Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches two major schemes in the agriculture sector with an outlay of Rs 35,440 crore
For the self-reliance of the country, for the welfare of farmers, two new schemes are being launched. The PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharta Mission: PM
We have undertaken reforms, from seeds to the market in the interest of farmers: PM
Selection of 100 districts for the PM Dhan Dhaanya Scheme is based on three parameters: PM
Dalhan Aatmnirbharta Mission is not just a mission to increase pulse production but also a campaign to empower our future generations:PM
For the past 11 years, the government's continuous effort has been to empower farmers and increase investment in agriculture: PM
Animal husbandry, fish farming, and beekeeping have empowered small farmers and landless families: PM
Today, in the villages, Namo Drone Didis are leading the modern methods of spraying fertilizers and pesticides: PM
On one hand, we need to be self-reliant and on the other we also need to produce for the global market: PM
11 OCT 2025 3:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in a special Krishi programme at the Indian Agricultural Research Institute in New Delhi, today. The Prime Minister also interacted with farmers before participating in the public programme.
The Prime Minister launched two major schemes in the agriculture sector, with an outlay of Rs 35,440 crore. He launched the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana which has an outlay of Rs.24,000 crore. He also launched the Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore. The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation projects valued at over Rs 5,450 crore in the agriculture, animal husbandry, fisheries, and food processing sectors, while laying the foundation stone for additional projects worth around Rs 815 crore.
Addressing the nation, the Prime Minister remarked, “Today is a historic day that marks the birth anniversaries of two of Maa Bharati’s illustrious sons who redefined India’s democratic fabric and rural development. Jayaprakash Narayan ji and Nanaji Deshmukh ji were the voices of rural Bharat and dedicated their lives to the empowerment of farmers and the underprivileged".
Marking the significant occasion, the Prime Minister underscored that the Pradhan Mantri Dhan-Dhaanya Krishi Yojana and Dalhan Atmanirbharta Mission (Pulse Self-Reliance Mission) are designed to usher in a new era of self-reliance, rural empowerment, and agricultural innovation, directly benefiting crores of farmers across the nation. “The Government of India will invest over ₹35,000 crore in these initiatives, reflecting its unwavering commitment to doubling farmers’ incomes and achieving food and nutritional security for the country”, Shri Modi said.
The Prime Minister emphasized the central role that agriculture and farming have always played in India’s development journey. Addressing the nation, the Prime Minister recalled the long-standing neglect faced by the agricultural sector during previous governments and reaffirmed his commitment to empowering India’s farmers. He noted that a rapidly developing 21st-century India required a robust and reformed agricultural system, and this transformation began after 2014 under his government. “We broke away from the apathy of the past. From seed to market, we introduced comprehensive reforms in the interest of our farmers. These reforms were not just policy changes. They were structural interventions aimed at making Indian agriculture modern, sustainable, and resilient,” Shri Modi said.
The Prime Minister stated that in the last eleven years, India’s agricultural exports have nearly doubled. Foodgrain production has increased by approximately 90 million metric tonnes. Fruit and vegetable production has grown by more than 64 million metric tonnes. India today ranks first in the world in milk production and is the second-largest fish producer globally. Honey production has doubled compared to 2014, and egg production has also doubled over the same period.
He further informed that six major fertilizer plants have been established in the country during this time. More than 25 crore Soil Health Cards have been distributed to farmers. Micro-irrigation facilities have reached 100 lakh hectares of agricultural land. Under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, insurance claims worth ₹2 lakh crore have been disbursed to farmers.
Over the past eleven years, more than 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been formed to enhance farmer cooperation and market access.
The Prime Minister shared that he had spent time interacting with farmers, fishermen, and women working in the agriculture sector. He listened to their experiences and insights and noted that such interactions reflect the true transformation taking place in Indian agriculture.
The Prime Minister stated that the current spirit of the nation no longer settles for limited achievements. He emphasized that if India is to become a developed country, continuous improvement and progress in every sector is essential. It is with this vision that the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana has been launched.
The Prime Minister highlighted that this new agricultural initiative draws inspiration from the success of the Aspirational Districts Programme. He recalled how previous governments had declared over a hundred districts in the country as “backward” and largely neglected them thereafter. In contrast, his government chose to focus on these districts with a targeted and dynamic approach, redesignating them as “aspirational districts.”
He outlined the strategy of convergence, collaboration, and competition for transformation in these districts. “All efforts were united under the spirit of "Sabka Prayas" and a model of healthy competition was encouraged among districts to drive faster development” Shri Modi underscored.
The Prime Minister noted that in these 100+ districts, approximately 20 percent of villages had never seen a road since Independence. “Today, thanks to the focused implementation of the Aspirational Districts Programme, the majority of these villages have been connected with all-weather roads”, Shri Modi added. He also highlighted the improvement in healthcare delivery. At the beginning of the programme, 17 percent of children in these districts remained outside the coverage of basic immunization. Now, most of these children have been brought under full immunization coverage. “Over 15 percent of schools in these districts lacked electricity. Today, nearly every such school has been equipped with a power connection, ensuring a more conducive learning environment for children”, Shri Modi noted.
These achievements, he said, are a direct result of a development model built on convergence, collaboration, and competition, where coordinated efforts across departments and active participation from citizens have delivered tangible results.
Shri Modi emphasized that the inspiration behind the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana comes directly from the success of the Aspirational Districts model. “The selection of these 100 districts has been carried out with thoughtful consideration and based on three key parameters, First, the level of agricultural output per unit of land. Second, the number of times crops are cultivated on the same land within a year. Third, the availability and extent of institutional loans or investment facilities for farmers” Shri Modi highlighted.
“We have often heard the phrase “36 ka aankda”, a way of saying that two parties are completely at odds with each other. But as a government, we challenge such perceptions and reverse them”, Shri Modi remarked. He underscored that under the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana, we are bringing together 36 different government schemes in a unified and coordinated manner. Whether it is the National Mission on Natural Farming, the ‘Per Drop More Crop’ campaign for efficient irrigation, or the Oilseeds Mission to boost oilseed production. Many such initiatives are being integrated under one umbrella including special focus on livestock development. “Under the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana, localized livestock health campaigns will also be launched to ensure continued care and disease prevention at the grassroots level” , Shri Modi said.
The Prime Minister reiterated that just like the Aspirational Districts Programme, the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana places a significant responsibility not only on the farmers but also on local government officials, particularly the District Magistrate or Collector of each district. The design of this scheme allows flexibility so that the planning can be tailored according to the specific needs of each district. “Therefore, I earnestly urge the farmers and district leaders to prepare district-level action plans that are suited to the local soil and climate conditions”, Shri Modi emphasised.
Shri Modi said that the Dalhan Atmanirbharata Mission is aimed not only at increasing pulse production but also at strengthening the future generations of the country. The Prime Minister highlighted that India’s farmers have recently achieved record production of food grains such as wheat and rice, positioning India among the world’s top producers. “However, there is a need to look beyond just flour and rice for sustenance. While these staples can relieve hunger, proper nutrition requires a more diverse diet. Protein, especially for the largely vegetarian population of India, plays a critical role in both physical and mental growth. Pulses remain the most significant source of plant-based protein” Shri Modi noted.
“The Dalhan Atmanirbharata Mission seeks to address this challenge by boosting domestic pulse production, thereby enhancing nutritional security and self-reliance. The Dalhan Atmanirbharata Mission, with an investment of over 11,000 crore rupees, will provide substantial support to farmers”, he emphasized. Shri Modi highlighted that the goal is to increase the area under pulse cultivation by 35 lakh hectares. Under this mission, production of tur, urad, and masoor pulses will be increased, and a proper system for procurement of pulses will be ensured. This will directly benefit nearly two crore pulse farmers across the country.
Prime Minister Shri Narendra Modi reaffirmed the government’s commitment to the welfare of farmers, describing them as one of the four foundational pillars of a developed India, as outlined in his address from the Red Fort. He stated that over the past eleven years, the government has made consistent efforts to empower farmers and increase investment in agriculture. This priority is clearly visible in the nearly sixfold increase in the agriculture budget during this period.
The Prime Minister emphasized that this expanded budget has primarily benefited small and marginal farmers, who form the backbone of Indian agriculture. Citing an example, he reminded the nation that India provides substantial fertilizer subsidies to support its farmers and reduce their input costs. This policy is part of a broader effort to ensure that agriculture remains sustainable, productive, and profitable for all.
Emphasizing the government’s commitment to increasing farmers’ income by expanding opportunities beyond traditional agriculture, Shri Narendra Modi stated that sectors like animal husbandry, fisheries, and beekeeping are being actively promoted to provide additional income sources, particularly for small and landless farmers.
Highlighting the honey production sector as a success story, the Prime Minister noted that India’s honey output has nearly doubled in the last eleven years. He further shared that while honey exports stood at around ₹450 crore six to seven years ago, they have now surged to over ₹1,500 crore. This dramatic rise in exports, he said, represents three times more income flowing directly to farmers, demonstrating the tangible benefits of agricultural diversification and value addition.
The Prime Minister reiterated the government’s focus on empowering farmers through innovation, investment, and market access, making them key drivers of a self-reliant and developed India.
Shri Modi hailed the growing role of women in transforming Indian agriculture and rural prosperity. He stated that whether in crop cultivation, animal husbandry, or natural farming, women are emerging as key leaders in the rural economy. He cited the government’s ongoing campaign to create three crore ‘Lakhpati Didis’ as a powerful initiative that is also directly supporting the agricultural sector. “One notable example is the rise of Namo Drone Didis across India’s villages, who are now using modern drone technology for spraying fertilizers and pesticides. This innovation has not only improved agricultural efficiency but also provided significant new income streams for rural women”, Shri Modi highlighted.
The Prime Minister also highlighted the critical role of women in promoting natural farming. “More than 17,000 dedicated clusters have been established to support this sustainable approach. Additionally, around 70,000 trained ‘Krishi Sakhis’ are actively providing guidance to farmers on adopting natural and eco-friendly agricultural practices” Shri Modi added.
He reiterated that empowering women in agriculture is not just a matter of social justice, but a strategic step toward achieving a modern, self-reliant, and prosperous rural India.
Highlighting how recent GST reforms have brought direct economic relief to India's farmers and rural families by making agricultural equipment and essential items more affordable, he noted that under the newly reformed GST system tractor is now ₹40,000 cheaper, offering significant savings to farmers during this festive season with additional price reductions on drip irrigation systems, sprinkler equipment, and harvesting tools. He also highlighted that the cost of organic fertilizers and bio-pesticides, used in natural farming, has come down due to lower GST rates, providing a further boost to sustainable agriculture.
PM Modi emphasized that these reforms have resulted in double savings for rural households and lower costs on both daily use items and farming tools.
Reiterating the historic contribution of Indian farmers in making the country self-reliant in food production, the Prime Minister called upon them to now lead the way in building a developed India. Concluding his address, Shri Modi urged farmers to not only work towards self-sufficiency but also to target the global market by growing export-oriented crops that can reduce imports and boost India's agricultural exports. He stated that the PM Dhan-Dhaanya Krishi Yojana and the Dalhan Atmanirbharata Mission will play vital roles in this journey and extended his heartfelt congratulations and best wishes to farmers across the nation.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in a special Krishi programme at the Indian Agricultural Research Institute in New Delhi on 11th October 2025 at 10:30 AM. Prime Minister will interact with farmers and, thereafter, participate in a public programme, where he will address the gathering on the occasion.
The programme underscores the Prime Minister’s continued commitment to farmer welfare, agricultural self-reliance, and strengthening rural infrastructure. It will focus on promoting modern agricultural practices, supporting farmers, and celebrating significant milestones in farmer-centric initiatives.
Prime Minister will launch two major schemes in the agriculture sector, with an outlay of Rs 35,440 crore. He will launch the PM Dhan Dhaanya Krishi Yojana which has an outlay of Rs.24,000 crore. It has the objective of enhancing agricultural productivity, increasing adoption of crop diversification and sustainable agriculture practices, augmenting post-harvest storage at the panchayat and block level, improving irrigation facilities and facilitating availability of long-term and short-term credit in the selected 100 districts.
Prime Minister will also launch the Mission for Aatmanirbharta in Pulses with an outlay of Rs. 11,440 crore. It is aimed at improving productivity levels of pulses, expanding the area under pulse cultivation, strengthening the value chain – procurement, storage, processing – and ensuring reduction of losses.
Prime Minister will also inaugurate and dedicate to the nation projects valued at over Rs 5,450 crore in the agriculture, animal husbandry, fisheries, and food processing sectors, while laying the foundation stone for additional projects worth around Rs 815 crore.
The projects being inaugurated by the Prime Minister include Artificial Insemination Training Center at Bengaluru and in J&K; Centre of Excellence at Amreli and Banas; Establishment of IVF Lab at Assam under Rashtriya Gokul Mission; Milk Powder Plants at Mehsana, Indore, and Bhilwara; Fish Feed Plant under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana at Tezpur, Assam; Infrastructure for Agro-processing Clusters, Integrated Cold Chain, and Value Addition Infrastructure, among others.
The projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure (Irradiation) in Krishna, Andhra Pradesh; Trout Fisheries in Uttarakhand; Integrated Aqua Park in Nagaland; Smart and Integrated Fishing Harbour in Karaikal, Puducherry; and State-of-the-art Integrated Aquapark in Hirakud, Odisha, among others.
During the programme, the Prime Minister will distribute certificates to farmers certified under the National Mission for Natural Farming, MAITRI Technicians, and Primary Agriculture Cooperative Credit Societies (PACS) converted to Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) and Common Service Centres (CSCs) respectively.
The programme will also mark important milestones achieved under government initiatives, including 50 lakh farmer memberships in 10,000 FPOs, of which 1,100 FPOs recorded an annual turnover of over ₹1 crore in 2024-25. Other achievements include the certification of 50,000 farmers under the National Mission for Natural Farming; certification of 38,000 MAITRIs (Multi-Purpose AI Technicians in Rural India); sanction and operationalization of over 10,000 multipurpose and e-PACS for computerization; and the formation and strengthening of PACS, dairy, and fishery cooperative societies. Over 10,000 PACS have diversified their operations to function as Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras (PMKSKs) and Common Service Centres (CSCs).
During the programme, the Prime Minister will interact with farmers engaged in pulses cultivation, who have benefitted from various government schemes aimed at establishing a value chain-based approach in Agriculture, Animal Husbandry, and Fisheries. These farmers have also gained from membership in Farmer Producer Organisations (FPOs) and support under the Agriculture Infrastructure Fund.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୩୫,୪୪୦ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
11 OCT 2025 3:22PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଯୋଜନା- ପିଏମ୍ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଏବଂ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ବିହନ ଠାରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ ଯୋଜନା ପାଇଁ ୧୦୦ ଜିଲ୍ଲାର ଚୟନ ତିନୋଟି ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ କେବଳ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ କୃଷିରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ସରକାର ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରିଚାଲିଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପଶୁପାଳନ, ମାଛଚାଷ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନ କ୍ଷୁଦ୍ରଚାଷୀ ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଗାଁଗୁଡ଼ିକରେ, ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନେ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ସିଞ୍ଚନର ଆଧୁନିକ ପଦ୍ଧତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମକୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ, ଆମକୁ ବିଶ୍ବ ବଜାର ପାଇଁ ବି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୫,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିଏମ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ଯ ୧୧,୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିସନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମାଛଚାଷ ଓ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୫୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହା ସହିତ ସେ ଅତିରିକ୍ତ ୮୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ହେଉଛି ଭାରତ ମାତାର ଦୁଇ ମହାନ ସୁପୁତ୍ରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଏହି ଦୁଇଜଣ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିଥିଲେ। ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଜୀ ଏବଂ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଜୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ସ୍ୱର ଥିଲେ ଏବଂ କୃଷକ ଏବଂ ଅବହେଳିତଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ନିଜର ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ"।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଏବଂ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ମିଶନ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଗ୍ରାମୀଣ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ କୃଷି ନବସୃଜନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ। "ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ୩୫,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବେ, ଯାହାକି ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟି ସୁରକ୍ଷା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ସମୟରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ହେଉଥିବା ଅବହେଳା କଥା କହିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସଂସ୍କାରଯୁକ୍ତ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। "ଆମେ ଅତୀତର ଉଦାସୀନତାକୁ ଦୂରେଇ ବିହନରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥସାଧନ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ପ୍ରଚଳନ କରିଛୁ। ଏହି ସଂସ୍କାର କେବଳ ନୀତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନଥିଲା, ଏହା ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ଏକ ଢାଞ୍ଚାଗତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଥିଲା," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୯୦ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ୬୪ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ଆଜି କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି। ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଛଅଟି ବୃହତ ସାର କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ୧୦୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଚାଷ ଜମିରେ ଲଘୁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୀମା ଦାବି ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
କୃଷକ ସହଯୋଗ ଓ ବଜାର ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ହେଲା ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଗଠନ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଥିବା କୃଷକ, ମାଛଚାଷୀ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାରେ କିଛି ସମୟ ବିତାଇଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ମତାମତ ଶୁଣିଥିଲେ ଓ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ପ୍ରକୃତ ରୂପାନ୍ତରଣକୁ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଦେଶ ଆଉ ସୀମିତ ସଫଳତାକୁ ନେଇ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ରହୁନାହିଁ । ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏସବୁ ନୂତନ କୃଷି ପଦକ୍ଷେପ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଦେଶର ଶହେରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାକୁ "ପଛୁଆ" ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। ଏହାର ବିପରୀତ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ "ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା" ଭାବରେ ରୂପାୟିତ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ରୂପାନ୍ତରଣ ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ରଣନୀତିର ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏସବୁ ଉଦ୍ୟମଗୁଡ଼ିକୁ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଭାବନା ଅଧିନରେ ଏକାଠି କରାଯାଇଛି ଓ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରେତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁ କେବେ ରାସ୍ତା ଦେଖିନଥିଲେ। ଆଜି, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯୋଗୁଁ, ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ପକ୍କା ରାସ୍ତା ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ୧୭ ପ୍ରତିଶତ ପିଲା ମୌଳିକ ଟୀକାକରଣ ସୁବିଧା ପାଇପାରୁନଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟୀକାକରଣ କଭରେଜ ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯାଇଛି। "ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ୧୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା। ଆଜି, ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କୁଲକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ଶିକ୍ଷା ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏସବୁ ସଫଳତା ସମନ୍ୱୟ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ବିକାଶ ମଡେଲର ସୁଫଳ । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବିତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ଆଣିଦେଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପିଏମ୍ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ପଛରେ ପ୍ରେରଣା ସିଧାସଳଖ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ମଡେଲର ସଫଳତାରୁ ଆସିଛି। "ଏହି ୧୦୦ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ମାନକରେ ଯତ୍ନର ସହିତ ବିଚାର କରିବା ପରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରଥମତଃ, ପ୍ରତି ୟୁନିଟ୍ ଜମିରୁ ମିଳୁଥିବା ଉତ୍ପାଦନ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ସମାନ ଜମିରେ କେତେ ଥର ଫସଲ ଚାଷ କରାଯାଏ। ତୃତୀୟତଃ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣ କିମ୍ବା ନିବେଶ ସୁବିଧାର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପରିମାଣ" ସେ କହିଥିଲେ।
“ଆମ ‘୩୬ କା ଆଙ୍କଡ଼ା’ କଥା ଶୁଣିଥିବା । ଦୁଇ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶତ୍ରୁତାକୁ ଦର୍ଶାଇବାକୁ ଏହି ପଙକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଆମେ ଏବେ ଏହାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଛୁ ଓ ତାହାକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ପିଏମ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନାରେ ୩୬ଟି ସରକାରୀ ସ୍କିମକୁ ଏକ ସମନ୍ବିତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏକାଠି କରାଯାଉଛି । ତାହା ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଉପରେ ଜାତୀୟ ମିଶନ ହେଉ, ଦକ୍ଷ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ 'ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ' ଅଭିଯାନ ହେଉ, କିମ୍ବା ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ତୈଳବୀଜ ମିଶନ ହେଉ, ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗୋଟିଏ ଛତା ତଳେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି। "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନିରନ୍ତର ଯତ୍ନ ଏବଂ ରୋଗ ନିବାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା କେବଳ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଉପରେ, ବିଶେଷକରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲାପାଳ କିମ୍ବା କଲେକ୍ଟରଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଯୋଜନାର ଡିଜାଇନ୍ ଏହାକୁ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ କରାଯାଇପାରିବ। "ତେଣୁ, ମୁଁ ଚାଷୀ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ମାଟି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଚାଷୀମାନେ ଏବେ ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳ ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ବିଶ୍ୱର ଆଗଧାଡ଼ିର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ତଥାପି ଆମକୁ ଅଟା, ଚାଉଳଠାରୁ ଆଗକୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷୁଧା ମେଣ୍ଟାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଉପଯୁକ୍ତ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟରେ ବିବିଧତା ଆବଶ୍ୟକ। ବିଶେଷକରି ଶାକାହାରୀ ବହୁଳ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଡାଲି ଉଦ୍ଭିଦ-ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ରହିଛି।"
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ “ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରି ଦେଶକୁ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବ ଓ ପୁଷ୍ଟି-ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ସହିତ, ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡାଲି ଚାଷ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ୩.୫ନିୟୁତ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ, ହରଡ଼, ବିରି ଓ ମସୁର ଡାଲିର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ରୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ଏହା ଦେଶ ସାରା ପ୍ରାୟ ୨୦ ନିୟୁତ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ ଓ ସେମାନଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଚାରିଟି ମୌଳିକ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ ସେ ନିଜ ଲାଲକିଲ୍ଲା ଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ କୃଷିରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। କୃଷି ବଜେଟରେ ହୋଇଥିବା ଛଅଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂପ୍ରସାରିତ ବଜେଟ ଭାରତୀୟ କୃଷିର ମେରୁଦଣ୍ଡ କୁହାଯାଉଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ । ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିବେଶ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ସାର ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ନୀତି କୃଷିକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ, ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ ରଖିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସର ଅଂଶ।
ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ବାହାରେ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରି କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ମହୁମାଛିପାଳନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ବିଶେଷକରି ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଫୋକସ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଛଅ ରୁ ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମହୁ ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରପ୍ତାନିରେ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଆୟକୁ ତିନିଗୁଣ ବଢାଇଦେଇଛି, ଯାହା କୃଷି ବିବିଧତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ସ୍ପଷ୍ଟ ଲାଭକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବସୃଜନ, ନିବେଶ ଏବଂ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଫୋକସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ବାହକ କରିଥାଏ।
ଭାରତରେ କୃଷିର ରୂପାନ୍ତରଣ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ବଢୁଥିବା ଭୂମିକାକୁ ଶ୍ରୀମୋଦୀ ପ୍ରସଂଶା କରିଥିଲେ । ଫସଲ ଚାଷ ହେଉ ଅଥବା ପଶୁପାଳନ ବା ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, ମହିଳାମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ନେତୃତ୍ବ ନେଉଛନ୍ତି । ତିନି କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ଅଭିଯାନ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ଏହା କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରକୁ ବି ସହାୟତା କରୁଛି । "ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ, ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ସିଞ୍ଚନ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଉଦ୍ଭାବନ କେବଳ କୃଷି ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଉତ୍ସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୭,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସମର୍ପିତ କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରାୟ ୭୦,୦୦୦ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ 'କୃଷି ସଖୀ' ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କୃଷି ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି।"
ସେ ଗୁରୁତ୍ବଆରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା କେବଳ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବା ଟିକସ ବା ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର କୃଷି ଉପକରଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରି ଭାରତର ଚାଷୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଟ୍ରାକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ୪୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶସ୍ତା ହୋଇଯାଇଛି ଓ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଞ୍ଚୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହା ସହିତ ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସିଞ୍ଚନକାରୀ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅମଳ ଉପକରଣ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିରେ ବ୍ୟବହୃତ ଜୈବ ସାର ଏବଂ ଜୈବ-କୀଟନାଶକର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଯାହା ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରର ସଂଚୟକୁ ଦ୍ବିଗୁଣିତ କରିଛି ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ କୃଷି ଉପକରଣ ଉଭୟର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବାରେ ଭାରତୀୟ କୃଷକଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଅବଦାନକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ବ ବଜାର ପାଇଁ ରପ୍ତାନି ଯୋଗ୍ୟ ଫସଲ ଚାଷ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଏବଂ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସକାଳ ୧୦:୩୦ ସମୟରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାନରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମତବିନିମୟ କରିବେ ଏବଂ ପରେ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ତାହାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ, କୃଷି ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ଏହା ଆଧୁନିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କୃଷକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଲାଗି ୩୫୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ସେ ୨୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଫସଲ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା, ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଜଳସେଚନ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ୧୦୦ଟି ମନୋନୀତ ଜିଲ୍ଲାରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସହଜ କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧୪୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଡାଲିର ଉତ୍ପାଦକତା ସ୍ତରକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ଡାଲି ଚାଷ ହେଉଥିବା ଜମି ପରିମାଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ - କ୍ରୟ, ସଂରକ୍ଷଣ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୫୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୮୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ କୃତ୍ରିମ ଗର୍ଭଧାରଣ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର; ଆମରେଲି ଏବଂ ବନାସରେ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର; ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଆସାମରେ ଆଇଭିଏଫ ଲ୍ୟାବ ସ୍ଥାପନ; ମେହସାନା, ଇନ୍ଦୋର ଏବଂ ଭିଲୱାଡ଼ାରେ ଦୁଗ୍ଧ ପାଉଡର ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଆସାମର ତେଜପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସମନ୍ୱିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଇତ୍ୟାଦି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୃଷ୍ଣାରେ ସମନ୍ୱିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିଭୂମି (ବିକିରଣ); ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଟ୍ରାଉଟ୍ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ; ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ ସମନ୍ୱିତ ଜଳାଶୟ ପାର୍କ; ପୁଡୁଚେରୀର କରାଇକାଲରେ ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର; ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ହୀରାକୁଦରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସମନ୍ୱିତ ଜଳାଶୟ ନିର୍ମାଣ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ, ମୈତ୍ରୀ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ସମବାୟ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (ପାକ୍ସ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିବେ । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ଏବଂ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦,୦୦୦ ଏଫପିଓରେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ସଦସ୍ୟତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୧,୧୦୦ଟି ଏଫପିଓ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବାର୍ଷିକ କାରବାର ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଫଳତା ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୫୦,୦୦୦ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରମାଣପତ୍ର; ୩୮୦୦୦ ମୈତ୍ରୀ (ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ବହୁମୁଖୀ ଏଆଇ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍)ଙ୍କ ପ୍ରମାଣପତ୍ର; କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ପାଇଁ ୧୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବହୁମୁଖୀ ଏବଂ ଇ-ପାକ୍ସର ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା; ଏବଂ ପାକ୍ସ, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୧୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପାକ୍ସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର (ପିଏମକେଏସକେ) ଏବଂ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିବିଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନରେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ-ଆଧାରିତ ପଦ୍ଧତି ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ଲାଭ ପାଇଥିବା ଡାଲି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବେ। ଏହି ଚାଷୀମାନେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ରେ ସଦସ୍ୟତା ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ସହାୟତାରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି।