PIB Backgrounder
Building Inclusive Workplaces
Empowering Women for a Viksit Bharat
13 OCT 2025 1:27PM by PIB Delhi
Key Takeaways
Rising Workforce Participation: India has witnessed a remarkable increase in the female workforce participation rate. Female Labour Force Participation Rate (LFPR) increased from 23.3% in 2017-18 to 41.7% in 2023-24.
Strong Legal Support: Laws like the Maternity Benefit Act, Sexual Harassment Act, and Codes on Social Security, PMKVY and Mission Shakti, ensure safety and equity.
Empowerment Initiatives: PMMY (68% women), Stand-Up India (2.01 lakh accounts), and Mission Shakti’s crèches and centres boost skills and entrepreneurship for Viksit Bharat@2047.
Nari Shakti at the Heart of Viksit Bharat
Imagine a nation where every woman, from rural artisan to urban innovator, steps into the workforce not as a participant, but as a powerhouse driving economic transformation. This is the promise of Viksit Bharat, that envisions a developed India by 2047, centring women’s economic inclusion and empowering them through education, skills, safety, and entrepreneurship to unleash Nari Shakti for national growth.
One of the key pillars of achieving Viksit Bharat is ensuring at least 70 percent workforce participation by women, making them equal stakeholders in India’s growth story.
Advancing Women’s Workforce Participation
India has witnessed a remarkable increase in the female workforce participation rate. Women employment rate nearly doubled between 2017-18 to 2023-24. Data from The Ministry of Labour and Employment states that female Labour Force Participation Rate (LFPR) increased from 23.3% in 2017-18 to 41.7% in 2023-24.
Worker Population Ratio (WPR) for women aged 15 years and above rose from 22% in 2017-18 to 40.3% in 2023-24, LFPR increased from 23.3% to 41.7%.
More recently, Female WPR rose to 32.0% in August 2025 from 31.6% in July 2025 and 30.2% in June 2025 and Female LFPR increased to 33.7% in August 2025 from 33.3% in July 2025 and 32.0% in June 2025.
Besides, latest EPFO payroll data highlights a growing trend of formal employment among women. During 2024–25, 26.9 lakh net female subscribers were added to EPFO. In July 2025, ~2.80 lakh new female subscribers joined and the net female payroll addition stood at ~4.42 lakh, asserting today’s more inclusive and diverse workforce.
India’s Rise in Women’s Workforce Participation Across BRICS
Over the past decade, India has recorded the most significant rise in women’s labour force participation among the BRICS nations, according to World Bank Data. Between 2015 and 2024, India’s female labour force participation rate has surged, with a growth of over 23%. In contrast, Brazil, China, and Russia experienced either stagnation or slight declines, while South Africa posted only modest gains.
This upward trajectory reflects India’s rapid transformation in women’s economic inclusion, driven by targeted policy initiatives that expand access to skills, credit, and formal employment.
The country’s decade-long momentum positions it as a model of inclusive growth within BRICS, demonstrating that sustained policy focus can transform women’s economic empowerment into a national growth driver.
Legal Framework for Women's Workplace Empowerment
Labour laws in India cover a wide range of provisions aimed at regulating employment and ensuring the protection and welfare of women workers. A summary of the key legal safeguards and entitlements for women employees is provided below:
Maternity Benefit Act, 1961 (Amended 2017)
The Maternity Benefit Act, 1961, which provides maternity benefits to women employees, was amended in 2017 that extends maternity leave from 12 to 26 weeks. In addition to granting maternity leave, the Act mandates that employers with 50 or more employees must establish and maintain a crèche within the workplace. This crèche is intended to cater to the needs of children, ensuring a convenient way for working mothers to leave their children in a safe space during working hours. Now the act also includes provisions for surrogate mothers, aiming to support and promote women’s participation in the workforce.
According to the BRICS Women's Development Report 2025, India stands out for its generous paid maternity leave provisions, offering 182 days—the second longest in the group, behind only Iran's 270 days. This exceeds durations in other BRICS nations, such as Brazil, South Africa, and Ethiopia (120 days each), Egypt and Indonesia (90 days each), and the UAE (60 days). The report emphasises India’s position as a leader in fostering family-friendly workplaces to enhance women's retention and participation.
Sexual Harassment of Women at Workplace Act, 2013
The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition, and Redressal) Act, 2013, plays a pivotal role in fostering a safe and secure working environment by actively preventing and addressing instances of sexual harassment in the workplace, indirectly enhancing women’s participation in the workforce.
• One of its key provisions is the mandatory creation of Internal Complaints Committees (ICCs) within organisations, which are responsible for addressing complaints related to sexual harassment and ensuring a fair and confidential redressal process.
• The ICC comprises both internal and external members, including a presiding officer, representatives from among employees, and a member from a non- governmental organization or association committed to women’s rights.
• The Act outlines the procedures and timeframes for the resolution of complaints, promoting a workplace culture that prioritises the dignity and well-being of women employees.
• The POSH act also requires district administrations to constitute a Local Complaints Committee (LCC) in each district to focus on cases where the complaints are lodged against the employer themselves or in organisations with less than 10 employees where an Internal Complaints Committee (ICC) is not constituted.
Equal Remuneration Act, 1976
This Act, is a significant legislation designed to eliminate gender-based wage discrimination and emphasises the principle of equal pay for equal work, ensuring women receive the same remuneration for identical or similar work. The Act promotes fairness, non-discrimination, and equal opportunities for both male and female workers, fostering a more equitable work environment.
According to the BRICS Women's Development Report 2025, India ranks 120th globally in gender pay equity (2024 data), closely mirroring peers like Brazil (118th), Iran (114th), and South Africa (113th), while trailing behind China (14th) and UAE (10th). Note that the higher the ranking, the better the situation of equal pay for men and women. This positioning underscores India’s progress in bridging pay gap.
Code on Social Security, 2020
This Code, strengthens protections for women by extending maternity, health, and social security benefits to all categories of workers, including those in the unorganised and platform sectors.
The Code also emphasises inclusivity across all sectors of employment under the Employees’ State Insurance Scheme, notably extending its benefits to plantation workers. This provision is particularly beneficial for women engaged in tea and coffee plantations, providing them with essential support and ensuring their well-being.
The Occupational Safety, Health, and Working Conditions Code, 2020
This Code incorporates specific provisions to address the occupational safety, health, and welfare of workers including women. It emphasises a secure and healthy working environment, with attention to women’s unique health needs and mandates free annual health checkups for all workers. This Code allows women to work night shifts with their consent, provided employers ensure their safety. It also requires employers to offer transportation for women working at night, reinforcing protection for female employees across work settings.
The law also mandates that employers ensure adequate safety measures for women in hazardous occupations and provide crèche facilities for children under the age of six in establishments with over fifty workers, as prescribed by the Government.
Workplace Inclusivity in Government Sector
The Government has undertaken various women-centric initiatives to promote inclusivity in the workplace, workplace wellness and holistic wellbeing of female employees in Government service. These, measures, among other things include:
Empowering Women through Skills and Employment
A range of employment and skill development initiatives have been launched by the Government across Ministries to enhance women’s participation in the workforce, equipping them with market-relevant skills, entrepreneurial opportunities, and pathways to economic independence.
Schemes
Department/Ministry
Achievement
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE)
Enables the youth to take up industry relevant skill training with 45% of the candidates being women.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)
Ministry of Finance
Aimed at Funding the Unfunded micro enterprises and small businesses, with over 68% of the account holders being women, helping in advancing women-led enterprises across India.
Stand-Up India
Ministry of Finance
The Scheme empowers SC, ST, and women entrepreneurs with 2.01 lakh women owned accounts as on March 2025.
Start Up India
Ministry of Commerce and Industry
Aimed to nurture innovation and catalyse the growth of startups across the country, with over 75000 Women Led Startup.
WISE-KIRAN
Department of Science and Technology
Encourages women’s participation in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) fields at various career stages.
NAVYA (Nurturing Aspirations through Vocational Training for Young Adolescent Girls)
Ministry of Women and Child Development/ Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Aims to train girls aged 16–18 years, in emerging sectors like digital marketing, cybersecurity and others. It also includes training modules on hygiene, conflict management, communication skills, workplace safety, and financial literacy.
Enabling Ecosystems for Working Women
SHe-Box (MWCD)
The Ministry of Women and Child Development launched the SHe-Box portal, an online system designed to help in better implementation of various provisions of ‘The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition, and Redressal) Act, 2013’ (SH Act). This Act mandates the appropriate Government to monitor its implementation and maintain data on the number of cases filed and disposed of.
The SHe-Box portal provides a publicly available centralised repository of information related to Internal Committees (ICs) and Local Committees (LCs) constituted at various workplaces, whether in government or private sector, and also an end-to-end integrated complaint monitoring system. It provides for designating a nodal officer for every workplace who is required to ensure updating of data/ information on a regular basis for real time monitoring of complaints.
Mission Shakti
The Ministry of Women and Child Development implemented ‘Mission Shakti’ on April 01, 2024 which aims at strengthening interventions for women safety, security and empowerment. The objective of this Mission is to provide to all women and girls including differently-abled, socially and economically marginalised and vulnerable groups, who are in need of care and protection, with short term and long-term services and information for their holistic development and empowerment.
The Mission Shakti has two verticals ‘Sambal’ and ‘Samarthya’.
Sambal (Safety & Security)
• One Stop Centres (OSC): Provide integrated support to women facing violence through medical aid, legal assistance, psychological counselling, and shelter services under one roof.
• Women Helpline (181-WHL): A 24/7 toll-free service connecting women to emergency response systems (police, fire, ambulance) and One Stop Centres.
• Beti Bachao Beti Padhao (BBBP): Aims to ensure survival, protection, education and empowerment of the girl child.
• Nari Adalat: Offers a community-level grievance redressal platform at Gram Panchayat level to address issues such as harassment, denial of rights, and petty disputes.
Samarthya (Empowerment & Rehabilitation)
• Shakti Sadan: An Integrated Relief and Rehabilitation Home for women in distressful situations including trafficked women.
• Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY): Provides financial compensation for loss of wages due to pregnancy and childbirth, now extended to the second child if it is a girl, promoting gender equity.
• Sakhi Niwas: Ensures safe, affordable accommodation and day-care facilities for working and aspiring women.
• Palna: Expands access to quality crèche facilities through Anganwadi centres, offering childcare for children under six in a safe, nurturing environment.
• SANKALP: Hub for Empowerment of Women (HEW): Bridges information gaps about government schemes, assists women in availing benefits, and acts as a project monitoring unit for Mission Shakti initiatives.
Conclusion
Over the last decade, India is witnessing an unprecedented transformation in women’s workforce participation. With landmark reforms, expanding skill development, enhanced maternity and childcare benefits, and initiatives like Mission Shakti, the Government has created a strong foundation for inclusive and supportive workplaces.
The steady rise in women joining the labour force, the surge in women-led enterprises, and the mainstreaming of gender-sensitive policies signal a new era where Nari Shakti is powering the nation’s growth. From village entrepreneurs to corporate leaders, women are increasingly shaping India’s economic and social landscape.
As India moves towards the vision of a Viksit Bharat@2047, the empowerment of women at work is not just a priority—it is a defining force of national progress. By ensuring safe, equitable, and opportunity-rich workplaces, the country is unlocking the potential of half its population, laying the path for a stronger, more inclusive, and globally competitive India.
References
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2160547
https://labour.gov.in/sites/default/files/012524_booklet_ministry_of_labour_employement_revised2.pdf
https://bricswomen.com/wp-content/uploads/2025/07/Brics-Womens-Developmet-Report-2025_EN_v4-0616.pdf
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154880&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2119781
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2119045
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2159190
https://www.startupindia.gov.in/content/sih/en/Prabhaav.html
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2147237
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2080710
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2082324
https://missionshakti.wcd.gov.in/about
https://wcdhry.gov.in/schemes-for-women/onestop-centre/
https://missionshakti.wcd.gov.in/public/documents/whatsnew/Mission_Shakti_Guidelines.pdf?utm_source
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2098463
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=155336&ModuleId=3
https://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.CACT.FE.ZS
Click here to see in PDF

PIB Backgrounder
ସମାବେଶୀ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ବିକଶିତ ଭାରତର ଆଧାର
13 OCT 2025 1:27PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଦୁ
• କର୍ମଶକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ: ଭାରତରେ ମହିଳା କର୍ମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ୨୦୧୭-୧୮ରେ ୨୩.୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୪୧.୭ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି।
• ଦୃଢ଼ ଆଇନଗତ ସମର୍ଥନ: ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ଆଇନ, ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡ଼ନ ଆଇନ, ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ପିଏମ୍‍କେଭିଓ୍ୱାଇ ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତି ଭଳି ଆଇନ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମାନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• ସଶକ୍ତିକରଣ ପଦକ୍ଷେପ: ପିଏମ୍‍ଏମ୍‍ଓ୍ୱାଇ (୬୮ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା), ଷ୍ଟାଣ୍ଡ-ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (୨.୦୧ ଲକ୍ଷ ଆକାଉଣ୍ଟ), ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତିର କ୍ରେଚ୍ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି।
ବିକଶିତ ଭାରତର ହୃଦୟରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି
ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରାମୀଣ କାରିଗରଠାରୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଉଦ୍ଭାବକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା, ଜଣେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ କର୍ମଶକ୍ତି ଭାବେ ପାଦ ଦିଅନ୍ତି। ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆର୍ଥିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି, ଯାହା ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ କଳ୍ପନା କରେ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ।
ଭାରତ ହାସଲ କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅତି କମରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର କରିଥାଏ।
ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଭାବେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଭାରତ ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି। ୨୦୧୭-୧୮ ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ହାର ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲ୍‍ଏଫପିଆର) ୨୦୧୭-୧୮ରେ ୨୩.୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୪୧.୭ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି।
୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର୍‍) ୨୦୧୭-୧୮ରେ ୨୨ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ୪୦.୩ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଛି, ଏଲ୍‍ଏଫପିଆର ୨୩.୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ୪୧.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସମ୍ପ୍ରତି, ମହିଳା ଡବ୍ଲୁପିଆର୍‍ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ୩୨.୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ୩୧.୬ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଜୁନ ୨୦୨୫ରେ ୩୦.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା ଏବଂ ମହିଳା ଏଲ୍‍ଏଫପିଆର ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ୩୩.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ୩୩.୩ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଜୁନ ୨୦୨୫ରେ ୩୨.୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସଦ୍ୟତମ ଇପିଏଫ୍‍ଓ ​​ପେରୋଲ୍ ତଥ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିଯୁକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଧାରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରେ। ୨୦୨୪-୨୫ ମଧ୍ୟରେ, ସମୁଦାୟ ୨୬.୯ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ସବସ୍କ୍ରାଇବର ଭାବେ ଇପିଏଫ୍‍ଓ ​​ରେ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରେ, ପ୍ରାୟ ୨ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର ନୂତନ ମହିଳା ସବସ୍କ୍ରାଇବର ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସମୁଦାୟ ପେରୋଲରେ ପ୍ରାୟ ୪.୪୨ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଯୋଡ଼ିହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଜିର ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବିବିଧ ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ ସୂଚାଇ ଥାଏ।
ବ୍ରିକ୍ସରେ ଭାରତର ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ବୃଦ୍ଧି
ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି। ୨୦୧୫ ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ୨୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅପରପକ୍ଷେ, ବ୍ରାଜିଲ୍, ଚୀନ୍ ଏବଂ ରୁଷିଆ ଏକ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିର କିମ୍ବା ସାମାନ୍ୟ ହ୍ରାସ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା କେବଳ ସାମାନ୍ୟ ଉନ୍ନତି ପାଇଛି।
ଅର୍ଥନୈତିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିରେ ମହିଳା କର୍ମଶକ୍ତି ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଲକ୍ଷ୍ୟଭିତ୍ତିକ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଯାହା ଦକ୍ଷତା, ଋଣ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରେ।
ଦେଶର ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିବା ଗତି ଏହାକୁ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ସ୍ଥାନୀତ କରେ, ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ନିରନ୍ତର ନୀତିଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଜାତୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବାହକରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ।
ମହିଳା କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା
ଭାରତରେ ଶ୍ରମ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଏବଂ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଧିକାରର ଏକ ସାରାଂଶ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ଆଇନ, ୧୯୬୧ (ସଂଶୋଧିତ ୨୦୧୭)
ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ଆଇନ, ୧୯୬୧, ଯାହା ମହିଳା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ, ୨୦୧୭ ରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟିକୁ ୧୨ ରୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ, ଏହି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ୫୦ କିମ୍ବା ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କ୍ରେଚ୍ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ। ଏହି କ୍ରେଚ୍ ପିଲାମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ମା’ମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଛାଡିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁବିଧାଜନକ ଉପାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଏବେ ଏହି ଆଇନରେ ସରୋଗେଟ୍ ମା'ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ବ୍ରିକ୍ସ ମହିଳା ବିକାଶ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ଏହାର ଉଦାର ଦରମାପ୍ରାପ୍ତ ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, ୧୮୨ ଦିନ ପ୍ରଦାନ କରେ - କେବଳ ଇରାନର ୨୭୦ ଦିନ ରହିଛି। ଏହାପରେ ପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରିକ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମାତୃତ୍ୱ ଲାଭ ଛୁଟି ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ। ଏହା ବ୍ରାଜିଲ, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଇଥିଓପିଆରେ ୧୨୦ ଦିନ, ଇଜିପ୍ଟ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ୯୦ ଦିନ ଲେଖାଏଁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୟୁଏଏଇରେ ୬୦ ଦିନ ରହିଛି। ରିପୋର୍ଟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପରିବାର-ଅନୁକୂଳ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତର ନେତା ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ନିରୋଧି ଆଇନ, ୨୦୧୩
କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା (ନିବାରଣ, ନିଷେଧ ଏବଂ ପ୍ରତିକାର) ଆଇନ, ୨୦୧୩, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୌନ ନିର୍ଯାତନା ଘଟଣାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ରୋକିବା ଏବଂ ସମାଧାନ କରି ଏକ ନିରାପଦ ଏବଂ ନିରାପଦ କର୍ମ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ, ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
• ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଭିଯୋଗ କମିଟି (ଆଇସିସି) ଗଠନକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯିବା। ଏହା ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡ଼ନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଏବଂ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ଗୋପନୀୟ ପ୍ରତିକାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ।
• ଆଇସିସି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଣେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ମହିଳା ଅଧିକାର ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏକ ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ସଂଘର ସଦସ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଏହି ଆଇନ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ସମୟସୀମାକୁ ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରେ, ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ମଙ୍ଗଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଥିବା ଏକ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ପୋଶ୍‍ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଭିଯୋଗ କମିଟି (ଏଲସିସି) ଗଠନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯାହା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କିମ୍ବା ୧୦ ରୁ କମ୍ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ସଂଗଠନରେ ଯେଉଁଠାରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଭିଯୋଗ କମିଟି (ଆଇସିସି) ଗଠନ କରାଯାଇ ନାହିଁ ସେଠାରେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରାଯିବା ମାମଲା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ।
ସମାନ ପାରିଶ୍ରମିକ ଆଇନ, ୧୯୭୬
ଏହି ଆଇନ, ଲିଙ୍ଗ-ଭିତ୍ତିକ ମଜୁରୀ ବୈଷମ୍ୟକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସମାନ କାମ ପାଇଁ ସମାନ ଦରମାର ନୀତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ, ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ସମାନ କିମ୍ବା ସମାନ କାମ ପାଇଁ ସମାନ ପାରିଶ୍ରମିକ ପାଇବେ। ଏହି ଆଇନ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ଶ୍ରମିକ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ, ଭେଦଭାବହୀନତା ଏବଂ ସମାନ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ଏକ ଅଧିକ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ବ୍ରିକ୍ସ ମହିଳା ବିକାଶ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୫ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ଲିଙ୍ଗଗତ ଦରମା ସମାନତା (୨୦୨୪ ତଥ୍ୟ)ରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ୧୨୦ତମ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, ଯାହା ବ୍ରାଜିଲ (୧୧୮ତମ), ଇରାନ (୧୧୪ତମ), ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା (୧୧୩ତମ) ପରି ସମକକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ନିକଟତର କରେ, ଯେତେବେଳେ ଚୀନ୍ (୧୪ତମ) ଏବଂ ୟୁଏଇ (୧୦ତମ) ପଛରେ ଅଛି। ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ରାଙ୍କିଂ ଯେତେ ଉଚ୍ଚ ହେବ, ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଦରମାର ସ୍ଥିତି ସେତେ ଭଲ ହେବ। ଏହି ସ୍ଥିତି ଦରମା ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ।
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବିଧି, ୨୦୨୦
ଏହି ବିଧି, ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କର୍ମରତ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ମାତୃତ୍ୱ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ଏହି ସଂହିତା କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଯୁକ୍ତିର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ, ବିଶେଷକରି ବଗିଚା ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ବିସ୍ତାର କରେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚା ଏବଂ କଫି ବଗିଚାରେ ନିୟୋଜିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମଙ୍ଗଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ବିଧି, ୨୦୨୦
ଏହି ସଂହିତା ମହିଳାମାନଙ୍କ ସମେତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ଏହା ମହିଳାଙ୍କ ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ଏବଂ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ବାର୍ଷିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରେ। ଏହି ସଂହିତା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମତିରେ ରାତ୍ରି ସିଫ୍ଟରେ କାମ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ, ଯଦି ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି। ଏହା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ରାତିରେ କାମ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟ କରେ, କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରେ।
ଆଇନ ଏହା ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରେ ଯେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନେ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃତ୍ତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପଚାଶ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଛଅ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ, ଯେପରି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ।
ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି
ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ସରକାରୀ ସେବାରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଦକ୍ଷତା ଓ ନିଯୁଚକ୍ତି ବଳରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ:
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ବଜାର-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଦକ୍ଷତା, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
Schemes
Department/Ministry
Achievement
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE)
Enables the youth to take up industry relevant skill training with 45% of the candidates being women.
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)
Ministry of Finance
Aimed at Funding the Unfunded micro enterprises and small businesses, with over 68% of the account holders being women, helping in advancing women-led enterprises across India.
Stand-Up India
Ministry of Finance
The Scheme empowers SC, ST, and women entrepreneurs with 2.01 lakh women owned accounts as on March 2025.
Start Up India
Ministry of Commerce and Industry
Aimed to nurture innovation and catalyse the growth of startups across the country, with over 75000 Women Led Startup.
WISE-KIRAN
Department of Science and Technology
Encourages women’s participation in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) fields at various career stages.
NAVYA (Nurturing Aspirations through Vocational Training for Young Adolescent Girls)
Ministry of Women and Child Development/ Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Aims to train girls aged 16–18 years, in emerging sectors like digital marketing, cybersecurity and others. It also includes training modules on hygiene, conflict management, communication skills, workplace safety, and financial literacy.
କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ:
ଶି’ ବକ୍ସ:
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶି ବକ୍ସ (SHe-Box) ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଏହା ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯାହା ‘କର୍ମସ୍ଥଳୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ଯୌନ ଉତ୍ପୀଡ଼ନ (ନିବାରଣ, ନିଷେଧ ଏବଂ ପ୍ରତିକାର) ଆଇନ, ୨୦୧୩’ର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆଇନ ଉପଯୁକ୍ତ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ତଦାରଖ କରିବାକୁ ଏବଂ ଦାଖଲ ଏବଂ ସମାଧାନ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟାର ତଥ୍ୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଶି’ ବକ୍ସ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ଗଠିତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ କମିଟି (ଆଇସି) ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କମିଟି (ଏଲ୍‍ସି) ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନାର ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଉପଲବ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସରକାରୀ କିମ୍ବା ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଅଭିଯୋଗ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଜଣେ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯିଏ ଅଭିଯୋଗର ପ୍ରକୃତ ସମୟ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ତଥ୍ୟ ବା ସୂଚନାର ଅପଡେଟ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ମିଶନ ଶକ୍ତି
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୦୧ ଏପ୍ରିଲ୍, ୨୦୨୪ ରେ 'ମିଶନ ଶକ୍ତି' କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲା ​​ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା। ଏହି ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ମହିଳା ଏବଂ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉପେକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଯେଉଁମାନେ ଯତ୍ନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସେବା ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ମିଶନ ଶକ୍ତିର ଦୁଇଟି ଭାଗ 'ସମ୍ବଲ' ଏବଂ 'ସମର୍ଥ୍ୟ' ରହିଛି।
ସମ୍ବଲ (ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା)
• ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର (ଓଏସ୍‍ସି): ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଚିକିତ୍ସା ସହାୟତା, ଆଇନଗତ ସହାୟତା, ମାନସିକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଆଶ୍ରୟ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ହିଂସାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମନ୍ୱିତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
• ମହିଳା ହେଲପଲାଇନ୍ (୧୮୧): ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ପୁଲିସ୍, ଅଗ୍ନିଶମ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ) ଏବଂ ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ଟୋଲ୍-ଫ୍ରି ସେବା।
• ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢ଼ାଓ : କନ୍ୟା ସନ୍ତାନଙ୍କ ବଞ୍ଚିବା, ସୁରକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
• ନାରୀ ଅଦାଲତ: ଉତ୍ପୀଡ଼ନ, ଅଧିକାର ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଏବଂ ଛୋଟ ବିବାଦ ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟସ୍ତରୀୟ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସାମର୍ଥ୍ୟ (ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ)
• ଶକ୍ତି ସଦନ: ଚାଲାଣ ହୋଇଥିବା ମହିଳା ସମେତ ସଙ୍କଟଜନକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ଗୃହ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା: ଗର୍ଭଧାରଣ ଏବଂ ପ୍ରସବ ଯୋଗୁଁ ମଜୁରୀ କ୍ଷତି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ କରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଯଦି ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ସନ୍ତାନ ହୁଏ ତେବେ ତାହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
• ସଖୀ ନିବାସ: କର୍ମଜୀବୀ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁଲଭ ଆବାସ ଏବଂ ଡେ-କେୟାର ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• ପାଲନା: ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଣାତ୍ମକ କ୍ରେଚ୍ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରେ, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ପାଳନୀୟ ପରିବେଶରେ ଛଅ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରେ।
• ସଂକଳ୍ପ: ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ହବ୍ (ଏଚଇଡବ୍ଲୁ): ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରେ, ମହିଳାଙ୍କୁ ଲାଭ ପାଇବାରେ ସହାୟତା କରେ ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମନିଟରିଂ ୟୁନିଟ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ମହିଳାମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି। ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ପ୍ରସାର, ମାତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମିଶନ ଶକ୍ତି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସହାୟକ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରମଶକ୍ତିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି, ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଲିଙ୍ଗ-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନୀତିଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସଙ୍କେତ ଦେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଗ୍ରାମ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କର୍ପୋରେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହିଳାମାନେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୃଶ୍ୟକୁ ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ@୨୦୪୭ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ବେଳେ, କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତିକରଣ କେବଳ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ନୁହେଁ - ଏହା ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତିର ଏକ ପରିଭାଷିତ ଶକ୍ତି। ସୁରକ୍ଷିତ, ସମାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ-ସମୃଦ୍ଧ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି, ଦେଶ ଏହାର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରୁଛି, ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଭାରତ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି।
/HP