Ministry of Statistics & Programme Implementation
CONSUMER PRICE INDEX NUMBERS ON BASE 2012=100 FOR RURAL, URBAN AND COMBINED FOR THE MONTH OF AUGUST, 2025
Inflation inches upto 2.07%: well within the target inflation rate of RBI
Food Inflation remained negative in the third consecutive month
12 SEP 2025 4:00PM by PIB Delhi
I. Key highlights:
1. Headline Inflation: Year-on-year inflation rate based on All India Consumer Price Index (CPI) for the month of August, 2025 over August, 2024 is 2.07% (Provisional). There is an increase of 46 basis points in headline inflation of August, 2025 in comparison to July, 2025.
1. Food Inflation: Year-on-year inflation rate based on All India Consumer Food Price Index (CFPI) for the month of August, 2025 over August, 2024 is -0.69% (Provisional). Corresponding inflation rates for rural and urban are -0.70% and -0.58%, respectively. All India inflation rates for CPI (General) and CFPI over the last 13 months are shown below. An increase of 107 basis points is observed in food inflation in August, 2025 in comparison to July, 2025.
1. An increase in headline inflation and food inflation during the month of August, 2025 is mainly attributed to increase in inflation of Vegetables, Meat and fish, Oil and fats, Personal care and affects, Egg etc.
1. Rural Inflation: An increase in headline and food inflation in rural sector observed in August, 2025. The headline inflation is 1.69% (Provisional) in August, 2025 while the same was 1.18% in July, 2025. The CFPI based food inflation in rural sector is observed as -0.70% (Provisional) in August, 2025 in comparison to -1.74% in July, 2025.
2. Urban Inflation: An increase from 2.10% in July, 2025 to 2.47% (Provisional) in August, 2025 is observed in headline inflation of urban sector. Increase is also observed in food inflation from -1.90% in July, 2025 to -0.58% (Provisional) in August, 2025.
3. Housing Inflation: Year-on-year Housing inflation rate for the month of August, 2025 is 3.09% (Provisional). Corresponding inflation rate for the month of July, 2025 was 3.17%. The housing index is compiled for urban sector only.
4. Education Inflation: Year-on-year Education inflation rate for the month of August, 2025 is 3.60% (Provisional). Corresponding inflation rate for the month of July, 2025 was 4.11%. It is combined education inflation for both rural and urban sector.
5. Health Inflation: Year-on-year Health inflation rate for the month of August, 2025 is 4.40% (Provisional). Corresponding inflation rate for the month of July, 2025 was 4.57%. It is combined health inflation for both rural and urban sector.
6. Transport & Communication: Year-on-year Transport & communication inflation rate for the month of August, 2025 is 1.94% (Provisional). Corresponding inflation rate for the month of July, 2025 was 2.12%. It is combined inflation rate for both rural and urban sector.
7. Fuel & light: Year-on-year Fuel & light inflation rate for the month of August, 2025 is 2.43% (Provisional). Corresponding inflation rate for the month of July, 2025 was 2.67%. It is combined inflation rate for both rural and urban sector.
8. Top five major states with high Year on Year inflation for the month of August, 2025 are shown in the graph below.
1. All India Inflation rates (on point-to-point basis i.e. current month over same month of last year, i.e. August, 2025 over August, 2024), based on General Indices and CFPIs are given as follows:
All India CPI (General), CFPI and corresponding inflation rates (%) for the months of August, 2025 (Provisional), July, 2025 (Final) and August, 2024
August, 2025 (Prov.)
July, 2025 (Final)
August, 2024
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Inflation
CPI (General)
1.69
2.47
2.07
1.18
2.10
1.61
4.16
3.14
3.65
CFPI
-0.70
-0.58
-0.69
-1.74
-1.90
-1.76
6.02
4.99
5.66
Index
CPI (General)
198.7
195.0
197.0
197.6
194.3
196.1
195.4
190.3
193.0
CFPI
199.4
206.9
202.0
197.8
206.0
200.7
200.8
208.1
203.4
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined
1. Monthly changes in the General Indices and CFPIs are given below:
Monthly changes (%) in All India CPI (General) and CFPI: August, 2025 over July, 2025
Indices
August, 2025 (Prov.)
July, 2025 (Final)
Monthly change (%)
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
CPI (General)
198.7
195.0
197.0
197.6
194.3
196.1
0.56
0.36
0.46
CFPI
199.4
206.9
202.0
197.8
206.0
200.7
0.81
0.44
0.65
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined
1. Response rate: The price data are collected from selected 1181 villages and 1114 urban Markets covering all States/UTs through personal visits by field staff of Field Operations Division of NSO, MoSPI on a weekly roster. During the month of August, 2025, NSO collected prices from 99.83% villages and 98.56% urban markets while the market-wise prices reported therein were 88.37% for rural and 91.96% for urban.
2. Next date of release for September, 2025 CPI is 13th October, 2025 (Monday) or the next working day in case of 13th being a holiday.
List of Annexures
Annex
Title
I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July, 2025 (Final) and August, 2025 (Provisional) for Rural, Urban and Combined (Annexure I)
II
All-India inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for August, 2025 (Provisional) for Rural, Urban and Combined (Annexure II)
III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for July, 2025 (Final) and August, 2025 (Provisional) (Annexure III)
IV
Year-on-year inflation rates (%) of major States for Rural, Urban and Combined for August, 2025 (Provisional) (Annexure IV)
V
Year-on-year Inflation rate (%) of key items for July, 2025 (Final) and August, 2025 (Provisional) (Base: 2012=100) (Annexure V)
VI
Time Series Data for All India General CPI (Base 2012 =100) Since January, 2013 (Annexure VI)
VII
Time Series Data for All India Year-on-year inflation rates (%) based on General CPI (Base 2012=100) Since January, 2014 (Annexure VII)
For more details, please visit the website www.cpi.mospi.gov.in or esankhyiki.mospi.gov.in or scan the QR code below:
Annexure I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for July, 2025(Final) and August, 2025 (Provisional) for Rural, Urban and Combined (Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
July
25
Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Weights
July
25
Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Weights
July
25
Index
(Final)
August 25 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
197.0
197.5
6.59
197.3
197.8
9.67
197.1
197.6
1.1.02
Meat and fish
4.38
225.5
222.8
2.73
236.3
233.7
3.61
229.3
226.6
1.1.03
Egg
0.49
196.3
193.3
0.36
202.3
197.4
0.43
198.6
194.9
1.1.04
Milk and products
7.72
190.4
190.8
5.33
192.1
192.4
6.61
191.0
191.4
1.1.05
Oils and fats
4.21
197.9
202.3
2.81
182.1
184.5
3.56
192.1
195.8
1.1.06
Fruits
2.88
210.2
211.7
2.90
217.2
215.9
2.89
213.5
213.7
1.1.07
Vegetables
7.46
196.4
203.9
4.41
242.6
249.1
6.04
212.1
219.2
1.1.08
Pulses and products
2.95
182.8
182.0
1.73
187.2
186.4
2.38
184.3
183.5
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
134.7
135.7
0.97
136.4
137.4
1.36
135.3
136.3
1.1.10
Spices
3.11
221.6
221.6
1.79
219.2
218.9
2.50
220.8
220.7
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
190.9
191.4
1.13
180.5
180.6
1.26
186.6
186.9
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
205.3
206.1
5.54
217.5
217.8
5.55
211.0
211.5
1
Food and beverages
54.18
198.4
199.9
36.29
207.0
207.8
45.86
201.6
202.8
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
211.6
212.1
1.36
217.9
218.2
2.38
213.3
213.7
3.1.01
Clothing
6.32
202.2
202.4
4.72
193.0
193.3
5.58
198.6
198.8
3.1.02
Footwear
1.04
195.5
195.7
0.85
178.2
178.4
0.95
188.3
188.5
3
Clothing and footwear
7.36
201.3
201.4
5.57
190.7
191.0
6.53
197.1
197.3
4
Housing
-
-
-
21.67
185.7
186.7
10.07
185.7
186.7
5
Fuel and light
7.94
184.0
184.5
5.58
175.3
175.2
6.84
180.7
181.0
6.1.01
Household goods and services
3.75
188.4
188.8
3.87
181.0
181.9
3.80
184.9
185.5
6.1.02
Health
6.83
205.4
206.0
4.81
200.3
200.7
5.89
203.5
204.0
6.1.03
Transport and communication
7.60
179.4
179.8
9.73
168.1
168.2
8.59
173.5
173.7
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
182.8
183.1
2.04
178.7
179.2
1.68
180.5
180.9
6.1.05
Education
3.46
196.8
197.3
5.62
193.7
194.2
4.46
195.0
195.5
6.1.06
Personal care and effects
4.25
229.8
232.3
3.47
232.0
234.3
3.89
230.7
233.1
6
Miscellaneous
27.26
197.4
198.2
29.53
188.1
188.8
28.32
192.9
193.6
General Index (All Groups)
100.00
197.6
198.7
100.00
194.3
195.0
100.00
196.1
197.0
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
197.8
199.4
29.62
206.0
206.9
39.06
200.7
202.0
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. CFPI : Out of 12 sub-groups contained in ‘Food and Beverages’ group, CFPI is based on ten sub-groups, excluding ‘Non-alcoholic beverages’ and ‘Prepared meals, snacks, sweets etc.’.
1. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annexure II
All-India year-on-year inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for August, 2025 (Provisional) for Rural, Urban and Combined (Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
192.6
197.5
2.54
191.9
197.8
3.07
192.4
197.6
2.70
1.1.02
Meat and fish
220.1
222.8
1.23
229.2
233.7
1.96
223.3
226.6
1.48
1.1.03
Egg
188.0
193.3
2.82
190.7
197.4
3.51
189.0
194.9
3.12
1.1.04
Milk and products
186.2
190.8
2.47
187.1
192.4
2.83
186.5
191.4
2.63
1.1.05
Oils and fats
164.1
202.3
23.28
157.1
184.5
17.44
161.5
195.8
21.24
1.1.06
Fruits
186.1
211.7
13.76
197.5
215.9
9.32
191.4
213.7
11.65
1.1.07
Vegetables
245.0
203.9
-16.78
291.2
249.1
-14.46
260.7
219.2
-15.92
1.1.08
Pulses and products
212.5
182.0
-14.35
219.0
186.4
-14.89
214.7
183.5
-14.53
1.1.09
Sugar and Confectionery
130.7
135.7
3.83
132.8
137.4
3.46
131.4
136.3
3.73
1.1.10
Spices
229.6
221.6
-3.48
225.0
218.9
-2.71
228.1
220.7
-3.24
1.2.11
Non-alcoholic beverages
183.8
191.4
4.13
172.8
180.6
4.51
179.2
186.9
4.30
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
198.5
206.1
3.83
208.3
217.8
4.56
203.0
211.5
4.19
1
Food and beverages
200.2
199.9
-0.15
207.1
207.8
0.34
202.7
202.8
0.05
2
Pan, tobacco and intoxicants
206.8
212.1
2.56
213.1
218.2
2.39
208.5
213.7
2.49
3.1.01
Clothing
198.0
202.4
2.22
188.1
193.3
2.76
194.1
198.8
2.42
3.1.02
Footwear
192.3
195.7
1.77
174.2
178.4
2.41
184.8
188.5
2.00
3
Clothing and footwear
197.2
201.4
2.13
186.0
191.0
2.69
192.8
197.3
2.33
4
Housing
-
-
-
181.1
186.7
3.09
181.1
186.7
3.09
5
Fuel and light
180.9
184.5
1.99
169.8
175.2
3.18
176.7
181.0
2.43
6.1.01
Household goods and services
184.9
188.8
2.11
176.4
181.9
3.12
180.9
185.5
2.54
6.1.02
Health
197.3
206.0
4.41
192.2
200.7
4.42
195.4
204.0
4.40
6.1.03
Transport and communication
176.1
179.8
2.10
165.3
168.2
1.75
170.4
173.7
1.94
6.1.04
Recreation and amusement
179.6
183.1
1.95
174.9
179.2
2.46
177.0
180.9
2.20
6.1.05
Education
191.7
197.3
2.92
186.5
194.2
4.13
188.7
195.5
3.60
6.1.06
Personal care and effects
199.1
232.3
16.68
201.0
234.3
16.57
199.9
233.1
16.61
6
Miscellaneous
188.3
198.2
5.26
180.1
188.8
4.83
184.3
193.6
5.05
General Index (All Groups)
195.4
198.7
1.69
190.3
195.0
2.47
193.0
197.0
2.07
Consumer Food Price Index
200.8
199.4
-0.70
208.1
206.9
-0.58
203.4
202.0
-0.69
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annexure III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for July, 2025(Final) and August, 2025 (Provisional) (Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Weights
July 25 Index
(Final)
August 25 Index
(Prov.)
Weights
July 25 Index
(Final)
August 25 Index
(Prov.)
Weights
July 25 Index
(Final)
August 25 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
5.40
198.6
199.6
3.64
200.8
202.2
4.58
199.4
200.6
2
Arunachal Pradesh
0.14
202.0
201.6
0.06
--
--
0.10
202.0
201.6
3
Assam
2.63
193.8
194.6
0.79
195.4
196.7
1.77
194.1
195.0
4
Bihar
8.21
189.6
193.0
1.62
200.5
202.7
5.14
191.2
194.4
5
Chhattisgarh
1.68
189.9
192.2
1.22
184.4
185.7
1.46
187.8
189.7
6
Delhi
0.28
175.8
176.7
5.64
174.5
176.0
2.77
174.6
176.0
7
Goa
0.14
196.1
189.9
0.25
184.6
184.8
0.19
189.1
186.8
8
Gujarat
4.54
193.5
193.2
6.82
185.0
184.6
5.60
188.7
188.3
9
Haryana
3.30
201.0
203.0
3.35
188.4
189.2
3.32
195.1
196.5
10
Himachal Pradesh
1.03
184.6
186.2
0.26
187.6
189.1
0.67
185.1
186.7
11
Jharkhand
1.96
190.1
193.1
1.39
198.0
200.0
1.69
193.1
195.7
12
Karnataka
5.09
200.8
202.1
6.81
205.0
205.9
5.89
203.1
204.1
13
Kerala
5.50
220.6
219.1
3.46
210.1
210.3
4.55
216.9
216.0
14
Madhya Pradesh
4.93
193.3
194.7
3.97
196.3
196.5
4.48
194.5
195.4
15
Maharashtra
8.25
196.3
196.4
18.86
191.0
191.2
13.18
192.8
192.9
16
Manipur
0.23
225.0
225.9
0.12
190.5
190.2
0.18
214.1
214.6
17
Meghalaya
0.28
177.7
178.0
0.15
188.5
188.7
0.22
181.1
181.3
18
Mizoram
0.07
207.5
207.3
0.13
185.8
185.9
0.10
194.3
194.2
19
Nagaland
0.14
203.3
205.2
0.12
188.5
189.2
0.13
197.0
198.4
20
Odisha
2.93
199.2
200.0
1.31
191.2
191.9
2.18
197.0
197.7
21
Punjab
3.31
194.6
195.7
3.09
185.2
186.6
3.21
190.4
191.6
22
Rajasthan
6.63
192.9
193.6
4.23
192.1
192.4
5.51
192.6
193.2
23
Sikkim
0.06
204.6
206.0
0.03
190.2
191.0
0.05
199.9
201.1
24
Tamil Nadu
5.55
204.2
204.6
9.20
203.0
203.0
7.25
203.5
203.7
25
Telangana
3.16
205.9
206.4
4.41
200.5
201.1
3.74
202.9
203.5
26
Tripura
0.35
213.8
214.1
0.14
203.6
205.6
0.25
211.2
211.9
27
Uttar Pradesh
14.83
195.1
196.2
9.54
194.1
195.1
12.37
194.7
195.8
28
Uttarakhand
1.06
191.0
192.9
0.73
198.1
199.7
0.91
193.6
195.4
29
West Bengal
6.99
199.3
201.7
7.20
198.1
200.5
7.09
198.7
201.1
30
Andaman & Nicobar Islands
0.05
205.0
204.8
0.07
190.1
192.6
0.06
197.4
198.6
31
Chandigarh
0.02
193.4
195.7
0.34
182.2
183.0
0.17
182.8
183.7
32
Dadra & Nagar Haveli
0.02
181.3
179.4
0.04
190.7
191.0
0.03
187.6
187.1
33
Daman & Diu
0.02
203.8
202.4
0.02
195.0
192.4
0.02
200.1
198.2
34
Jammu & Kashmir*
1.14
208.5
210.1
0.72
201.9
203.2
0.94
206.2
207.7
35
Lakshadweep
0.01
207.2
208.8
0.01
200.0
199.7
0.01
203.5
204.1
All India
100.00
197.6
198.7
100.00
194.3
195.0
100.00
196.1
197.0
Notes:
1. Prov.: Provisional
2. --: indicates the receipt of price schedules is less than 80% of allocated schedules and therefore indices are not compiled.
3. *: Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir
and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
Annexure IV
Year-on-year inflation rates (%) of major@ States for Rural, Urban and Combined for August, 2025 (Provisional) (Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
August 24 Index
(Final)
August 25
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
196.6
199.6
1.53
197.2
202.2
2.54
196.8
200.6
1.93
2
Assam
197.1
194.6
-1.27
193.2
196.7
1.81
196.3
195.0
-0.66
3
Bihar
192.4
193.0
0.31
199.1
202.7
1.81
193.4
194.4
0.52
4
Chhattisgarh
188.3
192.2
2.07
183.5
185.7
1.20
186.4
189.7
1.77
5
Delhi
174.0
176.7
1.55
174.6
176.0
0.80
174.6
176.0
0.80
6
Gujarat
190.8
193.2
1.26
182.3
184.6
1.26
186.0
188.3
1.24
7
Haryana
198.1
203.0
2.47
185.2
189.2
2.16
192.1
196.5
2.29
8
Himachal Pradesh
181.0
186.2
2.87
184.9
189.1
2.27
181.7
186.7
2.75
9
Jharkhand
189.3
193.1
2.01
193.0
200.0
3.63
190.7
195.7
2.62
10
Karnataka
195.3
202.1
3.48
197.8
205.9
4.10
196.6
204.1
3.81
11
Kerala
199.1
219.1
10.05
196.2
210.3
7.19
198.1
216.0
9.04
12
Madhya Pradesh
192.4
194.7
1.20
193.9
196.5
1.34
193.0
195.4
1.24
13
Maharashtra
193.2
196.4
1.66
185.9
191.2
2.85
188.3
192.9
2.44
14
Odisha
201.7
200.0
-0.84
191.3
191.9
0.31
198.8
197.7
-0.55
15
Punjab
188.6
195.7
3.76
180.7
186.6
3.27
185.1
191.6
3.51
16
Rajasthan
191.5
193.6
1.10
191.0
192.4
0.73
191.3
193.2
0.99
17
Tamil Nadu
199.1
204.6
2.76
197.0
203.0
3.05
197.9
203.7
2.93
18
Telangana
205.2
206.4
0.58
198.7
201.1
1.21
201.6
203.5
0.94
19
Uttar Pradesh
196.7
196.2
-0.25
192.7
195.1
1.25
195.3
195.8
0.26
20
Uttarakhand
188.1
192.9
2.55
192.8
199.7
3.58
189.9
195.4
2.90
21
West Bengal
200.2
201.7
0.75
193.9
200.5
3.40
197.2
201.1
1.98
22
Jammu & Kashmir*
201.7
210.1
4.16
197.5
203.2
2.89
200.2
207.7
3.75
All India
195.4
198.7
1.69
190.3
195.0
2.47
193.0
197.0
2.07
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. * : Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
3. @ : States having population more than 50 lakhs as per Population Census 2011.
Annexure V
Year -on-year inflation rate (%) of key items for July, 2025 (Final) and August,2025 (Provisional) (Base: 2012=100)
S.No.
Item Description
All India (Combined)
Weights
July 24 Index (Final)
August 24 Index (Final)
July 25 Index (Final)
August 25 Index (Prov.)
July 25 (Final) Inflation rate (%)
August 25 (Prov.) Inflation rate (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
1
Milk: liquid
6.42
185.9
186.5
191.0
191.4
2.74
2.63
2
Rice – Other Sources
4.38
194.5
195.7
197.5
197.6
1.54
0.97
3
Wheat/atta – other sources
2.56
198.5
199.9
207.2
208.5
4.38
4.30
4
Petrol for vehicle
2.19
140.0
140.0
140.2
140.2
0.14
0.14
5
Mustard Oil
1.33
154.6
155.9
185.5
193.6
19.99
24.18
6
LPG [excl. conveyance]
1.29
181.6
181.6
192.6
192.7
6.06
6.11
7
Fish, Prawn
1.27
214.2
211.3
223.3
218.1
4.25
3.22
8
Refined Oil [sunflower, soyabean, saffola, etc.]
1.26
147.0
146.2
180.2
180.5
22.59
23.46
9
Chicken
1.23
236.4
217.6
213.9
211.1
-9.52
-2.99
10
Sugar - Other Sources
1.13
125.6
125.9
129.9
130.8
3.42
3.89
11
Gold
1.08
240.3
237.4
326.9
333.0
36.04
40.27
12
Potato
0.98
278.9
282.4
183.1
178.5
-34.35
-36.79
13
Tea: leaf
0.96
182.4
183.1
189.3
189.6
3.78
3.55
14
Biscuits, Chocolates, etc.
0.88
158.5
158.9
165.7
166.2
4.54
4.59
15
Washing Soap/Soda/Powder
0.87
172.0
171.9
172.8
172.9
0.47
0.58
16
Arhar, Tur
0.80
259.0
259.3
186.4
183.2
-28.03
-29.35
17
Goat Meat/Mutton
0.79
247.0
246.3
256.6
256.4
3.89
4.10
18
Motor cycle, scooter
0.79
190.2
190.8
197.5
198.1
3.84
3.83
19
Onion
0.64
317.0
341.9
206.5
208.1
-34.86
-39.13
20
Tomato
0.57
346.2
246.4
228.3
288.1
-34.06
16.92
21
Ghee
0.47
195.2
195.4
202.1
202.4
3.53
3.58
22
Apple
0.47
175.2
176.2
209.0
176.0
19.29
-0.11
23
Eggs
0.43
194.3
189.0
198.6
194.9
2.21
3.12
24
Jeera
0.37
260.7
256.4
219.3
217.3
-15.88
-15.25
25
Diesel for vehicle
0.15
188.8
188.8
189.1
189.1
0.16
0.16
26
Silver
0.11
174.7
167.7
212.8
221.0
21.81
31.78
27
Coconut: copra
0.10
185.5
186.5
298.4
323.4
60.86
73.40
28
Coconut oil
0.08
216.9
226.7
503.9
528.4
132.32
133.08
Note:
1. Prov.: Provisional
Annexure VI
Time Series Data for All India General CPI (Base 2012 =100) Since January, 2013
Year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2013
104.6
105.3
105.5
106.1
106.9
109.3
111.0
112.4
113.7
114.8
116.3
114.5
2014
113.6
113.6
114.2
115.1
115.8
116.7
119.2
120.3
120.1
120.1
120.1
119.4
2015
119.5
119.7
120.2
120.7
121.6
123.0
123.6
124.8
125.4
126.1
126.6
126.1
2016
126.3
126.0
126.0
127.3
128.6
130.1
131.1
131.1
130.9
131.4
131.2
130.4
2017
130.3
130.6
130.9
131.1
131.4
132.0
134.2
135.4
135.2
136.1
137.6
137.2
2018
136.9
136.4
136.5
137.1
137.8
138.5
139.8
140.4
140.2
140.7
140.8
140.1
2019
139.6
139.9
140.4
141.2
142.0
142.9
144.2
145.0
145.8
147.2
148.6
150.4
2020
150.2
149.1
148.6
151.4
150.9
151.8
153.9
154.7
156.4
158.4
158.9
157.3
2021
156.3
156.6
156.8
157.8
160.4
161.3
162.5
162.9
163.2
165.5
166.7
166.2
2022
165.7
166.1
167.7
170.1
171.7
172.6
173.4
174.3
175.3
176.7
176.5
175.7
2023
176.5
176.8
177.2
178.1
179.1
181.0
186.3
186.2
184.1
185.3
186.3
185.7
2024
185.5
185.8
185.8
186.7
187.7
190.2
193.0
193.0
194.2
196.8
196.5
195.4
2025
193.4
192.5
192.0
192.6
193.0
194.2
196.1
197.0*
Notes:
1. *: Index Value for August 2025 is Provisional.
Annexure VII
Time Series Data for All India Year-on-year inflation rates (%) based on General CPI (Base 2012=100) Since January, 2014
Year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2014
8.60
7.88
8.25
8.48
8.33
6.77
7.39
7.03
5.63
4.62
3.27
4.28
2015
5.19
5.37
5.25
4.87
5.01
5.40
3.69
3.74
4.41
5.00
5.41
5.61
2016
5.69
5.26
4.83
5.47
5.76
5.77
6.07
5.05
4.39
4.20
3.63
3.41
2017
3.17
3.65
3.89
2.99
2.18
1.46
2.36
3.28
3.28
3.58
4.88
5.21
2018
5.07
4.44
4.28
4.58
4.87
4.92
4.17
3.69
3.70
3.38
2.33
2.11
2019
1.97
2.57
2.86
2.99
3.05
3.18
3.15
3.28
3.99
4.62
5.54
7.35
2020
7.59
6.58
5.84
-
-
6.23
6.73
6.69
7.27
7.61
6.93
4.59
2021
4.06
5.03
5.52
4.23
6.30
6.26
5.59
5.30
4.35
4.48
4.91
5.66
2022
6.01
6.07
6.95
7.79
7.04
7.01
6.71
7.00
7.41
6.77
5.88
5.72
2023
6.52
6.44
5.66
4.70
4.31
4.87
7.44
6.83
5.02
4.87
5.55
5.69
2024
5.10
5.09
4.85
4.83
4.80
5.08
3.60
3.65
5.49
6.21
5.48
5.22
2025
4.26
3.61
3.34
3.16
2.82
2.10
1.61
2.07*
Notes:
1. *: Inflation Value for August 2025 is Provisional.
2. -: Inflation was not compiled and released due to Covid-19 pandemic outbreak.
Click here to see PDF

পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়
২০২৫-ৰ আগষ্টৰ বাবে ২০১২=১০০ ভিত্তিক গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্ত উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক সংখ্যা
মুদ্ৰাস্ফীতি ২.০৭%-লৈ বৃদ্ধিঃ আৰবিআই-ৰ লক্ষ্য মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰৰ ভিতৰত অৱস্থান
একেৰাহে তৃতীয় মাহত খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতি ঋণাত্মক হৈ আছে
12 SEP 2025 4:00PM by PIB Guwahati
I. মূল বৈশিষ্ট্যসমূহঃ
1. হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতিঃ আগষ্ট, ২০২৪-ৰ তুলনাত ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ সৰ্বভাৰতীয় উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক (CPI)-ৰ ভিত্তিত বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ২.০৭% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ তুলনাত ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতি ৪৬ বেছিছ পইন্টেৰে বৃদ্ধি পাইছে।
1. খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতিঃ আগষ্ট, ২০২৪-ৰ তুলনাত ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ সৰ্বভাৰতীয় উপভোক্তা খাদ্য মূল্য সূচকাংক (CFPI)-ৰ ভিত্তিত বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ -০.৬৯% (অস্থায়ী)। গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়াৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ক্ৰমে -০.৭০% আৰু -০.৫৮%। বিগত ১৩ মাহত চিপিআই (জেনেৰেল) আৰু চিএফপিআই-ৰ বাবে সৰ্বভাৰতীয় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ তুলনাত ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতি ১০৭ বেছিছ পইন্টেৰে বৃদ্ধি পাইছে।
1. ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধিৰ মূল কাৰণ হৈছে শাক-পাচলি, মাংস আৰু মাছ, তেল আৰু চৰ্বি, পাৰ্ছনেল কেয়াৰ আৰু এফেক্ট, কণী আদিৰ মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি।
1. গ্ৰামীণ মুদ্ৰাস্ফীতিঃ ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ গ্ৰামীণ খণ্ডত হেডলাইন আৰু খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ হৈছে। ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতি ১.৬৯% (অস্থায়ী) হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৫-ৰ জুলাইৰ ১.১৮% আছিল। গ্ৰামীণ খণ্ডত চিএফপিআই ভিত্তিক খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতি জুলাই, ২০২৫-ৰ -১.৭৪% ৰ তুলনাত আগষ্ট, ২০২৫-ৰ -০.৭০% (অস্থায়ী) প্ৰত্যক্ষ হৈছে।
2. নগৰীয়া মুদ্ৰাস্ফীতিঃ ২০২৫-ৰ জুলাইৰ ২.১০%-ৰ পৰা ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ ২.৪৭% (অস্থায়ী)-লৈ নগৰীয়া খণ্ডৰ হেডলাইন মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ হৈছে। খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতিও জুলাই, ২০২৫-ৰ -১.৯০% ৰ পৰা আগষ্ট, ২০২৫-ৰ -০.৫৮% (অস্থায়ী)-লৈ বৃদ্ধি হোৱা দেখা গৈছে।
3. হাউছিং মুদ্ৰাস্ফীতিঃ আগষ্ট, ২০২৫-ৰ বাবে বছৰি হাউছিং মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৩.০৯% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ৩.১৭%। কেৱল নগৰীয়া খণ্ডৰ বাবেহে হাউছিং সূচকাংক যুগুত কৰা হৈছে।
4. শিক্ষা মুদ্ৰাস্ফীতিঃ ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ বছৰি শিক্ষা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৩.৬০% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ৪.১১%। এয়া হৈছে গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়া উভয় খণ্ডৰ বাবে সংযুক্ত শিক্ষা মুদ্ৰাস্ফীতি।
5. স্বাস্থ্য মুদ্ৰাস্ফীতিঃ আগষ্ট, ২০২৫-ৰ বাবে বছৰি স্বাস্থ্য মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৪.৪০% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ৪.৫৭%। এয়া হৈছে গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়া উভয় খণ্ডৰ বাবে সংযুক্ত স্বাস্থ্য মুদ্ৰাস্ফীতি।
6. পৰিবহণ আৰু যোগাযোগঃ ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ বাবে বছৰি পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ১.৯৪% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ২.১২%। এয়া হৈছে গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়া উভয় খণ্ডৰ বাবে সংযুক্ত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ।
7. ইন্ধন আৰু পোহৰঃ ২০২৫-ৰ আগষ্টৰ বাবে বছৰি ইন্ধন আৰু পোহৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ২.৪৩% (অস্থায়ী)। ২০২৫-ৰ জুলাইৰ সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ২.৬৭%। এয়া হৈছে গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়া উভয় খণ্ডৰ বাবে সংযুক্ত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ।
8. আগষ্ট, ২০২৫-ৰ বাবে বছৰি উচ্চ মুদ্ৰাস্ফীতি প্ৰত্যক্ষ শীৰ্ষ পাঁচখন প্ৰধান ৰাজ্যৰ সবিশেষ তলৰ লেখচিত্ৰত উল্লেখ কৰা হৈছে।
1. সাধাৰণ সূচকাংক আৰু চিএফপিআই-ৰ ভিত্তিত সৰ্বভাৰতীয় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (পইন্ট-টু-পইন্ট ভিত্তিত অৰ্থাৎ যোৱা বৰ্ষৰ একে মাহৰ তুলনাত চলিত মাহ, অৰ্থাৎ আগষ্ট, ২০২৫ বনাম আগষ্ট, ২০২৪) তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী), জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৪-ৰ বাবে সৰ্বভাৰতীয় চিপিআই (সাধাৰণ), চিএফপিআই আৰু সংশ্লিষ্ট মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২০২৪
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
মুদ্ৰাস্ফীতি
চিপিআই (সাধাৰণ)
1.69
2.47
2.07
1.18
2.10
1.61
4.16
3.14
3.65
চিএফপিআই
-0.70
-0.58
-0.69
-1.74
-1.90
-1.76
6.02
4.99
5.66
সূচকাংক
চিপিআই (সাধাৰণ)
198.7
195.0
197.0
197.6
194.3
196.1
195.4
190.3
193.0
চিএফপিআই
199.4
206.9
202.0
197.8
206.0
200.7
200.8
208.1
203.4
1. সাধাৰণ সূচকাংক আৰু চিএফপিআই-ৰ মাহিলী পৰিৱৰ্তন তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
সৰ্বভাৰতীয় চিপিআই (সাধাৰণ) আৰু চিএফপিআই-ৰ মাহিলী পৰিৱৰ্তন (%): আগষ্ট, ২০২৫ বনাম জুলাই, ২০২৫
সূচকাংক
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত)
মাহিলী পৰিৱৰ্তন (%)
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
চিপিআই (সাধাৰণ)
198.7
195.0
197.0
197.6
194.3
196.1
0.56
0.36
0.46
চিএফপিআই
199.4
206.9
202.0
197.8
206.0
200.7
0.81
0.44
0.65
1. সঁহাৰিৰ হাৰঃ মূল্যৰ তথ্যসমূহ সাপ্তাহিক ৰষ্টাৰত পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয়ৰ (MoSPI) এনএছঅ’-ৰ ক্ষেত্ৰ পৰিচালনা বিভাগৰ ক্ষেত্ৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ ব্যক্তিগত ভ্ৰমণৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল সামৰি নিৰ্বাচিত ১১৮১ খন গাঁও আৰু ১১১৪ খন নগৰীয়া বজাৰৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা হৈছে। ২০২৫-ৰ আগষ্টত এনএছঅ’-ই ৯৯.৮৩% গাঁও আৰু ৯৮.৫৬% নগৰীয়া বজাৰৰ পৰা মূল্য সংগ্ৰহৰ বিপৰীতে তাত বজাৰ-ভিত্তিক মূল্য গ্ৰামীণৰ বাবে ৮৮.৩৭% আৰু নগৰীয়াৰ বাবে ৯১.৯৬% আছিল।
2. ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৫-ৰ চিপিআই প্ৰকাশৰ পৰৱৰ্তী তাৰিখ ১৩ অক্টোবৰ, ২০২৫ (সোমবাৰ) বা ১৩ তাৰিখে বন্ধ হ’লে পৰৱৰ্তী কৰ্মদিনত।
পৰিশিষ্টৰ তালিকা
পৰিশিষ্ট
শিৰোনাম
I
গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্তৰ বাবে জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্ব-ভাৰতীয় সাধাৰণ, গ্ৰুপ আৰু উপ-গ্ৰুপ পৰ্য্যায়ৰ চিপিআই আৰু চিএফপিআই সংখ্যা (Annexure I)
II
গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্তৰ বাবে আগষ্ট, ২০২৫-ৰ ক্ষেত্ৰত সাধাৰণ, গ্ৰুপ আৰু উপ-গ্ৰুপ পৰ্য্যায়ৰ চিপিআই আৰু চিএফপিআই সংখ্যাৰ সৰ্ব-ভাৰতীয় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%) (Annexure II)
III
গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্ত ৰাজ্যসমূহৰ বাবে জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ ক্ষেত্ৰত সাধাৰণ চিপিআই (Annexure III)
IV
আগষ্ট, ২০২৫-ৰ বাবে গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্ত প্ৰধান ৰাজ্যসমূহৰ বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%) (অস্থায়ী) (Annexure IV)
V
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ বাবে মূল বস্তুসমূহৰ বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%) (ভিত্তিঃ ২০১২=১০০) (Annexure V)
VI
জানুৱাৰী, ২০১৩-ৰ পৰা সৰ্বভাৰতীয় সাধাৰণ চিপিআইৰ সময় শৃংখলাৰ তথ্য (ভিত্তি ২০১২ =১০০) (Annexure VI)
VII
২০১৪-ৰ জানুৱাৰীৰ পৰা সাধাৰণ চিপিআইৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সৰ্ব-ভাৰতীয় বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰৰ বাবে সময় শৃংখলাৰ তথ্য (ভিত্তি ২০১২=১০০) (Annexure VII)
সবিশেষৰ বাবে, অনুগ্ৰহ কৰি www.cpi.mospi.gov.in ৱেবচাইট বা esankhyiki.mospi.gov.in চাওঁক বা তলৰ কিউআৰ ক’ডটো স্কেন কৰকঃ
পৰিশিষ্ট I
গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্তৰ বাবে জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্ব-ভাৰতীয় সাধাৰণ, গ্ৰুপ আৰু উপ-গ্ৰুপ পৰ্য্যায়ৰ চিপিআই আৰু চিএফপিআই সংখ্যা (Base: 2012=100)
গ্ৰুপ ক’ড
উপ-গ্ৰুপ ক’ড
বিৱৰণ
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
ওজন
জুলাই-২৫ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
ওজন
জুলাই-২৫ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
ওজন
মে’-২৫ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
জুন-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
শস্য আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
12.35
197.0
197.5
6.59
197.3
197.8
9.67
197.1
197.6
1.1.02
মাংস আৰু মাছ
4.38
225.5
222.8
2.73
236.3
233.7
3.61
229.3
226.6
1.1.03
কণী
0.49
196.3
193.3
0.36
202.3
197.4
0.43
198.6
194.9
1.1.04
গাখীৰ আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
7.72
190.4
190.8
5.33
192.1
192.4
6.61
191.0
191.4
1.1.05
তেল আৰু চৰ্বি
4.21
197.9
202.3
2.81
182.1
184.5
3.56
192.1
195.8
1.1.06
ফল
2.88
210.2
211.7
2.90
217.2
215.9
2.89
213.5
213.7
1.1.07
শাক-পাচলি
7.46
196.4
203.9
4.41
242.6
249.1
6.04
212.1
219.2
1.1.08
দালি আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
2.95
182.8
182.0
1.73
187.2
186.4
2.38
184.3
183.5
1.1.09
চেনি আৰু মিঠাই
1.70
134.7
135.7
0.97
136.4
137.4
1.36
135.3
136.3
1.1.10
মছলা
3.11
221.6
221.6
1.79
219.2
218.9
2.50
220.8
220.7
1.2.11
নন-এলকহলিক পানীয়
1.37
190.9
191.4
1.13
180.5
180.6
1.26
186.6
186.9
1.1.12
প্ৰস্তুত কৰা খাদ্য, জলপান, মিঠাই আদি
5.56
205.3
206.1
5.54
217.5
217.8
5.55
211.0
211.5
1
খাদ্য আৰু পানীয়
54.18
198.4
199.9
36.29
207.0
207.8
45.86
201.6
202.8
2
পান, ধঁপাত আৰু মাদক দ্ৰব্য
3.26
211.6
212.1
1.36
217.9
218.2
2.38
213.3
213.7
3.1.01
পোছাক
6.32
202.2
202.4
4.72
193.0
193.3
5.58
198.6
198.8
3.1.02
ফুটৱেৰ
1.04
195.5
195.7
0.85
178.2
178.4
0.95
188.3
188.5
3
পোছাক আৰু ফুটৱেৰ
7.36
201.3
201.4
5.57
190.7
191.0
6.53
197.1
197.3
4
হাউছিং
-
-
-
21.67
185.7
186.7
10.07
185.7
186.7
5
ইন্ধন আৰু পোহৰ
7.94
184.0
184.5
5.58
175.3
175.2
6.84
180.7
181.0
6.1.01
ঘৰুৱা সামগ্ৰী আৰু সেৱা
3.75
188.4
188.8
3.87
181.0
181.9
3.80
184.9
185.5
6.1.02
স্বাস্থ্য
6.83
205.4
206.0
4.81
200.3
200.7
5.89
203.5
204.0
6.1.03
পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ
7.60
179.4
179.8
9.73
168.1
168.2
8.59
173.5
173.7
6.1.04
বিনোদন আৰু আমোদ
1.37
182.8
183.1
2.04
178.7
179.2
1.68
180.5
180.9
6.1.05
শিক্ষা
3.46
196.8
197.3
5.62
193.7
194.2
4.46
195.0
195.5
6.1.06
ব্যক্তিগত যত্ন আৰু প্ৰভাৱ
4.25
229.8
232.3
3.47
232.0
234.3
3.89
230.7
233.1
6
বিবিধ
27.26
197.4
198.2
29.53
188.1
188.8
28.32
192.9
193.6
সাধাৰণ সূচকাংক (সকলো গ্ৰুপ)
100.00
197.6
198.7
100.00
194.3
195.0
100.00
196.1
197.0
উপভোক্তা খাদ্য মূল্য সূচকাংক (CFPI)
47.25
197.8
199.4
29.62
206.0
206.9
39.06
200.7
202.0
1.
পৰিশিষ্ট II
গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্তৰ বাবে জুন, ২০২৫-ৰ ক্ষেত্ৰত সাধাৰণ, গ্ৰুপ আৰু উপ-গ্ৰুপ পৰ্য্যায়ৰ চিপিআই আৰু চিএফপিআই সংখ্যাৰ সৰ্ব-ভাৰতীয় মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%) (Base: 2012=100)
গ্ৰুপ ক’ড
উপ-গ্ৰুপ ক’ড
বিৱৰণ
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
আগষ্ট-২৪ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট-২৪ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট-২৪ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
শস্য আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
192.6
197.5
2.54
191.9
197.8
3.07
192.4
197.6
2.70
1.1.02
মাংস আৰু মাছ
220.1
222.8
1.23
229.2
233.7
1.96
223.3
226.6
1.48
1.1.03
কণী
188.0
193.3
2.82
190.7
197.4
3.51
189.0
194.9
3.12
1.1.04
গাখীৰ আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
186.2
190.8
2.47
187.1
192.4
2.83
186.5
191.4
2.63
1.1.05
তেল আৰু চৰ্বি
164.1
202.3
23.28
157.1
184.5
17.44
161.5
195.8
21.24
1.1.06
ফল
186.1
211.7
13.76
197.5
215.9
9.32
191.4
213.7
11.65
1.1.07
শাক-পাচলি
245.0
203.9
-16.78
291.2
249.1
-14.46
260.7
219.2
-15.92
1.1.08
দালি আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰী
212.5
182.0
-14.35
219.0
186.4
-14.89
214.7
183.5
-14.53
1.1.09
চেনি আৰু মিঠাই
130.7
135.7
3.83
132.8
137.4
3.46
131.4
136.3
3.73
1.1.10
মছলা
229.6
221.6
-3.48
225.0
218.9
-2.71
228.1
220.7
-3.24
1.2.11
নন-এলকহলিক পানীয়
183.8
191.4
4.13
172.8
180.6
4.51
179.2
186.9
4.30
1.1.12
প্ৰস্তুত কৰা খাদ্য, জলপান, মিঠাই আদি
198.5
206.1
3.83
208.3
217.8
4.56
203.0
211.5
4.19
1
খাদ্য আৰু পানীয়
200.2
199.9
-0.15
207.1
207.8
0.34
202.7
202.8
0.05
2
পান, ধঁপাত আৰু মাদক দ্ৰব্য
206.8
212.1
2.56
213.1
218.2
2.39
208.5
213.7
2.49
3.1.01
পোছাক
198.0
202.4
2.22
188.1
193.3
2.76
194.1
198.8
2.42
3.1.02
ফুটৱেৰ
192.3
195.7
1.77
174.2
178.4
2.41
184.8
188.5
2.00
3
পোছাক আৰু ফুটৱেৰ
197.2
201.4
2.13
186.0
191.0
2.69
192.8
197.3
2.33
4
হাউছিং
-
-
-
181.1
186.7
3.09
181.1
186.7
3.09
5
ইন্ধন আৰু পোহৰ
180.9
184.5
1.99
169.8
175.2
3.18
176.7
181.0
2.43
6.1.01
ঘৰুৱা সামগ্ৰী আৰু সেৱা
184.9
188.8
2.11
176.4
181.9
3.12
180.9
185.5
2.54
6.1.02
স্বাস্থ্য
197.3
206.0
4.41
192.2
200.7
4.42
195.4
204.0
4.40
6.1.03
পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ
176.1
179.8
2.10
165.3
168.2
1.75
170.4
173.7
1.94
6.1.04
বিনোদন আৰু আমোদ
179.6
183.1
1.95
174.9
179.2
2.46
177.0
180.9
2.20
6.1.05
শিক্ষা
191.7
197.3
2.92
186.5
194.2
4.13
188.7
195.5
3.60
6.1.06
ব্যক্তিগত যত্ন আৰু প্ৰভাৱ
199.1
232.3
16.68
201.0
234.3
16.57
199.9
233.1
16.61
6
বিবিধ
188.3
198.2
5.26
180.1
188.8
4.83
184.3
193.6
5.05
সাধাৰণ সূচকাংক (সকলো গ্ৰুপ)
195.4
198.7
1.69
190.3
195.0
2.47
193.0
197.0
2.07
উপভোক্তা খাদ্য মূল্য সূচকাংক (CFPI)
200.8
199.4
-0.70
208.1
206.9
-0.58
203.4
202.0
-0.69
পৰিশিষ্ট III
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ বাবে গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্ত ৰাজ্যসমূহৰ সাধাৰণ চিপিআই (Base: 2012=100)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
ওজন
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)
ওজন
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)
ওজন
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
5.40
198.6
199.6
3.64
200.8
202.2
4.58
199.4
200.6
2
অৰুণাচল প্ৰদেশ
0.14
202.0
201.6
0.06
--
--
0.10
202.0
201.6
3
অসম
2.63
193.8
194.6
0.79
195.4
196.7
1.77
194.1
195.0
4
বিহাৰ
8.21
189.6
193.0
1.62
200.5
202.7
5.14
191.2
194.4
5
ছত্তীশগড়
1.68
189.9
192.2
1.22
184.4
185.7
1.46
187.8
189.7
6
দিল্লী
0.28
175.8
176.7
5.64
174.5
176.0
2.77
174.6
176.0
7
গোৱা
0.14
196.1
189.9
0.25
184.6
184.8
0.19
189.1
186.8
8
গুজৰাট
4.54
193.5
193.2
6.82
185.0
184.6
5.60
188.7
188.3
9
হাৰিয়ানা
3.30
201.0
203.0
3.35
188.4
189.2
3.32
195.1
196.5
10
হিমাচল প্ৰদেশ
1.03
184.6
186.2
0.26
187.6
189.1
0.67
185.1
186.7
11
ঝাৰখণ্ড
1.96
190.1
193.1
1.39
198.0
200.0
1.69
193.1
195.7
12
কৰ্ণাটক
5.09
200.8
202.1
6.81
205.0
205.9
5.89
203.1
204.1
13
কেৰালা
5.50
220.6
219.1
3.46
210.1
210.3
4.55
216.9
216.0
14
মধ্য প্ৰদেশ
4.93
193.3
194.7
3.97
196.3
196.5
4.48
194.5
195.4
15
মহাৰাষ্ট্ৰ
8.25
196.3
196.4
18.86
191.0
191.2
13.18
192.8
192.9
16
মণিপুৰ
0.23
225.0
225.9
0.12
190.5
190.2
0.18
214.1
214.6
17
মেঘালয়
0.28
177.7
178.0
0.15
188.5
188.7
0.22
181.1
181.3
18
মিজোৰাম
0.07
207.5
207.3
0.13
185.8
185.9
0.10
194.3
194.2
19
নাগালেণ্ড
0.14
203.3
205.2
0.12
188.5
189.2
0.13
197.0
198.4
20
ওড়িশা
2.93
199.2
200.0
1.31
191.2
191.9
2.18
197.0
197.7
21
পঞ্জাৱ
3.31
194.6
195.7
3.09
185.2
186.6
3.21
190.4
191.6
22
ৰাজস্থান
6.63
192.9
193.6
4.23
192.1
192.4
5.51
192.6
193.2
23
ছিকিম
0.06
204.6
206.0
0.03
190.2
191.0
0.05
199.9
201.1
24
তামিলনাডু
5.55
204.2
204.6
9.20
203.0
203.0
7.25
203.5
203.7
25
তেলেংগানা
3.16
205.9
206.4
4.41
200.5
201.1
3.74
202.9
203.5
26
ত্ৰিপুৰা
0.35
213.8
214.1
0.14
203.6
205.6
0.25
211.2
211.9
27
উত্তৰ প্ৰদেশ
14.83
195.1
196.2
9.54
194.1
195.1
12.37
194.7
195.8
28
উত্তৰাখণ্ড
1.06
191.0
192.9
0.73
198.1
199.7
0.91
193.6
195.4
29
পশ্চিম বংগ
6.99
199.3
201.7
7.20
198.1
200.5
7.09
198.7
201.1
30
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
0.05
205.0
204.8
0.07
190.1
192.6
0.06
197.4
198.6
31
চণ্ডীগড়
0.02
193.4
195.7
0.34
182.2
183.0
0.17
182.8
183.7
32
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী
0.02
181.3
179.4
0.04
190.7
191.0
0.03
187.6
187.1
33
দমন আৰু দিউ
0.02
203.8
202.4
0.02
195.0
192.4
0.02
200.1
198.2
34
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
1.14
208.5
210.1
0.72
201.9
203.2
0.94
206.2
207.7
35
লক্ষদ্বীপ
0.01
207.2
208.8
0.01
200.0
199.7
0.01
203.5
204.1
সমগ্ৰ ভাৰত
100.00
197.6
198.7
100.00
194.3
195.0
100.00
196.1
197.0
পৰিশিষ্ট IV
আগষ্ট, ২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ বাবে গ্ৰামীণ, নগৰীয়া আৰু সংযুক্ত প্ৰধান ৰাজ্যসমূহৰ বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (Base: 2012=100)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
গ্ৰামীণ
নগৰীয়া
সংযুক্ত
আগষ্ট, ২৪ সূচকাংক (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২৫ সূচকাংক (অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট, ২৪ সূচকাংক (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২৫ সূচকাংক (অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট, ২৪ সূচকাংক (চূড়ান্ত)
আগষ্ট, ২৫ সূচকাংক (অস্থায়ী)
মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
196.6
199.6
1.53
197.2
202.2
2.54
196.8
200.6
1.93
2
অসম
197.1
194.6
-1.27
193.2
196.7
1.81
196.3
195.0
-0.66
3
বিহাৰ
192.4
193.0
0.31
199.1
202.7
1.81
193.4
194.4
0.52
4
ছত্তীশগড়
188.3
192.2
2.07
183.5
185.7
1.20
186.4
189.7
1.77
5
দিল্লী
174.0
176.7
1.55
174.6
176.0
0.80
174.6
176.0
0.80
6
গুজৰাট
190.8
193.2
1.26
182.3
184.6
1.26
186.0
188.3
1.24
7
হাৰিয়ানা
198.1
203.0
2.47
185.2
189.2
2.16
192.1
196.5
2.29
8
হিমাচল প্ৰদেশ
181.0
186.2
2.87
184.9
189.1
2.27
181.7
186.7
2.75
9
ঝাৰখণ্ড
189.3
193.1
2.01
193.0
200.0
3.63
190.7
195.7
2.62
10
কৰ্ণাটক
195.3
202.1
3.48
197.8
205.9
4.10
196.6
204.1
3.81
11
কেৰালা
199.1
219.1
10.05
196.2
210.3
7.19
198.1
216.0
9.04
12
মধ্য প্ৰদেশ
192.4
194.7
1.20
193.9
196.5
1.34
193.0
195.4
1.24
13
মহাৰাষ্ট্ৰ
193.2
196.4
1.66
185.9
191.2
2.85
188.3
192.9
2.44
14
ওড়িশা
201.7
200.0
-0.84
191.3
191.9
0.31
198.8
197.7
-0.55
15
পঞ্জাৱ
188.6
195.7
3.76
180.7
186.6
3.27
185.1
191.6
3.51
16
ৰাজস্থান
191.5
193.6
1.10
191.0
192.4
0.73
191.3
193.2
0.99
17
তামিলনাডু
199.1
204.6
2.76
197.0
203.0
3.05
197.9
203.7
2.93
18
তেলেংগানা
205.2
206.4
0.58
198.7
201.1
1.21
201.6
203.5
0.94
19
উত্তৰ প্ৰদেশ
196.7
196.2
-0.25
192.7
195.1
1.25
195.3
195.8
0.26
20
উত্তৰাখণ্ড
188.1
192.9
2.55
192.8
199.7
3.58
189.9
195.4
2.90
21
পশ্চিম বংগ
200.2
201.7
0.75
193.9
200.5
3.40
197.2
201.1
1.98
22
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
201.7
210.1
4.16
197.5
203.2
2.89
200.2
207.7
3.75
সমগ্ৰ ভাৰত
195.4
198.7
1.69
190.3
195.0
2.47
193.0
197.0
2.07
পৰিশিষ্ট V
জুলাই, ২০২৫ (চূড়ান্ত) আৰু আগষ্ট,২০২৫ (অস্থায়ী)-ৰ বাবে মূল সামগ্ৰীসমূহৰ বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%) (Base: 2012=100)
ক্ৰমিক নং
সামগ্ৰীৰ বিৱৰণ
সমগ্ৰ ভাৰত (সংযুক্ত)
ওজন
জুলাই-‘২৪ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-‘২৪ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
জুলাই-‘২৫ সূচকাংক
(চূড়ান্ত)
আগষ্ট-‘২৫ সূচকাংক
(অস্থায়ী)
জুলাই-‘২৫ (চূড়ান্ত) মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
আগষ্ট-‘২৫ (চূড়ান্ত) মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ (%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
1
গাখীৰঃ জুলীয়া
6.42
185.9
186.5
191.0
191.4
2.74
2.63
2
চাউল – অন্যান্য উৎস
4.38
194.5
195.7
197.5
197.6
1.54
0.97
3
ঘেঁহু/আটা – অন্যান্য উৎস
2.56
198.5
199.9
207.2
208.5
4.38
4.30
4
বাহনৰ বাবে পেট্ৰ’ল
2.19
140.0
140.0
140.2
140.2
0.14
0.14
5
সৰিয়হৰ তেল
1.33
154.6
155.9
185.5
193.6
19.99
24.18
6
এলপিজি
1.29
181.6
181.6
192.6
192.7
6.06
6.11
7
মাছ
1.27
214.2
211.3
223.3
218.1
4.25
3.22
8
ৰিফাইন অইল
1.26
147.0
146.2
180.2
180.5
22.59
23.46
9
চিকেন
1.23
236.4
217.6
213.9
211.1
-9.52
-2.99
10
চেনি - অন্যান্য উৎস
1.13
125.6
125.9
129.9
130.8
3.42
3.89
11
সোণ
1.08
240.3
237.4
326.9
333.0
36.04
40.27
12
আলু
0.98
278.9
282.4
183.1
178.5
-34.35
-36.79
13
চাহ: পাত
0.96
182.4
183.1
189.3
189.6
3.78
3.55
14
বিস্কুট, চকলেট আদি।
0.88
158.5
158.9
165.7
166.2
4.54
4.59
15
ৱাছিং চপ/চ’ডা/পাউদাৰ
0.87
172.0
171.9
172.8
172.9
0.47
0.58
16
ৰহৰ
0.80
259.0
259.3
186.4
183.2
-28.03
-29.35
17
ছাগলীৰ মাংস/মাটন
0.79
247.0
246.3
256.6
256.4
3.89
4.10
18
মটৰ চাইকেল, স্কুটাৰ
0.79
190.2
190.8
197.5
198.1
3.84
3.83
19
পিঁয়াজ
0.64
317.0
341.9
206.5
208.1
-34.86
-39.13
20
বিলাহী
0.57
346.2
246.4
228.3
288.1
-34.06
16.92
21
ঘিউ
0.47
195.2
195.4
202.1
202.4
3.53
3.58
22
আপেল
0.47
175.2
176.2
209.0
176.0
19.29
-0.11
23
কণী
0.43
194.3
189.0
198.6
194.9
2.21
3.12
24
জিৰা
0.37
260.7
256.4
219.3
217.3
-15.88
-15.25
25
বাহনৰ বাবে ডিজেল
0.15
188.8
188.8
189.1
189.1
0.16
0.16
26
ৰূপ
0.11
174.7
167.7
212.8
221.0
21.81
31.78
27
নাৰিকল
0.10
185.5
186.5
298.4
323.4
60.86
73.40
28
নাৰিকল তেল
0.08
216.9
226.7
503.9
528.4
132.32
133.08
পৰিশিষ্ট VI
জানুৱাৰী, ২০১৩-ৰ পৰা সৰ্বভাৰতীয় সাধাৰণ চিপিআই-ৰ বাবে সময় শৃংখলা তথ্য (Base 2012 =100)
বৰ্ষ
জানুৱাৰী
ফেব্ৰুৱাৰী
মাৰ্চ
এপ্ৰিল
মে
জুন
জুলাই
আগষ্ট
ছেপ্টেম্বৰ
অক্টোবৰ
নৱেম্বৰ
ডিচেম্বৰ
2013
104.6
105.3
105.5
106.1
106.9
109.3
111.0
112.4
113.7
114.8
116.3
114.5
2014
113.6
113.6
114.2
115.1
115.8
116.7
119.2
120.3
120.1
120.1
120.1
119.4
2015
119.5
119.7
120.2
120.7
121.6
123.0
123.6
124.8
125.4
126.1
126.6
126.1
2016
126.3
126.0
126.0
127.3
128.6
130.1
131.1
131.1
130.9
131.4
131.2
130.4
2017
130.3
130.6
130.9
131.1
131.4
132.0
134.2
135.4
135.2
136.1
137.6
137.2
2018
136.9
136.4
136.5
137.1
137.8
138.5
139.8
140.4
140.2
140.7
140.8
140.1
2019
139.6
139.9
140.4
141.2
142.0
142.9
144.2
145.0
145.8
147.2
148.6
150.4
2020
150.2
149.1
148.6
151.4
150.9
151.8
153.9
154.7
156.4
158.4
158.9
157.3
2021
156.3
156.6
156.8
157.8
160.4
161.3
162.5
162.9
163.2
165.5
166.7
166.2
2022
165.7
166.1
167.7
170.1
171.7
172.6
173.4
174.3
175.3
176.7
176.5
175.7
2023
176.5
176.8
177.2
178.1
179.1
181.0
186.3
186.2
184.1
185.3
186.3
185.7
2024
185.5
185.8
185.8
186.7
187.7
190.2
193.0
193.0
194.2
196.8
196.5
195.4
2025
193.4
192.5
192.0
192.6
193.0
194.2
196.1
197.0*
পৰিশিষ্ট VII
জানুৱাৰী, ২০১৪-ৰ পৰা সাধাৰণ চিপিআই-ৰ ভিত্তিত (Base 2012=100) সৰ্বভাৰতীয় বছৰি মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰৰ (%) সময় শৃংখলা তথ্য
বৰ্ষ
জানুৱাৰী
ফেব্ৰুৱাৰী
মাৰ্চ
এপ্ৰিল
মে
জুন
জুলাই
আগষ্ট
ছেপ্টেম্বৰ
অক্টোবৰ
নৱেম্বৰ
ডিচেম্বৰ
2014
8.60
7.88
8.25
8.48
8.33
6.77
7.39
7.03
5.63
4.62
3.27
4.28
2015
5.19
5.37
5.25
4.87
5.01
5.40
3.69
3.74
4.41
5.00
5.41
5.61
2016
5.69
5.26
4.83
5.47
5.76
5.77
6.07
5.05
4.39
4.20
3.63
3.41
2017
3.17
3.65
3.89
2.99
2.18
1.46
2.36
3.28
3.28
3.58
4.88
5.21
2018
5.07
4.44
4.28
4.58
4.87
4.92
4.17
3.69
3.70
3.38
2.33
2.11
2019
1.97
2.57
2.86
2.99
3.05
3.18
3.15
3.28
3.99
4.62
5.54
7.35
2020
7.59
6.58
5.84
-
-
6.23
6.73
6.69
7.27
7.61
6.93
4.59
2021
4.06
5.03
5.52
4.23
6.30
6.26
5.59
5.30
4.35
4.48
4.91
5.66
2022
6.01
6.07
6.95
7.79
7.04
7.01
6.71
7.00
7.41
6.77
5.88
5.72
2023
6.52
6.44
5.66
4.70
4.31
4.87
7.44
6.83
5.02
4.87
5.55
5.69
2024
5.10
5.09
4.85
4.83
4.80
5.08
3.60
3.65
5.49
6.21
5.48
5.22
2025
4.26
3.61
3.34
3.16
2.82
2.10
1.61
2.07*
পিডিএফ-ৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰক