Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Samudra se Samriddhi’ event, inaugurates & lays foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat
For peace, stability and prosperity in the world, India must become self-reliant: PM
Chips or ships, we must make them in India: PM
A historic decision has been taken to strengthen India's maritime sector, the government now recognises large ships as infrastructure: PM
India's coastlines will become gateways to the nation's prosperity: PM
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated & laid the foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat today. Addressing the ‘Samudra se Samriddhi’ event, the Prime Minister welcomed all the dignitaries and the people. Acknowledging the birthday wishes sent to him on 17th September, stating that the affection received from the people is a great source of strength, the Prime Minister highlighted that the nation is observing Seva Pakhwada from Vishwakarma Jayanti to Gandhi Jayanti, i.e., from 17th September to 2nd October. He remarked that several service-oriented activities have taken place in Gujarat over the past 2–3 days. The Prime Minister noted that blood donation camps have been organised at hundreds of locations, with one lakh individuals having donated blood so far. He added that cleanliness drives have been conducted across numerous cities, with lakhs of citizens actively participating. Shri Modi informed that over 30,000 health camps have been set up across the state, providing medical check-ups and treatment to the public and women in particular. He extended his appreciation and gratitude to everyone involved in service activities across the country.
Prime Minister began by paying tribute to Krishnakumarsinh Ji, recalling his noble legacy and remarked that Krishnakumarsinh Ji made a significant contribution to India’s unity by aligning with the mission of Sardar Vallabhbhai Patel. He highlighted that inspired by such great patriots, the nation continues to strengthen the spirit of unity. The Prime Minister emphasized that the resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat is being reinforced through these collective efforts.
Mentioning that he arrived in Bhavnagar at a time when the auspicious festival of Navratri is about to begin, Shri Modi stated that due to the reduction in GST, markets will witness increased vibrancy and festive enthusiasm. In this celebratory atmosphere, the Prime Minister highlighted that the nation is celebrating a grand festival of Samudra se Samriddhi. He emphasized that 21st-century India views the ocean as a major avenue of opportunity. Shri Modi informed that projects worth thousands of crores have just been inaugurated and foundation stones laid to accelerate port-led development. He added that to promote cruise tourism, the International Cruise Terminal in Mumbai has also been inaugurated today. The Prime Minister noted that development projects linked to Bhavnagar and Gujarat have also commenced and extended his heartfelt wishes to all citizens and the people of Gujarat.
“India is moving forward with the spirit of global brotherhood and India has no major enemy in the world today, but in true terms, India’s biggest adversary is dependence on other nations”, stated the Prime Minister emphasizing that this dependency must be collectively defeated. He reiterated that greater foreign dependence leads to greater national failure. For global peace, stability, and prosperity, the world’s most populous country must become self-reliant. He cautioned that reliance on others compromises national self-respect. Shri Modi asserted that the future of 140 crore Indians cannot be left to external forces, nor can the resolve for national development be based on foreign dependency. He stressed that the future of coming generations must not be put at risk. He declared that the solution to a hundred problems is one—building an Atmanirbhar Bharat. To achieve this, India must confront challenges, reduce external dependence, and demonstrate true self-reliance.
Underscoring that India has never lacked capability, Shri Modi remarked that after independence, the then ruling party consistently ignored the country’s inherent strengths. As a result, even after six to seven decades of freedom, India could not achieve the success it truly deserved. The Prime Minister identified two major reasons for this: prolonged entanglement in the license-quota regime and isolation from global markets. He added that when the era of globalization arrived, the then ruling governments focused solely on imports, which led to scams worth thousands of crores. Shri Modi emphasized that these policies caused significant harm to India’s youth and prevented the nation’s true potential from emerging.
Citing India's shipping sector as a major example of the damage caused by flawed policies, Shri Modi remarked that India was historically a leading maritime power and one of the world’s largest shipbuilding hubs. Ships built in India’s coastal states once powered domestic and global trade. Even fifty years ago, India used domestically built ships, with over 40 percent of import-export conducted through them. The Prime Minister criticized the current opposition party stating that the shipping sector later fell victim to their misguided policies and instead of strengthening domestic shipbuilding, they preferred paying freight to foreign vessels. This led to the collapse of India’s shipbuilding ecosystem and forced dependence on foreign ships. As a result, the share of Indian ships in trade dropped from 40 percent to just 5 percent. The Prime Minister emphasized that today, 95 percent of India’s trade relies on foreign ships—a dependency that has caused significant loss to the nation.
Presenting some figures before the nation, Shri Modi remarked that citizens will be shocked to know that India pays nearly $75 billion —approximately six lakh crore rupees—every year to foreign shipping companies for shipping services. The Prime Minister highlighted that this amount is nearly equivalent to India’s current defence budget. He urged the public to imagine how much money has been paid as freight to other countries over the past seven decades. He pointed out that this outflow of funds has created millions of jobs abroad. Shri Modi emphasized that if even a small portion of this expenditure had been invested by earlier governments in India’s shipping industry, the world today would be using Indian ships, and India would be earning lakhs of crores in shipping services.
“If India is to become a developed nation by 2047, it must become self-reliant, there is no alternative to self-reliance and that all 140 crore citizens must commit to the same resolve—whether it is chips or ships, they must be made in India”, emphasised the Prime Minister, remarking that with this vision, India’s maritime sector is now moving towards next-generation reforms. He announced that from today, all major ports in the country will be freed from multiple documents and fragmented processes. The implementation of ‘One Nation, One Document’ and ‘One Nation, One Port’ Process will simplify trade and commerce. Shri Modi highlighted that during the recent Monsoon Session, several outdated laws from the colonial era were amended. He informed that a series of reforms have been initiated in the maritime sector, and five maritime laws have been introduced in a new form. These laws will bring major changes in shipping and port governance.
Underlining that India has been an expert in building large ships for centuries, the PM remarked that next-generation reforms will help revive this forgotten legacy. He highlighted that in the past decade, more than 40 ships and submarines have been inducted into the Navy, and barring one or two, all have been built in India. He noted that the massive INS Vikrant was also constructed domestically, including the high-quality steel used in its production. Shri Modi emphasized that India possesses the capability and lacks no skill. He assured the nation that the political will required to build large ships is firmly in place.
Highlighting that a historic decision was taken yesterday to strengthen India’s maritime sector, Shri Modi announced a major policy reform under which large ships have now been accorded infrastructure status. He remarked that when a sector receives infrastructure recognition, it gains significant advantages. The PM highlighted that shipbuilding companies will now find it easier to secure loans from banks and will benefit from reduced interest rates. All benefits associated with infrastructure financing will now be extended to these shipbuilding enterprises. Shri Modi emphasized that this decision will reduce the financial burden on Indian shipping companies and help them compete more effectively in the global market.
Emphasising that to make India a major maritime power, the Government is working on three major schemes, the PM remarked that these initiatives will ease financial support for the shipbuilding sector, help shipyards adopt modern technology, and improve design and quality standards. He informed that over ₹70,000 crore will be invested in these schemes in the coming years.
Recalling that in 2007, during his tenure as Chief Minister of Gujarat, a major seminar was held in Gujarat to explore shipbuilding opportunities, Shri Modi remarked that it was during that period that Gujarat extended support to develop a shipbuilding ecosystem. He stated that India is now taking comprehensive steps to promote shipbuilding nationwide. He emphasized that shipbuilding is not an ordinary industry; it is globally referred to as the “Mother of All Industries” because it drives the growth of multiple allied sectors. The Prime Minister highlighted that industries such as steel, machinery, electronics, textiles, paints, and IT systems are all supported by the shipping sector. He noted that this creates significant benefits for small and medium enterprises (MSMEs). Citing research, the Prime Minister stated that every rupee invested in shipbuilding generates nearly double the economic return. He added that every job created in a shipyard leads to six to seven new jobs in the supply chain, meaning 100 shipbuilding jobs can result in over 600 jobs in related sectors, underscoring the massive multiplier effect of the shipbuilding industry.
Prime Minister further stated that focused efforts are being made to strengthen the essential skill sets required for shipbuilding. He remarked that India’s Industrial Training Institutes (ITIs) will play a key role in this initiative, and the Maritime University’s contribution will be further expanded. Shri Modi highlighted that in recent years, new frameworks have been developed through coordination between the Navy and NCC in coastal areas. He added that NCC cadets will now be prepared not only for naval roles but also for responsibilities in the commercial maritime sector.
Stressing that today’s India is moving forward with a distinct momentum, the PM remarked that the nation not only sets ambitious goals but also achieves them ahead of schedule. In the solar sector, India is meeting its targets four to five years in advance. Shri Modi highlighted that the objectives set eleven years ago for port-led development are now being met with remarkable success. He informed that large ports are being developed across the country to accommodate large vessels, and connectivity is being enhanced through initiatives like Sagarmala.
Noting that in the past eleven years, India has doubled its port capacity, Shri Modi highlighted that prior to 2014, the average ship turn-around time in India was two days, whereas today it has been reduced to less than one day. He informed that new and large ports are being constructed across the country. He remarked that recently, India’s first deep-water container trans-shipment port has commenced operations in Kerala. Additionally, the PM announced that the Vadhavan Port in Maharashtra is being developed at a cost exceeding ₹75,000 crore, and it will rank among the top ten ports in the world.
Mentioning that India currently accounts for 10 percent of global maritime trade, Shri Modi emphasized the need to increase this share and declared that by 2047, India aims to triple its participation in global sea trade—and will achieve it.
The Prime Minister remarked that as maritime trade expands, the number of Indian seafarers is also rising. He described these professionals as hardworking individuals who operate ships, manage engines and machinery, and oversee loading and unloading operations at sea. A decade ago, India had fewer than 1.25 lakh seafarers. Today, that number has crossed three lakh. Shri Modi highlighted that India now ranks among the top three countries globally in supplying the highest number of seafarers and added that India’s growing shipbuilding industry is also strengthening global capabilities.
Underscoring that India possesses a rich maritime heritage, symbolized by its fishermen and ancient port cities, Shri Modi remarked that Bhavnagar and the Saurashtra region are prominent examples of this legacy. The Prime Minister emphasized the importance of preserving and showcasing this heritage for future generations and the world. He announced that a world-class maritime museum is being developed at Lothal, which, like the Statue of Unity, will become a new symbol of India’s identity.
“India’s coastlines will become gateways to national prosperity”, exclaimed the Prime Minister. He expressed happiness that Gujarat’s coastline is once again proving to be a boon for the region. He remarked that this entire area is now setting a new benchmark for port-led development in the country. Shri Modi highlighted that 40 percent of the cargo arriving via sea routes in India is handled by Gujarat’s ports and these ports will soon benefit from the Dedicated Freight Corridor, which will enable faster movement of goods to other parts of the country and further enhance port efficiency.
Shri Modi stated that a robust ship-breaking ecosystem is emerging in the region, with the Alang Ship Breaking Yard serving as a prime example. He remarked that this sector is generating significant employment opportunities for the youth.
The Prime Minister emphasized that to build a developed India, rapid progress is needed across all sectors. He reiterated that the path to a developed India passes through self-reliance. He urged citizens to remember that whatever they buy should be indigenous, and whatever they sell should also be indigenous. Addressing shopkeepers, Shri Modi encouraged them to display posters in their shops reading: “Say with pride, this is Swadeshi.” He concluded by stating that this collective effort will transform every festival into a celebration of India’s prosperity, and extended his best wishes to all on the occasion of Navratri.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers, Shri C. R. Patil, Shri Sarbananda Sonowal, Dr. Mansukh Mandaviya, Shri Shantanu Thakur, Smt Nimuben Bambhaniya were present among other dignitaries at the event.
Background
In a major boost to the maritime sector, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects related to the maritime sector worth over Rs 34,200 crore. He inaugurated the Mumbai International Cruise Terminal at Indira Dock. He laid the foundation stone of a new container terminal and associated facilities at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata; new container berth, cargo handling facilities, and associated developments at Paradip Port; the Tuna Tekra Multi-Cargo Terminal; firefighting facilities and modern road connectivity at Kamarajar Port, Ennore; coastal protection works including sea-walls and revetments at Chennai Port; sea-wall construction at Car Nicobar Island; a multi-purpose cargo berth and Green Bio-Methanol Plant at Deendayal Port, Kandla; and ship repair facilities at Patna and Varanasi.
In line with his commitment to holistic and sustainable development, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects of the central and state government, worth over Rs 26,354 crore, catering to various sectors in Gujarat. He inaugurated HPLNG Regasification Terminal at Chhara Port, Acrylics & Oxo Alcohol Project at Gujarat IOCL Refinery, the 600 MW Green Shoe Initiative, PM-KUSUM 475 MW Component C solar feeder for farmers, the 45 MW Badeli Solar PV Project, complete solarization of Dhordo village among others. He laid the foundation stone of LNG infrastructure, additional renewable energy projects, coastal protection works, highways, and healthcare and urban transport projects, including expansions at Sir T. General Hospital in Bhavnagar, Guru Govind Sinh Government Hospital at Jamnagar, and the four-laning of 70 km of national highways.
Prime Minister will also undertake an aerial survey of the Dholera Special Investment Region (DSIR), envisioned as a greenfield industrial city built around sustainable industrialization, smart infrastructure, and global investment. He will also visit and review the progress of National Maritime Heritage Complex (NHMC), at Lothal, being developed at a cost of around Rs 4,500 crore, to celebrate and preserve India’s ancient maritime traditions and serve as a centre for tourism, research, education and skill development.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী ভাবনগরদা ‘সমুদ্র সে সমরিদ্ধী’ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে, লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
মালেমদা শান্তি লৈনবা, তুংদু-লৈতানবা অমসুং নুংঙাই য়াইফনবা, ভারত অত্মনির্ভর ওইগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
চিপশিং নত্ত্রগা জহাজশিং, ঐখোয়না মখোয় ভারত্ত শাগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর ফগৎনবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমা লৌরে, হৌজিক সরকারনা অচৌবা জহাজশিং ইনফ্রাষ্ট্রকচর ওইনা লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী সমুদ্র মপানশিং লৈবাক অসি নুংঙাই য়াইফনবা থোঙ্গালশিং ওইরগনি: প্রধান মন্ত্রী
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী ভাবনগরদা লুপা করোর ৩৪,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ‘সমুদ্র সে সমরিদ্ধী’ থৌরমদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সেপ্তেম্বর ১৭ দা মহাক্কী মপোক নুমিত্ত মহাক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীরকখিবা অদু থৌনাগী অচৌবা হৌরকফম অমা ওইরে। লৈবাক অসিনা সেপ্তেম্বর ১৭ দগী ওক্তোবর ২ ফাওবা হায়বদি বিশ্বাকর্মা জয়েন্তিদগী গান্ধী জয়েন্তি ফাওবা সেবা পাখৱারা পাংথোক্লি।
হৌখিবা নুমিৎ ২-৩ অসিদা গুজরাত্ত মীয়ামগী থবক কয়া পাংথোকখ্রে। মীওই লাখ ১ হেন্না ঈ পীদুনা মফম কয়াদা ঈ পীবগী কেম্পশিং পাংথোকখ্রে। মীওই লাখ কয়া থৱায় য়াওনা শরুক য়াদুনা মফম কয়াদা লু-নানবগী থবকশিং পাংথোকখ্রে। রাজ্য শীনবা থুংনা হেল্থ কেম্প ৩০,০০০ হেন্না পাংথোক্তুনা মীয়াম অমসুং মরুওইনা নুপীশিংগী মেদিকেল চেক-অপশিং অমসুং লায়য়েংবা পাংথোকখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংনা অসিগুম্বা থবকশিং শরুক য়ারিবা মীওইশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কৃষ্ণকুমারসিনহা জিগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরদার ভল্লবভাই পতেলগী মীৎয়েংগা পুন্না চৎমিন্নদুনা ভারতকী অপুনবা শক্তম শাগৎপদা কৃষ্ণকুমারসিনহা জিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। মহাকগুম্বা মরৈবাক নিংবা মীওইশিংগী ইথিলদগী, লৈবাক অসিনা মখা তানা অপুনবগী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। অপুনবা থবকশিং অসিনা এক ভারত, শ্রেস্থা ভারতকী ৱাশক অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
শেংলবা নবরাত্রি কুহ্মৈ হৌরমদাইদা মহাক্না ভাবনগরদা থুংলবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জি.এস.তি হন্থবদগী, কৈথেলশিং হরাওবা হেনগৎলকপা উরগনি। কুহ্মৈগী মতম অসিদা, লৈবাক অসিনা ‘সমুদ্র সে সমরিদ্ধী’ গী অচৌবা কুহ্মৈ অমা পাংথোক্লি। ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা সমুদ্র অসি অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইনা উরি। হিথাংফম্না লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। ক্রুইজ তুরিজম চাউখৎনবা, ঙসি মুম্বাইদা ইন্তরনেসনেল ক্রুইজ তর্মিনেলসু শঙ্গারে। ভাবনগর অমসুং গুজরাতকা মরী লৈনবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংসু হৌদোক্লে অমসুং গুজরাতকী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী মচিন-মনাও ওইবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং ঙসিগী মালেমদা ভারতকী অচৌবা য়েক্নবা অমতা লৈতে, অদুবু তশেংনা হায়রবদা, ভারতকী অচৌবা য়েক্নবদি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মখা পোনবনি। মখা পোনবা অসি অপুনবা ওইনা মাইথিবা পীগদবনি। মপানগী কা হেন্না মখা পোনবা অসিনা লৈবাক অসিগী অচৌবা মাইথিবা ওইহল্লি। মালেমগী শান্তি, তুংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা, মালেমদা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক অসি মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙমগদবনি। অতোপ্পশিংগী মখা পোনবা অসিনা লৈবাক্কী মিংচৎ থিহল্লি। ভারতমচা করোর ১৪০ গী মরাইবক মপানগী শাফুশিংদা শীন্নবা য়ারোই নত্ত্রগা মপানগী মখা পোন্দুনা লৈবাক চাউখৎনবা ৱারেপ লৌবা য়ারোই। তুংগী মীরোলশিংগী ফিবম খুদোংথিবা মওংদা থম্লোইদবনি। খুদোংচাদবা চা কয়াগী পাম্বৈ অমদি-অত্মানির্ভর ভারত অমা শেমগৎপনি। মসি ফংনবা,ভারতনা শিংনবশিং মায়োক্নগদবনি, মপানগী মখা পোনবা হন্থহনগদবনি অমসুং অশেংবা অত্মনির্ভর উৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কৈদৌঙৈদা ভারতকী থৌনা ৱাৎতে। নিংতম্লবা মতুংদা মতম অদুগী সরকার পায়বা দলনা লৈবাক অসিগী নুঙগী মপাঙ্গল মীরাইখি। মসিগী ফল ওইনা, নিংতম্বা মতুং চহি ৬০-৭০ ফাওবা, ভারতনা তশেংনা ফংফম থোকপা মাইপাকপা ফংখিদে। মসিগী মরুওইবা অচৌবা মরম অনিদি; মতম শাংনা লাইসেন্স-কোতাগী চৎনবী লৈখিবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদগী নাইতোম লৈখিবনি। গ্লোবেলাইজেসনগী মতম লাকপদা, মতম অদুগী সরকারশিংনা মপান্দগী পুশিল্লকপা খক্তদা মীৎয়েং থমখি, মসিনা লুপা করোর কয়া লিশিং কয়াগী স্কামশিং থোকহনখি। হায়রিবা থৌশিলশিং অদুনা ভারতকী নহারোলশিং মাঙহনখি অমসুং লৈবাক অসিগী মতিং ফুদোকপা ঙমহনখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অরানবা থৌশিলশিংনা অমাঙবা থোকহনখিবগী অচৌবা খুদম অমদি ভারতকী সিপ্পিং সেক্তর অসিনি। পুৱারিগী ওইনা ভারত সমুদ্রঘী অচৌবা শক্তি অমনি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা জহাজ শাবা মফমশিংগী মনুংদা অমনি। ভারতকী সমুদ্র মপানগী রাজ্যশিংদা শাবা জহাজশিংনা মতম অমদা লৈবাক মনুংগী অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক্কী শক্তি পায়খি। চহি ৫০ গী মমাঙদা ফাওবা, ভারতনা জহাজশিং শারমখি, ইম্পোর্ত-এক্সপোর্তকী চাদা ৪০ মখোয়গী খুৎথাংদা পাংথোকখি। মখোয়গী অরানবা থৌশিলশিংনা লৈবাক অসিদা জহাজ শাবা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মহুত্ত, মপান লৈবাক্কী জহাজশিংদা মখোয়না ভারা পীবনা হেন্না পামখি। মসিনা ভারতকী জহাজ শাবগী থবক মরাই চাইথহনখি অমসুং নমদুনা মপান লৈবাক্কী জহাজশিংগী মখা পোনখি। মসিগী ফল ওইনা, ললোন-ইতিক্ত ভারতকী জহাজগী চাকথুং চাদা ৪০ দগী চাদা ৫ দা হন্থরকখি। ঙসিদি ভারতকী ললোন-ইতিক্কী চাদা ৯৫ মপান লৈবাক্কী জহাজশিংগী মখা পোল্লে। মসিনা লৈবাক অসিগী অচৌবা মাঙজবা ওইহল্লে।
মীয়াম মমাঙদা মশিং খর পুথোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জহাজদা পোৎ-চৈ পুবগী ভারা ওইনা মপান লৈবাক্কী সিপ্পিং কম্পেনিশিংদা ভারতনা চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ ৬ রোম পীরি। শেনফম অসি চাউরাক্না ভারতকী হৌজিক ওইরিবা দিফেন্সকী বজেতকা মান্নরে। হৌখিবা চহি ৭০ দা মপান লৈবাকশিংদা ভারা ওইনা শেন কয়া য়াম্না পীখিবগে হায়বা মীয়াম খন্দুনা য়েংউ। চাদিং অসিগী অপীকপা শরুক খর করিগুম্বা মমাঙগী সরকারশিংনা ভারতকী সিপ্পিং ইন্দষ্ট্রিদা থাদরম্লবদি, হৌজিক মালেম্না ভারতকী জহাজশিং শীজিন্নগনি অমসুং সিপ্পিংগী থবকশিংগীদমক ভারতনা লুপা করোর লাখ কয়া তানবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা ভারতনা ২০৪৭ দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরবদি, লৈবাক অসি অত্মনির্ভর ওইগদবনি, অত্মনির্ভর ওইবগী মহুৎশীনবা ঙম্বা অমতা লৈতে অমসুং ৱাশক অসি ঙাক্নবা ভারতমচা করোর ১৪০ না থবক পায়খৎকদবনি, চিপশিং নত্ত্রগা জহাজশিং, ঐখোয়না মখোয় ভারত্ত শাগদবনি। পান্দম অসিগা লোয়ননা হৌজিক ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর তুংগী মীরোলশিংগী অহোংবশিংগী মাইকৈদা চঙশিল্লে। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা মরুওইবা হিথাংফমশিং চে-চাং কয়ারক পীশিনবা অমসুং থবক মচিৎ-মচিৎ পাংথোকপা লৈররোই। ‘ৱান নেসন, ৱান দোকুমেন্ত’ অমসুং ‘ৱান নেসন, ৱান পোর্ত’ চৎনবনা ললোন-ইতিক্কী থবক লাইহল্লগনি। হন্দক্কী নোংজু মীফমদা লোয়লম লৈঙাক মতমগী অরিবা আইনশিং লৌথোক্লে। মেরিতাইম সেক্তরদা অনৌবা অওনবা কয়া পুরক্লে অমসুং অনৌবা মওং অমদা মেরিতাইম লোল মঙা হৌদোক্লে। আইনশিং অসিনা সিপ্পিং অমসুং হিথাংফমগী থবকশিংদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্লগনি। চহি চা কয়া ভারত অচৌবা জহাজশিং শাবগী অখঙ-অহৈ অমনি। অনৌবা অওনবশিংনা কাউথোকখ্রবা থবকশিং অসি অমুক হিঙ্গৎহনগনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, জহাজ অমসুং সবমেরিন ৪০ হেন্না নেভিদা শীন্নরে অমসুং অমা নত্ত্রগা অনি নত্তনা অতৈদি ভারত্ত শাবনি। চাউরবা আই.এন.এস বিক্রান্তসু লৈবাক অসিদা শারে অমসুং মসি শানবা অফবা মখলগী ষ্টিল লৈবাক অসিদা পুথোকখি। ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং লৌশিং ৱাৎপা লৈতে। অচৌবা জহাজশিং শানবা রাজনিতিগী অচেৎপা ফিরেপ দরকার ওই।
ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎনবা ঙরাং পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর ফগৎনবা পুৱারি ওইরবা ৱারেপ অমা লৌরে, হৌজিক সরকারনা অচৌবা জহাজশিং ইনফ্রাষ্ট্রকচর ওইনা লৌরে। হৌজিক জহাজ শাবা কম্পেনিশিং বেঙ্কশিংদগী লাইনা লোনশিং লৌবা য়ারগনি অমসুং হন্থবা শেন্দোয়গী খুদোংচাবা ফংলগনি। ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা শেন থাদবগা মরী লৈনবা খুদোংচাবা খুদিংমক জহাজ শাবা কম্পেনিশিংনা ফংলগনি। ৱারেপ অসিনা ভারতকী জহাজ শাবা কম্পেনিশিংগী শেন-থুমগী পোৎলুম হন্থরগনি অমসুং মালেমগী কৈথেলদা লাম্বা তৌনবদা মখোয়গী মতেং পাংলগনি। ভারত মেরিতাইমগী অচৌবা শক্তি অমা ওইনবা, সরকারনা স্কিম অহুম পায়খৎলে। স্কিমশিং অদুনা জহাজ শাবগী সেক্তরদা শেন্থং পীগনি, সিপয়ার্দশিংনা অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি অমসুং দিজাইন অমসুং মগুন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। লাক্লিবা চহিশিংদা স্কিমশিং অসিগী লুপা করোর ৭০,০০০ হেন্না থাদরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈ মনুং ২০০৭ দা, জহাজ শাবগী খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা অপীকপা সেমিনার অমা গুজরাত্ত পাংথোকখি। মতম অদুদা গুজরাতনা জহাজ শাবগী থবক পায়খৎপদা মতেং পাংখি। লৈবাক শীনবা থুংনা জহাজ শাবগী থবকশিং য়োকখৎনবা হৌজিক ভারতনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে। জহাজ শাবা অসি ইচম চম্বা ইন্দষ্ট্রি অমা নত্তে, মসি মালেম্না “উদ্যোগ খুদিংমক্কী মমানি” হায়না লৌনরি, মরমদি মসিনা মরী লৈনবা সেক্তরশিং চাউখৎহল্লি। ষ্ট্রিল, মেছিন্নরি, ইলেক্ত্রোনিক্স, তেক্সতাইলশিং, পেন্তশিং অমসুং আই.তিগী থবকশিংগুম্বা উদ্যোগশিং সিপ্পিং সেক্তরনা শৌগৎলি। মসিনা এম.এস.এম.ইশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরি। থিজিনবগী মতুংইন্না, জহাজ শাবদা থাদবা লুপা ১ খুদিংগী শেন-থুমগী কান্নবা শরুক অনি ফংই হায়রি। সিপয়ার্দ অমদা থবক অমা পীবা খুদিংগী সপ্লাই চেন্দা অনৌবা থবক ৬-৭ ফংহল্লি, হায়বদি জহাজ শাবগী থবক ১০০ না মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা থবক ৬০০ হেন্না পীবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জহাজ শাবগী তঙাইফদবা লৌশিং লৈহন্নবা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে। থবক অসিদা ভারতকী আই.তি.আইশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং মেরিতাইম য়ুনিভর্সিতিগী মতেংনা থবক অসি মখা তানা পাকথোক-চাউথোকহনগনি। সমুদ্র মপানগী লমদমশিংদা নেভি অমসুং এন.সি.সিগী মরক্ত থবক তৌমিন্নদুনা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌজিক এন.সি.সি কেদেদশিংনা নেভিগী থৌদাংশিং খক্তগী শেম-শাবা খক নত্তনা ললোন-ইতিক্কী মেরিতাইম সেক্তরগী থৌদাংসু লৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সোলার সেক্তরদা ভারতনা মসিগী পান্দমশিং চহি মঙা ঙনখৎনা ফংবা ঙম্লে। হিথাংফম্না লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবা চহি ১১ গী মমাঙদা থমখিবা পান্দম অদু মাইপাক্না ফংলে। অচৌবা জহাজ চঙবা য়ানবা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা অচৌবা হিথাংফমশিং শেমগৎলে অমসুং সাগরমালাগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লে। হৌখিবা চহি ১১ দা লৈবাক অসিগী হিথাংফমগী থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনি হেনগৎলে। ২০১৪ গী মমাঙদা, চাংচৎ অমদা ভারত্ত জহাজগী তর্ন-এরাউন্দ তাইম নুমিৎ নিনি চঙখি, অদুবু ঙসিদি মসি নোংমা ফাদ্রে। লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা অমসুং অচৌবা হিথাংফমশিং শারে। হন্দক কেরলাদা ভারতকী অহানবা দিপ-ৱাতর কন্তেন্নর ত্রান্স-সিপমেন্ত পোর্ত থবক হৌখ্রে। মহারাষ্ট্রাদা ভধাবন হিথাংফম লুপা করোর ৭৫,০০০ হেন্না চঙনা শেমগৎলে অমসুং মসি মালেমদা মকোক থোঙবা হিথাংফম ১০ গী মনুং চল্লগনি। হৌজিক মালেমগী মেরিতাইম ত্রেদকী চাদা ১০ ভারত্ত পাংথোক্লি। মসিগী চাকথুং হেনগৎহনবা দরকার ওইরি অমসুং ২০৪৭ ফাওবগী মনুংদা, মালেমগী সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কী থবক্ত ভারতনা শরুক য়াবা শরুক অহুমদা হেনগৎনবা পান্দম থম্লি অমসুং মসি ফংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঈশিং লম্বীগী ললোন-ইতিক হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ভারতকী হিরোয় মশিংসু হেনগৎলক্লি। জহাজদা থবক তৌরিবশিং, ইঞ্জিনশিং অমসুং মেছিনশিং শেন্নরিবশিং, হাপ্পা অমসুং লৌথবগী থবকশিং শেন্নরিবশিং থবক শুবা কনবা মীওইশিংনি। চহি ১০ গী মমাংদা, ভারতকী হিরোয় লাখ ১.২৫ রোম লৈরমখি। ঙসি মশিং লাখ ৩ হেল্লে। মালেমদা হিরোয় মশিং খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওরে অমসুং ভারতকী জহাজ শাবগী উদ্যোগ চাউখৎপনা মালেমগী থবক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ইনাকখুল্লবা মেরিতাইম হেরিতেচ অমা লৈবগী খুদম লৈবাক অসিগী ঙামীশিং অমসুং অরিবা হিথাংফম সহরশিংনা ওইরি। ভাবনগর অমসুং সৌরাষ্ট্রা লমদম অসি পুৱারি অসিগী মতিক চাবা খুদমনি। তুংগী মীরোলশিংগীদমক অমসুং মালেমগীদমক হেরিতচ অসি ঙাক-শেনবা অমসুং উৎপা দরকার ওই। ষ্টেচু ওফ য়ুনিতিনা ভারতকী শক্তমগী অনৌবা খুদম অমা ওইবগুম্না, মালেম থাক্কী মেরিতাইম ম্যুজিম অমা ওইনা লোথাল শেমগৎলে। ভারতকী সমুদ্র মপানশিং লৈবাক অসি নুংঙাই য়াইফনবা থোঙ্গালশিং ওইরগনি। গুজরাতকী সমুদ্র মপান্না অমুক হন্না লমদম অসিগী বর অমা ওইরকপদা হরাওবা ফাওই। লৈবাক অসিদা হিথাংফম্না লুচিংবা চাউখৎনবগী অনৌবা থাক অমা শেমগৎনবা হৌজিক লমদম অসি শেম-শারে। সমুদ্র ফাওরগা ভারত্ত লাকপা কার্গোগী চাদা ৪০ গুজরাতকী হিথাংফমশিংদা থুংলি অমসুং হায়রিবা হিথাংফমশিং অসি অথুবা মতমদা দেদিকেতেদ ফ্রেদ কোরিদোরগী কান্নবা ফংলগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা পোৎ-চৈশিং য়াংনা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। অলাং সিপ ব্রিক্কিং য়ার্দনা অফবা খুদম অমা ওইনা, লমদম অসিদা জহাজ শিদোকপগী অফবা থবক অমা পায়খৎলি। সেক্তর অসিনা নহারোলশিংদা থবক মরাংকাইনা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা, হিরম খুদিংমক্ত য়াংনা চাউখৎপা দরকার ওইরে। বিকসিত ভারত অমগী লম্বী অত্মনির্ভর ফাওদুনা চৎকনি। মীয়াম্না পোৎ-চৈ লৈবা মতমদা লৈবাক অসিদা শাবা পোৎলমশিং নিংশিংগদবনি অমসুং মখোয়না লৈবাক অসিগী পোৎলমশিং লৈগদবনি। দুকান মপুশিংনা মখোয়গী দুকানশিংগী মমাংদা “মসি শ্বাদেসিনি, চাউথোক্না হায়সি” হায়না ইবা পোষ্টরশিং থেৎকদবনি। মসিগী অপুনবা থবক অসিনা কুহ্মৈ খুদিংমক ভারতকী নুংঙাই য়াইফবা ওইগনি অমসুং নবরাত্রিগী থৌরমদা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং, শ্রী সি.আর পতিল, শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল, দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, শ্রী সান্তনু থাকুর, শ্রীমতি নিমুবেন বামভানিয়া য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎনবা অচৌবা থবক অমদা, প্রধান মন্ত্রীনা মেরিতাইম সেক্তরগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৩৪,২০০ হেনবগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না ইন্দিরা দোক্ত মুম্বাই ইন্তরনেসনেল ক্রুইজ তর্মিনেল শঙ্গাখি। মহাক্না কোলকাতাগী শ্যামা প্রসাদ মুকর্জি পোর্ততা অনৌবা কন্তেন্নর তর্মিনেল অমা অমসুং মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং; পারাদিপ হিথাংফমদা অনৌবা কন্তেন্নর বার্দ, কার্গো পুথোক-পুশিনগী খুদোংচাবশিং অমসুং মরী লৈনবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং; কামারাজার হিথাংফম, ইন্নোরদা তুনা তেক্রা মল্তি-কার্গো তর্মিনেল; মৈ কন্নবা খুদোংচাবশিং অমসুং অনৌবা লম্বী; চেন্নাই হিথাংফমদা সমুদ্রগী চেকপলশিং অমসুং রিভেতমেন্তশিং; কার নিকোবর আইলেন্দদা সি-ৱাল শাবা; কন্দলাগী দিনদয়াল হিথাংফমদা মল্তি-পর্পজ কার্গ বার্থ অমসুং গ্রিন বাইও-মিথানোল প্লান্ত; অমসুং পাত্না অমসুং বারানসীদা জহাজ নৌনা শেমজিন্নবা খুদোংচাবশিং উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত্ত তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা লুপা করোর ২৬,৩৫৪ গী কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না ছারা হিথাংফমদা ঐচ.পি.এল.এন.জি রিগ্যাসতিফিকেসন তর্মিনেল, গুজরাত আই.ও.সি.এল রিফাইন্নরিদা এক্রাইলিক্স অমসুং ওক্সো অলকোহোল প্রোজেক, মেগাৱাত ৬০০ গী গ্রিন সু ইনিসিয়েতিপ, লৌমীশিংগী পি.এম-কুসুম মেগাৱাত ৪৭৫ কম্পোনেন্ত সি সোলার ফিদর, মেগাৱাত ৪৫ বাদেলি সোলার পি.ভি প্রোজেক, ধোরদো খুঙ্গং মপুংফানা সোলার ফংহনবগী থবক শঙ্গাখ্রে। মহাক্না এল.এন.জি ইনফ্রাষ্ট্রকচর, অহেনবা রিন্যুএবল ইনর্জি প্রোজেকশিং, কোষ্টেল প্রোতেক্সন থবকশিং, হায়ৱেশিং, জামনগরদা গুরু গোবিন্দ সিংহ গভর্নমেন্ত হোস্পিতাল অমসুং সার তি. জেনেরেল হোস্পিতাল পাকথোকপা য়াওনা অনা-লায়য়েং অমসুং সহরগী ত্রান্সপোর্ত প্রোজেকশিং অমসুং নেসনেল হায়ৱেশিংগী কিমি ৭০ লেন মরি ওনখৎপা য়াওনা প্রোজেক কয়া উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
গ্রিনফিল্দ ইন্দষ্ট্রিয়েল সিতি অমা ওইনা শেমগৎনবা অকোয়বদা উদ্যোগ শেমগৎনবা, স্মার্দ ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎনবা অমসুং মালেমগী ওইনা শেন থাদনবা, প্রধান মন্ত্রীনা ধোলেরা স্পিসিএল ইনভেষ্টমেন রিজন (দি এস আই আর) মথক্তগী য়েংগনি। ভারতকী অরিবা মেরিতাইমগী চৎনবীশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং হরাওবা ফোঙদোক্নবা অমসুং তুরিজম, রিছার্স, ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মফম অমা ওইহন্নবা, লুপা করোর ৪,৫০০ রোম চঙনা লোথালদা নেসনেল মেরিতাইম হেরিতেচ কমপ্লেক্স (এন ঐচ এম সি) শেমগৎলিবগী মফমদা প্রধান মন্ত্রী চৎকনি অমসুং ফিবম য়েংশিনগনি।