Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Campaigns on Animal Health to be launched at local level under PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana: PM Shri Narendra Modi
North East gets First Livestock IVF Lab; Foundation stone laid for Integrated Dairy and Cattle Feed Plant in Andhra Pradesh
12 OCT 2025 12:26PM by PIB Delhi
Giving a major push to India’s livestock and dairy sector, projects worth ₹947 crores were inaugurated and foundation stone was laid for additional project valued at ₹219 crore in New Delhi on October 11, 2025. These initiatives, which form part of a larger package of agricultural and allied sector investments, were launched by Prime Minister Shri Narendra Modi.
These projects were dedicated to the nation alongside the launch of two major agriculture schemes — the Pradhan Mantri Dhan Dhanya Krishi Yojana (PM-DDKY) and the Mission for Aatmanirbharta in Pulses, reflecting the government’s commitment to strengthening rural livelihoods and advancing India’s goal of self-reliance in the agri-allied sectors.
In his address to the nation, Prime Minister Shri Narendra Modi highlighted the pivotal role of livestock, fisheries, and allied activities in strengthening rural livelihoods under the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana (PM-DDKY). He said, “The PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana is also focusing on our livestock. You know, more than 125 crore vaccines have been administered free of cost to protect animals from diseases like Foot and Mouth Disease. Due to this, the animals have become healthy and the worries of the farmers have also reduced. Under the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana, campaigns related to animal health will also be launched at the local level.” The Prime Minister further emphasized the importance of diversification for rural prosperity, stating, “Where farming isn't possible, animal husbandry and fisheries will need to be promoted. To increase the income of farmers, our government is giving them options beyond traditional farming. Therefore, emphasis is being laid on animal husbandry, fish farming and beekeeping for additional income. This also empowers small farmers and landless families.”
One of the key highlights was the inauguration of the first IVF Laboratory in the North-Eastern Region, established in Guwahati, Assam under the Rashtriya Gokul Mission (RGM) with an investment of ₹28.93 crore. This state-of-the-art facility will provide a major impetus to dairy development and breed improvement in the northeastern states.
Under the National Programme for Dairy Development (NPDD), multiple large-scale dairy infrastructure projects were also inaugurated. These include the Mehsana Milk Union project comprising a 120 metric tonnes per day Milk Powder Plant and a 3.5 lakh litres per day UHT Plant developed at a cost of ₹460 crore; a 30 tonnes per day Milk Powder Plant established by the Indore Milk Union at a cost of ₹76.50 crore; a 25,000 litres per day UHT Plant set up by the Bhilwara Milk Union at a cost of ₹46.82 crore; and a Greenfield Dairy Plant developed at Nustulapur, Karimnagar, Telangana at a cost of ₹25.45 crore. Further expanding the dairy network, the foundation stone was laid for an Integrated Dairy Plant and a 200 TPD Cattle Feed Plant in Kuppam Mandal, Chittoor District, Andhra Pradesh, with a total investment of ₹219 crore under the NPDD.
Under the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF), 10 projects worth ₹303.81 crore were inaugurated across multiple states, strengthening the country’s capacity for feed, milk, and animal product processing. To reinforce last-mile delivery of breeding services, 2,000 newly trained and equipped MAITRIs (Multipurpose Artificial Insemination Technicians in Rural India) from all districts of Uttar Pradesh were awarded certificates by the Prime Minister under the Rashtriya Gokul Mission. The event also marked the induction of over 38,000 MAITRIs across India, representing a major milestone in improving artificial insemination coverage and genetic upgradation of livestock nationwide.
These initiatives underline the government’s commitment to expanding opportunities for farmers through integrated and sustainable development of agri allied sectors, ensuring both economic security and nutritional well-being for all.
For Detailed Information on Animal Husbandry & Dairying projects launched/foundation laid : Click Here

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ -ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଣୀଧନ ଆଇଭିଏଫ୍ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ସମନ୍ୱିତ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଗୋଖାଦ୍ୟ କାରଖାନାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
12 OCT 2025 12:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରି, ୨୦୨୫ ଅକ୍ଟୋବର ୧୧ ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୯୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୧୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। କୃଷି ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ନିବେଶର ଏକ ବୃହତ ପ୍ୟାକେଜର ଅଂଶ ଭାବେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ଯୋଜନା - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ – ଡିଡିକେୱାଇ) ଏବଂ ଡାଲି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ କୃଷି-ସମ୍ପର୍କିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ -ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ – ଡିଡିକେୱାଇ) ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପଶୁପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, “ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଆମ ପଶୁପାଳନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ଵ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ପଶୁମାନଙ୍କୁ ପାଦ ଏବଂ ମୁଖ ରୋଗ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ୧୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟୀକା ମାଗଣାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ଯୋଗୁଁ ପଶୁମାନେ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ - ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିବିଧତାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ, “ଯେଉଁଠାରେ ଚାଷ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ସେଠାରେ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ପାରମ୍ପରିକ ଚାଷ ବ୍ୟତୀତ ବିକଳ୍ପ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ପାଇଁ ପଶୁପାଳନ, ମାଛ ଚାଷ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ଛୋଟ ଚାଷୀ ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ।”
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଆଇଭିଏଫ୍ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ଉଦଘାଟନ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା। ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଉତ୍ତର - ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଜନନ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନପିଡିଡି) ଅଧୀନରେ, ବହୁ ବଡ଼ ଧରଣର ଦୁଗ୍ଧ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ମେହସାନା ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ୪୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୨୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରତିଦିନ କ୍ଷୀର ପାଉଡର ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ୪୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଦୈନିକ ୩.୫ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ୟୁଏଚଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ; ୭୬.୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଇନ୍ଦୋର ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଦୈନିକ ୩୦ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା କ୍ଷୀର ପାଉଡର ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ୪୬.୮୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଭିଲୱାରା ଦୁଗ୍ଧ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ଦୈନିକ ୨୫୦୦୦ ଲିଟର ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ୟୁଏଚଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଏବଂ ୨୫.୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର କରିମନଗରର ନୁସ୍ତୁଲାପୁରରେ ବିକଶିତ ଏକ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଦୁଗ୍ଧ ନେଟୱାର୍କକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରି, ଏନପିଡିଡି ଅଧୀନରେ ୨୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୋଟ ନିବେଶ ସହିତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଚିତ୍ତୁର ଜିଲ୍ଲାର କୁପ୍ପମ୍ ମଣ୍ଡଳରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ଏବଂ ୨୦୦ ଟିପିଡି ପଶୁଖାଦ୍ୟ କାରଖାନା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଏଚଆଇଡିଏଫ) ଅଧୀନରେ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ୩୦୩.୮୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୧୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ, କ୍ଷୀର ଏବଂ ପଶୁ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ପ୍ରଜନନ ସେବାର ଶେଷ ମାଇଲ ବିତରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରୁ ୨୦୦୦ ନୂତନ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ସଜ୍ଜିତ ମୈତ୍ରୀ (ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ବହୁମୁଖୀ କୃତ୍ରିମ ଗର୍ଭଧାରଣ କରାଉଥିବା କୁଶଳୀ)ଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାରା ଭାରତରେ ୩୮୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମୈତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାଣୀଧନର କୃତ୍ରିମ ଗର୍ଭଧାରଣ କଭରେଜ ଏବଂ ଜେନେଟିକ୍ ଉନ୍ନତିକରଣରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କୃଷି ସହଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।