Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, participates in the Bastar Dussehra festival in Jagdalpur, Chhattisgarh
The 75-day-long Bastar Dussehra festival is not only significant for the tribal community, Chhattisgarh, or India but is also the largest cultural festival in the world
For years, some people spread the misconception that Naxalism is a fight for development, but the root cause of Bastar's deprivation from development is Naxalism itself
On behalf of Prime Minister Modi, I want to assure you that after March 31, 2026, Naxalites will no longer be able to hinder Bastar's development or the rights of its people
I urge the people of Bastar to convince the misled youth to lay down their arms, join the mainstream, and become partners in Bastar's development
The Central and Chhattisgarh governments are fully committed to the development of Bastar and all Naxal-affected areas
If anyone attempts to disrupt Bastar's peace with weapons, our armed forces and police will together give a fitting response
Bastar Dussehra, Bastar Olympics, its cuisine, attire, art, and musical instruments have become a center of attraction not only in Bastar but across the world
Since 1874, the active participation, judicial system, efforts to preserve tribal culture, and the historical tradition of public dialogue in the Muria Darbar represent a global heritage
Bastar Dussehra and Muria Darbar work to unite tribal communities and bind the entire Bastar region together
The Rath Yatra of Maa Danteshwari, which began in the 14th century, initiated a cultural awakening across the entire Bastar region
If 140 crore people embrace the pledge of Swadeshi, no one can stop India from becoming the world's leading economic power
04 OCT 2025 6:28PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, participated in the Bastar Dussehra festival being organized in Jagdalpur, Chhattisgarh today. Prior to his address, Shri Shah visited and offered prayers at the renowned Danteshwari Temple. The Bastar Dussehra Festival was attended by several dignitaries, including Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai and Deputy Chief Minister Dr. Vijay Sharma.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the 75-day-long Bastar Dussehra, the largest and most unique festival in the world, is not only a cultural event for the tribal community, Bastar, Chhattisgarh, or India but also for the entire world. Shri Shah mentioned that during his prayers at the Danteshwari Temple, he sought blessings for the security forces to gain the strength to make the Bastar region free from Naxalite violence by March 31, 2026. He debunked the misconception propagated by some in Delhi that Naxalism arose from a struggle for development, asserting that Naxalism itself is the primary reason for Bastar’s deprivation from progress. He highlighted that while every village in the country now has access to electricity, drinking water, roads, toilets, health insurance up to ₹5 lakh, and free grain distribution, with rice procurement at ₹3,100 per quintal, Bastar has lagged behind in this race for progress.
The Home Minister assured, on behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi, that after March 31, 2026, Naxalites will no longer be able to hinder Bastar's development or the rights of its people. Shri Shah said that the youth from Bastar who have misled into Naxalism belong to local villages. He appealed to the people of Bastar to convince these misguided youth to lay down their arms and join the mainstream to contribute to the region’s development.
Union Home Minister praised the Chhattisgarh government for formulating the country’s most effective surrender policy, noting that over 500 individuals have surrendered in the past month alone. He urged Naxalites to surrender and announced that every village which will be completely free of Naxalism would receive ₹1 crore from the Chhattisgarh government for development. Shri Shah emphasized that Naxalism has brought no benefits and has significantly reduced as a menace.
Shri Shah stated that both the Central and Chhattisgarh governments are fully committed to the development of Bastar and other Naxal-affected areas, with attractive policies in place. Over the past 10 years, Prime Minister Modi has provided approximately ₹4.40 lakh crore for Chhattisgarh’s development. The state is progressing at an unprecedented pace, with industries being established, educational institutions being built, healthcare facilities expanding, and small-scale industries being promoted.
Union Home Minister reiterated the appeal for Naxalites to surrender under the attractive surrender policy. However, he also warned that any attempt to disturb Bastar’s peace through violence would be met with a strong response from the armed forces, CRPF, and Chhattisgarh Police. He firmly stated that March 31, 2026, is the set date by which Naxalism will be completely eradicated from the country.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that this year, tribals from across the country will participate in the Bastar Olympics. He stated that Bastar’s Pandum festival, cuisine, attire, art, and musical instruments have become a center of attraction not only in Bastar but worldwide. He emphasized that Prime Minister Shri Narendra Modi’s resolve is to preserve our culture, language, food, clothing, and musical instruments for centuries, not just for India but for the entire world. The Chhattisgarh government and the Government of India are fully committed to fulfilling this resolve.
Shri Amit Shah highlighted that the Muria Darbar, with its active participation, judicial system, preservation of tribal culture, and tradition of public dialogue since 1874, is no less than a global heritage. He said that the Muria Darbar is a source of inspiration and knowledge for the entire country.
Referring to the Swadeshi Mela organized by the Swadeshi Jagran Manch, Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has long emphasized the importance of Swadeshi (indigenous products). The Swadeshi Jagran Manch has been promoting Swadeshi as a mass movement for many years. Now, PM Modi has called upon every household to pledge to use only Indian-made products. He urged every trader to ensure that their shops or shopping malls do not stock foreign goods. Shri Shah stated that if India’s 140 crore population embraces the Swadeshi pledge, no one can stop India from becoming the world’s top economic power.
Union Home Minister added that Prime Minister Modi has recently provided significant relief to mothers and sisters across the country, including Chhattisgarh, by granting substantial GST exemptions on 395 items. Almost all food and beverage items have been made tax-free, and daily-use items are taxed at only five percent. He said that such extensive tax reductions have never been seen before in the country. By adopting Swadeshi values, the nation’s economy will gain unprecedented momentum. Shri Shah mentioned that over 300 Swadeshi companies are participating in the Bastar Dussehra Festival. He added that the Swadeshi Walkathon has become an effective medium to give a new identity to the Swadeshi spirit, and Swadeshi fairs organized nationwide are further accelerating this movement.
Shri Amit Shah said that the 75-day Bastar Dussehra is a matter of pride, identity, and honor for all. He said that the chariot procession, which began in the 14th century, sparked cultural awakening in the region. Shri Shah mentioned that Bastar Dussehra and Muria Darbar work to unite tribal communities and bind the entire Bastar region together.
Union Home Minister said that the Modi government has launched several schemes to honor tribals. For the first time, Prime Minister Modi elevated a daughter of the tribal community, Smt. Draupadi Murmu, to the highest office of the country as President, a matter of great pride. He said that when Her Excellency Draupadi Murmu meets world leaders, it fills not only the tribal community but all Indians with pride. The elevation of a daughter from a poor family in Odisha to the highest democratic office is a matter of pride for all. Shri Shah added that PM Modi decided to celebrate the 150th birth anniversary of Lord Birsa Munda as Tribal Pride Year, establishing his birth anniversary as Tribal Pride Day. Prime Minister Modi has also approved over 15,000 PM Awas houses for those who surrendered after leaving Naxalism and for the families of those killed in Naxal violence in the seven districts of Bastar division.
Shri Amit Shah mentioned that Shri Pundi Ram Mandavi and Shri Hemchand Manjhi from Narayanpur district, and Shri Ajay Kumar Mandavi from Kanker, have been honored with Padma Awards. On the occasion of the Bastar Dussehra Festival, the 20th installment of the ‘Mahtari Vandan Yojana’ was distributed, providing ₹607 crore to 70 lakh mothers in Chhattisgarh. The Chief Minister Rural Bus Scheme was also launched, covering Bastar and Surguja divisions and including 250 villages.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে চত্তীশগড়ৰ জগদলপুৰত বাষ্টাৰ দশেৰা উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰে
৭৫ দিনীয়া বাষ্টাৰ দশেৰা উৎসৱ কেৱল জনজাতীয় সমাজ, ছত্তীশগড়, বা ভাৰতৰ বাবেই তাৎপৰ্যপূৰ্ণ নহয়, বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সাংস্কৃতিক উৎসৱ
বছৰ বছৰ ধৰি একাংশ লোকে নক্সালবাদ উন্নয়নৰ বাবে যুঁজ বুলি ভ্ৰান্ত ধাৰণা বিয়পাই আহিছে যদিও বাষ্টাৰৰ উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাৰ মূল কাৰণ পিছে নক্সালবাদেই
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ হৈ মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰিছো যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পিছত নক্সালবাদীয়ে আৰু বাষ্টাৰৰ বিকাশ বা জনসাধাৰণৰ অধিকাৰত বাধা দিব নোৱাৰিব
বিপথে পৰিচালিত যুৱক-যুৱতীসকলক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি মূলসুঁতিত যোগদান কৰিবলৈ, বাষ্টাৰৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ বাষ্টাৰৰ ৰাইজক আহ্বান জনাইছো
কেন্দ্ৰ আৰু ছত্তীশগড় চৰকাৰ বাষ্টাৰ আৰু নক্সাল প্ৰভাৱান্বিত সকলো অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধ
কোনোবাই যদি অস্ত্ৰৰে বাষ্টাৰৰ শান্তি বিঘ্নিত কৰাৰ চেষ্টা কৰে তেন্তে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু আৰক্ষীয়ে উপযুক্ত সঁহাৰি দিব
বাষ্টাৰ দশেৰা, বাষ্টাৰ অলিম্পিক, ইয়াৰ খাদ্য, সাজ-পোছাক, শিল্প, বাদ্যযন্ত্ৰ কেৱল বাষ্টাৰতে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে
১৮৭৪ চনৰ পৰা মুৰিয়া দৰবাৰত সক্ৰিয় অংশগ্ৰ
04 OCT 2025 6:28PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ছত্তীশগড়ৰ জগদলপুৰত আয়োজিত বাষ্টাৰ দশেৰা উৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰে। ভাষণ প্ৰদানৰ পূৰ্বে শ্ৰী শ্বাহে প্ৰখ্যাত দন্তেশ্বৰী মন্দিৰত উপস্থিত হৈ প্ৰাৰ্থনা কৰে। বাষ্টাৰ দশেৰা মহোৎসৱত ছত্তীশগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ড° বিজয় শৰ্মাকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু অনন্য উৎসৱ ৭৫ দিনীয়া বাষ্টাৰ দশেৰা কেৱল জনজাতীয় সমাজ, বাস্তৰ, ছত্তীশগড়, বা ভাৰতৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবেও এক সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে দন্তেশ্বৰী মন্দিৰত প্ৰাৰ্থনাৰ সময়ত তেওঁ ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত বাষ্টাৰ অঞ্চলটোক নক্সালৰ হিংসাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ শক্তি আহৰণৰ বাবে নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে আশীৰ্বাদ বিচাৰিছে।নক্সালবাদ উন্নয়নৰ সংগ্ৰামৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা বুলি বহুতে দিল্লীত প্ৰচাৰ কৰা ভুল ধাৰণাক তেওঁ নুই কৰি কয় যে বাষ্টাৰৰ প্ৰগতিৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাৰ নক্সালবাদ নিজেই প্ৰধান কাৰণ । তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে এতিয়া বিদ্যুৎ, খোৱাপানী, পথ, শৌচাগাৰ, ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত স্বাস্থ্য বীমা আৰু বিনামূলীয়া শস্য বিতৰণৰ সুবিধা আছে যদিও প্ৰতি কুইণ্টলত চাউলৰ ক্ৰয় মূল্য ৩,১০০ টকাৰে প্ৰগতিৰ দৌৰত বাষ্টাৰ পিছ পৰি আছে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ হৈ আশ্বাস দিয়ে যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চৰ পিছত নক্সালবাদীয়ে আৰু বাষ্টাৰৰ উন্নয়ন বা ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ অধিকাৰত বাধা দিব নোৱাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বাষ্টাৰৰ স্থানীয় যুৱকসকলে নক্সালবাদৰ দ্বাৰা বিপথে পৰিচালিত হৈছে । এই বিপথে পৰিচালিত যুৱক-যুৱতীসকলক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি মূলসুঁতিৰ সৈতে যোগ দি অঞ্চলটোৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাবলৈ তেওঁ বাষ্টাৰবাসীক আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ আত্মসমৰ্পণ নীতি প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে ছত্তীশগড় চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰি উল্লেখ কৰে যে কেৱল বিগত এমাহত ৫০০ৰো অধিক লোকে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে। তেওঁ নক্সালবাদীক আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই ঘোষণা কৰে যে যিখন গাঁও সম্পূৰ্ণৰূপে নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হ’ব, সেইখন গাঁৱে উন্নয়নৰ বাবে ছত্তীশগড় চৰকাৰৰ পৰা ১ কোটি টকা লাভ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নক্সালবাদে কোনো লাভ কঢ়িয়াই অনা নাই আৰু বিপদহে কঢ়িয়াই আনিছে।3.JPG
শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ছত্তীশগড় দুয়োখন চৰকাৰেই ফলপ্ৰসূ নীতি গ্ৰহণ কৰি বাষ্টাৰ আৰু অন্যান্য নক্সাল প্ৰভাৱান্বিত অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ । বিগত ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ছত্তীশগড়ৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ৪.৪০ লাখ কোটি টকা আগবঢ়াইছে। ৰাজ্যখন অভূতপূৰ্ব গতিৰে আগবাঢ়িছে, উদ্যোগ স্থাপন, শিক্ষানুষ্ঠান নিৰ্মাণ, স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ প্ৰসাৰ ঘটিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আকৰ্ষণীয় আত্মসমৰ্পণ নীতিৰ অধীনত নক্সালবাদীক আত্মসমৰ্পণৰ বাবে পুনৰ আহ্বান জনায়। অৱশ্যে তেওঁ লগতে সকীয়াই দিয়ে যে হিংসাৰ জৰিয়তে বাষ্টাৰৰ শান্তি বিঘ্নিত কৰাৰ যিকোনো প্ৰচেষ্টা সশস্ত্ৰ বাহিনী, চি আৰ পি এফ আৰু ছত্তীশগড় আৰক্ষীৰ কঠোৰ সঁহাৰিৰ সন্মুখীন হ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০২৬ চনৰ ৩১ মাৰ্চ তাৰিখে দেশৰ পৰা নক্সালবাদ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল হ’ব বুলি তাৰিখ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এইবাৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা জনজাতীয় লোকে বাষ্টাৰ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ কয় যে বাষ্টাৰৰ পাণ্ডুম উৎসৱ, খাদ্য, সাজ-পোছাক, শিল্প, বাদ্যযন্ত্ৰ কেৱল বাষ্টাৰতে নহয় বিশ্বজুৰি আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সংকল্প হৈছে কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে যুগ যুগ ধৰি আমাৰ সংস্কৃতি, ভাষা, খাদ্য, বস্ত্ৰ, বাদ্যযন্ত্ৰ আদি সংৰক্ষণ কৰা। এই সংকল্প পূৰণৰ বাবে ছত্তীশগড় চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰ সম্পূৰ্ণৰূপে দায়বদ্ধ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে আলোকপাত কৰে যে ১৮৭৪ চনৰ পৰা সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ, ন্যায়িক ব্যৱস্থা, জনজাতীয় সংস্কৃতিৰ সংৰক্ষণ, আৰু ৰাজহুৱা আলোচনাৰ পৰম্পৰাৰে গঠিত মুৰিয়া দৰবাৰ বিশ্ব ঐতিহ্যতকৈ কম নহয়। তেওঁ কয় যে মুৰিয়া দৰবাৰ সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণা আৰু জ্ঞানৰ উৎস।
স্বদেশী জাগৰণ মঞ্চৰ উদ্যোগত আয়োজিত স্বদেশী মেলাৰ কথা উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি স্বদেশী (থলুৱা সামগ্ৰী)ৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি আহিছে। স্বদেশী জাগৰণ মঞ্চই বহু বছৰ ধৰি স্বদেশীক গণ আন্দোলন হিচাপে প্ৰচাৰ কৰি আহিছে। এতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰতি ঘৰে ঘৰে কেৱল ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ আহ্বান জনাইছে। তেওঁ প্ৰতিজন ব্যৱসায়ীক তেওঁলোকৰ দোকান বা শ্বপিং মলত যাতে বিদেশী সামগ্ৰী মজুত ৰখা নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনসংখ্যাই যদি স্বদেশীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আঁকোৱালি লয় তেন্তে ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাৰ পৰা কোনেও বাধা দিব নোৱাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ছত্তীশগড়কে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলক ৩৯৫টা বস্তুৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট পৰিমাণৰ জি এছ টি ৰেহাই প্ৰদান কৰি যথেষ্ট সকাহ দিছে। প্ৰায় সকলো খাদ্য আৰু পানীয় সামগ্ৰী কৰমুক্ত কৰা হৈছে আৰু দৈনন্দিন ব্যৱহাৰৰ সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত মাত্ৰ পাঁচ শতাংশ কৰ আৰোপ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইমান ব্যাপক কৰ হ্ৰাস দেশত আগতে কেতিয়াও দেখা পোৱা যোৱা নাছিল। স্বদেশী মূল্যবোধ গ্ৰহণ কৰিলে দেশৰ অৰ্থনীতিয়ে অভূতপূৰ্ব গতি লাভ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে ৩০০ৰো অধিক স্বদেশী কোম্পানীয়ে বাষ্টাৰ দশেৰা মহোৎসৱত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বদেশী ৱাকথন স্বদেশী মনোভাৱক এক নতুন পৰিচয় দিয়াৰ এক ফলপ্ৰসূ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে আৰু দেশজুৰি আয়োজন কৰা স্বদেশী মেলাসমূহে এই আন্দোলনক আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৭৫ দিনীয়া বাষ্টাৰ দশেৰা সকলোৰে বাবে গৌৰৱ, পৰিচয়, আৰু সন্মানৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে চতুৰ্দশ শতিকাৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই ৰথ শোভাযাত্ৰাৰ ফলত অঞ্চলটোত সাংস্কৃতিক জাগৰণৰ সূচনা হয়। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে বাষ্টাৰ দশেৰা আৰু মুৰিয়া দৰবাৰে জনজাতীয় জনগোষ্ঠীসমূহক একত্ৰিত কৰি সমগ্ৰ বাষ্টাৰ অঞ্চলক একত্ৰিত কৰাৰ কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে আদিবাসীক সন্মান জনোৱাৰ বাবে কেইবাখনো আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ এগৰাকী কন্যা শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে দেশৰ সৰ্বোচ্চ পদবীত অধিষ্ঠিত কৰিছে, এয়া অতি গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ কয় যে মহামহিম দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে যেতিয়া বিশ্ব নেতাসকলক সাক্ষাৎ কৰে তেতিয়া ই কেৱল জনজাতীয় সমাজেই নহয়, সকলো ভাৰতীয়ৰে মন গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। ওড়িশাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ এগৰাকী কন্যাক সৰ্বোচ্চ গণতান্ত্ৰিক পদবীলৈ উন্নীত কৰাটো সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীক জনজাতি গৌৰৱ বছৰ হিচাপে পালন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নক্সালবাদ এৰি আত্মসমৰ্পণ কৰাসকলৰ বাবে আৰু বাষ্টাৰ সংমণ্ডলৰ সাতখন জিলাত নক্সালৰ হিংসাত নিহত হোৱাসকলৰ পৰিয়ালৰ বাবেও ১৫ হাজাৰৰো অধিক পি এম আবাসৰ ঘৰত অনুমোদন জনাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে নাৰায়ণপুৰ জিলাৰ পৰা শ্ৰী পুণ্ডী ৰাম মাণ্ডৱী আৰু শ্ৰী হেমচান্দ মাঞ্জী আৰু কংকাৰৰ পৰা শ্ৰী অজয় ​​কুমাৰ মাণ্ডৱীক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। বাষ্টাৰ দশেৰা মহোৎসৱ উপলক্ষে ছত্তীশগড়ৰ ৭০ লাখ মাতৃক ৬০৭ কোটি টকা প্ৰদান কৰি ‘মহতাৰী বন্দন যোজনা’ৰ ২০ সংখ্যক কিস্তি বিতৰণ কৰা হয়। বাষ্টাৰ আৰু সুৰগুজা সংমণ্ডলৰ ২৫০খন গাঁৱক সামৰি মুখ্যমন্ত্ৰী গ্ৰাম্য বাছ আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হয়।