Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with beneficiaries of Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing
26 SEP 2025 4:47PM by PIB Delhi
Presenter – Now, the selected beneficiaries of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana (Chief Minister’s Women Employment Scheme) will share their experiences. First, I would like to request Ranjita Kaji Didi from West Champaran district to share her experience.
Beneficiary (Ranjita Kaji) – My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Ranjita Kaji. I belong to Valmiki forest area, Bagaha-2 block of West Champaran district. I am from the tribal community and associated with Jeevika Self-Help Group. Our area is a jungle region. I had never imagined that our area would ever have facilities like roads, electricity, water, toilets, and education. But today, all these facilities are available. For this, I extend my heartfelt gratitude and thanks to the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. You have done many things for women like us. You made provisions for reservation for women, because of which today we see many more women in government jobs and Panchayati Raj institutions. You had already implemented the cycle scheme and uniform scheme. It feels so good to see girls going to school wearing uniforms and riding bicycles. Hon’ble Prime Minister Bhaiya, under the Ujjwala scheme that you implemented, women are now getting gas cylinders at low cost. Because of this, our women no longer have to cook in smoke. You have taken care of their health. With your blessings, today we are living in permanent houses due to the Awas Yojana. Hon’ble Chief Minister Bhaiya, recently you provided 125 units of free electricity and increased the pension from 400 to 1100 rupees. This has further boosted the confidence of women. The amount of two lakh and ten thousand rupees being transferred into women’s accounts under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana is making us very happy, and I too am very happy. When the 10,000 rupees comes into my account, I will buy a pump set with it, because I am connected to agriculture. I will cultivate jowar and bajra. After that, when the 2 lakh rupees comes into our account, I will start a business of flour made from jowar and bajra. This will also promote the idea of swadeshi (local self-reliance). If your support continues like this, then our employment will increase, we will progress, and we will become ‘Lakhpati Didis’. Our sisters are very happy at this time. Along with the Navratri festival, they are also celebrating the Hon’ble Mukhyamantri Rojgar Yojana as a festival. On behalf of all the sisters of West Champaran, I extend my heartfelt thanks and gratitude to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. Thank you.
Presenter – Thank you, Didi. Now I would like to request Rita Devi Didi from Bhojpur district to share her experience.
Beneficiary (Rita Devi)– I offer my respectful greetings on behalf of the entire Ara district to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Rita Devi Hate. I am from Mohammadpur village, Daulatpur Panchayat, Koila Police Station, in Ara district. In 2015, I became a member of a Self-Help Group. After becoming a member, I bought four goats with the first instalment of 5,000 rupees and started my livelihood through goat-rearing. From the income I earned, I bought 50 chickens and started an egg business as well. We also sold eggs for Rs. 15 and the eggs We started raising our chicks in a fish box with lights to hatch chicks and this improved my family’s financial situation a lot. Bhaiya, I even became a Lakhpati Didi and also a Drone Didi. My development has been remarkable. Once again, on behalf of the women of Ara district, I wholeheartedly thank the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Hon’ble Chief Minister Bhaiya. Since the launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, there has been a lot of enthusiasm in the villages and localities. The women are overjoyed. Some Didis are saying, we invested in cows, some in goats, some opened bangles shops. As for me, when the first instalment of 10,000 rupees came, I bought 100 more chickens, because in the winter season, the demand for eggs increases. So I started my poultry business by buying 100 more chickens. When the 2 lakh rupees comes, I will set up a poultry farm with machines, expand my business, and strengthen my livelihood. Government schemes have changed our lives, Bhaiya. For example, earlier we lived in mud houses, which leaked during the rains, but now our whole village has permanent houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana, and all the Didis are living happily in their homes. If we talk about toilets then earlier we felt so embarrassed to go to the fields for defecation, but now every house in the village has a toilet, no woman needs to go outside. Since the Nal se Jal scheme began, we are getting pure drinking water in the village, and it has freed us from many diseases, Bhaiya, because we started getting pure drinking water. Since we got a gas connection under the Ujjwala Gas Scheme, we have left the smoky chulha to cook food. Earlier, smoke from the stove caused eye irritation. Now we cook on gas and are very happy. Through the Ayushman Health Card, we are getting free treatment up to 5 lakh rupees. Not a single rupee is spent. Treatment worth up to 5 lakh rupees is completely free. Since we started getting 125 units of free electricity, now there is light everywhere. Earlier evenings used to be dark. Earlier we used to tell children to switch off the light quickly, but now they can study comfortably without worry. They study happily under the light. And the most important thing is that when women benefit from these schemes, their children also benefit. Earlier, Didis had to walk long distances, but now their children have been given bicycles for school. The children ride their bicycles, wearing uniforms. When all the children, dressed in the same uniform, cycle together on the road, it looks wonderful. Importantly, Bhaiya, I myself received a bicycle and a uniform when I was in school. Wearing my uniform and riding my cycle to school was a special experience. That’s why, on behalf of the entire Ara district, on behalf of all the sisters and women, I extend heartfelt thanks and blessings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and Nitish Bhaiya. (Disclaimer – Beneficiary Rita Devi from Ara district expressed her views in the local dialect which has now been rendered into English.)
Prime Minister– Rita Didi, you speak very fast! And you mentioned the names of all the schemes as well. You speak very well, you explained everything very nicely. How much have you studied, Rita Didi?
Beneficiary (Rita Devi) – Bhaiya, after joining Jeevika (Self-Help Group), I started studying. I completed my matriculation, then intermediate, then did my B.A. Now I have taken admission in M.A.
Prime Minister – Oh, wonderful!
Beneficiary (Rita Devi) – Now I am studying through Jeevika. Bhaiya, earlier I was not educated.
Prime Minister – Alright, many many best wishes to you!
Beneficiary (Rita Devi) – Bhaiya, many blessings to you on behalf of all the Didis.
Presenter – Thank you, Rita Devi Didi. Now I would like to invite Noorjahan Khatoon Didi from Gaya district to share her experience.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon) – My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister Bhaiya and to the Hon’ble Chief Minister Bhaiya. My name is Noorjahan Khatoon. I am a resident of Jhikatia village, Jhikatia block, Bodh Gaya, in Gaya district. I am the president of Gulab Ji Vikas Self-Help Group. First of all, when we heard that we would be receiving the first instalment of 10,000 rupees for livelihood, everyone was so happy. There is excitement in the houses, the neighbourhoods, and the entire village. Women are sitting together and discussing that now they will be able to take up the work they truly desire. A joyous atmosphere can be seen everywhere. When I receive the first instalment of 10,000rupees, I plan to build a large counter in my tailoring shop. I will display goods there and sell them. I already run a tailoring shop. Earlier, my husband used to do tailoring work outside, but now I have brought him back, and together as husband and wife, we run the shop. I have also given employment to 10 people. Looking ahead, if I receive the 2 lakh rupee instalment, I will expand my business further, buy more machines, and employ 10 more people. Our Chief Minister Bhaiya has always remembered us women and continues to make efforts to help us progress. There is also an important issue I want to talk about. Earlier, we used lanterns and oil lamps in our kitchens. But since 125 units of electricity have been made free, I haven’t received a bill till now. The money saved from that is spent on tuition fees and children’s education. Earlier, even the poorest women avoided taking electricity connections due to the bill burden. Today, I feel that 100% of households, even the poorest, have electricity connections, and their children now study at night under the light of bulbs. Bhaiya, in the past, when we had no self-help group, we rarely stepped outside our homes. When we first began stepping out for group activities, we were scolded and even faced beatings from husbands. Out of fear, we didn’t go out much. But today, if anyone, any gentleman or visitor, comes to our house, our husbands or family members are the first to tell us: “Go outside, someone has come to meet you.” Now, when we step out, our families are happy and proud that their women are active outside and working in livelihoods. I also feel joy in this work as I am being able to create employment and give training to others. My husband is an all-round tailor master. Bhaiya, earlier, I considered my husband the real asset of our household. But today, even my husband considers me a Lakhpati and says that the real wealth of our home is me. Bhaiya, we have risen out of deep poverty. We used to live in thatched huts, but today we live happily, as if in a palace. On behalf of all the women of Gaya district, I offer heartfelt prayers and blessings to my Prime Minister Bhaiya and Chief Minister Bhaiya. I thank you sincerely.
Prime Minister – Noorjahan Didi, you explained everything so wonderfully. I want you to do one thing for me.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon)– Yes, of course.
Prime Minister – You explain things so well. If you could spare one day in a week and go to different areas or villages, gather 50–100 Didis and explain these things to them, it would be a great inspiration for their lives too. Because you are speaking entirely from your own experience, from the heart, and even sharing your household journey. I believe that when our mothers and sisters listen to you, they will feel deeply motivated. You have spoken in a very fine manner. Many congratulations to you, and thank you very much.
Beneficiary (Noorjahan Khatoon)– Yes, Bhaiya, I will definitely explain to them.
Presenter – Thank you, Didi. Now, finally, I would like to invite Putul Devi Didi from Purnia district to share her experience.
Beneficiary (Putul Devi)– My respectful greetings to the Hon’ble Prime Minister ji and the Hon’ble Chief Minister ji. My name is Putul Devi. I am from Bhawanipur, and I am the secretary of the Muskaan Self-Help Group. Today I feel very happy that the amount of 10,000 rupees is being given under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana. Earlier I used to run a shop selling laddus and batashe (traditional sweets). Now I will also prepare tikki, balushahi, jalebi, and barfi. By working harder, I will also obtain the 2 lakh rupee assistance, with which I will expand my shop and hire more staff. Also, with the Jeevika Bank that you started, I will take loans at low interest rates and strengthen my financial situation. By supporting the Hon’ble Prime Minister ji’s call for swadeshi, I will also strengthen the nation. I am very happy that my mother-in-law’s pension has been increased from 400 rupees to 1100 rupees, and with 125 units of free electricity, I can save more and educate my child further. On behalf of the entire residents of Purnia district, I express my heartfelt gratitude to the Hon’ble Prime Minister ji and the Hon’ble Chief Minister ji for bringing such a scheme that has filled our homes with happiness. I bow to you with all my heart. Thank you.
Prime Minister – Putul ji, Putul Didi, since you started your own business, you must have faced some difficulties in the beginning from your family, from neighbours saying things, from villagers discouraging you about sitting at the shop.
Beneficiary (Putul Devi) – Yes, Sir. Everyone laughed at my work, but I did not give up. With my determination, I started small by making laddus and batashe. When I joined Jeevika, I took a loan. Sir, I didn’t even have a house then, but with that I built my home and I am also educating my child. Today my child is pursuing B.Tech in Katihar. He secured admission on his own merit in a government institution.
Prime Minister – Oh, that’s wonderful, Putul Devi ji. You mentioned jalebi. Do you know, at one time in our country there used to be a lot of politics over jalebi?
Beneficiary (Putul Devi) – Yes, yes.
Prime Minister – Alright then, thank you very much.
Presenter – Thank you, Didi. Now I would like to request the Hon’ble Prime Minister ji to kindly press the remote button to transfer an amount of 7,500 crore rupees under the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, benefiting 75 lakh women beneficiaries at the rate of 10,000 rupees each.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ হিতাধিকাৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰা মত বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 SEP 2025 4:47PM by PIB Guwahati
উপস্থাপক – এতিয়া, মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা (মুখ্যমন্ত্ৰীৰ মহিলা নিয়োগ আঁচনি)ৰ নিৰ্বাচিত হিতাধিকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিব। প্ৰথমে পশ্চিম চম্পাৰণ জিলাৰ ৰঞ্জিতা কাজী দিদিক তেওঁৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ।
হিতাধিকাৰী (ৰঞ্জিতা কাজী) – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়ালৈ মোৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছো। মোৰ নাম ৰঞ্জিতা কাজী। মই পশ্চিম চম্পাৰণ জিলাৰ বাগাহা-২ ব্লকৰ বাল্মীকি বনাঞ্চলৰ বাসিন্দা। মই জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ আৰু জীৱিকা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত। আমাৰ অঞ্চলটো জংঘলেৰে ভৰা অঞ্চল। আমাৰ অঞ্চলত কেতিয়াবা ৰাস্তা, বিদ্যুৎ, পানী, শৌচাগাৰ, শিক্ষাৰ দৰে সুবিধা হ'ব বুলি মই কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিলোঁ। কিন্তু আজি এই সকলোবোৰ সা-সুবিধা উপলব্ধ হৈছে । ইয়াৰ বাবে মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়া ডাঙৰীয়ালৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা আৰু ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আমাৰ দৰে নাৰীৰ বাবে আপুনি বহু কাম কৰিছে। আপুনি মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিলে, যাৰ বাবে আজি আমি চৰকাৰী চাকৰি আৰু পঞ্চায়তীৰাজৰ অনুষ্ঠানত আৰু বহু মহিলাক দেখিবলৈ পাওঁ। আপুনি ইতিমধ্যে চাইকেল আঁচনি আৰু ইউনিফৰ্ম আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে। ছোৱালীবোৰে ইউনিফৰ্ম পিন্ধি চাইকেল চলাই স্কুললৈ যোৱা দেখিলে ইমান ভাল লাগে। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া, আপুনি ৰূপায়ণ কৰা উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত মহিলাসকলে এতিয়া কম খৰচত গেছ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ কাৰণে আমাৰ মহিলাসকলে আৰু ধোঁৱাৰ মাজত খাদ্য ৰান্ধিব নালাগে। আপুনি তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন লৈছে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত আজি আমি আৱাস যোজনাৰ বাবে স্থায়ী ঘৰত বসবাস কৰি আছো। মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়া, শেহতীয়াকৈ আপুনি ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থা কৰিছে, পেঞ্চন ৪০০ টকাৰ পৰা ১১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ ফলত মহিলাসকলৰ আত্মবিশ্বাস আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত মহিলাৰ একাউণ্টত ট্ৰেন্সফাৰ হৈ থকা দুই লাখ দহ হাজাৰ টকাৰ ধনৰাশিয়েও আমাক বহুত সুখী কৰি তুলিছে, আৰু ময়ো বহুত সুখী। ১০ হাজাৰ টকা মোৰ একাউণ্টত আহিলেই তাৰে এটা পাম্প চেট কিনিম, কাৰণ মই কৃষিৰ লগত জড়িত হৈ আছো। জোৱাৰ আৰু বজৰা খেতি কৰিম। ইয়াৰ পিছত যেতিয়া আমাৰ একাউণ্টত ২ লাখ টকা আহিব তেতিয়া মই জোৱাৰ আৰু বজৰাৰ পৰা তৈয়াৰী আটাৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিম। ইয়াৰ দ্বাৰা স্বদেশী (স্থানীয় আত্মনিৰ্ভৰশীলতা) ধাৰণাটোও প্ৰসাৰিত হ’ব। যদি আপোনালোকৰ সমৰ্থন এনেদৰে চলি থাকে, তেতিয়া আমাৰ কৰ্মসংস্থাপন বাঢ়িব, আমি আগবাঢ়িম, আৰু আমি ‘লাখপতি দিদি’ হ’ম। আমাৰ ভনীয়েকহঁত এই সময়ত বৰ সুখী। নৱৰাত্ৰি উৎসৱৰ সমান্তৰালকৈ তেওঁলোকে মুখ্যমন্ত্ৰী ৰোজগাৰ যোজনাকো উৎসৱ হিচাপে উদযাপন কৰিছে। পশ্চিম চম্পাৰণৰ সকলো ভগ্নীৰ হৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়া ডাঙৰীয়ালৈ আন্তৰিক ধন্যবাদ আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ধন্যবাদ।
উপস্থাপক – ধন্যবাদ দিদি। এতিয়া ভোজপুৰ জিলাৰ ৰীতা দেৱী দিদিক তেওঁৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ ।
হিতাধিকাৰী (ৰীতা দেৱী)– মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়া ডাঙৰীয়াক সমগ্ৰ আৰা জিলাৰ হৈ শ্ৰদ্ধাৰে শুভেচ্ছা জনাইছো। মোৰ নাম ৰীতা দেৱী হেটে। মই আৰা জিলাৰ কইলা থানাৰ দৌলতপুৰ পঞ্চায়তৰ মহম্মদপুৰ গাঁৱৰ বাসিন্দা। ২০১৫ চনত মই এটা আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যা । ইয়াৰ সদস্যা হোৱাৰ পিছত প্ৰথম কিস্তিৰ ৫০০০ টকাৰে চাৰিটা ছাগলী কিনি ছাগলী পালনৰ জৰিয়তে জীৱিকা আৰম্ভ কৰিলোঁ। উপাৰ্জন কৰা ধনেৰে ৫০ টা কুকুৰা কিনি কণীৰ ব্যৱসায়ো আৰম্ভ কৰিলোঁ। আমি ১৫ টকাত কণী বিক্ৰী কৰিছিলো আৰু লাইট থকা মাছৰ বাকচ এটাত কণীৰ পৰা পোৱালি জগাই পোৱালিবোৰ ডাঙৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো। ইয়াৰ ফলত মোৰ পৰিয়ালৰ আৰ্থিক অৱস্থা বহুত উন্নত হ’ল। ভাইয়া, আনকি মই লাখপতি দিদি হৈ পৰিলোঁ আৰু লগতে ড্ৰোন দিদিও হৈ পৰিলোঁ। মোৰ এনে উন্নতি উল্লেখযোগ্য। আকৌ এবাৰ আৰা জিলাৰ মহিলাসকলৰ হৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়া ডাঙৰীয়াক আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জনাইছো। মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা গাঁও আৰু স্থানীয় অঞ্চলত যথেষ্ট উৎসাহৰ সৃষ্টি হৈছে। মহিলাসকল উৎফুল্লিত হৈ পৰিছে। কিছুমান দিদিয়ে কৈছে, আমি গৰুত বিনিয়োগ কৰিলোঁ, কোনোৱে ছাগলীত, কোনোবাই খাৰুৰ দোকান খুলিলে। মোৰ কথা ক’বলৈ গ’লে ১০ হাজাৰ টকাৰ প্ৰথম কিস্তি পোৱাত আৰু ১০০ টা কুকুৰা কিনিলোঁ, কাৰণ শীতকালত কণীৰ চাহিদা বাঢ়ি যায়। গতিকে আৰু ১০০ টা কুকুৰা কিনি মোৰ হাঁহ-কুকুৰাৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিলোঁ। ২ লাখ টকা আহিলে মই মেচিন আদি থকা এখন হাঁহ-কুকুৰা পাম স্থাপন কৰিম, মোৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিম আৰু মোৰ জীৱিকা শক্তিশালী কৰিম। চৰকাৰী আঁচনিয়ে আমাৰ জীৱন সলনি কৰি দিছে ভাইয়া। যেনে, আগতে আমি বোকা-মাটিৰ ঘৰত বাস কৰিছিলো, বৰষুণৰ সময়ত পানী নিগৰিছিল , কিন্তু এতিয়া আমাৰ গোটেই গাঁৱত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত স্থায়ী ঘৰ আছে আৰু সকলো দিদিয়ে নিজৰ ঘৰত সুখেৰে বসবাস কৰি আছে। যদি আমি শৌচাগাৰৰ কথা কওঁ তেতিয়া আগতে আমি শৌচ কৰিবলৈ পথাৰলৈ যাবলৈ ইমান লাজ অনুভৱ কৰিছিলো, কিন্তু এতিয়া গাঁৱৰ প্ৰতিটো ঘৰতে শৌচাগাৰ আছে, কোনো মহিলাই বাহিৰলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। নল সে জল আঁচনি আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই আমি গাঁৱত বিশুদ্ধ খোৱাপানী পাইছো আৰু ই আমাক বহু ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰিছে ভাইয়া, কাৰণ আমি বিশুদ্ধ খোৱাপানী পাবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ। উজ্জ্বলা গেছ আঁচনিৰ অধীনত গেছ সংযোগ পোৱাৰ পিছৰে পৰা আমি ধোঁৱাময় চৌকা এৰি খাদ্য ৰান্ধিছো। ইয়াৰ পূৰ্বে চৌকাৰ ধোঁৱাই চকুৰ বিষৰ সৃষ্টি কৰিছিল। এতিয়া আমি গেছত ৰান্ধো আৰু আমি বহুত সুখী। আয়ুষ্মান হেল্থ কাৰ্ডৰ জৰিয়তে আমি ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছো। এটকাও খৰচ নহয়। ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত মূল্যৰ চিকিৎসা সম্পূৰ্ণ বিনামূলীয়া। যিহেতু আমি ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ পাবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ, এতিয়া সকলোতে পোহৰ। আগতে সন্ধিয়াৰ পূৰ্বেই আন্ধাৰ নামিছিল। আগতে আমি ল’ৰা-ছোৱালীক লাইট সোনকালে বন্ধ কৰিবলৈ কৈছিলো, কিন্তু এতিয়া সিহঁতে চিন্তা নকৰাকৈ আৰামত পঢ়িব পাৰিছে। পোহৰৰ তলত আনন্দৰে পঢ়ে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল যেতিয়া মহিলাসকলে এই আঁচনিবোৰৰ দ্বাৰা উপকৃত হয় তেতিয়া তেওঁলোকৰ সন্তানেও লাভাৱান্বিত হয়। আগতে দিদিসকলে বহু দূৰ খোজ কাঢ়িবলগীয়া হৈছিল যদিও এতিয়া তেওঁলোকৰ সন্তানক স্কুলৰ বাবে চাইকেল দিয়া হৈছে। ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে ইউনিফৰ্ম পিন্ধি চাইকেল চলায়। একেটা ইউনিফৰ্ম পিন্ধা সকলো ল’ৰা-ছোৱালীয়ে যেতিয়া ৰাস্তাত একেলগে চাইকেল চলায়, তেতিয়া বৰ ধুনীয়া দেখা যায়। গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল ভাইয়া, মই নিজেই স্কুলত পঢ়ি থাকোঁতে চাইকেল এখন আৰু ইউনিফৰ্ম এখন পাইছিলোঁ। ইউনিফৰ্ম পিন্ধি চাইকেল চলাই স্কুললৈ যোৱাটো আছিল এক বিশেষ অভিজ্ঞতা। সেইবাবেই সমগ্ৰ আৰা জিলাৰ হৈ সকলো ভগ্নী-মহিলাৰ হৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু নীতিশ ভাইয়ালৈ আন্তৰিক ধন্যবাদ আৰু আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছোঁ। (ঘোষণা – আৰা জিলাৰ হিতাধিকাৰী ৰীতা দেৱীয়ে স্থানীয় উপভাষাত নিজৰ মতামত প্ৰকাশ কৰে, যিটো অসমীয়ালৈ অনুবাদ কৰা হৈছে।)
প্ৰধানমন্ত্ৰী– ৰীতা দিদি, আপুনি বৰ খৰকৈ কথা কয়! আৰু আপুনি সকলো আঁচনিৰ নামো উল্লেখ কৰিলে। আপুনি বৰ ভালকৈ কথা কয়, সকলো কথা বহুত ধুনীয়াকৈ বুজাই দিলে। কিমান পঢ়া-শুনা কৰিছে ৰীতা দিদি?
হিতাধিকাৰী (ৰীতা দেৱী) – ভাইয়া, জীৱিকা (আত্মসহায়ক গোট)ত যোগদান কৰাৰ পিছত মই পঢ়া-শুনা আৰম্ভ কৰিলোঁ। মেট্ৰিক সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ, তাৰ পিছত ইণ্টাৰমিডিয়েট, তাৰ পিছত বি.এ. এতিয়া মই এম.এ.ত নামভৰ্তি কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অ’ আচৰিত!
হিতাধিকাৰী (ৰীতা দেৱী) – এতিয়া মই জীৱিকাৰ জৰিয়তে পঢ়া-শুনা কৰি আছো। ভাইয়া, আগতে মই শিক্ষিত নাছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে, আপোনাক বহুত বহুত শুভেচ্ছা!
হিতাধিকাৰী (ৰীতা দেৱী) – ভাইয়া, সকলো দিদিৰ হৈ আপোনাক বহুত আশীৰ্বাদ।
উপস্থাপক – ধন্যবাদ, ৰীতা দেৱী দিদি। এতিয়া গয়া জিলাৰ পৰা নূৰজাহান খাতুন দিদিক তেওঁৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
হিতাধিকাৰী (নূৰজাহান খাতুন) – মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়ালৈ মোৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছো। মোৰ নাম নূৰজাহান খাতুন। গয়া জিলাৰ বোধ গয়াৰ ঝিকটিয়া ব্লকৰ ঝিকতীয়া গাঁৱৰ বাসিন্দা। মই গুলাব জী বিকাশ আত্মসহায়ক গোটৰ সভানেত্ৰী। প্ৰথম কথা, আমি যেতিয়া শুনিলোঁ যে আমি জীৱিকাৰ বাবে ১০,০০০ টকাৰ প্ৰথম কিস্তি লাভ কৰিম, তেতিয়া সকলোৱে বহু আনন্দিত হ’ল। ঘৰ-দুৱাৰ, চুবুৰী, সমগ্ৰ গাঁওখনতে উত্তেজনা। মহিলাসকলে একেলগে বহি আলোচনা কৰি আছে যে এতিয়া তেওঁলোকে প্ৰকৃততে ইচ্ছা কৰা কামটো হাতত ল’ব পাৰিব। সকলোতে এটা আনন্দময় পৰিৱেশ দেখা গ'ল । ১০ হাজাৰ টকাৰ প্ৰথম কিস্তি পালে মোৰ টেইলাৰিং দোকানত এটা ডাঙৰ কাউণ্টাৰ সাজিবলৈ পৰিকল্পনা কৰিছো। তাত সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰি বিক্ৰী কৰিম। ইতিমধ্যে মই এখন টেইলাৰিং দোকান চলাই আছো। আগতে মোৰ স্বামীয়ে বাহিৰত টেইলাৰিঙৰ কাম কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া মই তেওঁক ঘূৰাই আনিছো আৰু স্বামী-স্ত্ৰী হিচাপে একেলগে আমি দোকানখন চলাইছো। ১০ জনক চাকৰিও দিছো। আগলৈ যদি মই ২ লাখ টকাৰ কিস্তি পাওঁ , তেন্তে মই মোৰ ব্যৱসায় আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিম, অধিক মেচিন কিনিম আৰু ১০ জন লোকক নিয়োগ কৰিম। আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়াই আমাৰ মহিলাসকলক সদায় স্মৰণ কৰি আহিছে আৰু আমাৰ উন্নতিত সহায়ৰ বাবে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। লগতে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় সম্পৰ্কে মই ক'ব বিচাৰিছো। আগতে আমি আমাৰ পাকঘৰত চাকি আৰু তেলৰ লেম্প ব্যৱহাৰ কৰিছিলোঁ। কিন্তু যিহেতু ১২৫ ইউনিট বিদ্যুৎ বিনামূলীয়া কৰা হৈছে, গতিকে এতিয়ালৈকে কোনো বিল পোৱা নাই৷ তাৰ পৰা ৰাহি হোৱা ধন টিউচন মাচুল আৰু শিশুৰ শিক্ষাৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে। পূৰ্বে বিলৰ বোজাৰ বাবে দৰিদ্ৰ মহিলাসকলে বিদ্যুতৰ সংযোগ লোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল। আজি মই অনুভৱ কৰোঁ যে ১০০% ঘৰত, আনকি দুখীয়া ঘৰতো বিদ্যুতৰ সংযোগ আছে আৰু তেওঁলোকৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে এতিয়া ৰাতি বাল্বৰ পোহৰত পঢ়ে। ভাইয়া, আগতে যেতিয়া আমাৰ কোনো আত্মসহায়ক গোট নাছিল, তেতিয়া আমি ঘৰৰ বাহিৰত খুব কমেইহে ভৰি দিছিলো। আমি যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে গোটৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বাবে ওলাই আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া আমাক বহুতে গালি পাৰিছিল আৰু আনকি স্বামীৰ পৰাও মাৰপিটৰ সন্মুখীন হৈছিলো। ভয়ত আমি বেছি ওলাই যোৱা নাছিলো৷ কিন্তু আজি আমাৰ ঘৰলৈ কোনোবা, কোনো ভদ্ৰলোক বা আলহী আহিলে আমাৰ স্বামী বা পৰিয়ালৰ লোকে প্ৰথমে আমাক কয়: “বাহিৰলৈ যোৱা, কোনোবাই তোমাক লগ কৰিবলৈ আহিছে।” এতিয়া আমি যেতিয়া খোজ দিওঁ তেতিয়া আমাৰ পৰিয়ালবোৰ এই কথা ভাবি সুখী আৰু গৌৰৱান্বিত হয় যে তেওঁলোকৰ মহিলাসকল বাহিৰত সক্ৰিয় হৈ জীৱিকাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। ময়ো এই কামত আনন্দ অনুভৱ কৰো। কাৰণ মই কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো আৰু আনক প্ৰশিক্ষণ দিব পাৰিছো। মোৰ স্বামী এজন অল-ৰাউণ্ড টেইলাৰ মাষ্টাৰ। ভাইয়া, আগতে মই মোৰ স্বামীক আমাৰ ঘৰৰ আচল সম্পদ বুলি গণ্য কৰিছিলোঁ। কিন্তু আজি মোৰ স্বামীয়েও মোক লাখপতি বুলি গণ্য কৰি কয় যে আমাৰ ঘৰৰ আচল ধন-সম্পত্তি মই। ভাইয়া, আমি গভীৰ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উঠি আহিছো। আমি আগতে খেৰৰ জুপুৰীত থাকিছিলো, কিন্তু আজি আমি আনন্দৰে বাস কৰিছো, যেন ৰাজপ্ৰসাদত। গয়া জিলাৰ সকলো মহিলাৰ হৈ মোৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ভাইয়া আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী ভাইয়ালৈ আন্তৰিক শ্ৰদ্ধা আৰু আশীৰ্বাদ আগবঢ়ালো। আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নূৰজাহান দিদি, আপুনি ইমান আচৰিত ধৰণে সকলো কথা বুজাই দিলে। মই বিচাৰো আপুনি মোৰ বাবে এটা কাম কৰক।
হিতাধিকাৰী (নূৰজাহান খাতুন)– হয়, অৱশ্যেই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপুনি ইমান ভালকৈ কথাবোৰ বুজাই দিয়ে। যদি আপুনি এসপ্তাহত এদিন ৰাহি কৰি বিভিন্ন অঞ্চল বা গাঁৱলৈ গৈ ৫০–১০০ দিদিক গোটাই তেওঁলোকক এইবোৰ কথা বুজাই দিব পাৰে, তেন্তে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ বাবেও ই এক ডাঙৰ প্ৰেৰণা হ’ব। কাৰণ আপুনি সম্পূৰ্ণ নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা, হৃদয়ৰ পৰা, আনকি আপোনাৰ ঘৰুৱা যাত্ৰাৰ কথাও কৈছে। মোৰ বিশ্বাস যেতিয়া আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে আপোনাৰ কথা শুনিব তেতিয়া তেওঁলোকে গভীৰভাৱে অনুপ্ৰাণিত হ'ব। আপুনি অতি সুন্দৰভাৱে কথা কৈছে। আপোনাক বহুত বহুত অভিনন্দন আৰু বহুত বহুত ধন্যবাদ।
হিতাধিকাৰী (নূৰজাহান খাতুন)– হয় ভাইয়া, মই তেওঁলোকক নিশ্চয় বুজাই দিম।
উপস্থাপক – ধন্যবাদ দিদি। এতিয়া অৱশেষত পুতুল দেৱী দিদিক পূৰ্ণিয়া জিলাৰ পৰা আমন্ত্ৰণ জনাইছো তেওঁৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰিবলৈ।
হিতাধিকাৰী (পুতুল দেৱী)– মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী জীলৈ মোৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছো। মোৰ নাম পুতুল দেৱী। মই ভৱানীপুৰৰ আৰু মই মুস্কান আত্মসহায়ক গোটৰ সম্পাদিকা। আজি মই অতি সুখী অনুভৱ কৰিছো যে মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত ১০ হাজাৰ টকা দিয়া হৈছে। আগতে মই লাডু আৰু বাটাছা (পৰম্পৰাগত মিঠাই) বিক্ৰী কৰা দোকান এখন চলাইছিলো। এতিয়া মই টিকি, বালুশাহী, জেলেবি, আৰু বৰফীও প্ৰস্তুত কৰিম। অধিক কষ্ট কৰি মই ২ লাখ টকাৰ সাহায্যও লাভ কৰিম, যাৰ দ্বাৰা মই মোৰ দোকানখন সম্প্ৰসাৰণ কৰিম আৰু অধিক কৰ্মচাৰী নিয়োগ কৰিম। লগতে আপুনি আৰম্ভ কৰা জীৱিকা বেংকৰ জৰিয়তে কম সুতৰ হাৰত ঋণ লৈ মোৰ আৰ্থিক অৱস্থা সুদৃঢ় কৰিম। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৰ স্বদেশীৰ আহ্বানক সমৰ্থন কৰি মই দেশকো শক্তিশালী কৰিম। মই অতি সুখী যে মোৰ শাহুৰ পেঞ্চন ৪০০ টকাৰ পৰা ১১০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আৰু ১২৫ ইউনিট বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ সহায়ত মই অধিক সঞ্চয় কৰি মোৰ সন্তানক আৰু অধিক শিক্ষিত কৰিব পাৰিছো। আমাৰ ঘৰখন সুখেৰে ভৰাই তোলাকৈ এনে আঁচনি অনাৰ বাবে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী আৰু মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী জী ডাঙৰীয়াক সমগ্ৰ পূৰ্ণিয়া জিলাবাসীৰ হৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। প্ৰণাম জনাইছো। ধন্যবাদ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – পুতুল জী, পুতুল দিদি, আপুনি নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰাৰ পৰাই আপুনি নিশ্চয় আৰম্ভণিতে আপোনাৰ পৰিয়ালৰ পৰা, ওচৰ-চুবুৰীয়াই কোৱা কথাৰ পৰা, দোকানত বহি থকাৰ বাবে গাঁৱৰ মানুহে আপোনাক নিৰুৎসাহিত কৰাৰ দৰে কিছু অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল।
হিতাধিকাৰী (পুতুল দেৱী) – হয় মহাশয় । মোৰ কামত সকলোৱে হাঁহিছিল যদিও মই হাৰ নামানিলোঁ। মোৰ দৃঢ়তাৰে সৰুৰে পৰা আৰম্ভ কৰি লাড়ু আৰু বাটাছা বনালো। জীৱিকাত যোগদান কৰাৰ সময়ত মই ঋণ লৈছিলো। মহাশয় , তেতিয়া মোৰ ঘৰো নাছিল, কিন্তু তাৰ লগে লগে মই মোৰ ঘৰটো সাজি লৈছো আৰু মই মোৰ সন্তানকো পঢ়াই আছো। আজি মোৰ সন্তানে কাটিহাৰত বিটেক কৰি আছে। চৰকাৰী শিক্ষানুষ্ঠানত নিজৰ যোগ্যতাৰ ভিত্তিত নামভৰ্তি কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – অ’ আচৰিত কথা, পুতুল দেৱী জী। আপুনি জেলেবিৰ কথা কৈছিল। জানেনে, আমাৰ দেশত এটা সময়ত আগতে জেলেবিক লৈ বহুত ৰাজনীতি হৈছিল?
হিতাধিকাৰী (পুতুল দেৱী) – হয়, হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে তেন্তে, বহুত বহুত ধন্যবাদ।
উপস্থাপক – ধন্যবাদ দিদি। এতিয়া মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী জী ডাঙৰীয়াক অনুৰোধ কৰিম যে মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ অধীনত ৭৫০০ কোটি টকাৰ ধন হস্তান্তৰ কৰিবলৈ ৰিম’টৰ বুটামটো টিপি দিব, যাৰ ফলত ৭৫ লাখ মহিলা হিতাধিকাৰীয়ে ১০ হাজাৰ টকাকৈ লাভ কৰি উপকৃত হ’ব।