Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Uttar Pradesh International Trade Show in Greater Noida
25 SEP 2025 1:15PM by PIB Delhi
Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, Ministers of UP Government, President of UP BJP Bhupendra Chaudhary ji, all the friends from the industry, other dignitaries, ladies and gentlemen.
I heartily congratulate all the traders, investors, entrepreneurs, and young friends who have come to the Uttar Pradesh International Trade Show. I am happy that more than 2200 exhibitors are showcasing their products and services here. This time, the country partner for the trade show is Russia. This means that at this trade show, we are further strengthening a time-tested partnership. I congratulate Chief Minister Yogi Ji, all other government colleagues, and stakeholders for organizing this event.
Friends,
Today is the birth anniversary of our guide Pandit Deendayal Upadhyay ji. Deendayal ji showed us the path of Antyodaya. Antyodaya means the rise of the one who is at the very end. Development should reach the poorest of the poor and all discrimination should end, this is Antyodaya and it is in Antyodaya that the strength of social justice lies. And today, India is offering this model of development to the world.
Friends,
I will give you an example. Today, our fintech sector is being widely discussed around the world. The most significant aspect of this fintech sector is that it has significantly empowered and promoted inclusive development. India has created such open platforms which take everyone along. UPI, Aadhaar, Digi Locker, ONDC, these are providing opportunity to everyone. That means Platform for All, Progress for All. Today its effect is visible everywhere in India. The person shopping in the mall also uses UPI, and the person selling tea on the road also uses UPI. Formal credit, which was once available only to big companies, now reaches street vendors through PM Svanidhi.
Friends,
One such is Government e-Market Place, i.e. GeM. There was a time, if the government had to sell any goods, it was in the hands of big players, it was in their control in a way. But today, around 25 lakh sellers and service providers are connected to the GeM portal and are supplying to the government. These are small traders, entrepreneurs, shopkeepers, who, as per the requirement of the Government of India, are selling their goods directly to the Government of India and the Government of India is purchasing them. You will be surprised to know that till now the Government of India has purchased goods or services worth Rs 15 lakh crore through GeM. Goods worth approximately Rs 7 lakh crore have been purchased from our MSMEs small industries on this portal. This was impossible to even imagine during previous governments, but today even small shopkeepers in remote corners of the country are selling their goods on the GeM portal. And this is Antyodaya in the true sense, this is the foundation of development.
Friends,
Today, India is moving towards its goal of becoming a developed nation by 2047. Despite the disruptions and uncertainty taking place in the world, India's growth is impressive. Disruptions do not distract us, but we find new directions from within those circumstances, we find opportunities for a new direction. Therefore, amidst these disruptions, today India is strengthening the foundation for the coming decades. And in this too, our resolve, our mantra is, self-reliant India. There can be no greater helplessness than being dependent on others. In this changing world, the more a country depends on others, the more compromised its growth will be. And therefore, it is no longer acceptable for a country like India to depend on anyone, hence India will have to be made self-reliant. Every product we can make in India, we must make it in India. Today, I see a large number of entrepreneurs, traders, and entrepreneurs sitting here in front of me. You are huge stakeholders in this self-reliant India campaign. I urge you today to develop your business model in a way that strengthens self-reliant India.
Friends,
You all know how much emphasis the government is placing on Make in India and manufacturing. We want to manufacture everything from chips to ships in India. And that is why we are continuously working for your Ease of Doing Business. The government has eliminated more than 40 thousand compliances. The government has decriminalized hundreds of rules that used to lead to lawsuits against you for even minor mistakes in business. The government is walking shoulder to shoulder with you.
But friends,
I also have some expectations, which I will definitely share with you. Whatever you are manufacturing, it should be of the best quality, the best of the best. Today, the countrymen have this in mind that the quality of indigenous products should continuously improve, they should be user friendly and should be useful for a long time. Therefore, there should be no compromise on quality. Today, every citizen of the country is connecting with Swadeshi, wanting to buy Swadeshi, proudly saying, "This is Swadeshi." we are experiencing this sentiment everywhere today. Our traders must also adopt this mantra. Whatever is available in India must be given priority.
Friends,
A crucial topic is research. We have to increase investment in research; we have to increase it many times. Without innovation the world comes to a standstill, business comes to a standstill, life comes to a standstill. The government has taken necessary steps to address this. Now, everyone must step forward to encourage private investment in research. This is the need of the hour. We must create an entire ecosystem of indigenous research, indigenous design, and development.
Friends,
Our Uttar Pradesh is also full of amazing potential for investment. The connectivity revolution that has taken place in Uttar Pradesh over the past few years has significantly reduced logistics costs. Uttar Pradesh has become the state with the maximum number of expressways in the country. Uttar Pradesh is the state with the highest number of international airports in the country; it is the hub of two major dedicated freight corridors of the country. Uttar Pradesh is also number one in heritage tourism. Campaigns like Namami Gange have put Uttar Pradesh on the cruise tourism map. The "One District, One Product" initiative has brought products from several districts of Uttar Pradesh to the international market. And I have to meet foreign guests, so these days I don't have to think too much about what to give to anyone. Our team consults the "One District, One Product" catalogue, and I simply give them to people around the world.
Friends,
UP is also making new records in manufacturing. For example, in the electronics and mobile manufacturing sector, India has become the second largest producer in the world in the last decade. Uttar Pradesh plays a significant role in this. Today, out of all the mobile phones manufactured in India, about 55 percent are manufactured here in Uttar Pradesh. Uttar Pradesh will now strengthen India's self-reliance in the semiconductor sector as well. Work is about to begin on a large semiconductor facility just a few kilometres away.
Friends,
Another example is from the defence sector. Our forces want swadeshi, and want to reduce dependence on others. Therefore, we are developing a vibrant defence sector in India itself. We are creating an ecosystem where every component bears the "Made in India" label. And Uttar Pradesh is playing a major role in this. Very soon, the production of AK 203 rifles is going to start from the factory built in collaboration with Russia. A defence corridor is also being constructed in UP. In which the production of many weapons including Brahmos missiles has already started. I would appeal to all of you, invest in UP, manufacture in UP. There is a strong network of lakhs of MSMEs here, and it is continuously growing. Harness their potential and manufacture a complete product here. The Uttar Pradesh government and the Government of India are with you, providing every support for this.
Friends,
Today, India stands with its industry, its traders, its citizens, with the commitment to Reform, Perform, Transform. Just three days ago, the Next Generation GST reforms have been implemented. These GST changes are structural reforms that will give India's growth story new wings. These reforms will simplify GST registration, reduce tax disputes, and expedite refunds for MSMEs. Every sector will benefit from this. All of you have experienced all three situations: before GST, after GST, and now the third stage, the Next Generation GST reforms. I would like to share with you all how big a difference has come through some examples. I am talking about before 2014, that is, before you gave me responsibility. Before 2014, there were so many taxes, a kind of tax tangle, and because of that, business costs and family budgets were never balanced; they were difficult to control. On a shirt worth Rs 1000, I am talking about before 2014, if you have an old bill lying with you then take it out, before 2014, a shirt worth Rs 1000 used to be taxed at Rs 170, 170 Rupees. When we introduced GST in 2017, after its introduction, the GST rate was reduced from Rs 170 to Rs 50. That is, earlier the tax on a shirt worth Rs 1000 was Rs 170, when we introduced GST in 2017, it became Rs 50. And now after the rates implemented on 22nd September, only Rs 35 will have to be paid as tax on the same shirt worth Rs 1000.
Friends,
In 2014, if someone spent Rs 100 on toothpaste, shampoo, hair oil, shaving cream, etc., they had to pay Rs 31 in tax, 31 rupees per 100 rupees. This means a bill of Rs 100 would come to Rs 131. I'm talking about this period before 2014. When GST was introduced in 2017, the same item costing Rs 100 became Rs 118, from Rs 131 to Rs 118. This means a direct saving of Rs 13 on every Rs 100 bill. Now, in the next generation of GST, i.e. the GST reform that has happened this time, these items cost Rs 5 per Rs 100, becoming Rs 105. From Rs 131 to Rs 105. This means a direct saving of Rs 26 per Rs 100 for the common citizen compared to before 2014, a saving of Rs 26 per Rs 100. From this example you can understand how much an average family is saving every month. If a family were to calculate their annual expenses for whatever needs they had, assuming they purchased goods worth Rs 1 lakh in 2014, if they had made purchases worth around Rs 1 lakh before 2014, they would have had to pay approximately Rs 25,000 in taxes. If he purchased goods worth Rs 1 lakh in a year, the tax was Rs 25,000 before 2014, before I came. These days, brave people make these statements, please tell them. But now after the next generation GST, the annual tax on the same family has come down from just Rs 25,000 to around Rs 5,000-6,000. Rs 25000 to 5000, because now there is only five percent GST on most of the essential items.
Friends,
Tractors play a major role in our village economy. Before 2014, one had to pay more than seventy thousand rupees in tax for purchasing a tractor. This was seventy thousand rupees before 2014, now only thirty thousand rupees tax is being levied on the same tractor. This means that the farmer is directly saving more than forty thousand rupees on one tractor. Similarly, three-wheelers are a major source of employment for the poor. Before the year 2014, a tax of about fifty-five thousand rupees was levied on a three-wheeler, a tax of Rs 55,000 was levied on a three-wheeler. Now the GST on the same three-wheeler has come down to around 35 thousand, which means there has been a direct saving of 20 thousand rupees. Similarly, due to the lower GST, scooters have become cheaper by around 8,000 rupees, and motorcycles by around 9,000 rupees, compared to 2014. This means savings have been made for everyone, from the poor, the neo-middle class, and the middle class.
But friends,
Despite this, some political parties are trying to mislead the people of the country. Congress and its allies are lying to the public to hide the failures of the government they ran before 2014. The truth is that during the Congress governments, tax evasion was rampant and even the looted money was plundered. The common citizen of the country was being squeezed by the burden of taxes. It is our government which has reduced taxes on a large scale and reduced inflation. We have increased the income of the people of this country and also increased their savings. When their government was in power in 2014, income tax exemption was for the income up to Rs 2 lakh, but only Rs 2 lakh. Today, by making income of Rs 12 lakh tax free and the new GST reform, the people of the country are going to save Rs 2.5 lakh crore this year. Rs 2.5 lakh crore will be saved in the pockets of the countrymen. And that is why the country is celebrating GST with pride today. The GST savings festival is being celebrated. And I want to tell you that we are not going to stop here. In 2017, we introduced GST, working to strengthen the economy. And bring it again in 2025, then we will strengthen the economy and as the economy strengthens, the tax burden will reduce. With the blessings of our countrymen, the process of GST reforms will continue.
Friends,
Today India has strong will-power for reforms, we have democratic and political stability, and also policy predictability. Most importantly, India has a very large young and skilled workforce and a dynamic young consumer base. All these things are not present together in any region of the world, that is, in one place, in any country of the world. India possesses everything. For any investor or company in the world looking to accelerate their growth, investing in India is the most attractive option. Therefore, investing in India, in Uttar Pradesh, is a win-win situation for you. Together, our efforts will build a developed India and a developed Uttar Pradesh. Once again, I wish you all the best for the International Trade Show. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রেতর নোইদাদা পাংথোকপা উত্তর প্রদেশ ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ শো হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
25 SEP 2025 1:15PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী যোগী আদিত্যনাথজী, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং, য়ু.পি. বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্ত ভুপেন্দ্র চৌধরীজী, ইন্দস্ত্রীগী মরুপশিং, অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং।
উত্তর প্রদেশ ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ শো অসিদা লাক্লিবা ত্রেদরশিং, ইনভেস্তরশিং, ইন্তর্প্রিনরশিং অমসুং নহা ওইরিবা মরূপ পুম্নমকপু ঐনা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মফম অসিদা এক্সিবিতর ২২০০ হেনবনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অমসুং সর্বিসশিং উৎলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। মরক অসিদা, ত্রেদ ফেয়র অসিগী পার্তনর লৈবাক অসি রুসিয়ানি। মসিনা তাক্লিবদি হন্দক্কী ত্রেদ মেলা অসিদা ঐখোয়না মতম চুপ্পগী ওইনা চাংয়েং তৌরবা পার্তনরশিপ অমা মখা তানা চেৎশিলহল্লগনি। থৌরম অসিবু শিন-লাঙবগীদমক্তা মুখ্য মন্ত্রী যোগী জী, সরকারগী অতোপ্পা মরুপশিং অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ঐখোয়গী গাইদ পন্দিৎ দীনদয়াল উপাধ্যায়জীগী মপোক কুমওননি। দীনদয়ালজীনা ঐখোয়দা অন্ত্যোদয়াগী লম্বী তাকপীখি। অন্ত্যোদয়া হায়বসিনা অরোইবদা লৈরিবা মীওই অদুগী হৌগৎলকপা হায়বনি। চাউখৎ-থৌরাং অসি লাইরবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লাইরবশিংদা য়ৌহনগদবনি অমসুং খেৎনবা পুম্নমক লোইশিনগদবনি, মসি অন্ত্যোদয়ানি অমসুং অন্ত্যোদয়াদা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী পাঙ্গল লৈ। ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা চাউখৎপগী মোদেল অসি পীরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজগে। ঙসি ঐখোয়গী ফিনতেক সেক্তর অসি মালেম শীনবা থুংনা পাক শন্না খন্ন-নৈনরি। ফিনতেক সেক্তর অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মওংদি মসিনা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তবু মশক থোক্না শক্তি পীবা অমসুং প্রমোৎ তৌবা হায়বসিনি। ভারতনা অসিগুম্বা মীপুম খুদিংমক্না শরুক য়াবা ওপন প্লেতফোর্মশিং শেমখ্রে। য়ু.পি.আই., আধার, দিজি লোকর, ও.এন.দি.সি., মসিগী ৱাহন্থোক্তি পুম্নমক্কী প্লেতফোর্ম, পুম্নমক্কী প্রোগ্রেস হায়বনি। ঙসিদি মসিগী ইফেক্ত অসি ভারতকী মফম খুদিংমক্তা উবা ফংলে। মোলদা শোপ্পিং তৌরিবা মীওই অদুসু UPI শীজিন্নৈ, অমসুং লম্বীদা চা য়োল্লক্লিবা মীওই অদুসু UPI শীজিন্নৈ। মতম অমদা অচৌবা কম্পেনী খক্তদা ফংলম্বা ফোর্মেল ক্রেদিৎ অসি হৌজিক্তি পি.এম. স্বানিধিগী খুত্থাংদা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অমা হায়রগদি গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস, হায়বদি জি.ই.এম. অসিনি। মতম অমা লৈরম্মি, করিগুম্বা সরকারনা পোৎ-চৈ অমত্তা য়োল্লকপা তারবদি, মসি অচৌবা প্লেয়রশিংগী খুৎতা লৈরম্মি, মসি মখোয়না মওং অমদা লাকশিনবা ঙম্লম্মি। অদুবু ঙসিদি, সেলর অমসুং সর্বিস প্রোভাইদর লাখ ২৫ রোম জি.ই.এম. পোর্তেলগা শম্নখ্রে অমসুং সরকারদা সপ্লাই তৌরি। মখোয়শিং অসি অপীকপা ত্রেদরশিং, ইন্তরপ্রিনরশিং, দুকান ফম্লিবশিংনি। ভারত সরকারগী মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না, মখোয়না মখোয়গী পোৎলমশিং অদু ভারত সরকারদা হকথেংননা য়োল্লি অমসুং ভারত সরকারনা মখোয়শিং অদু য়োল্লি। হৌজিক ফাওবদা ভারত সরকারনা জি.ই.এম.গী খুত্থাংদা লুপা করোর লাখ ১৫গী পোৎলমশিং নৎত্রগা সর্বিসশিং লৈখ্রে হায়বসি খঙবদা অদোমগী পুক্নিং চিংশিনগনি। পোর্তেল অসিদা ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. অমসুং অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংদগী চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৭গী পোৎলমশিং লৈখ্রে। মসি মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা খল্লুবদা ওইথোক্লম্লোই, অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিগী অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা অপীকপা দুকানশিং ফাওবা জি.ই.এম. পোর্তেলদা মখোয়গী পোৎলমশিং য়োল্লি। অমসুং মসি অশেংবা ৱাহন্থোক্তা এন্তিয়োদাইয়ানি, মসি চাউখৎপগী য়ুম্ফম্নি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী পান্দমদা চংশিল্লি। মালেমদা থোক্লিবা অশোই-অঙামশিং অমসুং অকিবা লৈরবসু, ভারতকী গ্রোথ অসি য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাইনি। অশোয়বা অদুনা ঐখোয়বু পুক্নিং চিংশিন্দবা নত্তে, অদুবু ঐখোয়না ওইরিবা ফিভমশিং অদুগী মনুংদা অনৌবা মাইকৈ অমা ফংলি, ঐখোয়না অনৌবা মাইকৈ অমগী খুদোংচাবশিং ফংলি। মরম অদুনা, হায়রিবা অৱাবা কয়া অসিগী মরক্তা, ঙসিদি ভারতনা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অমসুং মসিদসু ঐখোয়গী ৱারেপ, ঐখোয়গী মন্ত্র অসি আত্মনির্ভর ভারতনি। অতোপ্পশিংদা মখা পোল্লিঙৈদগী হেন্না হেন্না মতেং পাংদবা অমা লৈতে। হোংলক্লিবা মালেম অসিদা, লৈবাক অমনা অতোপ্পদা মখা পোনবগা লোয়ননা, মদুগী গ্রোথ অদু হেন্না শোকহল্লকই। মরম অদুনা, ভারত অসিগুম্বা লৈবাক অমনা কনাগুম্বা অমগী মখা পোনবা অসি হৌজিক্তি য়াবা নত্তে, মরম অদুনা ভারত অসি মশা-মরোমদোম লেপচগদবনি। ঐখোয়না ভারত্তা পুথোকপা য়াবা পোৎলম খুদিংমক ঐখোয়না ভারত্তা পুথোক্কদবনি। ঙসি, ঐহাক্না ইন্তরপ্রিনরশিং, ত্রেদরশিং, অমসুং ইন্তরপ্রিনরশিংগী মশিং য়াম্না মফম অসিদা ঐহাক্কী মমাংদা লৈরিবসি উরে। অদোম্না আত্মনির্ভর ভারতকী কেম্পেন অসিদা অচৌবা স্তেকহোল্দরশিংনি। ঙসি ঐহাক্না অদোমদা আত্মনির্ভর ভারতপু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা মওংদা অদোমগী বিজিনেস মোদেল চাউখৎনবা হায়জরি।
মরুপশিং,
সরকারনা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা কয়া য়াম্না মরুওইবা পীরি হায়বসি অদোম্না খংই। ঐখোয়না ভারত্তা চিপশিংদগী হৌরগা জহাজ ফাওবগী পোৎলম খুদিংমক পুথোকপা পাম্মি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না অদোমগী ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। সরকারনা কমপ্লাইএন্সী ৪০,০০০ হেন্না মুত্থৎখ্রে। গবর্নমেন্তনা হান্ননা নহাক্কী মায়োক্তা ইচম চম্বা থৌদাংশিং লৌখৎলম্লবদি নহাক্কী মায়োক্তা কেস লৌখৎনবা হোৎনরম্বা কাংলোন কয়া অমা দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে। সরকারনা অদোমগা লোইননা নাকল অমগা লোয়ননা চৎলি।
অদুবু মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমগা শোইদনা শরুক য়ামিন্নগদবা, ঐহাক্কী ওইবা অপাম্বসু খরা লৈ। নহাক্না করিগুম্বা অমা শাবদা, মদু খ্বাইদগী ফবা মখলগী ওইগদবনি, খ্বাইদগী ফবা ওইগদবনি। ঙসিদি, লমদমসিগী মীওইশিংনা থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না থোইদোক হেন্দোক্না লৈরি। মরম অদুনা, ক্বালিতীগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তদা য়ানিংদবা লৈরোইদবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না স্বদেশীগা মরী লৈনরে, স্বদেশী লৈনবা পাম্মি, "মসি স্বদেশীনি" হায়না চাউথোক্না হায়রি। ঙসিদি ঐখোয়না মফম খুদিংমক্তা মসিগী ৱাখল্লোন অসি উবা ফংলি। ঐখোয়গী ত্রেদরশিংনসু মসিগী মন্ত্র অসিবু শিজিন্নগদবনি। ভারত্তা ফংলিবা পুম্নমকপু অহানবা ওইনা পীগদবনি।
মরুপশিং,
মরুওইবা হীরমদি রিসর্চনি। ঐখোয়না রিসর্চতা শেল থাদবা হেনগৎহনগদবনি; ঐখোয়না মসি শরুক কয়া হেনগৎহনগদবনি। ইনোবেসন য়াওদনা মালেম অসি লেংদনা লৈগনি, ললোন-ইতিক অসি লেংদনা লৈগনি, পুন্সি অসি লেংদনা লৈগনি। মসি থেংননবা সরকারনা দরকার ওইবা খোংথাংশিং লৌখৎলি। হৌজিক, রিসর্চতা প্রাইবেৎ ইনবেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা মীপুম খুদিংমক্না মাংজিল থানা চংশিনগদবনি। মসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমনি। ঐখোয়না ইন্দিজিনস রিসর্স, দিজাইন অমসুং দিবেলপমেন্তকী ইকোসিস্তেম অমা শেমগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী উত্তর প্রদেশ অসিসু ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা অঙকপা খুদোংচাবা কয়াগা মপুং ফাহল্লি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা উত্তর প্রদেশতা লাকখিবা কনেক্তিবিতী রিভোলুসন অসিনা লোজিস্তিক্কী শেনফম য়াম্না হন্থহনখ্রে। উত্তর প্রদেশ অসি লৈবাক অসিদা এক্সপ্রেসৱে খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্য ওইরে। উত্তর প্রদেশ অসি লৈবাক অসিদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যনি। মসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা ক্রেৎ কোরিদোর অনিগী হাবনি। হেরিতেজ তুরিজমদা উত্তর প্রদেশসু মশীং অমা ওইরি। নমামি গঙ্গেগুম্বা কেম্পেনশিংনা উত্তর প্রদেশপু ক্রুইজ তুরিজমগী মেপতা থম্লে। "দিস্ত্রিক্ত অমা, পোত্থোক অমা"গী খোঙথাং অসিনা উত্তর প্রদেশকী দিস্ত্রিক্ত কয়াদগী পোত্থোকশিংবু মালেমগী কৈথেলদা পুশিল্লে। অমসুং ঐহাক্না মপান লৈবাক্কী গেস্তশিংগা উনবগী মথৌ তাই, মরম অদুনা নুমিৎ খরনি অসিদা ঐহাক্না কনাগুম্বা অমদা করি পীগদগে হায়বদুগী মরমদা য়াম্না খনবা মথৌ তাদে। ঐখোয়গী তীম্না "ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত" কেতালোগ অসি য়েংলি, অমসুং ঐহাক্না মখোয়শিং অসি মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংদা পীরি।
মরুপশিং,
য়ু.পি.না মেনুফেকচরিংদা অনৌবা রেকোর্দশিংসু শেমগৎলি। খুদম ওইনা, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং মোবাইল মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা, ভারতনা হৌখিবা দিকেদ অমদা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা প্রদক্তর ওইরক্লি। মসিদা উত্তর প্রদেশনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি ভারত্তা পুথোক্লিবা মোবাইল ফোন পুম্নমক্তগী চাদা ৫৫দি উত্তর প্রদেশতা পুথোক্লি। উত্তর প্রদেশনা সেমিকন্দক্তর সেক্তরদসু ভারতকী মশা-মরোমদোম লেপচবা হেনগৎহল্লগনি। কিলোমিতর খরখক্তগী লাপ্না লৈবা অচৌবা সেমিকন্দক্তর ফেসিলিতী অমদা থবক হৌগদৌরি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা খুদম অমনা দিফেন্স সেক্তরদগীনি। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা স্বদেশী পাম্মি, অমসুং অতোপ্পশিংদা মখা পোনবা হন্থহনবা পাম্মি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ভারত্তা মশাগী ওইবা দিফেন্স সেক্তর অমা শেমগৎলি। ঐখোয়না ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলি মদুদা কম্পোনেন্ত খুদিংমক "মেদ ইন ইন্দিয়া" লেবেল য়াওরি। অমসুং উত্তর প্রদেশনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। য়াম্না থুনা, AK 203 রাইফলশিং পুথোকপা অসি রসিয়াগা খুৎশম্নদুনা শাবা ফেক্টরী অসিদা হৌরগনি। দিফেন্স কোরিদোর অমা য়ু.পি.দসু শেমগৎলি। ব্রহ্মোস মিসাইল য়াওনা খুৎলায় কয়া পুথোকপা হৌখ্রে। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু আপিল তৌজরি, য়ু.পি.দা ইনবেস্ত তৌবীয়ু, য়ু.পি.দা মেন্যুফেকচর তৌবীয়ু। মফম অসিদা এম.এস.এম.ই. লাখ কয়াগী মপাঙ্গল কনবা নেৎৱার্ক অমা লৈরি অমসুং মসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মখোয়গী পোতেন্সিএল শীজিন্নবা অমসুং মফম অসিদা মপুং ফাবা পোত্থোক অমা পুথোকপা। মসিগীদমক উত্তর প্রদেশ সরকার অমসুং ভারত সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংদুনা অদোমগা লোয়ননা লৈরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতনা রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্ম তৌবগী অচেৎপা ফিরেপ অদুগা লোয়ননা মসিগী ইন্দস্ত্রী, মসিগী ত্রেদরশিং, মসিগী প্রজাশিংগা লোয়ননা লেপ্লি। ঙসিদগী নুমিৎ অহুমনিগী মমাংদা, নেক্স জেনরেসন জি.এস.তি. জি.এস.তি.দা অহোংবা অসি স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংনি অমসুং মসিনা ভারতকী গ্রোথকী ৱারীদা অনৌবা মঙাল পীগনি। রিফোর্মশিং অসিনা জি.এস.তি.গী রেজিস্ত্রেসন অসি লাইথোকহল্লগনি, তেক্স দিসপ্যুতশিং হন্থহল্লগনি অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক রিফন্দশিং অথুবা মতমদা পীরগনি। সেক্তর খুদিংমক্না মসিগী কান্নবা ফংগনি। অদোম পুম্নমক্না জি.এস.তি.গী মমাংদা, জি.এস.তি.গী মতুংদা, অমসুং হৌজিক অহুমশুবা তাঙ্কক, নেক্স জেনরেসন জি.এস.তি. খুদম খরগী খুত্থাংদা কয়া য়াম্না খেন্নবগে হায়বদু ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্কা শরুক য়ামিন্নবা পাম্মি। ঐহাক্না ২০১৪গী মমাংগী, হায়বদি, অদোম্না ঐঙোন্দা থৌদাংশিং পীরকপা মমাংগী অদুগী মতাংদা ঙাংলি। ২০১৪গী মমাংদা, তেক্স কয়া অমা লৈরম্মি, তেক্স মখল কয়া অমা লৈরম্মি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ব্যুজিনেসকী শেনফম অমসুং ইমুংগী বজেৎ অসি চপ মান্নরমদে; মখোয় অসি লাকশিনবদা অরুবা ওইরম্মি। লুপা ১০০০গী শার্ট অমদা, ঐনা ২০১৪গী মমাংদা হায়রিবসি, করিগুম্বা নহাক্কী মনাক্তা অরিবা বিল অমা লৈরবদি মদু লৌথোকউ। ২০১৪গী মমাংদা, লুপা ১০০০গী শার্ট অমদা লুপা ১৭০, ১৭০গী তেক্স লৌরম্মি। ঐখোয়না ২০১৭দা জি.এস.তি. হৌদোকপা মতমদা, জি.এস.তি.গী রেৎ অসি লুপা ১৭০দগী লুপা ৫০দা হন্থহনখি। হায়বদি, মমাংদা লুপা ১০০০গী ত্রেস অমগী তেক্স অসি লুপা ১৭০ ওইরম্মি, ঐখোয়না ২০১৭দা জি.এস.তি. অমসুং হৌজিক সেপ্তেম্বর ২২দগী চৎনবা হৌখিবা রেৎশিং অসিগী মতুং ইন্না, লুপা ১০০০গী মমল লৈবা জর্দ অমখক্তদা লুপা ৩৫ খক্তমক তেক্স ওইনা পীবা তাই।
মরুপশিং,
২০১৪দা, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা তুথপেস্ত, শেম্পু, হেয়র ওইল, শেভিং ক্রিম, অসিনচিংবদা লুপা ১০০ থাদরবদি, মখোয়না লুপা ১০০গী মনুংদা লুপা ৩১গী তেক্স পীবা মথৌ তাই। মসিনা তাক্লিবদি লুপা ১০০গী বিল অমা লুপা ১৩১দা লাক্কনি। ঐনা ২০১৪গী মমাংগী মতম অসিগী মতাংদা ঙাংলি। ২০১৭দা জি.এস.তি. হৌদোকপা মতমদা, লুপা ১০০গী পোৎলম অসি লুপা ১১৮ ওইখি, লুপা ১৩১দগী লুপা ১১৮দা ওইখি। মসিনা হায়বদি লুপা ১০০গী বিল খুদিংগী লুপা ১৩দি হকথেংননা সেভ তৌগনি। হৌজিক্তি, জি.এস.তি.গী মথংগী জেনরেসন, হায়বদি জি.এস.তি.গী রিফোর্ম অসিদা, হায়রিবা পোৎলমশিং অসি লুপা ১০০দা লুপা ৫ ওইদুনা লুপা ১০৫ ওইরে। লুপা ১৩১দগী লুপা ১০৫দা হেনগৎলে। মসিনা তাক্লিবদি, ২০১৪গী মমাংগীগা চাংদম্নবদা, মীচম প্রজাগীদমক লুপা ১০০দা লুপা ২৬ কনবা হায়বসিনি। মসিগী খুদম অসিদগী নহাক্না চাংচত্তা ইমুং অমনা থা খুদিংগী কয়া য়াম্না সেভ তৌরি হায়বদু খঙবা ঙমগনি। করিগুম্বা ইমুং অমনা মখোয়গী চহিগী শেনফম অদু মখোয়গী মথৌ তাবশিংদুগীদমক্তা চাংদম্নবা তারবদি, মখোয়না ২০১৪দা লুপা লাখ ১গী পোৎলমশিং লৈ হায়না লৌরবদি, করিগুম্বা মখোয়না ২০১৪গী মমাংদা লুপা লাখ ১গী পোৎলমশিং লৈরম্লবদি, মখোয়না লুপা ২৫,০০০গী চাংদা তেক্স পীগদবনি। মহাক্না চহি অমদা লুপা লাখ অমগী পোৎলমশিং লৈরবদি, ঐহাক লাকপা মমাংদা, ২০১৪গী মমাংদা, তেক্স অসি লুপা ২৫,০০০ ওইরম্মি। হৌজিক্কী মতমদা, থৌনা ফরবা মীওইশিংনা অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি ফোঙদোকই, মখোয়দা হায়বিয়ু। অদুবু হৌজিক মথংগী জেনরেসন জি.এস.তি.গী মতুংদা, চপ মান্নবা ইমুং অমগী চহিগী তেক্স অসি লুপা ২৫,০০০তগী লুপা ৫,০০০-৬,০০০ ফাওবা হন্থরে। লুপা ২৫০০০দগী ৫০০০ ফাওবা, মরমদি হৌজিক অয়াম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংদা চাদা ৫গী জি.এস.তি.খক লৌরে।
মরুপশিং,
ত্রেক্তরশিংনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ২০১৪গী মমাংদা, ত্রেক্তর অমা লৈবগীদমক্তা মীওই অমনা লুপা লিশিং তরেৎ হেন্না তেক্স থাদবা মথৌ তাখি। মসি ২০১৪গী মমাংদা লুপা লিশিং তরেৎ ওইরম্মি, হৌজিক্তি ত্রেক্তর অমখক্তদা লুপা লিশিং তরেৎখক্তগী তেক্স লৌরি। মসিনা তাক্লিবদি লৌমী অমনা ত্রেক্তর অমদা লুপা লিশিং ৪০ হেন্না হকথেংননা সেভ তৌরি। অদুগা চপ মান্ননা, থ্রী হুইলরশিং অসি লাইরবশিংগী থবক্কী মরুওইবা সোর্স অমনি। চহি ২০১৪গী মমাংদা, অহুম-হোংবা গাড়ী অমদা লুপা লিশিং মঙাগী চাংদা তেক্স লৌরম্মি। অহুম-হোংবা গাড়ী অমদা লুপা লিশিং মঙাগী চাংদা তেক্স লৌরম্মি। হৌজিক্তি চপ মান্নবা থ্রী-হুইলর অমগী জি.এস.তি. অসি চাউরাক্না লুপা লিশিং ৩৫দা হন্থরে। মসিনা হায়বদি লুপা লিশিং ২০গী হকথেংননা সেভিং অমা লৈরে। মসিগা মান্ননা, জি.এস.তি. হন্থরকপনা মরম ওইদুনা, স্কুতরশিং অসি ২০১৪গা চাংদম্নবদা চাউরাক্না লুপা ৮,০০০ অমসুং মোতোরসাইকলশিং অসি চাউরাক্না লুপা ৯,০০০গী চাংদা হন্থখ্রে। মসিনা তাকপদি মীপুম খুদিংমক্কী, লাইরবশিং, নিও-মিদল ক্লাস অমসুং মিদল ক্লাসকীদমক শেন্থং কনবা ঙম্লে।
অদুবু মরুপশিং,
মসিদা নত্তনা, রাজনিতীগী পার্টি খরনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু লান্না লমজিংনবা হোৎনরি। কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিংনা মখোয়না ২০১৪গী মমাংদা লৈরম্বা সরকারগী অশোইবশিং অদু লাপথোক্নবা মীয়ামদা অরানবা ৱাফমশিং ঙাংলি। অচুম্বা ৱাফমদি, কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, তেক্স ইভেক্সন অসি য়াম্না চাউনা লৈখি অমসুং লুহোংলবা শেল অদু ফাওবা লান্থোকখি। লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিং অসি তেক্সকী চৈরাক্না অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা তেক্সশিং য়াম্না হন্থহল্লি অমসুং ইনফ্লেসন হন্থহল্লি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীয়ামগী ইনকম হেনগৎহনখি অমসুং মখোয়গী সেভিংসসু হেনগৎহনখি। ২০১৪দা মখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রিঙৈদা, লুপা লাখ ২ ফাওবগী ইনকম অদুদা ইনকম তেক্স লৌথোকপা য়াদে, অদুবু লুপা লাখ ২ খক্তমক লৌথোকই। ঙসিদি, লুপা লাখ ১২গী ইনকম তেক্স ফ্রী ওইহন্দুনা অমসুং জি.এস.তি.গী অনৌবা রিফোর্মগী খুত্থাংদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না চহি অসিদা লুপা কোতি লাখ ২.৫ কনবা ঙম্লগনি। লৈবাক মীয়ামগী পেকেৎতা লুপা করোর লাখ ২.৫ কনবা ঙমগনি। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা ঙসি জি.এস.তি. জি.এস.তি. সেভিং ফেস্তিবেল পাংথোক্লি। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংবদি ঐখোয়না মসিদা লেপ্লরোই। ২০১৭দা ঐখোয়না জি.এস.তি. অমসুং মসি ২০২৫দা অমুক হন্না পুরকপা, মদুগী মতুংদা ঐখোয়না শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎলকপগা লোয়ননা তেক্সকী চৈরাক অসি হন্থরগনি। ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী য়াইফ-পাউজেলগা লোইননা, জি.এস.তি. শেমদোকপগী থৌওং মখা চত্থগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত্তা রিফোর্মশিংগীদমক মপাঙ্গল কনবা ৱারেপ লৈরে, ঐখোয়গী দেমোক্রে সি অমসুং পোলিতিকেল স্তেবিলিতী লৈরে, অমসুং পোলিসী প্রিদিক্তেবিলিতীসু লৈরে। খ্বাইদগী মরুওইরিবদি, ভারত্তা য়াম্না চাউবা নহা ওইরিবা অমসুং হৈ-শিংলবা শিন্মী মশীং অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা নহা ওইরিবা কঞ্জুমর বেজ অমা লৈরি। হায়রিবা পোৎলমশিং অসি মালেমগী মফম অমত্তদা, হায়বদি, মফম অমত্তদা, মালেমগী লৈবাক অমত্তদা লৈতে। ভারতনা পুম্নমক লৈ। মালেমগী ইনভেস্তর নৎত্রগা কম্পেনী অমনা মখোয়গী গ্রোথ অসি খুমাং চাওশিলহন্নবা হোৎনরিবা অদুগীদমক্তা, ভারত্তা ইনভেস্ত তৌবা হায়বসি খ্বাইদগী পাম্নবা ওপ্সন অমনি। মরম অদুনা, ভারত্তা, উত্তর প্রদেশতা শেল থাদবা হায়বসি অদোমগীদমক মাইপাকপা ওইগনি। পুন্না হোৎনমিন্নরগা, ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমসুং চাউখৎলবা উত্তর প্রদেশ অমা শেমগৎলগনি। অমুক্কা হন্না, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ শো অসিদা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোমবু য়াম্না থাগৎচরি।