Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the expanded capacity of the Dr. Vitthalrao Vikhe Patil Cooperative Sugar Factory and unveils the statues of Padma Shri Dr. Vitthalrao Vikhe Patil and Padma Bhushan Balasaheb Vikhe Patil in Ahilyanagar, Maharashtra
Only the followers of Chhatrapati Shivaji Maharaj could have the courage to rename Aurangabad as Sambhajinagar and Ahmednagar as Ahilyanagar — the followers of Aurangzeb do not have such courage
Modi government is ensuring farmers’ welfare by financially strengthening cooperative sugar mills
Padma Shri Patil established the first cooperative sugar mill, which led to the farmers’ prosperity not only in Maharashtra but across several other states
Padma Shri Dr. Vitthalrao Vikhe Patil was pioneer to ensure the profits from sugar mills shall go directly to the farmers instead of middlemen
Dr. Balasaheb Vikhe Patil empowered the cooperative movement and pioneered the tradition of harnessing the profits from cooperative for education, health, and rural development
Cooperative sugar mills should become multi-dimensional and expand production of multi-feed ethanol, frozen vegetables, fruit pulp, etc., even during the non-crushing season
In the financial year 2025–26, the Modi government provided ₹3,132 crore to Maharashtra, the state government provided ₹2,215 crore, along with ₹10,000 in cash and 35 kg of food grains, benefiting over 31 lakh farmers
05 OCT 2025 6:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the expanded facility of the Pravara Sugar Factory in Ahilyanagar, Maharashtra, and unveiled the statues of Padma Shri Dr. Vithalrao Vikhe Patil and Padma Bhushan Balasaheb Vikhe Patil. On this occasion, several dignitaries were present, including Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol. Prior to this, the Union Home Minister and Minister of Cooperation visited Shirdi Sai Dham, offered prayers to Sai Baba, and prayed for the happiness and prosperity of all citizens of the country.
Addressing the program organized in Ahilyanagar, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that only the followers of Chhatrapati Shivaji Maharaj could have the courage to rename Aurangabad as Sambhajinagar and Ahmednagar as Ahilyanagar — the followers of Aurangzeb do not have such courage. He saidthat this time, more than 60 lakh hectares of farmland and crops in Maharashtra have been destroyed due to heavy rains. He said that under the Centre’s share for the financial year 2025–26, ₹3,132 crore has been allocated to Maharashtra, out of which ₹1,631 crore was released by the Modi government in April itself.Shri Shah said that the trio of Shri Devendra Fadnavis, Shri Eknath Shinde, and Shri Ajit Pawar in the Maharashtra government has also taken several initiatives to help farmers. He stated that the Maharashtra government announced a relief package of ₹2,215 crore, benefiting over 31 lakh farmers.
He added that the state government also initiated a scheme to provide ₹10,000 in cash and 35 kg of food grains to affected farmers. Moreover, recovery of short-term agricultural loans was suspended, and exemptions were granted in land revenue and school examinations.
On behalf of Prime Minister Modi,Union Home Minister assures thatthere won’t be fraction’s delay from Prime Minister Modiin helping the farmers fromstate, the moment Maharashtra government sends a detailed report.He emphasized that all this has been possible because the people of Maharashtra have chosen a government that truly cares about farmers.
Shri Amit Shah said that today, the life-size statues of Padma Shri Dr. VithalraoVikhe Patil and Padma Bhushan BalasahebVikhe Patil have been unveiled. He said that Padma Shri Vikhe Patil dedicated his entire life to the welfare of farmers in this region and across Maharashtra. Dr. VithalraoVikhe Patil, he added, was one of the pioneers of India’s cooperative movement. In the history of Maharashtra’s cooperative sector, the trio of Padma Shri Dr. VithalraoVikhe Patil, Dhananjayrao Gadgil, and Vaikunthbhai Mehta laid the foundation of the cooperative movement in the state.
Shri Shah said that Padma Shri Vikhe Patil established what was in itself the world’s first cooperative sugar mill and this initiative ledto prosperity of farmers not only from Maharashtra but also in Gujarat, Karnataka, Uttar Pradesh, and several other states. He added that it was Padma Shri Dr. VithalraoVikhe Patil who pioneered the system through which the profits of sugar mills went into farmers’ bank accounts instead of traders’ pockets.
Union Minister of Cooperation said that Dr. BalasahebVikhe Patil, the son of Padma Shri Dr. VithalraoVikhe Patil, not only strengthened the cooperative movement but also pioneered a new tradition of using cooperative profits for education, health, and rural progress through the Cooperative Institute. He noted that in his life spanning over eight decades, Dr. BalasahebVikhe Patil was elected to Parliament seven times and also served in Atal Bihari Vajpayee’s government.
Shri Shah said that thanks to his initiative, the Reserve Bank of India provided a revival package to Madhavpura Mercantile Cooperative Bank, which helped save 225 cooperative banks in Gujarat. He added that both these eminent personalities made immense contributions to the fields of cooperation, rural development, and farmers’ welfare.
Shri Amit Shah said that today, the Dr. VithalraoVikhe Patil Cooperative Sugar Mill has also been renovated. He noted that when the mill was established in 1950–51, its processing capacity was 500 tonnes of sugarcane per day, which has now increased to 7200 tonnes per day. In the coming years, its processing capacity will rise from 7200 tonnes to 15000 tonnes of sugarcane per day.He said that when Prime Minister Modi established the Ministry of Cooperation, the National Cooperative Development Corporation (NCDC) introduced a scheme to strengthen cooperative sugar mills. Under this scheme, financial support was provided to well-performing units, among which the Dr. VithalraoVikhe Patil Cooperative Sugar Mill is now being expanded.
Shri Shah mentioned that the alcohol distillation plant of this sugar mill has increased its capacity from 15 kilolitres per day to 92 kilolitres per day (KLPD), and approval has been granted to further expand it to 240 kilolitres per day. Similarly, the ethanol plant’s capacity has grown from 20 kilolitres per day (KLPD), to 150 kilolitres per day (KLPD),, the biogas plant’s capacity has increased from 12,000 cubic meters per day to 30,000 cubic meters per day, and the cogeneration plant’s capacity has risen from 30 megawatts to 68 megawatts.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Modi, the number of sugar mills in the country has increased by 67, and sugar production has risen by 1 million metric tonnes. He added that the number of distilleries has doubled, ethanol production capacity has increased fivefold, and its supply has grown tenfold. Furthermore, ethanol blending in petrol has now reached 20 percent. He said that this clearly shows cooperative sugar mills have been immensely benefited since Shri Narendra Modi took-over as Prime Minister. He further stated that one of the major decisions of the Modi government was waiving over ₹10,000 crore of income tax dues for farmers.He said that Modi Ji gave the cooperative sector the same status as corporations in case of tax settlements.
Shri Shah said that for the first time, the Modi government enacted a Settlement Act to regularize cooperatives — and that too with retrospective effect. Union Minister of Cooperation added that this initiative will now relieve cooperative sugar mills from an annual financial burden of ₹4,400 crore.
Shri Amit Shah, addressing cooperative sugar mills, appealed to convert their ethanol plants into multi-feed ethanol units and to set up systems to produce ethanol from vegetable waste, maize, and rice. He said that the necessary financial assistance for this will be provided by the National Cooperative Development Corporation (NCDC). He added that all cooperatives have been given priority in ethanol procurement. Similarly, the Modi government has provided ₹10,000 crore under NCDC’s loan scheme and reduced GST on molasses from 28 percent to 5 percent.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that recently, Prime Minister Modi reduced GST on 395 items, including making GST zero on almost all food products, which has benefited the people of the country, especially mothers and sisters. He stated that Prime Minister Modi has appealed to all citizens to take a pledge this Diwali that no foreign-made products will enter our homes. Shri Shah said that if all 140 crore Indians take this pledge to use only products made in India, then India will reach the top position in the world even before 2047. He added that people from all over the world will have to come to India for production, because India itself has a market of 140 crore consumers.
Shri Amit Shah said that cooperative sugar mills should continue producing multi-feed ethanol even during the non-crushing season and should also expand into producing frozen vegetables, fruits, juices, fruit pulp, and similar products. He added that by entering into agreements with NAFED and NCCF, cooperative sugar mills need to become multi-dimensional.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅହିଲ୍ୟାନଗର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
05 OCT 2025 6:36PM by PIB Bhubaneshwar
ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ଏବଂ ପଦ୍ମ ଭୂଷଣ ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ
କେବଳ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନେ ଔରଙ୍ଗାବାଦର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ସମ୍ଭାଜୀନଗର ଏବଂ ଅହମ୍ମଦନଗରର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଅହିଲ୍ୟାନଗର କରିବାର ସାହସ କରିପାରିଥିଲେ
ମୋଦୀ ସରକାର ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରି କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି
ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ପାଟିଲ୍ ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଘଟାଇଥିଲା
ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ଅଗ୍ରଣୀ ଥିଲେ
ଡକ୍ଟର ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମବାୟରୁ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପରମ୍ପରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ
ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ବହୁମୁଖୀ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ବହୁ-ଫିଡ୍ ଇଥାନଲ, ଫ୍ରୋଜନ୍ ପନିପରିବା, ଫଳ ରସ ଇତ୍ୟାଦି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉଚିତ
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୋଦୀ ସରକାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୩୧୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନଗଦ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୩୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସହିତ ୨୨୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୩୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥିଲା
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅହିଲ୍ୟାନଗରରେ ପ୍ରବର ଚିନି କାରଖାନାର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସୁବିଧାକୁ ଉଦଘାଟନ କରି, ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡ. ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ଏବଂ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହାପୂର୍ବରୁ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶିରଡି ସାଇ ଧାମ ପରିଦର୍ଶନ କରି, ସାଇ ବାବାଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁଖ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ।
ଅହିଲ୍ୟାନଗରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, କେବଳ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନେ ଔରଙ୍ଗାବାଦର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ସମ୍ଭାଜୀନଗର ଏବଂ ଅହମ୍ମଦନଗରର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଅହିଲ୍ୟାନଗର କରିବାର ସାହସ କରିପାରିଥିଲେ-ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେପରି ସାହସ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥର ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଚାଷଜମି ଏବଂ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ଅଂଶ ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ୩୧୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୧୬୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୋଦୀ ସରକାର ଏପ୍ରିଲରେ ହିଁ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରରେ ଥିବା ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ୨୨୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରିଲିଫ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ୩୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନଗଦ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୩୫ କେଜି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏକ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କୃଷି ଋଣ ଆଦାୟ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଜମି ରାଜସ୍ୱ ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରୀକ୍ଷାରେ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ତରଫରୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ପଠାଇବା ମାତ୍ରେ ରାଜ୍ୟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ତରଫରୁ କିଛି ବିଳମ୍ବ ହେବ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଏପରି ଏକ ସରକାରଙ୍କୁ ବାଛିଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରକୃତରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡ. ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ଏବଂ ପଦ୍ମଭୂଷଣ ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲଙ୍କ ଆଦ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଭିଖେ ପାଟିଲ୍ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଡକ୍ଟର ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ଭାରତର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଗ୍ରଦୂତମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଇତିହାସରେ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ, ଧନଞ୍ଜୟ ରାଓ ଗାଡଗିଲ ଏବଂ ବୈକୁଣ୍ଠଭାଇ ମେହେଟ୍ଟା, ତିନି ଜଣ ରାଜ୍ୟରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଭିଖେ ପାଟିଲ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନୁହେଁ, ବରଂ ଗୁଜରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେତେକ ରାଜ୍ୟର କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଭିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ହିଁ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପକେଟ ପରିବର୍ତ୍ତେ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲଙ୍କ ପୁଅ ଡକ୍ଟର ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲ କେବଳ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମଜବୁତ କରିନଥିଲେ, ବରଂ ସମବାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସମବାୟ ଲାଭ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରାର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଠ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ବ୍ୟାପୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଡକ୍ଟର ବାଲାସାହେବ ଭିଖେ ପାଟିଲ ସାତ ଥର ସଂସଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାରରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ତାଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ମାଧବପୁରା ମର୍ସାଣ୍ଟାଇଲ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଗୁଜରାଟର ୨୨୫ଟି ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦୁଇ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସହଯୋଗ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପାର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଆଜି ଡ. ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାର ମଧ୍ୟ ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି କାରଖାନାର ସ୍ଥାପନା ୧୯୫୦-୫୧ ରେ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୫୦୦ ଟନ୍ ଆଖୁ ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୈନିକ ୭୨୦୦ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୭୨୦୦ ଟନରୁ ୧୫,୦୦୦ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନସିଡିସି) ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରୁ ଡ. ବିଠଲରାଓ ଭିଖେ ପାଟିଲ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାର ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଚିନି କାରଖାନାର ଆଲକହଲ ଡିଷ୍ଟିଲେସନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏହାର କ୍ଷମତାକୁ ଦୈନିକ ୧୫ କିଲୋଲିଟରରୁ ୯୨ କିଲୋଲିଟର (କେଏଲପିଡି) କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୈନିକ ୨୪୦ କିଲୋଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେହିଭଳି, ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟର କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୨୦ କିଲୋଲିଟର୍ (କେ. ଏଲ୍. ପି. ଡି.) ରୁ ୧୫୦ କିଲୋଲିଟର୍ (କେ. ଏଲ୍. ପି. ଡି.) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟର କ୍ଷମତା ଦୈନିକ ୧୨,୦୦୦ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟରରୁ ୩୦,୦୦୦ କ୍ୟୁବିକ୍ ମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବଂ କୋଜେନରେସନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର କ୍ଷମତା ୩୦ ମେଗାୱାଟରୁ ୬୮ ମେଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶରେ ଚିନି କାରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ୬୭ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ୧ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଷ୍ଟିଲେରୀ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଯୋଗାଣ ଦଶ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଏବେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରଠାରୁ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆୟକର ଦେୟ ଛାଡ଼ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଟିକସ ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଗମ ଭଳି ସମାନ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ସମବାୟ ସମିତିକୁ ନିୟମିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମାଧାନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି-ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ପ୍ରଭାବ ସହିତ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏବେ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ବାର୍ଷିକ ୪୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବ।
ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ ସେମାନଙ୍କ ଇଥାନଲ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁ-ଫିଡ୍ ଇଥାନଲ ୟୁନିଟରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ପନିପରିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ମକା ଏବଂ ଧାନରୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନ. ସି. ଡି. ସି.) ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଇଥାନଲ କ୍ରୟରେ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେହିଭଳି, ମୋଦୀ ସରକାର ଏନ. ସି. ଡି. ସି. ର ଋଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋଲାସେସ୍‍ ଉପରେ ଜିଏସଟିକୁ ୨୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୯୫ ଟି ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଜିଏସଟି ଶୂନ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏହି ଦୀପାବଳିରେ ଶପଥ ନେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ଆମ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ କେବଳ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଶପଥ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ୨୦୪୭ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କାରଣ ଭାରତରେ ୧୪୦ କୋଟି ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ବଜାର ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ଆଖୁ ପେଡା ହେଉନଥିବା ଋତୁରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ-ଫିଡ୍ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଜାରି ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଫ୍ରୋଜେନ୍‍ ପନିପରିବା, ଫଳ, ଜୁସ୍, ଫଳର ରସ ଏବଂ ଅନୁରୂପ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନ. ସି. ସି. ଏଫ୍. ସହିତ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ସମବାୟ ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ବହୁମୁଖୀ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।