Ministry of Health and Family Welfare
“Swasth Nari Sashakt Parivar” Abhiyaan Concludes with over 18 lakh health camps, registering a massive footfall of nearly 10 crore citizens nationwide and benefitting more than 6.5 crore women
Over 1.78 crore citizens screened for hypertension; 1.72 crore for diabetes
More than 37 lakh women screened for breast cancer; over 19 lakhs for cervical cancer and more than 96 lakh Oral cancer screening covered
More than 62.60 lakh antenatal check-ups conducted; Over 1.43 crore children received life-saving vaccines
More than 1.51 crore screened for anaemia
Over 85 lakh citizens screened for TB and 10.23 lakh for Sickle Cell Disease
2.68 Lakh Ni-kshay Mitras Registered
More than 4.30 lakh blood donors registered
10.69 lakhs Ayushman/PM-JAY cards issued
03 OCT 2025 7:55PM by PIB Delhi
The “Swasth Nari Sashakt Parivar” Abhiyaan, launched from 17th September 2025 to 2nd October 2025, concluded with widespread participation across India, benefiting lakhs of women, children, and families through comprehensive health services.
By the end of 02nd October 2025, over 18 lakh (18,08,071) health camps (comprising both screening and speciality camps) were held under the Abhiyaan, registering a footfall of nearly 10 crore citizens (9,85,63,619) nationwide and benefitting more than 6.5 crore women.
Key achievements of the Abhiyaan include:
· Hypertension & Diabetes Screening: Over 1.78 crore citizens screened for hypertension and 1.72 crore for diabetes.
· Cancer Screening: More than 37 lakh women screened for breast cancer, and over 19 lakhs for cervical cancer. Oral cancer screening has covered more than 69 lakh people.
· Maternal and Child Health: More than 62.60 lakh antenatal check-ups conducted, while more than 1.43 crore children received life-saving vaccines.
· Anaemia & Nutrition: More than 1.51 crore screened for anaemia. Nutrition counselling sessions reached more than 1.16 crore people.
· TB & Sickle Cell Screening: Over 85 lakh citizens screened for TB and 10.23 lakh for Sickle Cell Disease. 10.69 lakh Ni-kshay Mitras registered.
· Blood Donation & PM-JAY: More than 4.30 lakh blood donors registered, alongside more than 10.69 lakhs Ayushman/PM-JAY cards issued.
In addition to the extensive network of NHM health camps, AIIMS, other Institutes of National Importance (INIs), tertiary care hospitals, Ayushman Arogya Mandirs, medical colleges, and private institutions have also been at the forefront of this national drive. These facilities have hosted thousands of specialty camps, providing advanced screening, diagnostics, counselling and treatment services to beneficiaries, thereby complementing the efforts of state governments and community-level health workers.
The Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan marks the largest ever health outreach for women and children in India. The initiative, jointly led by the Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW) and the Ministry of Women & Child Development (MoWCD), involved organising lakhs of health camps from 17th September to 2nd October at Ayushman Arogya Mandirs, Community Health Centres (CHCs), District Hospitals and other government health facilities across the country to provide women-centric preventive, promotive, and curative health services at the community level.
The Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan strengthened screening, early detection, and treatment linkages for non-communicable diseases, anaemia, tuberculosis, and sickle cell disease, while also promoting maternal, child, and adolescent health through antenatal care, immunisation, nutrition, menstrual hygiene, lifestyle and mental health awareness activities. At the same time, the campaign mobilised communities towards healthy lifestyle practices with a special emphasis on obesity prevention, improved nutrition, and voluntary blood donation.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
"ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର" ଅଭିଯାନ ସମାପ୍ତ: ୧୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର, ୧୦ କୋଟି ନାଗରିକ ଏକତ୍ରିତ, ୬.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଲାଭାନ୍ବିତ
03 OCT 2025 7:55PM by PIB Bhubaneswar
"ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର" ଅଭିଯାନରେ ୧.୭୮ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ୧.୭୨ କୋଟିଙ୍କୁ ମଧୁମେହ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା
୩୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ତନ କର୍କଟ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ; ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କର୍କଟ ପାଇଁ ଏବଂ ୯୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମୁଖ କର୍କଟ ସ୍କ୍ରିନିଂକୁ କଭର କରାଯାଇଛି
୬୨.୬୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସବ ପୂର୍ବ ଯତ୍ନ; ୧.୪୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟୀକା ପ୍ରଦାନ
ରକ୍ତହୀନତା ପାଇଁ ୧.୫୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ସ୍କ୍ରିନିଂ
୮୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଯକ୍ଷ୍ମା ଏବଂ ୧୦.୨୩ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କର ସିକ୍ଲ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ
୨.୬୮ ଲକ୍ଷ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ପଞ୍ଜୀକୃତ
୪.୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରକ୍ତଦାତା ପଞ୍ଜୀକୃତ
୧୦.୬୯ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ/ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ
୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ରୁ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା “ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର” ଅଭିଯାନ ସାରା ଭାରତରେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା, ଶିଶୁ ଏବଂ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୧୮ ଲକ୍ଷ (୧୮,୦୮ ,୦୭୧) ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର (ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ସ୍ପେଶାଲିଟି ଶିବିର ଉଭୟକୁ ନେଇ) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ନାଗରିକ (୯,୮୫,୬୩,୬୧୯) ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ୬.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ।
ଅଭିଯାନର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
- ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ସ୍କ୍ରିନିଂ: ୧.୭୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ୧.୭୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମଧୁମେହ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଛନ୍ତି।
- କର୍କଟ ସ୍କ୍ରିନିଂ: ୩୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ତନ କର୍କଟ ଏବଂ ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଛନ୍ତି। ମୁଖ କର୍କଟ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ୬୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି ।
- ମାତୃ ଏବଂ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ: ୬୨.୬୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସବ ପୂର୍ବ ଯତ୍ନ କରାଯାଇଛି, ୧.୪୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟୀକା ପାଇଛନ୍ତି।
- ରକ୍ତହୀନତା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା: ୧.୫୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରକ୍ତଚାପ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି। ପୁଷ୍ଟି ପରାମର୍ଶ ଅଧିବେଶନ ୧.୧୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ଟିବି ଏବଂ ସିକ୍ଲ ସେଲ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ: ୮୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ଯକ୍ଷ୍ମା ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଥିବା ବେଳେ ୧୦.୨୩ ଲକ୍ଷ ସିକ୍ଲ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିଛନ୍ତି। ୧୦.୬୯ ଲକ୍ଷ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
- ରକ୍ତଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜୟ ଆବାସ: ୪.୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ରକ୍ତଦାତା ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ୧୦.୬୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ/ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଜୟ ଆବାସ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିରର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାର ସହିତ, ଏଆଇଆଇଏମଏସ , ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (INIs), ତୃତୀୟସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ହସ୍ପିଟାଲ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଘରୋଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନର ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହ ହଜାର ହଜାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା , ଯାହା ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ନିଦାନ, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପୂରଣ କରିଛି।
ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଭାରତରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (MoHFW) ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (MoWCD) ର ମିଳିତ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ରୁ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର, ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (CHC), ଜିଲ୍ଲା ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାମୁଦାୟିକ ସ୍ତରରେ ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରତିରୋଧକ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାମୂଳକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ରକ୍ତହୀନତା, ଯକ୍ଷ୍ମା ଏବଂ ସିକ୍ଲ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା । ଏଥି ସହିତ ପ୍ରସବ ପୂର୍ବ ଯତ୍ନ, ଟୀକାକରଣ, ପୁଷ୍ଟିସାର, ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ମାତୃ, ଶିଶୁ ଏବଂ କିଶୋରୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା। ଏହି ଅଭିଯାନଟି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ମେଦବହୁଳତା ନିବାରଣ, ଉନ୍ନତ ପୁଷ୍ଟିସାର ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ରକ୍ତଦାନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା।