, expressing hope for historic changes.
The impact of the GST reforms will be widely seen among small and medium farmers. Lower GST on agricultural machinery and solar-powered equipment will reduce farming costs and increase farmers’ profits. GST has been reduced on bio-pesticides and micronutrients, which will benefit farmers and encourage a shift from chemical to bio-fertilisers. In the dairy sector, milk and cheese will now attract zero GST, benefitting not only common citizens but also farmers, livestock owners, and dairy producers. The GST reforms will also promote integrated farming. Clear benefits will be visible in animal husbandry, beekeeping, fisheries, agroforestry, and poultry farming. Reduced GST on tendu leaves will strengthen the livelihood of tribal communities, while lower GST on commercial goods vehicles will make the transportation of farm produce cheaper.
Prices Down, Profits Up
Tractor prices to reduce
Tractor parts to get cheaper
Agricultural equipment to become more affordable
Solar-powered irrigation devices will get cheaper
Fertilisers to cost less
Pesticides to get cheaper
Fruits and vegetables will get cheaper
Nuts to cost less
Boost to food processing
No GST on milk and cheese
Promotion of indigenous products
GST reduced on ‘prepared/preserved fish’
Natural honey to cost less
Reduced GST on tendu leaves
Detailed impact of GST cuts on various sectors
Agricultural Mechanisation
• GST on tractors (<1800 cc) reduced to 5%.
• Tractor parts, including tyres, tubes, hydraulic pumps: GST cut from 18% to 5%.
• Sprinklers, drip irrigation, harvesting machinery, tractor parts: GST cut from 12% to 5%.
• Fixed speed diesel engines (>15 HP), threshing/harvesting machines, compost machines: GST cut from 12% to 5%.
• Lower tractor prices will make mechanisation accessible to small and medium farmers, saving time, reducing labour costs, and improving productivity.
OLD AND NEW GST DIFFERENCE CALCULATION FOR VARIOUS SOME OF THE POPULAR AGRICULTURAL MACHINERY & EQUIPMENTS :-
Sl.No.
Name of Agricultural Machinery & Equipment
Basic cost of Agricultural Machinery & Equipment (Rs.)
Present GST rate @ 12 %
(Rs.)
Total Cost with 12% GST
(Rs.)
Upcoming Revised GST rate @ 5%
(Rs.)
Total cost with revised GST @ 5%
(Rs.)
Saving
(Rs.)
1.
Tractor 35 HP
5,80,000
69,600
6,50,000
29,000
6,09,000
41,000
1.
Tractor 45 HP
6,43,000
77,160
7,20,000
32,150
6,75,000
45,000
1.
Tractor 50 HP
7,59.000
91,080
8,50,000
37,950
7,97,000
53,000
1.
Tractor 75 HP
8,93,000
1,07,160
10,00,000
44,650
9,37,000
63,000
1.
Power Tiller 13 HP
1,69,643
20,357
1,90,000
8,482
1,78,125
11,875
1.
Paddy Transplanter- 4 row walk behind
2,20,000
26,400
2,46,400
11,000
2,31,000
15,400
1.
Multicrop Thresher - 4 tone/ hr capacity
2,00,000
24,000
2,24,000
1,0000
2,10,000
14,000
1.
Power weeder - 7.5 hp
78,500
9,420
87,920
3,925
82,425
5,495
1.
Trailer 5 tone capacity
1,50,000
18,000
1,68,000
7,500
1,57,500
10,500
1.
Seed Cum Fertilizer Drill - 11 tyne
46,000
5,520
51,520
2,300
48,300
3,220
1.
⁠Seed cum Fertiliser Drill - 13 Tine
62,500
7,500.00
70,000
3,125.00
65,625
4,375
1.
Harvester Combine
14 feet Cutter Bar
26,78,571
3,21,428
30,00,000
1,33,928
28,12,500
1,87,500
1.
Straw Reaper
5 feet
3,12,500
37,500.
3,50,000
15,625
3,28,125
21,875
1.
Super Seeder
8 Feet
2,41,071
28,928.57
2,70,000
12,053
2,53,125
16,875
1.
⁠Happy Seeder
10 Tine
1,51,786
18,214
1,70,000
7,589.29
1,59,375
10,625
1.
Rotavator
6 Feet
1,11,607
13,392
1,25,000
5,580
1,17,187
7,812
1.
Baler Square
6 feet
13,39,286
1,60,714
15,00,000
66,964
14,06,250
93,750
1.
Mulcher
8 Feet
1,65,179
19,821
1,85,000
8,258
1,73,437
11,562
1.
⁠Pneumatic Planter
4 Row
4,68,750
56,250
5,25,000
23,437
4,92,187
32,812
1.
⁠Sprayer Tractor Mounted
400 Liter capacity
1,33,929
16,071
1,50,000
6,696
1,40,625
9,375
Fertilisers
• Ammonia, sulfuric acid, nitric acid: GST reduced from 18% to 5%.
• Reduction in rates will correct the inverted duty structure for fertiliser production.
Bio-Pesticides and Micronutrients
• 12 bio-pesticides and several micronutrients: GST cut from 12% to 5%.
• Bio-based inputs made more affordable, promoting eco-friendly and sustainable agriculture.
• Encourage farmers to shift from chemical pesticides to bio-pesticides, improving soil health and crop quality.
• Direct benefit to small organic farmers and FPOs under the government’s National Mission on Natural Farming.
Fruits, Vegetables and Food Processing
• Prepared/preserved vegetables, fruits, nuts: GST reduced from 12% to 5%.
• Boost to cold storage, food processing, and value addition.
• Reduction in wastage of perishables, ensuring farmers get better prices.
• Promoting export of processed food, strengthening India’s position as an agri-export hub.
Dairy Sector
• No GST on milk and cheese.
• GST on butter, ghee, etc., cut from 12% to 5%.
• Dairy farmers’ products made more competitive
• Milk cans (iron/steel/aluminum) now at 5% instead of 12%.
• Boost to indigenous dairy products.
Aquaculture
• GST on ‘prepared or preserved fish’ reduced from 12% to 5%.
• Likely to encourage aquaculture and fish farming nationwide.
Honey
• GST reduced on natural honey, benefitting beekeepers, tribal communities, and rural SHGs.
• GST on artificial honey (whether blended with natural or not) cut from 18% to 5%.
Solar-Powered Equipment
• GST on solar-powered devices reduced from 12% to 5%.
• Affordable solar equipment will lower irrigation costs, helping farmers.
Tendu Leaves
• GST reduced from 18% to 5%.
• As tendu leaves are a key source of income for farmers and tribals in Odisha, Madhya Pradesh, and Chhattisgarh, this cut will strengthen livelihoods in these states.
On the whole, the GST rationalization in agriculture is a farmer-friendly, pro-rural, and pro-sustainability reform — lowering costs for farmers, boosting cooperatives and FPOs, and strengthening food security. The boost in agriculture will happen at a multi-layered level and also to all its allied activities. The farm productivity will increase thanks to reduced fertilizer costs, the cold storage and Agri-processing will gain, and mechanization will increase in farming. In addition to all this, aqua culture, dairy farming and co-operatives involved in the same will become more profitable. The follow-on effect of the above will make us more competitive against imported food products and packaged foods. Our domestic food production would be more competitive compared to imports of food items, in order to become Atmanirbhar.

|
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂତନ GST ହାର: କୃଷି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ
09 SEP 2025 2:13PM by PIB Bhubaneswar
"GST ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଦେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞ": କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯିବ, ଏବଂ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବୁ" - କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ GST (ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା କର) ହାର କୃଷି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି। GST ହାର ହ୍ରାସରୁ ଲାଭାନ୍ବିତ ହୋଇ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚାଷୀ, କୃଷି ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଶ୍ରମିକ, ସହିତ ପଶୁପାଳନ ମାଲିକମାନେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ନୂତନ ହାରକୁ ଏକ ବୈପ୍ଳବୀକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
GST ସଂସ୍କାରର ପ୍ରଭାବ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଚାଷୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବ। କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ସୌରଚାଳିତ ଉପକରଣ ଉପରେ GST ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ କମିବ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଜୈବିକ-କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ପୁଷ୍ଟିକର ପଦାର୍ଥ ଉପରେ GST ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରୁ ଜୈବିକ ସାର ଆଡ଼କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ, କ୍ଷୀର ଏବଂ ପନିର ଉପରେ ଶୂନ୍ୟ GST କେବଳ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଦେବ। GST ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱିତ କୃଷିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପଶୁପାଳନ, ମହୁମାଛି ପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ, କୃଷି ବନୀକରଣ ଏବଂ କୁକୁଡ଼ା ପାଳନରେ ମଧ୍ଯ ଲାଭବାନ ହେବା ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଶ୍ୟମାନ । କେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ଉପରେ GST ହ୍ରାସ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ବାଣିଜ୍ୟିକ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଯାନବାହନ ଉପରେ GST ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ପରିବହନ ଶସ୍ତା ହେବ।
ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ, ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି
ଟ୍ରାକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ
ଟ୍ରାକ୍ଟର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ଶସ୍ତା ହେବ
କୃଷି ଉପକରଣ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ
ସୌରଶକ୍ତିଚାଳିତ ଜଳସେଚନ ଉପକରଣ ଶସ୍ତା ହେବ
ସାର ଶସ୍ତା ହେବ
କୀଟନାଶକ ଶସ୍ତା ହେବ
ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଶସ୍ତା ହେବ
ବାଦାମ ଶସ୍ତା ହେବ
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଛେନା ଉପରେ କୌଣସି GST ନାହିଁ
ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
‘ପ୍ରସ୍ତୁତ/ସଂରକ୍ଷିତ ମାଛ’ ଉପରେ GST ହ୍ରାସ
ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ଶସ୍ତା ହେବ
କେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ଉପରେ GST ହ୍ରାସ
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ GST ହ୍ରାସର ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରଭାବ
କୃଷି ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ
- ଟ୍ରାକ୍ଟର (<୧୮୦୦ ସିସି) ଉପରେ GST ୫% କୁ ହ୍ରାସ ।
- ଟାୟାର, ଟ୍ୟୁବ୍, ହାଇଡ୍ରୋଲିକ୍ ପମ୍ପ ଆଦି ଟ୍ରାକ୍ଟର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ: GST ୧୮% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ।
- ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର୍, ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନ, ଅମଳ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଟ୍ରାକ୍ଟର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ: GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ।
- ଫିକ୍ସଡ ସ୍ପିଡ୍ ଡିଜେଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ (>15 HP), ଝାଡ଼ିବା/ଅମଳ କରିବା ମେସିନ୍, କମ୍ପୋଷ୍ଟ ମେସିନ୍: GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ।
- ଟ୍ରାକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ସୁଲଭ ହେବ, ସମୟ ବଞ୍ଚିବ, ଶ୍ରମ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ହେବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ।
ବିଭିନ୍ନ ଲୋକପ୍ରିୟ କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣ ପାଇଁ ପୁରୁଣା ଏବଂ ନୂତନ GST ପାର୍ଥକ୍ୟର ତୁଳନା :-
କ୍ର. ସଂଖ୍ୟା
କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣର ନାମ
କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟ (ଟଙ୍କା)
ବର୍ତ୍ତମାନର GST ହାର
@ ୧୨%
(ଟଙ୍କା)
ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ୧୨% GST
(ଟଙ୍କା)
ଆଗାମୀ ସଂଶୋଧିତ GST ହାର @ ୫%
(ଟଙ୍କା)
ସଂଶୋଧିତ GST ସହିତ ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ @ ୫%
(ଟଙ୍କା)
ସଞ୍ଚୟ
(ଟଙ୍କା)
୧.
ଟ୍ରାକ୍ଟର 35 HP
୫,୮୦,୦୦୦
୬୯,୬୦୦
୬,୫୦,୦୦୦
୨୯,୦୦୦
୬,୦୯,୦୦୦
୪୧,୦୦୦
୨.
ଟ୍ରାକ୍ଟର 45 HP
୬,୪୩,୦୦୦
୭୭,୧୬୦
୭,୨୦,୦୦୦
୩୨,୧୫୦
୬,୭୫,୦୦୦
୪୫,୦୦୦
୩.
ଟ୍ରାକ୍ଟର 50 HP
୭,୫୯.୦୦୦
୯୧,୦୮୦
୮,୫୦,୦୦୦
୩୭,୯୫୦
୭,୯୭,୦୦୦
୫୩,୦୦୦
୪.
ଟ୍ରାକ୍ଟର 75 HP
୮,୯୩,୦୦୦
୧,୦୭,୧୬୦
୧୦,୦୦,୦୦୦
୪୪,୬୫୦
୯,୩୭,୦୦୦
୬୩,୦୦୦
୫.
ପାୱାର ଟିଲର୍
13 HP
୧,୬୯,୬୪୩
୨୦,୩୫୭
୧,୯୦,୦୦୦
୮,୪୮୨
୧,୭୮,୧୨୫
୧୧,୮୭୫
୬.
ଧାନ ରୋପଣକାରୀ - ପଛରେ ୪ ଧାଡି ଚାଲିବା
୨,୨୦,୦୦୦
୨୬,୪୦୦
୨,୪୬,୪୦୦
୧୧,୦୦୦
୨,୩୧,୦୦୦
୧୫,୪୦୦
୭.
ମଲ୍ଟିକ୍ରପ୍ ଥ୍ରେସର୍ - ୪ ଟନ୍ / ଘଣ୍ଟା କ୍ଷମତା
୨,୦୦,୦୦୦
୨୪,୦୦୦
୨,୨୪,୦୦୦
୧,୦୦୦୦
୨,୧୦,୦୦୦
୧୪,୦୦୦
୮.
ପାୱାର ୱିଡର - 7.5 hp
୭୮,୫୦୦
୯,୪୨୦
୮୭,୯୨୦
୩,୯୨୫
୮୨,୪୨୫
୫,୪୯୫
୯.
ଟ୍ରେଲର ୫ ଟନ୍ କ୍ଷମତା
୧,୫୦,୦୦୦
୧୮,୦୦୦
୧,୬୮,୦୦୦
୭,୫୦୦
୧,୫୭,୫୦୦
୧୦,୫୦୦
୧୦.
ବିହନ ସହ ସାର ଡ୍ରିଲ୍ - ୧୧ ଟାଇନ୍
୪୬,୦୦୦
୫,୫୨୦
୫୧,୫୨୦
୨,୩୦୦
୪୮,୩୦୦
୩,୨୨୦
୧୧.
ବିହନ ସହିତ ସାର ଡ୍ରିଲ୍ - ୧୩ ଟାଇନ୍
୬୨,୫୦୦
୭,୫୦୦.୦୦
୭୦,୦୦୦
୩,୧୨୫.୦୦
୬୫,୬୨୫
୪,୩୭୫
୧୨.
ହାର୍ଭେଷ୍ଟର କମ୍ବାଇନ୍
୧୪ ଫୁଟ୍ କଟର୍ ବାର୍
୨୬,୭୮,୫୭୧
୩,୨୧,୪୨୮
୩୦,୦୦,୦୦୦
୧,୩୩,୯୨୮
୨୮,୧୨,୫୦୦
୧,୮୭,୫୦୦
୧୩.
ଷ୍ଟ୍ର ରିପର
୫ ଫୁଟ୍
୩,୧୨,୫୦୦
୩୭,୫୦୦
୩,୫୦,୦୦୦
୧୫,୬୨୫
୩,୨୮,୧୨୫
୨୧,୮୭୫
୧୪.
ସୁପର ସିଡର୍
୮ ଫୁଟ୍
୨,୪୧,୦୭୧
୨୮,୯୨୮.୫୭
୨,୭୦,୦୦୦
୧୨,୦୫୩
୨,୫୩,୧୨୫
୧୬,୮୭୫
୧୫.
ହ୍ୟାପି ସିଡର୍
୧୦ ଟାଇନ୍
୧,୫୧,୭୮୬
୧୮,୨୧୪
୧,୭୦,୦୦୦
୭,୫୮୯.୨୯
୧,୫୯,୩୭୫
୧୦,୬୨୫
୧୬.
ରୋଟାଭେଟର
୬ ଫୁଟ୍
୧,୧୧,୬୦୭
୧୩,୩୯୨
୧,୨୫,୦୦୦
୫,୫୮୦
୧,୧୭,୧୮୭
୭,୮୧୨
୧୭.
ବାଲର ସ୍କୋୟାର
୬ ଫୁଟ୍
୧୩,୩୯,୨୮୬
୧,୬୦,୭୧୪
୧୫,୦୦,୦୦୦
୬୬,୯୬୪
୧୪,୦୬,୨୫୦
୯୩,୭୫୦
୧୮.
ମଲଚର
୮ ଫୁଟ୍
୧,୬୫,୧୭୯
୧୯,୮୨୧
୧,୮୫,୦୦୦
୮,୨୫୮
୧,୭୩,୪୩୭
୧୧,୫୬୨
୧୯.
ନ୍ୟୁମେଟିକ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର୍
୪ ଧାଡି
୪,୬୮,୭୫୦
୫୬,୨୫୦
୫,୨୫,୦୦୦
୨୩,୪୩୭
୪,୯୨,୧୮୭
୩୨,୮୧୨
୨୦.
ସ୍ପ୍ରେୟର ଟ୍ରାକ୍ଟର ଲଗାଯାଇଛି
୪୦୦ ଲିଟର କ୍ଷମତା
୧,୩୩,୯୨୯
୧୬,୦୭୧
୧,୫୦,୦୦୦
୬,୬୯୬
୧,୪୦,୬୨୫
୯,୩୭୫
ସାର
- ଆମୋନିଆ, ସଲଫ୍ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍, ନାଇଟ୍ରିକ୍ ଏସିଡ୍: GST ୧୮% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ।
- GST ହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଓଲଟା ଦର ସଂରଚନା ସଂଶୋଧନ ହେବ।
ଜୈବ-କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ ପୁଷ୍ଟିକର ପଦାର୍ଥ
- ୧୨ ଜୈବ-କୀଟନାଶକ ଏବଂ ଅନେକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ପୁଷ୍ଟିକର ପଦାର୍ଥ: GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ।
- ଜୈବ-ଆଧାରିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
- ରାସାୟନିକ କୀଟନାଶକରୁ ଜୈବ-କୀଟନାଶକ ଆଡ଼କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବାକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ମାଟିର ମାଟିର ଉର୍ବରତା ଏବଂ ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା।
- ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ୍ ଅଧୀନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜୈବ ଚାଷୀ ଏବଂ FPO ଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ।
ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ
- ପ୍ରସ୍ତୁତ/ସଂରକ୍ଷିତ ପନିପରିବା, ଫଳ, ବାଦାମ ଜାତୀୟ: GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ଶୀତଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ।
- ନଷ୍ଟଶୀଳ ଦ୍ରବ୍ୟର ଅପଚୟ ହ୍ରାସ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
- ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, କୃଷି-ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର
- ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଛେନା ଉପରେ କୌଣସି GST ନାହିଁ।
- ବଟର, ଘିଅ, ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି।
- ଦୁଗ୍ଧ କେନ (ଲୁହା/ଷ୍ଟିଲ୍/ଆଲୁମିନିୟମ୍) ଉପରେ ଏବେ GST ୧୨% ପରିବର୍ତ୍ତେ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ହୋଇଛି ।
- ସ୍ୱଦେଶୀ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ।
ଜଳକୃଷି
- ‘ପ୍ରସ୍ତୁତ କିମ୍ବା ସଂରକ୍ଷିତ ମାଛ’ ଉପରେ GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜଳକୃଷି ଏବଂ ମାଛ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ମହୁ
- ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ଉପରେ GST ହ୍ରାସ, ମହୁମାଛି ପାଳନକାରୀ, ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ SHG ଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭବାନ କରିବ।
- କୃତ୍ରିମ ମହୁ (ପ୍ରାକୃତିକ ମହୁ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ହେଉ କି ନ ହେଉ) ଉପରେ GST ୧୮% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଉପକରଣ
- ସୌରଶକ୍ତି ଚାଳିତ ଉପକରଣ ଉପରେ GST ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ସୁଲଭ ସୌର ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଜଳସେଚନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
କେନ୍ଦୁ ପତ୍ର
- GST ୧୮% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
- ଯେହେତୁ କେନ୍ଦୁ ପତ୍ର ଓଡ଼ିଶା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ର ଚାଷୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ, ଏହି ହ୍ରାସ ଏସବୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, କୃଷିରେ GST ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରିବା ଏକ ଚାଷୀ-ଅନୁକୂଳ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ-ସମର୍ଥନ-ସହଯୋଗୀ ସଂସ୍କାର - କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା, ସମବାୟ ଏବଂ FPO ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। କୃଷିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବହୁସ୍ତରୀୟ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ହେବ। ସାର ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଯୋଗୁଁ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏବଂ କୃଷିରେ ଯାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏସବୁ ବ୍ୟତୀତ, ଜଳ ଚାଷ, ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷ ଏବଂ ଏଥିରେ ଜଡିତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ। ଉପରୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଭାବ ଆମକୁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜଡ୍ ଖାଦ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ପାଇଁ ଆମର ଘରୋଇ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବ।