Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various development projects in Kurnool, Andhra Pradesh
16 OCT 2025 7:16PM by PIB Delhi
Brothers and sisters, greetings to all of you!
Hon’ble Governor of Andhra Pradesh, S. Abdul Nazeer ji; the popular and hardworking Chief Minister, Shri Chandrababu Naidu ji; Union Ministers K. Rammohan Naidu ji; Chandra Sekhar Pemmasani ji; Bhupathiraju Srinivasa Varma ji; Deputy Chief Minister Pawan Kalyan ji; Minister in the State Government Nara Lokesh ji; all other ministers; BJP State President P.V.N. Madhav ji; all Members of Parliament, MLAs, and my dear brothers and sisters who have gathered here in such large numbers to bless us!
First of all, I bow before Lord Narasimha Swamy of Ahobilam and Lord Mahanandishwara Swami of Mahanandi. I also seek the blessings of Guru Shri Raghavendra Swami of Mantralayam for all of us.
Friends,
In the recitation of the Dwadasha Jyotirlinga Stotram, it is said: सौराष्ट्रे सोमनाथं च श्रीशैले मल्लिकार्जुनम्। That is, among the twelve Jyotirlingas, first is Lord Somnath and second is Lord Mallikarjuna. I am fortunate that I was born on the land of Somnath in Gujarat, have had the opportunity to serve on the sacred land of Kashi, the abode of Baba Vishwanath, and today I am receiving the blessings of Srisailam.
Friends,
After visiting Srisailam, I had the opportunity to visit the Shivaji Spoorthy Kendra and pay homage there. I also bow to Chhatrapati Shivaji Maharaj from this platform. I pay my respects to Shiva devotees like Allama Prabhu and Akkamahadevi. I also bow reverently to the great freedom fighters like Shri Uyyalawada Narasimha Reddy Garu and Hari Sarvothama Rao.
Friends,
Andhra Pradesh is a land of pride and culture, and at the same time, it is also a centre of science and innovation. It is a land of infinite potential and immense youth power. What Andhra needed was the right vision and the right leadership. Today, Andhra has that visionary leadership in the form of Chandrababu Naidu Garu and Pawan Kalyan Garu, along with the full support of the central government.
Friends,
In the last 16 months, the pace of development in Andhra Pradesh has been remarkably fast. unprecedented progress is taking place Under the double-engine government. Today, Delhi and Amaravati are moving forward together toward rapid development. And as Chandrababu rightly said, seeing this pace, I can confidently say that by 2047, when Bharat celebrates 100 years of independence, “Viksit Bharat” (Developed India) will definitely be a reality. Just now, Chandrababu spoke with great emotion, and I can say with full conviction that the 21st century belongs to Bharat. This century belongs to the 140 crore people of Bharat.
Friends,
Even today, several projects related to roads, electricity, railways, highways, and trade have been inaugurated or their foundation stones laid. These projects will strengthen connectivity in the state, boost industry, and make people’s lives easier. The Kurnool region and nearby areas will greatly benefit from these initiatives. I congratulate all the people of the state for these projects.
Friends,
Energy security is crucial for the development of any country or state. Today, a transmission project worth around 3,000 crore rupees has been launched here in the energy sector. This will further enhance the nation’s energy capacity.
Friends,
Amidst rapid development, we must not forget the situation of the past. When the Congress government was at the Centre about 11 years ago, the per capita electricity consumption in the country was less than 1,000 units on average. The country often faced blackouts, and many villages didn’t even have electric poles. Today, Bharat is setting new records in every sector from clean energy to total energy production. Electricity has now reached every village in the country. The per capita electricity usage has risen to 1,400 units, and there is enough electricity for both industries and households.
Friends,
Andhra Pradesh is one of the key centres of this energy revolution. Under Chandrababu’s leadership, the Natural Gas Pipeline Project from Srikakulam to Angul has begun today. This pipeline will supply gas to nearly 15 lakh homes. An LPG bottling plant has been inaugurated in Chittoor today, with a daily capacity to fill 20,000 cylinders. This will create new jobs in local transport and storage sectors and provide fresh opportunities for the youth.
Friends,
Today, multi-modal infrastructure is being developed across the country to achieve the goal of ‘Viksit Bharat’ swiftly. We are focusing on connectivity from villages to cities, and from cities to ports. The new highway between Sabbavaram and Sheelanagar will further strengthen connectivity. A new era has begun in the railway sector too. With the launch of new railway lines and construction of rail flyovers, travel will become easier, and industries in this region will gain new momentum.
Friends,
Today, we have the resolve to build a ‘Viksit Bharat’ by 2047. This national mission is gaining new energy from the vision of a “Swarna (Golden) Andhra.” We all know that when it comes to technology, Andhra Pradesh and its youth have always been at the forefront. We are further expanding Andhra’s immense potential under the double-engine government.
Friends,
Today, the speed and scale of development in Bharat and Andhra Pradesh are being recognized by the entire world. Just two days ago, Google announced a major investment in Andhra Pradesh. Google is going to establish Bharat’s first Artificial Intelligence Hub in Andhra Pradesh. And when I spoke with Google’s CEO yesterday, he told me, “We have investments in many countries outside the United States, but our largest upcoming investment will be in Andhra Pradesh.” This new AI Hub will include powerful AI infrastructure, data centre capacity, large-scale energy sources, and an expanded fiber-optic network.
Friends,
As part of Google’s AI Hub investment, a new International Subsea Gateway will also be built. It will include multiple international subsea cables that will connect Bharat’s eastern coast directly to Visakhapatnam.
Friends,
This project will establish Visakhapatnam as a global hub for AI and connectivity. It will serve not only Bharat but the entire world. I heartily congratulate the people of Andhra Pradesh for this achievement and deeply appreciate Chandrababu’s visionary leadership.
Friends,
The development of Andhra Pradesh is essential for Bharat’s development. And I firmly believe that the development of Rayalaseema is equally important for Andhra’s growth. The projects that have begun today on the land of Kurnool will open new doors of employment and prosperity in every district of Rayalaseema. These projects will accelerate industrial growth in the entire region.
Friends,
We must create new industrial corridors and hubs to ensure Andhra Pradesh’s rapid progress. In this regard, the government is developing Orvakal and Kopparthi as new industrial identities of Andhra Pradesh. As investments in Orvakal and Kopparthi increase, new employment opportunities are continuously being created for the youth.
Friends,
Today, the world is looking at Bharat as the new manufacturing centre of the 21st century. The biggest foundation of this success is the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (Self-Reliant India). Our Andhra Pradesh is becoming one of the key centres of Aatmanirbhar Bharat’.
Friends,
The Congress governments caused harm not only to the state but to the entire nation by neglecting Andhra Pradesh’s true potential. A state that could have led the nation’s growth was made to struggle for its own development. I am happy that the picture of Andhra Pradesh is changing under the NDA government. Under the leadership of Chandrababu ji, Andhra Pradesh is emerging as a new powerhouse of ‘Aatmanirbhar Bharat’. Manufacturing is expanding rapidly across Andhra. The launch of the Advanced Night Vision Factory at Nimmaluru is yet another step toward achieving self-reliance in the defence sector. This factory will strengthen Bharat’s capability to produce night vision equipment, missile sensors, and drone guard systems. The equipment made here will give a major boost to Bharat’s defence exports. And we have already witnessed the strength of Bharat-made technologies during Operation Sindoor.
Friends,
I am glad that the Andhra government has resolved to make Kurnool the Drone Hub of Bharat. Through the drone industry, several new futuristic technology sectors will emerge in Kurnool and across Andhra Pradesh. As I mentioned, the remarkable performance of drones amazed the world during Operation Sindoor. In the times to come, Kurnool will become a major force for Bharat in the drone sector.
Friends,
Our government’s vision is citizen-centric development! For this, we are continuously bringing reforms to make people’s lives easier. Income up to 12 lakh rupees per year is completely tax-free in the country today. Initiatives like affordable medicines, low-cost healthcare, Ayushman cards for senior citizens have started a new chapter in ease of living.
Friends,
GST rates have also been significantly reduced from the very first day of Navratri. I am very pleased to see that, under the leadership of Nara Lokesh Garu, people here are celebrating the GST Bachat Utsav (Savings Festival). You are also successfully running the “Super GST – Super Savings” campaign. I have been informed that people of Andhra Pradesh will save over 8,000 crore rupees through the next-generation GST reforms. These savings have added to the festive cheer this season. But I also have one request. Let us celebrate this GST Bachat Utsav with the spirit of Vocal for Local!
Friends,
Only through a ‘Viksit Andhra’ (Developed Andhra) can we achieve the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Once again, I extend my heartiest congratulations to the people of Andhra Pradesh for all the new projects and initiatives. Join me in saying: Bharat Mata Ki Jai! Those two children have been holding up their paintings for a while. Our SPG team, please collect those from them. Yes, please collect them. Now, speak with me: Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai! Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ কুৰ্ণুলত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 OCT 2025 7:16PM by PIB Guwahati
ভাই-ভনীসকল, আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো!
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ মাননীয় ৰাজ্যপাল এছ আব্দুল নাজীৰ জী; জনপ্ৰিয় আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু জী; কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী কে ৰামমোহন নাইডু জী; চন্দ্ৰ শেখৰ পেম্মাছানি জী; ভূপতিৰাজু শ্ৰীনিবাস বাৰ্মা জী; উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী পৱন কল্যাণ জী; ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী নাৰা লোকেশ জী; আন সকলো মন্ত্ৰী; বিজেপিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি পি.ভি.এন. মাধৱ জী; সকলো সংসদ সদস্য, বিধায়ক আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, যিসকলে ইয়াত ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ গোট খাইছে!
প্ৰথমে আহোবিলামৰ ভগৱান নৰসিংহ স্বামী আৰু মহানন্দিৰ ভগৱান মহানন্দিশ্বৰ স্বামীৰ আগত প্ৰণাম কৰো। লগতে আমাৰ সকলোৰে বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ গুৰু শ্ৰী ৰাঘবেন্দ্ৰ স্বামীৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
দ্বাদাশ জ্যোতিৰ্লিংগ স্তোত্ৰামৰ আবৃত্তিত কোৱা হৈছে- सौराष्ट्रे सोमनाथं च श्रीशैले मल्लिकार्जुनम् অৰ্থাৎ বাৰটা জ্যোতিৰ্লিংগৰ ভিতৰত প্ৰথম ভগৱান সোমনাথ আৰু দ্বিতীয়তে ভগৱান মল্লিকাৰ্জুন। মোৰ সৌভাগ্য যে গুজৰাটৰ সোমনাথৰ ভূমিত জন্ম লৈ বাবা বিশ্বনাথৰ বাসস্থান কাশীৰ পবিত্ৰ ভূমিত সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছো আৰু আজি শ্ৰীছাইলামৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
শ্ৰীছাইলাম ভ্ৰমণ কৰাৰ পিছত শিৱাজী স্পৰ্থী কেন্দ্ৰ ভ্ৰমণ কৰি তাতো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। মই
এই মঞ্চৰ পৰাই ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজক প্ৰণাম জনাইছো। আল্লামা প্ৰভু আৰু আক্কামাদেৱীৰ দৰে শিৱভক্তক শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰিছো। লগতে শ্ৰী উয়ালাৱাদা নৰসিংহ ৰেড্ডী গাৰু আৰু হৰি সৰ্বোথামা ৰাওৰ দৰে মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সকলকো শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ গৌৰৱ আৰু সংস্কৃতিৰ ভূমি, একে সময়তে ই বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰও। ই অসীম সম্ভাৱনা আৰু অপৰিসীম যুৱ শক্তিৰ ভূমি। অন্ধ্ৰক যি প্ৰয়োজন আছিল সেয়া আছিল সঠিক দৃষ্টিভংগী আৰু সঠিক নেতৃত্ব। আজি অন্ধ্ৰত চন্দ্ৰবাবু নাইডু গাৰু আৰু পৱন কল্যাণ গাৰু ৰূপত সেই দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১৬ মাহত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ গতি লক্ষণীয়ভাৱে দ্ৰুতগতিত হৈছে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনত অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি ঘটিছে। আজি দিল্লী আৰু অমৰাৱতী একেলগে দ্ৰুত বিকাশৰ দিশত আগবাঢ়িছে। আৰু চন্দ্ৰবাবুৱে সঠিকভাৱে কোৱাৰ দৰে এই গতি দেখি মই নিশ্চিতভাৱে ক’ব পাৰো যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব তেতিয়া “বিকশিত ভাৰত” (উন্নত ভাৰত) নিশ্চিতভাৱে বাস্তৱত পৰিণত হ’ব। মাত্ৰ এতিয়াই চন্দ্ৰবাবুৱে বৰ আবেগেৰে কথা ক’লে, আৰু মই সম্পূৰ্ণ দৃঢ়তাৰে ক’ব পাৰো যে একবিংশ শতিকা ভাৰতৰ। এই শতিকাটো ভাৰতৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ।
বন্ধুসকল,
আজিও পথ, বিদ্যুৎ, ৰেলপথ, ঘাইপথ, বাণিজ্যৰ লগত জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনত সংযোগ শক্তিশালী কৰিব, উদ্যোগক উন্নীত কৰিব, আৰু মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিব। এই পদক্ষেপসমূহৰ দ্বাৰা কুৰ্ণুল অঞ্চল আৰু ইয়াৰ ওচৰৰ অঞ্চলসমূহে যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ৰাজ্যৰ সকলো ৰাইজক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশ বা ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ বাবে শক্তি সুৰক্ষা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি ইয়াত শক্তি খণ্ডত প্ৰায় ৩০০০ কোটি টকাৰ ট্ৰেন্সমিছন প্ৰজেক্ট আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দেশৰ শক্তি ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব৷
বন্ধুসকল,
দ্ৰুত বিকাশৰ মাজত আমি অতীতৰ পৰিস্থিতি পাহৰিব নালাগে। প্ৰায় ১১ বছৰ আগতে কংগ্ৰেছ চৰকাৰ যেতিয়া কেন্দ্ৰত আছিল, তেতিয়া দেশত জনমূৰি বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ গড়ে ১০০০ ইউনিটতকৈও কম আছিল। দেশখনত প্ৰায়ে ব্লেকআউটৰ সন্মুখীন হৈছিল, বহু গাঁৱত বিদ্যুতৰ খুঁটাও নাছিল। আজি ভাৰতে স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মুঠ শক্তি উৎপাদনলৈকে প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন অভিলেখ গঢ়ি তুলিছে। দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে এতিয়া বিদ্যুৎ পৰিগণিত হৈছে। জনমূৰি বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ ১৪০০ ইউনিটলৈ বৃদ্ধি পাইছে, আৰু উদ্যোগ আৰু পৰিয়াল উভয়ৰে বাবে পৰ্যাপ্ত বিদ্যুৎ আছে।
বন্ধুসকল,
এই শক্তি বিপ্লৱৰ অন্যতম মূল কেন্দ্ৰ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ। চন্দ্ৰবাবুৰ নেতৃত্বত আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে শ্ৰীকাকুলামৰ পৰা আংগুললৈ প্ৰাকৃতিক গেছ পাইপলাইন প্ৰকল্প। এই পাইপলাইনে প্ৰায় ১৫ লাখ ঘৰলৈ গেছ যোগান ধৰিব। চিত্তুৰত আজি উদ্বোধন কৰা হৈছে এল পি জি বটলিং প্লাণ্ট, য’ত দৈনিক ২০ হাজাৰ চিলিণ্ডাৰ ভৰোৱাৰ ক্ষমতা আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা স্থানীয় পৰিবহণ আৰু মজুতকৰণ খণ্ডত নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ দেশতে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য ক্ষিপ্ৰতাৰে লাভ কৰিবলৈ বহুমৌলিক আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। আমি গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈ, আৰু চহৰৰ পৰা বন্দৰলৈ সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো। সব্বৱৰাম আৰু শীলানগৰৰ মাজৰ নতুন ঘাইপথটোৱে সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ৰে'ল খণ্ডতো আৰম্ভ হৈছে এক নতুন যুগ। নতুন ৰে'লপথ আৰম্ভ আৰু ৰে'লৱে ফ্লাইঅভাৰ নিৰ্মাণৰ লগে লগে ভ্ৰমণ সহজ হৈ পৰিব, আৰু এই অঞ্চলৰ উদ্যোগসমূহে নতুন গতি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ সংকল্প হৈছে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিকশিত ভাৰত’ গঢ়ি তোলাৰ।এই জাতীয় অভিযানে “স্বৰ্ণ (সোণালী) অন্ধ্ৰ”ৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা নতুন শক্তি লাভ কৰিছে। আমি সকলোৱে জানো যে প্ৰযুক্তিৰ কথা আহিলে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকল সদায় আগৰণুৱা হৈ আহিছে। আমি ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনত অন্ধ্ৰৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ গতি আৰু পৰিসৰক সমগ্ৰ বিশ্বই স্বীকৃতি দিছে। মাত্ৰ দুদিন পূৰ্বে গুগলে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত বৃহৎ বিনিয়োগৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। গুগলে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত ভাৰতৰ প্ৰথমটো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ হাব স্থাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। কালি যেতিয়া মই গুগলৰ চিইঅ’ৰ সৈতে কথা পাতিছিলো, তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল, “আমেৰিকাৰ বাহিৰৰ বহু দেশত আমাৰ বিনিয়োগ আছে, কিন্তু আমাৰ আগন্তুক আটাইতকৈ ডাঙৰ বিনিয়োগ হ’ব অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত।” এই নতুন এআই হাবত শক্তিশালী এআই আন্তঃগাঁথনি, ডাটা চেণ্টাৰৰ ক্ষমতা, বৃহৎ পৰিসৰৰ শক্তিৰ উৎস আৰু এটা সম্প্ৰসাৰিত ফাইবাৰ-অপ্টিক নেটৱৰ্ক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুগলৰ এআই হাব বিনিয়োগৰ অংশ হিচাপে নতুন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চাবচি গেটৱেও নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইয়াত একাধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাগৰৰ তলৰ কেবল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব , যিয়ে ভাৰতৰ পূব উপকূলক পোনপটীয়াকৈ বিশাখাপট্টনমৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰকল্পই বিশাখাপট্টনমক এআই আৰু সংযোগৰ বাবে বিশ্বব্যাপী হাব হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব। ই কেৱল ভাৰতকে নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ সেৱা কৰিব। এই সাফল্যৰ বাবে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশবাসীক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো আৰু চন্দ্ৰবাবুৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ শলাগ লৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে অন্ধ্ৰৰ বৃদ্ধিৰ বাবে ৰায়লাছীমাৰ বিকাশও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি কুৰ্ণুলৰ ভূমিত আৰম্ভ হোৱা প্ৰকল্পসমূহে ৰায়ালাসীমাৰ প্ৰতিখন জিলাতে কৰ্মসংস্থাপন আৰু সমৃদ্ধিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ঔদ্যোগিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতি নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি নতুন ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰ আৰু হাব সৃষ্টি কৰিব লাগিব৷ এই সন্দৰ্ভত চৰকাৰে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ নতুন ঔদ্যোগিক পৰিচয় হিচাপে অৰভাকাল আৰু কোপ্পাৰ্থীক বিকশিত কৰিছে। অৰভাকাল আৰু কপপাৰ্থীত বিনিয়োগ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিৰন্তৰভাৱে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই ভাৰতক একবিংশ শতিকাৰ নতুন উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে চাইছে। এই সফলতাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভেটি হৈছে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী। আমাৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আতমনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অন্যতম মূল কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে’।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাক অৱহেলা কৰি কেৱল ৰাজ্যখনৰেই নহয় সমগ্ৰ দেশখনৰ ক্ষতিসাধন কৰিছিল। যিখন ৰাষ্ট্ৰই জাতিটোৰ বৃদ্ধিৰ নেতৃত্ব দিব পাৰিলেহেঁতেন, সেইখন ৰাষ্ট্ৰক নিজৰ উন্নয়নৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিবলৈ বাধ্য কৰা হ’ল। এন ডি এ চৰকাৰৰ অধীনত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ছবিখন সলনি হোৱাত মই সুখী। চন্দ্ৰবাবু জীৰ নেতৃত্বত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ ‘আতমনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ নতুন শক্তিকেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। সমগ্ৰ অন্ধ্ৰত উৎপাদন দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। নিম্মালুৰুত এডভান্সড নাইট ভিজন ফেক্টৰী মুকলি কৰাটো প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জনৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ। এই কাৰখানাই ভাৰতৰ নৈশ দৃষ্টিশক্তি সঁজুলি, মিছাইল চেন্সৰ, আৰু ড্ৰ’ন গাৰ্ড চিষ্টেম উৎপাদনৰ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিব। ইয়াত নিৰ্মিত সঁজুলিয়ে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব। আৰু আমি ইতিমধ্যে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত ভাৰতত নিৰ্মিত প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰ সাক্ষী হৈছো।
বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে অন্ধ্ৰ চৰকাৰে কুৰ্ণুলক ভাৰতৰ ড্ৰোন হাব হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে। ড্ৰ’ন উদ্যোগৰ জৰিয়তে কুৰ্ণুল আৰু সমগ্ৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত কেইবাটাও নতুন ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি খণ্ডৰ উন্মেষ ঘটিব। মই উল্লেখ কৰা মতে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত ড্ৰ’নৰ উল্লেখযোগ্য প্ৰদৰ্শনে বিশ্ববাসীক আচৰিত কৰি তুলিছিল। আগন্তুক সময়ত কুৰ্ণুল ভাৰতৰ বাবে ড্ৰোন খণ্ডত এক ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী নাগৰিককেন্দ্ৰিক উন্নয়ন! ইয়াৰ বাবে আমি মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ সংস্কাৰ অহৰহ সাধন কৰিছো৷ বছৰি ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় আজি দেশত সম্পূৰ্ণ কৰমুক্ত। সুলভ মূল্যৰ ঔষধ, কম খৰচী স্বাস্থ্যসেৱা, জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ বাবে আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ দৰে পদক্ষেপে জীৱন-যাপনৰ সহজতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন অধ্যায় আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
নৱৰাত্ৰিৰ প্ৰথম দিনৰ পৰাই জি এছ টিৰ হাৰো যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। মই এইটো দেখি অতি আনন্দিত হৈছো যে, নাৰা লোকেশ গাৰুৰ নেতৃত্বত ইয়াৰ মানুহে জি এছ টি ৰাহি উৎসৱ (ৰাহি উৎসৱ) উদযাপন কৰিছে। আপোনালোকেও সফলতাৰে চলাই আছে “ছুপাৰ জি এছ টি – ছুপাৰ চেভিংছ” অভিযান। মোক জনোৱা হৈছে যে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰৰ জৰিয়তে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণে ৮ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক ৰাহি কৰিব। এই সঞ্চয়ই এই বতৰত উৎসৱমুখৰ উল্লাস বৃদ্ধি কৰিছে। কিন্তু মোৰো এটা অনুৰোধ আছে। আহক আমি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ মনোভাৱেৰে এই জিএছটি ৰাহি উৎসৱ উদযাপন কৰো!
বন্ধুসকল,
‘বিকশিত অন্ধ্ৰ’ (উন্নত অন্ধ্ৰ)ৰ জৰিয়তেহে আমি ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত)ৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰো। আকৌ এবাৰ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ সকলো নতুন প্ৰকল্প আৰু পদক্ষেপৰ বাবে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মোৰ মই ইয়াৰ সৈতে যোগ দি কওঁ: ভাৰত মাতা কি জয়! সেই শিশু দুটাই কিছু সময় ধৰি নিজৰ ছবিবোৰ ওপৰলৈ তুলি ধৰি আছে। আমাৰ এছ পি জি দলটোৱে, তেওঁলোকৰ পৰা সেইবোৰ সংগ্ৰহ কৰক। হয়, অনুগ্ৰহ কৰি সেইবোৰ সংগ্ৰহ কৰক। এতিয়া, মোৰ লগত কওক: ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!