Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the ‘Samudra se Samriddhi’ event, inaugurates & lays foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat
For peace, stability and prosperity in the world, India must become self-reliant: PM
Chips or ships, we must make them in India: PM
A historic decision has been taken to strengthen India's maritime sector, the government now recognises large ships as infrastructure: PM
India's coastlines will become gateways to the nation's prosperity: PM
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated & laid the foundation stone of development works worth over Rs 34,200 crore in Bhavnagar, Gujarat today. Addressing the ‘Samudra se Samriddhi’ event, the Prime Minister welcomed all the dignitaries and the people. Acknowledging the birthday wishes sent to him on 17th September, stating that the affection received from the people is a great source of strength, the Prime Minister highlighted that the nation is observing Seva Pakhwada from Vishwakarma Jayanti to Gandhi Jayanti, i.e., from 17th September to 2nd October. He remarked that several service-oriented activities have taken place in Gujarat over the past 2–3 days. The Prime Minister noted that blood donation camps have been organised at hundreds of locations, with one lakh individuals having donated blood so far. He added that cleanliness drives have been conducted across numerous cities, with lakhs of citizens actively participating. Shri Modi informed that over 30,000 health camps have been set up across the state, providing medical check-ups and treatment to the public and women in particular. He extended his appreciation and gratitude to everyone involved in service activities across the country.
Prime Minister began by paying tribute to Krishnakumarsinh Ji, recalling his noble legacy and remarked that Krishnakumarsinh Ji made a significant contribution to India’s unity by aligning with the mission of Sardar Vallabhbhai Patel. He highlighted that inspired by such great patriots, the nation continues to strengthen the spirit of unity. The Prime Minister emphasized that the resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat is being reinforced through these collective efforts.
Mentioning that he arrived in Bhavnagar at a time when the auspicious festival of Navratri is about to begin, Shri Modi stated that due to the reduction in GST, markets will witness increased vibrancy and festive enthusiasm. In this celebratory atmosphere, the Prime Minister highlighted that the nation is celebrating a grand festival of Samudra se Samriddhi. He emphasized that 21st-century India views the ocean as a major avenue of opportunity. Shri Modi informed that projects worth thousands of crores have just been inaugurated and foundation stones laid to accelerate port-led development. He added that to promote cruise tourism, the International Cruise Terminal in Mumbai has also been inaugurated today. The Prime Minister noted that development projects linked to Bhavnagar and Gujarat have also commenced and extended his heartfelt wishes to all citizens and the people of Gujarat.
“India is moving forward with the spirit of global brotherhood and India has no major enemy in the world today, but in true terms, India’s biggest adversary is dependence on other nations”, stated the Prime Minister emphasizing that this dependency must be collectively defeated. He reiterated that greater foreign dependence leads to greater national failure. For global peace, stability, and prosperity, the world’s most populous country must become self-reliant. He cautioned that reliance on others compromises national self-respect. Shri Modi asserted that the future of 140 crore Indians cannot be left to external forces, nor can the resolve for national development be based on foreign dependency. He stressed that the future of coming generations must not be put at risk. He declared that the solution to a hundred problems is one—building an Atmanirbhar Bharat. To achieve this, India must confront challenges, reduce external dependence, and demonstrate true self-reliance.
Underscoring that India has never lacked capability, Shri Modi remarked that after independence, the then ruling party consistently ignored the country’s inherent strengths. As a result, even after six to seven decades of freedom, India could not achieve the success it truly deserved. The Prime Minister identified two major reasons for this: prolonged entanglement in the license-quota regime and isolation from global markets. He added that when the era of globalization arrived, the then ruling governments focused solely on imports, which led to scams worth thousands of crores. Shri Modi emphasized that these policies caused significant harm to India’s youth and prevented the nation’s true potential from emerging.
Citing India's shipping sector as a major example of the damage caused by flawed policies, Shri Modi remarked that India was historically a leading maritime power and one of the world’s largest shipbuilding hubs. Ships built in India’s coastal states once powered domestic and global trade. Even fifty years ago, India used domestically built ships, with over 40 percent of import-export conducted through them. The Prime Minister criticized the current opposition party stating that the shipping sector later fell victim to their misguided policies and instead of strengthening domestic shipbuilding, they preferred paying freight to foreign vessels. This led to the collapse of India’s shipbuilding ecosystem and forced dependence on foreign ships. As a result, the share of Indian ships in trade dropped from 40 percent to just 5 percent. The Prime Minister emphasized that today, 95 percent of India’s trade relies on foreign ships—a dependency that has caused significant loss to the nation.
Presenting some figures before the nation, Shri Modi remarked that citizens will be shocked to know that India pays nearly $75 billion —approximately six lakh crore rupees—every year to foreign shipping companies for shipping services. The Prime Minister highlighted that this amount is nearly equivalent to India’s current defence budget. He urged the public to imagine how much money has been paid as freight to other countries over the past seven decades. He pointed out that this outflow of funds has created millions of jobs abroad. Shri Modi emphasized that if even a small portion of this expenditure had been invested by earlier governments in India’s shipping industry, the world today would be using Indian ships, and India would be earning lakhs of crores in shipping services.
“If India is to become a developed nation by 2047, it must become self-reliant, there is no alternative to self-reliance and that all 140 crore citizens must commit to the same resolve—whether it is chips or ships, they must be made in India”, emphasised the Prime Minister, remarking that with this vision, India’s maritime sector is now moving towards next-generation reforms. He announced that from today, all major ports in the country will be freed from multiple documents and fragmented processes. The implementation of ‘One Nation, One Document’ and ‘One Nation, One Port’ Process will simplify trade and commerce. Shri Modi highlighted that during the recent Monsoon Session, several outdated laws from the colonial era were amended. He informed that a series of reforms have been initiated in the maritime sector, and five maritime laws have been introduced in a new form. These laws will bring major changes in shipping and port governance.
Underlining that India has been an expert in building large ships for centuries, the PM remarked that next-generation reforms will help revive this forgotten legacy. He highlighted that in the past decade, more than 40 ships and submarines have been inducted into the Navy, and barring one or two, all have been built in India. He noted that the massive INS Vikrant was also constructed domestically, including the high-quality steel used in its production. Shri Modi emphasized that India possesses the capability and lacks no skill. He assured the nation that the political will required to build large ships is firmly in place.
Highlighting that a historic decision was taken yesterday to strengthen India’s maritime sector, Shri Modi announced a major policy reform under which large ships have now been accorded infrastructure status. He remarked that when a sector receives infrastructure recognition, it gains significant advantages. The PM highlighted that shipbuilding companies will now find it easier to secure loans from banks and will benefit from reduced interest rates. All benefits associated with infrastructure financing will now be extended to these shipbuilding enterprises. Shri Modi emphasized that this decision will reduce the financial burden on Indian shipping companies and help them compete more effectively in the global market.
Emphasising that to make India a major maritime power, the Government is working on three major schemes, the PM remarked that these initiatives will ease financial support for the shipbuilding sector, help shipyards adopt modern technology, and improve design and quality standards. He informed that over ₹70,000 crore will be invested in these schemes in the coming years.
Recalling that in 2007, during his tenure as Chief Minister of Gujarat, a major seminar was held in Gujarat to explore shipbuilding opportunities, Shri Modi remarked that it was during that period that Gujarat extended support to develop a shipbuilding ecosystem. He stated that India is now taking comprehensive steps to promote shipbuilding nationwide. He emphasized that shipbuilding is not an ordinary industry; it is globally referred to as the “Mother of All Industries” because it drives the growth of multiple allied sectors. The Prime Minister highlighted that industries such as steel, machinery, electronics, textiles, paints, and IT systems are all supported by the shipping sector. He noted that this creates significant benefits for small and medium enterprises (MSMEs). Citing research, the Prime Minister stated that every rupee invested in shipbuilding generates nearly double the economic return. He added that every job created in a shipyard leads to six to seven new jobs in the supply chain, meaning 100 shipbuilding jobs can result in over 600 jobs in related sectors, underscoring the massive multiplier effect of the shipbuilding industry.
Prime Minister further stated that focused efforts are being made to strengthen the essential skill sets required for shipbuilding. He remarked that India’s Industrial Training Institutes (ITIs) will play a key role in this initiative, and the Maritime University’s contribution will be further expanded. Shri Modi highlighted that in recent years, new frameworks have been developed through coordination between the Navy and NCC in coastal areas. He added that NCC cadets will now be prepared not only for naval roles but also for responsibilities in the commercial maritime sector.
Stressing that today’s India is moving forward with a distinct momentum, the PM remarked that the nation not only sets ambitious goals but also achieves them ahead of schedule. In the solar sector, India is meeting its targets four to five years in advance. Shri Modi highlighted that the objectives set eleven years ago for port-led development are now being met with remarkable success. He informed that large ports are being developed across the country to accommodate large vessels, and connectivity is being enhanced through initiatives like Sagarmala.
Noting that in the past eleven years, India has doubled its port capacity, Shri Modi highlighted that prior to 2014, the average ship turn-around time in India was two days, whereas today it has been reduced to less than one day. He informed that new and large ports are being constructed across the country. He remarked that recently, India’s first deep-water container trans-shipment port has commenced operations in Kerala. Additionally, the PM announced that the Vadhavan Port in Maharashtra is being developed at a cost exceeding ₹75,000 crore, and it will rank among the top ten ports in the world.
Mentioning that India currently accounts for 10 percent of global maritime trade, Shri Modi emphasized the need to increase this share and declared that by 2047, India aims to triple its participation in global sea trade—and will achieve it.
The Prime Minister remarked that as maritime trade expands, the number of Indian seafarers is also rising. He described these professionals as hardworking individuals who operate ships, manage engines and machinery, and oversee loading and unloading operations at sea. A decade ago, India had fewer than 1.25 lakh seafarers. Today, that number has crossed three lakh. Shri Modi highlighted that India now ranks among the top three countries globally in supplying the highest number of seafarers and added that India’s growing shipbuilding industry is also strengthening global capabilities.
Underscoring that India possesses a rich maritime heritage, symbolized by its fishermen and ancient port cities, Shri Modi remarked that Bhavnagar and the Saurashtra region are prominent examples of this legacy. The Prime Minister emphasized the importance of preserving and showcasing this heritage for future generations and the world. He announced that a world-class maritime museum is being developed at Lothal, which, like the Statue of Unity, will become a new symbol of India’s identity.
“India’s coastlines will become gateways to national prosperity”, exclaimed the Prime Minister. He expressed happiness that Gujarat’s coastline is once again proving to be a boon for the region. He remarked that this entire area is now setting a new benchmark for port-led development in the country. Shri Modi highlighted that 40 percent of the cargo arriving via sea routes in India is handled by Gujarat’s ports and these ports will soon benefit from the Dedicated Freight Corridor, which will enable faster movement of goods to other parts of the country and further enhance port efficiency.
Shri Modi stated that a robust ship-breaking ecosystem is emerging in the region, with the Alang Ship Breaking Yard serving as a prime example. He remarked that this sector is generating significant employment opportunities for the youth.
The Prime Minister emphasized that to build a developed India, rapid progress is needed across all sectors. He reiterated that the path to a developed India passes through self-reliance. He urged citizens to remember that whatever they buy should be indigenous, and whatever they sell should also be indigenous. Addressing shopkeepers, Shri Modi encouraged them to display posters in their shops reading: “Say with pride, this is Swadeshi.” He concluded by stating that this collective effort will transform every festival into a celebration of India’s prosperity, and extended his best wishes to all on the occasion of Navratri.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers, Shri C. R. Patil, Shri Sarbananda Sonowal, Dr. Mansukh Mandaviya, Shri Shantanu Thakur, Smt Nimuben Bambhaniya were present among other dignitaries at the event.
Background
In a major boost to the maritime sector, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects related to the maritime sector worth over Rs 34,200 crore. He inaugurated the Mumbai International Cruise Terminal at Indira Dock. He laid the foundation stone of a new container terminal and associated facilities at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata; new container berth, cargo handling facilities, and associated developments at Paradip Port; the Tuna Tekra Multi-Cargo Terminal; firefighting facilities and modern road connectivity at Kamarajar Port, Ennore; coastal protection works including sea-walls and revetments at Chennai Port; sea-wall construction at Car Nicobar Island; a multi-purpose cargo berth and Green Bio-Methanol Plant at Deendayal Port, Kandla; and ship repair facilities at Patna and Varanasi.
In line with his commitment to holistic and sustainable development, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple projects of the central and state government, worth over Rs 26,354 crore, catering to various sectors in Gujarat. He inaugurated HPLNG Regasification Terminal at Chhara Port, Acrylics & Oxo Alcohol Project at Gujarat IOCL Refinery, the 600 MW Green Shoe Initiative, PM-KUSUM 475 MW Component C solar feeder for farmers, the 45 MW Badeli Solar PV Project, complete solarization of Dhordo village among others. He laid the foundation stone of LNG infrastructure, additional renewable energy projects, coastal protection works, highways, and healthcare and urban transport projects, including expansions at Sir T. General Hospital in Bhavnagar, Guru Govind Sinh Government Hospital at Jamnagar, and the four-laning of 70 km of national highways.
Prime Minister will also undertake an aerial survey of the Dholera Special Investment Region (DSIR), envisioned as a greenfield industrial city built around sustainable industrialization, smart infrastructure, and global investment. He will also visit and review the progress of National Maritime Heritage Complex (NHMC), at Lothal, being developed at a cost of around Rs 4,500 crore, to celebrate and preserve India’s ancient maritime traditions and serve as a centre for tourism, research, education and skill development.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଭାବନଗରରେ 'ସମୁଦ୍ର ସେ ସମୃଦ୍ଧି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
20 SEP 2025 1:40PM by PIB Bhubaneswar
୩୪,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ
ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚିପ୍ସ ହେଉ କି ଜାହାଜ, ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି; ସରକାର ଏବେ ବଡ଼ ଜାହାଜକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ବେଳାଭୂମି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭାବନଗରରେ ୩୪,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। "ସମୁଦ୍ର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ତାରିଖରେ ତାଙ୍କୁ ପଠାଯାଇଥିବା ଜନ୍ମଦିନର ଶୁଭେଚ୍ଛା ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ସ୍ନେହକୁ ଶକ୍ତିର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରୁ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅର୍ଥାତ୍ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବା ପଖୱାଡା (ସେବା ପକ୍ଷ) ପାଳନ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇରୁ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ସେବାମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶହ ଶହ ସ୍ଥାନରେ ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ରକ୍ତଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ସହରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ୩୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଛି। ସେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
କୃଷ୍ଣକୁମାର ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ମହାନ ଐତିହ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷ୍ଣକୁମାର ସିଂହ ଜୀ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ମିଶନରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଭାରତର ଏକତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହାନ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଦେଶ ନିରନ୍ତର ଏକତାର ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଏପରି ସମୟରେ ଭାବନଗରରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ନବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ବଜାରରେ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଉତ୍ସବମୁଖର ମନୋଭାବ ଆଣିବ। ଏହି ଉତ୍ସବମୁଖର ପରିବେଶରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ସମୁଦ୍ରରୁ ସମୃଦ୍ଧି ନାମକ ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି। ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ସମୁଦ୍ରକୁ ସୁଯୋଗର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବନ୍ଦର-ଆଧାରିତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇରେ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୁଜ୍ ଟର୍ମିନାଲର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାବନଗର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସହ ଜଡିତ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, "ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱର ଭାବନାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର କୌଣସି ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବରେ, ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶତ୍ରୁ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା । ଏହି ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଦୂର କରାଯିବା ଉଚିତ।" ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଜାତୀୟ ବିଫଳତା ଆଡ଼କୁ ନେଇଯାଏ। ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ହାନି କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବାହ୍ୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ଜାତୀୟ ବିକାଶର ସଂକଳ୍ପ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିପଦରେ ପକାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଶହ ଶହ ସମସ୍ୟାର କେବଳ ଗୋଟିଏ ସମାଧାନ ଅଛି: ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ବାହ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ପ୍ରକୃତରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦେଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଭାରତରେ କେବେବି କ୍ଷମତାର ଅଭାବ ନଥିଲା ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସେତେବେଳେ, ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଛଅରୁ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସଫଳତା ମିଳିନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି: ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଲାଇସେନ୍ସ-କୋଟା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଫସି ରହିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ରହିବା। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଗତୀକରଣ ଯୁଗ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ସରକାରମାନେ କେବଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଫଳରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘୋଟାଲା ହୋଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରକୃତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉଦୀୟମାନ ହେବାରୁ ରୋକି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଭାରତର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସର୍ବବୃହତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଭାରତର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ନିର୍ମିତ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ଥରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା। ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ଜାହାଜ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲା, ଭାରତର ଆମଦାନି-ରପ୍ତାନିର ୪୦% ଏହା ଦ୍ବାରାହେଉଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ଦ୍ବାରା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜକୁ ଭଡାରେ ନେଉଥିଲେ। ଏହା ଭାରତର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବାଣିଜ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ଅଂଶ ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତର ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ - ଏକ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଯାହା ଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି।
ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ସଂଖ୍ୟା ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକମାନେ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୭୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର - ପ୍ରାୟ ଛଅ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା - ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସେବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିମାଣ ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ ସହିତ ପ୍ରାୟ ସମାନ। ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କଳ୍ପନା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମାଲ ପରିବହନ ଭାବରେ କେତେ ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାଣ୍ଠିର ପ୍ରବାହ ବିଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଭାରତର ଜାହାଜ ଶିଳ୍ପରେ ବିନିଯୋଗ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ବ୍ୟବହାର କରୁଥାନ୍ତା ଏବଂ ଭାରତ ଜାହାଜ ସେବାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୋଜଗାର କରୁଥାନ୍ତା।
"ଯଦି ଭାରତକୁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାକୁ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡିବ - ତାହା ଚିପ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ଜାହାଜ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତରେ ତିଆରି କରାଯିବା ଉଚିତ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁବିଧ ଦଲିଲ ଏବଂ ଖଣ୍ଡିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯିବ। 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ' ଏବଂ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ବନ୍ଦର' ପ୍ରକ୍ରିୟା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସରଳ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ, ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗର ଅନେକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ନୂତନ ରୂପରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନାରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ।
ଭାରତ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ବୋଲି ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଏହି ଭୁଲିଯାଇଥିବା ଐତିହ୍ୟକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ୪୦ ରୁ ଅଧିକ ଜାହାଜ ଏବଂ ବୁଡ଼ାଜାହାଜକୁ ନୌସେନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟିକୁ ଛାଡ଼ି ସମସ୍ତ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶାଳ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନରେ ବ୍ୟବହୃତ ଉଚ୍ଚମାନର ଇସ୍ପାତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ କ୍ଷମତା ଅଛି ଏବଂ କୌଣସି ଦକ୍ଷତାର ଅଭାବ ନାହିଁ। ସେ ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ରହିଛି।
ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗତକାଲି ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଅଧୀନରେ ବଡ଼ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାନ୍ୟତା ପାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରୁ ଋଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ସହଜ ହେବ ଏବଂ ସେମାନେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ସୁଧ ହାରରୁ ଲାଭ ପାଇବେ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଏବେ ଏହି ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାକୁ ସହଜ କରିବ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କାରକଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ମାନଦଣ୍ଡ ଉନ୍ନତ କରିବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୭୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରାଯିବ।
୨୦୦୭ ମସିହାରେ, ତାଙ୍କ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀତ୍ୱ ସମୟରେ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସେମିନାର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ ଏକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏକ ସାଧାରଣ ଶିଳ୍ପ ନୁହେଁ; ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ "ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପର ଜନନୀ" ଭାବରେ ପରିଚିତ କାରଣ ଏହା ବହୁ ସଂଲଗ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚାଳିତ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଇସ୍ପାତ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ରଙ୍ଗ ଏବଂ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ସବୁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଗବେଷଣାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ନିବେଶିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଲାଭ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଛଅରୁ ସାତଟି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦୦ଟି ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଚାକିରି ସମ୍ବନ୍ଧିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ, ଯାହା ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପର ବିଶାଳ ଗୁଣକ ପ୍ରଭାବକୁ ଅଙ୍କିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଦକ୍ଷତା ସେଟ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ) ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅବଦାନ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନୌସେନା ଏବଂ ଏନସିସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଏବେ କେବଳ ନୌସେନା ଭୂମିକା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ।
ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ କେବଳ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରେ ନାହିଁ ବରଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ ମଧ୍ୟ କରେ। ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଚାରିରୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱଗତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ସହିତ ପୂରଣ ହେଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବଡ଼ ଜାହାଜକୁ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବଡ଼ ବନ୍ଦର ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସାଗରମାଳା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।
ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ତାର ବନ୍ଦର କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ହାରାହାରି ଜାହାଜ ଟର୍ଣ୍ଣଆରାଉଣ୍ଡ ସମୟ ଦୁଇ ଦିନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଗୋଟିଏ ଦିନରୁ କମ୍ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଏବଂ ବଡ଼ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି, ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଗଭୀର ଜଳ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରାନ୍ସ-ସିପମେଣ୍ଟ ବନ୍ଦର କେରଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଧବନ ବନ୍ଦର ୭୫୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶଟି ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ।
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ତାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ତିନି ଗୁଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି - ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ ଏହି ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଜାହାଜ ଚଳାନ୍ତି, ଇଞ୍ଜିନ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି ଏବଂ ସମୁଦ୍ରରେ ଲୋଡିଂ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ତଦାରଖ କରନ୍ତି। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ନାବିକ ଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ତିନି ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ନାବିକ ଯୋଗାଣରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ଭାରତରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି, ଯାହା ଏହାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ବନ୍ଦର ସହର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତୀକିତ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାବନଗର ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ଐତିହର ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋଥଲରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ପରି ଭାରତର ପରିଚୟର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରତୀକ ହୋଇଯିବ।
"ଭାରତର ଉପକୂଳ ଜାତୀୟ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟର ଉପକୂଳ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏବେ ଦେଶରେ ବନ୍ଦର-କେନ୍ଦ୍ରିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ସମୁଦ୍ର ପଥ ଦେଇ ଆସୁଥିବା ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ମାଲ ଗୁଜୁରାଟର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ଏବଂ ଏହି ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରରୁ ଲାଭ ପାଇବେ, ଯାହା ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଂଶକୁ ମାଲ ପରିବହନକୁ ଦ୍ରୁତ କରିବ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଜାହାଜ ଭାଙ୍ଗିବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉଭା ହେଉଛି, ଯାହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଅଲଙ୍ଗ ସିପ୍ ବ୍ରେକିଂ ୟାର୍ଡ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ, ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପଥ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରେ। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଯାହା କିଣନ୍ତି ତାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯାହା ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବା ଉଚିତ। ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦୋକାନରେ ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଲେଖାଥିଲା: "ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ, ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ।" ସେ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବକୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବ, ଏବଂ ନବରାତ୍ରି ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସି. ଆର. ପାଟିଲ, ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ, ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀମତୀ ନିମୁବେନ ବାମ୍ଭାନିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୪୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ସେ ଇନ୍ଦିରା ଡକ୍ ଠାରେ ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୁଜ୍ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରରେ ଏକ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ; ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରରେ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ବର୍ଥ, କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିକାଶ; ଟୁନା ଟେକ୍ରା ମଲ୍ଟି-କାରଗୋ ଟର୍ମିନାଲ; ଏନୁରର କାମରାଜର ବନ୍ଦରରେ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପନ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରାସ୍ତା ସଂଯୋଗ; ଚେନ୍ନାଇ ବନ୍ଦରରେ ସମୁଦ୍ର-ପ୍ରାଚୀର ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପନ ସମେତ ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ; କାର ନିକୋବାର ଦ୍ୱୀପରେ ସମୁଦ୍ର-ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ; କାଣ୍ଡଲାର ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦରରେ ଏକ ବହୁମୁଖୀ କାର୍ଗୋ ବର୍ଥ ଏବଂ ସବୁଜ ବାୟୋ-ମାନୋଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଏବଂ ପାଟନା ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ଜାହାଜ ମରାମତି କାରଖାନା।
ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ୨୬,୩୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବହୁବିଧ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ସେ ଛାରା ବନ୍ଦରରେ ଏଚପିଏଲଏନଜି ପୁନଃଗାସିଫିକେସନ୍ ଟର୍ମିନାଲ, ଗୁଜରାଟ ଆଇଓସିଏଲ ରିଫାଇନାରୀରେ ଆକ୍ରିଲିକ୍ସ ଏବଂ ଅକ୍ସୋ ଆଲକୋହଲ ପ୍ରକଳ୍ପ, ୬୦୦ ମେଗାଓ୍ବାଟ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଶୁ ଇନିସିଏଟିଭ୍, ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ-କୁସୁମ ୪୭୫ ମେଗାଓ୍ବାଟ୍ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ସି ସୌର ଫିଡର, ୪୫ ମେଗାଓ୍ବାଟ ବଡେଲି ସୋଲାର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଧୋର୍ଡୋ ଗ୍ରାମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୌରୀକରଣ ଆଦିର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ ଭାବନଗରର ସାର୍ ଟି. ଜେନେରାଲ ହସ୍ପିଟାଲରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଜାମନଗରର ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ୭୦ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରି ଲେନ୍ ସହିତ ଏଲଏନଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଅତିରିକ୍ତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ, ରାଜପଥ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାୟୀ ଶିଳ୍ପାୟନ, ସ୍ମାର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ଶିଳ୍ପ ସହର ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିବା ଧୋଲେରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ର (ଡିଏସଆଇଆର) ର ଏକ ଆକାଶ ମାର୍ଗ ସର୍ଭେ ମଧ୍ୟ କରିବେ। ସେ ଲୋଥାଲରେ ପ୍ରାୟ ୪୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ (ଏନଏଚଏମସି)ର ପ୍ରଗତି ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା କରିବେ, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।