Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of development works in Jharsuguda, Odisha
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Delhi
Jai Jagannath, Jai Maa Samalei, Jai Maa Rama Chandi!
Some young friends here have brought many artworks. Odisha’s love for art is world famous. I accept these gifts from all of you, and I’ll request my SPG colleagues to collect all these items from you. If you write your name and address on the back, you will definitely receive a letter from me. There, at the back, I see a child holding something for a long time. His hands must be hurting. Please help him and collect that too. If you have written your name on the back, I will certainly write to you. I sincerely thank all the young men, young women, and little children for this affection of yours, for preparing these artworks.
The Governor of Odisha, Shri Haribabu ji; the popular and dedicated Chief Minister, Mohan Charan Majhi ji; my colleague in the Union Cabinet, Jual Oram ji; Deputy Chief Ministers Pravati Parida ji and Kanak Vardhan Singh Deo ji; my colleagues in Parliament Baijayant Panda ji and Pradeep Purohit ji; the President of Odisha BJP, Manmohan Samal ji; and other distinguished dignitaries seated on the stage.
Several Union Ministers and Chief Ministers from across the country are connected with us from different places along with lakhs of people in today’s program. I extend my greetings to all of them as well. And I respectfully bow to my brothers and sisters of Jharsuguda. I express my gratitude for your affection. Johar to all the respected dignitaries present here.
Friends,
Currently, the Navratri festival is on, and in such sacred days, I have had the fortune of having the ‘darshan’ of you all on the land of Maa Samalei and Maa Rama Chandi. A large number of mothers and sisters have gathered here. Your blessings are our strength, and I bow to all the people.
Brothers and sisters,
The people of Odisha had taken a pledge with a new resolution during the assembly elections a year and a half ago. That resolve was for a ‘Viksit Odisha’ (Developed Odisha). And today we can see that Odisha has begun moving ahead with the speed of a double-engine government. Today once again, projects worth thousands of crores of rupees have been launched for the development of Odisha and for the development of the nation. From today, a new avatar of BSNL has also come forward. BSNL’s indigenous 4G services have been launched. The expansion of IITs in many states of the country has also started today. In addition, many projects related to education, skill development, and connectivity have been inaugurated and foundation stones laid in Odisha. A short while ago, the modern Amrit Bharat train from Berhampur to Surat was flagged off. And you also know how important the connection with Surat is. There is hardly any village in this region where people do not have relatives in Surat. Some people even say that after West Bengal, the largest Odia population outside Odisha lives in Gujarat, particularly in Surat. Today, this direct rail service has begun for them. I extend my heartiest congratulations to all of you, to the people of Odisha for all these works of development. And today our Railway Minister is also present at this very program in Surat, where all Odia brothers and sisters have gathered together.
Friends,
The BJP government is one that serves the poor, a government that empowers the poor. We focus greatly on providing basic facilities to the poor, Dalits, backward communities, and tribal communities. We are witnessing that commitment in this program too. I just had the opportunity to hand over approval letters to beneficiaries of the Antyodaya Gruha Yojana (Housing Scheme). When a poor family gets a permanent house, it not only makes their present easier but also secures the life of future generations. So far, our government has provided permanent houses to more than four crore poor families across the country. In Odisha too, thousands of houses are being built at a rapid pace. Our Chief Minister Mohan ji and his team are doing commendable work in this regard. Even today, nearly fifty thousand families have received approval for new houses. More than 40,000 houses have been sanctioned in Odisha for tribal families under the PM JANMAN Yojana. That means a very big dream is being fulfilled today for the most deprived tribal communities. I extend my best wishes to all my beneficiary brothers and sisters.
Friends,
I have always had great faith in the potential of Odisha and the talent of its people. Nature has blessed Odisha abundantly. Odisha has seen decades of poverty, but now this decade is going to lead you toward prosperity. This decade is very important in the life of Odisha. In this regard, our government is bringing major projects to Odisha. Recently, the central government approved two semiconductor units for Odisha. Earlier, no one could have even imagined that a cutting-edge industry like semiconductors could ever be established in Assam or in Odisha. But it is because of the potential of the youth here that such industries are now coming to your land. A semiconductor park is also going to be set up in Odisha to make chips. The day is not far when the small chip, which powers your phone, TV, fridge, computer, car, and so many other devices, and without which no instrument can function will be manufactured right here in Odisha. Now say it loudly: Jai Jagannath!
Friends,
Our resolve is that Bharat should be self-reliant in every field, from chips to ships. Let me ask you something. Will you respond? If I ask, will you answer? Will you answer with full strength? Tell me, should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? Should Bharat become self-reliant or not? See, every citizen of this country wants that now our nation should not remain dependent on anyone. Bharat should be self-reliant in every respect. And that is why, a vast industrial corridor is being developed from Paradip to Jharsuguda.
Brothers and sisters,
Any country that wants to become economically strong lays great emphasis on shipbuilding, the construction of large ships. Shipbuilding benefits every sector, be it trade, technology, or national security. When we have our own ships, then even in times of crisis, imports and exports with the world will not be disrupted. That’s why our BJP government has taken a very big step. We have approved a package of 70,000 crore rupees for shipbuilding in the country. This will bring an investment of about 4.5 lakh crore rupees into Bharat. This money will reach industries connected with steel, machinery, electronics, and small and cottage manufacturing enterprises. The biggest benefit will go to my youth, the sons and daughters of this country. It will create lakhs of new jobs. Odisha too will gain greatly from this, as its industries and youth will benefit from this wave of employment.
Friends,
Today the country has taken a major step toward self-reliance. When 2G, 3G, and 4G services were introduced in the world of telecom, Bharat lagged far behind. And you all know very well what was happening then. How jokes about 2G and 3G and what not were spreading all over social media.
But brothers and sisters,
Bharat remained dependent on foreign countries for the technologies of 2G, 3G, and 4G services. Such a situation was not good for our nation. That is why the country resolved that these essential telecom technologies must be developed within Bharat. It is a matter of pride for us that BSNL has developed completely indigenous 4G technology in our own country. BSNL has created history with its hard work, dedication, and expertise. I wholeheartedly congratulate the youth of our nation who contributed to this achievement, for their talent, and for the great service they have done in making Bharat self-reliant. Today, Indian companies have placed Bharat among the five countries in the world that have the capability to launch 4G services with fully indigenous technology. Now we are among the five countries in the world which have the ‘swadeshi’ (indigenous) technology to launch 4G services.
Friends,
It is a happy coincidence that today BSNL is celebrating its 25th foundation day. And on this historic day, Bharat is moving forward toward becoming a global telecom manufacturing hub through the hard work of BSNL and its partners. It is also a matter of pride for Odisha that today the launch of BSNL’s indigenous 4G network is taking place from Jharsuguda. This includes nearly one lakh 4G towers which is a matter of national pride. These towers are going to bring a new revolution in connectivity to the remote corners of the country. With the expansion of this 4G technology, more than 2 crore people across the country will directly benefit. Around 30,000 villages, where there was no high-speed internet facility, will now be connected.
Friends,
The people of these thousands of villages are also connected with us today to witness this historic occasion. They are listening to us, watching us right now, through this new high-speed internet technology, even from villages situated at far-off borders. And our Communications Minister, Jyotiraditya Scindia ji, who oversees this department, is also connected with us today from Assam.
Friends,
The greatest benefit of BSNL’s indigenous 4G services will go to my tribal regions, to my tribal brothers and sisters, to remote villages, to distant hilly areas. Now, the people living there too will have access to excellent digital services. Children in rural areas will be able to attend online classes; farmers in remote areas will be able to know the prices of their crops; patients will be able to take medical advice from the country’s best doctors through telemedicine and the Ayushman Arogya Mandirs. This will also greatly benefit our soldiers posted on the borders, standing on the Himalayan peaks and standing in the deserts. They too will now be able to communicate with each other through secure connectivity.
Friends,
Bharat has already rolled out the fastest 5G services. The BSNL towers that are being launched today will also be easily upgraded for 5G services. I extend my heartiest congratulations to BSNL and to all the people of the country on this historic day.
Friends,
Skilled youth and a strong environment for research are also essential to build ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India). That is why this is a major priority of the BJP government. Today, unprecedented investment is being made in education and skill development across the country, including in Odisha. We are also modernizing the nation’s engineering colleges and polytechnics. A new scheme named MERIT has been launched today in this regard. Under this scheme, thousands of crores of rupees will be spent on institutions providing technical education. As a result, our youth will no longer be forced to go to big cities for quality technical education. They will get opportunities to access modern labs, learn global-level skills, and start their own start-ups in their own towns.
Friends,
Today, so much work is being done to ensure that facilities reach every region, every section, and every citizen of the country. Record amounts of money are being spent. Otherwise, you know very well what the situation was earlier. Congress never missed a chance to loot you.
Friends,
In 2014, when you gave us the opportunity to serve, we freed the country from this loot system of Congress. Under the BJP government, an era of double savings and double earnings has begun. When Congress was in power, even if an employee, trader, or businessman earned just two lakh rupees a year, they still had to pay income tax. Congress kept this system running until 2014. But after you gave me the chance to serve, income up to 12 lakh rupees a year is completely tax-free now.
Friends,
From 22nd September, new GST reforms have also been implemented in the country, including in Odisha. These reforms have given you all the gift of a GST Bachat Utsav (Savings Festival). Now, running the kitchen has become cheaper for mothers and sisters. The prices of most essential items have come down significantly. Let me explain with an example. Suppose a family in Odisha spends about 1 lakh rupees a year on household needs, that’s around 12–15 thousand rupees a month. Before 2014, if you spent 1 lakh rupees, the Congress government would take 20,000–25,000 rupees as tax. That means to spend 1 lakh rupees, you actually had to pay 1.25 lakh rupees. When we first introduced GST in 2017, we significantly reduced your burden and cut taxes. Now, with these new GST reforms, the BJP government has reduced it even further. Today, for an annual household expenditure of 1 lakh rupees, a family has to pay only 5,000–6,000 rupees in tax. Now tell me, where it was 25,000 rupees earlier, and where it is just 5,000–6,000 rupees now! Compared to the Congress era, today poor, ordinary, and middle-class families are saving 20,000–25,000 rupees every year on expenses of 1 lakh rupees.
Friends,
Our Odisha is a land of farmers, and this GST Bachat Utsav is very auspicious for farmers as well. During the Congress era, if a farmer bought a tractor, he had to pay 70,000 rupees in tax on a single tractor. We reduced the tax after GST was introduced. And now, with the new GST structure, a farmer will directly save about 40,000 rupees on the same tractor. A net savings of 40,000 rupees on a tractor. On the machine farmers use for paddy transplantation, they will now save 15,000 rupees. Similarly, they will save 10,000 rupees on a power tiller, and up to 25,000 rupees on a thresher. The BJP government has significantly reduced the tax on many such farming tools.
Friends,
A very large section of our tribal community resides in Odisha. This tribal society depends on forest produce for their livelihood. Our government has already been working for tendu leaf collectors, and now the GST on it has also been reduced greatly. This ensures that collectors will definitely get a higher price for tendu leaves.
Friends,
The BJP government is continuously giving you tax relief, increasing your savings. But Congress, even now, is not giving up its old ways. Congress governments are still engaged in looting you.
And I am not saying this without reason. I have proof that people across the country are benefiting so much. When we implemented the new GST rates, we also reduced tax on cement. Our aim was that people should spend less money in building their homes or repairing them, as cheaper cement would reduce costs. But look at what those who only make statements are actually doing. In Himachal Pradesh, there is a Congress government. Congress has developed a habit of abusing us in every possible way. But when we reduced the GST rate on cement, prices came down across the country. However, Congress did not want to give this relief to the common people. Earlier, when we reduced the prices of petrol and diesel, wherever there were Congress governments, they imposed another tax on top of it. As a result, prices remained the same, while they filled their own treasuries and opened the door to loot. The same thing happened in Himachal Pradesh. When our government reduced the price of cement, they imposed their own new tax. So, the benefit that the Government of Bharat wanted to give to the people of Himachal was blocked by this looting Congress government. That is why I say that wherever there is a Congress government, it will loot the people. That is why the people of the country must remain cautious of Congress, and also be careful of its allies.
Friends,
The GST Bachat Utsav has brought the greatest happiness to our mothers and sisters. Serving our sisters and daughters is the priority of our government. We are also giving special focus to the health of mothers and sisters.
Friends,
A mother is always the first to sacrifice for the well-being of her family. We have all witnessed a mother’s sacrifices. She takes every hardship upon herself so that her children are not burdened. A mother even hides her own illness so that her treatment does not become a financial burden on the family. That is why, when we launched the Ayushman Bharat Yojana, it greatly benefited our mothers, sisters, and the women of the country. They received the facility of free treatment up to 5 lakh rupees.
Friends,
When the mother is healthy, the family becomes strong. That is why, from September 17th, on the occasion of Vishwakarma Jayanti, the ‘Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyan’ (Healthy Women, Strong Family campaign) has been launched across the country for the good health of every mother. So far, more than 8 lakh health camps have been organized across the country. Over 3 crore women have already undergone check-ups in these camps. Screenings are being done for several diseases such as diabetes, breast cancer, TB, sickle cell anemia, and many others. I would also urge all mothers, sisters, and daughters of Odisha to definitely get your check-ups done.
Friends,
The BJP government is continuously working with dedication to strengthen the nation and its citizens. Whether it is tax reduction or modern connectivity, we are creating pathways of convenience and prosperity. Odisha is greatly benefiting from this. Today, six Vande Bharat trains are running in Odisha. Around 60 railway stations are being modernized. The Veer Surendra Sai Airport in Jharsuguda is now connected to many major cities of the country. Odisha is now receiving far more revenue from minerals and mining. Mothers and sisters of Odisha are continuously receiving support through the Subhadra Yojana. Our Odisha has already embarked on the path of progress. I assure you that this journey of development will move ahead even faster. Once again, I extend my heartiest best wishes to you all. Now, say with me, with full energy—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশাৰ ঝাৰছুগুডাত উন্নয়নমূলক কামৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
27 SEP 2025 3:53PM by PIB Guwahati
জয় জগন্নাথ, জয় মা চামোলেই, জয় মা ৰামোচণ্ডী।
কিছুমান ডেকা বন্ধুৱে ইয়ালৈ বহুতো শিল্পকৰ্ম লৈ আহিছে। ওড়িশাৰ শিল্পৰ প্ৰতি থকা প্ৰেম বিশ্ববিখ্যাত। মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা এই উপহাৰ গ্ৰহণ কৰিছো আৰু মোৰ এছ পি জিৰ সহকৰ্মীসকলক আপোনালোকৰ পৰা সেইবোৰ সংগ্ৰহ কৰিবলৈ কৈছো। পিছফালে নাম ঠিকনা লিখিলে মোৰ পৰা নিশ্চয় চিঠি লাভ কৰিব । তাত এটি শিশুৱে কিবা এটা হাতত লৈ থিয় হৈ আছে। তাৰ হাত দুখন বিষাইছে। বহু সময় ধৰি তেওঁ সেয়া দাঙি লৈ ফুৰিছে। সেইটোও সংগ্ৰহ কৰক । অনুগ্ৰহ কৰি তেওঁক সহায় কৰক। যদি আপোনালোকে পিছফালে আপোনালোকৰ নাম লিখিছে তেন্তে মই আপোনালোকক নিশ্চয় চিঠি লিখিম। আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতী, যুৱতী, সৰু ল’ৰা-ছোৱালীক আপোনালোকৰ মৰমৰ পৰা শিল্পকৰ্ম সৃষ্টি কৰাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
মঞ্চত উপস্থিত আছে ওড়িশাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত হৰিবাবু জি, এই ৰাজ্যৰ জনপ্ৰিয় আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন চৰণ মাঝি জী,কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী
জুৱেল ওৰাম জী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰৱতী পৰিদা জী, কনক বৰ্ধন সিং দেৱজী, সংসদত মোৰ সহযোগী বৈজয়ন্ত পাণ্ডা জী, প্ৰদীপ পুৰোহিত জী, ওড়িশা বিজেপিৰ সভাপতি মনমোহন সমল জি, মঞ্চত উপস্থিত থকা আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল।
আমাৰ দেশৰ বহু কেন্দ্রীয় মন্ত্রী আৰু মুখ্যমন্ত্রীয়ে আজিৰ এই কার্যসূচীত আমাৰ লগত যোগ দিছে, বিভিন্ন ঠাইৰ পৰা লাখ লাখ মানুহক লগত কাৰ্যসূচীত যোগ দিছে। লগতে সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। ইয়াত ঝাৰছুগুডাৰ ভাই-ভনীসকলক শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো। আপোনালোকৰ মৰমৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিলৈ মোৰ শ্ৰদ্ধা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান নৱৰাত্ৰি উৎসৱ চলি আছে আৰু এই পবিত্ৰ দিনবোৰত মা চামোলাই আৰু মা ৰামোচণ্ডীৰ এই ভূমিত আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। বহু সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীও ইয়াত উপস্থিত হৈছে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ শক্তি আৰু মই আপোনালোক সকলোকে, ওড়িশাৰ জনসাধাৰণৰ ওচৰত প্ৰণাম জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল,
ডেৰ বছৰৰ আগতে বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত আপোনালোক ওড়িশাৰ মানুহে নতুন সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। এই সংকল্প আছিল এক উন্নত ওড়িশা। আজি আমি দেখিবলৈ পাইছো ওড়িশাই ডাবল ইঞ্জিনৰ গতিৰে আগবাঢ়িছে। আজি আকৌ এবাৰ ওড়িশা আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। আজিও বিএছএনএলৰ এক নতুন অৱতাৰৰ উন্মেষ ঘটিছে। বিএছএনএলৰ থলুৱা ৪জি সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। দেশৰ বহু ৰাজ্যৰ আই আই টিৰ সম্প্ৰসাৰণো আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ওড়িশাত শিক্ষা, দক্ষতা, আৰু সংযোগৰ সৈতে জড়িত অসংখ্য প্ৰকল্প স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। মাত্ৰ অলপ আগতে বেৰহামপুৰৰ পৰা চুৰাটলৈ যোৱা আধুনিক অমৃত ভাৰত ৰে’লখনৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে। আপোনালোকে জানে চুৰাটৰ সৈতে আপোনালোকৰ সংযোগ কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অঞ্চলৰ কোনো গাঁও নাই য'ত চুৰাট বাস কৰা লোক নাই। কোনো কোনোৱে কয় যে পশ্চিম বংগৰ পিছত সৰ্বাধিক সংখ্যক ওড়িয়া লোক গুজৰাটত, চুৰাটত বাস কৰে। আজি তেওঁলোকৰ বাবে এই প্ৰত্যক্ষ ৰে’ল সেৱা আৰম্ভ হৈছে। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে, ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো। আৰু আজি আমাৰ ৰে’ল মন্ত্ৰীও এই অনুষ্ঠানৰ বাবে চুৰাটত উপস্থিত আছে আৰু সকলো ওড়িয়া ভাই তাত গোট খাইছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰখনে দুখীয়াৰ সেৱা আৰু সবলীকৰণ কৰা চৰকাৰ। আমি দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰাত গুৰুত্ব দিওঁ। আজি এই কাৰ্যসূচীত আমি ইয়াৰ সাক্ষী হৈ আছো। মাত্ৰ অন্ত্যোদয়া গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীক অনুমোদন পত্ৰ গতাই দিয়াৰ সুযোগ পালোঁ। দুখীয়া পৰিয়াল এটাই যেতিয়া স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰে তেতিয়া কেৱল বৰ্তমানৰ বাবেই নহয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও জীৱনটো সহজ কৰি হৈ পৰে। আমাৰ চৰকাৰে ইতিমধ্যে সমগ্ৰ দেশৰ ৪ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক স্থায়ী ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। ওড়িশাতো হাজাৰ হাজাৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মোহন জী আৰু তেওঁৰ দলটোৱে প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে। আজি প্ৰায় ৫০ হাজাৰ পৰিয়ালে নতুন ঘৰৰ বাবে অনুমোদন লাভ কৰিছে। পি এম জনমান যোজনাৰ অধীনত ওড়িশাত জনজাতীয় পৰিয়ালৰ বাবে ৪০ হাজাৰৰো অধিক ঘৰত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। অৰ্থাৎ অতি পিছপৰা জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ এটা ডাঙৰ সপোন আজি পূৰণ হ’বলৈ ওলাইছে। মোৰ সকলো হিতাধিকাৰী ভাই-ভনীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাৰ সম্ভাৱনা আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিভাৰ বিষয়ত মোৰ সদায় বিশ্বাস আছিল। প্ৰকৃতিয়ে ওড়িশাক ইমানখিনি দিছে। ওড়িশাই বহু দশক দৰিদ্ৰতা সহ্য কৰি আহিছে, কিন্তু এই দশকে আপোনাক, ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক সমৃদ্ধিৰ দিশে লৈ যাব। এই দশকটো ওড়িশাৰ জীৱনত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু ইয়াক লাভ কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে ওড়িশালৈ ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰকল্প আনিছে। শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ওড়িশাৰ বাবে দুটা অৰ্ধপৰিবাহী গোটত অনুমোদন জনাইছে। পূৰ্বতে কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল যে আজিৰ পৃথিৱীৰ শেহতীয়া প্ৰযুক্তিৰে অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে উদ্যোগ এটা কেতিয়াও অসম বা ওড়িশাত প্ৰতিষ্ঠা হ’ব পাৰে। কিন্তু ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি এনে যে এনে উদ্যোগ এতিয়া আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহি আছে। ওড়িশাত চিপ নিৰ্মাণৰ বাবে এখন অৰ্ধপৰিবাহী পাৰ্কো নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ওলাইছে। সেই দিনটো বেছি দূৰত নহয় যেতিয়া আপোনাৰ ফোন, টিভি, ফ্ৰীজ, কম্পিউটাৰ, গাড়ী, আৰু ইমানবোৰ বস্তুত থকা সৰু সৰু চিপটো এতিয়া সুলভ হৈ পৰিছে। চিপ অবিহনে যিকোনো যন্ত্ৰৰ জীৱন হেৰাই যায়। গোটেই জীৱনটো সেই চিপচবোৰতে আছে। আৰু এই সকলোবোৰ ডিভাইচত ব্যৱহৃত সেই সৰু চিপটো এতিয়া আমাৰ ওড়িশাত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। জোৰেৰে কওক – জয় জগন্নাথ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংকল্প হৈছে যে ভাৰতে চিপছৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জাহাজলৈকে সকলো কামতে স্বাৱলম্বী হ’ব লাগে। মই আপোনালোকক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছো। উত্তৰ দিবনে? সমস্ত শক্তিৰে উত্তৰ দিবনে? কওকচোন ভাৰত স্বাৱলম্বী হব লাগে নে নালাগে? ভাৰত স্বাৱলম্বী হোৱা উচিত নে নহয়? চাওক, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে বিচাৰে আমাৰ দেশ আৰু কাৰো ওপৰতে নিৰ্ভৰশীল নহ'ব। ভাৰত সকলো কামতে স্বাৱলম্বী হোৱা উচিত, আৰু সেইবাবেই পাৰাদীপৰ পৰা ঝাৰছুগুডালৈকে এটা বিশাল ঔদ্যোগিক অঞ্চল নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী হোৱাৰ আকাংক্ষা থকা যিকোনো দেশেই জাহাজ নিৰ্মাণৰ বিষয়ত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বাণিজ্যই হওক, প্ৰযুক্তি, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা হওক, জাহাজ নিৰ্মাণ সকলোতে উপকাৰী। আমাৰ নিজা জাহাজ থকাৰ ফলত সংকটৰ সময়ত বিশ্বৰ সৈতে আমদানি আৰু ৰপ্তানি যাতে ব্যাহত নহয়। সেয়ে আমাৰ বিজেপি চৰকাৰে এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আমি দেশত এই বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে জাহাজ নিৰ্মাণৰ বাবে ৭০ হাজাৰ কোটি টকাৰ পেকেজত অনুমোদন জনাইছো। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতত ৪.৫ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ আহিব। এই ধন তীখা, যন্ত্ৰপাতি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, আৰু উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত অসংখ্য ক্ষুদ্ৰ আৰু লঘু-কুটিৰ উদ্যোগলৈ যাব। ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ মোৰ যৌৱন, মোৰ দেশৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলৰ বাবেই হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ ওড়িশাই বহুখিনি লাভাৱান্বিত হ’ব। ইয়াৰ উদ্যোগ আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই কৰ্মসংস্থাপনৰ দ্বাৰা যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি দেশে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। যেতিয়া ২ জি , ৩ জি , আৰু ৪ জিৰ দৰে টেলিকম সেৱা আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়াও ভাৰত বহু পিছ পৰি আছিল। আৰু আপোনালোকে জানে কি হৈছিল, ছ’চিয়েল মিডিয়াত ২জি, থ্ৰীজিক লৈ কোনে কি লিখি কৌতুক কৰিছিল।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰত ২ জি , ৩ জি আৰু ৪ জি সেৱাৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিল। এই পৰিস্থিতি দেশৰ বাবে ভাল নাছিল। সেয়েহে দেশৰ ভিতৰতে টেলিকম খণ্ডত এই অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰযুক্তি বিকাশৰ সংকল্প লৈছিল। আমাৰ বিএছএনএলে-এ আমাৰ নিজৰ দেশতে সম্পূৰ্ণ থলুৱা ৪ জি প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰাটো আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নিষ্ঠা, আৰু দক্ষতাৰ জৰিয়তে বি এছ এন এলে ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু এই কামৰ লগত জড়িত দেশৰ সকলো যুৱক-যুৱতী, তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা, আৰু ভাৰতবৰ্ষক স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকে কৰা মহান কামক মই আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত স্থান দিছে। শুনক, এতিয়া আমি ৪জি সেৱা আৰম্ভ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ থলুৱা প্ৰযুক্তি থকা পাঁচখন দেশৰ তালিকাত যোগ দিছো।
বন্ধুসকল,
কাকতালীয় কথা যে আজি বি এছ এন এলৰ ২৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰা হৈছে। আৰু এই ঐতিহাসিক দিনটোত বি এছ এন এল আৰু ইয়াৰ অংশীদাৰসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ফলত ভাৰতে বিশ্বব্যাপী টেলিকম উৎপাদন কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ওড়িশাৰ বাবেও গৌৰৱৰ বিষয় যে আজি ঝাৰছুগুডাৰ পৰা বিএছএনএলৰ থলুৱা ৪জি নেটৱৰ্ক মুকলি কৰা হৈছে, প্ৰায় এক লাখ—বন্ধু, দেশ খনে গৌৰৱ কৰিব—এক লাখ ৪জি টাৱাৰৰ সৈতে। এই টাৱাৰসমূহে দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন বিপ্লৱ কঢ়িয়াই আনিবলৈ গৈ আছে। ৪জি প্ৰযুক্তিৰ এই সম্প্ৰসাৰণে সমগ্ৰ দেশৰ ২ কোটিৰো অধিক লোকক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব। পূৰ্বতে দ্ৰুতবেগী ইণ্টাৰনেটৰ অভাৱত থকা প্ৰায় ৩০ হাজাৰ গাঁৱেও এতিয়া ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই ঐতিহাসিক দিনটোৰ সাক্ষী হ’বলৈ এই হাজাৰ হাজাৰ গাঁৱৰ মানুহো আমাৰ লগত সংযুক্ত হৈ আছে। দ্ৰুতবেগী ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তে, এই নতুন প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে এতিয়া আমাৰ কথা শুনিছে আৰু আমাক দেখিছে, আৰু এইবোৰ দূৰ দূৰৈৰ সীমান্তত অৱস্থিত গাঁও। আৰু এই বিভাগৰ তদাৰক কৰা আমাৰ যোগাযোগ মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়ায়ো অসমৰ পৰা আমাৰ লগত যোগদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বি এছ এন এলৰ থলুৱা ৪জি সেৱাই মোৰ জনজাতীয় অঞ্চল, মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, দুৰ্গম গাঁও, আৰু দুৰ্গম পাহাৰীয়া অঞ্চলত আটাইতকৈ বেছি উপকৃত কৰিব। এতিয়া তাত থকা লোকসকলেও উৎকৃষ্ট ডিজিটেল সেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব। গ্ৰামাঞ্চলৰ শিশুসকলে অনলাইন ক্লাছত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিব, দুৰ্গম অঞ্চলৰ কৃষকসকলে তেওঁলোকৰ শস্যৰ দাম জানিব পাৰিব, আৰু ৰোগীয়ে আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰৰ জৰিয়তে টেলিমেডিচিনৰ সুবিধা লাভ কৰাৰ লগতে দেশৰ শ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসকৰো পৰামৰ্শ ল’ব পাৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা সীমান্তত নিয়োজিত, হিমালয়ৰ শৃংগত থিয় হৈ আৰু মৰুভূমিত নিয়োজিত আমাৰ সামৰিক ভাই-ভনীসকলৰ বাবেও যথেষ্ট উপকাৰ হ’ব। এতিয়া তেওঁলোকে নিৰাপদ সংযোগৰ জৰিয়তে ইজনে সিজনৰ লগত যোগাযোগ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
ইতিমধ্যে ভাৰতে দ্ৰুততম ৫জি সেৱা আৰম্ভ কৰিছে। আজি কমিচন কৰা এই বি এছ এন এল টাৱাৰসমূহ অতি সহজে ৫জি সেৱাৰ বাবে সাজু হ’ব। এই ঐতিহাসিক দিনটোত বি এছ এন এলৰ লগতে মোৰ সকলোলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়াৰ বাবে দক্ষ যুৱক-যুৱতী আৰু এক বৃহৎ গৱেষণা পৰিবেশ অপৰিহাৰ্য। গতিকে বিজেপি চৰকাৰৰ বাবেও এয়া এটা বিশেষ অগ্ৰাধিকাৰ। আজি ওড়িশাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে। আমি দেশৰ অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় আৰু পলিটেকনিকসমূহো আধুনিকীকৰণ কৰিছো। ইয়াৰ বাবে আজি মেৰিট (MERIT) নামৰ এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত কাৰিকৰী শিক্ষা প্ৰদান কৰা শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে গুণগত কাৰিকৰী শিক্ষাৰ বাবে ডাঙৰ চহৰলৈ যোৱাৰ বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্ত হ’ব। তেওঁলোকে আধুনিক লেব স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাব, বিশ্বব্যাপী দক্ষতা শিকিব, আৰু নিজৰ চহৰত ষ্টাৰ্ট-আপ আৰম্ভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ইমান কাম আজি প্ৰতিটো অঞ্চল, প্ৰতিটো শিতান আৰু দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে কৰা হৈছে। অভিলেখ পৰিমাণৰ ধন ব্যয় কৰা হৈছে। নহ’লে আগতে পৰিস্থিতি কেনে আছিল আপোনালোকে ভালদৰেই জানে। কংগ্ৰেছে কেতিয়াও আপোনালোকক লুট কৰাৰ সুযোগ হেৰুৱাব বিচৰা নাছিল।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত যেতিয়া আপোনালোকে আমাক আপোনালোকৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছিল , তেতিয়া আমি দেশক কংগ্ৰেছ যুগৰ এই লুণ্ঠন ব্যৱস্থাৰ পৰা মুক্ত কৰিছিলোঁ। এতিয়া বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত দুগুণ ৰাহি আৰু দুগুণ উপাৰ্জনৰ সময় আহি পৰিছে। কংগ্ৰেছ ক্ষমতাত থকা সময়ত আমাৰ কৰ্মচাৰী, ব্যৱসায়ী, ব্যৱসায়ীসকলে বছৰি দুইলাখ টকা উপাৰ্জন কৰিলেও আয়কৰ দিব লগা হৈছিল। ২০১৪ চনলৈকে কংগ্ৰেছে এই প্ৰথা অব্যাহত ৰাখিছিল।কিন্তু আজি যেতিয়া আপোনালোকে মোক সেৱাৰ সুযোগ দিলে, আজি বাৰ্ষিক ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত এটকাও কৰ দিব নালাগে।
বন্ধুসকল,
২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই ব্যৱস্থাকে ধৰি নতুন জি এছ টি সংস্কাৰ ওড়িশাতো কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এই সংস্কাৰসমূহে আপোনালোক সকলোকে জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱ উপহাৰ দিছে। এতিয়া মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ বাবে পাকঘৰ চলোৱাটো অধিক সুলভ হৈ পৰিছে। প্ৰায়বোৰ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দাম যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। এটা উদাহৰণ দি বুজাই দিওঁ। ধৰি লওক ওড়িশাৰ এটা পৰিয়ালে বছৰি এক লাখ টকা গেলামাল আৰু ঘৰৰ প্ৰয়োজনীয় সামগ্ৰীৰ বাবে খৰচ কৰে। যদি তেওঁলোকে মাহে ১২,০০০-১৫,০০০ টকা খৰচ কৰে, তেন্তে সেয়া বছৰি হোৱা খৰচ এক লাখ টকা। ২০১৪ চনৰ আগতে কংগ্ৰেছ চৰকাৰে এক লাখ টকা খৰচ কৰিলে পঁচিশ হাজাৰ টকা, বিশৰ পৰা পঁচিশ হাজাৰ টকা ল’ব। অৰ্থাৎ এক লাখ টকাৰ বাবে এক চতুৰ্থাংশ লাখ টকা দিব লাগিব। ২০১৭ চনত আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে জি এছ টি প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ আৰু আপোনালোকৰ বোজা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিলোঁ, কৰ হ্ৰাস কৰিলোঁ।এতিয়া আমি পুনৰ জি এছ টিৰ সংস্কাৰ কৰিছো আৰু বিজেপি চৰকাৰে বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিছে। এতিয়া বাৰ্ষিক এক লাখ টকা ব্যয়ৰ বাবে এটা পৰিয়ালে মাত্ৰ পাঁচৰ পৰা ছয় হাজাৰ টকাহে দিব লাগিব।
ওড়িশা কৃষকৰ ৰাজ্য, আৰু জি এছ টি ৰাহি উৎসৱো তেওঁলোকৰ বাবে অতি ফলদায়ক। কংগ্ৰেছৰ দিনত কোনো কৃষকে ট্ৰেক্টৰ ক্ৰয় কৰিলে সত্তৰ হাজাৰ টকাৰ কৰ দিবলগীয়া হৈছিল। জি এছ টি প্ৰৱৰ্তনৰ পিছত আমি কৰ হ্ৰাস কৰিলোঁ। এতিয়া নতুন জি এছ টিৰ জৰিয়তে কৃষকসকলে একেখন ট্ৰেক্টৰতে পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় চল্লিশ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰিব পাৰিব। প্ৰতিখন ট্ৰেক্টৰত চল্লিশ হাজাৰ টকাৰ ৰাহি। কৃষকসকলে এতিয়া ধান ৰোপণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা মেচিনত পোন্ধৰ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰিব। একেদৰে পাৱাৰ টিলাৰত দহ হাজাৰ টকা আৰু থ্ৰেছাৰত পঁচিশ হাজাৰ টকা পৰ্যন্ত ৰাহি হ’ব। এনে বহু কৃষি সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত বিজেপি চৰকাৰে কৰ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বৃহৎ সংখ্যক লোকে ওড়িশাত বাস কৰে। এই জনজাতীয় জনগোষ্ঠীটোৱে জীৱিকাৰ বাবে বনজ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। আমাৰ চৰকাৰে ইতিমধ্যে টেণ্ডু পাত সংগ্ৰাহকসকলৰ বাবে কাম কৰিছে, এতিয়া টেণ্ডু পাতৰ জি এছ টি যথেষ্ট হ্ৰাস কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত সংগ্ৰাহকসকলে টেণ্ডু পাতৰ আৰু অধিক মূল্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে আপোনালোকক কৰ ৰেহাই দি আপোনাৰ সঞ্চয় বৃদ্ধি কৰি আছে, কিন্তু কংগ্ৰেছে এতিয়াও সেয়া মানি ল’বলৈ অস্বীকাৰ কৰিছে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰ সমূহে এতিয়াও আপোনালোকক লুটপাত কৰাত ব্যস্ত হৈ আছে।
আৰু মই কেৱল এই কথা কোৱা নাই। সমগ্ৰ দেশৰ মানুহে যে বহু উপকৃত হৈছে তাৰ প্ৰমাণ মোৰ হাতত আছে। আমি যেতিয়া নতুন জি এছ টি হাৰ কাৰ্যকৰী কৰিছিলো তেতিয়া আমি চিমেণ্টৰ ক্ষেত্ৰতো কৰ হ্ৰাস কৰিছিলো। আমাৰ লক্ষ্য আছিল যে চিমেণ্টৰ দাম হ্ৰাস পোৱাৰ বাবে মানুহে ঘৰ নিৰ্মাণ আৰু ঘৰৰ সংস্কাৰত কম ধন খৰচ কৰিবলগীয়া হয়। ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পিছত এই বক্তব্য দিয়াসকলৰ কাৰ্য্য চাওক। হিমাচল প্ৰদেশত কংগ্ৰেছ ক্ষমতাত আছে। কংগ্ৰেছে আমাক বিভিন্ন ধৰণে গালি-গালাজ কৰাটো তেওঁলোকৰ অভ্যাস হৈ পৰিছে। কিন্তু আমি যেতিয়া জি এছ টিৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিলোঁ তেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে দাম কমি গ’ল, কিন্তু কংগ্ৰেছে এই সুখ সাধাৰণ জনতাক দিব নিবিচাৰে। আমি যেতিয়া আগতে ডিজেল পেট্ৰ’লৰ দাম কমাইছিলো, য’তেই কংগ্ৰেছ চৰকাৰ আছিল তাতেই তেওঁলোকে অতিৰিক্ত কৰ আৰোপ কৰি, নিজৰ তহবিল ভৰাই, লুটপাতৰ বাট মুকলি কৰি দাম একেই ৰাখিছিল। একেদৰে আমাৰ চৰকাৰে চিমেণ্টৰ দাম কমাই দিয়াৰ পিছত হিমাচল প্ৰদেশৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰে নতুন কৰ আৰোপ কৰিলে। ফলস্বৰূপে এই কংগ্ৰেছ শাসিত চৰকাৰখনে ভাৰত চৰকাৰে হিমাচলৰ জনসাধাৰণক যি সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছিল, সেইক্ষেত্ৰত বাধা হৈ পৰিছে। সেয়ে কওঁ, কংগ্ৰেছ চৰকাৰ য’তেই আছে তাতেই ৰাইজক লুটপাত কৰিব। গতিকে কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰশক্তিৰ প্ৰতি দেশৰ জনসাধাৰণ সতৰ্ক হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
জি এছ টি ৰাহি মহোৎসৱে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। আমাৰ ভগ্নী-কন্যাক সেৱা আগবঢ়োৱাটো আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়তো যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছো।
বন্ধুসকল,
এগৰাকী মাতৃয়ে সদায়েই প্ৰথমে নিজৰ পৰিয়ালৰ স্বাৰ্থত ত্যাগ কৰে। এগৰাকী মাতৃৰ ত্যাগ আমি সদায় দেখিবলৈ পাওঁ। তেওঁ প্ৰতিটো কষ্ট সহ্য কৰি যায়, যাতে তেওঁৰ সন্তানৰ বাবে সেয়া বোজা নহয়। আনকি এগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ অসুস্থতা লুকুৱাই ৰাখে , যাতে তেওঁৰ চিকিৎসাৰ বাবে খৰচ বহন কৰিবলগীয়া নহয় । সেইবাবেই আমি যেতিয়া আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া ই সমগ্ৰ দেশৰ আমাৰ মাতৃ, ভগ্নী, আৰু মহিলাসকল বহুখিনি উপকৃত হৈছিল। তেওঁলোকে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এগৰাকী মাতৃ সুস্থ হ’লে পৰিয়াল সবল হয়। সেয়ে এই ১৭ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা, বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীৰ পৰা প্ৰতিগৰাকী মাতৃৰ অনুকূল স্বাস্থ্য সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে "সুস্থ নাৰী, সশক্ত পৰিবাৰ" অভিযান চলোৱা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে ৮ লাখৰো অধিক স্বাস্থ্য শিবিৰ স্থাপন কৰা হৈছে, যি এক উল্লেখযোগ্য পৰিসংখ্যা। এই শিবিৰসমূহত ৩ কোটিৰো অধিক মহিলাৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰোৱা হৈছে। ডায়েবেটিছ, স্তন কেন্সাৰ, যক্ষ্মা, চিকেল চেল এনিমিয়া আৰু এনে বহু ৰোগৰ পৰীক্ষা চলি আছে। লগতে ওড়িশাৰ সকলো মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক নিজৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰোৱাবলৈ আহ্বান জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিজেপি চৰকাৰসমূহে দেশ আৰু ইয়াৰ নাগৰিকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে নিষ্ঠাৰে তথা অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে। কৰ হ্ৰাসেই হওক বা আধুনিক সংযোগেই হওক, আমি সুবিধা আৰু সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছো। ইয়াৰ পৰা ওড়িশাই যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হৈছে। আজি ওড়িশাত ছখন বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলি আছে। প্ৰায় ষাঠিটা ৰে’ল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। ঝাৰছুগুডাৰ বীৰ সুৰেন্দ্ৰ সাই বিমানবন্দৰ এতিয়া দেশৰ বহু ডাঙৰ চহৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। খনিজ আৰু খননৰ পৰা এতিয়া ওড়িশাই বহু বেছি ৰাজহ লাভ কৰিছে। সুভদ্ৰা যোজনাই ওড়িশাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলকো নিৰন্তৰ সহায় আগবঢ়াই আহিছে। আমাৰ ওড়িশাই প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়িছে। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে এই বিকাশৰ প্ৰক্ৰিয়া ত্বৰান্বিত হ’ব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মোৰ লগতে আপোনালোকেও সমস্ত শক্তিৰে কওক–
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।