Cabinet
Cabinet approves major expansion of postgraduate and undergraduate medical education capacity in the country
24 SEP 2025 3:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved the Phase-Ill of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for strengthening and upgradation of existing State Government/ Central Government Medical Colleges/ Standalone PG Institutes/ Government Hospitals for increasing 5,000 PG seats and extension of the CSS for upgradation of existing government medical colleges for increasing 5,023 MBBS seats with an enhanced cost ceiling of Rs. 1.50 crore per seat. This initiative will significantly: augment the undergraduate medical capacity; availability of specialist doctors by creating additional postgraduate seats; and enable introduction of new specialties across Government medical institutions. This will strengthen the overall availability of doctors in the country.
The total financial implications of these two schemes is Rs.15,034.50 crore for a period from 2025-26 to 2028-29. Out of Rs.15034.50 crore, the central share is Rs.10,303.20 crore and the state share is Rs.4731.30 crore.
Benefits:
Schemes for augmenting medical seats in government medical colleges/institutions across State/UTs will help augment the availability of doctors and specialists in the country, thereby improving access to quality healthcare, especially in underserved areas. It will also leverage existing infrastructure for cost-effective expansion of tertiary healthcare in the Government institutions as expansion of postgraduate seats ensures a steady supply of specialists in critical disciplines. These schemes aim to promote balanced regional distribution of healthcare resources, while being cost-effective by leveraging existing infrastructure. In the long run, they strengthen the country's health systems to meet existing and emerging health needs.
Impact, including employment generation:
The major output/outcome expected from the schemes are:
i. Providing more opportunities to the students to pursue medical education in India.
ii. Enhancing the quality of medical education and training to meet global standards.
iii. Adequate availability of doctors and specialists can position India as a prime destination for providing affordable healthcare and thus boosting foreign exchange.
iv. Bridging the gap in healthcare accessibility, particularly in underserved rural and remote areas.
v. Generating of direct and indirect employment opportunities in terms of doctors, faculty, paramedical staff, researchers, administrators and support services.
vi. Strengthening the health system's resilience and contributing to overall socio- economic development.
vii. Promoting equitable distribution of healthcare infrastructure across States/UTs.
Implementation Strategy and targets:
The target of these schemes is to increase 5000 PG seats and 5023 UG seats in government institutions by 2028-2029. Detailed guidelines will be issued by the Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW) for implementation of the schemes.
Background:
Realizing Universal Health Coverage (UHC) for 1.4 billion people critically depends on building a robust healthcare system capable of delivering timely, high-standard services at all levels—particularly in rural, tribal, and hard-to-reach communities. A robust healthcare system hinges on availability of skilled and adequate workforce.
India's healthcare education and workforce infrastructure has witnessed significant growth in recent years, reflecting a sustained policy focus on expanding access and improving quality. As on date, India has 808 medical colleges, highest amongst the world with total intake capacity of 1,23,700 MBBS seats. In the last one decade, added over 69,352 new MBBS seats registering a growth of 127%. Similarly, during this period 43,041 PG seats were added showing an impressive growth of 143%. In spite of this notable growth in number of medical seats, in certain regions there is a need to enhance capacities to match the demand, access and affordability of healthcare.
Further, the twenty-two new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) approved under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) apart from providing tertiary healthcare services are also playing an important role in building a pool of health professionals with highest standards of medical competence with their state-of-the-art teaching learning facilities.
To expand the pool of qualified faculty, new Medical Institution (Qualifications of Faculty) Regulations 2025 have been issued by adopting a more inclusive and competency-based approach to faculty eligibility and recruitment. These changes aim to address the growing requirement of teaching personnel, and meeting the academic and professional standards.
To augment the availability of qualified human resource in health, MoH&FW is administering these schemes and their further extension underscores the Government's commitment of creating capacity for production of more medical professionals, strengthening human resources for health, and improving access to quality healthcare services for the people of India.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা লৈবাকসিগী পোস্তগ্রেজুএত অমদি অন্দরগ্রেজুএত মেদিকেল এজুকেসন কেপাসিতী চাউনা পাকথোক চাউথোকহন্নবা অয়াবা পীখ্রে
24 SEP 2025 3:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা সীত অমদা লুপা করোর ১.৫০ গী হেনগৎলবা কোস্ত সিলিংগা লোয়ননা PG সীত ৫,০০০ হেনগৎহন্নবা হৌজিক লৈরিবা স্তেত লৈঙাক/ কেন্দ্র লৈঙাক্কী মেদিকেল কলেজ/ স্তেন্দএলোন PG ইন্সতিত্যুৎশিং/ লৈঙাক্কী লায়েংশঙশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি অপগ্রেদ তৌনবা, অমদি MBBS সীত ৫,০২৩ হেনৎহন্নবা হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক্কী মেদিকেল কলেজশিং অপগ্রেদ তৌননবা CSS শাংদোক্নবা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম (CSS) কী ফেজ-৩ অয়াবা পীখ্রে। থৌশিল অসিনা মশক থোক্না: অন্দরগ্রেজুএত মেদিকেল কেপাসিতী হেনগৎহনগনি; অহেনবা পোস্তগ্রেজুএত সীত হেনগৎহন্দুনা স্পিসিএলিস্ত দোক্তর মশিং য়ামহনগনি; অমদি লৈঙাক্কী মেদিকেল ইন্সতিত্যুসন শিন থুংনা অনৌবা স্পিসিএল্তীশিং পুথোকপা ঙমহনগনি। মসিনা লৈবাকসিদা মপুং ওইনা দোক্তর মশিং হেনগৎহনগনি।
স্কীম অনি অসিগী পুন্ন চঙগদবা শেনফম ২০২৫-২৬ দগী ২০২৮-২৯ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ১৫,০৩৪.৫০ নি। লুপা করোর ১৫০৩৪.৫০ অসিদগী কেন্দ্রগী শরুক্না লুপা করোর ১০,৩০৩.২০ নি অদুগা স্তেতকী শরুক্না লুপা করোর ৪৭৩১.৩০ নি।
কান্নবশিং:
স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা লৈঙাক্কী মেদিকেল কলেজ/ইন্সতিত্যুসনশৎংগী মেদিকেল সীত মশিং হেনগৎহনবনা লৈবাকসিদা দোক্তর অমদি স্পিসিএলিস্ত মশিং হেনগৎহন্দুনা, মতিং লৈবা অনা লায়েং ফংবা, মরুওইনা য়ৌশিনবা ঙমদ্রিবা মফমশিংদা হেনগৎহনগনি। পোস্তগ্রেজুএত সীত হেনগৎহনবনা মরুওইবা দিসিপ্লিনশিংদা স্পিসিএলিস্ত লেপ্তনা ফংহগদবা মরম্না থৌরাং অসিনা লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিংদা তর্সরী হেল্থকেয়র পাকথোক চাউথোকহনবদা শেল ইচঙ চঙদনা হান্না লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নগনি। স্কীমশিং অসিনা হান্না লৈরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নদুনা শেল ইচঙ চঙহন্দবগী মথক্তা, হেল্থকেয়র রিসোর্সশিং চাং মান্নবা রিজনেল দিস্ত্রিব্যুসনগী থৌওং য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি। অশানবা মীৎয়েঙদা, মখোয়না হৌজিক লৈরিবা অমদি তুংদা লাক্কদবা মথৌ তাবশিং থেংননবা লৈবাক অসিগী হেল্থ সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
থবক পীবা য়াওনা পীরক্কদবা ইথিল:
স্কীমশিং অসিদগী ফংলকপা য়াবা অচৌবা মহৈশিংদি:
১. মহৈরোয়শিংদা ভারত্তা মেদিকেল এজুকেসন তম্নবা খুদোংচাবা হেন্না পীগনি।
২. মালেমগী থাক য়ৌননবা মেদিকেল এজুকেসন অমদি ত্রেনিংগী মতিং হেনগৎহনগনি।
৩. দোক্তর অমদি স্পিসিএলিস্ত মরাং কায়না লৈহনবনা ভারতপু অতাবা মমলদা অনা লায়েংগী খুদোংচাবা পীবা মরুওইবা লমথুংফম অমা ওইহন্দুনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ হেনগৎহনগনি।
৪. হেল্থকেয়র এক্সেসিবিলিতীদা লৈরিবা অহোবা, মরুওইনা য়ৌশিনবা ঙমদবা অমদি মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা, মেনশিনগনি।
৫. দোক্তর, ফেকল্তী, পেরামেদিকেল স্তাফ, রিছর্চর, এদমিনিস্ত্রেতর অমদি সপ্পোর্ত সর্ভিসশিংগী লমদা হকথেংননা অমদি নাকোয়ননা থবক পীগনি।
৬. হেল্থ সিস্তেমগী রেজিলিএন্স মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমদি মপুং ওইবা খুন্নাই-শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
৭. স্তেত/য়ু.তি. শিন থুংনা হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর থোং মান্ননবা দিস্ত্রিব্যুৎ তৌবগী থৌওং য়োকখৎকনি।
পায়খৎপগী লাল্লোং অমদি পান্দমশিং:
স্কীমশিং অসিগী পান্দমদি ২০২৮-২০২৯ ফাওবদা লৈঙাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিংদা PG সীত ৫০০০ অমদি UG সীত ৫০২৩ হেনগৎহনবনি। স্কীম অসি পায়খৎনবা মচা খায়বা চৎন-পথাপশিং হকশেল অমদি য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না (MoH&FW) থোক্কনি।
বেকগ্রাউন্দ:
মীওই বিলিয়ন ১.৪ গীদমক য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ (UHC) ফংবা হায়বসি থাক পুম্নমক্তা, মরুওইনা খুঙ্গং, ত্রাইবেল, অমদি য়ৌশিনবা ৱাবা ফুরুপশিংদা মতম চানা, অৱাংবা থাক্কী সর্ভিস ফংহনবা ঙমগদবা অচৌবা হেল্থকেয়র সিস্তেম অমা শেমগৎপগী মখা পোল্লি। অচৌবা হেল্থকেয়র সিস্তেম অমা থম্বা হায়বসি নীংথিনা হৈ-শিংলবা অমদি মরাং কাইবা ৱর্কফোর্স লৈবগী মখা পোল্লি।
ভারতকী হেল্থকেয়র এজুকেসন অমদি ৱর্কফোর্স ইনফ্রাস্ত্রকচরদা হৌখিবা চহি খরসিদা মশক থোক্না চাওখৎলক্তুনা এক্সেস হেনগৎহন্নবা অমদি মতিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েঙদা লেপ্তনা পায়খৎপা খুজিল থৌরাংগী মমি তারি। ঙসি ফাওবদা, ভারত্তা মেদিকেল কলেজ ৮০৮ লৈদুনা মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী ৱাংদুনা অপুনবা MBBS সীত ইন্তেক কেপাসিতী ১,২৩,৭০০ ওইরি। হৌখিবা দেকেদ অমদা, MBBS সীত ৬৯,৩৫২ হাপচিন্দুনা ১২৭% হেনগৎলকখ্রে। মতৌ অসুম্না হায়রিবা মতমসিদা, PG সীত ৪৩,০৪১ হাপচিন্দুনা ১৪৩% হেনগৎলক্লি। মেদিকেল সীত মশিং শিংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎচরবসু, অকক্নবা মফমশিংদা হেল্থকেয়রগী দিমান্দ, এক্সেস অমদি এফোর্দেবিলিতী পীবা ঙম্ননবা কেপাসিতী হেনগৎহনবা মথৌ তারি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রী স্বাস্থ্য সুরক্সা য়োজনা (PMSSY) গী মখাদা অয়াবা পীখ্রবা অনৌবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (AIIMS) কুন্নিথোই অসিনা তর্সরী হেল্থকেয়র সর্ভিস ফংহনবদা নত্তনা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত তীচিং লর্নিং ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা মেদিকেল কম্পিতেন্সকী খ্বায়দগী ৱাংবা থাক্কী হেল্থ প্রোফেস্নেল কয়া অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমসু য়ারি।
ক্বালিফাইদ ওইরবা ফেকল্তীশিংগী পুল পাকথোক চাউথোকহন্নবা, হেন্না মপুং ফাবা অমদি হৈ-শিংবদা য়ুম্ফম ওইবা ফেকল্তী ইলিজিবিলিতী অমদি রিক্রুইতমেন্তকী থৌওং অমা শীজিন্নদুনা অনৌবা মেদিকেল ইন্সতিত্যুসন (ক্বালিফিকেসন ওফ ফেকল্তী) রিগুলেসন্স ২০২৫ থোকখ্রে। মসিদা পুরক্লিবা অহোংবশিং অসিনা তীচিং প্রোফেস্নেলশিংগী মথঔ তাবা হেনগৎলক্লিবা ফংহন্নবা, অমদি একাদমিক অমসুং প্রোফেস্নেল স্তেন্দর্দ য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি।
হকশেলগী লমদা ক্বালিফাইদ ওইবা হ্যুমেন রিসোর্স ফংহবা হেনগৎহন্নবা, MoH&FW না স্কীমশিং অসি পায়খৎলিবনি, অমদি মখোয়বু মখা তানা পাকথোক চাউথোকহল্লিবা অসিনা মেদিকেল প্রোফেস্নেল মশিং হেন্না পুথোক্নবা, হকশেলগী হ্যুমেন রিসোর্স মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, অমদি ভারতকী মীয়ামগীদমক মতিং লৈবা হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং ফংবগী চাং হেনগৎহন্নবা লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফম উৎলি।