Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information & Broadcasting Successfully Completes the Swachhata Hi Seva (SHS) 2025 Campaign from 17th September to 2nd October, 2025
MIB Mobilises Over 59,000 Participants Through over 2,700 Swachhata Hi Sewa Activities Across the Country
‘Ek Din Ek Ghanta Ek Sath’ and Swachh Bharat Diwas: Officers and Staff Take to Streets with Brooms for Cleanliness Drive
09 OCT 2025 4:34PM by PIB Delhi
Ministry of Information & Broadcasting (MIB) Successfully Completes the Swachhata Hi Seva (SHS) 2025 Campaign from 17th September to 2nd October, 2025. The Ministry conducted 2,766 events under different themes like cleaning of Cleanliness Target Units (CTUs), cleanliness campaign, door to door activities, awareness campaigns, drawing competitions, swachhta rallies, and various cultural activities like poem recitation, Nukkad Natak and Slogan writing etc., where in 59,122 people participated in these events.
Under the Swachhta Hi Sewa 2025 campaign, the total number of spots cleaned were 1588, total CTUs transformed were 824, and total events organised under Advocacy for Swachhta, Clean Green Utsav and Safaimitra Surakha Shivirs were 198, 49 and 107 respectively.
The Ministry also organised the special events on September 25 under ‘Ek Din Ek Ghanta Ek Sath’ and October 2 to mark ‘Swachh Bharat Diwas’ where officers and staff stepped out on the roads carrying brooms for swachhata.
Secretary, I&B, Shri Sanjay Jaju reviewed the progress during the preparatory as well as implementation phase with all the Heads of Media Units and their Nodal Officers and gave directions for proper executions of the events of the campaign.
Secretary, MIB, Sh. Sanjay Jaju led the shramdaan under ‘Ek Din, Ek Ghanta, Ek Saath’ at Main Sect., Shastri Bhawan, Delhi
Secretary, Sanjay Jaju also led the shramdaan activity under the ‘Ek Din, Ek Ghanta, Ek Saath’ initiative at the Main Secretariat, Shastri Bhawan, New Delhi, inspiring officers and staff across the Ministry’s Media Units to actively participate in the Swachhta Hi Sewa campaign. Various Media Units and affiliated organisations also undertook a series of cleanliness and awareness activities across the country.
Swachhta rally organized by IIMC Amravati
IIMC Amravati organised a Swachhta rally, while DPD officials carried out a cleanliness drive in New Delhi. DDK Mumbai conducted a major beach cleaning drive at Dadar, and similar initiatives were undertaken by Akashvani Amethi, Akashvani Imphal, and NFDC Mumbai and other media units. IIMC Kottayam celebrated Swachhata Hi Sewa by creating a vibrant organic flower rangoli at its campus entrance a tribute to cleanliness, culture, and sustainability.
Celebrating Swachhata Hi Seva with a vibrant organic flower rangoli at IIMC Kottayam campus entrance — a tribute to cleanliness, culture, and sustainability.
Cleanliness drive organized by DDK Mumbai at Dadar beach.
Other significant initiatives included cleanliness drives by CBFC Delhi, a Swachhta rally by the Press Council of India, a door-to-door awareness campaign by IIMC Delhi, a street play by DDK Patna, a Swachhotsav by AIR Ahmedabad, and a health camp organised by DDK Delhi, among others. The Ministry also ensured wide publicity of these activities through print, digital, and social media platforms, amplifying public awareness and participation in the campaign.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ୨ ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୫ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କଲା ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
09 OCT 2025 4:34PM by PIB Bhubaneswar
ସାରା ଦେଶରେ ୨,୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ୫୯,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏକାଠି କଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
'ଏକ ଦିନ ଏକ ଘଣ୍ଟା ଏକାଠି' ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ: ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଝାଡୁ ଧରି ରାସ୍ତାକୁ ଓହ୍ଲାଇଥିଲେ
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) ୨୦୨୫ ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ସମାପ୍ତ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅଧୀନରେ ୨,୭୬୬ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଟାର୍ଗେଟ ୟୁନିଟ୍ (ସିଟିୟୁ) ସଫା କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ, ଦ୍ୱାର-ଦ୍ୱାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଲି ଏବଂ କବିତା ପାଠ, ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ ଏବଂ ସ୍ଲୋଗାନ ଲେଖା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୫୯,୧୨୨ ଜଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୫ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସଫା କରାଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୧,୫୮୮ ଥିଲା, ରୁପାନ୍ତରଣ କରାଯାଇଥିବା ସିଟିୟୁ ଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ୮୨୪ ଥିଲା, ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଲିନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ସଫାଇ ମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ଯଥାକ୍ରମେ ୧୯୮, ୪୯ ଏବଂ ୧୦୭ ଥିଲା।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ 'ଏକ ଦିନ ଏକ ଘଣ୍ଟା ଏକ ସାଥ' ଏବଂ ୨ ଅକ୍ଟୋବରରେ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ' ଅବସରରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ସଫା କରିବା ପାଇଁ ଝାଡୁ ଧରି ଆଗକୁ ଆସିଥିଲେ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ୟୁନିଟର ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଥିଲେ।
ଏମଆଇବିର ସଚିବ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଭବନରେ 'ଗୋଟିଏ ଦିନ, ଗୋଟିଏ ଘଣ୍ଟା, ଏକାଠି' ଅନ୍ତର୍ଗତ ଶ୍ରମଦାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଂଜୟ ଜାଜୁ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଭବନରେ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବାଳୟରେ "ଗୋଟିଏ ଦିନ, ଗୋଟିଏ ଘଣ୍ଟା, ଏକାଠି" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଏକ ଶ୍ରମଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗଣମାଧ୍ୟମ ୟୁନିଟର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ।
ଆଇଆଇଏମସି ଅମରାବତୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଲି
ଆଇଆଇଏମସି ଅମରାବତୀ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଲି ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଡିପିଡି ଅଧିକାରୀମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କରିଥିଲେ। ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ମୁମ୍ବାଇ ଦାଦରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବେଳାଭୂମି ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଆମେଥି, ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଇମ୍ଫାଲ, ଏନଏଫଡିସି ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଓ ଆଇଆଇଏମସି କୋଟ୍ଟାୟମ ଏହାର କ୍ୟାମ୍ପସର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ଜୈବିକ ଫୁଲର ଏକ ଚମତ୍କାର ରଙ୍ଗୋଲି ସୃଷ୍ଟି କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ପାଳନ କରିଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଥିଲା।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା - ଜୈବିକ ଫୁଲର ଏକ ଚମତ୍କାର ରଙ୍ଗୋଲି ଉତ୍ସବ ଆଇଆଇଏମସି କୋଟ୍ଟାୟମ କ୍ୟାମ୍ପସର ପ୍ରବେଶ ପଥରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଥିଲା
ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ମୁମ୍ବାଇ ଦାଦର ବେଳାଭୂମିରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ସିବିଏଫସି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରାଲି, ଆଇଆଇଏମସି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଘରକୁ ଘର ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଟନା ଦ୍ୱାରା ଏକ ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ, ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଦ୍ୱାରା ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜନସଚେତନତା ଏବଂ ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା।