Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana
PM emphasises that all the development schemes of the Central and State governments are for the welfare and empowerment of women
PM called upon women for further sharing their inspirational stories about Government policies and programs in bringing about positive change in society
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via videoconferencing today.
Smt. Ranjeeta Kazi, a tribal woman beneficiary from West Champaran district of Bihar, extended heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar for the transformative changes brought to her region. Associated with the Jeevika Self Help Group, she highlighted that her forested area—once deprived of basic infrastructure—now enjoys access to roads, electricity, water, sanitation, and education. She thanked the Chief Minister for initiatives focused on women, including reservation provisions that have increased female representation in government jobs and Panchayati Raj institutions. She praised the cycle and uniform schemes, noting the pride she feels when girls ride bicycles in school uniforms.
Ranjeeta commended the Prime Minister for the Ujjwala Yojana, which has provided low-cost gas cylinders to women, freeing them from smoke-filled kitchens and improving their health. She also acknowledged the benefits of the housing scheme, under which she now resides in a pucca house.
She expressed appreciation for the Chief Minister’s recent decision to provide 125 units of free electricity and increase pensions from ₹400 to ₹1,100, which has boosted women’s confidence. Under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, she plans to use the initial ₹10,000 to purchase a pump set for farming jowar and bajra, and later invest ₹2 lakh to start a flour business promoting indigenous grains.
Ranjeeta affirmed that such support strengthens livelihoods and paves the way for women to become Lakhpati Didis. She shared that women in her region are celebrating the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana as a festival alongside Navratri. On behalf of all Didis in West Champaran, she conveyed her heartfelt thanks and deep appreciation to both leaders for their continued support.
Smt. Reeta Devi, another beneficiary from Bhojpur district, extended heartfelt greetings on behalf of all women of Arrah to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar. She shared her journey of empowerment that began in 2015 when she joined a Self Help Group and received ₹5,000 under the Bhaiya Pahal initiative. With this amount, she purchased four goats and started her livelihood. The income from goat rearing enabled her to buy 50 hens and begin an egg-selling business, pricing each egg at ₹15. She innovated by using a fish container and a light source to hatch chicks, which significantly improved her family’s financial condition.
Reeta Devi proudly stated that she has now become both a Lakhpati Didi and a Drone Didi, reflecting her growth and development. She thanked the Prime Minister and Chief Minister for the launch of Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, which has brought immense joy and activity to villages and localities. Women across the district have started various enterprises—some in cattle rearing, goat farming, and others in running bangle shops. Reeta shared that upon receiving the first ₹10,000 installment, she purchased 100 hens to meet the rising demand for eggs during winter. With the subsequent ₹2 lakh support, she established her own poultry farm and installed machinery to expand her business.
She acknowledged the impact of other government schemes, including the Pradhan Mantri Awas Yojana, which replaced her mud house—prone to leaks during rains—with a pucca home. She highlighted the transformation brought by the construction of toilets under the Swachh Bharat Mission, eliminating the need for women to go to fields. She added that now every house has a toilet. With the arrival of the Nal-Jal scheme, villagers now have access to clean drinking water, resulting in significant health improvements.
Reeta Devi shared that since receiving a gas connection under the Ujjwala Yojana, she no longer cooks on traditional stoves that produced harmful smoke. She expressed happiness at being able to cook safely on gas. She also praised the Ayushman Bharat Health Card, which provides free medical treatment up to ₹5 lakh without any expense. She noted that the provision of 125 units of free electricity has brought light to homes that were once dark, allowing children to study without worry.
She emphasized that when women benefit from government schemes, their children benefit too. Earlier, women had to travel far for education, but now their children receive bicycles and uniforms for school. Rita recalled receiving a bicycle and uniform herself, which enabled her to attend school with pride. She thanked both the leaders profusely for all the benefits of the government schemes.
Prime Minister Shri Narendra Modi responded warmly, praising Reeta Devi for her clarity and speed in listing the schemes and explaining their impact. He asked about her educational background, to which Reeta replied that she began her studies only after joining the Jeevika group. She had not completed matriculation, intermediate, or graduation earlier, but has now enrolled in an MA in Rural Development. She concluded by expressing her continued gratitude and blessings on behalf of all Didis in the district.
Nurjahan Khatoon, resident of Jhikatia village, Bodh Gaya block, Gaya district, and President of the Gulab Ji Vikas Self Help Group, extended heartfelt greetings to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of all women in the district. She expressed immense joy over the ₹10,000 first installment being provided to women under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, noting that this announcement has sparked excitement and discussion across homes and villages, with women planning their desired livelihoods.
Nurjahan shared that she will use the ₹10,000 to expand her existing tailoring shop by building a larger counter to display and sell items. She and her husband, a skilled tailor who previously worked outside the village, now jointly run the shop and have already provided employment to ten people. She stated that if she receives the ₹2 lakh support, she plans to further expand her business, purchase additional machines, and employ ten more individuals.
She praised the Chief Minister’s consistent efforts to uplift women and highlighted the impact of free electricity up to 125 units, which has eliminated her household bill entirely. The savings are now used for her children’s tuition fees. She noted that even the poorest women, who previously avoided electricity connections due to cost, now have fully lit homes where children study under electric bulbs.
Reflecting on earlier challenges, Nurjahan recalled that before joining the self-help group, women rarely stepped out of their homes and faced resistance from family members. Some even endured domestic violence. Today, she said, families encourage women to step out and engage in productive work. She emphasized the pride her family feels when she goes out for employment and training activities, and expressed her desire to train others with the help of her husband, a master tailor.
She shared that earlier, she considered her husband her only asset, but now he proudly calls her the “Lakhpati” of the household. Rising from poverty and a thatched home, she now lives in a well-built house and expressed deep gratitude to the Prime Minister and Chief Minister on behalf of all women in Gaya district.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi praised Nurjahan Khatoon for her clarity and heartfelt explanation. He requested her to dedicate one day a week to visit different villages and gather 50–100 women to share her experiences, stating that her story would serve as a powerful inspiration to others. He congratulated her warmly and thanked her for her contribution.
Smt. Putul Devi, resident of Bhawanipur and Secretary of the Muskaan Self Help Group, expressed heartfelt gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Nitish Kumar on behalf of the people of Purnea district. She shared her joy over receiving ₹10,000 under the Chief Minister’s Women Employment Scheme, stating that she currently runs a shop selling sweets like ladoo, and now plans to expand her offerings to include tikri, balushahi, jalebi, and barfi. She affirmed her determination to work hard and qualify for the ₹2 lakh support, which will help her scale up her business and hire additional staff.
Putul Devi also highlighted the benefits of the newly launched Jeevika Bank, through which she plans to strengthen her financial position by availing low-interest loans. She expressed pride in contributing to the nation’s strength through the Prime Minister’s call for promoting indigenous enterprise. She shared her happiness over her mother-in-law’s pension being increased from ₹400 to ₹1,100 and the provision of 125 units of free electricity, which allows her to save money and invest in her child’s education. She thanked both leaders for introducing schemes that have brought joy and prosperity to households across Purnea.
Responding to her remarks, Prime Minister Shri Narendra Modi asked whether she faced initial challenges from her family or community when starting her business. Putul Devi replied that many people mocked her efforts, but she remained determined and began her small enterprise with laddoos and batasha. After joining Jeevika, she took a loan to build her house and educate her child, who is now pursuing a government-sponsored B.Tech degree in Katihar.
The Prime Minister acknowledged her mention of jalebi and humorously noted that the sweet had once been a subject of political debate in the country. He congratulated her warmly and thanked her for her inspiring story.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
26 SEP 2025 2:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଦ୍ବାରା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନର କାହାଣୀ ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ବିହାରର ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣ ଜିଲ୍ଲାର ଆଦିବାସୀ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରଞ୍ଜିତା କାଜି ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆସିଥିବା ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ପ୍ରତି ସହୃଦୟତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୀବିକା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇ, ତାଙ୍କର ଜଙ୍ଗଲିଆ ଅଞ୍ଚଳ - ପୂର୍ବରୁ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା – ଏବେ ସେଠାରେ ସଡ଼କ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପାଣି, ପରିମଳ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି। ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବା ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ ସାଇକେଲ ଏବଂ ୟୁନିଫର୍ମ ଯୋଜନାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସ୍କୁଲ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧି ଝିଅମାନେ ସାଇକେଲ ଚାଳନା କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଗର୍ବ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ରଞ୍ଜିତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଷେଇ ଘରରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ସେ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଲାଭକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ପକ୍କା ଘରେ ରହୁଛନ୍ତି।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୧୨୫ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ପେନସନ୍ ୪୦୦ ରୁ ୧,୧୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମହିଳାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିଛି। ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ, ସେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ବ୍ୟବହାର କରି ଜୁଆର ଏବଂ ବାଜରା ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ପମ୍ପ ସେଟ୍ କିଣିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରି ସ୍ୱଦେଶୀ ଶସ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏକ ମଇଦା ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି।
ରଞ୍ଜିତା ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ସହାୟତା ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହେବା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯ, ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନେ ନବରାତ୍ରି ସହିତ ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’କୁ ଏକ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣର ସମସ୍ତ ଦିଦିଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ସେ ଉଭୟ ନେତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସହୃଦୟତାର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଭୋଜପୁର ଜିଲ୍ଲାର ଆଉ ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରୀତା ଦେବୀ, ଆରାର ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ଏକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗଦାନ କରି ଭୈୟା ପାହଲ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇ ତାଙ୍କର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ସହିତ, ସେ ଚାରୋଟି ଛେଳି କିଣି ତାଙ୍କର ଜୀବିକା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଛେଳି ପାଳନରୁ ହେଉଥିବା ଆୟ, ତାଙ୍କୁ ୫୦ଟି କୁକୁଡ଼ା କିଣି ଅଣ୍ଡା ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଣ୍ଡାର ମୂଲ୍ୟ ୧୫ଟଙ୍କା ଥିଲା। ସେ ଛୁଆ ଫୁଟାଇବା ପାଇଁ ଏକ ମାଛ ପାତ୍ର ଏବଂ ଏକ ଆଲୋକ ଉତ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ନୂତନତ୍ୱ ଆଣିଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିଲା।
ରୀତା ଦେବୀ ଗର୍ବର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଏବେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ହୋଇଗଲେଣି, ଯାହା ତାଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆଣିଛି। ଜିଲ୍ଲାର ମହିଳାମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି - କେତେକ ଗୋପାଳନ, ଛେଳି ପାଳନ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନେ ଚୁଡ଼ି ଦୋକାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ରୀତା କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା କିସ୍ତି ପାଇବା ପରେ, ଶୀତଦିନେ ଅଣ୍ଡାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେ ୧୦୦ଟି କୁକୁଡ଼ା କିଣିଥିଲେ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ସହିତ, ସେ ନିଜର କୁକୁଡ଼ା ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କ ମାଟି ଘର - ବର୍ଷା ସମୟରେ ପାଣି ଲିକ୍ ହେବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପକ୍କା ଘରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କ୍ଷେତକୁ ଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି। ନଳ-ଜଳ ଯୋଜନା ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ସାମାନ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି।
ରୀତା ଦେବୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପରଠାରୁ, ସେ ଆଉ ପାରମ୍ପରିକ ଚୁଲିରେ ରୋଷେଇ କରୁ ନାହାଁନ୍ତି, ଯାହା କ୍ଷତିକାରକ ଧୂଆଁ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ସେ ଗ୍ୟାସରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ରୋଷେଇ କରିପାରିବା ପାଇଁ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିନା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ୧୨୫ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ଧାର ଥିବା ଘରକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି, ପିଲାମାନେ ବିନା ଚିନ୍ତାରେ ପାଠ ପଢ଼ି ପାରୁଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୂରଦୂରାନ୍ତକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ସ୍କୁଲ ପାଇଁ ସାଇକେଲ ଏବଂ ୟୁନିଫର୍ମ ପାଉଛନ୍ତି। ରୀତା ନିଜେ ଏକ ସାଇକେଲ ଏବଂ ୟୁନିଫର୍ମ ପାଇବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଗର୍ବର ସହିତ ସ୍କୁଲକୁ ଯିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ସେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ସମସ୍ତ ଲାଭ ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତାଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରୀତା ଦେବୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାରେ ତାଙ୍କର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ଚଞ୍ଚଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ରୀତା କହିଥିଲେ ଯେ, ସେ ଜୀବିକା ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗଦେବା ପରେ ହିଁ ତାଙ୍କର ପାଠପଢ଼ା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ପୂର୍ବରୁ ମାଟ୍ରିକ୍, ମଧ୍ୟମା କିମ୍ବା ସ୍ନାତକ ସମାପ୍ତ କରି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ଏମ୍ଏ’ରେ ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି। ସେ ଜିଲ୍ଲାର ସମସ୍ତ ଦିଦିଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଗୟା ଜିଲ୍ଲାର ବୋଧଗୟା ବ୍ଲକର ଝିକାଟିଆ ଗ୍ରାମର ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ଗୁଲାବ ଜୀ ବିକାଶ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ନୁରଜାହାନ ଖାତୁନ ଜିଲ୍ଲାର ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାରେ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଘୋଷଣା ଘର ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଲୋଡନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଇପ୍‌ସିତ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି।
ନୁରଜାହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଦେଇ ତାଙ୍କର ସମ୍ପ୍ରତି ଟେଲରିଂ ଦୋକାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବେ ଏବଂ ଜିନିଷପତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କାଉଣ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରିବେ। ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ, ଜଣେ ଦକ୍ଷ ଦର୍ଜୀ ଯିଏ ପୂର୍ବରୁ ଗାଁ ବାହାରେ କାମ କରୁଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଦୋକାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦଶ ଜଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯଦି ତାଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳେ, ତେବେ ସେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବେ, ଆଗକୁ ଅତିରିକ୍ତ ମେସିନ୍ କିଣିବା ଏବଂ ଦଶ ଜଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାର ଯୋଜନା ରଖିଛନ୍ତି।
ସେ ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୨୫ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତର ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କ ପରିବାରର ବିଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦୂର କରିଛି। ସଞ୍ଚୟ ଅର୍ଥ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଫି’ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଖର୍ଚ୍ଚ ଯୋଗୁଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ଗରିବ ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋକିତ ଘର ପାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବଲବ ତଳେ ପାଠ ପଢିପାରୁଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇ ନୁରଜାହାନ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଯୋଗଦେବା ପୂର୍ବରୁ ମହିଳାମାନେ ବହୁତ କମ୍ ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ପାରୁଥିଲେ ଏବଂ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରତିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। କେତେକ ଘରୋଇ ହିଂସା ମଧ୍ୟ ସହ୍ୟ କରୁଥିଲେ। ଆଜି, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ସେ ଚାକିରି ଏବଂ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଯେଉଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ, ଜଣେ ଦର୍ଜୀ, ତାଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବାକୁ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ସେ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ମାନୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ତାଙ୍କୁ ଘରର "ଲକ୍ଷପତି" ବୋଲି ଡାକୁଛନ୍ତି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଏକ ଛାତ ଛପର ଘରରୁ ଉଠି, ସେ ଏବେ ଏକ ସୁନିର୍ମିତ ଘରେ ରହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗୟା ଜିଲ୍ଲାର ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟର ଜବାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୁରଜାହାନ ଖାତୁନଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କୁ ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ୫୦-୧୦୦ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରି ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ କାହାଣୀ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରେରଣା ସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ତାଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଭବାନୀପୁରର ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ମୁସକାନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପୁତୁଲ ଦେବୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଜିଲ୍ଲାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ପ୍ରତି ସହୃଦୟତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ‘ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ରେ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇ ଥିବାରୁ ନିଜର ଆନନ୍ଦ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି, ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲଡୁ ଭଳି ମିଠା ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବା ଏକ ଦୋକାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗକୁ ଟିକ୍ରି, ବାଲୁସାହି, ଜଲେବି ଏବଂ ବର୍ଫି ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଯୋଜନା ରହିଛି। ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଏବଂ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିବାର ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପୁତୁଲ ଦେବୀ ନୂତନ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜୀବିକା ବ୍ୟାଙ୍କର ଲାଭ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେ କମ ସୁଧରେ ଋଣ ପାଇ ତାଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱଦେଶୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶକ୍ତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଶାଶୂଙ୍କ ପେନସନ ୪୦୦ ରୁ ୧୧୦୦ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବା ଏବଂ ୧୨୫ ୟୁନିଟ୍ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସେ ନିଜର ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି। ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ପରିବାର ପାଇଁ ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଥିବା ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଉଭୟ ନେତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟର ଉତ୍ତର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଛନ୍ତି ଯେ, ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ ସେ ତାଙ୍କ ପରିବାର କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟରୁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆହ୍ଵାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ କି? ପୁତୁଲ ଦେବୀ ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଅନେକ ଲୋକ ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପରିହାସ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲେ ଏବଂ ଲଡ଼ୁ ଏବଂ ବତାଶାକୁ ନେଇ ତାଙ୍କର ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଜୀବିକାରେ ଯୋଗଦେବା ପରେ, ସେ ନିଜ ଘର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସନ୍ତାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଋଣ ନେଲେ। ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନ ବର୍ତ୍ତମାନ କଟିହାରରେ ସରକାରୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ବି.ଟେକ୍ ଡିଗ୍ରୀ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଲେବି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଠା ଥରେ ଦେଶରେ ରାଜନୈତିକ ବିତର୍କର ବିଷୟ ଥିଲା। ସେ ତାଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାହାଣୀ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।