Ministry of Education
EU Delegation Visits IIT Bhubaneswar to Explore Research and Innovation Collaborations
16 OCT 2025 5:21PM by PIB Bhubaneshwar
A high-level delegation from the European Union (EU) to India, led by Dr. Vivek V. Dham, Advisor, Research & Innovation, visited Indian Institute of Technology (IIT) Bhubaneswar today to explore avenues for fostering research, innovation, and academic collaboration between European institutions and IIT Bhubaneswar. The delegation, comprising representatives from multiple EU Member States, including France, Germany, Hungary, the Netherlands, and the Czech Republic interacted with IIT Bhubaneswar’s leadership and researchers.
During the interaction held on the occasion, the High Commissioner met with Prof. Shreepad Karmalkar, Director of IIT Bhubaneswar, along with Prof. Ashis Biswas, Dean (Alumni, Corporate and International Relations); Prof. Rajesh Roshan Dash, Dean (Student Affairs); Prof. Chandrashekhar N. Bhende, Dean (PG & Research Programs); Prof. Dinakar Pasla, Dean (Sponsored Research & industrial Consultancy); Shri Bamadev Acharya, Registrar; Heads of Schools, faculty members and representatives from the Research and Entrepreneurship Park (REP). On this occasion, Prof. Karmalkar made a presentation introducing the Institute’s unique strengths in teaching-learning, research, industry-academia collaboration, entrepreneurship development, teacher education, and mental wellness measures.The EU representatives shared insights on ongoing and upcoming EU-India collaboration opportunities, fellowships, and bilateral funding schemes.
The visit aimed to strengthen cooperation under the EU’s flagship Horizon Europe programme — the world’s largest research and innovation funding framework — and to identify potential partnerships in key R&D areas such as climate resilience, clean energy and hydrogen technologies, materials science, smart manufacturing, sustainable urbanization, healthcare innovations, and start-up incubation.
The delegation also visited the Institute’s advanced research laboratories, Central Research Instrumentation Facility (CRIF), Silicon Carbide Research and Innovation Centre and startup incubation centre gaining first-hand insights into IIT Bhubaneswar’s ongoing projects aligned with sustainability and technological innovation.
Prof. Karmalkar expressed optimism about future collaborations and said:“We look forward to building meaningful partnerships with EU institutions that can accelerate knowledge exchange and co-create impactful solutions to some of the most pressing global issues.”
Speaking on the occasion, Mr. Dham emphasized the EU’s commitment to deepening scientific and technological ties with India and said: “India is a crucial partner in our global research and innovation landscape. Our visit to IIT Bhubaneswar reaffirms our shared vision of addressing global challenges through joint scientific excellence.”
The visit marked a significant step towards strengthening EU–India academic and research cooperation, aligning with the shared vision of advancing sustainable, inclusive, and technology-driven growth.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଇୟୁ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ, ଗବେଷଣା ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା
16 OCT 2025 5:21PM by PIB Bhubaneshwar
ୟୁରୋପୀୟ ୟୁନିଅନ (ଇୟୁ)ର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପରାମର୍ଶଦାତା ଡକ୍ଟର ବିବେକ ଭି. ଧାମଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସିଥିବା ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଆଜି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ - ୟୁରୋପୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଓ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଓ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଓ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅବସର ସନ୍ଧାନ କରିବା। ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ, ହଙ୍ଗେରୀ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଚେକ୍ ଗଣରାଜ୍ୟ ସହିତ ଏକାଧିକ ଇୟୁ ସଦସ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି ଦଳରେ ସମ୍ମିଳିତ ଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନେତୃତ୍ୱ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଗବେଷକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ହାଇକମିଶନର ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଶ୍ରୀପଦ କରମଲକରଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଫେସର ଆଶିଷ ବିଶ୍ୱାସ, ଡିନ୍ (ପୂର୍ବ ଛାତ୍ର, କର୍ପୋରେଟ୍ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ); ପ୍ରଫେସର ରାଜେଶ ରୋଶନ ଦାଶ, ଡିନ୍ (ଛାତ୍ର ବ୍ୟାପାର); ପ୍ରଫେସର ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଏନ. ଭେଣ୍ଡେ, ଡିନ୍ (ପିଜି ଏବଂ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ); ପ୍ରଫେସର ଦିନାକର ପାସଲା, ଡିନ୍ (ପ୍ରାୟୋଜିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପରାମର୍ଶ); ଶ୍ରୀ ବାମାଦେବ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର; ବିଦ୍ୟାଳୟ ମୁଖ୍ୟ, ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାର୍କ (ଆରଇପି)ର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ପ୍ରଫେସର କରମଲକର ଏହି ସମୟରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଶିକ୍ଷାଦାନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ର, ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଚାର ଦିଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ବୁଝାଇଥିଲେ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଭାରତ-ଇୟୁ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସ, ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନୁଭବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଇୟୁର ପ୍ରମୁଖ ହରାଇଜନ୍ ୟୁରୋପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଣ୍ଠି ଢାଞ୍ଚା - ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥିରତା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାମଗ୍ରୀ ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ମାର୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ, ସ୍ଥାୟୀ ସହରୀକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ଚିହ୍ନଟ କରିବା।
ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣାଗାର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗବେଷଣା ଉପକରଣ ସୁବିଧା (ଶିଆରଆଇଏଫ), ସିଲିକନ୍ କାର୍ବାଇଡ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନ ସହିତ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଚାଲୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହାସଲ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଫେସର କରମାଲକର ଭବିଷ୍ୟତର ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ: “ଆମେ ୟୁରୋପିୟ ୟୁନିଅନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଗଭୀର ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷାରତ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ସହ-ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ।”
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଧାମ ଭାରତ ସହିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଇୟୁର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ: "ଭାରତ ଆମର ବିଶ୍ୱ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର। ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ଆମର ଗସ୍ତ ମିଳିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉତ୍କର୍ଷତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ଆହ୍ଵାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆମର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରେ।"
ଏହି ଗସ୍ତ ଇୟୁ-ଭାରତ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ସ୍ଥାୟୀ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଛି।