Prime Minister's Office
India-UK Joint Statement
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Delhi
At the invitation of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the Rt Hon Sir Keir Starmer MP, Hon’ble Prime Minister of the United Kingdom paid an official visit to India from 08-09 October 2025. Prime Minister Starmer was accompanied by a high-level delegation including Secretary of State for Business and Trade and President of the Board of Trade the Rt Hon Peter Kyle MP, Secretary of State for Scotland the Rt Hon Douglas Alexander MP, Minister for Investment Mr. Jason Stockwood, and 125 CEOs, entrepreneurs, university Vice Chancellors and cultural leaders.
This is Prime Minister Starmer’s first official visit to India. The visit follows the visit of Prime Minister of India to the United Kingdom on 23–24 July 2025, during which both sides signed the historic India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) and adopted the India – UK Vision 2035 and a Defence Industrial Roadmap.
Prime Minister Modi and Prime Minister Starmer delivered keynote addresses at the Global Fintech Fest in Mumbai on 09 October 2025. The Leaders held restricted as well as delegation-level talks in Mumbai on 09 October 2025, where they expressed satisfaction at the upward trajectory of the India-UK Comprehensive Strategic Partnership and reaffirmed common commitment to global peace, stability, and a rules-based international order. They also discussed global and regional issues of mutual interest.
Growth
The Prime Ministers welcomed the meeting of the CEO Forum in Mumbai on the sidelines of the India-UK Summit. Both leaders looked forward to the ratification of the India–UK Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) as early as possible to realise its benefits.
The Prime Ministers also welcomed the resetting of the Joint Economic and Trade Committee (JETCO) which will support the governance and utilisation of the CETA and drive forward our wider trade and investment partnership.
The strong business delegation accompanying UK Prime Minister demonstrated the opportunities for investment in both countries in the focus sectors of construction, infrastructure and clean energy, advanced manufacturing, defence, education, sport, culture, financial and professional business services, science, technology and innovation, consumer goods and food. The existing UK India Infrastructure Financing Bridge (UKIIFB), between NITI Aayog and City of London Corporation, is an example of our shared ambitions for sustainable growth.
Both Prime Ministers reiterated their commitment to improving connectivity and enhancing cooperation in the aviation sector and welcomed that both sides are discussing the renewal of India-UK Air Services Agreement, along with other aviation related matters. This provides an opportunity for both countries for closer cooperation across the aerospace sector.
Technology and Innovation
The Prime Ministers of India and the United Kingdom reaffirmed their shared commitment to harnessing frontier technologies to drive inclusive economic growth, strengthen national security, and shape the future of global innovation. Building on the landmark Technology Security Initiative (TSI), both leaders welcomed the tangible progress made across critical and emerging technologies, including telecommunications, critical minerals, AI, and health tech.
Under the TSI, the leaders expressed happiness at the establishment of:
• The India–UK Connectivity and Innovation Centre, a joint hub focused on developing AI native network for 6G, Non-Terrestrial Networks (NTNs), and cyber security for telecoms, with at least £24m of joint funding in the first phase of the project.
• The India–UK Joint Centre for AI, advancing responsible and trustworthy AI across health, climate, fintech, and engineering biology.
• UK – India Critical Minerals Processing and Downstream Collaboration Guild to build concrete partnerships which strengthen and diversify critical mineral supply chains and deliver investment and growth in both nations. They also announced Phase 2 of the UK-India Critical Minerals Supply Chain Observatory to expand Mineral coverage, further integrate advanced technologies, unlock new bilateral investment opportunities and establish a new satellite campus at IIT-ISM Dhanbad.
The UK and India continue to work together to advance biotechnology with strategic partnerships being signed between institutions like Centre for Process Innovation (CPI) UK and Biotechnology Research and Innovation Council (BRIC) institutions in India, Henry Royce Institute (HRI) and Indian Institute of Science (IISc), Oxford Nanopore Technologies (ONT) and BRIC – Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (BRIC-CDFD), to deliver transformative outcomes in Biomanufacturing, 3D Bioprinting, and Genomics.
Defence and Security
The Leaders agreed to expand bilateral exchanges between the armed forces of India and UK through joint exercises, training and capacity building. Prime Minister Modi welcomed the port call of UK’s Carrier Strike Group and the Royal Navy’s exercise KONKAN with the Indian Navy. Both sides committed to robust maritime security collaboration in the Indo-Pacific, including establishment of the Regional Maritime Security Centre of Excellence (RMSCE) under the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
In the context of cooperation on training, the two Leaders welcomed progress on an arrangement that will see Indian Air Force Qualified Flying Instructors integrated into UK Royal Air Force training, alongside an agreement that will facilitate our strong training and education relationship.
Both Prime Ministers are pleased to the intent to finalize an India – UK Inter-Governmental Agreement (IGA) on cooperation in developing maritime electric propulsion systems for Indian Naval platforms.
Both leaders also announced the agreement to proceed via government to government route on an initial supply of Lightweight Multirole Missile (LMM) systems. This will further support India’s air defence capabilities and, in the spirit of Atmanirbhar Bharat, meet the current and future requirements of the Indian Ministry of Defence, and support a long-term collaboration on complex weapons between the two countries.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations. They called for zero tolerance for terrorism and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, in accordance with the UN Charter and international law. They agreed to counter radicalisation and violent extremism; combat financing of terrorism and the cross-border movement of terrorists; prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes; tackle terrorist recruitment; enhance cooperation in information sharing, judicial co-operation, capacity building; and strengthen bilateral and multilateral co-operation in these spheres, including at UN and FATF. They condemned in the strongest terms the April 2025 terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir. They committed to strengthen co-operation to take decisive and concerted actions against globally proscribed terrorists, terror entities and their sponsors.
Climate and Energy
The Leaders reaffirmed the importance of collaboration to achieve net-zero goals. The Prime Ministers welcomed the ‘India-UK Climate Finance Initiative’ to enable scaling up of climate finance, unlocking green growth and new financing opportunities for both countries They announced a new joint investment in the Climate Tech Start-up Fund. This strategic initiative, under the MoU between the UK Government and State Bank of India, will enhance support for innovative entrepreneurs working in frontier sectors such as climate technology and AI, driving innovation and fostering growth.
The Leaders welcomed the establishment of Offshore Wind Taskforce.They reiterated their intent to explore possibilities for working together through the Global Clean Power Alliance (GCPA).
Education, Culture and People to People
The leaders underlined the importance of youth, cultural and educational exchanges in shaping the future of the bilateral relationship. They expressed commitment to the first Annual Ministerial Strategic Education Dialogue, and the implementation of the Programme of Cultural Co-operation signed by both Ministers of Culture in May 2025.
Acknowledging education as a key area of bilateral cooperation, both sides expressed happiness on the progress in opening of campuses of nine leading UK universities in India. The University of Southampton has welcomed its inaugural cohort of Indian students to its campus in Gurugram.The University Grants Commission has also handed over Letters of Intent (LoI) for establishment of branch campuses of University of Liverpool, University of York, University of Aberdeen and University of Bristol in India. Further, Queens University of Belfast and Coventry University have been authorised to open their branch campuses in GIFT City. During the visit, Indian authorities also handed over the LoI for opening of campus of Lancaster University in Bengaluru and accorded in-principle approval for opening campus of University of Surrey in GIFT City.
The Prime Ministers expressed their commitment to continue implementing the Migration and Mobility Partnership (MMP). While noting the progress in cooperation for curbing irregular migration, both sides reiterated their commitment to continue collaboration in this domain.
Both Leaders recognised the Indian diaspora in the United Kingdom as a living bridge between the two countries and appreciated its contribution to strengthening bilateral economic, cultural, and societal links. The Leaders acknowledged the potential of the UK-India Programme of Cultural Cooperation to bring together the talent in both countries in the areas of Culture, Creative Industries, Arts, Tourism and Sports.
Regional and Multilateral Cooperation
The Prime Ministers reiterated their shared commitment to global peace, prosperity and a rules-based international order. They agreed to work closely in promoting reformed multilateralism, including reform of the United Nations Security Council (UNSC). The UK reiterated its long-standing support for India’s legitimate aspirations for permanent membership in a reformed UNSC.
The Leaders acknowledged that the shared values of 2.5 billion peoples spread across diverse geographies constituting the Commonwealth was its strength. They agreed to work closely in the areas of Climate Change, Sustainable Development, and Youth Engagement with the new leadership at the Commonwealth Organisation.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve this.
They reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling for restraint, protection of civilians and to comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They expressed their support for the US peace plan for Gaza and their commitment to working with regional partners to secure an immediate and lasting ceasefire, the release of the hostages and the delivery of humanitarian aid, and their shared commitment to a lasting and just peace as a step towards a Two-State solution, with a safe and secure Israel, alongside a viable Palestinian state.
Prime Minister Starmer thanked Prime Minister Modi for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation. The visit reaffirmed the strong growth and positive trajectory of the India – UK Comprehensive Strategic Partnership which is built upon shared democratic values and deep and enduring bonds of friendship between the two countries.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-UKগী অপুনবা স্তেৎমেন্ত
09 OCT 2025 3:24PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী কৌবদগী য়ুনাইতেদ কিংদমগী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, রাইৎ ওনরেবল সর কেয়র স্তার্মর এম.পি.না ওক্তোবর 08-09, 2025দা ভারতকী ওফিসিএল খোঙচৎ অমদা লাকখি। বিজিনেস অমসুং ত্রেদকী রাজ্য সেক্রেতরী অমসুং বোর্দ ওফ ত্রেদকী প্রসিদেন্ত রাইৎ ওনরেবল পিতর কাইল এম.পি., স্কোৎলেন্দগী সেক্রেতরী ওফ স্তেৎ রাইৎ ওনরেবল দৌগ্লাস এলেকজেন্দর এম.পি., ইনভেস্তমেন্তগী মন্ত্রী, শ্রী জেসন স্তোকৱুদ, অমসুং CEO 125, ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চাঞ্চেল্লরশিং অমসুং কলচরেল লিদরশিং য়াওবা অৱাংবা থাক্কী দেলিগেসন অমগা প্রধান মন্ত্রী স্তার্মরগা লোয়ননরকখি।
মসি প্রধান মন্ত্রী স্তার্মরগী ভারতকী অহানবা ওফিসিএল খোঙচৎনি। খোঙচৎ অসি 2025গী জুলাই 23-24দা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনাইতেদ কিংদমদা চৎখিবা অদুগী মতুংদা লাকপনি। মসিগী মনুংদা নাকল অনিমক্না পুৱারী ওইরবা ভারত-UK কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA) দা খুৎয়েক পীনখি অমসুং ইন্দিয়া-UK ভিজন 2035 অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল রোদমেপ অমা এদোপ্ত তৌখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রধান মন্ত্রী স্তার্মরনা ওক্তোবর 9, 2025দা মুম্বাইদা গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্ততা মরুওইবা ৱারোল পীখি। লুচিংবা অনিনা ওক্তোবর 9, 2025দা মুম্বাইদা মীহুৎ কাংবুগী থাক্তা ৱারী শানখি। মখোয়না ভারত-UKগী কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী অপৱার্দ ত্রেজেক্তরী অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি অমসুং মালেমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং কাঙলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অমগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী গ্লোবেল অমসুং রিজনেল ইসুশিংসু খন্নখি।
গ্রোথ
ভারত-UK সম্মিৎকী নাকলদা মুম্বাইদা CEO ফোরমগী মীফম পাংথোকপবু প্রধান মন্ত্রী অনিনা তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না ভারত-UK কম্প্রিহেন্সিব ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (CETA) অথুবা মতমদা রেতিফিকেসন তৌনবা অমসুং মসিগী কান্নবশিং ফংনবা হোৎনখি।
প্রধান মন্ত্রীশিংনা জোইন্ত ইকোনোমিক এন্দ ত্রেদ কমিতী (JETCO) অমুক হন্না লিংখৎপবু তরাম্না ওকখি। মসিনা CETAগী গভর্নান্স অমসুং য়ুতিলাইজেসনদা মতেং পাংগনি অমসুং ঐখোয়গী পাক চাউরবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পার্তনরশিপবু মাংলোমদা পুখৎকনি।
য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা লাকখিবা মশিং য়াম্লবা বিজিনেস দেলিগেসন অসিনা লৈবাক অনিমক্তা কন্সত্রক্সন, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ক্লিন ইনর্জী, এদভান্স মেন্যুফেকচরিং, দিফেন্স, এজুকেসন, স্পোর্ত, কলচর, ফাইনান্সিএল অমসুং প্রোফেস্নেল বিজিনেস সর্ভিসেস, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন, কঞ্জ্যুমর গুদস অমসুং ফুদকী ফোকস সেক্তরশিংদা ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবশিং উৎখি। নীতি আয়োগ অমসুং সিতি ওফ লন্দন কোর্পোরেসনগী মরক্তা লৈরিবা UK ইন্দিয়া ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিং ব্রিজ (UKIIFB) অসি সস্তেনেবল গ্রোথকীদমক ঐখোয়গী অপুনবা এম্বিসনগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না এভিএসন সেক্তরদা কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা অমসুং কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না নাকল অনিমক্না এভিএসনগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ৱাফমশিংগা লোয়ননা ভারত-UKএয়র সর্ভিসেস এগ্রীমেন্ত নৌনা শেমগৎনবা খন্ন-নৈনরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা লৈবাক অনিমক্তা এয়রোস্পেস সেক্তরদা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরি।
তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদমগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ, নেস্নেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং গ্লোবেল ইন্নোবেসনগী তুংলমচৎ শেমগৎনবা ফ্রন্তিয়র তেক্নোলোজীশিং শীজিন্ননবা মখোয়না শরুক য়ামিন্নবগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। লেন্দমার্ক ওইবা তেক্নোলোজী সেক্যুরিতী ইনিসিএতিব (TSI) দা য়ুম্ফম ওইদুনা, লুচিংবা অনিমক্না তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ক্রিতিকেল মিনরেলস, AI অমসুং হেল্থ তেক য়াওনা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংদা অওনবা পুরকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
TSIগী মখাদা লুচিংবশিংনা পীরিবশিং অসি এস্তব্লিশ তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি:
ইন্দিয়া-UK কনেক্তিবিতী অমসুং ইন্নোবেসন সেন্তর, জোইন্ত হব অমা 6G, নন-তেরেস্ত্রিএল নেতৱার্কশিং (NTNশিং), অমসুং তেলিকোমগী সাইবর সেক্যুরিতীগীদমক AI নেতিব নেতৱার্ক শেমগৎপদা মীৎয়েং চঙগনি, প্রোজেক্ত অসিগী অহানবা ফেজদা য়ামদ্রবদা লুপা মিলিয়ন 24গী জোইন্ত ফন্দিং পীগনি।
ভারত-UK জোইন্ত সেন্তর ফোর AIনা হকশেল, ক্লাইমেৎ, ফিনতেক অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং বাইওলোজীদা থৌদাং লৌবা অমসুং থাজবা য়াবা AI এদভান্স তৌগনি।
UK - ইন্দিয়া ক্রিতিকেল মিনরেলস প্রোসেসিং অমসুং দাউন্সত্রীম কোলাবোরেসন গিল্দনা ক্রিতিকেল মিনরেলস সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং দাইভর্সাইফাই তৌনবা অমসুং লৈবাক অনিমক্তা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং গ্রোথ ফংহন্নবা কংক্রিৎ পার্তনরশিপ শেমগৎকনি। মিনরেল কভরেজ পাকথোক চাউথোকহন্নবা, এদভান্স তেক্নোলোজীশিং মখা তানা পুনশিন্নবা, নাকল অনিগী ওইবা ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং IIT-ISM ধনবাদতা অনৌবা সেতলাইত কেম্পস অমা লিংখৎনবা UK-ইন্দিয়া ক্রিতিকেল মিনরেলস সপ্লাই চেন ওবজর্বেতরীগী ফেজ 2গী থবকসু মখোয়না লাউথোকখি।
সেন্তর ফোর প্রোসেস ইন্নোবেসন (CPI), UK অমসুং ভারতকী বাইওতেক্নোলোজী রিসর্চ এন্দ ইন্নোবেসন কাউন্সিল (BRIC) ইন্সতিত্যুসনশিং, হেনরী রোইস ইন্সতিত্যুসন (HRI) অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুসন ওফ সাইন্স (IISc), ওক্সফোর্দ নেনোপোর তেক্নোলোজীজ (ONT) অমসুং BRIC- সেন্তর ফোর NDA ফিঙ্গরপ্রিন্তিং এন্দ দাইগনোস্তিক (BRIC-CDFD)ন বাইওমেন্যুফেকচরিং, 3D প্রিন্তিং অমসুং জেনোমিক্সতা অওনবা পুরক্কদবা ফলশিং ফংহনগনি।
দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী
লুচিংবশিংনা জোইন্ত এক্সরসাইজ, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী থোংদা ভারত অমসুং UKগী আর্মদ ফোর্সেসকী মরক্তা বাইলেতরেল একচেঞ্জ পাকথোক চাউথোকহন্নবা য়ানখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা UKগী কেরিয়র স্ত্রাইক গ্রুপকী পোর্ত কোল অমসুং রোয়ল নেভীগী ইন্দিয়ন নেভীগা লোয়ননা কোঙ্কন এক্সরসাইজ তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিব (IPOI) গী মখাদা রিজনেল মেরিতাইম সেক্যুরিতী সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (RMSCE) লিংখৎপা য়াওনা ইন্দো-পেসিফিকতা মপাঙ্গল কনখৎপা মেরিতাইম সেক্যুরিতী কোলাবোরেসন তৌনবা নাকল অনিমক্না ৱাশক লৌখি।
ত্রেনিংদা মতেং পীনবগী মতাংদা, লুচিংবা অনিনা ভারতকী এয়র ফোর্সকী ক্বালিফাইদ ফ্লাইয়িং ইন্সত্রক্তরশিংবু UKগী রোয়ল এয়র ফোর্স ত্রেনিংদা পুনশিনবা অমসুং ঐখোয়গী অচেৎপা ত্রেনিং অমসুং এজুকেসনগী মরীদা মতেং পাংগদবা এগ্রীমেন্ত অমগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী খোংজেলদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ইন্দিয়ন নেভেল প্লেতফোর্মশিংগীদমক মেরিতাইম ইলেক্ত্রিক প্রোপলসন সিস্তেম শেমগৎপদা মতেং পীননবা ইন্দিয়া-UK ইন্তর-গবর্নমেন্তেল এগ্রীমেন্ত (IGA) অমা ফাইনেল তৌনবা হোৎনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না লাইতৱেৎ মল্তিরোল মিসাইল (LMM) সিস্তেমশিংগী অহানবা সপ্লাইগী মতাংদা গবর্নমেন্ত তু গবর্নমেন্ত রুতকী খুত্থাংদা চৎথনবা য়ানখিবা অদুসু লাউথোকখি। মসিনা ভারতকী এয়র দিফেন্স কেপাবিলিতীদা মখা তানা মতেং পাংগনি অমসুং, আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন্দা, ভারতকী দিফেন্স মিনিস্ত্রীগী হৌজিক্কী অমসুং তুংগী মথৌ তাবশিং ফংহল্লগনি, অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা কমপ্লেক্স ওইবা খুৎলায়শিংদা মতম শাংনা তেংবাং পীনগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না তেরোরিজম অমসুং হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজমগী মওং মতৌ পুম্নমক্তা অকনবা মওংদা নিন্দা তৌখি। মখোয়না তেরোরিজমদা জিরো তোলরেন্স লৈহন্নবা অমসুং UN চার্তর অমসুং ইন্তরনেস্নেল লোগী মতুং ইন্না তেরোরিজমবু মপুং ফানা অমসুং লেপ্পা নাইদনা লান্থেংননবা পুন্না হোৎননবা হায়খি। মখোয়না রেদিকেলাইজেসন অমসুং হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজম থেংননবা; তেরোরিজমদা শেল থাদবা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী ঙমখৈ লান্না চৎপা থিংনবা; তেরোরিস্তকী পান্দমদা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা থিংনবা; তেরোরিস্ত রিক্রুত তৌবদা থেংননবা; ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা, জুদিসিএল কোওপরেসন, কেপাসিতী বিল্দিংদা মতেং পীনবা হেনগৎনবা; অমসুং UN অমসুং FATF য়াওনা হিরমশিং অসিদা বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎনবা য়ানখি। মখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা এপ্রিল 2025দা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক্ত অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মালেমগী ওইনা অথিংবা থম্লিবা তেরোরিস্তশিং, তেরোরিস্ত এন্তিতীশিং অমসুং মখোয়গী স্পোন্সরশিংগী মায়োক্তা ৱারেপ লৌবা অমসুং অপুনবা থবকশিং লৌখৎনবা মখোয়না তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
ক্লাইমেৎ অমসুং ইনর্জী
লুচিংবশিংনা নেৎ-জিরোগী পান্দমশিং ফংনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীশিংনা ভারত-UK ক্লাইমেৎ ফাইনান্স ইনিসিয়েতিববু তরাম্না ওকখি। মসিনা ক্লাইমেৎ ফাইনান্স পাকথোক চাউথোকহন্নবা, গ্রীন গ্রোথ অমসুং লৈবাক অনিমক্তা অনৌবা ফাইনান্সিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনগনি। মখোয়না ক্লাইমেৎ তেক স্তার্ত-অপ ফন্দদা অনৌবা পুন্না শেন থাদনবগী ৱাফমসু লাউথোকখি। UK সরকার অমসুং স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী মরক্তা MoUগী মখাদা স্ত্রেতেজিক ইনিসিয়েতিব অসিনা ক্লাইমেৎ তেক্নোলোজী অমসুং AIগুম্বা ফ্রন্তিয়র সেক্তরশিংদা থবক তৌরিবা ইন্নোবেতিব ওন্তপ্রিন্যুওরশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনগনি।
লুচিংবশিংনা ওফশোর ৱিন্দ তাস্কফোর্স লিংখৎপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মখোয়না গ্লোবেল ক্লিন পৱার এলাইন্স (GCPA) গী খুত্থাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং থিজিনবগী মখোয়গী অপাম্বা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
এজুকেসন, কলচর অমসুং পিপল-তু-পিপল
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা তুংগী মরী শেমগৎপদা নহারোল, কলচরেল অমসুং এজুকেস্নেল একচেঞ্জগী মরুওইবা অদু পনখি। অহানবা চহিগী ওইবা মিনিস্তরেল স্ত্রেতেজিক এজুকেসন দাইলোগ অমসুং 2025গী মেদা কলচরগী মন্ত্রী অনিমক্না খুৎয়েক পীনখিবা কলচরেল কোওপরেসন প্রোগ্রামগী থবক পায়খৎনবা মখোয়না অচেৎপা ৱাফম থমখি।
এজুকেসন অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা লম অমনি হায়না য়ানদুনা নাকল অনিমক্না UKগী মকোক থোংবা য়ুনিভর্সিতী নিপানগী কেম্পসশিং ভারত্তা হাংদোকপদা খুমাং চাউশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। সাউথহেম্প্তন য়ুনিভর্সিতীনা ভারতকী মহৈরোইশিংবু গুরুগ্রামগী কেম্পসতা তরাম্না ওকখ্রে। য়ুনিভর্সিতী গ্রান্ত কম্মিসন্না ভারত্তা লিভরপুল য়ুনিভর্সিতী, য়ুনিভর্সিতী ওফ য়োর্ক, য়ুনিভর্সিতী ওফ এবরদীন অমসুং য়ুনিভর্সিতী ওফ ব্রিস্তোলগী ব্রাঞ্চ কেম্পসশিং লিংখৎনবগীদমক লেতর ওফ ইন্তেন্ত (LOI) খুৎশিন্নখি। মসিগী মথক্তা, ক্বিন্স য়ুনিভর্সিতী ওফ বেলফাস্ত অমসুং কোভেন্ত্রী য়ুনিভর্সিতীনা GIFT সিতীদা মখোয়গী ব্রাঞ্চ কেম্পস হাংবগী অয়াবা পীখ্রে। খোঙচৎ মনুংদা, ভারতকী ওথোরিতীশিংনা বেঙ্গালুরুদা লঙ্কাস্তর য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস হাংদোক্নবগীদমক LoIসু খুৎশিন্নখি অমসুং GIFT সিতিদা সুরে য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস হাংদোক্নবগীদমক ইন-প্রিন্সিপল অয়াবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীশিংনা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনরশিপ (MMP) মখা তানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মখোয়গী ফিরেপ ফোংদোকখি। মাইগ্রেসন লাকশিন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা খুমাং চাউশিল্লকপা অদু পল্লদুনা নাকল অনিমক্না হীরম অসিদা মখা তানা থবক তৌমিন্নবগী মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
লুচিংবা অনিমক্না য়ুনাইতেদ কিংদমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংবু লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা থোং অমা ওইনা শকখঙখি অমসুং নাকল অনিগী ওইবা শেন্মিৎলোন, চৎনবী অমসুং খুন্নাইগী মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী থৌদাংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা কলচর, ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীজ, আর্তস, তুরিজম অমসুং স্পোর্তসকী লমশিংদা লৈবাক অনিমক্কী হৈশিংবশিং পুনশিন্নবা UK-ইন্দিয়া প্রোগ্রাম ওফ কলচরেল কোওপরেসনগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু খঙখি।
রিজেনেল অমসুং মলতিলেরেল কোওপরেসন
প্রধান মন্ত্রীশিংনা মালেমগী শান্তি, চাউখৎপা অমসুং কাঙলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওইবা কাংলোন অমগীদমক মখোয়না শরুক য়ামিন্নবগী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল (UNSC) গী রিফোর্ম য়াওনা রিফোর্ম তৌরবা মল্তিলেতরেলিজম প্রমোৎ তৌবদা নক্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি। রিফোর্ম তৌরবা UNSCদা পর্মিনেন্ত মেম্বর ওইবগীদমক ভারতকী লেজিতিমেৎ এস্পিরেসনশিংদা UKনা মতম শাংনা শৌগৎপদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
তোঙান তোঙানবা জিওগ্রাফীশিংদা শন্দোরকপা মীওই বিলিয়ন 2.5না কম্মনৱেল্থ অসি শেয়র তৌরিবা অসি মসিগী শক্তিনি হায়না লুচিংবশিংনা খঙখি। মখোয়না কম্মনৱেল্থ ওর্গনাইজেসনগী অনৌবা লুচিংবশিংগা লোয়ননা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, অমসুং য়ুথ এঙ্গেজমেন্তকী লমশিংদা নক্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী চার্তর য়াওনা অন্তর্জাতিগী আইনগী মতুং ইন্না য়ুক্রেনদা অচুম্বা অমসুং তুং কোইনা লৈগদবা শান্তি অমা পুরকপদা মতেং পাংগনি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না মসি ফংনবগীদমক তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা হৌজিক চত্থরিবা দিপ্লোমেতিক্কী ওইবা খোঙথাংশিং অদু তরাম্না ওকখি।
মখোয়না মিদল ইস্ততা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরকপা ঙম্নবগীদমক মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না মীচম প্রজাশিংবু ঙাক-শেনবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লো ঙাক্না চৎনবা অমসুং ফিভম অসিবু হেন্না শোকহনবা অমসুং রিজনেল তংদু লৈতাবা পুরক্লোইদবা থবকশিং তৌদনবা হায়খি। মখোয়না গাজাগীদমক্তা USকী শান্তিগী থৌরাংবু শৌগৎপা অমসুং রিজনেল পার্তনরশিংগা লোয়ননা খুদক্তা অমসুং তুং কোইনা সিজফায়র তৌনবা, হোস্তেজশিং থাদোক্নবা অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ানগী মতেং পীনবগীদমক থবক তৌমিন্নবগী মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। অমসুং মখোয়না লৈবাক অনিগী সোলুসনগী মায়কৈদা খোঙথাং অমা ওইনা মতম শাংনা অমসুং অচুম্বা শান্তি অমা পুরক্নবগী মখোয়গী শরুক য়ামিন্নবগী অচেৎপা ফিরেপ অদু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী স্তার্মরনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুগী মেম্বরশিংদা উৎখিবা মীয়োক মীচান ফবা মতৌ অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারত-UKগী কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকী মপাঙ্গল কনখৎপা অমসুং অফবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লকপা অদু খোঙচৎ অসিনা অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসি লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাংশিংগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা অমসুং মতম শাংলবা মরী অমসুং মান্নবা দেমোক্রেসী ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওইরি।