Prime Minister's Office
Prime Minister pays homage to Loknayak Jayaprakash Narayan on his birth anniversary
Prime Minister recalls Loknayak JP’s role in inspiring socio-political awakening across India
PM shares rare pages from Loknayak JP’s ‘Prison Diary’ written during the Emergency
11 OCT 2025 9:29AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi paid tributes to Loknayak Jayaprakash Narayan on his birth anniversary. The Prime Minister described him as one of India’s most fearless voices of conscience and a tireless champion for democracy and social justice.
The Prime Minister said that Loknayak JP dedicated his life to empowering ordinary citizens and strengthening Constitutional values. His clarion call for Sampoorna Kranti ignited a societal movement envisioning a nation built on equality, ethics and good governance.
Recalling his enduring legacy, the Prime Minister noted that Loknayak Jayaprakash Narayan inspired numerous mass movements, notably in Bihar and Gujarat, which led to a socio-political awakening across India. These movements, the Prime Minister observed, shook the then Congress Government at the Centre, which went on to impose the Emergency and trample upon the Constitution.
On the occasion, the Prime Minister shared a rare glimpse from the archives-pages from Loknayak JP’s book Prison Diary, written during the Emergency. The Prime Minister said that the book captures JP’s anguish and his unbroken faith in democracy during solitary confinement. Quoting Loknayak Jayaprakash Narayan, the Prime Minister highlighted his poignant words: “Every nail driven into the coffin of Indian democracy is like a nail driven into my heart.”
In a series of X posts, the Prime Minister said;
“On his birth anniversary, paying homage to Loknayak JP, one of India’s most fearless voices of conscience and a tireless champion for democracy and social justice.”
“Loknayak JP dedicated his life to empowering ordinary citizens and strengthening Constitutional values. His clarion call for Sampoorna Kranti ignited a societal movement, envisioning a nation built on equality, ethics and good governance. He inspired numerous mass movements, notably in Bihar and Gujarat, which led to a socio-political awakening across India. These movements shook the then Congress Government at the Centre, which went on to impose the Emergency and trample over our Constitution.”
“On Loknayak JP’s birth anniversary, a rare glimpse from the archives…
Here are pages from his book, Prison Diary, written during the Emergency.
During the Emergency, Loknayak JP spent several days in solitary confinement. His Prison Diary captures his anguish and unbroken faith in democracy.
“Every nail driven into the coffin of Indian democracy is like a nail driven into my heart”, he wrote.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লোকনায়ক জয়প্রকাশ নারায়নবু মহাক্কী মপোক কুমওন্না লাকপদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত শিনবা থুংবদা সোসিও-পোলিতিকেলগী ৱাখল্লোন পোকহন্নবা ইথিল পীবদা লৌখিবা লোকনায়ক জে.পি.গী থৌদাং অদু নীংশিংখ্রে
পি.এম.না ইমর্জেন্সীগী মনুংদা ইখিবা লোকনায়ক জে.পি.গী ‘প্রিজন দাইরী’গী তাংলবা লমাইশিং শেয়র তৌখ্রে
11 OCT 2025 9:29AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোকনায়ক জয়প্রকাশ নারায়নগী মপোক কুমওন্দা মহাক্কী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু কনসাইন্সকী ভারতকী খ্বাইদগী অকিবা লৈতবা ভোইসশিংগী মরক্তগী অমা অমসুং দেমোক্রেসী অমসুং সোসিএল জস্তিসকীদমক্তা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা মীশক অমনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লোকনায়ক জে.পি.না মহাক্কী পুন্সি অসি মীচম প্রজাশিংবু শক্তি পীনবা অমসুং সংবিধানগী মগুনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবদা কত্থোকখি। মহাক্না 'সম্পুর্না ক্রান্তি'গীদমক থমখিবা ৱারোল অসিনা থোং মান্নবা, ইথিক্স অমসুং অফবা লৈঙাক্তা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা ৱাখল্লোন থমদুনা খুন্নাইগী ওইবা খোঙজং অমা হৌদোকখি।
মহাক্কী মতম শাংনা লৈহৌরগদবা লেগেসী অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লোকনায়ক জয়প্রকাশ নারায়ননা বিহার অমসুং গুজরাত্তা মরুওইনা মীয়ামগী খোঙজং কয়া অমা হৌদোকখি, মসিনা ভারত শিনবা থুংনা সোসিও-পোলিতিকেলগী ওইবা ৱাখল্লোন পোকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা খোঙজংশিং অসিনা ইমর্জেন্সী থমজিনখিবা অমসুং সংবিধানবু খোঙ্গোইনখিবা কেন্দ্রদা লৈরিবা মতমদুগী কংগ্রেস সরকারবু অকিবা পোকহনখি।
নুমিৎ অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লোকনায়ক জে.পি.গী প্রিজন দাইরীগী লাইরিক, ইমর্জেন্সীগী মতমদা ইখিবা অদুগী আর্কাইব-পেজশিংদগী অতাংবা মমি অমা শেয়র তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরিক অসিনা জে.পি.গী অশাওবা অমসুং তোঙান্না ফাজিন্দুনা থমখিবা মনুংদা মহাক্না দেমোক্রেসীদা লেংদনা থাজবা থমখিবা অদু উৎলি। লোকনায়ক জয়প্রকাশ নারায়নগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা ৱারোলশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি: "ভারতকী দেমোক্রেসীগী কোফিনদা থারিবা য়োপী খুদিংমক অসি ঐগী থম্মোয়দা থাবা য়োপীগা পাংখক ওই।"
Xকী পোস্ত কয়ামরুমদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি:
“মহাক্কী মপোক কুমওন্দা, কনসাইন্সকী ভারতকী খ্বাইদগী অকিবা লৈতবা ভোইসশিংগী মরক্তগী অমা অমসুং দেমোক্রেসী অমসুং সোসিএল জস্তিসকীদমক্তা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা লোকনায়ক জে.পি.বু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।”
লোকনায়ক জে.পি.না মহাক্কী পুন্সি অসি মীচম প্রজাশিংবু শক্তি পীনবা অমসুং সংবিধানগী মগুনশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনবদা কত্থোকখি। মহাক্না 'সম্পুর্না ক্রান্তি'গীদমক থমখিবা ৱারোল অসিনা থোং মান্নবা, ইথিক্স অমসুং অফবা লৈঙাক্তা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমা শেমগৎনবা ৱাখল্লোন থমদুনা খুন্নাইগী ওইবা খোঙজং অমা হৌদোকখি। বিহার অমসুং গুজরাত্তা মরুওইনা মীয়ামগী খোঙজং কয়া অমা হৌদোকখি, মসিনা ভারত শিনবা থুংনা সোসিও-পোলিতিকেলগী ওইবা ৱাখল্লোন পোকহনখি। হায়রিবা খোঙজংশিং অসিনা ইমর্জেন্সী থমজিনখিবা অমসুং সংবিধানবু খোঙ্গোইনখিবা কেন্দ্রদা লৈরিবা মতমদুগী কংগ্রেস সরকারবু অকিবা পোকহনখি।
On his birth anniversary, paying homage to Loknayak JP, one of India’s most fearless voices of conscience and a tireless champion for democracy and social justice. pic.twitter.com/iEhUNKScHU
— Narendra Modi (@narendramodi) October 11, 2025
“লোকনায়ক জে.পি.গী মপোক নুমিৎতা, আর্কাইবতগী অতাংবা মমি অমা...
ইমর্জেন্সীগী মতমদা ইখিবা মহাক্কী লাইরিক, প্রিজন দাইরীগী লমাইশিং মসিদা লৈজরে।
ইমর্জেন্সীগী মনুংদা, লোকনায়ক জে.পি.না নুমিৎ কয়ামরুম মথন্তা লৈখি। মহাক্কী প্রিজন দাইরীদা মহাক্কী অশাওবা অমসুং দেমোক্রেসীদা লেংদনা থম্লিবা থাজবা অদু ফোংদোক্লি।
"ভারতকী দেমোক্রেসীগী কোফিনদা থারিবা য়োপী খুদিংমক অসি ঐগী থম্মোয়দা থাবা য়োপীগা পাংখক ওই," হায়না মহাক্না ইখি।”
On Loknayak JP’s birth anniversary, a rare glimpse from the archives…
Here are pages from his book, Prison Diary, written during the Emergency.
During the Emergency, Loknayak JP spent several days in solitary confinement. His Prison Diary captures his anguish and unbroken… pic.twitter.com/Yhe8LhykFD
— Narendra Modi (@narendramodi) October 11, 2025