Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Jharsuguda, Odisha
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Delhi
Jai Jagannath, Jai Maa Samalei, Jai Maa Rama Chandi!
Some young friends here have brought many artworks. Odisha’s love for art is world famous. I accept these gifts from all of you, and I’ll request my SPG colleagues to collect all these items from you. If you write your name and address on the back, you will definitely receive a letter from me. There, at the back, I see a child holding something for a long time. His hands must be hurting. Please help him and collect that too. If you have written your name on the back, I will certainly write to you. I sincerely thank all the young men, young women, and little children for this affection of yours, for preparing these artworks.
The Governor of Odisha, Shri Haribabu ji; the popular and dedicated Chief Minister, Mohan Charan Majhi ji; my colleague in the Union Cabinet, Jual Oram ji; Deputy Chief Ministers Pravati Parida ji and Kanak Vardhan Singh Deo ji; my colleagues in Parliament Baijayant Panda ji and Pradeep Purohit ji; the President of Odisha BJP, Manmohan Samal ji; and other distinguished dignitaries seated on the stage.
Several Union Ministers and Chief Ministers from across the country are connected with us from different places along with lakhs of people in today’s program. I extend my greetings to all of them as well. And I respectfully bow to my brothers and sisters of Jharsuguda. I express my gratitude for your affection. Johar to all the respected dignitaries present here.
Friends,
Currently, the Navratri festival is on, and in such sacred days, I have had the fortune of having the ‘darshan’ of you all on the land of Maa Samalei and Maa Rama Chandi. A large number of mothers and sisters have gathered here. Your blessings are our strength, and I bow to all the people.
Brothers and sisters,
The people of Odisha had taken a pledge with a new resolution during the assembly elections a year and a half ago. That resolve was for a ‘Viksit Odisha’ (Developed Odisha). And today we can see that Odisha has begun moving ahead with the speed of a double-engine government. Today once again, projects worth thousands of crores of rupees have been launched for the development of Odisha and for the development of the nation. From today, a new avatar of BSNL has also come forward. BSNL’s indigenous 4G services have been launched. The expansion of IITs in many states of the country has also started today. In addition, many projects related to education, skill development, and connectivity have been inaugurated and foundation stones laid in Odisha. A short while ago, the modern Amrit Bharat train from Berhampur to Surat was flagged off. And you also know how important the connection with Surat is. There is hardly any village in this region where people do not have relatives in Surat. Some people even say that after West Bengal, the largest Odia population outside Odisha lives in Gujarat, particularly in Surat. Today, this direct rail service has begun for them. I extend my heartiest congratulations to all of you, to the people of Odisha for all these works of development. And today our Railway Minister is also present at this very program in Surat, where all Odia brothers and sisters have gathered together.
Friends,
The BJP government is one that serves the poor, a government that empowers the poor. We focus greatly on providing basic facilities to the poor, Dalits, backward communities, and tribal communities. We are witnessing that commitment in this program too. I just had the opportunity to hand over approval letters to beneficiaries of the Antyodaya Gruha Yojana (Housing Scheme). When a poor family gets a permanent house, it not only makes their present easier but also secures the life of future generations. So far, our government has provided permanent houses to more than four crore poor families across the country. In Odisha too, thousands of houses are being built at a rapid pace. Our Chief Minister Mohan ji and his team are doing commendable work in this regard. Even today, nearly fifty thousand families have received approval for new houses. More than 40,000 houses have been sanctioned in Odisha for tribal families under the PM JANMAN Yojana. That means a very big dream is being fulfilled today for the most deprived tribal communities. I extend my best wishes to all my beneficiary brothers and sisters.
Friends,
I have always had great faith in the potential of Odisha and the talent of its people. Nature has blessed Odisha abundantly. Odisha has seen decades of poverty, but now this decade is going to lead you toward prosperity. This decade is very important in the life of Odisha. In this regard, our government is bringing major projects to Odisha. Recently, the central government approved two semiconductor units for Odisha. Earlier, no one could have even imagined that a cutting-edge industry like semiconductors could ever be established in Assam or in Odisha. But it is because of the potential of the youth here that such industries are now coming to your land. A semiconductor park is also going to be set up in Odisha to make chips. The day is not far when the small chip, which powers your phone, TV, fridge, computer, car, and so many other devices, and without which no instrument can function will be manufactured right here in Odisha. Now say it loudly: Jai Jagannath!
Friends,
Our resolve is that Bharat should be self-reliant in every field, from chips to ships. Let me ask you something. Will you respond? If I ask, will you answer? Will you answer with full strength? Tell me, should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? See, every citizen of this country wants that now our nation should not remain dependent on anyone. Bharat should be self-reliant in every respect. And that is why, a vast industrial corridor is being developed from Paradip to Jharsuguda.
Brothers and sisters,
Any country that wants to become economically strong lays great emphasis on shipbuilding, the construction of large ships. Shipbuilding benefits every sector, be it trade, technology, or national security. When we have our own ships, then even in times of crisis, imports and exports with the world will not be disrupted. That’s why our BJP government has taken a very big step. We have approved a package of 70,000 crore rupees for shipbuilding in the country. This will bring an investment of about 4.5 lakh crore rupees into Bharat. This money will reach industries connected with steel, machinery, electronics, and small and cottage manufacturing enterprises. The biggest benefit will go to my youth, the sons and daughters of this country. It will create lakhs of new jobs. Odisha too will gain greatly from this, as its industries and youth will benefit from this wave of employment.
Friends,
Today the country has taken a major step toward self-reliance. When 2G, 3G, and 4G services were introduced in the world of telecom, Bharat lagged far behind. And you all know very well what was happening then. How jokes about 2G and 3G and what not were spreading all over social media.
But brothers and sisters,
Bharat remained dependent on foreign countries for the technologies of 2G, 3G, and 4G services. Such a situation was not good for our nation. That is why the country resolved that these essential telecom technologies must be developed within Bharat. It is a matter of pride for us that BSNL has developed completely indigenous 4G technology in our own country. BSNL has created history with its hard work, dedication, and expertise. I wholeheartedly congratulate the youth of our nation who contributed to this achievement, for their talent, and for the great service they have done in making Bharat self-reliant. Today, Indian companies have placed Bharat among the five countries in the world that have the capability to launch 4G services with fully indigenous technology. Now we are among the five countries in the world which have the ‘swadeshi’ (indigenous) technology to launch 4G services.
Friends,
It is a happy coincidence that today BSNL is celebrating its 25th foundation day. And on this historic day, Bharat is moving forward toward becoming a global telecom manufacturing hub through the hard work of BSNL and its partners. It is also a matter of pride for Odisha that today the launch of BSNL’s indigenous 4G network is taking place from Jharsuguda. This includes nearly one lakh 4G towers which is a matter of national pride. These towers are going to bring a new revolution in connectivity to the remote corners of the country. With the expansion of this 4G technology, more than 2 crore people across the country will directly benefit. Around 30,000 villages, where there was no high-speed internet facility, will now be connected.
Friends,
The people of these thousands of villages are also connected with us today to witness this historic occasion. They are listening to us, watching us right now, through this new high-speed internet technology, even from villages situated at far-off borders. And our Communications Minister, Jyotiraditya Scindia ji, who oversees this department, is also connected with us today from Assam.
Friends,
The greatest benefit of BSNL’s indigenous 4G services will go to my tribal regions, to my tribal brothers and sisters, to remote villages, to distant hilly areas. Now, the people living there too will have access to excellent digital services. Children in rural areas will be able to attend online classes; farmers in remote areas will be able to know the prices of their crops; patients will be able to take medical advice from the country’s best doctors through telemedicine and the Ayushman Arogya Mandirs. This will also greatly benefit our soldiers posted on the borders, standing on the Himalayan peaks and standing in the deserts. They too will now be able to communicate with each other through secure connectivity.
Friends,
Bharat has already rolled out the fastest 5G services. The BSNL towers that are being launched today will also be easily upgraded for 5G services. I extend my heartiest congratulations to BSNL and to all the people of the country on this historic day.
Friends,
Skilled youth and a strong environment for research are also essential to build ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India). That is why this is a major priority of the BJP government. Today, unprecedented investment is being made in education and skill development across the country, including in Odisha. We are also modernizing the nation’s engineering colleges and polytechnics. A new scheme named MERIT has been launched today in this regard. Under this scheme, thousands of crores of rupees will be spent on institutions providing technical education. As a result, our youth will no longer be forced to go to big cities for quality technical education. They will get opportunities to access modern labs, learn global-level skills, and start their own start-ups in their own towns.
Friends,
Today, so much work is being done to ensure that facilities reach every region, every section, and every citizen of the country. Record amounts of money are being spent. Otherwise, you know very well what the situation was earlier. Congress never missed a chance to loot you.
Friends,
In 2014, when you gave us the opportunity to serve, we freed the country from this loot system of Congress. Under the BJP government, an era of double savings and double earnings has begun. When Congress was in power, even if an employee, trader, or businessman earned just two lakh rupees a year, they still had to pay income tax. Congress kept this system running until 2014. But after you gave me the chance to serve, income up to 12 lakh rupees a year is completely tax-free now.
Friends,
From 22nd September, new GST reforms have also been implemented in the country, including in Odisha. These reforms have given you all the gift of a GST Bachat Utsav (Savings Festival). Now, running the kitchen has become cheaper for mothers and sisters. The prices of most essential items have come down significantly. Let me explain with an example. Suppose a family in Odisha spends about 1 lakh rupees a year on household needs, that’s around 12–15 thousand rupees a month. Before 2014, if you spent 1 lakh rupees, the Congress government would take 20,000–25,000 rupees as tax. That means to spend 1 lakh rupees, you actually had to pay 1.25 lakh rupees. When we first introduced GST in 2017, we significantly reduced your burden and cut taxes. Now, with these new GST reforms, the BJP government has reduced it even further. Today, for an annual household expenditure of 1 lakh rupees, a family has to pay only 5,000–6,000 rupees in tax. Now tell me, where it was 25,000 rupees earlier, and where it is just 5,000–6,000 rupees now! Compared to the Congress era, today poor, ordinary, and middle-class families are saving 20,000–25,000 rupees every year on expenses of 1 lakh rupees.
Friends,
Our Odisha is a land of farmers, and this GST Bachat Utsav is very auspicious for farmers as well. During the Congress era, if a farmer bought a tractor, he had to pay 70,000 rupees in tax on a single tractor. We reduced the tax after GST was introduced. And now, with the new GST structure, a farmer will directly save about 40,000 rupees on the same tractor. A net savings of 40,000 rupees on a tractor. On the machine farmers use for paddy transplantation, they will now save 15,000 rupees. Similarly, they will save 10,000 rupees on a power tiller, and up to 25,000 rupees on a thresher. The BJP government has significantly reduced the tax on many such farming tools.
Friends,
A very large section of our tribal community resides in Odisha. This tribal society depends on forest produce for their livelihood. Our government has already been working for tendu leaf collectors, and now the GST on it has also been reduced greatly. This ensures that collectors will definitely get a higher price for tendu leaves.
Friends,
The BJP government is continuously giving you tax relief, increasing your savings. But Congress, even now, is not giving up its old ways. Congress governments are still engaged in looting you.
And I am not saying this without reason. I have proof that people across the country are benefiting so much. When we implemented the new GST rates, we also reduced tax on cement. Our aim was that people should spend less money in building their homes or repairing them, as cheaper cement would reduce costs. But look at what those who only make statements are actually doing. In Himachal Pradesh, there is a Congress government. Congress has developed a habit of abusing us in every possible way. But when we reduced the GST rate on cement, prices came down across the country. However, Congress did not want to give this relief to the common people. Earlier, when we reduced the prices of petrol and diesel, wherever there were Congress governments, they imposed another tax on top of it. As a result, prices remained the same, while they filled their own treasuries and opened the door to loot. The same thing happened in Himachal Pradesh. When our government reduced the price of cement, they imposed their own new tax. So, the benefit that the Government of Bharat wanted to give to the people of Himachal was blocked by this looting Congress government. That is why I say that wherever there is a Congress government, it will loot the people. That is why the people of the country must remain cautious of Congress, and also be careful of its allies.
Friends,
The GST Bachat Utsav has brought the greatest happiness to our mothers and sisters. Serving our sisters and daughters is the priority of our government. We are also giving special focus to the health of mothers and sisters.
Friends,
A mother is always the first to sacrifice for the well-being of her family. We have all witnessed a mother’s sacrifices. She takes every hardship upon herself so that her children are not burdened. A mother even hides her own illness so that her treatment does not become a financial burden on the family. That is why, when we launched the Ayushman Bharat Yojana, it greatly benefited our mothers, sisters, and the women of the country. They received the facility of free treatment up to 5 lakh rupees.
Friends,
When the mother is healthy, the family becomes strong. That is why, from September 17th, on the occasion of Vishwakarma Jayanti, the ‘Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyan’ (Healthy Women, Strong Family campaign) has been launched across the country for the good health of every mother. So far, more than 8 lakh health camps have been organized across the country. Over 3 crore women have already undergone check-ups in these camps. Screenings are being done for several diseases such as diabetes, breast cancer, TB, sickle cell anemia, and many others. I would also urge all mothers, sisters, and daughters of Odisha to definitely get your check-ups done.
Friends,
The BJP government is continuously working with dedication to strengthen the nation and its citizens. Whether it is tax reduction or modern connectivity, we are creating pathways of convenience and prosperity. Odisha is greatly benefiting from this. Today, six Vande Bharat trains are running in Odisha. Around 60 railway stations are being modernized. The Veer Surendra Sai Airport in Jharsuguda is now connected to many major cities of the country. Odisha is now receiving far more revenue from minerals and mining. Mothers and sisters of Odisha are continuously receiving support through the Subhadra Yojana. Our Odisha has already embarked on the path of progress. I assure you that this journey of development will move ahead even faster. Once again, I extend my heartiest best wishes to you all. Now, say with me, with full energy—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାରସୁଗୁଡାରେ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ, ଜୟ ମା’ ସମଲେଇ, ଜୟ ମା’ ରାମଚଣ୍ଡୀ
ଏଠାକାର କିଛି ଯୁବ ବନ୍ଧୁ ଅନେକ କଳାକୃତି ସାଥିରେ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କ କଳା ପ୍ରତି ଥିବା ଅନୁରାଗ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଏହି ଉପହାର ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ମୋର ଏସ୍‌ପିଜି ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ସେମାନେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ସଂଗ୍ରହ କରିନିଅନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣମାନେ ପଛରେ ଆପଣଙ୍କର ନାମ ଏବଂ ଠିକଣା ଲେଖିଥିବେ, ତେବେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମୋଠାରୁ ଏକ ଚିଠି ପାଇବେ। ସେଠାରେ, ପଛରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପିଲା କିଛି ଧରି ଠିଆ ହୋଇଛି; ତାଙ୍କ ହାତ ଯନ୍ତ୍ରଣା କରୁଥିବ। ସେ ବହୁ ସମୟ ହେଲା ଏହାକୁ ଧରି ଠିଆ ହୋଇଛି। ଦୟାକରି ତାହା ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିନିଅନ୍ତୁ, ଭାଇ। ଦୟାକରି ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ପଛରେ ଆପଣଙ୍କର ନାମ ଲେଖିଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିବି। ଆପଣ ଆତ୍ମୀୟତାର ସହିତ ଏହି କଳାକୃତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଓଡିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ହରିବାବୁ ମହାଶୟ, ଏହି ସ୍ଥାନର ଲୋକପ୍ରିୟ ତଥା କର୍ମଠ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଜୁଏଲ୍ ଓରାମ ମହାଶୟ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରୀଡା ମହାଶୟା, କନକ ବଦ୍ଧର୍ନ ସିଂହ ଦେଓ ମହାଶୟ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଭାଗୀ ବୈଜୟନ୍ତ ପଣ୍ଡା ମହାଶୟ, ପ୍ରଦୀପ ପୁରୋହିତ ମହାଶୟ, ଓଡିଶା ଭାଜପାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମନମୋହନ ସାମଲ ମହାଶୟ ତଥା ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ଦେଶର ଅନେକ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏଠାରେ, ମୁଁ ଝାରସୁଗୁଡାର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କ ଆତ୍ମୀୟତା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ନବରାତ୍ରୀର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ, ମା’ ସମଲେଇ ଏବଂ ମା’ ରାମଚଣ୍ଡୀଙ୍କ ଏହି ଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ, ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମର ଶକ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ, ଆପଣମାନେ, ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଶପଥ ନେଇଥିଲ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏକ ବିକଶିତ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଥିଲା। ଆଜି, ଆମେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବାର ଦେଖୁଛୁ। ଆଜି, ପୁଣି ଥରେ, ଓଡ଼ିଶା ଓ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ର ଏକ ନୂତନ ପ୍ରତିରୂପ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି। ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲର ସ୍ୱଦେଶୀ 4G ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଇଆଇଟିର ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ବ୍ରହ୍ମପୁରରୁ ସୁରଟକୁ ଯାଉଥିବା ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ସୁରଟ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ଯୋଗଯୋଗ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏମିତି ଗୋଟିଏ ଗାଁ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠାର ଲୋକମାନେ ସୁରଟରେ ରହୁନାହାଁନ୍ତି। କିଛି ଲୋକ କୁହନ୍ତି ଯେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପରେ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସୁରଟରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଓଡ଼ିଆ ବାସ କରନ୍ତି। ଆଜି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି, ଆମର ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୁରଟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ଓଡ଼ିଆ ଭାଇମାନେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରୁଥିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ଏକ ସରକାର। ଆମେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହା ଦେଖୁଛୁ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଆବାସ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। ଯେତେବେଳେ ଏକ ଗରିବ ପରିବାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଏ, ଏହା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଆମ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଯୋଗାଇ ଦେଇସାରିଛି। ଓଡ଼ିଶାରେ ହଜାର ହଜାର ଘର ନିର୍ମାଣକାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଆମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ପ୍ରାୟ ପଚାଶ ହଜାର ପରିବାର ନୂତନ ଘର ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ପାଇଁ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଘର ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଜି ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡିଶାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ମୋର ସବୁବେଳେ ପ୍ରଗାଢ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ପ୍ରକୃତି ଓଡ଼ିଶାକୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇଛି। ଓଡ଼ିଶା ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟତା ସହି ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଆପଣଙ୍କୁ, ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଓଡ଼ିଶାର ଜୀବନରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାକୁ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ନେଇ ଆସୁଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପ୍ରତି ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିନଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଶିଳ୍ପ କେବେ ଆସାମ କିମ୍ବା ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଏଠାକାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏପରି ଯେ, ଏହିଭଳି ଶିଳ୍ପ ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସୁଛି। ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେଇ ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେଉଁଦିନ, ଛୋଟ ଛୋଟ ଚିପ୍ – ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଫୋନ୍‌, ଟିଭି, ଫ୍ରିଜ୍‌, କମ୍ପ୍ୟୁଟର, ଗାଡ଼ି ଓ ଅନେକ ଉପକରଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ସେଗୁଡ଼ିକ ବିନା କୌଣସି ଯନ୍ତ୍ରରେ ଜୀବନ ରହିପାରେ ନାହିଁ, ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣ ସେହି ଚିପ୍ ମଧ୍ୟରେ ଥାଏ, ଏବେ ସେହି ଛୋଟ ଚିପ୍, ଯାହା ଏତେ ସବୁ ଉପକରଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ସେହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚିପ୍ ଏବେ ଆମ ଓଡ଼ିଶାରେ ତିଆରି ହେବ। ଟିକେ ଉଚ୍ଚସ୍ୱରରେ କୁହନ୍ତୁ - ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଯେ, ଭାରତ ଚିପ୍ସଠାରୁ ଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ? ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ, ଆମ ଦେଶ ଆଉ କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନହେଉ। ଭାରତ ସବୁକିଛିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପାରାଦୀପରୁ ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବିଶାଳ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେକୌଣସି ଦେଶ ଯଦି ଆର୍ଥିକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ ହେବାକୁ ଚାହେଁ, ସେହି ଦେଶ ସିପ୍‌ ବିଲ୍ଡିଙ୍ଗ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ। ବାଣିଜ୍ୟ ହେଉ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହେଉ, କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ହେଉ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ସବୁଠି ଲାଭଦାୟକ। ଆମର ନିଜସ୍ୱ ଜାହାଜ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଆମର ବିଜେପି ସରକାର ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଆମେ ଦେଶରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ଶିପ୍‌ବିଲ୍ଡିଙ୍ଗ୍‌ ପାଇଁ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ୟାକେଜ୍‌କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ଏଥିରୁ ଭାରତରେ ୪.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆସିବ। ଏହି ଟଙ୍କା ଇସ୍ପାତ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ କୁଟୀର ଉଦ୍ୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ। ଏଥିରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ମୋ ଦେଶର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏଥିରୁ ଆମର ଓଡ଼ିଶା ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବ। ଏଠାକାର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ଏହି ନିଯୁକ୍ତିରୁ ଲାଭବାନ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡ଼କୁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଟେଲିକମ୍ ଜଗତରେ 2G, 3G ଏବଂ 4G ଭଳି ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେଥିରେ ଭାରତ ବହୁତ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା। କଣ ଚାଲୁଥିଲା, ସେଥିରେ ଆପଣମାନେ ଭଲଭାବେ ଜାଣନ୍ତି। ସୋସିଆଲ୍‌ ମିଡିଆରେ କିପରି କିପରି ହାସ୍ୟରସ ଚାଲୁଥିଲା, 2G, 3G, ଏବଂ ତା’ପରେ କେତେ କ’ଣ ଲେଖାଯାଉଥିଲା।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
2G, 3G ଏବଂ 4G ସେବାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ଭାରତ ବିଦେଶୀ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ରହିଥିଲା। ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଦେଶ ପାଇଁ ଭଲ ନଥିଲା। ତେଣୁ, ଦେଶ ଟେଲିକମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଭିତରେ ଏହି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲା। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ, ଆମର ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ 4G ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରିଛି। ଏହାର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ, ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭାକୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ କରିଥିବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛନ୍ତି। ଶୁଣନ୍ତୁ, ଏବେ ଆମେ 4G ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ରହିତ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶର ତାଲିକାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ଏକ ସଂଯୋଗ ଯେ, ଆଜି ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ତାର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିନରେ, ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ଏବଂ ଏହାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଟେଲିକମ୍ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ, ଆଜି ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ର ସ୍ୱଦେଶୀ 4G ନେଟୱାର୍କ ଝାରସୁଗୁଡାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ 4G ଟାୱାର ରହିଛି।
ଏହା ପଡୋଶୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ହେବ। ଏହି ଟାୱାରଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି। 4G ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏହି ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ୨୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପାଇବେ। ପୂର୍ବରୁ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ନଥିବା ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ ଗାଁ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିନକୁ ସାକ୍ଷୀ ରଖିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଗାଁର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍, ଏହି ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ, ସେମାନେ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଆମ କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆମର ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ଯିଏ ଏହି ବିଭାଗକୁ ତଦାରଖ କରନ୍ତି, ସେ ମଧ୍ୟ ଆସାମରୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ର ସ୍ୱଦେଶୀ 4G ସେବା ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀ, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଦେବ। ଏବେ, ସେହି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବାର ସୁବିଧା ପାଇବେ। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପିଲାମାନେ ଅନଲାଇନ୍ କ୍ଲାସରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ଜାଣିପାରିବେ ଏବଂ ରୋଗୀମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମାଧ୍ୟମରେ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରିପାରିବେ। ସୀମାରେ, ହିମାଳୟ ଶିଖରରେ ଏବଂ ମରୁଭୂମିରେ ନିୟୋଜିତ ଆମର ସୈନିକ ଭାଇଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେମାନେ ଏବେ ସୁରକ୍ଷିତ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ 5G ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି। ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ଟାୱାରଗୁଡ଼ିକ 5G ସେବା ପାଇଁ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିନରେ ମୁଁ ବିଏସ୍‌ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଗବେଷଣା ପରିବେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ତେଣୁ, ଏହା ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆଜି, ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ଦେଶର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ଏବଂ ପଲିଟେକନିକ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ମେରିଟ୍‌ ନାମକ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏହା ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବଡ଼ ସହରକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାର ଚାପରୁ ମୁକ୍ତ କରିବ। ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଧୁନିକ ଲ୍ୟାବ ସ୍ଥାପନ କରିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ଶିଖିବା ଏବଂ ନିଜ ସହରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏତେ କାମ କରାଯାଉଛି। ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି। ନଚେତ୍, ଆପଣମାନେ ଭଲଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ପରିସ୍ଥିତି କିପରି ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଆପଣଙ୍କୁ ଲୁଟିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ୨୦୧୪ରେ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆମେ ଦେଶକୁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନର ଲୁଣ୍ଠନରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ବିଜେପି ସରକାର ଅଧୀନରେ, ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ରୋଜଗାରର ଯୁଗ ଆସିଛି। ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, ଆମର କର୍ମଚାରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବେପାରୀ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆୟକର ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏପରିକି ସେମାନେ ବାର୍ଷିକ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ। ଏହା ୨୦୧୪ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଆୟ ଉପରେ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡୁନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ତାରିଖ ଠାରୁ, ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ଉପହାର ଦେଇଛି। ଏବେ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଷେଇ ଘର ଚଳାଇବା ଶସ୍ତା ହୋଇଯାଇଛି। ଅଧିକାଂଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଜିନିଷର ମୂଲ୍ୟ ବହୁତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ମୁଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବୁଝାଉଛି। ଧରାଯାଉ ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ପରିବାର ପ୍ରତିବର୍ଷ କ୍ରୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଘରୋଇ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି। ଯଦି ସେମାନେ ପ୍ରତି ମାସରେ ୧୨,୦୦୦-୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ବାର୍ଷିକ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଟିକସ ଭାବରେ ପଚିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା କିମ୍ବା କୋଡ଼ିଏରୁ ପଚିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ଆଦାୟ କରୁଥିଲା। ଏହାର ଅର୍ଥ, ପ୍ରତି ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚାଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ୨୦୧୭ ରେ, ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜିଏସ୍‌ଟି ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ବୋଝକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା। ଆମେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ। ଏବେ, ଆମେ ପୁଣି ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂସ୍କାର କରିଛୁ, ବିଜେପି ସରକାର ଏହାକୁ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଏବେ, ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବାର୍ଷିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ, ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ କେବଳ ପାଞ୍ଚରୁ ଛଅ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡିବ। ଏବେ କୁହ, ପଚିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା କେଉଁଠି ଏବଂ ପାଞ୍ଚରୁ ଛଅ ହଜାର ଟଙ୍କା କେଉଁଠି? କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ତୁଳନାରେ, ଆଜି, ବାର୍ଷିକ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ, ଆମର ଗରିବ, ସାଧାରଣ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର କୋଡ଼ିଏରୁ ପଚିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାର ସୁନିଶ୍ଚିତତା ପାଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଓଡ଼ିଶା କୃଷକଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ, ଯଦି ଜଣେ ଚାଷୀ ଟ୍ରାକ୍ଟର କିଣୁଥିଲେ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ସତୁରି ହଜାର ଟଙ୍କା ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଜିଏସ୍‌ଟି ପ୍ରଚଳନ ପରେ, ଆମେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ନୂତନ ଜିଏସ୍‌ଟି ସହିତ, ଚାଷୀମାନେ ସେହି ସମାନ ଟ୍ରାକ୍ଟରରେ ପ୍ରାୟ ଚାଳିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସଞ୍ଚୟ କରିବେ। ପ୍ରତି ଟ୍ରାକ୍ଟରରେ ଚାଳିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଚାଷୀମାନେ ଏବେ ଧାନ ବିହନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମେସିନରେ ପନ୍ଦର ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବେ।
ସେହିପରି, ପାୱାର ଟିଲରରେ ଦଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ଏବଂ ଥ୍ରେସରରେ ପଚିଶ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ବିଜେପି ସରକାର ଏପରି ଅନେକ କୃଷି ଉପକରଣ ଉପରେ ଟିକସ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡ଼ିଶାରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏକ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟା ବାସ କରନ୍ତି। ଏହି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦୁପତ୍ର ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କେନ୍ଦୁପତ୍ର ଉପରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ସଂଗ୍ରହକାରୀମାନେ କେନ୍ଦୁପତ୍ର ପାଇଁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି ସରକାର ନିରନ୍ତର ଆପଣଙ୍କୁ ଟିକସ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଚାଲିଛି। କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏବେ ବି ଆପଣଙ୍କୁ ଲୁଟିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି।
ଆଉ ମୁଁ କେବଳ ଏହା କହୁନାହିଁ। ମୋ ପାଖରେ ପ୍ରମାଣ ଅଛି ଯେ, ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏତେ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନୂତନ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ଲାଗୁ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ସିମେଣ୍ଟ ଉପରେ ଟିକସ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଯେ, ଶସ୍ତା ସିମେଣ୍ଟ ଯୋଗୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନବୀକରଣରେ କମ୍ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨ ପରେ, ଏହି ବକ୍ତବ୍ୟ ଦେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଅଛି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଆମକୁ ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଗଲାଣି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜିଏସ୍‌ଟି ହାର ହ୍ରାସ କଲୁ, ସାରା ଦେଶରେ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଲା, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଲାଭ ଦେବାକୁ ମନା କରିଦେଲା। ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଥିଲେ, ସେମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ଟିକସ ଲଗାଇ, ସେମାନଙ୍କର ତିଜୋରୀ ପୂରଣ କରି, ଲୁଟ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲି ଦେଇ ମୂଲ୍ୟକୁ ସମାନ ରଖିଥିଲେ। ସେହିପରି, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ସିମେଣ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କଲା ସେତେବେଳେ ନିଜର ଏକ ନୂତନ ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଥିଲା। ତେଣୁ, ଭାରତ ସରକାର ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଲାଭ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା ତାହା ଏହି ଲୁଣ୍ଠନକାରୀ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିବ, ସେଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲୁଟିବ। ତେଣୁ, ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ସବ ଆମର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ ଆଣି ଦେଇଛି। ଆମର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆମେ ଆମର ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଣେ ମାଆ ସବୁବେଳେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ବଳିଦାନ ଦିଅନ୍ତି। ଆମେ ସବୁବେଳେ ଜଣେ ମାଆର ବଳିଦାନର ସାକ୍ଷୀ। ସେ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବୋଝ ନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଷ୍ଟକୁ ସହ୍ୟ କରନ୍ତି। ଏପରିକି ତାଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ପରିବାର ଖର୍ଚ୍ଚାନ୍ତରେ ନ ପଡିବା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ରୋଗକୁ ଲୁଚାଇ ରଖନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଏହା ଆମର ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଥିଲା। ସେମାନେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଜଣେ ମା ସୁସ୍ଥ, ତେବେ ପରିବାର ସଶକ୍ତ। ତେଣୁ, ଏହି ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ତାରିଖ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀଠାରୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା'ଙ୍କ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ‘ସୁସ୍ଥ ମହିଳା, ସଶକ୍ତ ପରିବାର’ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ସାରା ଦେଶରେ ଆଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି – ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା। ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଛନ୍ତି। ମଧୁମେହ, ସ୍ତନ କର୍କଟ, ଯକ୍ଷ୍ମା, ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ରୋଗର ଏଠାରେ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ମା, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ବିଜେପି ସରକାର ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଟିକସ ହ୍ରାସ ହେଉ କିମ୍ବା ସଂଯୋଗୀକରଣର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉ, ଆମେ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛୁ। ଏଥିରୁ ଓଡ଼ିଶା ବହୁ ଲାଭ ପାଉଛି। ଆଜି ଓଡ଼ିଶାରେ ଛଅଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲୁଛି। ପ୍ରାୟ ଷାଠିଏ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ଝାରସୁଗୁଡ଼ାର ବୀର ସୁରେନ୍ଦ୍ର ସାଏ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବେ ଦେଶର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ସହର ସହିତ ସଂଯୋଜିତ ହୋଇଛି। ମିନେରଲ୍‌ସ୍‌ ଓ ମାଇନିଂ ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ମିଳୁଛି। ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡ଼ିଶାର ମାଆ–ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସହାୟତା ମିଳୁଛି। ଆମର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ, ବିକାଶର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। ପୁଣିଥରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା। ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।