Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Jharsuguda, Odisha
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Delhi
Jai Jagannath, Jai Maa Samalei, Jai Maa Rama Chandi!
Some young friends here have brought many artworks. Odisha’s love for art is world famous. I accept these gifts from all of you, and I’ll request my SPG colleagues to collect all these items from you. If you write your name and address on the back, you will definitely receive a letter from me. There, at the back, I see a child holding something for a long time. His hands must be hurting. Please help him and collect that too. If you have written your name on the back, I will certainly write to you. I sincerely thank all the young men, young women, and little children for this affection of yours, for preparing these artworks.
The Governor of Odisha, Shri Haribabu ji; the popular and dedicated Chief Minister, Mohan Charan Majhi ji; my colleague in the Union Cabinet, Jual Oram ji; Deputy Chief Ministers Pravati Parida ji and Kanak Vardhan Singh Deo ji; my colleagues in Parliament Baijayant Panda ji and Pradeep Purohit ji; the President of Odisha BJP, Manmohan Samal ji; and other distinguished dignitaries seated on the stage.
Several Union Ministers and Chief Ministers from across the country are connected with us from different places along with lakhs of people in today’s program. I extend my greetings to all of them as well. And I respectfully bow to my brothers and sisters of Jharsuguda. I express my gratitude for your affection. Johar to all the respected dignitaries present here.
Friends,
Currently, the Navratri festival is on, and in such sacred days, I have had the fortune of having the ‘darshan’ of you all on the land of Maa Samalei and Maa Rama Chandi. A large number of mothers and sisters have gathered here. Your blessings are our strength, and I bow to all the people.
Brothers and sisters,
The people of Odisha had taken a pledge with a new resolution during the assembly elections a year and a half ago. That resolve was for a ‘Viksit Odisha’ (Developed Odisha). And today we can see that Odisha has begun moving ahead with the speed of a double-engine government. Today once again, projects worth thousands of crores of rupees have been launched for the development of Odisha and for the development of the nation. From today, a new avatar of BSNL has also come forward. BSNL’s indigenous 4G services have been launched. The expansion of IITs in many states of the country has also started today. In addition, many projects related to education, skill development, and connectivity have been inaugurated and foundation stones laid in Odisha. A short while ago, the modern Amrit Bharat train from Berhampur to Surat was flagged off. And you also know how important the connection with Surat is. There is hardly any village in this region where people do not have relatives in Surat. Some people even say that after West Bengal, the largest Odia population outside Odisha lives in Gujarat, particularly in Surat. Today, this direct rail service has begun for them. I extend my heartiest congratulations to all of you, to the people of Odisha for all these works of development. And today our Railway Minister is also present at this very program in Surat, where all Odia brothers and sisters have gathered together.
Friends,
The BJP government is one that serves the poor, a government that empowers the poor. We focus greatly on providing basic facilities to the poor, Dalits, backward communities, and tribal communities. We are witnessing that commitment in this program too. I just had the opportunity to hand over approval letters to beneficiaries of the Antyodaya Gruha Yojana (Housing Scheme). When a poor family gets a permanent house, it not only makes their present easier but also secures the life of future generations. So far, our government has provided permanent houses to more than four crore poor families across the country. In Odisha too, thousands of houses are being built at a rapid pace. Our Chief Minister Mohan ji and his team are doing commendable work in this regard. Even today, nearly fifty thousand families have received approval for new houses. More than 40,000 houses have been sanctioned in Odisha for tribal families under the PM JANMAN Yojana. That means a very big dream is being fulfilled today for the most deprived tribal communities. I extend my best wishes to all my beneficiary brothers and sisters.
Friends,
I have always had great faith in the potential of Odisha and the talent of its people. Nature has blessed Odisha abundantly. Odisha has seen decades of poverty, but now this decade is going to lead you toward prosperity. This decade is very important in the life of Odisha. In this regard, our government is bringing major projects to Odisha. Recently, the central government approved two semiconductor units for Odisha. Earlier, no one could have even imagined that a cutting-edge industry like semiconductors could ever be established in Assam or in Odisha. But it is because of the potential of the youth here that such industries are now coming to your land. A semiconductor park is also going to be set up in Odisha to make chips. The day is not far when the small chip, which powers your phone, TV, fridge, computer, car, and so many other devices, and without which no instrument can function will be manufactured right here in Odisha. Now say it loudly: Jai Jagannath!
Friends,
Our resolve is that Bharat should be self-reliant in every field, from chips to ships. Let me ask you something. Will you respond? If I ask, will you answer? Will you answer with full strength? Tell me, should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? See, every citizen of this country wants that now our nation should not remain dependent on anyone. Bharat should be self-reliant in every respect. And that is why, a vast industrial corridor is being developed from Paradip to Jharsuguda.
Brothers and sisters,
Any country that wants to become economically strong lays great emphasis on shipbuilding, the construction of large ships. Shipbuilding benefits every sector, be it trade, technology, or national security. When we have our own ships, then even in times of crisis, imports and exports with the world will not be disrupted. That’s why our BJP government has taken a very big step. We have approved a package of 70,000 crore rupees for shipbuilding in the country. This will bring an investment of about 4.5 lakh crore rupees into Bharat. This money will reach industries connected with steel, machinery, electronics, and small and cottage manufacturing enterprises. The biggest benefit will go to my youth, the sons and daughters of this country. It will create lakhs of new jobs. Odisha too will gain greatly from this, as its industries and youth will benefit from this wave of employment.
Friends,
Today the country has taken a major step toward self-reliance. When 2G, 3G, and 4G services were introduced in the world of telecom, Bharat lagged far behind. And you all know very well what was happening then. How jokes about 2G and 3G and what not were spreading all over social media.
But brothers and sisters,
Bharat remained dependent on foreign countries for the technologies of 2G, 3G, and 4G services. Such a situation was not good for our nation. That is why the country resolved that these essential telecom technologies must be developed within Bharat. It is a matter of pride for us that BSNL has developed completely indigenous 4G technology in our own country. BSNL has created history with its hard work, dedication, and expertise. I wholeheartedly congratulate the youth of our nation who contributed to this achievement, for their talent, and for the great service they have done in making Bharat self-reliant. Today, Indian companies have placed Bharat among the five countries in the world that have the capability to launch 4G services with fully indigenous technology. Now we are among the five countries in the world which have the ‘swadeshi’ (indigenous) technology to launch 4G services.
Friends,
It is a happy coincidence that today BSNL is celebrating its 25th foundation day. And on this historic day, Bharat is moving forward toward becoming a global telecom manufacturing hub through the hard work of BSNL and its partners. It is also a matter of pride for Odisha that today the launch of BSNL’s indigenous 4G network is taking place from Jharsuguda. This includes nearly one lakh 4G towers which is a matter of national pride. These towers are going to bring a new revolution in connectivity to the remote corners of the country. With the expansion of this 4G technology, more than 2 crore people across the country will directly benefit. Around 30,000 villages, where there was no high-speed internet facility, will now be connected.
Friends,
The people of these thousands of villages are also connected with us today to witness this historic occasion. They are listening to us, watching us right now, through this new high-speed internet technology, even from villages situated at far-off borders. And our Communications Minister, Jyotiraditya Scindia ji, who oversees this department, is also connected with us today from Assam.
Friends,
The greatest benefit of BSNL’s indigenous 4G services will go to my tribal regions, to my tribal brothers and sisters, to remote villages, to distant hilly areas. Now, the people living there too will have access to excellent digital services. Children in rural areas will be able to attend online classes; farmers in remote areas will be able to know the prices of their crops; patients will be able to take medical advice from the country’s best doctors through telemedicine and the Ayushman Arogya Mandirs. This will also greatly benefit our soldiers posted on the borders, standing on the Himalayan peaks and standing in the deserts. They too will now be able to communicate with each other through secure connectivity.
Friends,
Bharat has already rolled out the fastest 5G services. The BSNL towers that are being launched today will also be easily upgraded for 5G services. I extend my heartiest congratulations to BSNL and to all the people of the country on this historic day.
Friends,
Skilled youth and a strong environment for research are also essential to build ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India). That is why this is a major priority of the BJP government. Today, unprecedented investment is being made in education and skill development across the country, including in Odisha. We are also modernizing the nation’s engineering colleges and polytechnics. A new scheme named MERIT has been launched today in this regard. Under this scheme, thousands of crores of rupees will be spent on institutions providing technical education. As a result, our youth will no longer be forced to go to big cities for quality technical education. They will get opportunities to access modern labs, learn global-level skills, and start their own start-ups in their own towns.
Friends,
Today, so much work is being done to ensure that facilities reach every region, every section, and every citizen of the country. Record amounts of money are being spent. Otherwise, you know very well what the situation was earlier. Congress never missed a chance to loot you.
Friends,
In 2014, when you gave us the opportunity to serve, we freed the country from this loot system of Congress. Under the BJP government, an era of double savings and double earnings has begun. When Congress was in power, even if an employee, trader, or businessman earned just two lakh rupees a year, they still had to pay income tax. Congress kept this system running until 2014. But after you gave me the chance to serve, income up to 12 lakh rupees a year is completely tax-free now.
Friends,
From 22nd September, new GST reforms have also been implemented in the country, including in Odisha. These reforms have given you all the gift of a GST Bachat Utsav (Savings Festival). Now, running the kitchen has become cheaper for mothers and sisters. The prices of most essential items have come down significantly. Let me explain with an example. Suppose a family in Odisha spends about 1 lakh rupees a year on household needs, that’s around 12–15 thousand rupees a month. Before 2014, if you spent 1 lakh rupees, the Congress government would take 20,000–25,000 rupees as tax. That means to spend 1 lakh rupees, you actually had to pay 1.25 lakh rupees. When we first introduced GST in 2017, we significantly reduced your burden and cut taxes. Now, with these new GST reforms, the BJP government has reduced it even further. Today, for an annual household expenditure of 1 lakh rupees, a family has to pay only 5,000–6,000 rupees in tax. Now tell me, where it was 25,000 rupees earlier, and where it is just 5,000–6,000 rupees now! Compared to the Congress era, today poor, ordinary, and middle-class families are saving 20,000–25,000 rupees every year on expenses of 1 lakh rupees.
Friends,
Our Odisha is a land of farmers, and this GST Bachat Utsav is very auspicious for farmers as well. During the Congress era, if a farmer bought a tractor, he had to pay 70,000 rupees in tax on a single tractor. We reduced the tax after GST was introduced. And now, with the new GST structure, a farmer will directly save about 40,000 rupees on the same tractor. A net savings of 40,000 rupees on a tractor. On the machine farmers use for paddy transplantation, they will now save 15,000 rupees. Similarly, they will save 10,000 rupees on a power tiller, and up to 25,000 rupees on a thresher. The BJP government has significantly reduced the tax on many such farming tools.
Friends,
A very large section of our tribal community resides in Odisha. This tribal society depends on forest produce for their livelihood. Our government has already been working for tendu leaf collectors, and now the GST on it has also been reduced greatly. This ensures that collectors will definitely get a higher price for tendu leaves.
Friends,
The BJP government is continuously giving you tax relief, increasing your savings. But Congress, even now, is not giving up its old ways. Congress governments are still engaged in looting you.
And I am not saying this without reason. I have proof that people across the country are benefiting so much. When we implemented the new GST rates, we also reduced tax on cement. Our aim was that people should spend less money in building their homes or repairing them, as cheaper cement would reduce costs. But look at what those who only make statements are actually doing. In Himachal Pradesh, there is a Congress government. Congress has developed a habit of abusing us in every possible way. But when we reduced the GST rate on cement, prices came down across the country. However, Congress did not want to give this relief to the common people. Earlier, when we reduced the prices of petrol and diesel, wherever there were Congress governments, they imposed another tax on top of it. As a result, prices remained the same, while they filled their own treasuries and opened the door to loot. The same thing happened in Himachal Pradesh. When our government reduced the price of cement, they imposed their own new tax. So, the benefit that the Government of Bharat wanted to give to the people of Himachal was blocked by this looting Congress government. That is why I say that wherever there is a Congress government, it will loot the people. That is why the people of the country must remain cautious of Congress, and also be careful of its allies.
Friends,
The GST Bachat Utsav has brought the greatest happiness to our mothers and sisters. Serving our sisters and daughters is the priority of our government. We are also giving special focus to the health of mothers and sisters.
Friends,
A mother is always the first to sacrifice for the well-being of her family. We have all witnessed a mother’s sacrifices. She takes every hardship upon herself so that her children are not burdened. A mother even hides her own illness so that her treatment does not become a financial burden on the family. That is why, when we launched the Ayushman Bharat Yojana, it greatly benefited our mothers, sisters, and the women of the country. They received the facility of free treatment up to 5 lakh rupees.
Friends,
When the mother is healthy, the family becomes strong. That is why, from September 17th, on the occasion of Vishwakarma Jayanti, the ‘Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyan’ (Healthy Women, Strong Family campaign) has been launched across the country for the good health of every mother. So far, more than 8 lakh health camps have been organized across the country. Over 3 crore women have already undergone check-ups in these camps. Screenings are being done for several diseases such as diabetes, breast cancer, TB, sickle cell anemia, and many others. I would also urge all mothers, sisters, and daughters of Odisha to definitely get your check-ups done.
Friends,
The BJP government is continuously working with dedication to strengthen the nation and its citizens. Whether it is tax reduction or modern connectivity, we are creating pathways of convenience and prosperity. Odisha is greatly benefiting from this. Today, six Vande Bharat trains are running in Odisha. Around 60 railway stations are being modernized. The Veer Surendra Sai Airport in Jharsuguda is now connected to many major cities of the country. Odisha is now receiving far more revenue from minerals and mining. Mothers and sisters of Odisha are continuously receiving support through the Subhadra Yojana. Our Odisha has already embarked on the path of progress. I assure you that this journey of development will move ahead even faster. Once again, I extend my heartiest best wishes to you all. Now, say with me, with full energy—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিশাগী ঝারসুগুদাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ, জয় মা সমোলেই, জয় মা রামোচন্দী।
মফমসিদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মরুপ খরনা আর্তৱার্ক কয়া শেমখ্রে। ওরিশাদা লৈরিবা আর্তপু নুংশিবা অসি মালেমদা মমিং চৎলি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তগী মসিগী খুদোল অসি লৌজরি অমসুং ঐহাক্কী SPGগী মরুপশিংদা অদোমগী পোৎলম পুম্নমক লৌনবা হায়জরি। করিগুম্বা নহাক্কী মমীং অমসুং এদ্রেস অদু মনিংদা ইরবদি, নহাক্না ঐঙোন্দগী শোইদনা চিথী অমা ফংগনি। মফম অদুদসু, অঙাং অমনা করিগুম্বা পোৎলম অমা পায়দুনা লেপ্লি; মহাক্কী মখুৎ অদু নারে। মহাক্না মসি য়াম্না কুইনা পাইদুনা লৈরে। অদোম্না মসিসু লৌশিনবিয়ু, ইনাওশিং। মহাকপু মতেং পাংবীয়ু। করিগুম্বা অদোম্না অদোমগী মমিং অদু মনিংদা ইরবদি, ঐহাক্না অদোমদা শোইদনা চিথী ইরক্কনি। নহা ওইরিবা নুপা, নুপী অমসুং অঙাং পুম্নমকপু, নখোয়গী নুংশিবা অদুনা মরম ওইদুনা আর্তৱার্ক অসি শেমখিবগীদমক ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
স্তেজ অসিদা লেংশিল্লিবা ওরিশাগী রাজ্যপাল শ্রীমান হরিবাবু জী, মফম অসিগী মীয়াম্না পাম্নবা অমসুং থবক কন্না তৌরিবা মুখ্য মন্ত্রী মোহন চরন মঞ্জীজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ জুয়েল ওরমজী, দিপুতি সি.এম. প্রবতী পরিদাজী, কানক বর্ধন সিংহ দেবজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কী মরুপ বজায়ন্ত পান্দাজী, প্রদীপ পুরোহিতজী, ওরিশাগী BJPগী প্রসিদেন্ত মনমোহন সামলজী, স্তেজ অসিদা লেংশিল্লিবা অতোপ্পা মশক নাইরবা মীওইশিং।
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং অমসুং মুখ্য মন্ত্রী কয়ানা ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিদা ঐখোয়গা শরুক য়াখ্রে। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী মীওই লাখ কয়ানা শরুক য়াখি। ঐহাক্না মখোয় পুম্নমকপুসু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমসুং মফম অসিদা ঐহাক্না ঝারসুগুদাগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। নখোয়গী মীনুংশিবা অদুগীদমক্তা ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি। মফম অসিদা লৈরিবা মশক নাইবা মীওই পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি।
মরুপশিং,
হৌজিক নবরাত্রিগী কুহ্মৈ পাংথোক্লি, অমসুং মসিগী অশেংবা নুমিৎশিং অসিদা, ঐহাক্না মা সমোলাই অমসুং মা রামোচন্দীগী লমদম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংলি। মশিং য়াম্লবা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংসু মফম অসিদা লাকপীরি। অদোমগী য়াইফ-পাউজেলশিং অসি ঐখোয়গী শক্তিনি। মালেমগী মীয়াম পুম্নমকপু ঐনা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি অমা মখাইগী মমাংদা, এসেমব্লী ইলেক্সনগী মতমদা, ওরিশাগী মীয়াম্না অনৌবা ৱারেপ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিন্নবা ৱাশক লৌখি। মসিগী ৱারেপ অসি চাউখৎলবা ওরিশা অমনি। ঙসিদি ঐখোয়না ওরিশা অসি দবল ইঞ্জিনগা খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লক্লিবা উরি। ঙসি অমুক্কা হন্না, ওরিশা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিংদা থবক হৌরে। BSNLগী অনৌবা মওং অমা ঙসি থোরক্লে। BSNLগী লমদমসিগী ওইবা 4G সর্বিসশিং হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াদা IITশিং পাকথোক-চাউথোরক্লি। মসিগী মথক্তা, ওরিশাদা এজুকেসন, স্কিল অমসুং কনেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমসু শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। ঙাইহাক্কী মমাংদা, মোদর্ন অমৃত ভারত ত্রেন অসি বরহামপুরদগী সুরত ফাওবা লমথাখি। অমসুং অদোমসু সুরতকা লৈনরিবা মরী অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বদু খঙলি। মফম অসিদা সুরত্তা লৈরুদবা খুঙ্গং অমত্তা লৈতে। মীওই খরনা হায়নৈ মদুদি নোংচুপ বেঙ্গলগী মতুংদা ওরিশানা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না গুজরাত্তা, সুরত্তা লৈ। ঙসিদি, মখোয়গীদমক্তা দাইরেক্ত রেল সর্বিস অসি হৌখ্রে। চাউখৎ-থৌরাংগী খোংথাংশিং অসিগীদমক ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু, ওরিশাগী মীয়াম্বু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঙসিদি, ঐখোয়গী রেলৱে মন্ত্রীসু ওরিশাগী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্না শরুক য়াবা থৌরম অসিগীদমক সুরত্তা লৈরি।
মরুপশিং,
BJP সরকার অসি লায়রবশিংগী সেবা তৌরিবা অমসুং মখোয়বু শক্তি পীরিবা সরকার অমনি। ঐখোয়না লায়রবশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিদা ঐখোয়না মসি উবা ফংলি। ঐহাক্না এন্ত্যোদয়া হাউজিং স্কিমগী কান্নবা ফংলবশিংদা অয়াবা পীবগী চেরোলশিং খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। লায়রবা ইমুং অমনা পর্মিনেন্ত য়ুম লৈরকপা মতমদা, মসিনা হৌজিক্কী ইমুংগী পুন্সিদা নত্তনা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তসু পুন্সি অসি হেন্না লায়থোকহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লায়রবা ইমুং করোর মরিরোমদা পর্মিনেন্ত য়ুম ফংহনখ্রে। ওরিশাদা য়ুম লিশিং কয়া শাবগী থবকসু খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। ঐখোয়গী চীফ মিনিস্তর মোহনদাসজী অমসুং মহাক্কী তীমনা থাগৎনিংঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোক্লি। ঙসি, ইমুং লিশিং মঙাগী ময়ানা অনৌবা য়ুমগী অয়াবা ফংখ্রে। পি.এম. জনমান য়োজনাগী মখাদা ওরিশাদা ত্রাইবেল ইমুংশিংগীদমক য়ুম ৪০,০০০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে। মসিনা তাকপদি, খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী অচৌবা মঙলান অমা ঙসি মপুং ফাহনগদৌরিবনি। ঐহাক্কী বেনিফিসরী ইচিল-ইনাও পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা ওরিশাগী ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং মাগী মীয়ামগী হৈশিংবশিংদা থাজবা থম্লি। মহৌশানা ওরিশাদা কয়া অমা পীরি। ওরিশানা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদগী লায়রবগী ফিভম মায়োক্নদুনা লাক্লি, অদুবু চহি তরাগী খুজিং অসিনা অদোম, ওরিশাগী মীয়াম্বু চাউখৎপগী মায়কৈদা পুরক্কনি। হায়রিবা দিকেদ অসি ওরিশাগী পুন্সিদা য়াম্না মরু ওই। অমসুং মসি ফংনবগীদমক, ঐখোয়গী সরকারনা ওরিশাদা অচৌবা প্রোজেক্তশিং পুরক্লি। কেন্দ্র সরকারনা হন্দক্তা ওরিশাগীদমক সেমিকন্দক্তর য়ুনিত অনি অয়াবা পীখ্রে। মমাংদা, সেমিকন্দক্তরগুম্বা ইন্দস্ত্রী অমা, ঙসিগী মালেমগী খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা, আসাম নৎত্রগা ওরিশাদা লিংখৎপা ঙম্লগনি হায়না কনা অমত্তনা খল্লমদে। অদুবু মফমসিগী নহারোলশিংগী পাঙ্গলনা মরম ওইদুনা অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অসি হৌজিক অদোমগী মফমদা লাক্লি। চিপশিং শাবগীদমক্তা ওরিশাদা সেমিকন্দক্তর পার্ক অমসু শেমগৎকনি। অদোমগী ফোন, তি.ভি., ফ্রিজরী, কম্প্যুতর, কার, অমসুং অসিগুম্বা খুৎলাই কয়াদা য়াওরিবা অপিকপা চিপ অসি য়াওদবা য়াদে, চিপ অমা য়াওদ্রবদি খুৎলাই অমহেক্তগী লাইফ লোইগনি। অমসুং হায়রিবা খুৎলাই পুম্নমক্তা শীজিন্নরিবা অপিকপা চিপ অসি হৌজিক্তি ঐখোয়গী ওরিশাদা পুথোক্কনি। মসি কা হেন্না হায়বিয়ু - জয় জগন্নাথ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ৱারেপদি ভারত অসি চিপশিংদগী হৌরগা জহাজ ফাওবদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইগদবনি। ঐহাক্না অদোমদা হংনীংই, অদোম্না পাউখুম পীগদ্রা? ঐহাক্না হংবদা, অদোম্না পাউখুম পীরক্কদ্রা? অদোম্না মপুং ফানা পাউখুম পীগদ্রা? অদোম্না ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, ভারত অসি মশা-মশানা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগদ্রা নৎত্রগা ঙম্লোইদ্রা? ভারত অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগদ্রা নৎত্রগা ঙম্লোইদ্রা? ভারত অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগদ্রা নৎত্রগা ঙম্লোইদ্রা? য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসি মখা তানা কনাগুম্বা অমগী মখা পোল্লোইদবনি হায়বা পাম্মি। ভারতনা পুম্নমক্তা মশা-মরোমদোম লেপচগদবনি, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা পরাদীপতগী ঝারসুগুদা ফাওবদা অচৌবা ইন্দস্ত্রীএল জোন অমা শেমগৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
শেন্মিৎলোনগী ওইনা মপাঙ্গল কনখৎনবা হোৎনরিবা লৈবাক অমহেক্তনা শিপ বিল্দিং, নৎত্রগা অচৌবা জহাজশিং শাবদা অহেনবা মীৎয়েং চঙই। ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজী, নৎত্রগা নেস্নেল সেক্যুরিতী ওইগেরা, শিপ বিল্দিংনা মফম খুদিংমক্তা কান্নবা ফংই। ঐখোয়গী ইশাগী জহাজশিং লৈবনা অৱাবা মতমদা মালেমগা লোয়ননা ইম্পোর্ত-এক্সপোর্ত ত্রেদ লেপ্পা লৈতনা পাংথোকহনগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী BJP সরকারনা মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎলে। লৈবাক অসিগী মনুংদা অচৌবা জহাজশিং অসি শানবগীদমক ঐখোয়না লুপা করোর ৭০,০০০গী জহাজ শাবগী পেকেজ অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিনা ভারত্তা লুপা করোর লাখ ৪.৫গী ইনবেস্তমেন্ত পুরক্লগনি। শেনফম অসিনা স্তীল, মেছিনরী, ইলেক্ত্রোনিক্স, অমসুং মেন্যুফেকচরিংগা মরী লৈনবা অপিকপা অমসুং মাইক্রো-স্কেল ইন্দস্ত্রী কয়াদা মতেং পাংগনি। মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অসি ঐহাক্কী নহারোলশিং, ঐহাক্কী লৈবাক্কী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা ফংহনগনি। মসিনা অনৌবা থবক মিলিয়ন কয়া শেমগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি ওরিশাদা য়াম্না কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং মসিগী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মসিগী নহারোলশিংনা মসিগী থবক পীবগী খুদোংচাবা অসিদগী য়াম্না কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মশা-মরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং অমা লৌখৎলে। 2G, 3G, অমসুং 4Gগুম্বা তেলিকোম সর্বিসশিং হৌদোকপা মতমদা, ভারত অসি য়াম্না শোত্থনা লৈরমখি। অদুগা অদোম্না মসিদা করি থোক্লিবগে হায়বদুসু খঙগনি। সোসিএল মীদিয়াদা শন্দোরক্লিবা জোকশিং অসি 2G, 3G, অমসুং অতোপ্পা কয়াগী মরমদি ওইরি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতনা 2G, 3G, অমসুং 4G সর্বিসশিংগী তেক্নোলোজীগীদমক মপানগী লৈবাকশিংদা মখা পোল্লি। অসিগুম্বা ফিভম অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা অফবা ওইখিদে। মরম অদুনা, লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিগী মনুংদা তেলিকোম সেক্তরগী মরুওইবা তেক্নোলোজী অসি চাউখৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়গী BSNLনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মপুং ফানা 4G তেক্নোলোজী শেমগৎলকপা অসি ঐখোয়গীদমক চাউথোকচনীংঙাইনি। থবক কন্না শুবা, থৌনা অমসুং ইফিসিএন্সীগী মতেংনা BSNLনা অনৌবা পুৱারী অমা শেমখ্রে। অমসুং মসিগী থবক অসিদা য়াওরিবা লৈবাক অসিগী নহারোল পুম্নমকপু, মখোয়গী হৈশিংবশিং অমসুং ভারতপু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মখোয়না তৌরিবা থবকশিংবু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারতকী কম্পেনীশিংনা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী ফবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা থম্লি। হৌজিক ঐখোয়না 4G সর্বিস হৌদোক্নবা মপুং ফানা লমদমসিগী তেক্নোলোজী লৈবা লৈবাক মঙাগী লিস্ততা য়াওরে।
মরুপশিং,
ঙসি BSNLনা মাগী ২৫শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লিবা অসিসু চানরুবা অমনি। অমসুং মসিগী পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসিদা, BSNL অমসুং মসিগী পার্তনরশিংগী কন্না হোৎনবগী থোংদা, ভারত অসি মালেমগী তেলিকোম মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লি। ঙসি ঝারসুগুদাদগী BSNLগী লমদমসিগী ওইবা 4G নেৎৱার্ক হৌদোকপা অসি ওরিশাগীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওই। হায়রিবা তাৱরশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অরাপ্পা মফমশিংদা কনেক্তিবিতীগী অনৌবা রিভোলুসন অমা পুরক্লগনি। ৪জি তেক্নোলোজী অসি পাকথোক চাউথোকহনবনা লৈবাক অসিগী মীওই মিলিয়ন ২০ হেনবদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লগনি। মমাংদা হায় স্পীদ ইন্তর্নেৎ লৈতবা খুঙ্গং ৩০০০০ রোমদসু হৌজিক মসিগী ফেসিলিতী অসি ফংলগনি।
মরুপশিং,
পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসিদা উবা ফংনবগীদমক, খুঙ্গং লিশিং কয়াদগী লাকপা মীওইশিংসু ঐখোয়গা শম্নরি। হাই-স্পীদ ইন্তর্নেৎকী খুত্থাংদা, অনৌবা তেক্নোলোজী অসিনা, মখোয়না ঐখোয়বু তারি অমসুং য়েংলি, অমসুং মখোয়শিং অসি ঙমখৈদা য়াম্না লাপ্না লৈবা খুঙ্গংশিংনি। অমসুং ঐখোয়গী কম্ম্যুনিকেসন মিনিস্তর, জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়া, মহাক্না দিপার্তমেন্ত অসিবু য়েংশিল্লি, অসিসু হৌজিক আসামদগী ঐখোয়গা কনেক্ত তৌরি।
মরুপশিং,
BSNLগী লমদমসিগী ওইবা 4G সর্বিসশিংগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলিবশিং অসি ঐগী ত্রাইবেল এরিয়াশিং, ঐগী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিং, অরাপ্পা খুঙ্গংশিং অমসুং অরাপ্পা চীংগী লমশিংনি। হৌজিক্তি, মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংসু অখন্নবা দিজিতেল সর্বিসশিং ফংলগনি। খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা অঙাংশিংনা ওনলাইন ক্লাসশিং চৎপা ঙম্লগনি, অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগী মমল খঙবা ঙম্লগনি, অমসুং অনাবশিংনা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা দোক্তরশিংদগী তেলিমেদিসিনগী খুত্থাংদা, আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দিরদগী ফাওবা পাউতাক লৌবা ঙম্লগনি। ঙমখৈদা, হিমালয়গী চীংদোনশিংদা অমসুং মরুভুমিদা লৈরিবা ঐখোয়গী লান্মীগী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিগী কান্নবা ফংলগনি। মখোয়না হৌজিক্তি সেক্যুর কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা অমগা অমগা পাউ ফাওনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ভারতনা খ্বাইদগী থুনা 5G সর্বিসশিং হৌদোকখ্রে। ঙসি হৌদোকখিবা BSNL তৱারশিং অসি 5জি সর্বিসশিংগীদমকসু য়াম্না লায়না শেম-শারগনি। পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অসিদা BSNL অমসুং ঐহাক্কী সহরগী মীওই পুম্নমকপু ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
হৈ-শিংলবা নহারোল অমসুং চাউখৎপা রিসর্চকী ফিভম অমা অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা, মসি BJP সরকারগীসু মরুওইবা মরুওইবা অমনি। ঙসিদি ওরিশা য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিং অমসুং পোলিতেক্নিকশিংসু মোদর্নাইজ তৌরি। মসিগীদমক, ঙসি মেরিত কৌবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা তেক্নিকেল এজুকেসন পীরিবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌগনি। মসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংবু মগুন লৈবা তেক্নিকেল এজুকেসন ফংনবগীদমক অচৌবা শহরশিংদা চৎপগী তঙাইফদবা অদুদগী লায়থোকহল্লগনি। মখোয়না মোদর্ন লেবোরেতরীশিং শেমগৎপা, মালেমগী হৈ-শিংবা তম্বগী খুদোংচাবা ফংলগনি অমসুং মখোয়গী শহরশিংদা স্তার্ত-অপশিং হৌদোকপা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা, কাংলুপ খুদিংমক্তা অমসুং নাগরিক খুদিংমক্তা সর্বিসশিং ফংহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলি। শেনফম কয়া রেকোর্দ ওইনা চাদিং তৌরি। মদু নত্ত্রবদি, হান্নগী ফীভম অদু করম্না ওইরম্মি হায়বদু অদোম্না ফজনা খঙগনি। কংগ্রেসনা নখোয়বু লুৎ তৌনবা খুদোংচাবা অমত্তা মাংহনখিদে।
মরুপশিং,
অদোম্না ঐখোয়দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা 2014দা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু কংগ্রেসকী অশোইবা পথাপ অসিদগী মনীং তমহনখি। হৌজিক, BJP সরকারগী মখাদা, শরুক অনি হেন্না শেন্থং অমসুং শরুক অনিগী শেন্থোক লাকপগী মতম লাক্লে। লৈবাক অসিদা কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিঙৈ মতমদা, ঐখোয়গী এমপ্লোয়িশিং, ত্রেদরশিং, বিজিনেসমেনশিংনা লুপা লাখ অনি ফাওবা ফংলবসু, চহি অমদা লুপা লাখ অনি ফংলবসু, মখোয়না ইনকম তেক্স পীগদবনি। কংগ্রেসনা মসি ২০১৪ ফাওবা মখা চত্থখি। অদুবু ঙসিদি, অদোম্না ঐঙোন্দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীবীরকপদগী, লুপা লাখ ১২ ফাওবগী চহিগী ইনকমদা তেক্স লুপা অমা ফাওবা লৌদ্রে।
মরুপশিং,
সেপ্তেম্বর ২২দগী ওরিশা য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা GST রিফোর্মশিং অসিনা ময়াম পুম্নমকপু GST সেভিং ফেস্তিবেলগী খুদোংচাবা পীরি। হৌজিক্তি ইমা অমসুং ইচানুপীশিংনা মখোয়গী চাকশঙশিং চলাইবদা শেল য়াম্না চংলরোই। অয়াম্বা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী মমল য়াম্না হন্থরে। ঐহাক্না খুদম অমগা লোয়ননা শন্দোক্না তাক্কে। ওরিশাগী ইমুং অমনা চহি খুদিংগী গ্রোসরী অমসুং অতোপ্পা য়ুমগী পোৎলমশিংদা লুপা লাখ অমা চাদিং তৌই হায়না লৌরসি। করিগুম্বা মখোয়না থা অমদা লুপা ১২,০০০-১৫,০০০ চাদিং তৌরবদি, মসিনা চহিগী ওইনা লুপা লাখ অমা চাদিং তৌগনি। ২০১৪গী মমাংদা, কংগ্রেস সরকারনা লুপা লিশিং কুন মঙা নত্ত্রগা লুপা লিশিং কুনদগী কুন মঙা ফাওবা তেক্স লৌরম্মি। মসিনা তাকপদি, লুপা লাখ অমমমগীদমক্তা, নহাক্না লুপা লিশিং কুন মঙা থিবা তাই। ২০১৭তা ঐখোয়না অহানবা ওইনা GST হৌদোকখিবা মতমদা মসিনা অদোমগী পোৎলুম চাউনা হন্থহনখি। ঐখোয়না তেক্স হন্থহনখি। হৌজিক ঐখোয়না GSTদা অমুক হন্না রিফোর্ম তৌরে, অমসুং BJP সরকারনা মসি য়াম্না হন্থহল্লে। হৌজিক্তি, চহিগী ওইনা লুপা লাখ অমা চাদিং তৌবদা ইমুং অমনা লুপা লিশিং মঙাদগী তরুক ফাওবগী শেনফম খক্তমক পীবা তাই। হৌজিক, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, লুপা লিশিং অনি অমসুং লুপা লিশিং মঙাদগী তরুক ফাওবগী শেনফম অসি কদাইদা লৈবগে? কংগ্রেসকী লৈঙাক্কী মতমগা চাংদম্নবদা, ঙসিদি, চহিগী ওইনা লুপা লাখ অমা চাদিং তৌরগা, ঐখোয়গী লায়রবা, মীচম মীয়াম অমসুং মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংনা লুপা লিশিং ২০দগী লিশিং ২৫ ফাওবা সেভ তৌগনি হায়না গেরেন্তী পীরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ওরিশা অসি লৌমীশিংগী রাজ্য অমনি, GST সেভিং ফেস্তিবেল অসি লৌমীশিংগীদমক্তসু য়াম্না অফবা অমনি। কংগ্রেসকী মতমদা, করিগুম্বা লৌমী অমনা ত্রেক্তর অমা লৈরবদি, মহাক্না ত্রেক্তর অমখক্তদা লুপা লিশিং তরেৎকী তেক্স অমা পীগদবনি। GST হৌদোক্লবা মতুংদা ঐখোয়না তেক্স হন্থহনখি। হৌজিক GSTগী অনৌবা মওং লাকপগা লোয়ননা, লৌমীশিংনা ত্রেক্তর অমখক্তদা লুপা লিশিং মরিরোম হকথেংননা কনবা ঙমগনি। ত্রেক্তর অমদা লুপা লিশিং ৪০ কনবা। হৌজিক্তি লৌমীশিংনা ফৌ থাবা মতমদা শীজিন্নরিবা মেছিনশিংদা লুপা লিশিং মঙা কনবা ঙম্লগনি। মসিগা মান্ননা, পাৱর তিলরদা লুপা লিশিং ১০ অমসুং থ্রেসরদা লুপা লিশিং ২৫ ফাওবা সেভ তৌগনি। BJP সরকারনা অসিগুম্বা লৌউ-শিংউগী খুৎলায় কয়াগী তেক্স হন্থহনখ্রে।
মরুপশিং,
ওরিশা অসি অচৌবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী লৈবা মফম অমনি। হায়রিবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অসিনা মখোয়গী পুন্সি মহিংগীদমক উমংগী পোত্থোকশিংদা মখা পোল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা তেন্দু লীফ কল্লেক্তরশিংদা মতেং পাংনবা থবক পায়খৎলি। অমসুং হৌজিক্তি তেন্দু লীফকী GST অসি চাউনা হন্থহনখ্রে। মসিনা তেন্দু লীফকীদমক্তা কলেক্তরশিংদা হেন্না ৱাংবা মমল ফংহন্নবগী খুদোংচাবা পী।
মরুপশিং,
BJP সরকারনা লেপ্পা লৈতনা নখোয়দা তেক্স হন্থহল্লি অমসুং নখোয়গী সেভিং হেনগৎহল্লি, অদুবু কংগ্রেসনা লেপ্পা ঙমদ্রি। কংগ্রেস সরকারনা অদোমবু লেপ্তনা লুৎ তৌবদা থৱায় য়াওরি। অমসুং মসি ঐহাক্না খক্তা হায়জবা নত্তে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংনা কান্নবা কয়া ফংলি হায়বা ঐহাক্না প্রমান লৈ। ঐখোয়না GSTগী অনৌবা রেৎশিং চৎনহল্লকপা মতমদা, ঐখোয়না সিমেন্তকী তেক্সসু হন্থহনখি। ঐখোয়গী পান্দমদি সিমেন্তগী মমল হন্থবনা মরম ওইদুনা মীশিংনা মখোয়গী য়ুমশিং শাবদা অমসুং নৌনা শেমগৎপদা শেল হেন্না চাদিং তৌদনবা হোৎনবনি। সেপ্তেম্বর ২২গী মতুংদা, হায়রিবা ৱারোলশিং অসি পীরিবশিংগী থবকশিং য়েংসি। হিমাচল প্রদেশতা কংগ্রেস সরকার অমা লৈরি, অমসুং কংগ্রেসনা ঐখোয়বু মওং কয়াদা মরাল শীবগী চৎনবী লৈ। অদুবু ঐখোয়না জি.এস.তি.গী চাং হন্থরকপা মতমদা, লৈবাক শীনবা থুংনা মমল হন্থরকখি, অদুবু কংগ্রেসনা মীচম প্রজাদা নুংঙাইবা অসি পীবা পামখিদে। মমাংদা, ঐখোয়না দিজেল অমসুং পেট্রোলগী মমল হন্থরকপা মতমদা, কংগ্রেস সরকারনা লৈঙাক পায়রম্বা মফম খুদিংমক্তা, মখোয়না মদুগী মথক্তা অহেনবা তেক্সশিং হাপচিনখি, মমলশিং অদু হোংহন্দনা থমখি, মখোয়গী কোস্তশিং অদু মেনখৎখি অমসুং লুট তৌবগী লম্বী য়াৎখি। অসিগুম্বা মওংদা, হিমাচল প্রদেশকী কংগ্রেস সরকারনা ঐখোয়গী সরকারনা সিমেন্তকী মমল হন্থরকপদা অনৌবা তেক্স অমা লৌখৎখি। মসিগী মহৈ ওইনা, ভারত সরকারনা হিমাচল প্রদেশকী মীয়ামদা পীবা পাম্লিবা কান্নবশিং অসি লল্লোন-ইতিক তৌরিবা কংগ্রেস সরকার অসিনা থিংজিনখি। মরম অদুনা, ঐহাক্না হায়জরি মদুদি কংগ্রেস সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মফম খুদিংদা, মীয়াম্বু লুৎ তৌগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিং অসিদগী চেকশিন্না লৈগদবনি।
মরুপশিং,
GST সেভিং ফেস্তিবেল অসিনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইনচলশিংদা খ্বাইদগী চাউবা নুংঙাইবা পীরক্লি। ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংবু সেবা তৌবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী মরুওইবা অমনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী হকশেলদা য়াম্না মরুওইনা মীৎয়েং থম্লি।
মরুপশিং,
মমা অমনা মতম পুম্বদা মহাক্কী ইমুংগীদমক্তা অহানবা ওইনা কত্থোকই। ঐখোয়না মমা অমগী কত্থোকপবু মতম পুম্নমক্তা উবা ফংই। মহাক্না মহাক্কী অঙাংশিংদা চৈথেং পীদনবা অৱাবা খুদিংমক খাংই। মহাক্না মহাক্কী অনাবা অদু লোৎশিন্দুনা থমখি, মরমদি মহাক্কী লাইয়েংবদা য়ুমগী শেল চঙদনবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না আয়ুশ্মান ভারত স্কিম হৌদোকপা মতমদা, মসিনা ঐখোয়গী মমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং লৈবাক অসিগী নুপীশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহনখি। মখোয়না লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা মমা অদু হকচাং ফনা লৈরবদি, ইমুং অদু মপাঙ্গল লৈগনি। মরম অসিনা, সেপ্তেম্বর ১৭, বিশ্বকর্মা জয়ন্তীদগী হৌরগা, মমা খুদিংমক্কী হকশেল ফনা লৈনবগীদমক, লৈবাক শীনবা থুংনা স্বস্ত নরী, সশক্ত পরিভার অভিয়ান চৎথরি। মসিগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা, মশিং অসি য়াম্না চাউই, হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা হেল্থ কেম্প লাখ ৮ হেন্না পাংথোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা নুপী কোতি অহুমদগী হেনবনা মখোয় মশাবু হায়রিবা মফমশিং অসিদা য়েংশিনখ্রে। দাইএবেতিস, ব্রেস্ত কেন্সর, তি.বি., সিকল সেল এনেমিয়া, অসিগুম্বা লায়না কয়া অমা হায়রিবা মফমশিং অসিদা য়েংশিল্লি। ঐহাক্না ওরিশাগী ইমা, ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী পুম্নমক্তা হায়জনীংবদি, অদোম্না ইশাগী হকচাং অদু চেকশিন্না য়েংথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী BJP সরকারশিংনা লৈবাক অমসুং মাগী মীয়ামগী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহন্নবগীদমক থৱায় য়াওনা থবক তৌরি। তেক্স হন্থহনবা নৎত্রগা মোদর্ন কনেক্তিবিতী ওইগেরা, ঐখোয়না খুদোংচাবা অমসুং চাউখৎপগী লম্বী য়াৎলি। মসিগী কান্নবা অসি ওরিশাদা য়াম্না ফংলি। ঙসিদি ওরিশাদা বন্দে ভারত ত্রেন তরুক চৎথরি। রেলৱে স্তেসন হুমফুরোম মোদর্নাইজ তৌরি। ঝারসুগুদাগী বীর সুরেন্দ্র সাই এয়রপোর্ত অসি হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী মরুওইবা শহর কয়াগা শম্নহল্লে। হৌজিক ওরিশাদা মিনরেল অমসুং মাইনিংদগী হেন্না শেন্দোং ফংলি। সুভদ্রা য়োজনা অসিসু ওরিশাগী মমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি। ঐখোয়গী ওরিশা অসি চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি। ঐনা অদোমদা থাজবা পীজরি মদুদি চাউখৎপগী থৌওং অসি খোংজেল য়াংখৎলগনি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। নহাক্কী পাঙ্গল পুম্নমক্কা লোয়ননা ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু। –
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
হন্না-হন্না থাগৎচরি।