Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Uttar Pradesh International Trade Show at Greater Noida in Uttar Pradesh
India has made Open Platforms providing opportunities for everyone, Platforms for All, Progress for All: PM
Despite global disruptions and uncertainty, India's growth remains remarkable: PM
India must become self-reliant; Every product that can be made in India should be made in India: PM
In India, we are developing a vibrant defence sector, creating an ecosystem where every component bears the mark of 'Made in India': PM
The structural reforms in GST are set to give new wings to India's growth story: PM
25 SEP 2025 11:55AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and addressed the Uttar Pradesh International Trade Show 2025 in Greater Noida, Uttar Pradesh today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed all traders, investors, entrepreneurs, and young participants attending the UP International Trade Show. He expressed happiness that over 2,200 exhibitors are showcasing their products and services at the event. Shri Modi highlighted that Russia is the country partner for this edition of the trade show, underscoring the strengthening of a time-tested partnership. He congratulated Chief Minister Yogi Adityanath, government colleagues, and other stakeholders for organizing the event. The Prime Minister noted that the occasion coincides with the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, who guided the nation on the path of Antyodaya—upliftment of the last person in the queue. He emphasized that Antyodaya means ensuring development reaches even the poorest, eliminating all forms of discrimination. He further remarked that India is now offering this very model of inclusive development to the world.
Citing an example, the Prime Minister noted the global recognition of India’s Fintech sector. He highlighted that its most significant feature is its contribution to inclusive development. Shri Modi emphasized that India has built open platforms that take everyone along—such as UPI, Aadhaar, DigiLocker, and ONDC—offering equal opportunities to all. He underscored the principle of “Platforms for All, Progress for All.” The Prime Minister remarked that the impact of these platforms is visible across India, with both mall shoppers and street-side tea vendors using UPI. He pointed out that formal credit, once accessible only to large companies, now reaches street vendors through the PM SVANidhi scheme.
Citing the Government e-Marketplace (GeM) as another transformative example, Shri Modi recalled that there was a time when selling goods to the government was limited to large players. Today, nearly 25 lakh sellers and service providers are connected to the GeM portal. These include small traders, entrepreneurs, and shopkeepers who are now able to sell directly to the Government of India. The Prime Minister highlighted that the government has procured goods and services worth ₹15 lakh crore through GeM so far. Of this, approximately ₹7 lakh crore worth of purchases have been made from MSMEs and small industries. He remarked that such a scenario was unimaginable under previous governments. Now, even a small shopkeeper in a remote corner of the country is selling products on the GeM portal. The Prime Minister emphasized that this is the essence of Antyodaya and the foundation of India’s development model.
Underlining that India is advancing toward its goal of becoming a developed nation by 2047, the Prime Minister emphasised, “Despite global disruptions and uncertainty, India’s growth remains attractive”. He remarked that disruptions do not divert India—they reveal new directions. Amidst these challenges, India is laying a strong foundation for the coming decades. Shri Modi reiterated that the nation’s resolve and guiding mantra is Aatmanirbhar Bharat. He asserted that there is no greater helplessness than dependence on others. In a changing world, the more a country relies on others, the more its growth is compromised. “India must become self-reliant. Every product that can be made in India must be produced in India”, stressed the Prime Minister. Addressing the large gathering of entrepreneurs, traders, and innovators, the Prime Minister noted that they are key stakeholders in the Aatmanirbhar Bharat campaign, urging them to design business models that strengthen India’s self-reliance.
Underscoring that the government is strongly focused on Make in India and boosting domestic manufacturing, the Prime Minister emphasized the vision to produce everything from chips to ships within the country. To support this, the government is continuously working to enhance Ease of Doing Business. Shri Modi highlighted that over 40,000 compliances have been eliminated, and hundreds of rules that previously led to legal cases over minor business errors have been decriminalized. He affirmed that the government stands shoulder to shoulder with entrepreneurs. However, he also shared key expectations, urging that all manufactured products must be of the highest quality. The Prime Minister noted that citizens increasingly expect consistent improvement in the quality of indigenous products and stressed that there must be no compromise on quality. He remarked that every Indian is now connecting with swadeshi and wants to buy local products. The sentiment of proudly saying “this is swadeshi” is being felt across the country. He called on traders to adopt this mantra and prioritize products that are made in India.
The Prime Minister underscored the critical importance of research, stating that investment in this domain must increase manifold. He affirmed that the government has already taken necessary steps to support this expansion. Shri Modi emphasized that private investment in research is now imperative and must be actively pursued. He described this as a demand of the times and called for the creation of a comprehensive ecosystem for indigenous research, design, and development.
Highlighting that Uttar Pradesh is brimming with extraordinary investment potential, the Prime Minister noted that the connectivity revolution in recent years has significantly reduced logistics costs. Uttar Pradesh now has the highest number of expressways in the country and leads in the number of international airports. It serves as a hub for two major dedicated freight corridors. Shri Modi remarked that UP ranks number one in heritage tourism, and initiatives like Namami Gange have placed the state on the cruise tourism map. He emphasized that the One District One Product scheme has enabled products from various districts in UP to reach international markets. In manufacturing, UP is setting new records, especially in electronics and mobile production. The Prime Minister stated that India has become the world’s second-largest mobile producer in the past decade, with UP playing a major role—producing nearly 55 percent of all mobile phones manufactured in the country. He added that UP will also strengthen India’s self-reliance in the semiconductor sector, with a major semiconductor facility set to begin operations just a few kilometers away.
Shri Modi cited the defence sector as another key example, stating that India’s armed forces seek indigenous solutions and aim to reduce external dependence. “In India, we are developing a vibrant defence sector, creating an ecosystem where every component bears the mark of 'Made in India'”, emphasised the Prime Minister highlighting Uttar Pradesh’s significant role in this transformation, noting that production of AK-203 rifles will soon commence at a factory established with Russian collaboration. He added that a Defence Corridor is being developed in UP, where manufacturing of BrahMos missiles and other weapon systems has already begun. The Prime Minister urged all stakeholders to invest and manufacture in Uttar Pradesh, which boasts a robust and expanding network of millions of MSMEs. He encouraged leveraging their capabilities to produce complete products within the state. He assured that both the Government of Uttar Pradesh and the Government of India stand ready to provide full support.
Affirming that India stands firmly with its industries, traders, and citizens, driven by the commitment to Reform, Perform, and Transform, Shri Modi highlighted that just three days ago, next-generation GST reforms were implemented, describing them as ‘structural changes that will propel India’s growth story’. These reforms will simplify GST registration, reduce tax disputes, and accelerate refunds for MSMEs, benefiting every sector. The Prime Minister noted that stakeholders have experienced three distinct phases—pre-GST, post-GST, and now the next-generation GST reforms—and emphasized the significant difference they have made. He illustrated this with examples, stating that before 2014, the multitude of taxes made it difficult to manage both business costs and household budgets. A shirt priced at ₹1,000 attracted nearly ₹170 in taxes before 2014. After the introduction of GST in 2017, this dropped to ₹50. With the revised rates effective from September 22, the same ₹1,000 shirt now incurs only ₹35 in tax.
Elaborating further, the Prime Minister illustrated the tangible benefits of GST reforms with a relatable example. He noted that in 2014, spending ₹100 on essentials like toothpaste, shampoo, hair oil, and shaving cream incurred ₹31 in taxes, making the bill ₹131. After the introduction of GST in 2017, the same ₹100 worth of goods cost ₹118, resulting in a direct saving of ₹13. With the latest generation of GST reforms, this cost has further reduced to ₹105—yielding a total saving of ₹26 compared to pre-2014 rates. Shri Modi emphasized that this reflects significant monthly savings for ordinary families. He explained that a household spending ₹1 lakh annually on necessities in 2014 would have paid ₹20,000–₹25,000 in taxes. Today, under the new GST regime, the same family pays only ₹5,000–₹6,000 annually, as most essential items now attract just 5 percent GST.
Emphasising the pivotal role of tractors in India’s rural economy, the Prime Minister noted that prior to 2014, purchasing a tractor incurred over ₹70,000 in taxes. Today, the same tractor attracts only ₹30,000 in tax, resulting in a direct saving of more than ₹40,000 for farmers. He highlighted that three-wheelers, a major source of employment for the poor, previously attracted ₹55,000 in tax, which has now reduced to ₹35,000—yielding a ₹20,000 saving. Similarly, due to lower GST rates, scooters are now ₹8,000 cheaper and motorcycles ₹9,000 cheaper compared to 2014. Shri Modi remarked that these savings benefit the poor, neo-middle class, and middle class alike. Despite this, he cautioned that certain political parties are attempting to mislead the public. He criticised the opposition parties of spreading falsehoods to cover up their own governance failures, asserting that during their tenure, excessive taxation burdened ordinary citizens. The Prime Minister stated that his government has significantly reduced taxes, curbed inflation, and increased both income and savings for the people. He noted that by making income up to ₹12 lakh tax-free and implementing new GST reforms, citizens are set to save ₹2.5 lakh crore this year alone. He declared that the nation is celebrating the GST Savings Festival and affirmed that, with public support, the momentum of GST reforms will continue unabated.
The Prime Minister stated that India today possesses strong willpower for reforms, backed by democratic and political stability, along with policy predictability. He emphasized that India has a vast, skilled workforce and a dynamic young consumer base—an unmatched combination not found together in any other region globally. Shri Modi remarked that for any investor or company seeking to elevate their growth, investing in India presents the most attractive opportunity. He asserted that investing in India, and in Uttar Pradesh in particular, is a win-win situation. The Prime Minister concluded by affirming that through collective efforts, a developed India and a developed Uttar Pradesh will be realized. He extended his best wishes to all participants of the International Trade Show.
The Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath was present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to Make in India, Vocal for Local and Aatmanirbhar Bharat, Prime Minister inaugurated the Uttar Pradesh International Trade Show-2025 (UPITS-2025) at Greater Noida in Gautam Buddha Nagar district.
The trade show, under the theme “Ultimate Sourcing Begins Here”, will be held from 25th to 29th September. It will have three core objectives- innovation, integration, and internationalization. A three-pronged buyer strategy will target international buyers, domestic Business-to-business (B2B) buyers, and domestic Business-to-Consumer (B2C) buyers, providing opportunities for exporters, small businesses, and consumers alike.
UPITS-2025 will highlight the state’s diverse craft traditions, modern industries, robust MSMEs, and emerging entrepreneurs on a single platform. Key sectors that will be represented include handicrafts, textiles, leather, agriculture, food processing, IT, electronics, AYUSH among others. It will also feature Uttar Pradesh’s rich art, culture, and cuisine under one roof.
Russia will participate as a partner country adding strategic significance opening avenues for bilateral trade, technology exchange, and long-term cooperation. Over 2,400 exhibitors; 1,25,000 B2B visitors; and 4,50,000 B2C visitors will participate in the trade show.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰপ্ৰদেশৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাত উত্তৰ প্ৰদেশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
সকলোৰে বাবে মঞ্চ, সকলোৰে বাবে প্ৰগতিৰে ভাৰতে সকলোৰে বাবে সুযোগ প্ৰদান কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বৈশ্বিক ব্যাঘাত আৰু অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতৰ বিকাশ উল্লেখযোগ্য হৈয়েই আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিব; ভাৰতত বনাব পৰা প্ৰতিটো সামগ্ৰী ভাৰততে তৈয়াৰ কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত আমি এক সজীৱ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড গঢ়ি তুলিছো, এনে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছো য’ত প্ৰতিটো উপাদানেই ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ প্ৰতীক বহন কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
জিএছটিৰ গাঁথনিগত সংস্কাৰে ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীক নতুন গতি দিবলৈ সাজু হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
25 SEP 2025 11:55AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰপ্ৰদেশৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাত উত্তৰপ্ৰদেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনী ২০২৫ উদ্বোধন কৰি ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰপ্ৰদেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো ব্যৱসায়ী, বিনিয়োগকাৰী, উদ্যোগী আৰু যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীক আদৰণি জনায়। তেওঁ এই অনুষ্ঠানত ২২০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শকে নিজৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে এই সংস্কৰণৰ বাণিজ্যিক প্ৰদৰ্শনীৰ বাবে ৰাছিয়া দেশৰ অংশীদাৰ বুলি আলোকপাত কৰি সময়ৰ পৰীক্ষামূলক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, চৰকাৰী সহযোগী আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলক অভিনন্দন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই উপলক্ষে অন্ত্যোদয়াৰ পথত দেশক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ জন্ম জয়ন্তীৰ লগত সংগতি ৰাখিছে প্ৰান্তীয় ব্যক্তিজনৰ উত্থান। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অন্ত্যোদয়াৰ অৰ্থ হ’ল উন্নয়নে দৰিদ্ৰ লোকৰ ওচৰলৈও যোৱাটো নিশ্চিত কৰা, সকলো ধৰণৰ বৈষম্য দূৰ কৰা। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে এতিয়া সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ এই আৰ্হিটোৱেই বিশ্বক আগবঢ়াইছে।
এটা উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ফিনটেক খণ্ডৰ বৈশ্বিক স্বীকৃতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য হৈছে সৰ্বাংগীন উন্নয়নত ইয়াৰ অৱদান। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতে এনে মুকলি মঞ্চ নিৰ্মাণ কৰিছে যিয়ে সকলোকে লগত লৈ যায়। ইউপিআই, আধাৰ, ডিজিলকাৰ আৰু অ’এনডিচি আদিয়ে সকলোকে সমান সুযোগ প্ৰদান কৰে। তেওঁ “সকলোৰে বাবে মঞ্চ, সকলোৰে বাবে প্ৰগতি” নীতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই প্লেটফৰ্মসমূহৰ প্ৰভাৱ সমগ্ৰ ভাৰততে দেখা গৈছে, মলৰ বজাৰ কৰা আৰু ৰাস্তাৰ কাষৰ চাহ বিক্ৰেতা উভয়েই উত্তৰপ্ৰদেশ আই ব্যৱহাৰ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এসময়ত কেৱল বৃহৎ কোম্পানীয়েহে লাভ কৰিব পৰা আনুষ্ঠানিক ঋণ এতিয়া পি এম স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ ওচৰলৈ যায়।
চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম)ক আন এক পৰিৱৰ্তনশীল উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে এটা সময় আছিল যেতিয়া চৰকাৰক সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰাটো বৃহৎ খেলুৱৈৰ মাজত সীমাবদ্ধ আছিল। আজি প্ৰায় ২৫ লাখ বিক্ৰেতা আৰু সেৱা প্ৰদানকাৰী জিইএম পৰ্টেলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, উদ্যোগী, দোকানী যিসকলে এতিয়া পোনপটীয়াকৈ ভাৰত চৰকাৰক বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে এতিয়ালৈকে জিইএমৰ জৰিয়তে ১৫ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা ক্ৰয় কৰিছে। ইয়াৰে এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ পৰা প্ৰায় ৭ লাখ কোটি টকাৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ অধীনত এনে পৰিস্থিতি কল্পনাতীত আছিল। এতিয়া দেশৰ এক সুদূৰ চুকত থকা এজন সৰু দোকানীয়েও জিইএম পৰ্টেলত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এয়াই হৈছে অন্ত্যোদয়াৰ সাৰমৰ্ম আৰু ভাৰতৰ উন্নয়ন আৰ্হিৰ আধাৰ।
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতে উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগবাঢ়িছে বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, “গোলকীয় বিঘিনি আৰু অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰতৰ বৃদ্ধি আকৰ্ষণীয় হৈয়ে আছে”। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিঘিনিয়ে ভাৰতক অন্য দিশলৈ ঠেলি নিদিয়ে—এইটোৱে নতুন দিশ উন্মোচন কৰে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মাজতে ভাৰতে আগন্তুক দশকসমূহৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে দেশৰ সংকল্প আৰু পথ প্ৰদৰ্শক মন্ত্ৰ হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাতকৈ ডাঙৰ অসহায়তা নাই। পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত এখন দেশ যিমানেই আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে সিমানেই ইয়াৰ বিকাশৰ লগত আপোচ কৰা হয়। “ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব।ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰিব পৰা প্ৰতিটো সামগ্ৰী ভাৰতত উৎপাদন হ’ব লাগিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। উদ্যোগী, ব্যৱসায়ী আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ বৃহৎ সমাৱেশক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ মূল অংশীদাৰ, ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰা ব্যৱসায়িক মডেল ডিজাইন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে শক্তিশালীভাৱে মনোনিৱেশ কৰা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ভিতৰতে চিপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জাহাজলৈকে সকলো উৎপাদনৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াক সমৰ্থন কৰিবলৈ চৰকাৰে ব্যৱসায়ৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ৪০,০০০ৰো অধিক অনুসৰণ নাইকিয়া কৰা হৈছে, আৰু পূৰ্বতে সৰু সৰু ব্যৱসায়িক ভুলৰ ওপৰত আইনী গোচৰৰ সৃষ্টি কৰা শ শ নিয়মক অপৰাধমুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে উদ্যোগীসকলৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে। অৱশ্যে তেওঁ মূল আশাৰ কথাও ভাগ কৰি কয় যে সকলো নিৰ্মিত সামগ্ৰী উচ্চমানৰ হ’ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নাগৰিকসকলে থলুৱা সামগ্ৰীৰ মানদণ্ডৰ ধাৰাবাহিক উন্নতিৰ আশা ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পাইছে আৰু গুণগত মানৰ ক্ষেত্ৰত কোনো আপোচ হ’ব নালাগে বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁ কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এতিয়া স্বদেশীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে আৰু স্থানীয় সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিব বিচাৰিছে। গৌৰৱেৰে “এইটো স্বদেশী” বুলি কোৱাৰ আৱেগ সমগ্ৰ দেশতে অনুভৱ কৰা হৈছে। তেওঁ ব্যৱসায়ীসকলক এই মন্ত্ৰ গ্ৰহণ কৰি ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৱেষণাৰ জটিল গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে এই ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বহুগুণ বৃদ্ধি পাব লাগিব। এই সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চৰকাৰে ইতিমধ্যে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে গৱেষণাত ব্যক্তিগত বিনিয়োগ এতিয়া অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু ইয়াক সক্ৰিয়ভাৱে চলাব লাগিব। তেওঁ ইয়াক সময়ৰ দাবী বুলি অভিহিত কৰি থলুৱা গৱেষণা, ডিজাইন, আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক ব্যাপক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ় দিয়াৰ আহ্বান জনায়।
উত্তৰপ্ৰদেশ অসাধাৰণ বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনাৰে ভৰি আছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়া বছৰবোৰত সংযোগ বিপ্লৱৰ ফলত লজিষ্টিক ব্যয় যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। উত্তৰপ্ৰদেশত এতিয়া দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক এক্সপ্ৰেছৱে আছে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ সংখ্যাত আগবাঢ়ি আছে। ই দুটা ডাঙৰ নিবেদিত মালবাহী কৰিডৰৰ বাবে কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত উত্তৰপ্ৰদেশ প্ৰথম স্থানত আছে আৰু নমামি গংগাৰ দৰে পদক্ষেপে ৰাজ্যখনক ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ মানচিত্ৰত স্থান দিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এক জিলা এক সামগ্ৰী আঁচনিৰ জৰিয়তে উত্তৰপ্ৰদেশৰ বিভিন্ন জিলাৰ সামগ্ৰীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। উৎপাদন ক্ষেত্ৰত উত্তৰপ্ৰদেশে নতুন অভিলেখ গঢ়িছে, বিশেষকৈ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু মোবাইল উৎপাদনত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল উৎপাদক দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, য’ত উত্তৰপ্ৰদেশে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। দেশত নিৰ্মিত সকলো মোবাইল ফোন প্ৰায় ৫৫ শতাংশ উৎপাদন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰপ্ৰদেশে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডতো ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰিব, মাত্ৰ কেইকিলোমিটাৰমান দূৰৈত এটা ডাঙৰ অৰ্ধপৰিবাহী সুবিধাই কাম আৰম্ভ কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক আন এক মূল উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি কয় যে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে থলুৱা সমাধান বিচাৰে আৰু বাহ্যিক নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখে। “ভাৰতত আমি এটা সজীৱ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ড গঢ়ি তুলিছো, এনে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছো য’ত প্ৰতিটো উপাদানেই ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ চিন বহন কৰিছে”, এই পৰিৱৰ্তনত উত্তৰ প্ৰদেশৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাছিয়াৰ সহযোগত স্থাপিত এটা কাৰখানাত এ কে-২০৩ ৰাইফলৰ উৎপাদন অতি সোনকালে আৰম্ভ হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰপ্ৰদেশত এটা ডিফেন্স কৰিডৰ গঢ়ি তোলা হৈছে, য’ত ইতিমধ্যে ব্ৰাহ্মোছ মিছাইল আৰু অন্যান্য অস্ত্ৰ ব্যৱস্থাৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ হৈছে। লাখ লাখ এমএছএমইৰ শক্তিশালী আৰু সম্প্ৰসাৰিত নেটৱৰ্ক গৌৰৱ কৰা উত্তৰপ্ৰদেশত সকলো অংশীদাৰক বিনিয়োগ আৰু উৎপাদন কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনায়। তেওঁ তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ সহায় লৈ ৰাজ্যৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰ দুয়োটাই সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈ আছে।
সংস্কাৰ, পৰিৱেশন আৰু ৰূপান্তৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ভাৰতে নিজৰ উদ্যোগ, ব্যৱসায়ী আৰু নাগৰিকৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে বুলি দৃঢ়তাৰে দি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে মাত্ৰ তিনিদিন পূৰ্বে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল, ইয়াক ‘ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীক আগুৱাই নিব পৰা গাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন’ বুলি অভিহিত কৰিছিল। এই সংস্কাৰৰ জৰিয়তে জিএছটি পঞ্জীয়ন সৰল হ’ব, কৰ বিবাদ হ্ৰাস পাব, আৰু এমএছএমইৰ বাবে ধন ঘূৰাই দিয়া ত্বৰান্বিত হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰতিটো খণ্ডই লাভৱান হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে অংশীদাৰসকলে তিনিটা সুকীয়া পৰ্যায়ৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। সেয়া হৈছএ জিএছটিৰ পূৰ্বে, জিএছটিৰ পিছৰ আৰু এতিয়া পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ। তেওঁ এই কথা উদাহৰণেৰে দেখুৱাই কয় যে ২০১৪ চনৰ আগতে কৰৰ সংখ্যাধিক্যতাই ব্যৱসায়িক খৰচ আৰু ঘৰুৱা বাজেট দুয়োটা পৰিচালনা কৰাত অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ১০০০ টকা মূল্যৰ এটা চাৰ্ট ২০১৪ চনৰ আগতে প্ৰায় ১৭০টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল।২০১৭ চনত জিএছটি প্ৰৱৰ্তনৰ পিছত এই পৰিমাণ ৫০ টকালৈ হ্ৰাস পাইছিল। ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱা সংশোধিত হাৰত একেটা ১০০০ টকাৰ চাৰ্টত এতিয়া মাত্ৰ ৩৫ টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছে।
বিশদ ব্যাখ্যা আগবঢ়াই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জিএছটি সংস্কাৰৰ স্পষ্ট লাভৰ বিষয়ে এটা প্ৰাসংগিক উদাহৰণেৰে চিত্ৰিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত টুথপেষ্ট, চেম্পু, চুলিত ঘঁহা তেল আৰু শ্বেভিং ক্ৰীমৰ দৰে প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ বাবে ১০০ টকা খৰচ কৰিলে ৩১ টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত বিল ১৩১ টকা হয়। ২০১৭ চনত জিএছটি প্ৰৱৰ্তনৰ পিছত একে ১০০ টকা মূল্যৰ সামগ্ৰীৰ মূল্য ১১৮, যাৰ ফলত প্ৰত্যক্ষভাৱে ১৩ টকা ৰাহি হয়। শেহতীয়া প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰৰ লগে লগে এই খৰচ ১০৫টকা লৈ হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ হাৰৰ তুলনাত মুঠ ২৬ টকা ৰাহি হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা সাধাৰণ পৰিয়ালৰ বাবে মাহেকীয়া যথেষ্ট সঞ্চয়ৰ প্ৰতিফলন ঘটে। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে ২০১৪ চনত প্রয়োজনীয় বস্তুৰ বাবে বছৰি ১ লাখ টকা খৰছ কৰা পৰিয়ালে ২০,০০০–২৫,০০০ টকা কৰ পৰিশোধ কৰিলেহেঁতেন৷ আজি নতুন জিএছটি ব্যৱস্থাৰ অধীনত একেটা পৰিয়ালে বছৰি মাত্ৰ ৫,০০০-৬,০০০ টকাহে আদায় দিয়ে, কিয়নো এতিয়া বেছিভাগ অত্যাৱশ্যকীয় বস্তুৰে মাত্ৰ ৫ শতাংশ জিএছটি আৰোপ কৰা হৈছে।
ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত ট্ৰেক্টৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ট্ৰেক্টৰ ক্ৰয় কৰিলে ৭০,০০০ৰো অধিক টকা কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। আজি একেখন ট্ৰেক্টৰে মাত্ৰ ৩০,০০০ টকা কৰ আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত কৃষকৰ বাবে প্ৰত্যক্ষভাৱে ৪০,০০০ টকাতকৈ অধিক ধন ৰাহি হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ এটা প্ৰধান উৎস তিনিচকীয়া বাহনত পূৰ্বতে ৫৫,০০০ টকাৰ কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল, যিটো এতিয়া ৩৫,০০০ টকালৈ হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ ফলত ২০,০০০ টকা সঞ্চয় হৈছে। একেদৰে জিএছটিৰ হাৰ কম হোৱাৰ বাবে ২০১৪ চনৰ তুলনাত এতিয়া স্কুটাৰ ৮,০০০ টকা আৰু মটৰ চাইকেল ৯,০০০ টকা সস্তা হৈছে। ইয়াৰ পিছতো তেওঁ সকীয়াই দিয়ে যে কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ চেষ্টা চলাইছে। তেওঁ বিৰোধী দলসমূহে নিজৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ ব্যৰ্থতাক ঢাকিবলৈ মিছা কথা বিয়পাই দিয়াৰ বিৰুদ্ধে সমালোচনা কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত অত্যধিক কৰ আদায়ে সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত বোজা জাপি দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিছে, মুদ্ৰাস্ফীতি ৰোধ কৰিছে, জনসাধাৰণৰ বাবে আয় আৰু সঞ্চয় দুয়োটা বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আয় ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত কৰমুক্ত কৰি আৰু নতুন জিএছটি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰি নাগৰিকে কেৱল এই বছৰতে ২.৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিবলৈ সাজু হৈছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ৰাষ্ট্ৰই জিএছটি সঞ্চয় উৎসৱ উদযাপন কৰিছে আৰু জনসাধাৰণৰ সমৰ্থনত জিএছটি সংস্কাৰৰ গতি অবিৰতভাৱে চলি থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ আজি নীতিগত ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্যতাৰ লগতে গণতান্ত্ৰিক আৰু ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাৰ সমৰ্থিত সংস্কাৰৰ বাবে শক্তিশালী ইচ্ছাশক্তি আছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতত বিশাল, দক্ষ কৰ্মশক্তি আৰু গতিশীল যুৱ গ্ৰাহকৰ ভিত্তি আছে, যিটো বিশ্বৰ আন কোনো অঞ্চলত একেলগে পোৱা নাযায় এক অতুলনীয় সংমিশ্ৰণ। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিকোনো বিনিয়োগকাৰী বা কোম্পানীয়ে নিজৰ বৃদ্ধি উন্নীত কৰিব বিচৰাৰ বাবে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰাটোৱেই আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় সুযোগ। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতত আৰু বিশেষকৈ উত্তৰপ্ৰদেশত বিনিয়োগ কৰাটো এক লাভজনক পৰিস্থিতি হৈ পৰিছে। সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে উন্নত ভাৰত আৰু উন্নত উত্তৰ প্ৰদেশ বাস্তৱায়িত হ’ব বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীৰ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিৰ লগতে উত্তৰপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
মেক ইন ইণ্ডিয়া, ভোকেল ফৰ লোকেল আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৌতম বুদ্ধ নগৰ জিলাৰ গ্ৰেটাৰ নয়ডাত উত্তৰপ্ৰদেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনী-২০২৫ (UPITS-২০২৫) উদ্বোধন কৰে।
“প্ৰকৃত ছ’ৰ্চিং ইয়াৰ পৰা আৰম্ভ” শীৰ্ষক এই বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীটো ২৫ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২৯ ছেপ্টেম্বৰলৈ অনুষ্ঠিত হ’ব। ইয়াৰ তিনিটা মূল লক্ষ্য থাকিব- উদ্ভাৱন, সংহতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়কৰণ। তিনিটা দিশৰ ক্ৰেতা কৌশলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেতা, ঘৰুৱা ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ (বি টু বি) ক্ৰেতা আৰু ঘৰুৱা ব্যৱসায়ৰ পৰা গ্ৰাহকলৈ (বি টু চি) ক্ৰেতাক লক্ষ্য কৰি ৰপ্তানিকাৰক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় আৰু গ্ৰাহকৰ বাবে একেদৰেই সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
ইউপিআইটিএছ-২০২৫-এ ৰাজ্যখনৰ বৈচিত্ৰময় শিল্পকলা পৰম্পৰা, আধুনিক উদ্যোগ, শক্তিশালী এমএছএমই আৰু সম্ভাৱনীপূৰ্ণ উদ্যোগীসকলক একেখন মঞ্চত সমবেত কৰিব। এই বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলগীয়া মূল খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত হস্তশিল্প, বস্ত্ৰশিল্প, চামৰা, কৃষি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, আই টি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, আয়ুষ আদি উল্লেখযোগ্য। তদুপৰি ইয়াৰ এখন চালিৰ তলত উত্তৰপ্ৰদেশৰ চহকী শিল্প, সংস্কৃতি আৰু খাদ্যৰ বৈশিষ্ট্য থাকিব।
ৰাছিয়াই অংশীদাৰ দেশ হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰি দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি বিনিময়, আৰু দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ পথ মুকলি কৰি কৌশলগত তাৎপৰ্য্য বৃদ্ধি কৰিব। ২৪০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শক; ১,২৫,০০০ বি টু বি দৰ্শক; আৰু ৪,৫০,০০০ বি টু চি দৰ্শকে এই বাণিজ্য প্ৰদৰ্শনীত অংশগ্ৰহণ কৰিব।