Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrates Diwali on board the INS Vikrant
INS Vikrant is not just a warship, it is a testimony to 21st-century India's hard work, talent, impact and commitment: PM
INS Vikrant is a towering symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India: PM
The extraordinary coordination among the three services together compelled Pakistan to surrender during Operation Sindoor: PM
Over the past decade, our defence forces have steadily moved towards becoming self-reliant: PM
Our goal is to make India one of the world's top defence exporters: PM
The Indian Navy stands as the guardian of the Indian Ocean: PM
Thanks to the valour and determination of our security forces, the nation has achieved a significant milestone, We are eliminating Maoist terrorism: PM
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the armed forces personnel during Diwali celebration on board the INS Vikrant today. Mentioning that today is a remarkable day, a remarkable moment, and a remarkable sight, Shri Modi highlighted that on one side lies the vast ocean, and on the other, the immense strength of Mother India’s brave soldiers. He noted that while one side presents the infinite horizon and boundless sky, the other side showcases the colossal might of INS Vikrant, embodying infinite power. The Prime Minister observed that the sparkle of sunlight on the sea resembles the lamps lit by valiant soldiers during Deepavali, forming a divine garland of lights. He expressed his privilege in celebrating this Diwali among the brave personnel of the Indian Navy.
Recalling his night spent aboard INS Vikrant, the Prime Minister stated that the experience is difficult to put into words. He described the deep night at sea and the sunrise as making this Diwali especially memorable in many ways. From INS Vikrant, the Prime Minister extended heartfelt Diwali greetings to all 140 crore citizens of the country.
Recalling the moment when INS Vikrant was handed over to the nation, Shri Modi stated that at the time, he had remarked—Vikrant is grand, immense, panoramic, unique and exceptional. “Vikrant is not merely a warship; it is a testament to 21st-century India’s hard work, talent, impact, and commitment”, emphasised the Prime Minister. He reminded that on the very day the nation received the indigenously built INS Vikrant, the Indian Navy renounced a major symbol of colonial legacy. He highlighted that inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj, the Navy adopted a new flag.
“INS Vikrant today stands as a powerful symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that the indigenously built INS Vikrant, slicing through the ocean, reflects India’s military prowess. He recalled that just a few months ago, Vikrant’s very name had disrupted the sleep of Pakistan. The Prime Minister asserted that INS Vikrant is a warship whose name alone is enough to put an end to the enemy’s audacity.
Prime Minister expressed his special salute to the Indian Armed Forces on this occasion. He highlighted that the fear instilled by the Indian Navy, the extraordinary skill demonstrated by the Indian Air Force, and the bravery of the Indian Army, along with the exceptional coordination among all three services, compelled Pakistan to surrender swiftly during Operation Sindoor. He affirmed that all personnel involved are truly deserving of congratulations.
Shri Modi stated that when the enemy is in front and war is imminent, the side that possesses the strength to fight independently always holds the advantage. He emphasized that for the armed forces to be strong, self-reliance is essential. The Prime Minister expressed pride that over the past decade, India’s forces have steadily advanced towards self-reliance. He noted that the armed forces have identified thousands of items that will no longer be imported, resulting in most essential military equipment now being manufactured domestically. He highlighted that in the last 11 years, India’s defence production has more than tripled, crossing ₹1.5 lakh crore last year. Citing another example, Shri Modi informed the nation that since 2014, Indian shipyards have delivered over 40 indigenous warships and submarines to the Navy. He added that currently, on average, a new indigenous warship or submarine is being inducted into the Navy every 40 days.
“Missiles like BrahMos and Akash have proven their capabilities during Operation Sindoor. Several countries around the world are now interested in purchasing these missiles”, said the Prime Minister, emphasising that India is building the capacity to export weapons and equipment for all three armed forces. “India’s goal is to be counted among the world’s top defence exporters”, affirmed Shri Modi, stating that over the past decade, India’s defence exports have increased more than 30-fold. He credited this success significantly to the contributions of defence start-ups and indigenous defence units.
Prime Minister stated that India’s tradition regarding strength and capability has always been rooted in the principle—“Gyanaya Daanaya Cha Rakshanaya,” meaning our science, prosperity, and power are dedicated to the service and protection of humanity. He emphasized that in today’s interconnected world, where nations’ economies and progress depend heavily on maritime routes, the Indian Navy plays a crucial role in ensuring global stability. Shri Modi highlighted that 66 percent of the world’s oil supply and 50 percent of container shipments pass through the Indian Ocean. He noted that the Indian Navy is deployed as the guardian of the Indian Ocean to secure these routes. Additionally, through mission-based deployments, anti-piracy patrols, and humanitarian operations, the Indian Navy serves as a global security partner across the region.
“Indian Navy plays a significant role in ensuring the security and integrity of India’s islands”, emphasised the Prime Minister. He recalled the decision taken some time ago to hoist the national flag on every island of the country on 26th January. Shri Modi affirmed that the Navy fulfilled this national resolve, and today, the tricolour is being proudly hoisted by the Navy on every Indian island.
Prime Minister stated that as India progresses rapidly, efforts are being made to ensure that all nations of the Global South advance alongside. He highlighted that India is working on the ‘Mahasagar Maritime Vision’ and is becoming a development partner for many countries. He emphasized that whenever needed, India stands ready to provide humanitarian assistance anywhere in the world. From Africa to Southeast Asia, during times of disaster, the world views India as a global companion. Shri Modi recalled that in 2014, when neighbouring Maldives faced a water crisis, India launched ‘Operation Neer’, and the Navy delivered clean water to the country. In 2017, when Sri Lanka was struck by devastating floods, India was the first to extend a helping hand. In 2018, following the tsunami disaster in Indonesia, India stood shoulder to shoulder with the people of Indonesia in relief and rescue operations. Similarly, whether it was the destruction caused by an earthquake in Myanmar or the crises in Mozambique in 2019 and Madagascar in 2020, India reached out everywhere with a spirit of service.
Shri Modi stated that India’s armed forces have, from time to time, conducted operations to safely evacuate people stranded abroad. From Yemen to Sudan, whenever and wherever the need arose, their valour and courage have reinforced the trust of Indians living across the world. He emphasized that India has also saved the lives of thousands of foreign nationals through these missions.
“India’s armed forces have served the nation across all domains—land, sea, and air—and under every circumstance”, exclaimed Shri Modi highlighting that the Navy is deployed in the seas to safeguard India’s maritime boundaries and trade interests, while the Air Force remains committed to securing the skies. On land, from scorching deserts to icy glaciers, the Army, along with BSF and ITBP personnel, stand firm like a rock. He further acknowledged that across various fronts, personnel from SSB, Assam Rifles, CRPF, CISF, and intelligence agencies are steadfastly serving Mother India. The Prime Minister also commended the Indian Coast Guard for their vital role in national defence, noting their continuous coordination with the Navy to secure India’s coastline day and night. He affirmed that their contribution to this grand mission of national security is immense.
Prime Minister stated that due to the valour and courage of India’s security forces, the nation has achieved a major milestone—the eradication of Maoist terrorism. He highlighted that India is now on the verge of complete freedom from Naxal-Maoist extremism. Before 2014, around 125 districts were affected by Maoist violence; today, this number has reduced to just 11, with only 3 districts remaining significantly impacted. Shri Modi noted that over 100 districts have now fully emerged from the shadow of Maoist terror and are breathing freely for the first time and celebrating Diwali. He emphasized that millions of people, after generations of fear, are now joining the mainstream of development. In regions where Maoists once obstructed the construction of roads, schools, hospitals, and mobile towers, highways are now being built and new industries are emerging. He affirmed that this success has been made possible by the dedication, sacrifice, and bravery of India’s security forces. The Prime Minister expressed joy that in many such districts, people are celebrating Diwali for the first time. He added that record sales and purchases are being witnessed in these areas during the GST Bachat Utsav. In districts where Maoist terror once suppressed even the mention of the Constitution, the mantra of Swadeshi now resonates.
“India is progressing rapidly and fulfilling the dreams of 140 crore citizens. From the ground to space, achievements once considered beyond imagination are now becoming reality”, emphasised the Prime Minister, highlighting the momentum, the progress, the transformation, and the growing development and confidence of the nation. He affirmed that the armed forces play a vital role in this grand task of nation-building. Shri Modi remarked that the forces are not mere followers of the current; they possess the ability to guide its direction, the courage to lead time, the valour to cross the infinite, and the spirit to overcome the insurmountable. He declared that the mountain peaks where our soldiers stand firm will remain as victory pillars of India, and the mighty waves of the ocean beneath them will echo India’s triumph. Amidst this roar, one unified voice will rise—’Bharat Mata Ki Jai!’ With this enthusiasm and conviction, the Prime Minister concluded by once again extending heartfelt Diwali greetings to all.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা INS বিক্রান্তদা দিৱালী পাংথোকখ্রে
INS বিক্রান্ত অসি শুপ্নগী লানগী জহাজ অমা নত্তে মসিদি 21শুবা চহিচাগী ভারতকী হোৎনবা কনবা, তেলেন্ত অমসুং কম্মিৎমেন্তগী খুদম অমনি: পি.এম.
INS বিক্রান্ত অসি আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়াগী শীংথানীংঙাই ওইরবা খুদম অমনি: পি.এম.
ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা সর্ভিসেস অহুমগী মরক্তা অখন্নবা কোওর্দিনেসন অসিনা পাকিস্তানবু নমদুনা সরেন্দর তৌহনখি: পি.এম.
হৌখিবা দিকেদ অসিদা ঐখোয়গী দিফেন্স ফোর্সশিংনা লেপ্পা লৈতনা আত্মনির্ভর ওইনবা মাইকৈদা চংশিনখি: পি.এম.
ঐখোয়গী পান্দম অসি ভারতপু মালেমগী তোপ দিফেন্স এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা অমা ওইহনবনি: পি.এম.
ইন্দিয়ন নেভীনা ইন্দিয়ন ওসিনগী গার্জিয়ন ওইনা লেপ্পী: পি.এম.
ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী থৌনা অমসুং খাংবা কনবা অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা অচৌবা মাইলস্তোন অমা ফংবা ঙমখি, ঐখোয়না মাওইস্ত তেরোরিজম মুথৎপা ঙমখি: পি.এম.
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি INS বিক্রান্ততা দিৱালী পাংথোকপগী থৌরমদা আর্মদ ফোর্সেস পর্সনেলশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। ঙসি অসি য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা নুমিৎনি, য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি অমসুং য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা শক্তম অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নাকল অমরোমদা পাক চাউরবা সমুদ্র অমসুং নাকল অমরোমদা ভারত মচাগী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী মপাঙ্গল অদু লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাকল অমরোমদা লোইনাইদ্রবা ঈপাক অমসুং ঙমখৈ লৈতবা থৱানমিচাক অদু উবা ফংলি, অতোপ্পা নাকল অমরোমদা অচৌবা মতিক ময়াই লৈরবা INS বিক্রান্তকী শক্তম অদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সমুদ্রদা তারিবা নুমিৎ মঙালগী অরংবা অসি দীপাৱলিগী মতমদা থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা চুখৎপা থাওমৈগী মঙালগা পাংখক ওইদুনা থাওমৈ পরেং অমা শেম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়ন নেভীগী থৌনা ফরবা পর্সনেলশিংগী মরক্তা দিৱালী পাংথোকপা ফংবা অসি লাইবক ফবনি।
INS বিক্রান্ততা মহাক্না অহিং অমা লেনখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসি ৱাহৈনা ফোংদোকপা হায়বসি অরুবা অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সমুদ্রদা অচিকপা অহিং অমসুং নুমিৎনা থোরকপা অসিনা দিৱালী অসি মওং কয়া অমদা অখন্ননা কাওঙমদ্রবা ওইহল্লি। INS বিক্রান্ততগী প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী নাগরিক করোর 140দা দিৱালীগী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
INS বিক্রান্ত লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখিবা মতম অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা মহাক্না হায়খি মদুদি - বিক্রান্ত অসি য়াম্না চাউই, পাক চাউই, পেনোরামিক ওই, তোপ-তোপ্পা অমসুং অখন্নবা অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "বিক্রান্ত অসি লানগী জহাজ অমা খক্তা নত্তে, মসি 21শুবা চহিচাগী ভারতকী কন্না হোৎনবগী, হৈশিংবগী, ইম্পেক্ত অমসুং কম্মিতমেন্তকী খুদম অমনি।" মহাক্না নীংশিংখি মদুদি লৈবাক অসিনা লৈবাক অসিদা শাজবা INS বিক্রান্ত ফংখিবা নুমিৎ অদুদা, ইন্দিয়ন নেভীনা কোলোনিএল লিগেসিগী মরুওইবা খুদম অমা থাদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজনা ইথিল পীরদুনা নেভীনা অনৌবা ফ্লেগ অমা শীজিন্নখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "INS বিক্রান্ত ঙসিদি আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়াগী মপাঙ্গল লৈবা খুদম অমা ওইরে।" সমুদ্রগী ময়োল্লমদা খোঙচৎ চৎলিবা লমদমসিদা শাবা INS বিক্রান্ত অসিনা ভারতকী লান্মীগী থৌনা অদু উৎলি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি থা খরনিগী মমাংদা, বিক্রান্তকী মিংনা পাকিস্তানগী মীপুম খুদিংমকপু তুম্বা য়াহনখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি INS বিক্রান্ত অসি লানগী জহাজ অমনি অমসুং মসিগী মমিং অসিমক্না য়েক্নবগী থৌনা অদু লোইশিনবা ঙম্বগী মতিক চেল্লি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লান্মীশিংদা মহাক্কী অখন্নবা সলাম পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী লান্মীনা পীরকপা থাজবা, ভারতকী এয়র ফোর্সনা উৎখিবা অখন্নবা হৈশিংবা অমসুং ভারতকী লান্মীগী থৌনা, সর্ভিস অহুম অসিগী মরক্তা অখন্নবা কোওর্দিনেসনগা লোয়ননা, ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা পাকিসস্তানবু খুদক্তা সরেন্দর তৌহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌদাং লৌরিবা পর্সনেল পুম্নমক্না অসি তশেংনা থাগৎফম থোকই।
শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি মদুদি করিগুম্বা য়েক্নবশিংনা মাংলোমদা চঙশিল্লকপা মতমদা অমসুং লান হৌরকপা মতমদা, মনিংতম্না লান্থেংনবগী পাঙ্গল লৈবা নাকল অদু মতম পুম্নমক্তা মাংজিল থারি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি আর্মদ ফোর্সেস মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা অসি তঙাইফদে। প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতকী ফোর্সশিংনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী মায়কৈদা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না পনখি মদুদি আর্মদ ফোর্সশিংনা পোৎলম লিশিং কয়া ইম্পোর্ত তৌরোই হায়না মশক খঙদোকখ্রে, মসিনা মরম ওইদুনা মরুওইবা মিলিতরী ইক্বিপমেন্ত অয়াম্বা হৌজিক লৈবাক অসিদা শাজবা ওইরি। হৌখিবা চহি 11দা, ভারতকী দিফেন্স প্রদক্সন অসি শরুক অহুম হেনগৎখ্রে, মমাং চহিদা লুপা করোর লাখ 1.5 হেনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অতোপ্পা খুদম অমা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা হায়খি মদুদি 2014দগী হৌদুনা ভারতকী শিপয়ার্দশিংনা নেভীদা লৈবাক অসিদা শাবা লান্মীগী জহাজ অমসুং সবমেরিন 40 হেন্না দেলিভর তৌখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌজিক্কী ওইনা, চাংচৎতা, অনৌবা ইন্দিজিনস ৱারশিপ নৎত্রগা সবমেরিন অমা নুমিৎ 40 খুদিংগী নেভীদা ইন্দক্ত তৌরি।
“ব্রহ্মোস অমসুং আকাশকুম্বা মিসাইলশিংনা ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অদু উৎখ্রে। মালেমগী লৈবাক কয়া অমা হৌজিক হায়রিবা মিসাইলশিং অসি লৈনীংবগী মীৎয়েং থমলক্লি", হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা আর্মদ ফোর্সেস অহুমমক্কীদমক খুৎলায় অমসুং ইক্বিপমেন্ত মপান্দগী থাদোকপগী তৌবা ঙম্বশিং শেমগৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতকী পান্দমদি মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা দিফেন্স এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা য়াওবা হায়বসিনি।" হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি শরুক 30 হেনগৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মসিগী মায় পাকপগী মরম অসি দিফেন্স স্তার্ত-অপশিং অমসুং ইন্দিজিনেল দিফেন্স য়ুনিৎশিংগী কন্ত্রিব্যুসনশিংনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শক্তি অমসুং তৌবা ঙম্বগা মরী লৈননা ভারতকী চৎনবী অসি মতম পুম্নমক্তা "জ্ঞানয় দানয় চ রক্ষনয়" হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা লাক্লি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়গী সাইন্স, চাউখৎপা অমসুং শক্তি অসি মীওইবা জাতিগী সেবা অমসুং ঙাক-শেনবদা কত্থোকপনি। লৈবাকশিংগী শেন্মিৎলোন অমসুং চাউখৎপা অসি মেরিতাইম রুতশিংদা য়াম্না মখা পোল্লিবা ঙসিগী ইন্তর কনেক্তেদ মালেম অসিদা, মালেমদা তংদু লৈতাবা লৈহন্নবা হোৎনবদা ভারতকী নেভীনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মালেমগী ওইল সপ্লাইগী চাদা 66 অমসুং কন্তেনর শিপমেন্তকী চাদা 50 ভারত মহাসাগরগী থোংদগী চৎলি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী নেভী অসি হায়রিবা লম্বীশিং অসি ঙাক-শেনবগীদমক ভারত মহাসাগরগী গর্জিয়ন ওইনা থবক তৌরি। মসিগী মথক্তা, মিসনদা য়ুম্ফম ওইবা দিপ্লোইমেন্ত, এন্তি-পাইরেসী পেট্রোলশিং, অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ান ওপরেসনশিংগী খুত্থাংদা, ভারতকী নেভীনা লমদম অসিদা গ্লোবেল সেক্যুরিতী পার্তনর অমা ওইনা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী ইথৎশিংগী ঙাক-শেনবা অমসুং অপুনবা ওইহনবদা ভারতকী নেভীগী অচৌবা থৌদাং লৈ।" মহাক্না জনুৱারী 26তা লৈবাক অসিগী ইথৎ খুদিংমক্তা লৈবাক্কী ফিরাল চিংখৎনবা মতম খরগী মমাংদা লৌখিবা ৱারেপ অদু নীংশিংখি। নেভীনা লৈবাক অসিগী ৱারেপ অসি মপুং ফাহনখি অমসুং ঙসি ভারতকী ইথৎ খুদিংমক্তা নেভীনা মচু অহুমগী ফিরাল চাউথোকচবা পোক্তুনা পাইহল্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাক পুম্নমকসু খুমাং চাউশিল্লক্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা "মহাসাগর মেরিতাইম ভিজন"দা থবক তৌরি অমসুং লৈবাক কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী পার্তনর অমা ওইরি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মথৌ তাবা মতমদা, ভারতনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স পীনবা শেম-শারি। অফ্রিকাদগী হৌরগা খা-নোংপোক এসিয়া ফাওবদা, খুদোংথিবা থোকপা মতমদা, মালেম অসিনা ভারতপু মালেমগী মরুপ ওইনা লৌই। শ্রী মোদীনা 2014দা, য়ুম্লোন্নরিবা মালদিপসনা ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নরকপা মতমদা, ভারতনা 'ওপরেসন নীর' হৌদোকখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং নেভীনা লৈবাক অসিদা অরুবা ঈশিং য়ৌহনখি। 2017দা শ্রী লঙ্কাদা শাথিরবা ঈশিং-ঈচাউ থোকখিবা মতমদা, ভারতনা ইহান হানবা ওইনা মতেং পাংখি। 2018দা, ইন্দোনেসিয়াদা সুনামিগী খুদোংথীবা থোকখ্রবা মতুংদা, ভারতনা ইন্দোনেসিয়াগী মীয়ামগী মতেং পাংদুনা রিলিফ অমসুং রেসক্যু ওপরেসনশিং পাংথোকখি। মসিগা মান্ননা, ম্যান্মারদা থোকখিবা য়ুহার হাবা ওইরবসু নৎত্রগা 2019দা মোজাম্বিক অমসুং 2020দা মাদাগাস্কারদা থোকখিবা অৱাবা ওইরবসু, ভারতনা মফম খুদিংমক্তা সেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মতেং পাংখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী লান্মীশিংনা, মতম মতমগী ওইনা, মপান লৈবাক্তা লৈরিবা মীওইশিংবু সেফ ওইনা পুথোক্নবা থবক পায়খৎলি। য়েমেনদগী হৌরগা সুদান ফাওবদা, মতম অমসুং মফম খুদিংদা, মখোয়গী থৌনা অমসুং মতিক-মগুন অসিনা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লি। ভারতনা মিসনশিং অসিগী খুত্থাংদা মপান লৈবাক্কী মীওই লিশিং কয়াগী পুন্সিসু কনবা ঙম্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, “ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিংনা লৈবাক অসিগী কংফাল, সমুদ্র অমসুং নোংথক্কী লম খুদিংমক্তা অমসুং ফিভম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিগী সেবা তৌরি”। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী সমুদ্রগী ঙমখৈ অমসুং ললোন-ইতিক্কী স্বার্থ ঙাক্নবা নেভীনা সমুদ্রদা মথৌ তৌরি, অদুগা এয়র ফোর্সনা অতিয়া ঙাক-শেনবদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। কংফালদা, নুংশা য়াকলবা মরুভুমিদগী হৌরগা উনগী গ্লেসিয়র ফাওবা, লান্মীনা BSF অমসুং ITBPগী পর্সনেলশিংগা লোয়ননা নুংজাওগুম্না লেপ্লি। তোঙান তোঙানবা ফ্রন্তশিংদা SSB, আসাম রাইফলস, CRPF, CISF, অমসুং ইন্তেলিজেন্স এজেন্সীশিংগী পর্সনেলশিংনা ভারত ইমাবু থৌনা লৈনা সেবা তৌরি হায়না মহাক্না মখা তানা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল দিফেন্সতা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতকী কোস্তলাইন অয়ুক-নুমিদাং ঙাক-শেনবগীদমক মখোয়না নেভীগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌমিন্নবগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি। নেস্নেল সেক্যুরিতীগী অচৌবা মিসন অসিদা মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসন অসি য়াম্না চাউই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী থৌনা অমসুং মতিক-মগুনগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিনা মাওইস্ত তেরোরিজম মুত্থৎপগী মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ফংলে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক্না নক্সাল-মাওইস্ত এক্সত্রিমিজমদগী মপুং ফানা নীংখা তম্বগী মায়কৈদা চংশিল্লি। 2014গী মমাংদা, দিস্ত্রিক্ত 125 রোম্না মাওইস্তকী হিংসানা শোকহল্লম্মি; ঙসিদি, হায়রিবা মশিং অসি দিস্ত্রিক্ত 3 খক্তদা য়াম্না শাথীনা শোকহল্লি অদুগা মশিং অসি 11 খক্তদা হন্থরে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি জিলা 100 হেনবনা মাওইস্ত তেররগী মমিদগী মপুং ফানা থোরক্লে অমসুং অহানবা ওইনা নীংথিনা শ্বর হোনবা হৌরে অমসুং দিৱালী পাংথোক্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি চহি কয়াগী মতুংদা মীওই মিলিয়ন কয়ানা চাউখৎ-থৌরাংগী মেনস্ত্রীমদা চংশিল্লক্লি। মাওইস্তশিংনা লম্বী, স্কুল, হোস্পিতাল অমসুং মোবাইল তাৱরশিং শাবদা অথিংবা থমখিবা মফমশিংদা, হৌজিক হাইৱেশিং শারি অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং থোরক্লি। ভারতকী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী কত্থোকপা, অমসুং থৌনানা মরম ওইদুনা মসিগী মাইপাকপা অসি ওইথোকপা ঙম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা জিলা কয়াদা মীয়াম্না অহানবা ওইনা দীপাৱলী পাংথোকপা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি GST বচেৎ উৎসবকী মনুংদা হায়রিবা মফমশিং অসিদা রেকোর্দ ওইবা য়োনবা অমসুং লৈবগী থবকশিং পাংথোক্লি। মাওইস্ত তেররনা কন্সতিত্যুসনগী ৱা ঙাংবদা ফাওবা অথিংবা থমখিবা জিলাশিংদা, স্বদেশীগী মন্ত্র অসি হৌজিক শন্দোরক্লি।
“ভারতনা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং নাগরিক করোর 140গী মঙলানশিং মপুং ফাহল্লি। গ্রাউন্দতগী স্পেস ফাওবদা, মতম অমদা ৱাখলনা লাম্বা ফংদবা মাইপাকপশিং হৌজিক্তি মঙফাওনরক্লি," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না লৈবাক অসিগী চাউখৎপা, খুমাং চাউশিল্লকপা, অহোংবা লাকপা অমসুং চাউখৎপা অমসুং থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা পনখি। লৈবাক শেমগৎপগী অচৌবা থবক অসিদা আর্মদ ফোর্সশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা ফোর্সশিং অসি করেন্ত ফোল্লোৱরশিং খক্তা নত্তে, মখোয়দা মাইকৈ লমজিংনবগী মতিক লৈ, মতমবু লমজিংবা ঙম্বগী, লোইনাইদ্রববু লান্থোকপা ঙম্বগী, অমসুং খুদুম চনবা ঙমদবা অদু খুদুম চনবা ঙম্বগী মতিক অদু লৈ হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লান্মীশিংনা খোঙফম চেৎনা লেপ্পীবা চীংদোনশিং অসি ভারতকী মাই পাকপগী য়ুম্বী ওইনা লৈহৌরগনি অমসুং মখোয়গী মখাদা লৈবা সমুদ্রগী অচৌবা ঈচেলশিংনা ভারতকী মাইপাকপগী কোন্থাংনা নিল্লী। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিগী মরক্তা, অমত্তা ওইবা খোঞ্জেল অমা থোরক্লি - "ভারত মাতা কী জয়!" থাজবা অমসুং থৌনা অসিগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্তা দিৱালীগী য়াইফ পাউজেল পীদুনা ৱারোইশিন পীখি।