AYUSH
Ministry of Ayush celebrates 10th National Ayurveda Day at AIIA Goa with theme “Ayurveda for People and Planet”
Goa Has the Potential to Become a Global Hub for Ayurveda-Based Wellness Tourism: Governor of Goa Shri Ashok Gajapathi Raju
Ayurveda is the Answer to Modern Lifestyle Disorders Like Obesity and Diabetes: Goa Chief Minister Dr. Pramod Sawant
Ayurveda Day on 23rd September Aligns with Nature’s Balance: Reflecting Core Ayurvedic Principles, says Shri Prataprao Jadhav
Ayurveda Offers Time-Tested Solutions to Today’s Health and Environmental Crises: MoS Shri Shripad Naik
National Dhanwantari Ayurveda Awards 2025 Conferred on Eminent Contributors to Ayurveda and Allied Sciences
23 SEP 2025 2:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush today celebrated the 10th National Ayurveda Day celebrations at the All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa. The event was graced by several dignitaries, including the Governor of Goa Shri Ashok Gajapathi Raju, Chief Minister of Goa Dr. Pramod Sawant, Union Minister of State (I/C) for Ayush Shri Prataprao Jadhav, and Union Minister of State for Power and New & Renewable Energy Shri Shripad Yesso Naik. The celebrations marked a significant milestone in the Ministry’s continuous efforts to promote Ayurveda as a holistic system of health and well-being rooted in sustainability and natural living.
Speaking on this occasion, the Governor of Goa, Shri Ashok Gajapathi Raju, highlighted the remarkable global growth of Ayurveda, stating that in less than a decade, Ayurveda Day has evolved from a national observance into a global health movement. He noted that over 150 countries now celebrate the day, recognizing Ayurveda not just as an alternative therapy, but as a comprehensive healthcare system. Shri Raju praised this year’s theme, “Ayurveda for People and Planet,” as timely and relevant to the United Nations’ Sustainable Development Goals. He underscored the importance of preserving the authenticity of Ayurvedic knowledge while leveraging digital platforms like the NAMASTE portal and Ayush HMIS, which are enhancing accessibility and evidence-based practice.
The Governor also spoke about Goa’s potential to emerge as a global hub for Ayurveda-based wellness tourism. He commended the establishment of the Integrative Oncology Unit at AIIA Goa, a collaborative initiative with the Tata Memorial Centre, which aims to integrate Ayurveda with modern oncology for holistic cancer care. Shri Raju called for a holistic approach to blending traditional medicine with Goa’s biodiversity, emphasizing that the preservation and promotion of local medicinal plants can stimulate employment and strengthen the regional economy. He appealed for scientific validation of Ayurvedic therapies and emphasized ethical promotion grounded in research and tradition.
Chief Minister of Goa, Dr. Pramod Sawant, emphasized the contemporary relevance of Ayurveda in tackling rising lifestyle-related disorders such as obesity, diabetes, and stress. He stated that the time-tested concepts of Dinacharya (daily routine) and Ritucharya (seasonal regimen) provide sustainable models for preventive healthcare. Dr. Sawant referenced Prime Minister Shri Narendra Modi’s concern over the growing prevalence of obesity and said Ayurveda offers simple yet powerful tools such as detoxification, balanced diet, herbal medicines, and yoga for promoting long-term wellness.
The Chief Minister highlighted the rich biodiversity of Goa, especially the Western Ghats and coastal ecosystems, which are home to many of the medicinal plants mentioned in classical Ayurvedic texts. He called for enhanced research, conservation, and commercial cultivation of these plants to strengthen Goa’s place in the global Ayurvedic economy. Dr. Sawant announced the signing of a tripartite MoU between the Government of Goa, Tata Memorial Centre, and AIIA Goa for the creation of an Integrative Oncology Centre. He added that this collaboration represents a progressive step towards combining traditional and modern systems of medicine to improve patient outcomes and advance holistic healing.
Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush, Shri Prataprao Jadhav, in his keynote address, spoke about the growing global recognition of Ayurveda as a system of holistic healthcare. He described the decision to fix 23rd September as the permanent date for Ayurveda Day as historic, aligning with the autumnal equinox, a symbol of balance in nature, which lies at the heart of Ayurvedic philosophy. He said that this year’s theme reflects the Ministry’s commitment to positioning Ayurveda not only as a healthcare science but also as a framework for planetary health and sustainability.
Shri Jadhav highlighted the tremendous response to the “Desh ka Swasthya Parikshan Abhiyan,” which was launched on Ayurveda Day last year under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Over 1.29 crore citizens participated in health assessments using Ayurvedic parameters, supported by more than 1.8 lakh volunteers, including students, teachers, and doctors. The campaign set five Guinness World Records and marked a new era of data-driven Ayurvedic research. Shri Jadhav noted that such initiatives are laying the groundwork for integrating traditional knowledge systems with modern healthcare to develop predictive, preventive, and personalized medical solutions.
Union Minister of State for Power and New & Renewable Energy, Shri Shripad Yesso Naik, in his address, emphasized the growing relevance of Ayurveda in the context of rising global challenges such as non-communicable diseases, mental health concerns, and environmental degradation. He said that Ayurveda, with its emphasis on natural living, plant-based remedies, and preventive care, is ideally positioned to address both individual health and ecological sustainability. He added that the principles of Ayurveda align with global concerns and offer a time-tested framework for preventive and sustainable healthcare.
Shri Naik praised the contributions of Goa and institutions like AIIA Goa in promoting integrative medicine and public outreach. He welcomed the establishment of the Integrative Oncology Unit in collaboration with Tata Memorial Centre as a model of convergence between Ayurveda and modern science. The Minister acknowledged the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in elevating Ayush systems on the global stage and emphasized the importance of integrating Ayurveda into primary healthcare systems to meet the objectives of universal health coverage. He urged researchers, youth, and practitioners to follow an evidence-based, ethical approach and invited all citizens to support government-led initiatives like Swachhata Hi Sewa and the Swasth Nari Sashakt Pariwar Abhiyan.
The inauguration of this year’s Ayurveda Day included the unveiling of several new initiatives, including the nationwide Desh ka Swasthya Parikshan health assessment campaign and the launch of the DRAVYA portal, a digitized platform for Ayurvedic substances. These initiatives are aimed at enhancing accessibility to Ayurvedic knowledge, improving community health assessments, and fostering innovation in the Ayurvedic sector.
The event also featured the opening of new facilities at AIIA Goa, including the Integrative Oncology Unit, as well as a new series of academic, industrial, and international collaborations through various Memoranda of Understanding (MoUs). Among the highlights were MoUs for academic exchanges, research in integrative oncology, and partnerships with global institutions and local organizations to advance Ayurveda’s integration into mainstream healthcare.
In keeping with the theme, the Ran-Bhaji Utsav was also launched, celebrating the diverse and health-promoting forest vegetables that form the foundation of Ayurvedic dietary practices. Additionally, the prestigious National Dhanwantari Ayurveda Awards 2025 were conferred upon Prof. Banwari Lal Gaur, Vd. Neelakanthan Mooss E.T., and Vd. Bhavana Prasher for their outstanding contributions to Ayurveda and allied sciences.
Several publications were released during the event, including the 25 Years Journey of NMPB, Ayurveda for Sports Medicine, and Ayurveda Insight for Restful Sleep, as well as technical releases related to Ayurvedic research and innovations.
The event was graced by the august presence of Shri Praveen Arlekar, Member of the Legislative Assembly, Goa; Shri Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush and Padma Shri awardee; Prof. (Vaidya) Pradeep Kumar Prajapati, Director, All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi; Prof. (Dr.) Sujata Kadam, Dean, AIIA Goa; and Padma Shri and Padma Bhushan awardee Vaidya Devendra Triguna.
Also present on the occasion were eminent dignitaries from the field of Ayurveda, senior officials from the Ministry of Ayush and AIIA, and representatives from the World Health Organization (WHO), who collectively reaffirmed their commitment to advancing Ayurveda on national and international platforms.
The inauguration of the 10th National Ayurveda Day is a significant milestone in the continued effort to elevate Ayurveda's role in healthcare, both in India and globally. Through a combination of new initiatives, research, and public participation, the Ministry of Ayush aims to ensure that Ayurveda remains a core pillar of India’s healthcare future.
M5AO.jpeg)
CGY7.jpeg)
MX4N.jpeg)

ଆୟୁଷ
ଗୋଆରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଦଶମ ଜାତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଳନ
23 SEP 2025 2:08PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋଆ ଆୟୁର୍ବେଦ-ଆଧାରିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି: ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗଜପତି ରାଜୁ, ଗୋଆ ରାଜ୍ୟପାଳ
ଆୟୁର୍ବେଦ ହେଉଛି ମେଦବହୁଳତା ଏବଂ ମଧୁମେହ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ରୋଗର ସମାଧାନ: ଡକ୍ଟର ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, ଗୋଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩, ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ, ପ୍ରକୃତିର ସନ୍ତୁଳନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ: ମୂଳ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ: ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ
ଆୟୁର୍ବେଦ ଆଜିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସଙ୍କଟର ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ: ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ନାୟକ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ବିଜ୍ଞାନରେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଅବଦାନକାରୀଙ୍କୁ ୨୦୨୫ ଜାତୀୟ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ଗୋଆର ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଆଇଆଇଏ)ରେ ଦଶମ ଜାତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଳନ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗଜପତି ରାଜୁ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ, କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାୟକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଜୀବନଯାପନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଥିଲା।
AX4B.jpeg)
ଏହି ଅବସରରେ ଭାଷଣ ଦେଇ, ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗଜପତି ରାଜୁ ଆୟୁର୍ବେଦର ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଏକ ଜାତୀୟ ପାଳନରୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଦିବସ ପାଳନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ କେବଳ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଣାଳୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଅନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ରାଜୁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ "ଲୋକ ଓ ଜଗତ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ"କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହାକୁ ଜାତିସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରାମାଣିକତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ନମସ୍ତେ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏବଂ ଆୟୁଷ ଏଚଏମଆଇଏସ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ-ଆଧାରିତ ଅଭ୍ୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ରାଜ୍ୟପାଳ ଆୟୁର୍ବେଦ-ଆଧାରିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାର ଗୋଆର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ୍ ସେଣ୍ଟର ସହିତ ଏକ ସହଯୋଗୀ ପଦକ୍ଷେପ, ଏଆଇଆଇଏ ଗୋଆରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟିଭ୍ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ସାମଗ୍ରିକ କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଆଧୁନିକ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବା। ଶ୍ରୀ ରାଜୁ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧକୁ ଗୋଆର ଜୈବ ବିବିଧତା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରିପାରିବ। ସେ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ବୈଧତା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୈତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଗୋଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ମେଦବହୁଳତା, ମଧୁମେହ ଏବଂ ଚାପ ଭଳି ବଢ଼ୁଥିବା ଜୀବନଶୈଳୀ ରୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦର ସମସାମୟିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦିନଚର୍ଯ୍ୟା ଓ ଋତୁଚର୍ଯ୍ୟାର କାଳଜୟୀ ଅବଧାରଣା ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରେ। ମେଦବହୁଳତାର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଆୟୁର୍ବେଦ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ, ଔଷଧୀୟ ଔଷଧ ଏବଂ ଯୋଗ ଭଳି ସରଳ କିନ୍ତୁ ପ୍ରଭାବୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବବିବିଧତା, ବିଶେଷକରି ପଶ୍ଚିମଘାଟ ଏବଂ ଉପକୂଳୀୟ ପରିବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାଚୀନ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଗ୍ରନ୍ଥରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗଛ ମିଳିଥାଏ। ବିଶ୍ୱ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଗୋଆର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଏହି ଗଛଗୁଡ଼ିକର ଗବେଷଣା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଚାଷ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ସାୱନ୍ତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଅଙ୍କୋଲୋଜି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଗୋଆ ସରକାର, ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏ ଗୋଆ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କରିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ସହଯୋଗ ରୋଗୀ ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଚିକିତ୍ସାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩ ତାରିଖକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ତାରିଖ ଭାବରେ ନାମିତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଐତିହାସିକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଯାହା ଶରତକାଳୀନ ବିଷୁବ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି, ଯାହା ପ୍ରକୃତିରେ ସନ୍ତୁଳନର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଦର୍ଶନର ମୂଳରେ ରହିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେବଳ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ଭାବରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ଜାଧବ ଗତ ବର୍ଷ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା "ଦେଶ କା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନ" ପ୍ରତି ମିଳିଥିବା ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଛାତ୍ର, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସମେତ ୧.୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବକଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ୧.୨୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପାରାମିଟର ବ୍ୟବହାର କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଞ୍ଚଟି ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଏବଂ ତଥ୍ୟ-ଚାଳିତ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଗବେଷଣାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଜାଧବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବାନୁମାନିକ, ପ୍ରତିରୋଧକ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚିକିତ୍ସା ସମାଧାନ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ, ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଅବକ୍ଷୟ ପରି ବଢୁଥିବା ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରାକୃତିକ ଜୀବନଯାପନ, ଉଦ୍ଭିଦ-ଆଧାରିତ ପ୍ରତିକାର ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ ଯତ୍ନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆୟୁର୍ବେଦ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଉଭୟ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ। ଆୟୁର୍ବେଦର ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ୟା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ଏକ ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଶ୍ରୀ ନାଏକ ସମନ୍ୱିତ ଔଷଧ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଗୋଆର ଜାତୀୟ ଆଲର୍ଜି ଏବଂ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଆଇଆଇଏ) ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଟାଟା ମେମୋରିଆଲ ସେଣ୍ଟର ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଗବେଷକ, ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ, ନୈତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଭଳି ସରକାର-ଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ବର୍ଷ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ "ଦେଶ କା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା" ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ଦ୍ରବ୍ୟ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଜ୍ଞାନର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏଆଇଆଇଏ ଗୋଆରେ ସମନ୍ୱିତ ଅଙ୍କୋଲୋଜି ୟୁନିଟ୍ ସମେତ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ମାଧ୍ୟମରେ ଶୈକ୍ଷିକ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଥିଲା ଶୈକ୍ଷିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସମନ୍ୱିତ ଅଙ୍କୋଲୋଜିରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ସଂଲଗ୍ନ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ସହଭାଗୀତା ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ର।
ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ, ରଣ-ଭାଜି ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରୁଥିବା ବିବିଧ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ବନ୍ୟ ପନିପରିବା ପାଳନ କରିଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଫେସର ବାମୱାରୀ ଲାଲ ଗୌର, ଭି.ଡି. ନୀଳକଣ୍ଠନ ମୁସ୍ ଏବଂ ଭି.ଡି. ଭାବନା ପ୍ରଶରଙ୍କୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ବିଜ୍ଞାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୫ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଅନେକ ପ୍ରକାଶନ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏନଏମପିବିର ୨୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା, କ୍ରୀଡା ଔଷଧ ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ବିଶ୍ରାମଦାୟକ ନିଦ୍ରା ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି, ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସହିତ ଜଡିତ ବୈଷୟିକ ପ୍ରକାଶନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୋଆର ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରବୀଣ ଆର୍ଲେକର; ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ କୋଟେଚା; ଅଖିଳ ଭାରତ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଆଇଆଇଏ), ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର (ବୈଦ୍ୟ) ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ପ୍ରଜାପତି; ଏଆଇଆଇଏ ଗୋଆର ଡିନ୍ ପ୍ରଫେସର (ଡକ୍ଟର) ସୁଜାତା କଦମ; ଏବଂ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଏବଂ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ବୈଦ୍ୟ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ତ୍ରିଗୁଣା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଆୟୁଷ ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ହୁ) ର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଭୂମିକାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଦଶମ ଜାତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସର ଉଦଘାଟନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ରହିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।