Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Ministers Shri Shivraj Singh Chouhan and Shri Bhupender Yadav hold joint meeting in New Delhi on stubble management
Agriculture Ministers of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Delhi’s Environment Minister join virtually
Union Agriculture Minister stresses on the need to raise farmer awareness along with financial assistance
“Panchayats and local representatives must participate in awareness drives” – Shri Chouhan
“Effective monitoring essential to curb stubble burning incidents” – Shri Shivraj Singh Chouhan
Shri Chouhan urges all agriculture ministers to promote direct sowing in their respective states
“Direct seeding, crop diversification and practical planning will yield better results” – Shri Chouhan
“Incidents of stubble burning will certainly reduce through coordinated efforts” – Shri Chouhan
07 OCT 2025 7:16PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, today chaired a crucial meeting on stubble management in New Delhi along with Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav. The meeting, held at Krishi Bhavan, was attended virtually by Punjab Agriculture Minister Shri Gurmeet Singh Khudian, Haryana Agriculture Minister Shri Shyam Singh Rana, Uttar Pradesh Agriculture Minister Shri Surya Pratap Shahi, and Delhi Environment Minister Shri Manjinder Singh Sirsa.
The meeting focused on strategies to curb air pollution caused by stubble burning, promote better utilisation of paddy residue, and enhance awareness, financial support, monitoring, crop management, and diversification among farmers.
At the outset, the Agriculture Ministers of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh briefed the Union Agriculture Minister on the status of stubble management in their respective states and informed that implementation of stubble management schemes is being carried out with full alertness and commitment. They assured that their officers and field departments are actively engaged in the task.
The Haryana Agriculture Minister highlighted that the state is encouraging farmers not to burn stubble by providing financial assistance, which has had a significant positive impact, motivating farmers to adopt alternative stubble management methods.
Appreciating the efforts of the states, Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that while commendable work is being done in this regard, continuous and sustained efforts are necessary to achieve larger goals. He emphasised that public awareness among farmers is crucial and suggested that panchayats, local representatives, and nodal officers should be actively involved at the village level to achieve better outcomes.
Shri Chouhan further discussed issues related to crop management, direct seeding, diversification, effective utilisation of allocated funds, monitoring mechanisms, and the formulation of practical, target-oriented action plans. He said that by adopting concrete, coordinated measures, tangible and positive results will definitely follow.
The Union Minister urged state agriculture ministers to promote direct seeding in their respective regions. Shri Chouhan announced that he will personally begin direct wheat sowing in his own field on October 12, immediately after the paddy harvesting process, to set an example for farmers.
“When farmers see me doing it, they too will be encouraged to adopt direct sowing,” the Union Minister remarked. He also urged farmers to use rotavators, choppers, bio-decomposers, and mulching equipment, and to promote bio-CNG and ethanol plants to utilise crop residues effectively.
Highlighting the importance of proper fund utilisation, Shri Chouhan directed states to ensure that available funds for stubble management are spent efficiently, so that the availability of machinery does not become an issue. He also stressed the need to prioritise crop diversification as part of long-term efforts. The Union Minister proposed linking bio-CNG, pellet, compost units, industries, and thermal plants with stubble collection and disposal systems to ensure scientific management of crop residue.
Overall, the Union Agriculture Minister underlined the need for training, awareness, capacity building, and real-time monitoring. “With coordinated efforts between the Centre and the states, the incidents of stubble burning will certainly reduce further in the coming days,” he said. “Real-time or on-ground monitoring is essential. I am confident that with sustained efforts, we will achieve better outcomes and succeed in protecting the environment and climate.”
Addressing the meeting, Union Environment Minister Shri Bhupender Yadav commended the states for their ongoing efforts in stubble management and emphasised enhanced coordination between the Ministry of Agriculture and state governments over the next 10 days. He stressed the importance of stubble collection and storage to ensure its proper industrial utilisation, highlighting the potential use of stubble in brick kilns and thermal power plants.
The meeting was also attended by Agriculture Secretary Dr. Devesh Chaturvedi, ICAR Director General Dr. M. L. Jat, and other senior officials from both ministries.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନଡା ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ କୃଷି ଏବଂ ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଳିତ ବୈଠକ
07 OCT 2025 7:16PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପସମେତ ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତ, ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବାର ଘଟଣା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ତଦାରଖ ଆବଶ୍ୟକ-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
ସିଧା ଫସଲ ବୁଣିବା, ବିବିଧକରଣ, ବ୍ୟବହାରିକ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ମିଳିବ-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବାର ଘଟଣା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବ-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସିଧା ଫସଲ ବୁଣବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଭାବେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ପଞ୍ଜାବର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୁରମିତ ସିଂ ଖୁଦିଆନ୍, ହରିୟାଣାର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ୟାମ ସିଂ ରାଣା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତାପ ଶାହୀ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ପରିବେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମଞ୍ଜିନ୍ଦର ସିଂ ସିରସା ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବାରୁ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଧାନ ନଡ଼ା ଉନ୍ନତ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ତଦାରଖ, ଫସଲ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବିବିଧତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପ୍ରଥମେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନାର ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ, ଯେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ଯୋଜନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସତର୍କତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ସମଗ୍ର ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ଏହି ବୈଠକରେ ହରିୟାଣା କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟରେ ନଡ଼ା ନ ଜାଳିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ପଦକ୍ଷେପ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟରେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜନ ସଚେତନତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିପାଇଁ ଯଦି ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରରେ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ, ତେବେ ଉନ୍ନତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଏହି ବୈଠକରେ ଫସଲ ପରିଚାଳନା, ସିଧା ବିହନ ବୁଣିବା, ବିବିଧକରଣ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଣ୍ଠିର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପଯୋଗ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ତଦାରଖ ତଥା ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଫଳପ୍ରଦ ସୁଫଳ ମିଳିବ।
ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିହନ ବୁଣିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କ୍ଷେତରେ ସିଧାସଳଖ ବୁଣିବା ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳସ୍ୱରୂପ ନଡାର ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଉପଯୋଗ ହେବ। ଅକ୍ଟୋବର ୧୨ ତାରିଖରେ ମୁଁ ନିଜ କ୍ଷେତରୁ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋ କ୍ଷେତର ଧାନ ଅମଳ କରିବା ପରେ ସିଧା ଗହମ ବୁଣିଦେବି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି କରିବା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ବୁଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ ହେବେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ରୋଟାଭେଟର ହେଲିକପ୍ଟର, ବାୟୋ ଡି-କମ୍ପୋଜର, ମଲଚିଙ୍ଗ ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଜୈବ ସିଏନଜି ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକରଣର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ପାଣ୍ଠି ଯେପରି ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମେସିନ୍ଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ଏକ ସମସ୍ୟା ହେବ ନାହିଁ। ଫସଲ ବିବିଧକରଣ ଏକ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ନଡ଼ା ଆଧାରିତ ବାୟୋ ସି. ଏନ୍. ଜି. ପେଲେଟ ଚାହିଦା ଥିବା କମ୍ପୋଷ୍ଟ ୟୁନିଟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ତାପଜ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନଡ଼ା ଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୁକ୍ତ ନିଷ୍କାସନ କରାଯାଇପାରିବ।
ଶେଷରେ, ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ତାଲିମ ସଚେତନତା ସହିତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ଉପରେ ପୁନର୍ବାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ନଡ଼ା ପୋଡ଼ିବାର ଘଟଣା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆହୁରି ହ୍ରାସ ପାଇବ। ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ମନିଟରିଂ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ମନିଟରିଂ ଜରୁରୀ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଆଗକୁ ଆହୁରି ଭଲ କାମ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହେବୁ।
ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନଡ଼ା ପରିଚାଳନା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ୧୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନଡ଼ା ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଶିଳ୍ପ ୟୁନିଟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଇଟାଭାଟି, ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନଡ଼ାର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କୃଷି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ, ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏମ୍.ଏଲ୍. ଜାଟ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।