Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi celebrates Diwali on board the INS Vikrant
INS Vikrant is not just a warship, it is a testimony to 21st-century India's hard work, talent, impact and commitment: PM
INS Vikrant is a towering symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India: PM
The extraordinary coordination among the three services together compelled Pakistan to surrender during Operation Sindoor: PM
Over the past decade, our defence forces have steadily moved towards becoming self-reliant: PM
Our goal is to make India one of the world's top defence exporters: PM
The Indian Navy stands as the guardian of the Indian Ocean: PM
Thanks to the valour and determination of our security forces, the nation has achieved a significant milestone, We are eliminating Maoist terrorism: PM
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the armed forces personnel during Diwali celebration on board the INS Vikrant today. Mentioning that today is a remarkable day, a remarkable moment, and a remarkable sight, Shri Modi highlighted that on one side lies the vast ocean, and on the other, the immense strength of Mother India’s brave soldiers. He noted that while one side presents the infinite horizon and boundless sky, the other side showcases the colossal might of INS Vikrant, embodying infinite power. The Prime Minister observed that the sparkle of sunlight on the sea resembles the lamps lit by valiant soldiers during Deepavali, forming a divine garland of lights. He expressed his privilege in celebrating this Diwali among the brave personnel of the Indian Navy.
Recalling his night spent aboard INS Vikrant, the Prime Minister stated that the experience is difficult to put into words. He described the deep night at sea and the sunrise as making this Diwali especially memorable in many ways. From INS Vikrant, the Prime Minister extended heartfelt Diwali greetings to all 140 crore citizens of the country.
Recalling the moment when INS Vikrant was handed over to the nation, Shri Modi stated that at the time, he had remarked—Vikrant is grand, immense, panoramic, unique and exceptional. “Vikrant is not merely a warship; it is a testament to 21st-century India’s hard work, talent, impact, and commitment”, emphasised the Prime Minister. He reminded that on the very day the nation received the indigenously built INS Vikrant, the Indian Navy renounced a major symbol of colonial legacy. He highlighted that inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj, the Navy adopted a new flag.
“INS Vikrant today stands as a powerful symbol of Aatmanirbhar Bharat and Made in India”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that the indigenously built INS Vikrant, slicing through the ocean, reflects India’s military prowess. He recalled that just a few months ago, Vikrant’s very name had disrupted the sleep of Pakistan. The Prime Minister asserted that INS Vikrant is a warship whose name alone is enough to put an end to the enemy’s audacity.
Prime Minister expressed his special salute to the Indian Armed Forces on this occasion. He highlighted that the fear instilled by the Indian Navy, the extraordinary skill demonstrated by the Indian Air Force, and the bravery of the Indian Army, along with the exceptional coordination among all three services, compelled Pakistan to surrender swiftly during Operation Sindoor. He affirmed that all personnel involved are truly deserving of congratulations.
Shri Modi stated that when the enemy is in front and war is imminent, the side that possesses the strength to fight independently always holds the advantage. He emphasized that for the armed forces to be strong, self-reliance is essential. The Prime Minister expressed pride that over the past decade, India’s forces have steadily advanced towards self-reliance. He noted that the armed forces have identified thousands of items that will no longer be imported, resulting in most essential military equipment now being manufactured domestically. He highlighted that in the last 11 years, India’s defence production has more than tripled, crossing ₹1.5 lakh crore last year. Citing another example, Shri Modi informed the nation that since 2014, Indian shipyards have delivered over 40 indigenous warships and submarines to the Navy. He added that currently, on average, a new indigenous warship or submarine is being inducted into the Navy every 40 days.
“Missiles like BrahMos and Akash have proven their capabilities during Operation Sindoor. Several countries around the world are now interested in purchasing these missiles”, said the Prime Minister, emphasising that India is building the capacity to export weapons and equipment for all three armed forces. “India’s goal is to be counted among the world’s top defence exporters”, affirmed Shri Modi, stating that over the past decade, India’s defence exports have increased more than 30-fold. He credited this success significantly to the contributions of defence start-ups and indigenous defence units.
Prime Minister stated that India’s tradition regarding strength and capability has always been rooted in the principle—“Gyanaya Daanaya Cha Rakshanaya,” meaning our science, prosperity, and power are dedicated to the service and protection of humanity. He emphasized that in today’s interconnected world, where nations’ economies and progress depend heavily on maritime routes, the Indian Navy plays a crucial role in ensuring global stability. Shri Modi highlighted that 66 percent of the world’s oil supply and 50 percent of container shipments pass through the Indian Ocean. He noted that the Indian Navy is deployed as the guardian of the Indian Ocean to secure these routes. Additionally, through mission-based deployments, anti-piracy patrols, and humanitarian operations, the Indian Navy serves as a global security partner across the region.
“Indian Navy plays a significant role in ensuring the security and integrity of India’s islands”, emphasised the Prime Minister. He recalled the decision taken some time ago to hoist the national flag on every island of the country on 26th January. Shri Modi affirmed that the Navy fulfilled this national resolve, and today, the tricolour is being proudly hoisted by the Navy on every Indian island.
Prime Minister stated that as India progresses rapidly, efforts are being made to ensure that all nations of the Global South advance alongside. He highlighted that India is working on the ‘Mahasagar Maritime Vision’ and is becoming a development partner for many countries. He emphasized that whenever needed, India stands ready to provide humanitarian assistance anywhere in the world. From Africa to Southeast Asia, during times of disaster, the world views India as a global companion. Shri Modi recalled that in 2014, when neighbouring Maldives faced a water crisis, India launched ‘Operation Neer’, and the Navy delivered clean water to the country. In 2017, when Sri Lanka was struck by devastating floods, India was the first to extend a helping hand. In 2018, following the tsunami disaster in Indonesia, India stood shoulder to shoulder with the people of Indonesia in relief and rescue operations. Similarly, whether it was the destruction caused by an earthquake in Myanmar or the crises in Mozambique in 2019 and Madagascar in 2020, India reached out everywhere with a spirit of service.
Shri Modi stated that India’s armed forces have, from time to time, conducted operations to safely evacuate people stranded abroad. From Yemen to Sudan, whenever and wherever the need arose, their valour and courage have reinforced the trust of Indians living across the world. He emphasized that India has also saved the lives of thousands of foreign nationals through these missions.
“India’s armed forces have served the nation across all domains—land, sea, and air—and under every circumstance”, exclaimed Shri Modi highlighting that the Navy is deployed in the seas to safeguard India’s maritime boundaries and trade interests, while the Air Force remains committed to securing the skies. On land, from scorching deserts to icy glaciers, the Army, along with BSF and ITBP personnel, stand firm like a rock. He further acknowledged that across various fronts, personnel from SSB, Assam Rifles, CRPF, CISF, and intelligence agencies are steadfastly serving Mother India. The Prime Minister also commended the Indian Coast Guard for their vital role in national defence, noting their continuous coordination with the Navy to secure India’s coastline day and night. He affirmed that their contribution to this grand mission of national security is immense.
Prime Minister stated that due to the valour and courage of India’s security forces, the nation has achieved a major milestone—the eradication of Maoist terrorism. He highlighted that India is now on the verge of complete freedom from Naxal-Maoist extremism. Before 2014, around 125 districts were affected by Maoist violence; today, this number has reduced to just 11, with only 3 districts remaining significantly impacted. Shri Modi noted that over 100 districts have now fully emerged from the shadow of Maoist terror and are breathing freely for the first time and celebrating Diwali. He emphasized that millions of people, after generations of fear, are now joining the mainstream of development. In regions where Maoists once obstructed the construction of roads, schools, hospitals, and mobile towers, highways are now being built and new industries are emerging. He affirmed that this success has been made possible by the dedication, sacrifice, and bravery of India’s security forces. The Prime Minister expressed joy that in many such districts, people are celebrating Diwali for the first time. He added that record sales and purchases are being witnessed in these areas during the GST Bachat Utsav. In districts where Maoist terror once suppressed even the mention of the Constitution, the mantra of Swadeshi now resonates.
“India is progressing rapidly and fulfilling the dreams of 140 crore citizens. From the ground to space, achievements once considered beyond imagination are now becoming reality”, emphasised the Prime Minister, highlighting the momentum, the progress, the transformation, and the growing development and confidence of the nation. He affirmed that the armed forces play a vital role in this grand task of nation-building. Shri Modi remarked that the forces are not mere followers of the current; they possess the ability to guide its direction, the courage to lead time, the valour to cross the infinite, and the spirit to overcome the insurmountable. He declared that the mountain peaks where our soldiers stand firm will remain as victory pillars of India, and the mighty waves of the ocean beneath them will echo India’s triumph. Amidst this roar, one unified voice will rise—’Bharat Mata Ki Jai!’ With this enthusiasm and conviction, the Prime Minister concluded by once again extending heartfelt Diwali greetings to all.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତରେ ଦେଶପ୍ରେମ ଓ ଆଲୋକର ଉତ୍ସବ ଦୀପାବଳି ପାଳିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 OCT 2025 12:53PM by PIB Bhubaneswar
“ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ସମୁଦ୍ରରେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ଚିହ୍ନ”: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଏବଂ ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଏକ ଗୌରବମୟ ପ୍ରତୀକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ତିନୋଟି ସେବାର ଅସାଧାରଣ ସମନ୍ୱୟ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିକାରୀ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ମହାସାଗରର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଭାରତୀୟ ନୌସେନା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସାହସ ଓ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ,୨୧.୧୦.୨୦୨୫: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତରେ ଦୀପାବଳି ପାଳନ ସମୟରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜିର ଏହି ଦିନକୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଦିନ, ସୁନ୍ଦର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଏକ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ବିଶାଳ ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଭାରତ ମାତାର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କର ଅପାର ଶକ୍ତି ରହିଛି। ସେହିପରି ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଅସୀମ ଦିଗନ୍ତ ଏବଂ ଅସୀମ ଆକାଶ ଥିବାବେଳେ, ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତର ବିଶାଳ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅସୀମ ଶକ୍ତିକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସମୁଦ୍ରରେ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣର ଚମକ ଦୀପାବଳି ସମୟରେ ବୀର ସୈନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ଦୀପ ସହିତ ସମାନ, ଯାହା ଆଲୋକର ଏକ ଦିବ୍ୟ ମାଳା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ସାହସୀ ସୈନିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିବା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି।
ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତରେ ବିତାଇଥିବା ରାତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟକର। ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ, ସମୁଦ୍ରରେ ଗଭୀର ରାତି ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଏହି ଦୀପାବଳିକୁ ଅନେକ ଦିଗରୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିଛି। ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ସେହି ସମୟରେ ସେ କହିଥିଲେ - ବିକ୍ରାନ୍ତ ହେଉଛି ମହାନ, ବିଶାଳ, ଚମତ୍କାର, ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ।"ବିକ୍ରାନ୍ତ କେବଳ ଏକ ଯୁଦ୍ଧଜାହାଜ ନୁହେଁ; ଏହା ୨୧ତମ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ପ୍ରତିଭା, ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ।" ସେ ସେହି ଦିନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଦିନ ଦେଶ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ନିର୍ମିତ ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍‌ ବିକ୍ରାନ୍ତକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା, ସେହି ଦିନ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଉପନିବେଶବାଦୀ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତିଭା ହରାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ, ନୌସେନା ଏକ ନୂତନ ପତାକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
"ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଆଜି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ, ସମୁଦ୍ର ପାର କରି ଭାରତର ସାମରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ବିକ୍ରାନ୍ତର ନାମ ହିଁ ପାକିସ୍ତାନର ନିଦ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା, ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଏପରି ଏକ ଯୁଦ୍ଧଜାହାଜ ଯାହାର କେବଳ ନାମ ହିଁ ଶତ୍ରୁର ମନୋବଳକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ତାଙ୍କର ଅଶେଷ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଭୟ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଅସାଧାରଣ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସେନାର ସାହସିକତା, ତିନୋଟି ସେବା ମଧ୍ୟରେ ଅସାଧାରଣ ସମନ୍ୱୟ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରକୃତରେ ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଶତ୍ରୁ ସମ୍ମୁଖରେ ଥାଏ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଆସନ୍ନ ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ପକ୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ଲଢ଼ିବାର ଶକ୍ତି ଥାଏ, ସେ ସର୍ବଦା ଲାଭ ପାଇଥାଏ। ସେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ସେ ଗର୍ବିତ ଯେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ସେନା ନିରନ୍ତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ହଜାର ହଜାର ଜିନିଷ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି ଯାହାକୁ ଆଉ ଆମଦାନୀ କରାଯିବ ନାହିଁ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକାଂଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମରିକ ଉପକରଣ ଏବେ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ତିନିଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ନୌସେନାକୁ ୪୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଯୁଦ୍ଧଜାହାଜ ଏବଂ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ହାରାହାରି ପ୍ରତି ୪୦ ଦିନରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱଦେଶୀ ଯୁଦ୍ଧଜାହାଜ କିମ୍ବା ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ନୌସେନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି।
ଭାରତ ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଉପକରଣ ରପ୍ତାନୀ କରିବାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ ଏବଂ ଆକାଶ ଭଳି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଏବେ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ’’। "ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଣନା କରାଯିବା"। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ ୩୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଏହି ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତର ପରମ୍ପରା ସର୍ବଦା - "ଜ୍ଞାନୟ ଦାନୟ ଚ ରକ୍ଷଣାୟ" ମୂଳ ନୀତି ଉପରେ ନିହିତ ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ବିଜ୍ଞାନ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶକ୍ତି ମାନବତାର ସେବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଆଜିର ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱରେ, ଯେଉଁଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ସାମୁଦ୍ରିକ ମାର୍ଗ ଉପରେ ବହୁଳ ଭାବରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱର ୬୬ ପ୍ରତିଶତ ତୈଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ କଣ୍ଟେନର ପ୍ରେରଣ ଭାରତ ମହାସାଗର ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଏହି ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତ ମହାସାଗରର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ। ଏହା ସହିତ, ମିଶନ-ଆଧାରିତ ନିୟୋଜନ, ଜଳଦସ୍ୟୁ ବିରୋଧୀ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ମାନବିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଭାରତର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ"। ସେ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦ୍ୱୀପରେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ନୌସେନା ଏହି ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦ୍ୱୀପରେ ନୌସେନା ଦ୍ୱାରା ଗର୍ବର ସହିତ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଥିବାରୁ, ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ସମସ୍ତ ଦେଶ ଏହା ସହିତ ଏକତ୍ର ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ 'ମହାସାଗର ସାମୁଦ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ' ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ବିକାଶର ସହଯୋଗୀ ହେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି। ଆଫ୍ରିକାରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଦେଖେ। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ମାଳଦ୍ୱୀପ ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ 'ଅପରେସନ ନୀର' ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ନୌସେନା ଦେଶକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଯୋଗାଇଥିଲା। ୨୦୧୭ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭୟଙ୍କର ବନ୍ୟାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ସାହାଯ୍ୟର ହାତ ବଢ଼ାଇଥିଲା। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ସୁନାମୀ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରେ, ଭାରତ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲା। ସେହିପରି, ମିଆଁମାରରେ ଭୂମିକମ୍ପ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେଉ କିମ୍ବା ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ମୋଜାମ୍ବିକ ଏବଂ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ମାଡାଗାସ୍କରରେ ସଙ୍କଟ ହେଉ, ଭାରତ ସେବା ମନୋଭାବ ସହିତ ସବୁଠି ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସମୟ ସମୟରେ ବିଦେଶରେ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି। ୟେମେନରୁ ସୁଡାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯେତେବେଳେ ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଲା, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାହସ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଭାରତ ଏହି ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ହଜାର ହଜାର ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିଛି।
"ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଜଳ, ସ୍ଥଳ, ବାୟୁ - ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶର ସେବା କରିଛନ୍ତି"। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବାୟୁସେନା ଆକାଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ସେତେବେଳେ ନୌସେନା ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମୁଦ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ। ସ୍ଥଳଭାଗରେ, ଉତ୍ତପ୍ତ ମରୁଭୂମିରୁ ବରଫାବୃତ ହିମବାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେନା, ବିଏସଏଫ ଏବଂ ଆଇଟିବିପି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ, ପଥର ପରି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏସଏସବି, ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ, ସିଆରପିଏଫ, ସିଆଇଏସଏଫ ଏବଂ ଗୁଇନ୍ଦା ସଂସ୍ଥାର କର୍ମଚାରୀମାନେ ଭାରତ ମାଆର ସେବା କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଦିନରାତି ଭାରତର ଉପକୂଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ନୌସେନା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଏହି ମହାନ ମିଶନରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଓ ସାହସ ଯୋଗୁଁ ଦେଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନକ୍ସଲ-ମାଓବାଦୀର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ ହାସଲ କରିଛି। ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ନକ୍ସଲ-ମାଓବାଦୀ ଉଗ୍ରବାଦରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ଟି ଜିଲ୍ଲା ମାଓ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା; ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇ ୧୧ରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ବେଳେ, କେବଳ ୩ଟି ଜିଲ୍ଲା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ଏବେ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କର ପ୍ରଭାବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହାରି ଆସି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ନିଶ୍ୱାସ ନେବା ସହ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଭୟ ପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏବେ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଓବାଦୀମାନେ ରାସ୍ତା, ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ନିର୍ମାଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ, ସେଠାରେ ଏବେ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ଏହି ସଫଳତା ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ସମର୍ପଣ, ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ସାହସିକତା ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏପରି ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଲୋକମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜିଏସ୍‌ଟି ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ସବ ସମୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବିକ୍ରୟ ଓ କ୍ରୟ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି। ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମାଓବାଦୀ ଆତଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ବିଧାନର ଉଲ୍ଲେଖ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉନଥିଲା, ସେଠାରେ ଏବେ ସ୍ୱଦେଶୀର ମନ୍ତ୍ର ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଛି।
"ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରୁଛି। ଭୂମିରୁ ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏକଦା କଳ୍ପନା ବାହାରେ ବିଚାର କରାଯାଉଥିବା ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଗତି, ପ୍ରଗତି, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିକାଶ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି। ସାମରିକ ଶକ୍ତି କେବଳ ପ୍ରବାହକୁ ଅନୁସରଣ କରେ ନାହିଁ; ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଖାଇବାର କ୍ଷମତା, ସମୟୋଚିତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ସାହସ, ଅସୀମକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାର ସାହସ ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାର ମନୋଭାବ ରହିଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ - ଆମର ସୈନିକମାନେ ଯେଉଁ ପର୍ବତ ଶିଖରରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବିଜୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ରହିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ତଳେ ସମୁଦ୍ରର ଉଚ୍ଚ ତରଙ୍ଗ ଭାରତର ବିଜୟକୁ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ କରିବ। ଏହି ଗର୍ଜନ ମଧ୍ୟରେ, ଗୋଟିଏ ଏକୀକୃତ ସ୍ୱର ଉଠିବ - 'ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!' ଏହି ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।