PIB Backgrounder
GST Rate Cut : Empowering Livelihood and Growth in Uttar Pradesh
02 OCT 2025 10:45AM by PIB Delhi
Key Takeaways
· Bhadohi carpets, Moradabad brassware, and Saharanpur woodcraft to be 6–7% cheaper, boosting exports and sustaining lakhs of artisan jobs.
· Kanpur–Agra leather and footwear clusters, employing 1.5 million workers, benefit from GST cut, improving MSME competitiveness and exports.
· Firozabad glassware, Khurja ceramics, and Gorakhpur terracotta see lower costs, supporting fragile clusters and festival demand.
· Cement, footwear, and sports goods clusters become more affordable for households and infrastructure, strengthening industrial growth.
Introduction
Uttar Pradesh is home to some of India’s most iconic craft and industrial clusters. From Bhadohi carpets and Moradabad brassware to Kanpur leather, Firozabad glassware and Meerut sports goods, the state’s economy blends artisanal heritage with large-scale industry. Traditional crafts such as Lucknow Chikankari, Varanasi Zardozi, Saharanpur woodwork and Gorakhpur terracotta are globally recognised, while products like Agra Petha and Khurja ceramics carry unique regional identities.
The recent GST rate rationalisation extends relief across these value chains including handicrafts, food products, footwear, toys, textiles and industrial goods. By lowering the tax burden, the reforms are expected to reduce costs for consumers, improve margins for artisans and MSMEs, and make Uttar Pradesh’s export clusters more competitive.
Carpets & Rugs
The Bhadohi–Mirzapur–Jaunpur region is one of India’s largest hand-knotted and handwoven carpet clusters. Bhadohi (Sant Ravidas Nagar) is recognised as an One District One Product (ODOP) flagship cluster and the country’s biggest carpet-export hub. The cluster has over 100,000 looms, with about 63,000 artisans in Bhadohi alone, and sustains between 80,000–1.4 lakh livelihoods across weaving, dyeing, finishing and logistics. The Handmade Carpet of Bhadohi is GI-registered.
Following the GST cut from 12% to 5%, handmade carpets are expected to be 6–7% cheaper. This is likely to improve affordability in domestic markets, strengthen export competitiveness, and ease working-capital pressures for family looms and SMEs that dominate the cluster.
Stone & Marble Handicrafts
Agra’s famed marble inlay craft (Parchinkari), carried forward by artisan families in Agra, Firozabad and Mathura, remains closely tied to tourism. The cluster sustains 5,000–20,000 workers, including carvers, polishers and inlay artists, many supported under ODOP initiatives.
The sector is closely tied to tourism and décor markets, with additional sales through online gifting and limited niche exports to Europe and the Gulf. A GI application for Agra Parchinkari is under examination, and the craft is globally recognised for its link to the Taj Mahal’s heritage.
The GST rate reduction from 12% to 5% is expected to make stone handicrafts more affordable for tourists and domestic buyers, boosting sales and easing cost pressures on small workshops.
Brassware & Metal Handicrafts
Moradabad’s brassware cluster, along with Rampur and Farrukhabad, is dominated by MSMEs and family-run workshops. The cluster directly employs about 20,000–60,000 artisans in Moradabad, with many more engaged in polishing, packaging and logistics. Moradabad Metal Craft is GI-registered, and the city is one of India’s largest handicraft export hubs.
With GST reduced from 12% to 5%, brassware is expected to be ~6% cheaper, boosting festival demand, improving export competitiveness, and supporting MSME profitability while stabilising artisan jobs.
Leather Goods & Accessories
Uttar Pradesh’s leather sector combines large exporters with small tanneries and MSMEs. As per the state government, the industry employs more than 1.5 million people, with Kanpur alone hosting nearly 200 tanneries. Kanpur Saddlery and Agra Leather Footwear are both GI-registered and recognised as ODOP flagship products for their districts.
The GST rate cut from 12% to 5% on leather goods and footwear priced up to ₹2,500 is expected to ease retail prices. This will improve MSME competitiveness, boost export margins by lowering the effective tax burden, and encourage formalisation of smaller leather units across Kanpur, Agra and Unnao.
Chikankari & Zari Embroidery
Cottage-based and family-run units dominate Uttar Pradesh’s embroidery sector, with nearly 2.5–3 lakh artisans engaged across Lucknow, Varanasi and Bareilly (NIFT & MSME reports). Women make up a large share of the workforce, particularly in semi-urban and rural households. Lucknow Chikan Craft and Varanasi Zardozi Work are both GI-registered and recognised ODOP products, receiving special promotional support.
With GST reduced from 12% to 5%, embroidered garments are expected to become 6–7% cheaper. This is likely to help artisans compete with machine-made alternatives and support household incomes from wedding, festive and export orders.
Glassware & Bangles
Firozabad, known as the “Glass City of India,” is promoted under ODOP and registered with a GI tag for its glass craft. The district sustains about 1.5 lakh workers and artisans, with production dominated by small kilns and MSMEs.
The cluster serves a domestic market worth around ₹2,000 crore, while exports of decorative glassware and beads reach Gulf countries, Africa and Southeast Asia.
With the GST rate now 5% instead of 12%, glassware and bangles are expected to be 6–7% cheaper. This is likely to boost sales in a price-sensitive domestic market, improve the viability of small furnaces, and help stabilise incomes for artisan families.
Pottery & Terracotta
Uttar Pradesh’s pottery clusters include Gorakhpur Terracotta and Nizamabad Black Pottery (Azamgarh), both GI-registered ODOP products, along with Khurja ceramics. Across Gorakhpur and Azamgarh, these clusters employ an estimated 10,000–15,000 artisans, many of them in family-based and seasonal units.
Domestic demand is driven by religious markets, festivals and decorative use, with some limited exports to niche buyers in Europe and the US.
With GST reduced from 12% to 5%, pottery and terracotta items are expected to become more affordable. This is likely to boost festive-season sales, improve competitiveness against plastic and metal substitutes, and help sustain these fragile artisan clusters.
Traditional Toys
Seasonal toys such as tricycles, scooters, pedal cars and religious figurines are crafted in districts like Meerut, Gorakhpur, Jhansi and Mathura, mainly by home-based artisans, many of them women. Around 8,000–10,000 artisans depend on this sector, often part-time and seasonally, with incomes closely tied to festivals such as Janmashtami, Diwali and Holi.
The craft is promoted under ODOP through training and cluster-based support, while Gorakhpur Terracotta Dolls are GI-registered. With GST reduced from 12% to 5%, traditional toys are expected to become 6–7% cheaper, boosting festival demand and providing supplementary income for artisan households.
Wooden Toys & Craft
The wooden toy and craft sector in Uttar Pradesh is sustained by family artisans, many of whom work from their homes. The clusters in Varanasi and Chitrakoot alone employ around 15,000–25,000 artisans, while Saharanpur is home to thousands more engaged in woodworking and carving. Rampur is also part of this traditional craft network.
Varanasi Wooden Lacquerware & Toys and Saharanpur Wood Carving are both GI-registered and promoted under ODOP, with common facility centres and design training helping artisans modernise production. The clusters cater to strong domestic demand through fairs, religious toys and décor, with modest exports reaching Europe and the Gulf.
With GST reduced from 12% to 5%, toys and small crafts are expected to become cheaper, improving affordability in local markets and helping artisans compete with machine-made plastic products.
Handmade Paper & Stationery
Handmade paper and eco-friendly stationery are produced in clusters across Saharanpur, Meerut and Lucknow, largely through SHGs, MSMEs and eco-enterprises. The sector employs about 5,000–6,000 workers, including many women artisans, and is promoted under Khadi & Village Industries Commission's (KVIC’s) “Green Products” initiative as well as ODOP.
Domestic demand is rising with eco-conscious consumers, while exports of handmade paper and wedding stationery reach markets in the EU, USA and Japan.
With GST reduced from 12% to 5%, these products are expected to become more competitive against machine-made paper, encouraging wider eco-friendly adoption in weddings, schools and offices, and strengthening rural SHG incomes.
Agra Petha
Agra’s famous sweet, Petha, is both GI-registered and promoted as an ODOP flagship product. Produced largely in small family-run units across Agra and Fatehpur Sikri, it sustains about 5,000–6,000 workers engaged in production, packaging and local sales.
The sweet enjoys high domestic demand, driven by Agra’s tourism, gifting and festivals, with limited exports to the Gulf and USA through ethnic food suppliers. With GST reduced from 12/18% to 5%, Agra Petha is expected to become more affordable, boosting tourist purchases, helping small sweet shops remain competitive against packaged candies, and supporting employment stability in candy-making families.
Sports Goods
Meerut and Modinagar together form one of India’s largest sports goods clusters, with ~30,000–35,000 workers engaged in small units, MSMEs and larger factories. The sector produces cricket and hockey equipment for a domestic market worth about ₹250 crore, while also exporting to the UK, Australia, Africa and the Middle East. It is supported under ODOP with marketing and MSME assistance.
With GST reduced from 12% to 5%, sports goods are expected to be 5–7% cheaper. This is likely to boost demand in the domestic market, improve export competitiveness, and support employment stability across small and medium enterprises.
Footwear
Agra’s footwear cluster, along with Mathura, is dominated by small family workshops and MSMEs. The cluster produces about 1.5 lakh pairs every day and contributes nearly 28% of India’s total footwear exports. It sustains ~10,000–15,000 workers across production, finishing and retail. Agra Leather Footwear is GI-registered and promoted under ODOP.
With GST reduced from 12% to 5% on footwear priced up to ₹2,500, retail prices are expected to fall. This will improve domestic affordability, support small-scale workshops and employment, and enhance competitiveness against large-scale and synthetic footwear in global markets.
Khurja Ceramics
Khurja in Bulandshahr district is a major ceramic hub, dominated by small and medium family-run enterprises. Around 20,000–25,000 artisans and workers are engaged in shaping, glazing, firing, finishing and packaging. The craft is promoted under ODOP. With GST reduced from 12% to 5%, Khurja ceramics are expected to be 6–7% cheaper. This will improve competitiveness against industrial ceramics, strengthen SME profitability, sustain the cluster, and boost both domestic and export demand.
Lucknow Zardozi & Embellished Fabrics
Lucknow Zardozi, a GI-registered craft and an ODOP-promoted product, provides livelihoods to around 1.5–2 lakh artisans, with women forming a large share of the workforce in cottage and small-scale units. The craft serves strong domestic demand from weddings and festivals, along with exports to the Middle East, Europe and the USA.
With GST reduced from 12% to 5%, embellished fabrics are expected to become more affordable, boosting festive and wedding orders, strengthening artisanal employment, and enhancing competitiveness against machine-made imitations.
Wooden Handicrafts
Saharanpur, along with parts of Dehradun (UP portion), is a centre for wooden handicrafts, where family-run workshops dominate small-scale, skill-intensive carving. The sector sustains about 50,000–60,000 artisans and workers, serving domestic décor and gifting markets while also exporting to Europe, the USA and the Middle East. Saharanpur Wood Carving is GI-registered and recognised as an ODOP flagship product.
With GST reduced from 12% to 5%, wooden handicrafts are expected to become more affordable in domestic markets, boosting sales, supporting artisan retention and skill preservation, and enhancing export competitiveness.
Cement Industry
Uttar Pradesh’s cement industry, spread across Mathura, Chunar (Mirzapur), Firozabad and Aligarh, is dominated by large-scale industrial plants. The sector employs about 15,000–20,000 direct workers and another ~10,000 in transport, raw material supply and construction-linked services. These clusters are located around limestone-rich areas, ensuring efficient supply chains. While the domestic market is driven by housing, infrastructure and construction, limited clinker exports also go to Nepal and Bangladesh.
The GST rate reduction from 28% to 18% will make cement more affordable, lowering construction costs for developers and households, improving competitiveness against imports, and encouraging expansion of industrial plants and logistics services.
Conclusion
The GST reforms provide targeted relief to Uttar Pradesh’s diverse economy spanning carpets, brassware, Zardozi, footwear, ceramics and cement. Lower tax rates are expected to improve affordability for households, ease working-capital pressures on artisans, and strengthen MSME competitiveness in both domestic and global markets.
By sustaining millions of livelihoods, supporting ODOP and GI-recognised products, and boosting the competitiveness of both crafts and industries, these reforms reinforce Uttar Pradesh’s position as a key contributor to India’s economic growth. The changes also align with the long-term vision of Atmanirbhar Bharat and Viksit Bharat 2047, where traditional skills and modern industries grow side by side.
Click here to see PDF

PIB Headquarters
ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ: ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଜୀବିକା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ
02 OCT 2025 10:45AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୫ ସକାଳ ୧୦:୪୫ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା
ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ
• ଭାଦୋହି କାର୍ପେଟ, ମୋରାଦାବାଦ ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସହାରନପୁର କାଠଶିଳ୍ପ ୬-୭% ଶସ୍ତା ହେବ, ଯାହା ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କାରିଗରଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବ।
• କାନପୁର-ଆଗ୍ରା ଚମଡା ଏବଂ ପାଦୁକା କ୍ଲଷ୍ଟର, ଯାହା ୧.୫ ନିୟୁତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ଜିଏସଟିହ୍ରାସରୁ ଲାଭବାନ ହୁଏ,ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ।
• ଫିରୋଜାବାଦ କାଚପାତ୍ର, ଖୁର୍ଜା ସେରାମିକ୍ସ ଏବଂ ଗୋରଖପୁର ଟେରାକୋଟାର ମୂଲ୍ୟ କମ ହୁଏ, ଯାହା ଭଙ୍ଗୁର କ୍ଲଷ୍ଟର ଏବଂ ପର୍ବ ଚାହିଦାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
• ସିମେଣ୍ଟ, ପାଦୁକା ଏବଂ କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ପରିବାର ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହୁଏ, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ପରିଚୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଭାରତର କିଛି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟରର ଘର। ଭାଦୋହୀ କାର୍ପେଟ ଏବଂ ମୋରାଦାବାଦ ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ ଠାରୁ କାନପୁର ଚମଡା, ଫିରୋଜାବାଦ କାଚ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମିରଟ କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତି ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ସହିତ କାରିଗର ଐତିହ୍ୟକୁ ମିଶ୍ରଣ କରେ। ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଚିକନକାରୀ, ବାରାଣସୀ ଜରଦୋଜି, ସହାରନପୁର କାଠ କାମ ଏବଂ ଗୋରଖପୁର ଟେରାକୋଟା ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଆଗ୍ରା ପେଥା ଏବଂ ଖୁର୍ଜା ସେରାମିକ୍ସ ଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଅନନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଚୟ ବହନ କରେ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଜିଏସଟି ହାର ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତୀକରଣ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ, ପାଦୁକା, ଖେଳଣା, ବସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ସମେତ ଏହି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଟିକସ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରି, ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, କାରିଗର ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ମାର୍ଜିନ୍ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରପ୍ତାନି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କାର୍ପେଟ୍ ଏବଂ ଗାଲିଚା
ଭାଦୋହି-ମିର୍ଜାପୁର-ଜୌନପୁର ଅଞ୍ଚଳ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହାତ-ବୁଣା ଏବଂ ହାତବୁଣା କାର୍ପେଟ୍ କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଭାଦୋହି (ସନ୍ତ ରବିଦାସ ନଗର) ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ (ଓଡିଓପି) ପ୍ରମୁଖ କ୍ଲଷ୍ଟର ଏବଂ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର୍ପେଟ୍-ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ୧୦୦,୦୦୦, ରୁ ଅଧିକ ତାଳ ଅଛି, କେବଳ ଭାଦୋହିରେ ପ୍ରାୟ ୬୩,୦୦୦ କାରିଗର ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ବୟନ, ରଙ୍ଗ, ଫିନିସିଂ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସରେ ୮୦,୦୦୦-୧.୪ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି। ଭାଦୋହିର ହସ୍ତନିର୍ମିତ କାର୍ପେଟ୍ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ପରେ, ହସ୍ତନିର୍ମିତ କାର୍ପେଟ୍ ୬-୭% ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଘରୋଇ ବଜାରରେ ସୁଲଭତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରୁଥିବା ପରିବାର ତାଳ ଏବଂ ଏସଏମଇ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ-ପୁଞ୍ଜି ଚାପକୁ କମ କରିବା ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ପଥର ଏବଂ ମାର୍ବଲ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ଆଗ୍ରା, ଫିରୋଜାବାଦ ଏବଂ ମଥୁରାର କାରିଗର ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ଆଗେଇ ନିଆଯାଇଥିବା ଆଗ୍ରାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାର୍ବଲ ଜଡିତ କାରିଗରୀ (ପରଚିନକାରୀ), ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ୫,୦୦୦-୨୦,୦୦୦ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପ୍ରତିପାଳନ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଓଡିଓପି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଅନେକ ସମର୍ଥିତ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ବଜାର ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ, ଅନଲାଇନ୍ ଉପହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଅତିରିକ୍ତ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଉପସାଗରକୁ ସୀମିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନି ସହିତ। ଆଗ୍ରା ପାର୍ଚିନକାରୀ ପାଇଁ ଏକ ଜିଆଇ ଆବେଦନ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ତାଜମହଲର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଏହାର ଲିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି।
୧୨ % ରୁ୫ % କୁ ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ପଥର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ, ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଛୋଟ କର୍ମଶାଳା ଉପରେ ମୂଲ୍ୟ ଚାପ କମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଧାତୁ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ରାମପୁର ଏବଂ ଫାରୁଖାବାଦ ସହିତ ମୋରାଦାବାଦର ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ କର୍ମଶାଳାର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ମୋରାଦାବାଦରେ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦-୬୦,୦୦୦ କାରିଗରଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ, ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ପଲିସିଂ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ମୋରାଦାବାଦ ମେଟାଲ୍ କ୍ରାଫ୍ଟ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ, ଏବଂ ଏହି ସହର ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ରପ୍ତାନି କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ ~୬% ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପର୍ବ ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ କାରିଗର ଚାକିରିକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ସହିତ ଏମଏସଏମଇ ଲାଭକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ଚମଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଆସେସୋରିଜ୍
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚମଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ବଡ଼ ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କୁ ଛୋଟ ଟ୍ୟାନେରୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରେ। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଏହି ଶିଳ୍ପ ୧.୫ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ, କେବଳ କାନପୁରରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ଟ୍ୟାନେରୀ ଅଛି। କାନପୁର ସାଡଲେରୀ ଏବଂ ଆଗ୍ରା ଚମଡ଼ା ଫୁଟୱେର୍ ଉଭୟ ଜିଆଇ-ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ଓଡିଓପି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ।
,୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର ଚମଡ଼ା ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପାଦୁକା ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ କମ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକସ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରି ରପ୍ତାନି ମାର୍ଜିନ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ କାନପୁର, ଆଗ୍ରା ଏବଂ ଉନ୍ନାଓରେ ଛୋଟ ଚମଡ଼ା ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଚିକନକାରୀ ଏବଂ ଜରି ଏମ୍ବ୍ରୋଡାରି
କୁଟିଜ୍-ଆଧାରିତ ଏବଂ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଏମ୍ବ୍ରୋଡାରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରେ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ବାରାଣସୀ ଏବଂ ବରେଲିରେ ପ୍ରାୟ ୨.୫-୩ ଲକ୍ଷ କାରିଗର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି (NIFT ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ରିପୋର୍ଟ)। ମହିଳାମାନେ କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ବିଶେଷକରି ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାରରେ। ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଚିକନ୍ କ୍ରାଫ୍ଟ ଏବଂ ବାରାଣସୀ ଜରଦୋଜି ୱାର୍କ ଉଭୟ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଓଡିଓପି ଉତ୍ପାଦ, ବିଶେଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ସମର୍ଥନ ପାଉଛନ୍ତି।
ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଏମ୍ବ୍ରୋଡେରୀ ପୋଷାକ ୬-୭% ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ମେସିନ୍-ନିର୍ମିତ ବିକଳ୍ପ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ବିବାହ, ଉତ୍ସବ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଅର୍ଡରରୁ ପରିବାର ଆୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
କାଚ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଚୁଡ଼ି
"ଭାରତର କାଚ ସହର" ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଫିରୋଜାବାଦକୁ ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାର କାଚ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ସହିତ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କାରିଗର ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଛୋଟ ଭାଟି ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ରହିଛି।
ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରାୟ ୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘରୋଇ ବଜାର ସେବା କରେ, ଯେତେବେଳେ ସାଜସଜ୍ଜା କାଚ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମଣିର ରପ୍ତାନି ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆରେ ପହଞ୍ଚେ।
ଜିଏସଟି ହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୨% ପରିବର୍ତ୍ତେ ୫% ହେବା ସହିତ, କାଚ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଚୁଡ଼ି ୬-୭ % ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ମୂଲ୍ୟ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଛୋଟ ଚୁଡ଼ିଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ କାରିଗର ପରିବାର ପାଇଁ ଆୟକୁ ସ୍ଥିର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ମାଟି ପାତ୍ର ଏବଂ ଟେରାକୋଟା
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମାଟି ପାତ୍ର କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ଖୁର୍ଜା ମାଟି ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଗୋରଖପୁର ଟେରାକୋଟା ଏବଂ ନିଜାମାବାଦ କଳା ପାତ୍ର (ଆଜମଗଡ଼), ଉଭୟ ଜିଆଇ-ପଞ୍ଜୀକୃତ ଓଡିଓପି ଉତ୍ପାଦ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗୋରଖପୁର ଏବଂ ଆଜମଗଡ଼ରେ, ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦-୧୫,୦୦୦ କାରିଗରଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପରିବାର-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ୟୁନିଟ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି।
ଘରୋଇ ଚାହିଦା ଧାର୍ମିକ ବଜାର, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ, ୟୁରୋପ ଏବଂ ଆମେରିକାର ବିଶେଷ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ କିଛି ସୀମିତ ରପ୍ତାନି ସହିତ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ମାଟିପାତ୍ର ଏବଂ ଟେରାକୋଟା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ-ଋତୁ ବିକ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ଧାତୁ ବିକଳ୍ପ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଦୁର୍ବଳ କାରିଗର କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳଣା
ମୀରୁଠ, ଗୋରଖପୁର, ଝାନ୍ସୀ ଏବଂ ମଥୁରା ଭଳି ଜିଲ୍ଲାରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଘରୋଇ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାଇସାଇକେଲ, ସ୍କୁଟର, ପେଡାଲ୍ କାର୍ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ମୂର୍ତ୍ତି ଭଳି ଋତୁକାଳୀନ ଖେଳଣା ତିଆରି କରାଯାଏ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମହିଳା। ପ୍ରାୟ ୮,୦୦୦-୧୦,୦୦୦ କାରିଗର ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି, ପ୍ରାୟତଃ ଅଂଶକାଳୀନ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ, ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀ, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ହୋଲି ଭଳି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସହିତ ଆୟ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ।
ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଲଷ୍ଟର-ଆଧାରିତ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ଏହି କାରିଗରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଗୋରଖପୁର ଟେରାକୋଟା ଡଲ୍ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ। ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, ପାରମ୍ପରିକ ଖେଳଣା ୬-୭% ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପର୍ବ ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ କାରିଗର ପରିବାର ପାଇଁ ପରିପୂରକ ଆୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କାଠ ଖେଳଣା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ କାଠ ଖେଳଣା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପରିବାର କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିପାଳିତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସେମାନଙ୍କ ଘରୁ କାମ କରନ୍ତି। କେବଳ ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଚିତ୍ରକୁଟର କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ପ୍ରାୟ ୧୫,୦୦୦-୨୫,୦୦୦ କାରିଗର ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସାହାରନପୁର କାଠ କାମ ଏବଂ ଖୋଦନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହଜାର ହଜାର କାରିଗରଙ୍କ ଘର। ରାମପୁର ମଧ୍ୟ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ନେଟୱାର୍କର ଏକ ଅଂଶ।
ବାରାଣସୀ କାଠ ଲାଖ ଏବଂ ଖେଳନା ଏବଂ ସାହାରନପୁର କାଠ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ଉଭୟ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ, ସାଧାରଣ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ତାଲିମ ସହିତ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ମେଳା, ଧାର୍ମିକ ଖେଳନା ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବଳ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରନ୍ତି, ଯାହା ସହିତ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସାଧାରଣ ରପ୍ତାନି ପହଞ୍ଚିଥାଏ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, ଖେଳନା ଏବଂ ଛୋଟ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ସୁଲଭତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ମେସିନ୍-ନିର୍ମିତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉତ୍ପାଦ ସହିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ହସ୍ତନିର୍ମିତ କାଗଜ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନାରୀ
ହସ୍ତନିର୍ମିତ କାଗଜ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଷ୍ଟେସନାରୀ ସହାରନପୁର, ମିରଟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌର କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏସଏଛଜି , ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ପରିବେଶ-ଉଦ୍ୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦-୬,୦୦୦ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ମହିଳା କାରିଗର ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହାକୁ ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ କମିଶନ (କେଭିଆଇସି ) ର "ସବୁଜ ଉତ୍ପାଦ" ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ପରିବେଶ-ସଚେତନ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସହିତ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାଗଜ ଏବଂ ବିବାହ ଷ୍ଟେସନାର ରପ୍ତାନି ୟୁଇ,ୟୁଏସଏ ଏବଂ ଜାପାନର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ମେସିନ-ତିଆରି କାଗଜ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ବିବାହ, ସ୍କୁଲ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବେଶ-ଅନୁକୂଳ ଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏସଏଛଜି ଆୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
ଆଗ୍ରା ପେଥା
ଆଗ୍ରାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମିଠା, ପେଥା, ଉଭୟ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ଏକ ଓଡିଓପି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ। ଆଗ୍ରା ଏବଂ ଫତେହପୁର ସିକ୍ରିର ଛୋଟ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ ୟୁନିଟରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଉତ୍ପାଦିତ, ଏହା ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକ୍ରୟରେ ନିୟୋଜିତ ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦-୬୦୦୦ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବଜାୟ ରଖେ।
ଆଗ୍ରାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଉପହାର ଏବଂ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ମିଠାର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ଅଧିକ, ଜାତିଗତ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପସାଗର ଏବଂ ଆମେରିକାକୁ ସୀମିତ ରପ୍ତାନି ସହିତ। ଜିଏସଟି ୧୨/୧୮% ରୁ ୫% କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଆଗ୍ରା ପେଥା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ କ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଛୋଟ ମିଠା ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ୟାକେଜ୍ ହୋଇଥିବା କ୍ୟାଣ୍ଡି ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ରହିବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଡି ତିଆରି କରୁଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ
ମିରଟ ଏବଂ ମୋଦିନଗର ମିଶି ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଲଷ୍ଟର ଗଠନ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ~୩୦,୦୦୦-୩୫,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀ ଛୋଟ ୟୁନିଟ୍, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ବଡ଼ କାରଖାନାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୨୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଘରୋଇ ବଜାର ପାଇଁ କ୍ରିକେଟ୍ ଏବଂ ହକି ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରେ, ଏବଂ ୟୁକେ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି କରେ। ଏହା ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂଏମଏସଏମଇ ସହାୟତା ସହିତ ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ସମର୍ଥିତ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, କ୍ରୀଡା ସାମଗ୍ରୀ ୫-୭% ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ପାଦୁକା
ଆଗ୍ରାର ପାଦୁକା କ୍ଲଷ୍ଟର, ମଥୁରା ସହିତ, ଛୋଟ ପରିବାର କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରେ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ଯୋଡ଼ା ଉତ୍ପାଦନ କରେ ଏବଂ ଭାରତର ମୋଟ ପାଦୁକା ରପ୍ତାନିର ପ୍ରାୟ ୨୮% ଯୋଗଦାନ କରେ। ଏହା ଉତ୍ପାଦନ, ଫିନିସିଂ ଏବଂ ଖୁଚୁରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ~୧୦,୦୦୦-୧୫,୦୦୦ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବଜାୟ ରଖେ। ଆଗ୍ରା ଚମଡା ପାଦୁକା ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ଜିଆଇ-ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ।
,୫୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟର ପାଦୁକା ଉପରେ ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବା ସହିତ, ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଘରୋଇ ସୁଲଭତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍ତରର କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବଡ଼ ଏବଂ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ପାଦୁକା ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଖୁର୍ଜା ସେରାମିକ୍ସ
ବୁଲନ୍ଦସହର ଜିଲ୍ଲାର ଖୁର୍ଜା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସିରାମିକ୍ ହବ୍, ଯାହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ପରିବାର ପରିଚାଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ। ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦-୨୫,୦୦୦ କାରିଗର ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ଆକୃତି, ଗ୍ଲେଜିଂ, ଫାୟାରିଂ, ଫିନିସିଂ ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜିଂରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଓଡିଓପି ଅଧୀନରେ ଏହି ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଜିଏସଟି ୧୨% ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଖୁର୍ଜା ସେରାମିକ୍ସ ୬-୭ % ଶସ୍ତା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଶିଳ୍ପ ସିରାମିକ୍ସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ଏସଏମଇ ଲାଭଦାୟକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବ, କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଚାହିଦାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଜରଦୋଜି ଏବଂ ଅଳଙ୍କାରିତ କପଡ଼ା
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଜରଦୋଜି, ଏକ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ଓଡିଓପି-ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ରାୟ ୧.୫-୨ ଲକ୍ଷ କାରିଗରଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରେ, କୁଟୀର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍ତରର ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନେ କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଗଠନ କରନ୍ତି। ଏହି କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ବିବାହ ଏବଂ ପର୍ବପର୍ବାଣୀରୁ ପ୍ରବଳ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରେ, ସହିତ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ, ୟୁରୋପ ଏବଂ ଆମେରିକାକୁ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବା ସହିତ, ଅଳଙ୍କାରିତ କପଡ଼ା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଉତ୍ସବ ଏବଂ ବିବାହ ଅର୍ଡରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, କାରିଗର ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ଏବଂ ମେସିନ୍-ତିଆରି ଅନୁକରଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
କାଠ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ
ସହାରାନପୁର, ଡେରାଡୁନର କିଛି ଅଂଶ (ୟୁପି ଅଂଶ) ସହିତ, କାଠ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର, ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କର୍ମଶାଳାଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍ତରର, ଦକ୍ଷତା-ନିବିଡ଼ ଖୋଦନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦-୬୦,୦୦୦ କାରିଗର ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବଜାୟ ରଖେ, ଘରୋଇ ସାଜସଜ୍ଜା ଏବଂ ଉପହାର ବଜାରରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ୟୁରୋପ, ଆମେରିକା ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟକୁ ରପ୍ତାନି କରେ। ସହାରନପୁର କାଠ ଖୋଦନ ଜିଆଇ -ପଞ୍ଜିକୃତ ଏବଂ ଏକ ଓଡିଓପି ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ ହେବା ସହିତ, କାଠ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ, ବିକ୍ରୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, କାରିଗର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ, ମଥୁରା, ଚୁନାର (ମିର୍ଜାପୁର), ଫିରୋଜାବାଦ ଏବଂ ଆଲିଗଡ଼ରେ ବିସ୍ତାରିତ, ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କାରଖାନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୧୫,୦୦୦-୨୦,୦୦୦, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପରିବହନ, କଞ୍ଚାମାଲ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ-ସଂଯୁକ୍ତ ସେବାରେ ଅନ୍ୟ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଚୂନା ପଥର ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳ ପାଖରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଦକ୍ଷ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଘରୋଇ ବଜାର ଗୃହ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ସୀମିତ କ୍ଲିଙ୍କର୍ ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ନେପାଳ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶକୁ ଯାଏ।
ଜିଏସଟି ୧୨ % ରୁ ୫ % କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସିମେଣ୍ଟ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ, ଡେଭଲପର ଏବଂ ପରିବାର ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ହେବ, ଆମଦାନୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କାରଖାନା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସେବାର ପ୍ରସାରକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିବିଧ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା କାର୍ପେଟ, ପିତ୍ତଳ ସାମଗ୍ରୀ, ଜରଦୋଜି, ପାଦୁକା, ମାଟି ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ। କମ ଟିକସ ହାର ପରିବାର ପାଇଁ ସୁଲଭତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, କାରିଗରମାନଙ୍କ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ-ପୁଞ୍ଜି ଚାପ କମ କରିବା ଏବଂ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକା ବଜାୟ ରଖିବା, ଓଡିଓପି ଏବଂ ଜିଆଇ -ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଉଭୟର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ବୀକ୍ଷିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସମାନ, ଯେଉଁଠାରେ ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଖାପାଖି ବଢ଼ିଥାଏ।
ପିଡିଏଫ ଦେଖିବାକୁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2025/oct/doc2025102655701.pdf