Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs. 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan
Our Government is turning the clean energy mission into a people's movement: PM
We are working with a spirit of service for the welfare of all sections of society: PM
It is our commitment to ensure that tribal communities live with dignity and self-respect: PM
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone of development works worth over Rs 1,22,100 crore in Banswara, Rajasthan. On the fourth day of Navratri, the Prime Minister expressed his privilege to visit the sacred land of Maa Tripura Sundari in Banswara. He shared that he also had the opportunity to witness Maa Mahi, revered as the Ganga of Kanthal and Vagad. The Prime Minister remarked that the waters of Mahi symbolize the resilience and struggle of India’s tribal communities. He highlighted the inspiring leadership of Mahayogi Govind Guru Ji, whose legacy continues to resonate, with the holy waters of Mahi bearing witness to that great saga. Shri Modi paid homage to Maa Tripura Sundari and Maa Mahi, and from this land of devotion and valor, he also offered his respects to Maharana Pratap and Raja Bansia Bhil.
Shri Modi remarked that during Navratri, the nation worships the nine forms of Shakti, and today’s major event in Banswara is dedicated to Urja Shakti—energy generation. He highlighted that a new chapter in India’s power sector is being written from the soil of Rajasthan. The Prime Minister announced the launch of power projects worth over ₹90,000 crore across Rajasthan, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, and Maharashtra. He emphasized that the simultaneous initiation of such large-scale projects reflects India’s accelerating progress in the energy sector, with every region of the country actively contributing with all states being given priority. In Rajasthan, the foundation stones for clean energy projects and transmission lines have been laid. Shri Modi also inaugurated solar energy projects and announced the commencement of the Rajasthan Atomic Power Project in Banswara. He underscored that from solar to nuclear energy, India is scaling new heights in power generation capacity.
“In today’s era of technology and industry, development runs on the power of electricity; electricity brings light, speed, progress, connectivity, and global access”, remarked the Prime Minister. He criticized previous governments for neglecting the importance of electricity. Shri Modi stated that when his government came to power in 2014, 2.5 crore households lacked electricity connections, and even after 70 years of independence, 18,000 villages had not seen a single electric pole. He highlighted that major cities faced hours-long power cuts, and in villages, even 4–5 hours of electricity was considered significant. The absence of electricity hindered factory operations and the establishment of new industries, affecting states like Rajasthan and the entire country. The Prime Minister affirmed that in 2014, his government resolved to change this situation. He stated that electricity was delivered to every village and 2.5 crore households received free connections. Wherever power lines reached, electricity followed—making lives easier and enabling the growth of new industries.
The Prime Minister stated that for any nation to achieve rapid development in the 21st century, it must scale up its electricity generation. He emphasized that the most successful countries will be those leading in clean energy. “Our government is transforming the clean energy mission into a people’s movement”, highlighted Shri Modi, announcing the launch of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, under which solar panels are being installed on rooftops in both urban and rural areas. To ensure affordable electricity for farmers, the PM-KUSUM scheme is facilitating the installation of solar pumps in agricultural fields. The Prime Minister noted that several solar projects have been inaugurated across states today, directly benefiting lakhs of farmers. He reiterated that the PM Surya Ghar scheme provides free electricity for homes, while the PM-KUSUM scheme ensures free electricity for farms. Shri Modi shared his earlier interaction with beneficiaries of the PM-KUSUM scheme, who told him that solar-powered free electricity has become a major blessing in their lives.
“India is working at high speed to become a developed nation, with Rajasthan playing a significant role in this journey”, exclaimed Shri Modi. He announced the launch of additional projects worth ₹30,000 crore for the people of Rajasthan, aimed at improving access to water, electricity, and healthcare. The Prime Minister flagged off three new trains, including a Vande Bharat service. He highlighted the nationwide campaign to generate new employment opportunities, under which 15,000 youth in Rajasthan received appointment letters for government jobs today. Shri Modi extended his best wishes to these young individuals as they embark on a new chapter in their lives and congratulated the people of Rajasthan on the launch of these development initiatives.
Expressing satisfaction that their government in Rajasthan is working with full integrity toward the state’s development, the PM stated that the wounds inflicted on Rajasthan by previous dispensation through misgovernance and exploitation are now being healed by the current administration. Shri Modi alleged that under opposition rule, Rajasthan had become a center for paper leaks and that the Jal Jeevan Mission was compromised by corruption. He highlighted that atrocities against women had peaked, with protection being extended to perpetrators. He pointed out that during the opposition's tenure, regions like Banswara, Dungarpur, and Pratapgarh witnessed a surge in crime and illegal liquor trade. The Prime Minister remarked that once the people gave them a chance, law and order was strengthened and the pace of development accelerated. He noted that major projects are now being implemented, with a growing network of highways and expressways across Rajasthan. The Prime Minister affirmed that their government is propelling Rajasthan, especially South Rajasthan, onto a fast track of development.
Noting that today marks the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, who gave the nation the principle of Antyodaya—upliftment of the person standing on the last rung of society, Shri Modi emphasized that this vision has now become the government’s mission. He stated that the administration is working with a deep sense of service for the welfare of the poor, Dalits, backward classes, and tribal communities.
Criticising the opposition for consistently neglecting the tribal community and failing to understand their needs, the Prime Minister emphasized that it is their government that prioritized tribal welfare by establishing a dedicated ministry, for the first time under Prime Minister Atal Bihari Vajpayeeji, a separate ministry for Tribal affairs was made. The Prime Minister remarked that during opposition rule, it was unimaginable for such large-scale projects to reach tribal regions. He affirmed that under their government, these developments are now becoming a reality. He announced the launch of a major PM MITRA Park in Dhar, Madhya Pradesh, which will bring significant benefits to tribal farmers.
Mentioning that it is through the efforts of their party that the daughter of a poor tribal family, Smt. Droupadi Murmu, has become the President of India, Shri Modi highlighted that the President herself raised the issue of the most marginalized tribal communities, which inspired the launch of the PM Janman Yojana. Under this initiative, special priority is being given to the most deprived segments within tribal society. The Prime Minister noted that through the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan, tribal villages are being modernized, benefiting over five crore tribal citizens. He added that hundreds of Eklavya Model Residential Schools are being established across the country. The Prime Minister affirmed that the government has also recognized the forest rights of forest dwellers and Scheduled Tribes.
“India’s tribal communities have been sustainably using forest resources for thousands of years”, said Shri Modi. To ensure these resources become a means of progress for them, the government launched the Van Dhan Yojana. He highlighted that the Minimum Support Price (MSP) for forest produce has been increased and tribal products have been linked to market access. As a result, the Prime Minister noted, India has witnessed record growth in forest produce across the country.
Affirming the government's commitment to ensuring that the tribal community lives with dignity, the PM stated that protecting their faith, self-respect, and cultural heritage is a solemn resolve. He emphasized that when the life of an ordinary citizen becomes easier, they themselves take the lead in driving the nation’s progress. He recalled the dire conditions 11 years ago under opposition rule, attributing them to exploitation and systemic looting of citizens. He pointed out that during that period, taxes and inflation were at record highs. The Prime Minister remarked that once the people blessed their government, it put an end to the opposition's exploitative practices.
Shri Modi stated that the implementation of GST in 2017 liberated the country from the complex web of taxes and tolls. He highlighted that on the first day of Navratri this year, a major GST reform was introduced, resulting in the celebration of the GST Savings Festival across India. The Prime Minister remarked that most everyday items have become more affordable. Addressing the large gathering of women present, he emphasized that household kitchen expenses have significantly reduced, bringing direct relief to mothers and sisters nationwide.
Highlighting that before 2014, spending ₹100 on daily essentials like soap, shampoo, toothpaste, and tooth powder resulted in a total cost of ₹131 due to high taxation under the opposition government, Shri Modi stated that opposition levied ₹31 tax on every ₹100 purchase. With the implementation of GST in 2017, the same ₹100 worth of goods cost ₹118, marking a direct saving of ₹13 under their government. Following the GST reforms introduced on September 22, the cost has further reduced to ₹105, resulting in a total saving of ₹26 compared to the previous dispensation era. The Prime Minister emphasized that mothers and sisters meticulously manage household budgets, and under the new tax regime, families are now saving hundreds of rupees every month.
Highlighting that footwear is a basic necessity for all, the Prime Minister stated that under the previous dispensation’s rule, purchasing a ₹500 shoe cost ₹575 due to a ₹75 tax burden. With the implementation of GST, this tax was reduced by ₹15. Following the latest GST reforms, the same shoe now costs ₹50 less. The Prime Minister noted that earlier, footwear priced above ₹500 attracted even higher taxes. He emphasized that the government has now significantly reduced tax rates on shoes priced up to ₹2,500, making them more affordable for the common citizen.
Shri Modi further stated that owning a scooter or motorcycle is a common aspiration for every household, but under the opposition rule, even this was out of reach. He highlighted that opposition levied over ₹19,000 in tax on a ₹60,000 motorcycle. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by ₹2,500. Following the revised rates implemented on September 22, the same motorcycle now attracts only ₹10,000 in tax—resulting in a direct benefit of ₹9,000 compared to 2014.
The Prime Minister stated that under the previous dispensation rule, building a home was prohibitively expensive. He highlighted that a ₹300 cement bag attracted over ₹90 in taxes. With the introduction of GST in 2017, this tax was reduced by approximately ₹10. Following the latest GST reforms implemented on September 22, the same cement bag now incurs only ₹50 in tax—resulting in a direct saving of ₹40 compared to 2014. Shri Modi remarked that while governance under the opposition party was marked by excessive taxation, their government has ushered in an era of savings for the common citizen.
Emphasising that amid the GST Savings Festival, Shri Modi said that we should not forget the goal of Self-Reliant India. He added that the mantra of swadeshi must not be forgotten, Shri Modi urged that what we sell should be swadeshi, and what we buy must also be swadeshi. He encouraged citizens to proudly declare, “This is swadeshi.” The Prime Minister remarked that when people buy swadeshi products, the money stays within the country—reaching local artisans, workers, and traders. This money contributes directly to national development rather than flowing abroad, helping build new highways and roads. He called on everyone to make swadeshi a symbol of national pride. The Prime Minister appealed to citizens to pledge to buy only swadeshi goods during the festive season and once again extended his congratulations on the launch of development and employment-linked projects.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister, Shri Pralhad Joshi were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to transform India’s power sector to ensure affordable, reliable, and sustainable power supply for all, Prime Minister laid the foundation stone of Anushakti Vidhyut Nigam Ltd’s (ASHVINI) Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project (4X700 MW) worth around Rs 42,000 crore. It will be one of the largest nuclear plants in the country supplying reliable base load energy and will strengthen India’s position in the environmental stewardship and evolving nuclear energy landscape. Furthering the spirit of Aatmanirbhar Bharat, Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project comprises four indigenous 700 MW Pressurized Heavy Water Reactors with advanced safety features, designed and developed by NPCIL. It is part of India’s broader “fleet mode” initiative, where ten identical 700 MW reactors are being built across India under uniform design and procurement plans. The project will bring in cost efficiencies, faster deployment, and consolidated operational expertise.
In a major boost to India’s clean energy infrastructure, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of green energy projects worth around Rs 19,210 crore in Rajasthan. He inaugurated solar projects at Phalodi, Jaisalmer, Jalore, Sikar among others. He also laid the foundation stone of the solar project at Bikaner. Additionally, he will also lay the foundation stone of a Solar Park at Ramagiri in Andhra Pradesh. The projects will significantly contribute to India’s clean energy capacity, generating substantial amounts of green power while preventing millions of tonnes of carbon dioxide emissions.
Prime Minister also laid the foundation stone of three power transmission projects worth over Rs 13,180 crore under Renewable Energy Zone (REZ) initiative of Government of India, which aims to develop 181.5 GW of renewable energy capacity by 2030 across eight states. To ensure efficient dispersal of this renewable power towards load centers and to enhance grid stability, PowerGrid is implementing key transmission systems for Rajasthan REZ.
It includes 765 KV transmission lines from Beawar in Rajasthan to Mandsaur in Madhya Pradesh and extension of associated substations; from Sirohi in Rajasthan to Mandsaur and to Khandwa in Madhya Pradesh along with augmentation of transformation capacity at Sirohi Substation and extension at Mandsaur & Khandwa Substations; and 765 KV & 400 KV transmission line from Bikaner in Rajasthan to Siwani and Fatehabad in Haryana and further to Patran in Punjab along with establishment of substations at Bikaner and extension of Siwani substation. Cumulatively, these projects will facilitate seamless transfer of 15.5 GW green energy from generation hubs in Rajasthan to demand centers in beneficiary states across India.
Prime Minister laid the foundation stone of three Grid Substations (GSS) which include 220 KV and associated lines at Jaisalmer and Bikaner. He will also inaugurate a 220 KV GSS at Shiv in Barmer district. These projects, worth over Rs 490 crore, will significantly contribute to ensuring energy security in the region.
In line with his commitment to empower farmers, Prime Minister inaugurated Feeder Level Solarization projects of 3517 MW, worth over Rs 16,050 crore, in the states of Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka under PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme (Component C). The agricultural feeders are being solarized to ensure affordable, reliable, and sustainable irrigation power benefitting lakhs of farmers by lowering electricity costs, cutting irrigation expenses, and promoting rural energy self-reliance.
In a major boost to Ramjal Setu Link Project and furthering his vision of water security, Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple water resources projects in Rajasthan worth over Rs 20,830 crore. He will lay the foundation stone for the construction of various feeders from Isarda, construction of Mor Sagar artificial reservoir in Ajmer district and its feeder from Chittorgarh. Other works include intake pump house at Bisalpur Dam, rejuvenation of Khari feeder and various other feeder canal works. Prime Minister also inaugurated Isarda Dam, Dholpur Lift Project, Takli Project among others.
In line with his commitment to safe and clean drinking water for all, Prime Minister laid the foundation stone for major drinking water supply projects, worth over Rs 5,880 crore, in Banswara, Dungarpur, Udaipur, Sawai Madhopur, Churu, Ajmer, Bhilwara districts among others under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister laid the foundation stone of construction of flyovers at Bharatpur city, a bridge over the Banas River, and 116 Atal Pragati Path projects. He also inaugurated and dedicated to the nation multiple road projects related to National and State Highways in Barmer, Ajmer, Dungarpur districts among others. These projects worth over Rs 2,630 crore will improve regional road connectivity, ensure smoother traffic and enhance road safety.
Prime Minister also inaugurated a 250-bed RBM Hospital in Bharatpur, an IT Development and E-Governance Centre in Jaipur, sewerage system including treatment plants and pumping stations in Makrana city, and sewerage and water supply project in Mandawa and Jhunjhunu district.
In a major boost to rail connectivity, Prime Minister flagged off three trains, Vande Bharat Express Train between Bikaner & Delhi Cantt, Vande Bharat Express Train between Jodhpur & Delhi Cantt and Udaipur City – Chandigarh Express. These trains will significantly improve connectivity between Rajasthan and other northern states.
Furthering his vision of employment for all, distribute more than 15,000 appointment letters to newly appointed youth in Government departments and organizations in Rajasthan. These include over 5770 animal attendants, 4190 junior assistants, 1800 junior instructors, 1460 junior engineers, 1200 third-grade level-2 teachers among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧,୨୨,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ ଓ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 SEP 2025 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମିଶନକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରୁଛି ଆମ ସରକାର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସେବା ମନୋଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନେ ସମ୍ମାନ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନର ସହିତ ବଞ୍ଚିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଜସ୍ଥାନର ବାଂସୱାଡା ଜିଲ୍ଲାରେ ୧,୨୨,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ନବରାତ୍ରିର ଚତୁର୍ଥ ଦିନରେ, ବାଂସୱାଡାରେ ମା' ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମି ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କୁ ୱାଗଡର କାଣ୍ଠାଲ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ମା' ମାହିଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାହିର ଜଳ ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷର ପ୍ରତୀକ। ସେ ମହାଯୋଗୀ ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ନେତୃତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ଐତିହ୍ୟ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୁଏ ଏବଂ ମାହିର ପବିତ୍ର ଜଳ ସେହି ମହାନ ଗାଥାର ସାକ୍ଷୀ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମା' ତ୍ରିପୁରା ସୁନ୍ଦରୀ ଓ ମା' ମାହିଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭକ୍ତି ଓ ବୀରତ୍ୱର ଏହି ଭୂମିରୁ ସେ ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ ଓ ରାଜା ବଂଶିଆ ଭିଲଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନବରାତ୍ରି ସମୟରେ ଦେଶରେ ଶକ୍ତିର ନଅଟି ରୂପ ପୂଜା କରାଯାଏ ଏବଂ ଆଜିର ବାଂସୱାଡ଼ାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉର୍ଜା ଶକ୍ତି - ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜସ୍ଥାନ ଭୂମିରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକକାଳୀନ ଆରମ୍ଭ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି। ରାଜସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବହନ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବାଂସୱାଡ଼ାରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସୌରଶକ୍ତିରୁ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଅକ୍ତିଆର କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଯୁଗରେ, ବିକାଶ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ; ବିଦ୍ୟୁତ ଆଲୋକ, ଗତି, ପ୍ରଗତି, ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପକତା ଆଣିଥାଏ।" ସେ ବିଦ୍ୟୁତର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ରେ ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ସମୟରେ ୨.୫ କୋଟି ପରିବାର ପାଖରେ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ୧୮,୦୦୦ ଗାଁରେ ଗୋଟିଏ ବି ବିଦ୍ୟୁତ ଖୁଣ୍ଟ ନଥିଲା। ସେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ବିଦ୍ୟୁତ କାଟ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ ୪-୫ ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅଭାବ କାରଖାନା ପରିଚାଳନା ଓ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା, ଯାହା ରାଜସ୍ଥାନ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମକୁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୨.୫ କୋଟି ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଲାଇନ ପହଞ୍ଚିଛି, ସେଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ ପହଞ୍ଚିଛି - ଯାହା ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଯେକୌଣସି ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରିବାକୁ ହେଲେ, ତାକୁ ତାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ଦେଶ ସେହି ହେବେ ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମ ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମିଶନକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରୁଛି।" ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଉଭୟରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କୁସୁମ ଯୋଜନା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୌର ପମ୍ପ ସ୍ଥାପନକୁ ସହଜ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେଉଛି। ସେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଯୋଜନା ପରିବାରକୁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କୁସୁମ ଯୋଜନା ଚାଷ ପାଇଁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କୁସୁମ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ପୂର୍ବ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ମାଗଣା ସୌରଚାଳିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବରଦାନ ପାଲଟିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି" । ଜଳ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା" ସମେତ ତିନୋଟି ନୂତନ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧୫,୦୦୦ଯୁବକ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ରାଜସ୍ଥାନରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗୁଁ କୁଶାସନ ଏବଂ ଶୋଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା କ୍ଷତକୁ ଏବେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଭରଣା କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନରେ ରାଜସ୍ଥାନ ପେପର ଲିକ୍ ହେବାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳି ପାଲଟିଥିଲା ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଦୁର୍ନୀତିର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା। ସେ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅତ୍ୟାଚାର ବ୍ୟାପକ ଥିଲା ଏବଂ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବାଂସୱାଡା, ଡୁଙ୍ଗରପୁର ଏବଂ ପ୍ରତାପଗଡ଼ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅବୈଧ ମଦ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଜଭୁତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବିକାଶର ଗତି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏବେ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ରାଜସ୍ଥାନ, ବିଶେଷକରି ଦକ୍ଷିଣ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ବିକାଶର ଦ୍ରୁତ ପଥରେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି।
ଦେଶକୁ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ନୀତି - ସମାଜର ନିମ୍ନ ଭାଗରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିକାଶ - ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କ ଆଜି ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଶାସନ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗଭୀର ସେବା ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅବହେଳା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝିବାରେ ବିଫଳ ହେବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରି ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନରେ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ପହଞ୍ଚିବା ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଧାରରେ ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଦିବାସୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଦେବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ଦଳର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏକ ଗରିବ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଝିଅ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ନିଜେ ସବୁଠାରୁ ଉପେକ୍ଷିତ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ୍ମ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘ଧରତୀ ଆବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ’ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପାଞ୍ଚ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ବନବାସୀ ଏବଂ ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିଙ୍କ ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବ୍ୟବହାର କରିଆସୁଛନ୍ତି।" ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତିର ମାଧ୍ୟମ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବନ ଧନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି) ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ସାରା ଦେଶରେ ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିମନ୍ତେ ସମ୍ମାନର ସହିତ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ସ୍ୱାଭିମାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକର ଜୀବନ ସହଜ ହୁଏ, ସେ ନିଜେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ସେ ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିରୋଧୀ ଶାସନ ସମୟରେ ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଶୋଷଣ ଏବଂ ରୀତିମତ ଲୁଟକୁ ଦାୟୀ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସେହି ସମୟରେ ଟିକସ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ରେକର୍ଡ ଉଚ୍ଚରେ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜନସାଧାରଣ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବା ପରେ, ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶୋଷଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀର ଅନ୍ତ ଘଟିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୭ ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଟିକସ ଏବଂ ଟୋଲର ଜଟିଳ ଜାଲରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ନବରାତ୍ରିର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସାରା ଭାରତରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅଧିକାଂଶ ଦୈନ୍ୟନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରିକ ସାମଗ୍ରୀ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୋଇଛି। ଉପସ୍ଥିତ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏକ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଘରୋଇ ରୋଷେଇ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଆଣିଦେଇଛି।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଅଧିକ ଟିକସ ହାର ଯୋଗୁଁ ସାବୁନ, ସାମ୍ପୁ, ଟୁଥପେଷ୍ଟ ଏବଂ ଟୁଥ୍ ପାଉଡର ଭଳି ଦୈନ୍ୟନ୍ଦିନ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା କଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା କିଣାଯାଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୩୧ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଥିଲେ। ୨୦୧୭ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ସହିତ, ୧୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସମାନ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ୧୧୮ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ସିଧାସଳଖ ୧୩ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଥିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ରେ ପ୍ରଚଳିତ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର ପରେ, ଏହି ମୂଲ୍ୟ ଆହୁରି ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୦୫ ଟଙ୍କା ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ତୁଳନାରେ ମୋଟ ୨୬ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଘରର ବଜେଟ୍ ସତର୍କତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ, ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ପ୍ରତି ମାସରେ ଶହ ଶହ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଜୋତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ, ୭୫ ଟଙ୍କା ଟିକସ ବୋଝ ଯୋଗୁଁ ୫୦୦ ଟଙ୍କା ଜୋତା କିଣିବା ପାଇଁ ୫୭୫ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା। ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ, ଏହି ଟିକସ ₹୧୫ କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ସଦ୍ୟତମ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର ପରେ, ସେହି ଜୋତା ଉପରେ ଏବେ ₹୫୦ କମ ମୂଲ୍ୟ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ₹୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜୋତା ଉପରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଏବେ ₹୨,୫୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋତା ଉପରେ ଟିକସ ହାରକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହୋଇପାରିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍କୁଟର କିମ୍ବା ମୋଟର ସାଇକେଲ ରଖିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଏକ ସାଧାରଣ ଆକାଂକ୍ଷା, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରି ନଥିଲା। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀ ଦଳ ₹୬୦,୦୦୦ ମୂଲ୍ୟର ମୋଟର ସାଇକେଲ ଉପରେ ₹୧୯,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଥିଲେ। ୨୦୧୭ ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ, ଏହି ଟିକସ ₹୨,୫୦୦ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ତାରିଖରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ସଂଶୋଧିତ ହାର ପରେ, ସେହି ମୋଟର ସାଇକେଲ ଉପରେ ଏବେ ମାତ୍ର ₹୧୦,୦୦୦ ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଛି - ଯାହା ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ସିଧାସଳଖ ୯,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ ଘର ନିର୍ମାଣ ବହୁତ ମହଙ୍ଗା ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୩୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସିମେଣ୍ଟ ବସ୍ତା ଉପରେ ୯୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଥିଲା। ୨୦୧୭ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ, ଏହି କର ପ୍ରାୟ ୧୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ତାରିଖରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସର୍ବଶେଷ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର ପରେ, ସେହି ସିମେଣ୍ଟ ବସ୍ତା ଉପରେ ଏବେ ମାତ୍ର ୫୦ ଟଙ୍କା ଟିକସ ଲାଗୁ ହେଉଛି - ଯାହା ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ସିଧାସଳଖ ୪୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ତାଙ୍କ ସରକାର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସଞ୍ଚୟର ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆମେ ଯାହା ବିକ୍ରୟ କରୁଛୁ ତାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ଯାହା କିଣୁଛୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବର ସହିତ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ "ଏହା ସ୍ୱଦେଶୀ"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ କିଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଟଙ୍କା ଦେଶ ଭିତରେ ରହିଥାଏ - ସ୍ଥାନୀୟ କାରିଗର, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ। ଏହି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ବିଦେଶକୁ ଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ନୂତନ ରାଜପଥ ଏବଂ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶୀକୁ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ପ୍ରତୀକ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ କେବଳ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରିଭାଉ କିଷାନରାଓ ବାଗଡେ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ନିମେନ୍ତେ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁଶକ୍ତି ବିଦ୍ୟୁତ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ଅଶ୍ୱିନୀ)ର ପ୍ରାୟ ୪୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମାହି ବଂଶୱାରା ରାଜସ୍ଥାନ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ (୪X୭୦୦ମେଗାଓ୍ୱାଟ) ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ପରମାଣୁ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବ ଯାହା ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବେସ୍ ଲୋଡ୍ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ବିକଶିତ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ମଜଭୁତ କରିବ। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ, ମାହି ବଂଶୱାରା ରାଜସ୍ଥାନ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏନ୍‌ପିସିଆଇଏଲ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିକଶିତ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ଚାରୋଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ୭୦୦ ମେଗାଓ୍ୱାଟ ଚାପଯୁକ୍ତ ଭାରୀ ଜଳ ରିଆକ୍ଟର ରହିଛି। ଏହା ଭାରତର ବ୍ୟାପକ "ଫ୍ଲିଟ୍ ମୋଡ୍" ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ସମାନ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ କ୍ରୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାରା ଭାରତରେ ଦଶଟି ସମାନ ୭୦୦ ମେଗାଓ୍ୱାଟ୍‌ ରିଆକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଦକ୍ଷତା, ଦ୍ରୁତ ନିୟୋଜନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ ୧୯,୨୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଫାଲୁଡି, ଜୈସଲମେର, ଜାଲୋର, ସିକର ଇତ୍ୟାଦିରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିକାନେରରେ ଏକ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ସେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ରାମାଗିରିରେ ଏକ ସୌର ପାର୍କର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମ୍ଭାବନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର (ଆର୍‌ଇଜେଡ୍‌) ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ୧୩,୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ତିନୋଟି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆଠଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୮୧.୫ ଗିଗାଓ୍ୱାଟ୍‌ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଲୋଡ୍ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ସୁଲଭ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରୀଡ୍ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍, ରାଜସ୍ଥାନ ଆରଇଜେଡ୍‌ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି।
ଏଥିରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବେୱାରରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମନ୍ଦସୌର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୬୫ କେଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବଷ୍ଟେସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ; ରାଜସ୍ଥାନର ସିରୋହୀରୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମନ୍ଦସୌର ଏବଂ ଖଣ୍ଡୱା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସିରୋହୀ ସବଷ୍ଟେସନର ରୂପାନ୍ତର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମନ୍ଦସୌର ଏବଂ ଖଣ୍ଡୱା ସବଷ୍ଟେସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଏଥିସହିତ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେରରୁ ହରିୟାଣାର ସିୱାନି ଏବଂ ଫତେହବାଦ ଓ ଆଗକୁ ପଞ୍ଜାବର ପାଟରାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭୬୫ କେଭି ଏବଂ ୪୦୦ କେଭି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ବିକାନେରରେ ସବଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ ଓ ସିୱାନି ସବଷ୍ଟେସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ। ମୋଟ ଉପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜସ୍ଥାନର ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଲାଭାର୍ଥୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ୧୫.୫ ଗିଗାୱାଟ୍ ସବୁଜ ଶକ୍ତିର ସହଜ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସୁଗମ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟସଲମେର ଏବଂ ବିକାନେରରେ ତିନୋଟି ଗ୍ରୀଡ୍ ସବ ଷ୍ଟେସନ (ଜିଏସ୍‌ଏସ୍‌) ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୨୦ କେଭି ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲାଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ବାରମେର ଜିଲ୍ଲାର ଶିବରେ ୨୨୦ କେଭି ଜିଏସ୍‌ଏସ୍‌ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ୪୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କୁସୁମ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ଉର୍ଜା ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉତଥାନ ମହାଭିଯାନ) ଯୋଜନା (କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ସି) ଅଧୀନରେ ରାଜସ୍ଥାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟରେ ୧୬,୦୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୩,୫୧୭ ମେଗାୱାଟ ଫିଡର-ସ୍ତରୀୟ ସୌରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସୁଲଭ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଜଳସେଚନ ଶକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଫିଡରଗୁଡ଼ିକର ସୌରୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ, ଜଳସେଚନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ରାମଜଲ ସେତୁ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୨୦,୮୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ଜଳସମ୍ପଦ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଇସରଡାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଫିଡର ନିର୍ମାଣ, ଆଜମେର ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋର ସାଗର କୃତ୍ରିମ ଜଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଚିତ୍ତୋରଗଡରୁ ଏହାର ଫିଡରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ବିସାଲପୁର ଡ୍ୟାମରେ ଇନଟେକ୍ ପମ୍ପ ହାଉସ, ଖାରି ଫିଡରର ନବୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ଫିଡର କେନାଲ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇସରଡା ଡ୍ୟାମ, ଧୋଲପୁର ଲିଫ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଟାକଲି ପ୍ରକଳ୍ପ ଇତ୍ୟାଦିର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ କାୟାକଳନ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଶନ (ଅମୃତ) ୨.୦ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବାଂସୱାଡା, ଡୁଙ୍ଗରପୁର, ଉଦୟପୁର, ସୱାଇ ମାଧୋପୁର, ଚୁରୁ, ଆଜମେର, ଭିଲୱାଡା ଜିଲ୍ଲାରେ ୫,୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି।
ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭରତପୁର ସହରରେ ଏକ ଫ୍ଲାଏଓଭର, ବନାସ ନଦୀ ଉପରେ ଏକ ସେତୁ ଏବଂ ୧୧୬ଟି ଅଟଳ ପ୍ରଗତି ପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ ବାରମେର, ଆଜମେର, ଡୁଙ୍ଗରପୁର ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ୨,୬୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ସୁଗମ ଯାତାୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭରତପୁରରେ ୨୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆରବିଏମ୍ ହସ୍ପିଟାଲ, ଜୟପୁରରେ ଆଇଟି ବିକାଶ ଏବଂ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସେଣ୍ଟର, ମକରାଣା ସହରରେ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ପମ୍ପିଂ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ସ୍ୱେରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ମାଣ୍ଡାୱା ଓ ଝୁନଝୁନୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଓ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନୋଟି ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି: ବିକାନେର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କ୍ୟାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ, ଯୋଧପୁର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ କ୍ୟାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ଉଦୟପୁର ସହର-ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଏକ୍ସପ୍ରେସ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ତର ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ, ରାଜସ୍ଥାନରେ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନରେ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନବନିଯୁକ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ୫,୭୭୦ ରୁ ଅଧିକ ପଶୁପାଳନ, ୪,୧୯୦ କନିଷ୍ଠ ସହାୟକ, ୧,୮୦୦ କନିଷ୍ଠ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ୧,୪୬୦ କନିଷ୍ଠ ଇଞ୍ଜିନିୟର, ୧,୨୦୦ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସ୍ତର-୨ ଶିକ୍ଷକ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।