Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the conference organized by the CBI on “Extradition of Fugitives: Challenges and Strategies” in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is ensuring the strengthening of the Rule of Law along with the security of its borders
The issue of fugitive criminals is connected not only with the nation’s sovereignty, economic stability, and law and order, but also with the country’s security
We cannot secure the country until those sitting abroad who harm the nation's economy, sovereignty, and security fear the Indian justice system
The Modi government is making arrangements to bring every fugitive involved in economic, cyber, terrorist incidents, or organized crime before the law with a ruthless approach
The belief among fugitive criminals that Indian law cannot reach them is now ending
Every state, in collaboration with the CBI, should establish a unit to develop a system for repatriating the state's fugitives
The CBI has established a special Global Operation Centre to apprehend fugitives at the international level, which is coordinating in real-time with police forces worldwide
From January 2025 to September, more than 189 Red Corner Notices have been issued, which is the highest in the history of the CBI
Due to the law introduced by the Modi government to confiscate the assets in India of fugitives involved in economic crimes, nearly 2 billion dollars have been recovered in four years
Each state police should establish an Expert Special Cell at the earliest for effective preparation of extradition cases
Special prisons for fugitives should be established in every state in accordance with international standards
16 OCT 2025 4:06PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the conference on ‘Extradition of Fugitives: Challenges and Strategies’ organised by Central Bureau of Investigation (CBI) as the Chief Guest in New Delhi today. The event was attended by several dignitaries, including the Union Home Secretary, Foreign Secretary, Director of the Intelligence Bureau, and Director of the Central Bureau of Investigation (CBI).
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, our country is moving forward with confidence on the global stage. He emphasized that ensuring all dimensions of national security has become extremely crucial. He said that while maintaining a zero-tolerance policy against corruption, crime, and terrorism within the country, we must also adopt a zero-tolerance approach towards those operating such activities from beyond India’s borders. It is our responsibility to bring all such criminals under the purview of Indian laws and to create a robust mechanism for this purpose. The Home Minister said that this conference, with the provisions available under Interpol and three new criminal laws, is a concerted effort to enable the presence of a fugitive criminal before Indian courts and also provides a roadmap for achieving the same. The Union Home Minister said that, acting on the suggestion he had made about a year and a half ago, the CBI has implemented the concept of fugitive extradition on the ground, and the organization deserves appreciation for this.
Shri Amit Shah said that it should be our collective resolve that no matter how cunning a criminal may be, the reach of justice must be even swifter. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a strong India is moving forward to ensure not only border security but also the strengthening of the Rule of Law. The Home Minister emphasized that the two-day conference will ensure coordination among Global Operation, Strong Coordination, and Smart Diplomacy. He also said that the theme of the conference is extremely imprtant and relevant. The discussions and measures suggested during this conference will prove highly beneficial for national security, the country’s economic prosperity, and overcoming policy complexities. Shri Shah highlighted that the conference will feature meaningful discussions across seven sessions on various topics, including cyber technology, financial crimes, tracing the source and flow of funds, simplifying complex extradition processes, bringing fugitives back, creating a database of their geographical locations, and utilizing this mechanism through cooperation with international police.
Union Home Minister said that the issue of fugitive criminals is linked to the country’s sovereignty, economic stability, law and order, and national security. After a long time, a structured approach is being developed on this subject. He said that the time has come to ensure a system that adopts a ruthless approach and brings every fugitive before the Indian justice system in a time-bound manner. Shri Shah emphasized that two elements—assurance and ecosystem—are essential to apprehend any fugitive. He stressed the need to eliminate the assurance in the minds of fugitive criminals that the law cannot reach them. Moreover, the ecosystem of legal, financial, and political support must also be dismantled. The institutional nexus created by fugitives abroad must also be eradicated.
Shri Amit Shah said that the Indian extradition system requires two key elements—purpose and process. The Home Minister outlined that our extradition system should have five objectives: ensuring the reach of justice beyond borders, strengthening national security by making the identification system state-of-the-art and precise, enhancing our international credibility regarding law and judicial systems, protecting the economic system while involving other countries in our concerns, and gaining global acceptance for the Rule of Law. Shri Shah emphasized that by improving the process through seamless communication, a strategic approach, and organized execution, we can achieve this goal.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that with the cooperation of the CBI, every state must establish a unit dedicated for creating a mechanism for bringing back fugitives who have committed crimes and fled the state. He emphasized that this effort must be accelerated through a Whole of Government approach. He further said that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister, many types of reforms have been implemented. In 2018, we introduced the Fugitive Economic Offenders Act, which empowered the government to seize the assets of economic fugitives located in India. Over the past four years, the government has recovered nearly 2 billion dollars under this law. He said that the Money Laundering Act has been made more stringent and robust, and between 2014 and 2023, assets worth about 12 billion dollars have been attached. The CBI has established a special Global Operation Centre at the international level to catch fugitives worldwide, which is coordinating in real time with police agencies across the globe. Shri Shah said that from January to September this year, more than 190 Red Corner Notices have been issued, which is the highest in the history of the CBI. Under ‘Operation Trishul’, significant action has been taken, yielding effective results. Similarly, since the establishment of BHARATPOL in January 2025, encouraging outcomes have been achieved.
Shri Amit Shah said that the Modi government has replaced the 160-year-old colonial-era laws with three new criminal laws, which constitute the biggest reform of the 21st century. He said that after 2027, justice will be delivered in any case up to the level of Supreme Court within three years. The Home Minister said that Sections 355 and 356 of the Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) provide for Trial in Absentia. He said that this provision has been included in the law for the first time since India’s independence. Shri Shah explained that if a person is declared a fugitive, the court can proceed with the trial even in their absence, by appointing a lawyer to represent them. The Home Minister added that once a fugitive is convicted in absentia, it brings a significant change to that person’s status under international law. He emphasized that the provision of Trial in Absentia available under the BNSS should be used to the fullest extent, and trials of fugitives should proceed even in their absence.
Union Home Minister said that the actionable points emerging from this conference, along with BHARATPOL and the Trial in Absentia provisions, should be integrated to create a mechanism that exists within both the state police forces and all central agencies, with the CBI officially overseeing it. He emphasized the need to establish a robust system for sharing the database of fugitives with police forces across the entire country. Shri Shah further said that a focused coordination group should be set up within every state police force to deal with narcotics, terrorism, gangsters, and financial and cyber crimes. Shri Shah said that a focus group should be established within the police force of every state to coordinate on narcotics, terrorism, gangsters, and financial and cyber crimes. He added that the Intelligence Bureau (IB) and the CBI should work to strengthen and accelerate this focus group through the Multi Agency Centre (MAC). Shri Shah further said that every state police force should quickly set up an Expert Special Cell to ensure effective preparation of extradition cases. To guide these Special Cells, a dedicated division within the CBI should also be established to review extradition requests.
Shri Amit Shah said that the provision of Trial in Absentia should be used to the fullest extent, and every state should establish special prisons for fugitives in line with international standards. The Home Minister said that there is a need to develop coordination mechanisms and protocols between the passport issuance process and law enforcement agencies, so that when the process of issuing a Red Corner Notice begins against any passport holder, their passport can be red-flagged. Shri Shah further said that a special campaign should be launched to convert existing Blue Corner Notices into Red Corner Notices, and a dedicated cell for this purpose should be created in every state. He added that under the Multi Agency Centre (MAC), the CBI and IB should jointly establish a special task force to ensure smooth implementation of this entire process. The Home Minister emphasized that India cannot be truly secure until those residing abroad who harm the country’s economy, sovereignty, and security begin to fear the Indian justice system.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିବିଆଇ ଦ୍ବାରା ଆୟୋଜିତ ‘ପଳାତକ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ’ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
16 OCT 2025 4:06PM by PIB Bhubaneswar
‘‘ପଳାତକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ: ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ରଣନୀତି " ଉପରେ ମତ ରଖିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ନିଜ ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଆଇନର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି
ପଳାତକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗ କେବଳ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡିତ
ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିଦେଶରେ ବସି କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭୟ ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ
ଆର୍ଥିକ, ସାଇବର, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା କିମ୍ବା ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଳାତକଙ୍କୁ କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଆଇନ ଭିତରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛନ୍ତି
ଭାରତୀୟ ଆଇନ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ପଳାତକ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଏବେ ସମାପ୍ତ ହେଉଛି
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ସିବିଆଇ ସହଯୋଗରେ ରାଜ୍ୟର ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ପାଇଁ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ୍
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ଧରିବା ପାଇଁ ସିବିଆଇ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀ ସହିତ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି
୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀ ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮୯ ରୁ ଅଧିକ ରେଡ୍ କର୍ଣ୍ଣର ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସିବିଆଇ ଇତିହାସରେ ସର୍ବାଧିକ
ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପଳାତକମାନଙ୍କର ଭାରତରେ ଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ଆଇନ ଯୋଗୁଁ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଉଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପଳାତକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋ (ସି. ବି. ଆଇ.) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ‘‘ପଳାତକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ: ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ରଣନୀତି" ଶୀର୍ଷକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ବୈଦେଶିକ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ସମସ୍ତ ଦିଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ, ଦେଶ ଭିତରେ ଦୁର୍ନୀତି, ଅପରାଧ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ନୀତି ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ, ଭାରତର ସୀମା ବାହାରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଶୂନ୍ୟ-ସହନଶୀଳତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଭଳି ସମସ୍ତ ଅପରାଧୀଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ଆଇନର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଇଣ୍ଟରପୋଲ ଏବଂ ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତୀୟ ଅଦାଲତରେ ଜଣେ ପଳାତକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେ ଦେଇଥିବା ପରାମର୍ଶ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସିବିଆଇ ପଳାତକ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣର ଧାରଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସଂଗଠନ ପ୍ରଶଂସା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଏହା ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଜଣେ ଅପରାଧୀ ଯେତେ ଚତୁର ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ନ୍ୟାୟର ପ୍ରସାର ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ କେବଳ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଇନର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚାଳନା, ଦୃଢ଼ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଚତୁର କୂଟନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା, ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନୀତିଗତ ଜଟିଳତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାଇବର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ, ପାଣ୍ଠିର ଉତ୍ସ ଏବଂ ପ୍ରବାହର ସନ୍ଧାନ, ଜଟିଳ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା, ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା, ସେମାନଙ୍କ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥାନର ଏକ ଡାଟାବେସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପୋଲିସ ସହିତ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ସାତଟି ଅଧିବେଶନରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପଳାତକ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକ ସଂରଚିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ଯାହା କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଳାତକଙ୍କୁ ସମୟବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିତରକୁ ଆଣିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ପଳାତକଙ୍କୁ ଧରିବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଉପାଦାନ ଆଶ୍ୱାସନା ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଆବଶ୍ୟକ। ପଳାତକ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ଏହି ଆଶ୍ୱସ୍ତିକୁ ଦୂର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇନ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଆଇନଗତ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସମର୍ଥନର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିଦେଶରେ ପଳାତକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ମୂଳପୋଛ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି-ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପାଞ୍ଚଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ: ସୀମା ବାହାରେ ନ୍ୟାୟର ପ୍ରସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏବଂ ସଠିକ୍ କରି ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ସାମିଲ କରି ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକୃତି ହାସଲ କରିବା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ, ଏକ ରଣନୈତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସଂଗଠିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି କରି ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସିବିଆଇର ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଅପରାଧ କରି ରାଜ୍ୟ ଛାଡ଼ି ପଳାୟନ କରିଥିବା ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି। ୨୦୧୮ ରେ, ଆମେ ପଳାତକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧୀ ଅଧିନିୟମ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆର୍ଥିକ ପଳାତକଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏହି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଆଦାୟ କରିଛନ୍ତି। ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ଆଇନକୁ ଅଧିକ କଠୋର ଏବଂ ମଜବୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରାଯାଇଛି। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପଳାତକମାନଙ୍କୁ ଧରିବା ପାଇଁ ସିବିଆଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପୋଲିସ୍ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ୧୯୦ରୁ ଅଧିକ ରେଡ୍ କର୍ଣ୍ଣର ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସିବିଆଇ ଇତିହାସରେ ସର୍ବାଧିକ। ଅପରେସନ ତ୍ରୀଶୂଲ’ ଅଧୀନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ଫଳପ୍ରଦ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି। ସେହିଭଳି, ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତପୋଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମୋଦୀ ସରକାର ଉପନିବେଶବାଦ ସମୟର ୧୬୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର। ୨୦୨୭ ମସିହା ପରେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେକୌଣସି ମାମଲାରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା (ବି. ଏନ୍. ଏସ୍. ଏସ୍.)ର ଧାରା ୩୫୫ ଏବଂ ୩୫୬ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଯଦି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପଳାତକ ଘୋଷଣା କରାଯାଏ, ତେବେ ଅଦାଲତ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ଓକିଲ ନିଯୁକ୍ତ କରି ବିଚାର ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଥରେ ଜଣେ ପଳାତକ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଲେ, ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସ୍ଥିତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବି. ଏନ୍. ଏସ୍. ଏସ୍. ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ 'ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର' ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ସହ ପଳାତକମାନଙ୍କ ବିଚାର ସେମାନଙ୍କ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରୁ ବାହାରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତପୋଲ ଏବଂ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତଯାହାଦ୍ବାରା ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହାର ତଦାରଖ ସି. ବି. ଆଇ. ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ କରିବ। ପଳାତକମାନଙ୍କ ଡାଟାବେସ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପୋଲିସ୍ ବାହିନୀ ସହିତ ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ, ଆତଙ୍କବାଦ, ଗ୍ୟାଙ୍ଗଷ୍ଟାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ତଥା ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରିତ ସମନ୍ୱୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ଏବଂ ସିବିଆଇ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ଏମ୍ଏସି) ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଫୋକସ୍ ଗ୍ରୁପକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ମାମଲାର ପ୍ରଭାବୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀ ତୁରନ୍ତ ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟର୍ପଣ ଅନୁରୋଧର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସିବିଆଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ବିଚାର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସାରେ ପଳାତକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଉଚିତ। ପାସପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ପାସପୋର୍ଟଧାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ରେଡ୍ କର୍ଣ୍ଣର ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ପାସପୋର୍ଟକୁ ରେଡ୍‍ ଫ୍ଲାଗ୍‍ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ କରାଯିବ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ଲୁ କର୍ଣ୍ଣର ନୋଟିସକୁ ରେଡ୍ କର୍ଣ୍ଣର ନୋଟିସରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେଲ୍ ଗଠନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ଏମ୍. ଏ. ସି.) ଅଧୀନରେ, ସି. ବି. ଆଇ. ଏବଂ ଆଇ. ବି. ମିଳିତ ଭାବେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଏହି ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ବିଦେଶରେ ରହି ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ ନକରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।