Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Global Fintech Fest 2025 in Mumbai
India has made the democratic spirit a strong pillar of its governance: PM
In the past decade, India has achieved the democratisation of technology, today's India is among the most technologically inclusive societies in the world: PM
We have democratised digital technology, making it accessible to every citizen and every region of the country: PM
India has shown that technology is not just a tool of convenience, but also a means to ensure equality: PM
India Stack is a beacon of hope for the world, especially for the nations of the Global South: PM
We are not only sharing technology with other countries but also helping them develop it, and this is not digital aid, it is digital empowerment: PM
Thanks to the efforts of India's fintech community, our Swadeshi solutions are gaining global relevance: PM
In the field of AI, India's approach is based on three key principles - Equitable access, Population-scale skilling and Responsible deployment: PM
India has always supported a global framework for ethical AI: PM
For us, AI stands for All Inclusive: PM
We aim to create a fintech world where technology enriches both people and the planet: PM
09 OCT 2025 5:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Global Fintech Fest 2025 in Mumbai, Maharashtra today. Extending a warm welcome to all attendees in Mumbai, Shri Modi described Mumbai as the City of Energy, the City of Enterprise, and the City of Endless Possibilities. He specially welcomed his friend, Prime Minister H.E. Mr. Keir Starmer, and expressed gratitude for his presence at the Global Fintech Festival, acknowledging the time he took to attend the event.
Recalling that five years ago, when the Global Fintech Festival was launched, the world was battling a global pandemic, the Prime Minister highlighted that today, the festival has evolved into a global platform for financial innovation and cooperation. He noted that this year, the United Kingdom is participating as a partner country, and emphasized that the partnership between two major democracies will further strengthen the global financial landscape. Shri Modi remarked on the vibrant atmosphere, energy, and dynamism at the venue, calling it remarkable. He stated that this reflects global trust in India’s economy and growth. The Prime Minister congratulated Shri Kris Gopalakrishnan, all organizers, and participants for the successful conduct of the event.
“India is the mother of democracy and democracy in India is not limited to elections or policymaking, but has been established as a strong pillar of governance”, affirmed Shri Modi, highlighting technology as a prime example of this democratic spirit. He noted that while the world has long discussed the technological divide—and India too was once affected—over the past decade, India has successfully democratized technology. “Today’s India is among the most technologically inclusive societies in the world”, stated Shri Modi.
Underlining that India has democratized digital technology, making it accessible to every citizen and every region of the country, the Prime Minister highlighted that this has now become India’s model of good governance. He explained that in this model, the government develops digital infrastructure in the public interest, and the private sector builds innovative products on that platform. Shri Modi further emphasized that India has demonstrated how technology can serve not only as a tool of convenience but also as a means of equality.
“India’s inclusive approach has transformed the banking ecosystem”, emphasised the Prime Minister. He remarked that banking was once a privilege, but digital technology has turned it into a medium of empowerment. He highlighted that digital payments have become routine in India, attributing this success to the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile. Pointing out that UPI alone facilitates twenty billion transactions every month, with a transaction value exceeding twenty-five lakh crore rupees, Shri Modi emphasized that out of every hundred real-time digital transactions globally, fifty occur in India alone.
Noting that the theme of this year’s Global Fintech Fest reinforces and advances India’s democratic spirit, Shri Modi highlighted that India’s digital stack is being discussed globally, citing key components such as the Unified Payments Interface (UPI), Aadhaar Enabled Payment System, Bharat Bill Payment System, Bharat-QR, DigiLocker, DigiYatra, and the Government e-Marketplace (GeM) as the backbone of India’s digital economy. The Prime Minister expressed satisfaction that the India Stack is now giving rise to new open ecosystems. He noted that ONDC—Open Network for Digital Commerce—is proving to be a boon for small shopkeepers and MSMEs, enabling them to access markets across the country. He added that OCEN—Open Credit Enablement Network—is simplifying access to credit for small entrepreneurs and addressing the issue of credit shortage for MSMEs. The Prime Minister expressed confidence that the digital currency initiative being pursued by the RBI will further enhance outcomes. He further added that all these efforts will transform India’s untapped potential into a driving force for the nation’s growth story.
“India Stack is not merely a story of India’s success, but a beacon of hope for the world, especially for countries in the Global South”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that through its digital innovations, India aims to foster digital cooperation and digital partnerships globally. He highlighted that India is sharing both its experience and open-source platforms as global public goods. Shri Modi cited Modular Open-Source Identity Platform (MOSIP) developed in India, as a major example, noting that over twenty-five countries are adopting it to build their sovereign digital identity systems. He affirmed that India is not only sharing technology but also assisting other nations in developing it. He underscored that this is not digital aid, but digital empowerment.
Highlighting that the efforts of India’s fintech community have given indigenous solutions global relevance, Shri Modi cited interoperable QR networks, open commerce, and open finance frameworks as key areas where the growth of Indian startups is being recognized worldwide. The Prime Minister noted that within the first six months of this year, India has emerged among the top three most-funded fintech ecosystems globally.
Emphasising that India’s strength lies not just in scale, but in integrating scale with inclusion, resilience, and sustainability, Shri Modi highlighted the role of Artificial Intelligence (AI) in reducing underwriting bias, detecting fraud in real time, and enhancing various services. To unlock this potential, the Prime Minister called for joint investment in data, skills, and governance.
“India’s approach to AI, built on three key principles—Equitable Access, Population-scale Skilling, and Responsible Deployment”, outlined the Prime Minister. Under the India-AI Mission, the government is developing high-performance computing capacity to ensure affordable and accessible resources for every innovator and start-up. Shri Modi affirmed that efforts are underway to deliver the benefits of AI to every district and in every language. He noted that India’s Centers of Excellence, skilling hubs, and indigenous AI models are actively ensuring this outreach.
Affirming that India has consistently supported the creation of a global framework for ethical AI, Shri Modi stated that India’s experience with digital public infrastructure and its learning repository can be valuable for the world. He emphasized that the path India has followed in digital public infrastructure is the same approach it seeks to advance in AI. “For India, AI stands for All Inclusive”, stated Shri Modi.
Noting that while global debates continue around trust and safety rules for AI, India has already built a trust layer, the Prime Minister highlighted that India’s AI Mission is equipped to handle both data and privacy concerns. He expressed India’s intent to develop platforms that enable innovators to build inclusive applications. In payments, India prioritizes speed and assurance; in credit, the focus is on approvals and affordability; in insurance, the targets are effective policies and timely claims; and in investments, the goal is success in access and transparency. The Prime Minister stated that AI can be the driving force behind this transformation. For this, AI applications must be designed with people at the center. He stressed that a first-time digital finance user must have confidence that errors will be swiftly resolved. This confidence, he said, will further strengthen digital inclusion and trust in financial services.
Noting that the AI Safety Summit began in the UK a few years ago, and next year, the AI Impact Summit will be held in India, the Prime Minister highlighted that while the dialogue on safety started in the UK, the conversation on impact will now take place in India. He stated that India and the UK have shown the world a win-win partnership model in global trade, and their collaboration in AI and fintech further strengthens this spirit. The Prime Minister emphasized that the UK’s research and global finance expertise, combined with India’s scale and talent, can open new doors of opportunity for the world. He announced a renewed commitment to deepen connections between start-ups, institutions, and innovation hubs. The Prime Minister remarked that the UK-India Fintech Corridor will create opportunities to pilot and scale new start-ups, and also pave the way for enhanced cooperation between the London Stock Exchange and GIFT City. He added that this financial integration between the two countries will help companies maximize the benefits of the free trade agreement.
Underscoring the immense responsibility shared by all stakeholders, Shri Modi extended an invitation from the platform to every global partner, including the United Kingdom, to collaborate with India. He welcomed every investor to grow alongside India’s growth. The Prime Minister concluded by calling for the creation of a fintech world that enriches both technology, people and planet—where innovation aims not only for growth but also for goodness, and where finance signifies not just numbers but human progress. With this call to action, he conveyed his best wishes to all present.
The Prime Minister of the United Kingdom, H.E. Mr. Keir Starmer, the Governor of Reserve Bank of India, Shri Sanjay Malhotra were present among other dignitaries at the event.
Background
Global Fintech Fest 2025 will bring together innovators, policymakers, central bankers, regulators, investors, academicians, and industry leaders from around the world. The conference’s central theme, ‘Empowering Finance for a Better World’ – Powered by AI, Augmented Intelligence, Innovation, and Inclusion, highlights the convergence of technology and human insight in shaping an ethical and sustainable financial future.
This year’s edition is expected to attract a footfall of over 100,000 participants from more than 75 countries, making it one of the world’s largest fintech gatherings. The event will feature participation from around 7,500 companies, 800 speakers, 400 exhibitors, and 70 regulators representing both Indian and international jurisdictions.
Among the participating international institutions are renowned regulators such as the Monetary Authority of Singapore, the Deutsche Bundesbank of Germany, Banque de France, and the Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA). Their participation underscores GFF’s growing stature as a global forum for financial policy dialogue and cooperation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୫’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
09 OCT 2025 5:38PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାକୁ ଏହାର ଶାସନର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ ହାସଲ କରିଛି, ଆଜିର ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ସୁଲଭ ହୋଇପାରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଦେଖାଇଛି ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେବଳ ସୁବିଧାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଧ୍ୟମ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆଶାର କିରଣ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ କେବଳ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବାଣ୍ଟିବା ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାର ବିକାଶ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା, ଏବଂ ଏହା ଡିଜିଟାଲ୍ ସହାୟତା ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ସମୁଦାୟର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହାସଲ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ - ସମାନ ଉପଲବ୍ଧତା, ଜନସଂଖ୍ୟା-ସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟୋଜନ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ସର୍ବଦା ନୈତିକ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ପାଇଁ, ଏଆଇ ଅର୍ଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଲୋକ ଏବଂ ଗ୍ରହ ଉଭୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୫’କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୁମ୍ବାଇକୁ ଶକ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାର ସହର ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ବନ୍ଧୁ, ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ କୀର ଷ୍ଟାରମରଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ’ରେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ଦେଇଥିବା ସମୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫିନଟେକ୍ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସାରା ପୃଥିବୀ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମହାମାରୀ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଆର୍ଥିକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ବର୍ଷ, ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଏବଂ ଦୁଇ ଅଗ୍ରଣୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ପରିବେଶ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାର ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିସ୍ ଗୋପାଳକୃଷ୍ଣନ, ସମସ୍ତ ଆୟୋଜକ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
"ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଏବଂ ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ନିର୍ବାଚନ କିମ୍ବା ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଶାସନର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିବା ସହିତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଏହି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ବହୁ ଦିନ ଧରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଜନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଆସୁଛି - ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଥରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା - ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଭାରତ ସଫଳତାର ସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛି। "ଆଜିର ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସୁଗମ କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ଏବେ ଭାରତର ସୁଶାସନର ମଡେଲ ପାଲଟିଛି। ଏହି ମଡେଲରେ, ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସେହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ କିପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେବଳ ସୁବିଧାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ନୁହେଁ , ବରଂ ସମାନତାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ।
"ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏକ ସମୟରେ ଏକ ସୁବିଧା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏହାକୁ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରିଦେଇଛି। ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଗଲାଣି, ସେ ଏହି ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଜେଏଏମ୍ ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି - ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲକୁ ଦେଇଥିଲ। କେବଳ ୟୁପିଆଇ ପ୍ରତି ମାସରେ କୋଡ଼ିଏ ବିଲିୟନ କାରବାରକୁ ସହଜ କରିଥାଏ, ଯାହାର କାରବାର ମୂଲ୍ୟ ପଚିଶ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତି ଶହେ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ମଧ୍ୟରୁ ପଚାଶ କେବଳ ଭାରତରେ ହୋଇଥାଏ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଷ୍ଟାକ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ସେ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ), ଆଧାର ସକ୍ଷମ ପେମେଣ୍ଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ଭାରତ ବିଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ଭାରତ-QR, ଡିଜିଲକର୍, ଡିଜିଯାତ୍ରା ଏବଂ ସରକାରୀ ଇ - ମାର୍କେଟ୍ ପ୍ଲେସ୍ (ଜିଇଏମ୍) ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାବେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ। ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ଖୋଲା ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଓଏନଡିସି - ଓପନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କମର୍ସ - ଛୋଟ ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବଜାର ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଓସିଇଏନ୍ - ଓପନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ସକ୍ଷମ ନେଟୱାର୍କ - କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସରଳ କରୁଛି ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଋଣ ଅଭାବ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆରବିଆଇ ଦ୍ୱାରା ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ମୁଦ୍ରା ପଦକ୍ଷେପ ଫଳାଫଳକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ବ୍ୟବହାର ହୋଇନଥିବା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ୍ କେବଳ ଭାରତର ସଫଳତା କାହାଣୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଶାର କିରଣ।" ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହାର ଡିଜିଟାଲ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାର୍ବଜନୀନ ସାମଗ୍ରୀ ଭାବରେ ଏହାର ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ମୁକ୍ତ-ଉତ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉଭୟକୁ ବାଣ୍ଟି ଆସୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ମଡ୍ୟୁଲାର ମୁକ୍ତ-ଉତ୍ସ ପରିଚୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏମଓଏସଆଇପି)କୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, ଯେ ପଚିଶରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ନିଜର ସାର୍ବଭୌମ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ପ୍ରଣାଳୀ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବାଣ୍ଟିନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ବିକାଶ କରିବାରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଡିଜିଟାଲ ସହାୟତା ନୁହେଁ, ବରଂ ଡିଜିଟାଲ ସଶକ୍ତିକରଣ।
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ସମୂଦାୟର ପ୍ରୟାସ କିପରି ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଦେଇଛି, ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆନ୍ତଃପରିଚାଳିତ QR ନେଟୱାର୍କ, ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ , ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ଛଅ ମାସରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସର୍ବାଧିକ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରାପ୍ତ ତିନୋଟି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି।
ଭାରତର ଶକ୍ତି କେବଳ ପରିମାଣରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ନମନୀୟତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହିତ ପରିମାଣକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ରହିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଣ୍ଡରରାଇଟିଂ ପକ୍ଷପାତ ହ୍ରାସ କରିବା, ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଠକେଇ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ)ର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତଥ୍ୟ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ନିବେଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏଆଇ ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ତାହା ହେଉଛି ସମାନ ପ୍ରବେଶ, ଜନସଂଖ୍ୟା-ସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟୋଜନ।" ଭାରତ- ଏଆଇ ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହାରରେ ସମ୍ବଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଦର୍ଶିତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ , ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଷାରେ ଏଆଇର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର, ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ନୀତିଗତ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟିକୁ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ କରିଛି ବୋଲି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏହାର ଶିକ୍ଷଣ ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ହୋଇପାରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅନୁସରଣ କରିଥିବା ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ପାଇଁ, ଏଆଇ ଅର୍ଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି।"
ଏଆଇ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିତର୍କ ଜାରି ରହିଥିବା ବେଳେ, ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ତର ନିର୍ମାଣ କରିସାରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଏଆଇ ମିଶନ୍ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଗୋପନୀୟତା ଉଭୟ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ସଜ୍ଜିତ। ସେ ଏପରି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଯାହା ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ତାହାକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଦେୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଗତି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ ; ଋଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ସୁଲଭତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଏ ; ବୀମାରେ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନୀତି ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଦାବିର ସମାଧାନ ; ଏବଂ ନିବେଶରେ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ସଫଳତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଆଇ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରେ। ଏଥିପାଇଁ, ଏଆଇ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ଡିଜାଇନ୍ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଇନାନ୍ସ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ, ତ୍ରୁଟିଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ହେବ। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟରେ ଏଆଇ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ମିଳନୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତରେ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ବ୍ରିଟେନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବେ ଭାରତରେ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବିଜୟ ସହଭାଗୀତା ମଡେଲ୍ ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏଆଇ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁକେର ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା, ଭାରତର ସ୍କେଲ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ସହିତ ମିଳିତ ହୋଇ, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିପାରିବ। ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟେନ-ଭାରତ ଫିନଟେକ୍ କରିଡର ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ସ୍କେଲିଂ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଲଣ୍ଡନ ଷ୍ଟକ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଏବଂ GIFT ସିଟି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆର୍ଥିକ ସମନ୍ୱୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିର ଲାଭ ସର୍ବାଧିକ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ବ୍ରିଟେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମହାମହିମ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ କୀର ଷ୍ଟାରମର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣର ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସଞ୍ଜୟ ମାଲହୋତ୍ରା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ ୨୦୨୫’ ବିଶ୍ୱର ଉଦ୍ଭାବକ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର, ନିୟାମକ, ନିବେଶକ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବ। ସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ, 'ଏକ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ' - ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ଏକ ନୈତିକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ମାନବ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିର ସମନ୍ୱୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରେ।
ଏହି ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୭୫ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଫିନଟେକ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିବ। ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦ କମ୍ପାନୀ, ୮୦୦ ବକ୍ତା, ୪୦୦ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଏବଂ ୭୦ ନିୟାମକ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବେ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ମୁଦ୍ରା ପ୍ରାଧିକରଣ, ଜର୍ମାନୀର ଡଚେ ବୁଣ୍ଡେସବ୍ୟାଙ୍କ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଡି ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱିସ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ମାର୍କେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଫିନମା) ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନିୟାମକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଆର୍ଥିକ ନୀତି ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଖ୍ୟାତିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।