Prime Minister's Office
PM to unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore on 4th October
In a historic initiative for youth skilling, Prime Minister to launch PM-SETU for upgradation of 1,000 Government ITIs across the country with an investment of Rs.60,000 crore
Key focus: Youth Skilling and Education in Bihar
PM to launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, providing monthly allowance of Rs. 1,000 to 5 lakh Graduates for two years
PM to inaugurate Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar to boost Industry-Oriented courses and Vocational Education
PM to lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar and dedicate new campus of NIT Patna in Bihta
PM to inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Residential Schools across 34 States and UTs
PM to Felicitate ITI Toppers at Kaushal Deekshant Samaroh
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Delhi
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore at 11 AM in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme will also feature the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship will be felicitated
Prime Minister will launch PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister will inaugurate 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister will launch Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, will be formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister will also inaugurate the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister will lay the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister will dedicate to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister will also distribute appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and release Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives to be launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪ অক্টোবৰত ৬২,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন যুৱকেন্দ্ৰিক পদক্ষেপ মুকলি কৰিব
যুৱ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬০,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে সমগ্ৰ দেশতে ১০০০খন চৰকাৰী আই টি আইৰ উন্নীতকৰণৰ বাবে পি এম-সেতু শুভাৰম্ভ কৰিব
মূল কেন্দ্ৰবিন্দু : বিহাৰত যুৱ দক্ষতা আৰু শিক্ষা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ নৱীকৃত মুখ্যমন্ত্ৰী নিশ্বয় স্বয়ম সহায়তা ভাট্টা যোজনা আৰম্ভ কৰিব, যত দুবছৰৰ বাবে ৫ লাখ স্নাতকক মাহিলী ১০০০ টকাকৈ ভাট্টা প্ৰদান কৰা হব
উদ্যোগমুখী পাঠ্যক্ৰম আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষাক উৎসাহিত কৰিবলৈ বিহাৰত জন নায়ক কাৰ্পুৰী ঠাকুৰ দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয় উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ চাৰিখন বিশ্ববিদ্যালয়ত নতুন শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব আৰু বিহটাত এন আই টি পাটনাৰ নতুন চৌহদ উৎসৰ্গা কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৪খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নৱোদয় বিদ্যালয় আৰু একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ত স্থাপন কৰা ১২০০টা বৃত্তিমূলক দক্ষতা পৰীক্ষাগাৰ উদ্বোধন কৰিব
03 OCT 2025 1:24PM by PIB Guwahati
যুৱ বিকাশৰ এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত দিনৰ ১১ বজাত ৬২,০০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন যুৱকেন্দ্ৰিক পদক্ষেপ মুকলি কৰিব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে শিক্ষা, দক্ষতা আৰু উদ্যোগীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক নিৰ্ণায়ক উত্থান ঘটিব। এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰি আয়োজন কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা সমাৰোহৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণ কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহৰো অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ৪৬ গৰাকী সৰ্বভাৰতীয় শীৰ্ষ স্থানপ্ৰাপকক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতাযুক্ত আঁচনি পিএম-সেতু (উন্নত আই টি আই-ৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দক্ষতা আৰু নিয়োগযোগ্যতাৰ পৰিৱৰ্তন) শুভাৰম্ভ কৰিব। এই আঁচনিখনে সমগ্ৰ দেশতে ১০০০ টা চৰকাৰী আই টি আইক হাব-এণ্ড-স্পক মডেললৈ উন্নীত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, য’ত ২০০ টা হাব আই টি আই আৰু ৮০০ টা স্পক আই টি আই আছে। প্ৰতিটো হাব গড়ে চাৰিটা স্পকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত উন্নত আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক বাণিজ্য, ডিজিটেল শিক্ষণ প্ৰণালী আৰু ইনকিউবেচন সুবিধাৰে সজ্জিত ক্লাষ্টাৰ সৃষ্টি হ’ব। এংকৰ ইণ্ডাষ্ট্ৰী অংশীদাৰসকলে এই ক্লাষ্টাৰসমূহ পৰিচালনা কৰিব আৰু বজাৰৰ চাহিদাৰ সৈতে মিল থকা ফলাফলভিত্তিক দক্ষতা বিকাশ নিশ্চিত কৰিব। এই হাবসমূহত উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ, প্ৰশিক্ষক প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা, উৎপাদন গোট, আৰু নিযুক্তি সেৱাও থাকিব, আনহাতে স্পোকবোৰে প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব। সামগ্ৰিকভাৱে পিএম-সেতুৱে ভাৰতৰ আইটিআই পৰিৱেশতন্ত্ৰক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব, বিশ্ব বেংক আৰু এছিয়ান ডেভেলপমেণ্ট বেংকৰ বিশ্বব্যাপী সহ-বিত্তীয় সমৰ্থনত ইয়াক চৰকাৰী মালিকানাধীন অথচ উদ্যোগ-পৰিচালিত কৰি তুলিব। আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত পাটনা আৰু দৰভংগাত থকা আই. টি. আই.সমূহৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হ"ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৪খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৪০০খন নৱোদয় বিদ্যালয় আৰু ২০০খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ত স্থাপন কৰা ১২০০টা বৃত্তিমূলক দক্ষতা পৰীক্ষাগাৰ উদ্বোধন কৰিব। এই পৰীক্ষাগাৰসমূহে দুৰ্গম আৰু জনজাতীয় অঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীকে ধৰি তথ্য-প্ৰযুক্তি, অটোমোটিভ, কৃষি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, লজিষ্টিক আৰু পৰ্যটনৰ দৰে ১২টা উচ্চ চাহিদাৰ খণ্ডত হাতে-কামে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ আৰু চিবিএছইৰ পাঠ্যক্ৰমৰ লগত সংগতি ৰাখি এই প্ৰকল্পত উদ্যোগ সম্পৰ্কীয় শিক্ষা প্ৰদান আৰু নিয়োগদক্ষতাৰ ভেটি স্থাপনৰ বাবে ১২০০ গৰাকী বৃত্তিমূলক শিক্ষকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে।
এই কাৰ্যসূচীৰ এক বিশেষ গুৰুত্ব বিহাৰৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰত থাকিব, যি ৰাজ্যখনৰ সমৃদ্ধ উত্তৰাধিকাৰ আৰু যুৱ জনসংখ্যাক প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ নৱীকৰণ কৰা মুখ্যমন্ত্ৰী নিশ্বয় স্বয়ম সহায়তা ভাট্টা যোজনা আৰম্ভ কৰিব, যাৰ অধীনত দুবছৰৰ বাবে প্ৰায় পাঁচ লাখ স্নাতক যুৱকে মাহিলী ১০০০ টকা ভাট্টা আৰু বিনামূলীয়া দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব। তেওঁ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা বিহাৰ ছাত্ৰ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আঁচনিও মুকলি কৰিব, যিয়ে ৪ লাখ টকা পৰ্যন্ত সম্পূৰ্ণ সুতমুক্ত শিক্ষা ঋণ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত উচ্চ শিক্ষাৰ আৰ্থিক বোজা বহু পৰিমাণে লাঘৱ হব। এই আঁচনিৰ অধীনত ইতিমধ্যে ৩.৯২ লাখতকৈ অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ৭,৮৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ঋণ লাভ কৰিছে। ৰাজ্যখনত যুৱ সবলীকৰণক অধিক শক্তিশালী কৰি ৰাজ্যখনৰ যুৱ জনসংখ্যাৰ শক্তিক পথ প্ৰদৰ্শন আৰু ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮ৰ পৰা ৪৫ বছৰ বয়সৰ লোকসকলৰ বাবে বিহাৰ যুৱ আয়োগ নামৰ এখন বিধিবদ্ধ আয়োগ আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰত জন নায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰ দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়ও উদ্বোধন কৰিব, যাৰ দ্বাৰা বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কৰ্মশক্তি সৃষ্টি কৰিবলৈ উদ্যোগমুখী পাঠ্যক্ৰম আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
উচ্চ শিক্ষাৰ সুযোগ উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০ক আগবঢ়াই নি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পি এম-উষা (প্ৰধানমন্ত্ৰী উচ্চতৰ শিক্ষা অভিযান)ৰ অধীনত বিহাৰৰ চাৰিখন বিশ্ববিদ্যালয় অৰ্থাৎ পাটনা বিশ্ববিদ্যালয়, মাধেপুৰাৰ ভূপেন্দ্ৰ নাৰায়ণ মণ্ডল বিশ্ববিদ্যালয়, চাপ্ৰাৰ জয়প্ৰকাশ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু পাটনাৰ নালন্দা মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয়ত নতুন শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। সৰ্বমুঠ ১৬০ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহে আধুনিক শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনি, উন্নত পৰীক্ষাগাৰ, ছাত্ৰাবাস, আৰু বহুবিষয়ক শিক্ষা সক্ষম কৰি ২৭,০০০ৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এন আই টি পাটনাৰ বিহটা চৌহদ ৰাষ্ট্ৰলৈ উছৰ্গা কৰিব। ৬,৫০০ গৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সুবিধাযুক্ত এই চৌহদত উন্নত সুবিধাসমূহৰ বৈশিষ্ট্য আছে, য’ত ৫জি ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ পৰীক্ষাগাৰ, ইছৰোৰ সহযোগত স্থাপিত আঞ্চলিক মহাকাশ শিক্ষা কেন্দ্ৰ আৰু ইতিমধ্যে নটা ষ্টাৰ্ট-আপক সহায় কৰা উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰ চৰকাৰৰ অধীনত নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা ৪০০০ৰো অধিক প্ৰাৰ্থীক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰিব আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী বালক/বালিকা বৃত্তি আঁচনিৰ অধীনত নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ ২৫ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক প্ৰত্যক্ষ লাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে ৪৫০ কোটি টকাৰ বৃত্তি প্ৰদান কৰিব।
আৰম্ভ কৰিবলগীয়া এই পদক্ষেপসমূহে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, উদ্যোগীকৰণ আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিক একত্ৰিত কৰি তেওঁলোকে দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। বিহাৰক বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৰাজ্যখনে দক্ষ মানৱশক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে বিকশিত হোৱাৰ আৰু আঞ্চলিক তথা ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।