Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana
PM emphasises that all the development schemes of the Central and State governments are for the welfare and empowerment of women
PM called upon women for further sharing their inspirational stories about Government policies and programs in bringing about positive change in society
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via videoconferencing today.
Smt. Ranjeeta Kazi, a tribal woman beneficiary from West Champaran district of Bihar, extended heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar for the transformative changes brought to her region. Associated with the Jeevika Self Help Group, she highlighted that her forested area—once deprived of basic infrastructure—now enjoys access to roads, electricity, water, sanitation, and education. She thanked the Chief Minister for initiatives focused on women, including reservation provisions that have increased female representation in government jobs and Panchayati Raj institutions. She praised the cycle and uniform schemes, noting the pride she feels when girls ride bicycles in school uniforms.
Ranjeeta commended the Prime Minister for the Ujjwala Yojana, which has provided low-cost gas cylinders to women, freeing them from smoke-filled kitchens and improving their health. She also acknowledged the benefits of the housing scheme, under which she now resides in a pucca house.
She expressed appreciation for the Chief Minister’s recent decision to provide 125 units of free electricity and increase pensions from ₹400 to ₹1,100, which has boosted women’s confidence. Under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, she plans to use the initial ₹10,000 to purchase a pump set for farming jowar and bajra, and later invest ₹2 lakh to start a flour business promoting indigenous grains.
Ranjeeta affirmed that such support strengthens livelihoods and paves the way for women to become Lakhpati Didis. She shared that women in her region are celebrating the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana as a festival alongside Navratri. On behalf of all Didis in West Champaran, she conveyed her heartfelt thanks and deep appreciation to both leaders for their continued support.
Smt. Reeta Devi, another beneficiary from Bhojpur district, extended heartfelt greetings on behalf of all women of Arrah to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar. She shared her journey of empowerment that began in 2015 when she joined a Self Help Group and received ₹5,000 under the Bhaiya Pahal initiative. With this amount, she purchased four goats and started her livelihood. The income from goat rearing enabled her to buy 50 hens and begin an egg-selling business, pricing each egg at ₹15. She innovated by using a fish container and a light source to hatch chicks, which significantly improved her family’s financial condition.
Reeta Devi proudly stated that she has now become both a Lakhpati Didi and a Drone Didi, reflecting her growth and development. She thanked the Prime Minister and Chief Minister for the launch of Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, which has brought immense joy and activity to villages and localities. Women across the district have started various enterprises—some in cattle rearing, goat farming, and others in running bangle shops. Reeta shared that upon receiving the first ₹10,000 installment, she purchased 100 hens to meet the rising demand for eggs during winter. With the subsequent ₹2 lakh support, she established her own poultry farm and installed machinery to expand her business.
She acknowledged the impact of other government schemes, including the Pradhan Mantri Awas Yojana, which replaced her mud house—prone to leaks during rains—with a pucca home. She highlighted the transformation brought by the construction of toilets under the Swachh Bharat Mission, eliminating the need for women to go to fields. She added that now every house has a toilet. With the arrival of the Nal-Jal scheme, villagers now have access to clean drinking water, resulting in significant health improvements.
Reeta Devi shared that since receiving a gas connection under the Ujjwala Yojana, she no longer cooks on traditional stoves that produced harmful smoke. She expressed happiness at being able to cook safely on gas. She also praised the Ayushman Bharat Health Card, which provides free medical treatment up to ₹5 lakh without any expense. She noted that the provision of 125 units of free electricity has brought light to homes that were once dark, allowing children to study without worry.
She emphasized that when women benefit from government schemes, their children benefit too. Earlier, women had to travel far for education, but now their children receive bicycles and uniforms for school. Rita recalled receiving a bicycle and uniform herself, which enabled her to attend school with pride. She thanked both the leaders profusely for all the benefits of the government schemes.
Prime Minister Shri Narendra Modi responded warmly, praising Reeta Devi for her clarity and speed in listing the schemes and explaining their impact. He asked about her educational background, to which Reeta replied that she began her studies only after joining the Jeevika group. She had not completed matriculation, intermediate, or graduation earlier, but has now enrolled in an MA in Rural Development. She concluded by expressing her continued gratitude and blessings on behalf of all Didis in the district.
Nurjahan Khatoon, resident of Jhikatia village, Bodh Gaya block, Gaya district, and President of the Gulab Ji Vikas Self Help Group, extended heartfelt greetings to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of all women in the district. She expressed immense joy over the ₹10,000 first installment being provided to women under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, noting that this announcement has sparked excitement and discussion across homes and villages, with women planning their desired livelihoods.
Nurjahan shared that she will use the ₹10,000 to expand her existing tailoring shop by building a larger counter to display and sell items. She and her husband, a skilled tailor who previously worked outside the village, now jointly run the shop and have already provided employment to ten people. She stated that if she receives the ₹2 lakh support, she plans to further expand her business, purchase additional machines, and employ ten more individuals.
She praised the Chief Minister’s consistent efforts to uplift women and highlighted the impact of free electricity up to 125 units, which has eliminated her household bill entirely. The savings are now used for her children’s tuition fees. She noted that even the poorest women, who previously avoided electricity connections due to cost, now have fully lit homes where children study under electric bulbs.
Reflecting on earlier challenges, Nurjahan recalled that before joining the self-help group, women rarely stepped out of their homes and faced resistance from family members. Some even endured domestic violence. Today, she said, families encourage women to step out and engage in productive work. She emphasized the pride her family feels when she goes out for employment and training activities, and expressed her desire to train others with the help of her husband, a master tailor.
She shared that earlier, she considered her husband her only asset, but now he proudly calls her the “Lakhpati” of the household. Rising from poverty and a thatched home, she now lives in a well-built house and expressed deep gratitude to the Prime Minister and Chief Minister on behalf of all women in Gaya district.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi praised Nurjahan Khatoon for her clarity and heartfelt explanation. He requested her to dedicate one day a week to visit different villages and gather 50–100 women to share her experiences, stating that her story would serve as a powerful inspiration to others. He congratulated her warmly and thanked her for her contribution.
Smt. Putul Devi, resident of Bhawanipur and Secretary of the Muskaan Self Help Group, expressed heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of the people of Purnea district. She shared her joy over receiving ₹10,000 under the Chief Minister’s Women Employment Scheme, stating that she currently runs a shop selling sweets like ladoo, and now plans to expand her offerings to include tikri, balushahi, jalebi, and barfi. She affirmed her determination to work hard and qualify for the ₹2 lakh support, which will help her scale up her business and hire additional staff.
Putul Devi also highlighted the benefits of the newly launched Jeevika Bank, through which she plans to strengthen her financial position by availing low-interest loans. She expressed pride in contributing to the nation’s strength through the Prime Minister’s call for promoting indigenous enterprise. She shared her happiness over her mother-in-law’s pension being increased from ₹400 to ₹1,100 and the provision of 125 units of free electricity, which allows her to save money and invest in her child’s education. She thanked both leaders for introducing schemes that have brought joy and prosperity to households across Purnea.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi asked whether she faced initial challenges from her family or community when starting her business. Putul Devi replied that many people mocked her efforts, but she remained determined and began her small enterprise with laddoos and batasha. After joining Jeevika, she took a loan to build her house and educate her child, who is now pursuing a government-sponsored B.Tech degree in Katihar.
The Prime Minister acknowledged her mention of jalebi and humorously noted that the sweet had once been a subject of political debate in the country. He congratulated her warmly and thanked her for her inspiring story.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সকলো উন্নয়ন আঁচনি মহিলাৰ কল্যাণ আৰু সবলীকৰণৰ বাবে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাসকলক সমাজত ইতিবাচক পৰিবৰ্তন অনাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী নীতি আৰু কাৰ্যসূচীৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ অনুপ্ৰেৰণামূলক কাহিনীবোৰ অধিক ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে।
বিহাৰৰ পশ্চিম চম্পাৰণ জিলাৰ এগৰাকী জনজাতীয় মহিলা হিতাধিকাৰী শ্ৰীমতী ৰঞ্জিতা কাজীয়ে তেওঁৰ অঞ্চলত অনা পৰিবৰ্তনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। জীৱিকা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ বনাঞ্চল-যি এসময়ত মৌলিক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা বঞ্চিত আছিল-এতিয়া পথ, বিদ্যুৎ, পানী, অনাময় ব্যৱস্থা আৰু শিক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। চৰকাৰী চাকৰি আৰু পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধি কৰা, সংৰক্ষণ ব্যৱস্থাকে ধৰি মহিলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া পদক্ষেপৰ বাবে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। স্কুলৰ ইউনিফৰ্মত ছোৱালীবোৰে চাইকেল চলোৱাৰ সময়ত তেওঁ অনুভৱ কৰা গৌৰৱ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ চাইকেল আৰু ইউনিফৰ্ম আঁচনিসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে।
ৰঞ্জিতাই উজ্জ্বলা যোজনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে মহিলাসকলক কম খৰচী গেছ চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান কৰিছে, তেওঁলোকক ধোঁৱা ভৰা পাকঘৰৰ পৰা মুক্ত কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিছে। তেওঁ গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ সুবিধাবোৰো স্বীকাৰ কৰে, যাৰ অধীনত তেওঁ এতিয়া এটা পকী ঘৰত বাস কৰে।
তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ প্ৰদান কৰা আৰু পেন্সন ৪০০ টকাৰ পৰা ১,১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্তক প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে মহিলাৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে। মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত তেওঁ জোৱাৰ আৰু বাজৰা খেতিৰ বাবে এটা পাম্প ক্ৰয় কৰিবলৈ প্ৰাৰম্ভিক ১০,০০০ টকা ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে আৰু পাছত আটাৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ ২ লাখ টকা বিনিয়োগ কৰিব।
ৰঞ্জিতাই দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে সমৰ্থনে জীৱিকা শক্তিশালী কৰে আৰু মহিলাসকলৰ বাবে লাখপতি দিদি হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ অঞ্চলৰ মহিলাসকলে নৱৰাত্ৰিৰ লগতে মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা উৎসৱ হিচাপে উদযাপন কৰি আছে। পশ্চিম চম্পাৰণৰ সকলো দিদিৰ ফালৰ পৰা তেওঁ দুয়োগৰাকী নেতাক তেওঁলোকৰ নিৰন্তৰ সমৰ্থনৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ আৰু গভীৰ প্ৰশংসা জনায়।
ভোজপুৰ জিলাৰ আন এগৰাকী হিতাধিকাৰী শ্ৰীমতী ৰীতা দেৱীয়ে আৰাহৰ সকলো মহিলাৰ হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ ২০১৫ চনত আৰম্ভ হোৱা তেওঁৰ সবলীকৰণৰ যাত্ৰা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে, যেতিয়া তেওঁ এটা আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰিছিল আৰু ভাইয়া পেহেল পদক্ষেপৰ অধীনত ৫,০০০ টকা লাভ কৰিছিল। এই টকাৰে তেওঁ চাৰিটা ছাগলী ক্ৰয় কৰি জীৱিকা আৰম্ভ কৰিছিল। ছাগলী পালনৰ পৰা হোৱা উপাৰ্জনে তেওঁক ৫০ টা কুকুৰা ক্ৰয় কৰিবলৈ আৰু প্ৰতিটো কণীৰ মূল্য ১৫ টকাৰে কণী বিক্ৰীৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছিল, যাৰ ফলত তেওঁৰ পৰিয়ালৰ আৰ্থিক অৱস্থা যথেষ্ট উন্নত হৈছিল।
ৰীতা দেৱীয়ে গৌৰৱেৰে কয় যে তেওঁ এতিয়া এগৰাকী লাখপতি দিদি আৰু এগৰাকী ড্ৰোন দিদি দুয়োটাই হৈ পৰিছে, যি তেওঁৰ বিকাশক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে, যিয়ে গাঁও আৰু অঞ্চলসমূহত অপৰিসীম আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। সমগ্ৰ জিলাখনৰ মহিলাসকলে বিভিন্ন উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছে-কিছুমানে গৰু পালন, ছাগলী পালন আৰু আন কিছুমানে খাৰুৰ দোকান চলাই আছে। ৰীতাই ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে যে প্ৰথম ১০,০০০ টকাৰ কিস্তি লাভ কৰাৰ পাছত শীতকালত কণীৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ তেওঁ ১০০ টা কুকুৰা ক্ৰয় কৰিছিল। পৰৱৰ্তী ২ লাখ টকাৰ সহায়ত তেওঁ নিজৰ কুকুৰা পালন ফাৰ্ম স্থাপন কৰিছিল আৰু নিজৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে যন্ত্ৰপাতি স্থাপন কৰিছিল।
তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাকে ধৰি অন্যান্য চৰকাৰী আঁচনিৰ প্ৰভাৱক স্বীকাৰ কৰে, যিয়ে তেওঁৰ বৰষুণৰ সময়ত পানী সৰকাৰ সম্ভাৱনা থকা মাটিৰ ঘৰটো এটা পকী ঘৰেৰে সলনি কৰিছিল। তেওঁ স্বচ্ছ ভাৰত মিছনৰ অধীনত শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা অনা পৰিবৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে মহিলাসকলৰ পথাৰলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আঁতৰ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া প্ৰতিখন ঘৰতে শৌচাগাৰ আছে। নল-জল আঁচনিৰ আগমনৰ লগে লগে গাওঁবাসীয়ে এতিয়া বিশুদ্ধ খোৱা পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, যাৰ ফলত স্বাস্থ্যৰ যথেষ্ট উন্নতি হৈছে।
ৰীতা দেৱীয়ে কয় যে উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত গেছ সংযোগ লাভ কৰাৰ পাছত তেওঁ এতিয়া ক্ষতিকাৰক ধোঁৱা উৎপন্ন কৰা পৰম্পৰাগত চুলাত ৰন্ধা-বঢ়া নকৰে। গেছত সুৰক্ষিতভাৱে ৰান্ধিবলৈ সক্ষম হোৱাত তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য কাৰ্ডৰো প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে কোনো ব্যয় নকৰাকৈ ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থাই এসময়ত আন্ধাৰ হৈ থকা ঘৰবোৰলৈ পোহৰ কঢ়িয়াই আনিছে, যাৰ ফলত শিশুসকলে চিন্তা নকৰাকৈ অধ্যয়ন কৰিব পাৰিছে।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া মহিলাসকলে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ পৰা লাভান্বিত হয়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ সন্তানসকলো লাভান্বিত হয়। পূৰ্বতে মহিলাসকলে শিক্ষাৰ বাবে বহু দূৰলৈ যাব লগা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকৰ সন্তানসকলে বিদ্যালয়লৈ যাবলৈ চাইকেল আৰু ইউনিফৰ্ম লাভ কৰিছে। ৰীতাই নিজে এখন চাইকেল আৰু ইউনিফৰ্ম লাভ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে, যাৰ ফলত তেওঁ গৌৰৱেৰে বিদ্যালয়লৈ যাব পাৰিছিল। তেওঁ উভয় নেতাকে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সকলো সুবিধাৰ বাবে আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উষ্ম প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰি আঁচনিসমূহ তালিকাভুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্টতা আৰু গতিৰ বাবে তথা ইয়াৰ প্ৰভাৱ ব্যাখ্যা কৰাৰ বাবে ৰীতা দেৱীক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ শিক্ষাগত পটভূমিৰ বিষয়ে সোধাত ৰীতাই উত্তৰ দিছিল যে তেওঁ জীৱিকা গোটত যোগদান কৰাৰ পাছতহে পঢ়া-শুনা আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ আগতে মেট্ৰিক, মধ্যৱৰ্তী বা স্নাতক সম্পূৰ্ণ কৰা নাছিল, কিন্তু এতিয়া গ্ৰাম্য উন্নয়নত এম এ-ত নামভৰ্তি কৰিছে। তেওঁ জিলাখনৰ সকলো দিদিৰ ফালৰ পৰা তেওঁৰ কৃতজ্ঞতা আৰু আশীৰ্বাদ প্ৰকাশ কৰি সামৰণি মাৰে।
গয়া জিলাৰ বোধগয়া ব্লকৰ ঝিকাটিয়া গাঁৱৰ বাসিন্দা আৰু গুলাব জী বিকাশ আত্মসহায়ক গোটৰ সভাপতি নুৰজাহান খাতুনে জিলাখনৰ সকলো মহিলাৰ হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত মহিলাসকলক প্ৰদান কৰা ১০,০০০ টকাৰ প্ৰথম কিস্তিৰ বাবে অপৰিসীম আনন্দ প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে এই ঘোষণাই ঘৰ আৰু গাওঁবোৰত উত্তেজনা আৰু আলোচনাৰ সৃষ্টি কৰিছে, য'ত মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষিত জীৱিকাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
নুৰজাহানে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে যে তেওঁ সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন আৰু বিক্ৰী কৰিবলৈ এটা ডাঙৰ কাউণ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰি তেওঁৰ বৰ্তমানৰ চিলাইৰ দোকান সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ ১০,০০০ টকা ব্যৱহাৰ কৰিব। পূৰ্বতে গাওঁখনৰ বাহিৰত কাম কৰা তেওঁৰ স্বামী এগৰাকী দক্ষ দর্জী। এতিয়া তেওঁলোকে যুটীয়াভাৱে দোকানখন চলায় আৰু ইতিমধ্যে দহজন লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে যদি তেওঁ ২ লাখ টকাৰ সমৰ্থন লাভ কৰে, তেন্তে তেওঁ নিজৰ ব্যৱসায় অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ, অতিৰিক্ত যন্ত্ৰ ক্ৰয় কৰাৰ আৰু আৰু দহজন ব্যক্তিক নিযুক্তি দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
তেওঁ মহিলাৰ উত্থানৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে আৰু ১২৫ ইউনিটলৈকে বিনামূলীয়া বিদ্যুৎৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যাৰ ফলত তেওঁৰ ঘৰুৱা বিল সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাই পেলোৱা হৈছে। সঞ্চয়বোৰ এতিয়া তেওঁৰ সন্তানৰ টিউচন মাচুলৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আনকি আটাইতকৈ দৰিদ্ৰ মহিলাসকলেও, যিসকলে আগতে খৰচৰ বাবে বিদ্যুৎ সংযোগ আঁতৰাই থৈছিল, এতিয়া তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আলোকিত ঘৰ আছে য'ত শিশুসকলে বৈদ্যুতিক বাল্বৰ তলত অধ্যয়ন কৰে।
পূৰ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নুৰজাহানে স্মৰণ কৰে যে আত্মসহায়ক দলত যোগদান কৰাৰ আগতে মহিলাসকলে খুব কমেইহে ঘৰৰ পৰা ওলাই আহিছিল আৰু পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ পৰা বাধাৰ সন্মুখীনো হৈছিল। কিছুমানে আনকি ঘৰুৱা হিংসাও সহ্য কৰিছিল। তেওঁ কয় যে আজি পৰিয়ালসমূহে মহিলাসকলক বাহিৰলৈ ওলাই আহি উৎপাদনশীল কামত জড়িত হ’বলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ চাকৰি আৰু প্ৰশিক্ষণৰ বাবে বাহিৰলৈ যোৱাৰ সময়ত তেওঁৰ পৰিয়ালে অনুভৱ কৰা গৌৰৱৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে আৰু তেওঁৰ স্বামী, যি এগৰাকী দক্ষ দর্জী, তেওঁৰ সহায়ত আনক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁ কয় যে পূৰ্বতে স্বামীক তেওঁৰ একমাত্ৰ সম্পত্তি বুলি গণ্য কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁৰ স্বামীয়ে গৌৰৱেৰে তেওঁক পৰিয়ালৰ ‘লাখপতি’ বুলি কয়। দৰিদ্ৰতা আৰু উদং ঘৰৰ পৰা উঠি তেওঁ এতিয়া এখন সু-নিৰ্মিত ঘৰত বাস কৰে। তেওঁ গয়া জিলাৰ সকলো মহিলাৰ হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁৰ মন্তব্যৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নুৰজাহান খাতুনক তেওঁৰ স্পষ্টতা আৰু আন্তৰিক ব্যাখ্যাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁক সপ্তাহত এদিন বিভিন্ন গাঁও ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আৰু ৫০-১০০ মহিলাসকলক তেওঁৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাৰ বাবে একত্ৰিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁৰ কাহিনীয়ে আনৰ বাবে এক শক্তিশালী অনুপ্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ নুৰজাহানক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনায় আৰু তেওঁৰ অৱদানৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়।
ভৱানীপুৰৰ বাসিন্দা তথা মুস্কান আত্মসহায়ক গোটৰ সম্পাদক শ্ৰীমতী পুতুল দেৱীয়ে পূৰ্ণিয়া জিলাৰ জনসাধাৰণৰ হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। মুখ্যমন্ত্ৰীৰ মহিলা নিযুক্তি আঁচনিৰ অধীনত ১০,০০০ টকা লাভ কৰাত তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁ বৰ্তমান লাড়ুৰ দৰে মিঠাই বিক্ৰী কৰা দোকান চলাই আছে, আৰু এতিয়া টিক্ৰি, বালুশ্বাহী, জেলেপী আৰু বৰ্ফী অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ পৰিকল্পনা কৰিছে। তেওঁ ইয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা আৰু ২ লাখ টকাৰ সমৰ্থনৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰাৰ সংকল্পক দৃঢ়তাৰে প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে তেওঁৰ ব্যৱসায়ৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাত আৰু অতিৰিক্ত কৰ্মচাৰী নিয়োগ কৰাত সহায় কৰিব।
পুতুল দেৱীয়ে নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা জীৱিকা বেংকৰ সুবিধাসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যাৰ জৰিয়তে তেওঁ কম সুদৰ ঋণ লাভ কৰি নিজৰ বিত্তীয় অৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। তেওঁ থলুৱা উদ্যোগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰৰ শক্তিত অৰিহণা যোগোৱাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ শহুৰৰ পেন্সন ৪০০ টকাৰ পৰা ১,১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎৰ ব্যৱস্থা কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে, যাৰ ফলত তেওঁ ধন ৰাহি কৰিব পাৰে আৰু নিজৰ সন্তানৰ শিক্ষাত বিনিয়োগ কৰিব পাৰে। সমগ্ৰ পূৰ্ণিয়াৰ পৰিয়ালসমূহত আনন্দ আৰু সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই অনা আঁচনিসমূহ প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ বাবে তেওঁ দুয়োগৰাকী নেতাক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
তেওঁৰ মন্তব্যৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত পৰিয়াল বা সম্প্ৰদায়ৰ পৰা প্ৰাৰম্ভিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল নেকি বুলি সোধাত পুতুল দেৱীয়ে উত্তৰ দিয়ে যে বহুতে তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাক উপহাস কৰিছিল, কিন্তু তেওঁ দৃঢ়প্রতিজ্ঞ হৈ আছিল আৰু লাড়ু আৰু বাটাছাৰে তেওঁৰ সৰু উদ্যোগ আৰম্ভ কৰিছিল। জীৱিকাত যোগদান কৰাৰ পাছত তেওঁ নিজৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰু নিজৰ সন্তানক শিক্ষিত কৰিবলৈ ঋণ লৈছিল, যি এতিয়া কাটিহাৰত চৰকাৰী পৃষ্ঠপোষকতাত বি টেক ডিগ্ৰী লাভ কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ জেলেপীৰ কথা উল্লেখ কৰি হাস্যৰসাত্মকভাৱে উল্লেখ কৰে যে এই মিঠাই এসময়ত দেশত ৰাজনৈতিক বিতৰ্কৰ বিষয় হৈ পৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে অনুপ্ৰেৰণামূলক কাহিনীৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।