Prime Minister's Office
India-UK Joint Statement
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the Rt Hon Sir Keir Starmer MP, Hon’ble Prime Minister of the United Kingdom paid an official visit to India from 08-09 October 2025. Prime Minister Starmer was accompanied by a high-level delegation including Secretary of State for Business and Trade and President of the Board of Trade the Rt Hon Peter Kyle MP, Secretary of State for Scotland the Rt Hon Douglas Alexander MP, Minister for Investment Mr. Jason Stockwood, and 125 CEOs, entrepreneurs, university Vice Chancellors and cultural leaders.
This is Prime Minister Starmer’s first official visit to India. The visit follows the visit of Prime Minister of India to the United Kingdom on 23–24 July 2025, during which both sides signed the historic India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and adopted the India – UK Vision 2035 and a Defence Industrial Roadmap.
Prime Minister Modi and Prime Minister Starmer delivered keynote addresses at the Global Fintech Fest in Mumbai on 09 October 2025. The Leaders held restricted as well as delegation-level talks in Mumbai on 09 October 2025, where they expressed satisfaction at the upward trajectory of the India-UK Comprehensive Strategic Partnership and reaffirmed common commitment to global peace, stability, and a rules-based international order. They also discussed global and regional issues of mutual interest.
Growth
The Prime Ministers welcomed the meeting of the CEO Forum in Mumbai on the sidelines of the India-UK Summit. Both leaders looked forward to the ratification of the India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) as early as possible to realise its benefits.
The Prime Ministers also welcomed the resetting of the Joint Economic and Trade Committee (JETCO) which will support the governance and utilisation of the CETA and drive forward our wider trade and investment partnership.
The strong business delegation accompanying UK Prime Minister demonstrated the opportunities for investment in both countries in the focus sectors of construction, infrastructure and clean energy, advanced manufacturing, defence, education, sport, culture, financial and professional business services, science, technology and innovation, consumer goods and food. The existing UK India Infrastructure Financing Bridge (UKIIFB), between NITI Aayog and City of London Corporation, is an example of our shared ambitions for sustainable growth.
Both Prime Ministers reiterated their commitment to improving connectivity and enhancing cooperation in the aviation sector and welcomed that both sides are discussing the renewal of India-UK Air Services Agreement, along with other aviation related matters. This provides an opportunity for both countries for closer cooperation across the aerospace sector.
Technology and Innovation
The Prime Ministers of India and the United Kingdom reaffirmed their shared commitment to harnessing frontier technologies to drive inclusive economic growth, strengthen national security, and shape the future of global innovation. Building on the landmark Technology Security Initiative (TSI), both leaders welcomed the tangible progress made across critical and emerging technologies, including telecommunications, critical minerals, AI, and health tech.
Under the TSI, the leaders expressed happiness at the establishment of:
• The India–UK Connectivity and Innovation Centre, a joint hub focused on developing AI native network for 6G, Non-Terrestrial Networks (NTNs), and cyber security for telecoms, with at least £24m of joint funding in the first phase of the project.
• The India–UK Joint Centre for AI, advancing responsible and trustworthy AI across health, climate, fintech, and engineering biology.
• UK – India Critical Minerals Processing and Downstream Collaboration Guild to build concrete partnerships which strengthen and diversify critical mineral supply chains and deliver investment and growth in both nations. They also announced Phase 2 of the UK-India Critical Minerals Supply Chain Observatory to expand Mineral coverage, further integrate advanced technologies, unlock new bilateral investment opportunities and establish a new satellite campus at IIT-ISM Dhanbad.
The UK and India continue to work together to advance biotechnology with strategic partnerships being signed between institutions like Centre for Process Innovation (CPI) UK and Biotechnology Research and Innovation Council (BRIC) institutions in India, Henry Royce Institute (HRI) and Indian Institute of Science (IISc), Oxford Nanopore Technologies (ONT) and BRIC – Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (BRIC-CDFD), to deliver transformative outcomes in Biomanufacturing, 3D Bioprinting, and Genomics.
Defence and Security
The Leaders agreed to expand bilateral exchanges between the armed forces of India and UK through joint exercises, training and capacity building. Prime Minister Modi welcomed the port call of UK’s Carrier Strike Group and the Royal Navy’s exercise KONKAN with the Indian Navy. Both sides committed to robust maritime security collaboration in the Indo-Pacific, including establishment of the Regional Maritime Security Centre of Excellence (RMSCE) under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
In the context of cooperation on training, the two Leaders welcomed progress on an arrangement that will see Indian Air Force Qualified Flying Instructors integrated into UK Royal Air Force training, alongside an agreement that will facilitate our strong training and education relationship.
Both Prime Ministers are pleased to the intent to finalize an India – UK Inter-Governmental Agreement (IGA) on cooperation in developing maritime electric propulsion systems for Indian Naval platforms.
Both leaders also announced the agreement to proceed via government to government route on an initial supply of Lightweight Multirole Missile (LMM) systems. This will further support India’s air defence capabilities and, in the spirit of Atmanirbhar Bharat, meet the current and future requirements of the Indian Ministry of Defence, and support a long-term collaboration on complex weapons between the two countries.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations. They called for zero tolerance for terrorism and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. They agreed to counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism and the cross-border movement of terrorists; prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes; tackle terrorist recruitment; enhance cooperation in information sharing, judicial co-operation, capacity building; and strengthen bilateral and multilateral co-operation in these spheres, including at UN and FATF. They condemned in the strongest terms the April 2025 terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir. They committed to strengthen co-operation to take decisive and concerted actions against globally proscribed terrorists, terror entities and their sponsors.
Climate and Energy
The Leaders reaffirmed the importance of collaboration to achieve net-zero goals. The Prime Ministers welcomed the ‘India-UK Climate Finance Initiative’ to enable scaling up of climate finance, unlocking green growth and new financing opportunities for both countries They announced a new joint investment in the Climate Tech Start-up Fund. This strategic initiative, under the MoU between the UK Government and State Bank of India, will enhance support for innovative entrepreneurs working in frontier sectors such as climate technology and AI, driving innovation and fostering growth.
The Leaders welcomed the establishment of Offshore Wind Taskforce.They reiterated their intent to explore possibilities for working together through the Global Clean Power Alliance (GCPA).
Education, Culture and People to People
The leaders underlined the importance of youth, cultural and educational exchanges in shaping the future of the bilateral relationship. They expressed commitment to the first Annual Ministerial Strategic Education Dialogue, and the implementation of the Programme of Cultural Co-operation signed by both Ministers of Culture in May 2025.
Acknowledging education as a key area of bilateral cooperation, both sides expressed happiness on the progress in opening of campuses of nine leading UK universities in India. The University of Southampton has welcomed its inaugural cohort of Indian students to its campus in Gurugram.The University Grants Commission has also handed over Letters of Intent (LoI) for establishment of branch campuses of University of Liverpool, University of York, University of Aberdeen and University of Bristol in India. Further, Queens University of Belfast and Coventry University have been authorised to open their branch campuses in GIFT City. During the visit, Indian authorities also handed over the LoI for opening of campus of Lancaster University in Bengaluru and accorded in-principle approval for opening campus of University of Surrey in GIFT City.
The Prime Ministers expressed their commitment to continue implementing the Migration and Mobility Partnership (MMP). While noting the progress in cooperation for curbing irregular migration, both sides reiterated their commitment to continue collaboration in this domain.
Both Leaders recognised the Indian diaspora in the United Kingdom as a living bridge between the two countries and appreciated its contribution to strengthening bilateral economic, cultural, and societal links. The Leaders acknowledged the potential of the UK-India Programme of Cultural Cooperation to bring together the talent in both countries in the areas of Culture, Creative Industries, Arts, Tourism and Sports.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers reiterated their shared commitment to global peace, prosperity and a rules-based international order. They agreed to work closely in promoting reformed multilateralism, including reform of the United Nations Security Council (UNSC). The UK reiterated its long-standing support for India’s legitimate aspirations for permanent membership in a reformed UNSC.
The Leaders acknowledged that the shared values of 2.5 billion peoples spread across diverse geographies constituting the Commonwealth was its strength. They agreed to work closely in the areas of Climate Change, Sustainable Development, and Youth Engagement with the new leadership at the Commonwealth Organisation.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve this.
They reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling for restraint, protection of civilians and to comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They expressed their support for the US peace plan for Gaza and their commitment to working with regional partners to secure an immediate and lasting ceasefire, the release of the hostages and the delivery of humanitarian aid, and their shared commitment to a lasting and just peace as a step towards a Two-State solution, with a safe and secure Israel, alongside a viable Palestinian state.
Prime Minister Starmer thanked Prime Minister Modi for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation. The visit reaffirmed the strong growth and positive trajectory of the India – UK Comprehensive Strategic Partnership which is built upon shared democratic values and deep and enduring bonds of friendship between the two countries.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ব্ৰিটেইন যুটীয়া বিবৃতি
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ কেইৰ ষ্টাৰমাৰে ৮-৯ অক্টোবৰ ২০২৫ চনত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে।প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্টাৰমাৰৰ সৈতে ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্য বিভাগৰ ৰাজ্যিক সচিব আৰু বাণিজ্য ব’ৰ্ডৰ সভাপতি পিটাৰ কাইল সাংসদ, স্কটলেণ্ডৰ ৰাজ্যিক সচিব ডগলাছ আলেকজেণ্ডাৰ সাংসদ, বিনিয়োগ মন্ত্ৰী জেছন ষ্টকউড আৰু ১২৫ জন চিইঅ’, উদ্যোগী, বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য, সাংস্কৃতিক নেতা আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াকে ধৰি উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দল উপস্থিত থাকে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্টাৰমাৰৰ এয়া প্ৰথম আনুষ্ঠানিক ভাৰত ভ্ৰমণ। ২০২৫ চনৰ ২৩-২৪ জুলাইত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্ৰিটেইন ভ্ৰমণৰ পিছত, য’ত দুয়োপক্ষই ঐতিহাসিক ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য চুক্তি (CETA) স্বাক্ষৰ কৰি ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ দৃষ্টিভংগী ২০৩৫ আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপ গ্ৰহণ কৰে।
২০২৫ চনৰ ৯ অক্টোবৰত মুম্বাইত অনুষ্ঠিত গ্ল’বেল ফিনটেক ফেষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ কেইৰ ষ্টাৰমাৰে মুখ্য ভাষণ প্ৰদান কৰে।২০২৫ চনৰ ৯ অক্টোবৰত দুয়োগৰাকী নেতাই মুম্বাইত নিষিদ্ধ আৰু প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনাত মিলিত হয়, য’ত তেওঁলোকে ভাৰত-ব্ৰিটেইন বিস্তৃত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ইতিবাচক অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে বিশ্ব শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা। পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ বিশ্বব্যাপী আৰু আঞ্চলিক বিষয়সমূহৰ ওপৰতো আলোচনা কৰে।
উন্নয়ন
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-ব্ৰিটেইন শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে মুম্বাইত অনুষ্ঠিত চিইঅ’ ফ’ৰামৰ বৈঠকক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য চুক্তি (চিইটিএ)ৰ সুবিধাসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আগতীয়াকৈ অনুমোদন কৰাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়ে যুটীয়া অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য সমিতি (জেটকো)ৰ পুনৰ্গঠনকো আদৰণি জনায়, যিয়ে চিইটিএৰ প্ৰশাসন আৰু ব্যৱহাৰত সহায় কৰিব আৰু আমাৰ ব্যাপক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিব।
ব্ৰিটিছ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যোৱা শক্তিশালী ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলটোৱে নিৰ্মাণ, আন্তঃগাঁথনি আৰু স্বচ্ছ শক্তি, উন্নত উৎপাদন, প্ৰতিৰক্ষা, শিক্ষা, ক্ৰীড়া, সংস্কৃতি, বিত্তীয় আৰু ব্যৱসায়িক সেৱা, বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, গ্ৰাহক সামগ্ৰী আৰু খাদ্য আদি মূল খণ্ডত দুয়োখন দেশৰ বিনিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদৰ্শন কৰে। নিটী আয়োগ আৰু চিটি অৱ লণ্ডন কৰ্প’ৰেশ্যনৰ মাজত ব্ৰিটেইন-ভাৰত আন্তঃগাঁথনি বিত্তীয় দলং (ইউকেআইআইএফবি) বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ উমৈহতীয়া উচ্চাকাংক্ষাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিমান পৰিবহণ খণ্ডত সংযোগৰ উন্নতি আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ দায়বদ্ধতা পুনৰাবৃত্তি কৰি ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ বিমান সেৱা চুক্তিৰ নবীকৰণৰ লগতে বিমান পৰিবহণ সম্পৰ্কীয় অন্যান্য বিষয়সমূহৰ ওপৰত দুয়োপক্ষই আলোচনা কৰি থকা বুলি আদৰণি জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা দুয়োখন দেশৰ মাজত মহাকাশ খণ্ডত অধিক ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ সুযোগ পোৱা যায়।
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন
ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰা আৰু বিশ্ব উদ্ভাৱনৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ বাবে অগ্ৰণী প্ৰযুক্তিসমূহৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে। ঐতিহাসিক প্ৰযুক্তি নিৰাপত্তা প্ৰচেষ্টা (টিএছআই)ৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই টেলিকমিউনিকেচন, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ, এআই আৰু স্বাস্থ্য প্ৰযুক্তিকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা যথেষ্ট অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়।
টি এছ আইৰ অধীনত দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে-
• ভাৰত-ব্ৰিটেইন সংযোগ আৰু উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ, যিটো যৌথ কেন্দ্ৰই প্ৰথম পৰ্যায়ত কমেও ২৪ মিলিয়ন পাউণ্ডৰ যৌথ পুঁজিৰ সৈতে ৬জি, অস্থলজ নেটৱৰ্ক (এনটিএন) আৰু টেলিকমিউনিকেচনৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে এআই-নেটিভ নেটৱৰ্ক বিকশিত কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছিল।
ভাৰত-যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ যৌথ এআই কেন্দ্ৰই স্বাস্থ্য, জলবায়ু, ফিনটেক আৰু অভিযান্ত্ৰিক জীৱবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত দায়িত্বশীল আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআইক আগুৱাই লৈ গৈছে।
• ব্ৰিটেইন-ভাৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু ডাউনষ্ট্ৰিম সহযোগিতা গিল্ডে কঠিন অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিব যিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ যোগান শৃংখল শক্তিশালী আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰিব আৰু দুয়োখন দেশতে বিনিয়োগ আৰু বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব। তেওঁলোকে খনিজ কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰণ, উন্নত প্ৰযুক্তিৰ অধিক সংহতি, নতুন দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগৰ সুযোগ মুকলি আৰু আই আই টি-আইএছএম ধনবাদত নতুন উপগ্ৰহ কেম্পাছ স্থাপনৰ বাবে ব্ৰিটেইন-ভাৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ যোগান শৃংখল মানৱ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কথা ঘোষণা কৰে।
ভাৰতৰ চেণ্টাৰ ফৰ প্ৰচেছ ইনোভেচন (চিপিআই), ব্ৰিটেইন আৰু বায়’টেকন’লজি ৰিচাৰ্চ এণ্ড ইনোভেচন কাউন্সিল (ব্ৰিক) প্ৰতিষ্ঠান, হেনৰী ৰয়ছ ইনষ্টিটিউট (এইচআৰআই) আৰু ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ চাইন্স (আইআইএছচি), অক্সফৰ্ড নেন’প’ৰ টেকন’লজিছ (অ’এনটি) আৰু ব্ৰিক– চেণ্টাৰ ফৰ ডিএনএ ফিংগাৰপ্ৰিণ্টিং এণ্ড ডায়েগনষ্টিকছ (বিআৰআইচি-চিডিএফডি), জৈৱ উৎপাদন, থ্ৰীডি বায়'প্ৰিণ্টিং আৰু জিন'মিক্সত পৰিৱৰ্তনশীল ফলাফল প্ৰদান কৰিব।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা
দুয়োগৰাকী নেতাই যৌথ অনুশীলন, প্ৰশিক্ষণ, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰাত সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ব্ৰিটেইনৰ কেৰিয়াৰ ষ্ট্ৰাইক গ্ৰুপৰ বন্দৰ কল আৰু ভাৰতীয় নৌসেনাৰ সৈতে ৰয়েল নেভিৰ অনুশীলন কংকনক আদৰণি জনায়। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ৰ অধীনত আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা কেন্দ্ৰ অফ এক্সেলেন্স (আৰ এম এছ চি ই) স্থাপনকে ধৰি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অধিক শক্তিশালী সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা সহযোগিতাৰ প্ৰতি দুয়োপক্ষই দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰশিক্ষণ সহযোগিতাৰ প্ৰেক্ষাপটত দুয়োগৰাকী নেতাই ব্ৰিটেইনৰ ৰয়েল এয়াৰ ফৰ্চৰ সৈতে প্ৰশিক্ষণত যোগ্যতাসম্পন্ন ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ উৰণ প্ৰশিক্ষকক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা ব্যৱস্থাৰ ওপৰত অগ্ৰগতি আদৰণি জনায়, লগতে আমাৰ শক্তিশালী প্ৰশিক্ষণ আৰু শিক্ষাৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব পৰা চুক্তিও আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় নৌসেনাৰ মঞ্চৰ বাবে সামুদ্ৰিক বৈদ্যুতিক প্ৰপালচন ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ আন্তঃচৰকাৰী চুক্তি (আই জি এ) চূড়ান্ত কৰাৰ উদ্দেশ্যত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই লাইটৱেট মাল্টিৰোল মিছাইল (এলএমএম) ব্যৱস্থাৰ প্ৰাৰম্ভিক যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে চৰকাৰৰ চুক্তিৰ কথাও ঘোষণা কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ বায়ু প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতা আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ মনোভাৱৰ লগত সংগতি ৰাখি ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত অত্যাধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ ঘটিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশৰ নিৰ্দ্বিধায় আৰু কঠোৰভাৱে গৰিহণা দিয়ে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক আৰু বহনক্ষমভাৱে প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে একত্ৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে উগ্ৰবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক প্ৰতিহত কৰা, সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় সাহায্য আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি চলাচলৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিহত কৰা, সন্ত্ৰাসবাদীৰ উদ্দেশ্যে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ শোষণ ৰোধ কৰা, সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তি, তথ্য বিনিময়, ন্যায়িক সহযোগিতা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু এফএটিএফৰ সৈতে এই ক্ষেত্ৰসমূহত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাত সন্মত হয়। ২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক তীব্ৰ গৰিহণা দিয়ে। তেওঁলোকে বিশ্বজুৰি নিষিদ্ধ সন্ত্ৰাসবাদী, সন্ত্ৰাসবাদী সত্তা আৰু তেওঁলোকৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক আৰু সুনিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল।
জলবায়ু আৰু শক্তি
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেট-জিৰ’ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে। জলবায়ু বিত্ত বৃদ্ধি, সেউজ বৃদ্ধি সক্ষম আৰু দুয়োখন দেশৰ বাবে নতুন বিত্তীয় সুযোগ মুকলি কৰাৰ বাবে ভাৰত-যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ জলবায়ু বিত্ত পদক্ষেপক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ক্লাইমেট টেক ষ্টাৰ্ট-আপ ফাণ্ডত নতুন যৌথ বিনিয়োগ ঘোষণা কৰে। ব্ৰিটেইন চৰকাৰ আৰু ভাৰতীয় ষ্টেট বেংকৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত এই কৌশলগত পদক্ষেপে জলবায়ু প্ৰযুক্তি আৰু এআইৰ দৰে সীমান্ত খণ্ডত কাম কৰা উদ্ভাৱনী উদ্যোগীসকলকো সহায় কৰিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই অফশ্ব’ৰ উইণ্ড টাস্কফ’ৰ্চ প্ৰতিষ্ঠাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে গ্ল’বেল ক্লিন এনাৰ্জি এলায়েন্স (জিচিপিএ)ৰ জৰিয়তে একেলগে কাম কৰাৰ সুযোগ বিচাৰি উলিওৱাৰ ইচ্ছা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
শিক্ষা, সংস্কৃতি, আৰু মানুহৰ পৰা মানুহৰ মাজত যোগাযোগ:
দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত যুৱ, সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ মে’ মাহত সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰী দুগৰাকীৰ স্বাক্ষৰিত প্ৰথম বাৰ্ষিক মন্ত্ৰী কৌশলগত শিক্ষা আলোচনা আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতা কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
শিক্ষাক দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ এক মূল ক্ষেত্ৰ হিচাপে বিবেচনা কৰি ভাৰতৰ ৯খন আগশাৰীৰ ব্ৰিটেইনৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কেম্পাছ মুকলি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত দুয়োপক্ষই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। চাউথমপটন বিশ্ববিদ্যালয়ে ইয়াৰ প্ৰথমটো ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক গুৰুগ্ৰাম চৌহদলৈ আদৰণি জনায়। বিশ্ববিদ্যালয় অনুদান আয়োগে ভাৰতৰ লিভাৰপুল বিশ্ববিদ্যালয়, য়ৰ্ক বিশ্ববিদ্যালয়, এবাৰডিন বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ব্রিষ্টল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শাখা চৌহদ স্থাপনৰ বাবেও উদ্দেশ্য পত্ৰ (এল অ’ আই) দাখিল কৰে। তদুপৰি, কুইনছ ইউনিভাৰ্চিটি অৱ বেলফাষ্ট আৰু কভেণ্ট্ৰি ইউনিভাৰ্চিটিক গিফ্ট চিটিত শাখা কেম্পাছ মুকলি কৰাৰ অনুমোদন দিয়া হৈছে। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰতীয় বিষয়াসকলে বেংগালুৰুত লেংকেষ্টাৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এটা চৌহদ মুকলিৰ বাবেও উদ্দেশ্য পত্ৰ দাখিল কৰাৰ লগতে গিফ্ট চিটিত ছাৰে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এটা কেম্পাছ মুকলি কৰাৰ বাবে নীতিগত অনুমোদন প্ৰদান কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব (এমএমপি) ৰূপায়ণ অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। অনিয়মিত প্ৰব্ৰজন ৰোধৰ বাবে সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতি লক্ষ্য কৰি দুয়োপক্ষই এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ব্ৰিটেইনত থকা ভাৰতীয় প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলক দুয়োখন দেশৰ মাজত এক সজীৱ সেতু হিচাপে স্বীকৃতি দি দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক আৰু সামাজিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ অৱদানৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে ব্ৰিটেইন-ভাৰত সাংস্কৃতিক সহযোগিতা কাৰ্যসূচীয়ে সংস্কৃতি, সৃষ্টিশীল উদ্যোগ, কলা, পৰ্যটন, আৰু ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিভাক একত্ৰিত কৰাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে।
আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰকে ধৰি সংস্কাৰিত বহুপক্ষীয়তাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। সংস্কাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ ভাৰতৰ বৈধ আকাংক্ষাৰ প্ৰতি ব্ৰিটেইনে দীৰ্ঘদিনীয়া সমৰ্থন পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে বিভিন্ন ভৌগোলিক অঞ্চলত বিয়পি থকা কমনৱেলথৰ উমৈহতীয়া মূল্যবোধেই ইয়াৰ শক্তি। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত কমনৱেলথৰ নতুন নেতৃত্বৰ সৈতে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি ইউক্ৰেইনত ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ বিভিন্ন দেশৰ কূটনৈতিক প্ৰচেষ্টাক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়।
তেওঁলোকে মধ্যপ্ৰাচ্যত শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি সংযম, সাধাৰণ নাগৰিকক সুৰক্ষা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আনুগত্য, পৰিস্থিতি আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিব পৰা আৰু আঞ্চলিক সুস্থিৰতাক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিব পৰা কাৰ্য্যৰ পৰা বিৰত থকাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে গাজাৰ বাবে আমেৰিকাৰ শান্তি পৰিকল্পনা আৰু আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কাম কৰি তাৎক্ষণিক আৰু স্থায়ী যুদ্ধবিৰতি, পণবন্দীসকলক মুকলি কৰি দিয়া আৰু মানৱীয় সাহায্য প্ৰদানৰ প্ৰতি সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে আৰু এক কাৰ্য্যক্ষম পেলেষ্টাইন আৰু নিৰাপদ ইজৰাইলৰ সৈতে দুখন ৰাষ্ট্ৰৰ সমাধানৰ দিশত এক পদক্ষেপ হিচাপে স্থায়ী আৰু ন্যায্য শান্তিৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ষ্টাৰমাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলৰ সদস্যসকলক আগবঢ়োৱা উষ্ম আতিথ্যৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। এই ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ মাজত উমৈহতীয়া গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু গভীৰ আৰু চিৰস্থায়ী বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্কৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠা ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ শক্তিশালী বৃদ্ধি আৰু ইতিবাচক অগ্ৰগতিৰ পুনৰ দৃঢ়তা প্ৰদান কৰে।