Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Mumbai, Maharashtra
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra, Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister, Devendra Fadnavis ji, my colleagues in the Union Cabinet, Ramdas Athawale ji, K.R. Naidu ji and Murlidhar Mohol ji, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Eknath Shinde ji and Ajit Pawar ji, other ministers, Japan’s Ambassador to Bharat, Keiichi Ono ji, other distinguished guests, brothers and sisters!
Vijayadashami has passed, Kojagiri Purnima is over, and now, in ten days, we will celebrate Diwali. I extend my warmest greetings to all of you for these festivals.
Friends,
Today marks the end of a long wait for Mumbai. Mumbai now has its second international airport. This airport will play a major role in establishing this region as one of Asia’s largest connectivity hubs. Today, Mumbai has also got its fully underground metro. This will make travel in Mumbai easier and save people’s time. This underground metro is a living symbol of a developing Bharat. In a busy city like Mumbai, this magnificent metro has been built underground while ensuring the safety of its historic buildings. I congratulate all the workers and engineers involved in its construction.
Friends,
This is a time of countless opportunities for the youth of the country. Just a few days ago, the PM Setu Scheme worth 60,000 crore rupees was launched to connect many ITIs across the country with industry. From today, the Government of Maharashtra has also launched new programs in hundreds of ITIs and technical schools. From now onwards, students will receive training in emerging technologies such as drones, robotics, electric vehicles, solar energy, and green hydrogen through these programs. I convey my best wishes to the youth of Maharashtra.
Friends,
On this significant occasion, I also remember Maharashtra’s proud son and people’s leader, the late D. B. Patil ji. His dedication and service to society and farmers are an inspiration to all of us. His life will continue to motivate those working for the welfare of society.
Friends,
Today, the entire nation is dedicated to realizing the resolve of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). A ‘Viksit Bharat’ means a nation where there is both ‘Gati’ (speed) and ‘Pragati’ (progress), where public welfare is the top priority, and where government schemes make people’s lives easier. If you look back at the journey of the last 11 years, you’ll see that work has been moving forward rapidly with this very spirit across every corner of Bharat. When Vande Bharat semi high-speed trains run on the tracks, when bullet train projects gather pace, when wide highways and expressways connect new cities, when long tunnels are built cutting through mountains, and when majestic sea bridges link two shores of the ocean then we witness both Bharat’s ‘Gati’ and ‘Pragati’. This progress gives new wings to the dreams of Bharat’s youth.
Friends,
Today’s event also continues this very journey. The Navi Mumbai International Airport is a project that truly reflects the vision of a ‘Viksit Bharat’. It is built on the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, and its design resembles a lotus flower, i.e., a vibrant symbol of ‘Sanskriti’ (culture) and ‘Samriddhi’ (prosperity). Through this new airport, farmers of Maharashtra will now be connected to supermarkets in Europe and the Middle East. This means that farmers’ fresh produce like fruits, vegetables, flowers and the catch from fishermen will reach global markets faster. This airport will also reduce export costs for small and medium industries in the surrounding areas, and will attract more investment, and create new enterprises and industries. I extend my heartfelt congratulations to the people of Maharashtra and Mumbai for this airport.
Friends,
When there is a determination to fulfil dreams, and a strong will to ensure that the benefits of rapid development reach every citizen, results naturally follow. Our aviation sector and the industries connected to it are a clear example of this progress. You may recall that in 2014, when the country gave me the opportunity to serve, I had said that my dream was that even a person wearing slippers should be able to afford an air journey. To realize this dream, it was essential to build new airports across the country. Our government began working seriously on this mission. Over the last 11 years, new airports have come up one after another. In 2014, we had only 74 airports. Today, the number of airports in Bharat has surpassed 160.
Friends,
When airports are built in small towns, people there get new options for air travel. And to make flying affordable for them, we launched the UDAN (Ude Desh ka Aam Naagrik) scheme so that people can travel by air at low cost. Because of the UDAN scheme, millions of Indians have taken their first-ever flight and fulfilled their dreams in the past decade.
Friends,
With the construction of new airports and the success of the UDAN scheme, people have gained great convenience and at the same time, Bharat has become the world’s third-largest domestic aviation market. Now, our airlines are continuously expanding. And people around the world are astonished to learn that aircraft manufacturing companies currently have orders for nearly 1,000 new airplanes from Bharat alone. This growth is creating new opportunities for pilots, cabin crew, engineers, and ground staff.
Friends,
As the number of aircraft increases, the demand for maintenance and repair also rises. For this, we are setting up new Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) facilities right in Bharat. Our goal is that Bharat becomes a major global MRO hub by the end of this decade. This too is generating numerous employment opportunities for our youth.
Friends,
Today, Bharat is the youngest nation in the world. Our true strength lies in our young people. That is why every policy of our government focuses on creating maximum employment opportunities for youth. When there is greater investment in infrastructure, jobs are created. When a port like Vadhavan, with an investment of 76,000 crore rupees, is developed, then jobs are created. When trade grows, and the logistics sector gains momentum, countless employment opportunities arise.
Brothers and sisters,
We have been raised with the belief that national policy must be the foundation of politics. For us, every single rupee spent on infrastructure is a means to enhance the convenience and capability of our citizens. But on the other hand, there has always been a political stream in the country that prioritizes its own power and convenience over the people’s welfare. These are the same people who create hurdles in development projects, who derail progress through corruption and scams. For decades, our nation has witnessed the damage caused by such politics.
Friends,
The metro line that has been inaugurated today also reminds us of the actions of those who once hindered progress. I remember being present at its foundation stone-laying ceremony, when millions of families in Mumbai were filled with hope that their daily struggles would soon ease. But later, a different government came to power for a brief period and they halted the entire project. They gained power, but the country suffered losses worth thousands of crores of rupees, and people endured years of inconvenience. Now, with the completion of this metro line finally, a journey that once took two to two-and-a-half hours will now take just 30 to 40 minutes. In a city like Mumbai, where every minute counts, depriving Mumbaikars of this facility for three to four years is nothing short of a great injustice.
Friends,
For the past 11 years, our focus has been on making the lives of citizens easier, on improving the ease of living. That’s why there has been unprecedented investment in every form of infrastructure, be it rail, roads, airports, metros, and electric buses. Projects like the Atal Setu and the Coastal Road have been built.
Friends,
We are also working to integrate all modes of transportation with one another. Our effort is to ensure seamless travel, so that people are not forced to struggle when switching from one mode of transport to another. Today, the country is moving towards the vision of “One Nation, One Mobility.” The Mumbai One App is another step in this direction. Now, the people of Mumbai will no longer have to stand in long queues for tickets. With the Mumbai One App, you can buy a ticket once and travel using that same ticket on local trains, buses, metros, or taxis.
Friends,
Mumbai is not only Bharat’s financial capital but also one of its most vibrant cities. That is why, terrorists chose Mumbai for a major attack in 2008. But the Congress government in power then sent a message of weakness, a message of surrender before terrorism. Just recently, a senior Congress leader, who has even served as the country’s Home Minister, made a major revelation in an interview. He has claimed that our armed forces were ready to strike Pakistan after the Mumbai attacks. The whole country wanted that at the time. But according to that Congress leader, the then-Congress government prevented Bharat’s forces from attacking Pakistan due to pressure from another country. Congress must tell us who it was that made that decision under foreign pressure and who played with the feelings of Mumbai and the nation. The country has the right to know. This weakness of Congress strengthened the terrorists and weakened national security, a price the nation paid repeatedly in lost lives.
Friends,
For us, nothing is above the security of the country and its people. Today’s Bharat gives a befitting reply. Today’s Bharat strikes the enemy inside their own territory. The world saw and felt pride during Operation Sindoor.
Friends,
Whether poor, neo middle class, or middle class, their empowerment is today’s national priority. When these families get convenience and respect, their capability increases. A stronger citizenry makes the nation stronger. The next-generation GST reforms and the fall in prices have increased people’s purchasing power. Market figures show that this Navratri many years’ worth of sales records were broken. A record number of people are buying scooters, bikes, TVs, refrigerators and washing machines.
Friends,
Our government will continue to take every step that makes people’s lives better and strengthens the nation. But I also have one request for you: Embrace Swadeshi (local products). Say with pride: “This is Swadeshi!” Let this be the mantra of every home and every marketplace. If every citizen buys Indian-made clothes and shoes, brings home Swadeshi goods, and chooses Swadeshi products when giving gifts, then the nation’s money will stay within the nation. This will give work to Indian labourers and employment to Indian youth. Just imagine when the entire country adopts Swadeshi, how greatly Bharat’s strength will multiply!
Friends,
Maharashtra has always been at the forefront of driving the development of the country. The NDA’s double-engine government will continue to work tirelessly to enhance the strength of every city and every village in Maharashtra. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for these development projects, and my best wishes for the future. Now, say with me: Bharat Mata Ki Jai! Raise both your hands and celebrate this victory!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত একাধিক উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 OCT 2025 6:32PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত ডাঙৰীয়া, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিছ ডাঙৰীয়া, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ ৰামদাস আঠৱালে ডাঙৰীয়া, কে.আৰ. নাইডু ডাঙৰীয়া আৰু মুৰলীধৰ মহল ডাঙৰীয়া, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ সিন্দে ডাঙৰীয়া আৰু অজিত পাৱাৰ ডাঙৰীয়া, আন-আন মন্ত্ৰী, ভাৰতস্থিত জাপানৰ ৰাষ্ট্ৰদূত কেইচি অনো ডাঙৰীয়া, আন-আন বিশিষ্ট অতিথি, ভাই-ভনীসকল!
বিজয়াদশমী আৰু শাৰদ পূৰ্ণিমা পালন কৰা হ’ল। আগন্তুক দহ দিনত আমি দীপাৱলী উদযাপন কৰিম। মই সকলোকে এই উৎসৱৰ শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
মুম্বাইয়ে এতিয়া দ্বিতীয়টো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ লাভৰ লগে-লগে চহৰখনৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিছে। এই বিমানবন্দৰে অঞ্চলটোক এছিয়াৰ অন্যতম বৃহৎ সংযোগ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠাত এটি মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিব। মুম্বাইত এতিয়া সম্পূৰ্ণ আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড মেট্ৰ’ৰ চলাচল আৰম্ভ হৈছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত যাতায়াত সহজ হ’ব আৰু যাতায়াতৰ সময় ৰাহি হ’ব। আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড মেট্ৰ’ হৈছে উন্নয়নশীল ভাৰতৰ জীৱন্ত প্ৰতীক। মুম্বাইৰ দৰে এখন ব্যস্ত চহৰত এই উল্লেখযোগ্য মেট্ৰ’ ঐতিহাসিক অট্টালিকা সংৰক্ষণেৰে মাটিৰ তলত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। মই এই প্ৰকল্পৰ সৈতে জড়িত শ্ৰমিক আৰু অভিযন্তাসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অগণন সুযোগ আগবঢ়াইছে। সমগ্ৰ দেশৰ অগণন আইটিআইক উদ্যোগৰ সৈতে সংযুক্তকৰণৰ লক্ষ্যৰে শেহতীয়াকৈ ৬০,০০০ কোটি টকাৰ পিএম সেতু আঁচনি মুকলি কৰা হৈছে। আজিৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে শ-শ আইটিআই আৰু কাৰিকৰী বিদ্যালয়ত এই নতুন কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে উদীয়মান প্ৰযুক্তি যেনেঃ ড্ৰোন, ৰবটিক্স, বৈদ্যুতিক বাহন, সৌৰশক্তি আৰু সেউজ হাইড্ৰ’জেন সন্দৰ্ভত প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব। মই ইয়াৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকললৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ সু-পুত্ৰ, লোকনেতা প্ৰয়াত ডি.বি. পাটিললৈ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছোঁ। সমাজ আৰু কৃষক ৰাইজৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পিত সেৱাৰ মনোভাৱ স্মৰণীয়। তেওঁৰ জীৱন-পৰিক্ৰমাই ৰাজহুৱা জীৱনত কাম কৰাসকলক প্ৰেৰণা যোগাই থাকিব।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰ এখনি বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প পৰিপূৰণৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ— বিকশিত ভাৰতত গতি আৰু প্ৰগতি উভয়ে বিদ্যমান, ইয়াত লোককল্যাণ সৰ্বোচ্চ আৰু চৰকাৰী আঁচনিসমূহে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰে জীৱনযাত্ৰা সহজ কৰি তুলিছে। বিগত এঘাৰ বছৰে এই মনোভাৱেই দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাৰাজি গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত পথ-প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। বন্দে ভাৰত ছেমি হাই-স্পীড ৰেল ট্ৰেকত চলি থকাৰ সময়তে, বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পই গতি লাভ কৰাৰ সময়তে, বহল ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱে’-এ নতুন চহৰক সংযোগ কৰাৰ সময়তে, পাহাৰৰ মাজেৰে দীঘলীয়া সুৰংগ স্থাপনৰ সময়তে আৰু ওখ সমুদ্ৰ দলঙে দূৰৈৰ পাৰক সংযোগ কৰাৰ সময়তে ভাৰতৰ গতি আৰু প্ৰগতি উভয়েই দৃশ্যমান হৈছে। এনে অগ্ৰগতি কাৰ্য্যই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষাক উদ্দীপনা যোগাইছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই কাৰ্য্যসূচীয়ে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ গতি অক্ষুণ্ণ ৰাখিছে। নৱী মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ হৈছে এখনি উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰা এটা প্ৰকল্প। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ভূমিত নিৰ্মিত বিমানবন্দৰটো পদুম ফুলৰ আকৃতিৰ, যি আমাৰ সংস্কৃতি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতীক। এই নতুন বিমানবন্দৰটোৱে মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলক ইউৰোপ আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যৰ চুপাৰ মাৰ্কেটৰ সৈতে সংযোগ কৰিব, ইয়াৰ ফলত সতেজ উৎপাদিত সামগ্ৰী, ফল-মূল, শাক-পাচলি আৰু মীনজাত সামগ্ৰী বিশ্বৰ বজাৰত দ্ৰুতগতিত উপনীত হ’ব। বিমানবন্দৰটোৱে ওচৰৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ বাবে ৰপ্তানি ব্যয় হ্ৰাস কৰিব, বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু নতুন উদ্যোগ স্থাপনৰ সূচনা কৰিব। মই নতুন বিমানবন্দৰৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মুম্বাইবাসীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
সপোন পূৰণৰ সংকল্প গ্ৰহণ আৰু নাগৰিকৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সাধনৰ দৃঢ় ইচ্ছাশক্তি থকা মাত্ৰেকে ফলাফল অনিবাৰ্য্য। ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ড এই অগ্ৰগতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণ হিচাপে প্ৰতিপন্ন হৈছে। ২০১৪-ত কাৰ্য্যভাৰ গ্ৰহণৰ সময়ত মই কৈছিলোঁ, হাৱাই চপল পিন্ধাসকলেও হাৱাই জাহাজ যোগে যাত্ৰা কৰিব পাৰিব লাগে। এই সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে নতুন বিমানবন্দৰ স্থাপন কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয় আছিল। চৰকাৰে এই অভিযানক গুৰুত্বসহকাৰে লৈছিল আৰু যোৱা এঘাৰ বছৰত ইটোৰ পিছত সিটোকৈ নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৪-ত ভাৰতত মাত্ৰ ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল; আজি এই সংখ্যাই ১৬০ টা অতিক্ৰম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
সৰু চহৰসমূহত বিমানবন্দৰ স্থাপনৰ ফলশ্ৰুতিত বাসিন্দাসকলে বিমান যাত্ৰাৰ বাবে নতুন বিকল্প লাভ কৰিছে। আৰ্থিক অসুবিধা দূৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে উড়ান আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল, ইয়াৰ লক্ষ্য আছিল সাধাৰণ নাগৰিকৰ বাবে বিমানৰ টিকট সুলভ কৰি তোলা। বিগত দশকটোত পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে লক্ষ-লক্ষ লোকে নিজৰ সপোন পৰিপূৰণেৰে আকাশলৈ উৰা মাৰিছে।
বন্ধুসকল,
নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ আৰু উড়ান আঁচনিয়ে নাগৰিকসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ ঘৰুৱা বিমান বজাৰত পৰিণত হৈছে। ভাৰতীয় বিমান সংস্থাসমূহৰ অহৰহভাৱে সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে আৰু শ-শ নতুন বিমানৰ অৰ্ডাৰ দিছে। এই বৃদ্ধিয়ে পাইলট, কেবিন ক্ৰু, অভিযন্তা আৰু গ্ৰাউণ্ড কৰ্মীৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিমানৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ লগে-লগে ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু মেৰামতিৰ কামৰ চাহিদাও বৃদ্ধি পাইছে। এই প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ভাৰতে ঘৰুৱাভাৱে নতুন সা-সুবিধা বিকশিত কৰি আছে। এই দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতক এক বৃহৎ এমআৰঅ’ (ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি আৰু অভাৰহ’ল) হাব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক যুৱ-প্ৰধান দেশ, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত আমাৰ শক্তি নিহিত হৈ আছে। প্ৰতিটো চৰকাৰী নীতিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগ বৃদ্ধিয়ে নিয়োগ সৃষ্টিৰ সূচনা কৰিছে, ৭৬,০০০ কোটি টকাৰ বাধৱন বন্দৰ প্ৰকল্প হৈছে ইয়াৰ উদাহৰণ। বাণিজ্যৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু লজিষ্টিক খণ্ডই গতি লাভ কৰা মাত্ৰেকে কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি হয়।
ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
ভাৰত এখনি এনে প্ৰমূল্যবোধ সম্পন্ন দেশ, য’ত ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিয়ে ৰাজনীতিৰ ভিত্তি গঠন কৰে। চৰকাৰৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যয় কৰা প্ৰতিটো টকা হৈছে নাগৰিকৰ সুবিধা আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ এক মাধ্যম। ইয়াৰ বিপৰীতে দেশৰ এক ৰাজনৈতিক ধাৰাই জনকল্যাণৰ বিপৰীতে ক্ষমতাক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছিল। এনে ধাৰাত বিশ্বাসী ব্যক্তিয়ে কেলেংকাৰি আৰু দুৰ্নীতিৰ জৰিয়তে উন্নয়নমূলক কামত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে আৰু প্ৰকল্পসমূহক পথৰ পৰা নমাই আনে। ৰাষ্ট্ৰখন দশক-দশক ধৰি এনে অপশাসনৰ বলি হৈছিল।
বন্ধুসকল,
আজি উদ্বোধন কৰা মেট্ৰ’ লাইনে পূৰ্বৰ প্ৰশাসনৰ কেতবোৰ কাৰ্য্যকলাপৰ কথা মনত পেলাই দিছে। মই ইয়াৰ আধাৰশিলা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। এই কাৰ্য্যই মুম্বাইৰ লক্ষ-লক্ষ পৰিয়ালৰ কষ্ট লাঘৱৰ ক্ষেত্ৰত আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছিল। কিন্তু পৰৱৰ্তী চৰকাৰে এই প্ৰকল্পটো বন্ধ কৰি দিয়াৰ পৰিণতিত ৰাষ্ট্ৰৰ হাজাৰ-হাজাৰ কোটি লোকচান হোৱাৰ লগতে কেইবাবছৰ ধৰি দীৰ্ঘদিনীয়া অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। এই মেট্ৰ’ লাইন সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে-লগে দুঘন্টাৰ পৰা আঢ়ৈ ঘন্টাৰ যাত্ৰাত এতিয়া মাত্ৰ ৩০-ৰ পৰা ৪০ মিনিট সময় লাগিব। মুম্বাইৰ দৰে চহৰত প্ৰতিটো মিনিটৰে গুৰুত্ব আছে। নাগৰিকসকল তিনি-চাৰি বছৰ ধৰি এই সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আহিছিল, এই কাৰ্য্য আছিল এক গুৰুতৰ অন্যায়।
বন্ধুসকল,
যোৱা এঘাৰ বছৰে চৰকাৰে নাগৰিকসকলৰ জীৱন-যাত্ৰাৰ অগ্ৰগতি সাধনত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰেলৱে, পথ, বিমানবন্দৰ, মেট্ৰ’ আৰু ইলেক্ট্ৰিক বাছৰ দৰে সুবিধাসমূহত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে। এই উন্নয়নৰ উদাহৰণ হৈছে অটল সেতু আৰু উপকূলীয় পথৰ দৰে প্ৰকল্প।
বন্ধুসকল,
যাতায়াতকাৰীসকলে অসুবিধাৰ বাবে পদ্ধতি সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা নোহোৱা কৰি নিৰৱচ্ছিন্ন যাত্ৰা নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো পৰিবহণ পদ্ধতিক একত্ৰিতকৰণৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। ভাৰত এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ম’বিলিটি দৃষ্টিভংগীৰ দিশত আগবাঢ়িছে। মুম্বাই ওৱান এপ এই দিশত আন এক পদক্ষেপ, ইয়াৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকল টিকটৰ বাবে দীঘলীয়া শাৰীৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰিব। এই এপটোৰ জৰিয়তে স্থানীয় ৰেল, বাছ, মেট্ৰ’ আৰু টেক্সিৰ টিকট সংগ্ৰহ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিত্তীয় ৰাজধানী আৰু ইয়াৰ অন্যতম স্পন্দনশীল মহানগৰ হোৱাৰ বাবে ২০০৮-ত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে মুম্বাইক আক্ৰমণৰ লক্ষ্য কৰি লৈছিল। সেই সময়ত ক্ষমতাত থকা চৰকাৰখনে দুৰ্বলতাৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছিল আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ আগত আত্মসমৰ্পণ কৰা যেন দেখা গৈছিল। শেহতীয়াকৈ বিৰোধী দলৰ এজন জ্যেষ্ঠ নেতা তথা প্ৰাক্তন গৃহমন্ত্ৰীয়ে কৈছে যে মুম্বাই আক্ৰমণৰ পিছত ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী পাকিস্তানত আক্ৰমণ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই এনে কাৰ্যক সমৰ্থন কৰে। কিন্তু বিৰোধী নেতাগৰাকীৰ মতে বিদেশী দেশৰ হেঁচাত চৰকাৰে সামৰিক সঁহাৰি বন্ধ কৰিছে। মই বিৰোধী দলৰ এই সিদ্ধান্তক কোনে প্ৰভাৱিত কৰিলে সেয়া স্পষ্ট কৰিবলৈ দাবী জনালোঁ, যিয়ে মুম্বাই আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ আৱেগক ভেঙুচালি কৰিছে। বিৰোধী দলৰ দুৰ্বলতাই সন্ত্ৰাসবাদীক সাহসী কৰি তুলিছে আৰু বিৰোধীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ লগত আপোচ কৰিছে, ইয়াৰ পৰিণতিত দেশৰ নিৰীহ লোকৰ অপমৃত্যু হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰখন আৰু ইয়াৰ নাগৰিকৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সৰ্বাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজিৰ ভাৰতে শক্তিৰে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে আৰু শত্ৰুৰ ভূখণ্ডৰ ভিতৰলৈ গৈ প্ৰত্যুত্তৰ দিয়ে। এই কাৰ্য্য অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত বিশ্বজুৰি প্ৰত্যক্ষ হৈছে আৰু ইয়াক স্বীকাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ, নব্য-মধ্যবিত্ত আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সবলীকৰণ কৰাটো ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। এই পৰিয়ালসমূহে সুবিধা আৰু সন্মান লাভ কৰা মাত্ৰেকে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পায়। নাগৰিকৰ সামূহিক শক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰখনক শক্তিশালী কৰি তোলে। শেহতীয়াকৈ জিএছটিৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰ সাধন কাৰ্য্যই একাধিক সামগ্ৰীক অধিক সুলভ কৰি তুলিছে, ইয়াৰ ফলত জনসাধাৰণৰ ক্ৰয় ক্ষমতা অধিক বৃদ্ধি পাইছে। বজাৰৰ তথ্যলৈ চালে দেখা যায় যে এই নৱৰাত্ৰিৰ বতৰত বহু বছৰীয়া বিক্ৰীৰ অভিলেখ ভংগ হৈছে, অভিলেখ সংখ্যক লোকে স্কুটাৰ, বাইক, টেলিভিছন, ফ্ৰীজ, ৱাশ্বিং মেচিন ক্ৰয় কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰে নাগৰিকৰ জীৱন-যাত্ৰাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰখনক সবল কৰি তোলা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কাৰ্য্য অব্যাহত ৰাখিব। মই সকলোকে স্বদেশীক আকোৱালি ল’বলৈ আহ্বান জনাইছোঁ আৰু গৌৰৱেৰে “এইটো স্বদেশী” বুলি ক’বলৈ কৈছোঁ। এই মন্ত্ৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থী আৰু বজাৰতে প্ৰতিধ্বনিত হ’ব লাগে। প্ৰতিজন নাগৰিকে স্বদেশী কাপোৰ আৰু জোতা ক্ৰয়, স্বদেশী সামগ্ৰী ঘৰলৈ অনা আৰু স্বদেশী সামগ্ৰীক উপহাৰ হিচাপে প্ৰদান কৰা মাত্ৰেকে ৰাষ্ট্ৰৰ ধন দেশৰ ভিতৰতে থাকে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰতীয় শ্ৰমিকসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই স্বদেশী সামগ্ৰী গ্ৰহণ কৰিলে ভাৰতে কিমান অপৰিসীম শক্তি লাভ কৰিব, সেই কথা কল্পনা কৰিবলৈ মই জনসাধাৰণক আহ্বান জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়নক ত্বৰান্বিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত মহাৰাষ্ট্ৰই সদায় অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহে মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিখন চহৰ আৰু গাঁৱৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি যাব। মই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন তথা শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। এতিয়া মোৰ সৈতে কওঁকঃ ভাৰত মাতা কী জয়! আপোনালোকৰ দুয়োখন হাত দাঙি এই জয় উদযাপন কৰক!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।