Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates and lays the foundation stone for various development projects worth approximately ₹66 crore in Gujarat’s Sanand Assembly constituency via video conferencing from New Delhi
With the election of Radhakrishnan Ji, India’s constitutional offices have marked victory of the country’s geographical unity
Today, the nation’s constitutional positions have representation from the east, west, north, and south — all four regions of India
By the year 2029, not a single village in the Sanand Assembly constituency will be deprived of basic amenities
In the coming times, Sanand will emerge as the most industrially developed tehsil in the entire state of Gujarat
Work on a semiconductor unit will also begin soon in Sanand
Under Prime Minister Modi’s “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign, maximum tree plantation should be carried out in every village, school, and vacant municipal area
The Gandhinagar Lok Sabha constituency has set a record for the highest number of tree plantations in the entire state of Gujarat
10 SEP 2025 9:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated and laid the foundation stone for various development projects worth approximately ₹66 crore in Gujarat’s Sanand Assembly constituency via video conferencing from New Delhi.
Addressing the program, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, like in other elections, the NDA (National Democratic Alliance) candidate Shri C.P. Radhakrishnan achieved a resounding victory in the Vice-Presidential election, held yesterday. Shri Shah noted that with Shri Radhakrishnan’s election, India’s constitutional posts reflect the country’s geographical unity. He highlighted that President Smt. Droupadi Murmu represents Eastern India, Vice-President Shri C.P. Radhakrishnan represents Southern India, and Prime Minister Shri Narendra Modi, who hails from Gujarat and won elections from Varanasi, represents Western and Northern India. Thus, the constitutional positions of the country represent all four directions—East, West, North, and South.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Sanand has been developed with a clear plan over the past few years. He stated that by 2029, no village in the Sanand Assembly constituency will lack basic amenities. He mentioned that a comprehensive plan has been prepared to address the lack of facilities in Bavla and Sanand municipalities. Steps are being taken to strengthen facilities such as roads, afforestation, healthcare, sanitation, and drinking water in the region. Shri Shah added that once the Dholera Special Investment Region becomes operational and industrial development projects around Sanand are completed, Sanand will emerge as the most industrially developed tehsil in Gujarat. He noted that the Gujarat government has already planned for this.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that for years, 111 villages in Sanand lacked irrigation and drinking water facilities, but the first phase of addressing this issue is now nearly complete. He mentioned that water supply to these villages has been achieved at a cost of approximately ₹750 crore. Additionally, work to deliver water to households and fields will resume at an estimated cost of ₹1,000 crore. Shri Shah noted that development projects worth around ₹150 crore have been planned through Corporate Social Responsibility (CSR) initiatives in the Sanand Assembly constituency. The needs of each village were identified in collaboration with the Collector, MLA, and other stakeholders. He added that, based on recent discussions with industrialists, a robust administrative framework has been established. The Home Minister stated that the target is to complete the provision of basic amenities, currently absent in Sanand’s villages, within the next one-and-a-half to two years at a cost of approximately ₹150 crore.
Shri Amit Shah appealed to the public to participate in Prime Minister Shri Narendra Modi’s “Ek Ped Maa Ke Naam” campaign by planting as many trees as possible in open spaces in villages, schools, and municipalities. He highlighted that under the Green Gandhinagar Project, the number of trees in the Gandhinagar Lok Sabha constituency is increasing daily. Shri Shah noted with pride that Gandhinagar Lok Sabha has set a record for the highest number of trees planted across Gujarat.
Shri Amit Shah also mentioned that during the recent SEMICON India 2025 event, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled India’s first fully developed 32-bit processor chip, ‘Vikram-32’. He added that chip manufacturing by Micron Technology is set to begin in Sanand, which will add a new dimension to the region’s development. He emphasized that under Shri Modi’s leadership, the country is progressing in every field.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that in today’s program, 29 projects were inaugurated, 23 projects had their foundation stones laid, and development works worth around ₹66 crore were either initiated or completed. These projects encompass afforestation, road construction, rural road schemes, village roads, and school development, among others.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦ ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
10 SEP 2025 9:03PM by PIB Bhubaneswar
ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଜୀଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ସହିତ ଭାରତର ସାମ୍ବିଧାନିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଦେଶର ଭୌଗୋଳିକ ଏକତାର ବିଜୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି
ଆଜି, ଦେଶର ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀରେ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଚାରୋଟି ଅଞ୍ଚଳ ପୂର୍ବ, ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ରହିଛି
୨୦୨୯ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ସାନନ୍ଦ ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରର ଗୋଟିଏ ବି ଗାଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବ ନାହିଁ
ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ସାନନ୍ଦ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବିକଶିତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ତହସିଲ ଭାବେ ଉଭା ହେବ
ସାନନ୍ଦରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର କାମ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ "ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ" ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପୌର ଅଞ୍ଚଳରେ ଖାଲିଥିବା ସ୍ଥାନରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯିବା ଉଚିତ
ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ସର୍ବାଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ପ୍ରାୟ ୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏନଡିଏ (ଜାତୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମେଣ୍ଟ) ପ୍ରାର୍ଥୀ ଶ୍ରୀ ସି. ପି. ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଗତକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିର୍ବାଚନରେ ଚମତ୍କାର ବିଜୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ସହିତ ଭାରତର ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀ ଦେଶର ଭୌଗୋଳିକ ଏକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ. ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ସି. ପି. ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ଯିଏ ଗୁଜରାଟର ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ବାରାଣସୀରୁ ନିର୍ବାଚନ ଜିତିଛନ୍ତି, ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ତେଣୁ, ଦେଶର ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ଥିତି ସମସ୍ତ ଚାରୋଟି ଦିଗ ପୂର୍ବ, ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାନନ୍ଦକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯୋଜନା ସହିତ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୯ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ସାନନ୍ଦ ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରର କୌଣସି ଗ୍ରାମରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଭଲା ଏବଂ ସାନନ୍ଦ ପୌରପାଳିକାର ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ, ବନୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପରିମଳ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧୋଲେରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଏବଂ ସାନନ୍ଦ ଆଖପାଖରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ସାନନ୍ଦ ଗୁଜରାଟର ସବୁଠାରୁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକଶିତ ତହସିଲ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଯୋଜନା କରିସାରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସାନନ୍ଦରେ ୧୧୧ଟି ଗ୍ରାମରେ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବେ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଆନୁମାନିକ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଘର ଏବଂ ଜମିକୁ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ପୁଣି ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାନନ୍ଦ ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ କର୍ପୋରେଟ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ (ସିଏସ୍ଆର୍) ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଖାପାଖି ୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଜିଲ୍ଲାପାଳ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କ ସହ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆଗାମୀ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାନନ୍ଦର ଗ୍ରାମଗୁଡିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଭାବ ଥିବା ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଗ୍ରାମ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପୌରପାଳିକାର ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ "ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ" ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ସବୁଜ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଦିନ ବୃକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗର୍ବର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାନ୍ଧୀନଗର ଲୋକସଭା ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ 'ସେମିକନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୨୦୨୫' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ୩୨-ବିଟ ପ୍ରସେସର ଚିପ୍ 'ବିକ୍ରମ-୩୨' ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାଇକ୍ରନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସାନନ୍ଦରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଗ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୨୯ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ୨୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କିମ୍ବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବନୀକରଣ, ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ, ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନା, ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବିକାଶ ଆଦି ରହିଛି ।