PIB Backgrounder
National Blockchain Framework
Strengthening Governance through Blockchain Technology
24 OCT 2025 11:22AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• National Blockchain Framework was launched in September 2024 with a ₹64.76 crore budget.
• National Blockchain Framework core components include Vishvasya Blockchain Stack, NBFLite, Praamaanik, and the National Blockchain Portal.
• The Blockchain Technology Stack is deployed across NIC data centres in Bhubaneswar, Pune, and Hyderabad.
• Over 34 crore documents verified on the blockchain platform, as of 21 October 2025.
Introduction
Emerging from its early association with cryptocurrencies, Blockchain technology has evolved into one of the most transformative digital innovations of the 21st century. Unlike technologies such as Artificial Intelligence (AI), which derive their strength from computational power, blockchain’s value lies in its ability to establish verifiable trust without intermediaries.
India’s current governance systems often rely on centralized databases, which can be prone to errors, fraud, and lack of transparency. Blockchain technology addresses these challenges through its tamper-resistant, distributed ledger system, where records are securely maintained across multiple nodes. This design makes unauthorized modifications virtually impossible and significantly enhances data integrity and trust.
Recognizing its vast potential, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has developed the National Blockchain Framework (NBF) to provide a unified architecture for deploying blockchain solutions across various sectors. The NBF aims to guide the integration of blockchain into public service delivery, ensuring greater transparency, accountability, and efficiency.
What is Blockchain?
Blockchain is a distributed, transparent, secure, and immutable database that functions like a ledger of records or transactions, resistant to tampering and accessible across a network of computers.
Understanding Types of Blockchain
• Public Blockchain:In this network, all nodes can access records, verify transactions, perform proof-of-work, and add new blocks.
• Private Blockchain:It is a permissioned blockchain, restricted to selected participants within an organization. The controlling entity determines the levels of security, authorization, and access, making it ideal for governmentapplications. By design, it enhances trust among participants while ensuring data confidentiality and operational efficiency.
• Consortium Blockchain:In this network, the blockchain is semi-decentralized, governed jointly by multiple organizations for shared data management and validation.
• Hybrid Blockchain:It is a blend of public and private blockchains allowing selective data access.
Blockchain’s foundational strengths—transparency, immutability, decentralization, and trust—are central to the National Blockchain Framework. These characteristics enable secure and efficient digital systems, and are particularly critical in transforming governance, enhancing citizen services, and reducing administrative frictio
National Blockchain Framework: India’s Indigenous Platform for Secure and Scalable Digital Governance
The National Blockchain Framework (NBF), initiated in March 2021 with a budget outlay of ₹64.76 crore, reached a significant milestone with its official launch on 4 September 2024. NBF is designed to accelerate the development and deployment of permissioned blockchain-based applications, marking a strategic step towards building a secure, transparent, and scalable digital infrastructure for India.
Technology Stack – Vishvasya Blockchain Stack
At the core of the National Blockchain Framework is the Vishvasya Blockchain Stack.
It is an indigenous and modular platform designed to provide the technical foundation for building and deploying blockchain-based applications for governance.The features of Vishvasya Blockchain Stack are:
• Blockchain-as-a-Service (BaaS):Vishvasya provides blockchain infrastructure as a shared service.This allows government entities to deploy blockchain-based applications without the need to create or manage their own infrastructure.
• Distributed Infrastructure:The stack is deployed across NIC data centres located in Bhubaneswar, Pune, and Hyderabad.This distributed network architecture ensures fault tolerance, scalability, and resilience for blockchain-based applications.
• Permissioned Blockchain Layer:The platform is built on a permissioned blockchain, ensuring that only verified and authorized participants can join or validate transactions.
• Open APIs and Integration Services:Vishvasya provides open APIs (Application Programming Interfaces) and integration modules for authentication and data exchange.
These features enable seamless integration with e-Governance platforms.
NBFLite - Blockchain Sandbox for Startups and Academia
NBFLite is a sandbox version of the blockchain technology stack, designed to encourage innovation, experimentation, and capacity building. It allows startups, research institutions, and students to prototype blockchain-based applications in a controlled environment without requiring full-scale deployment.It comes bundled with smart contract templates in key governance and industry domains such as Supply Chain and Digital Certificates, enabling users to quickly develop and validate applications.
Praamaanik – Innovative Blockchain Solution for App Verification
In today’s rapidly evolving digital landscape, it is vital to protect mobile devices from malicious apps and fraudulent customer support, as these threats can compromise personal data and cause financial losses. Praamaanik is an innovative solution that leverages blockchain technology to verify the authenticity and source of mobile applications. When users scan or check an app, Praamaanik matches the details with blockchain records to validate its legitimacy, thereby fostering trust and transparency within the mobile ecosystem.
National Blockchain Portal
The National BlockchainPortal outlines India’s strategic approach to adopting blockchain technology in governance and industry. The platform supports innovation, standardization, and cross-sector adoption of blockchain for applications, fostering trust and enhancing India’s leadership in emerging technologies.India's NBF is one of the few state-led initiatives in the world to support blockchain technology across multiple industries.
Blockchain-Enabled Chains Transforming Governance, Supply Chains, and Justice Systems
India’s journey towards a trusted digital economy is being steered by coordinated efforts of key regulators and technology enablers. NBF provides the core infrastructure for blockchain adoption across governance, supply chains, and enterprises.
Certificates and Document Chain
The current system for issuing and using certificates encounters challenges such as use of fraudulent documentsand delays in service delivery. To overcome these challenges, the National Informatics Centre (NIC) has adopted Blockchain technology to build a ‘Certificate Chain’ for secured storage and retrieval of such records.
A use case of this certificate chain is the academic documents of the Central Board of Secondary Education being stored in the Blockchain.
Similarly, Document Chain is a single platform that provides the issuing authorities and consuming entities a standard procedure for the storage and retrieval of any document issued by the government such as caste, income, ration card, driving license, birth & death certificates etc. Over 34 crore documents have been securely verified through India’s Blockchain-based platform out of which over 48,000 documents are of Document Chain, as of 21 October 2025.
Logistics Chain
The Logistics Chain provides a secure and transparent platform for tracking the movement of goods or resourcesacross multiple stakeholders. Using blockchain technology, all transactions in the supply chain are recorded in a tamper-proof ledger, ensuring traceability and accountability at every stage.One of the use cases of Logistics chain is the Online Supply Chain Management System for medicines (Aushada) of Karnataka.
The Aushada system is integrated with Blockchain to record the transactions related to movement of drugs from the manufacturer to the hospitals including quality checks.Patients can check the details of the manufacturer, expiry details & quality of the medicine before consumption. It provides traceability in the transactions (track & trace) reducing the chances of entry of spurious drugs, enhances precision and brings transparency.
Judiciary Chain
The Judiciary Chain leverages blockchain to enhance transparency, efficiency, and trust within the justice system by providing a secure, immutable, and time-stamped record of judicial data and documents.Blockchain facilitates electronic delivery of notices, summons, and bail orders, reducing delays and eliminating manual dependencies. A total of 665 judiciary documents have been verified on the blockchain platform, as of 21 October, 2025.
Inter-Operable Criminal Justice System
Building on the Judiciary chain, the Inter-operable Criminal Justice System (ICJS)integrates the criminal justice ecosystem. This ensures a unified digital platform for case records, evidence, and judicial documents.Over 39,000 ICJS documents have been verified on the blockchain platform, as of 21 October 2025.
Property Chain
The Blockchain-powered Property Management System ensures that every property transaction is securely recorded on the blockchain. Even during updates or transfers in land records, all stakeholders can access the complete transaction history before making decisions. This transparency helps prospective buyers verify ownership, rights, and liabilities, significantly reducing litigation and expediting dispute resolution. As of 21 October 2025, over 34 crore property documents have been verified through the blockchain platform.
Strategic Roadmap and Regulatory Initiatives for Blockchain Adoption in India
The National Strategy on Blockchain developed by MeitY, outlines a roadmap for the development of Blockchain technology in India. It addresses challenges and sets short-term and long-term goals for Blockchain integration across various domains.
Centre Of Excellence (CoE) in Blockchain Technology (BCT)
The National Informatics Centre (NIC) has established a Centre of Excellence (CoE) to serve as a platform for government departments to receive consultancy, training, and support for developing pilot projects (Proof of Concepts) before full-scale implementation.
The CoE provides blockchain-related services and ICT (Information and Communication Technology) infrastructure that help departments connect their systems and use Blockchain Technology (BCT) effectively. It has worked with popular blockchain platforms such as Hyperledger Sawtooth, Hyperledger Fabric, and Ethereum—which are open-source systems used to build secure and transparent digital networks.
Role of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) in BCT
TRAI has integrated blockchain-based Distributed Ledger Technology (DLT) into the telecom ecosystem, mandating all Principal Entities (PEs) and Telemarketers (TMs) to register their message transmission chains, enabling end-to-end tracking of SMS from origin to delivery. This initiative, implemented in collaboration with regulators and access providers, has significantly strengthened consumer protection, reduced spam, and demonstrated the effectiveness of blockchain in enforcing regulatory compliance and digital trust.This large-scale deployment covering over 1.13 lakh entities was executed collaboratively with RBI, SEBI, NIC, and C-DAC.
Role of Reserve Bank of India in BCT
The Reserve Bank of India (RBI) is leveraging blockchain technology to modernize India’s financial system through pilot projects such as the Digital Rupee (e₹). The retail pilot, launched in December 2022 within a closed user group of customers and merchantsdemonstrates how blockchain enables instant, traceable, and transparent payments while promoting financial inclusion and innovation in payment systems.
NSDL’s Adoption of Blockchain for Debenture Covenant Monitoring
The National Securities Depository Limited (NSDL), India’s largest depository, has introduced a Distributed Ledger Technology (DLT)–based blockchain platform for Debenture Covenant Monitoring, marking a major step in modernizing India’s capital markets. The platform enables issuers and debenture trustees to record asset charges, monitor asset cover ratios, and track covenants on a secure digital ledger.This ledger is tamper-proof, cryptographically signed, and time-stamped, creating a verifiable audit trail and enhancing investor confidence.
Capacity Building Initiatives in Blockchain Technology
To foster a skilled talent base in emerging technologies like blockchain, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has launched several capacity-building programmes focused on blockchain. These initiatives aim to create a future-ready workforce.
Skill Development Programme
The Capacity Building Division of Digital India Corporation (MeitY) has undertaken Skill Development Programmes for Government Officials to enhance technological proficiency across departments. Over 214 programmes have trained 21,000+ officials in emerging domains such as Blockchain. Supported by State e-Mission Teams (SeMTs), these initiatives are fostering a future-ready government workforce equipped to drive technology-led governance.
Post Graduate Diploma in FinTech & Blockchain Development (PG-DFBD):
The rise of cryptocurrencies, NFTs (non-fungible tokens), and other blockchain applications has increased demand for faster, cheaper, and more secure platforms, driving growth in the FinTech ecosystem. To meet this demand, programs like the Post Graduate Diploma in FinTech & Blockchain Development (PG-DFBD) provide professionals and students with a comprehensive 900-hour curriculum covering Blockchain, FinTech, AI/ML, cybersecurity, programming, and regulatory frameworks.
BLEND: C-DAC Online Course
The BLEND programme, offered by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), is an online course aimed at engineering students and early-career professionals to build proficiency in Blockchain technology and its practical applications. The course is designed to provide a comprehensive understanding of Blockchain concepts, architecture, components, and operational mechanisms, while enabling participants to develop real-world Blockchain applications across diverse sectors.
FutureSkills PRIME
FutureSkills PRIME (Programme for Re-skilling/Up-skilling of IT Manpower for Employability) is an industry-oriented initiative sponsored by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). The programme aims to equip India’s workforce with digital capabilities in ten emerging technologies like blockchain, to enhance employability and strengthen the nation’s tech talent pool.
Way Forward: Future Blockchain Use Cases
Various blockchain-based use cases are being studied across sectors to enhance efficiency and trust in public services. These initiatives show how blockchain can drive innovation in governance, ensuring accountability and reducing systemic inefficiencies. Key Proof of Concepts (POCs) include Land Records for secure ownership records, Blood Bank for transparent donation tracking, GST Chain for real-time tax monitoring, and Public Distribution System (PDS) for secure supply chains.
Conclusion
In line with the vision of Digital India and Aatmanirbhar Bharat, blockchain technology is transforming how trust and transparency are embedded in digital governance. Through the National Blockchain Framework initiative, India is building an integrated and interoperableblockchain ecosystem that supports government-to-citizen (G2C) and government-to-business (G2B) services, while driving innovation and Aatmanirbharta in technology. With continued focus on capacity buildingand the development of indigenous blockchain solutions, India is poised to emerge as a global leader in leveraging blockchain for inclusive growth.
References
Ministry of Electronics and IT
Rajya Sabha
Ministry of Communications
Ministry of Finance
Digital India Corporation
National Informatics Centre
National Institute of Electronics & Information Technology
Centre of Excellence in Blockchain Technology
Download in PDF

PIB Headquarters
ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ
ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଶାସନର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
24 OCT 2025 11:22AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିନ୍ଦୁ
• ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ୬୪.୭୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି କରାଯାଇଛି।
• ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ମୂଳ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଷ୍ଟାକ୍, ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ଲାଇଟ, ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାକ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର, ପୁଣେ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦର ଏନ୍‍ଆଇସି ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକରେ ମୁତ୍ତୟନ କରାଯାଇଛି।
• ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୩୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି।
କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି ସହିତ ଏହାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସମ୍ପର୍କରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ଉଦ୍ଭାବନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ) ପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୁହେଁ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ବିନା କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥିରେ ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ।
ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରାୟତଃ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଡାଟାବେସ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ପୁଣି ଏହା ତ୍ରୁଟି, ଠକେଇ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭାବର ଶିକାର ହୋଇପାରେ। ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏହାର ଟ୍ୟାମ୍ପର-ପ୍ରତିରୋଧୀ, ବିତରିତ ଲେଜର ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ଏହାର ପ୍ରତିରୋଧ କରେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଏକାଧିକ ନୋଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ରଖାଯାଏ। ଏହି ଡିଜାଇନ୍ ଅନଧିକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅସମ୍ଭବ କରିଥାଏ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ଏହାର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ସମାଧାନ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ (ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍) ବିକଶିତ କରିଛି। ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବ୍ଲକଚେନ୍‌କୁ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ବିତରଣରେ ସମନ୍ୱୟ କରିବା, ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ବ୍ଲକଚେନ୍ କ’ଣ?
ବ୍ଲକଚେନ୍ ହେଉଛି ଏକ ବଣ୍ଟିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅପରିବର୍ତ୍ତନୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ଯାହା ରେକର୍ଡ କିମ୍ବା କାରବାରର ଏକ ହିସାବ ଖାତା ପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହା ଟାମ୍ପରିଂ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟରର ଏକ ନେଟୱାର୍କରେ ପହଞ୍ଚିପାରେ।
ବ୍ଲକଚେନ୍‌ର ପ୍ରକାରଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା
• ସାର୍ବଜନୀନ ବ୍ଲକଚେନ୍: ଏହି ନେଟୱାର୍କରେ, ସମସ୍ତ ନୋଡ୍ ରେକର୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ, କାରବାର ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ, କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରମାଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ନୂତନ ବ୍ଲକ ଯୋଡ଼ିପାରିବେ।
• ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ବ୍ଲକଚେନ୍: ଏହା ଏକ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ଲକଚେନ୍, ଏକ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ମନୋନୀତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୀମିତ। ଏହାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ କାହାପାଇଁ ପହଞ୍ଚ ରହିବା ତାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ; ଫଳରେ ଏହା ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ହୋଇଛି। ଅନନ୍ୟ ଡିଜାଇନ୍ ଦ୍ୱାରା, ଏହା ଡାଟା ଗୋପନୀୟତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
• କନସୋର୍ଟିୟମ୍ ବ୍ଲକଚେନ୍: ଏହି ନେଟୱାର୍କରେ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ଅର୍ଦ୍ଧ-ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ, ଅଂଶୀଦାରିତ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବୈଧତା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ।
• ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବ୍ଲକଚେନ୍: ଏହା ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ବ୍ଲକଚେନ୍‌ର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଯାହା ବଛା ଯାଇଥିବା ଡେଟାରେ ପହଞ୍ଚ ଅନୁମତି ଦିଏ।
ବ୍ଲକଚେନର ମୂଳ ଶକ୍ତି - ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅପରିବର୍ତ୍ତନୀୟତା, ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ - ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ ଫ୍ରେମୱାର୍କର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିଷ୍ଟମକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ଏବଂ ପ୍ରଶାସନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା, ନାଗରିକ ସେବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଘୃଣା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ: ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପାଇଁ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ରେ ୬୪.୭୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନ୍ୟାସନାଲ୍ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ (NBF)କୁ ୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି। ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ଅନୁମୋଦିତ ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟୋଜନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାକ୍ - ବିଶ୍ୱସ୍ୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଷ୍ଟାକ୍
ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କର ମୂଳ ଭାଗ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱସ୍ୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଷ୍ଟାକ୍।
ଏହା ଏକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏବଂ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଶାସନ ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱସ୍ୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଷ୍ଟାକ୍ ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି:
• ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଜ୍-ଏ-ସର୍ଭିସ୍ (BaaS): ବିଶ୍ୱସ୍ୟ ଏକ ସେୟାର ସେବା ଭାବରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା ନକରି ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ।
• ବଣ୍ଟିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି: ଷ୍ଟାକ୍ ଭୁବନେଶ୍ୱର, ପୁନେ ଏବଂ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଅବସ୍ଥିତ NIC ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛି। ଏହି ବଣ୍ଟିତ ନେଟୱାର୍କ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପାଇଁ ତ୍ରୁଟି ସହନଶୀଳତା, ସ୍କେଲେବଲିଟି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ନିଶ୍ଚିତ କରେ।
• ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ଲକଚେନ୍ ସ୍ତର: ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଉପରେ ନିର୍ମିତ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କେବଳ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ କାରବାରରେ ଯୋଗ ଦେଇପାରିବେ କିମ୍ବା ବୈଧ କରିପାରିବେ।
• ଖୋଲା API ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ସେବା: ବିଶ୍ୱସ୍ୟ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏବଂ ତଥ୍ୟ ବିନିମୟ ପାଇଁ ଖୋଲା API (ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍) ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ନିର୍ବିଘ୍ନ ସମନ୍ୱୟକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ଲାଇଟ - ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଏବଂ ଏକାଡେମିଆଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ସ୍ୟାଣ୍ଡବକ୍ସ
ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ଲାଇଟ (NBFLite) ହେଉଛି ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଷ୍ଟାକର ଏକ ସ୍ୟାଣ୍ଡବକ୍ସ ସଂସ୍କରଣ, ଯାହା ନବସୃଜନ, ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ନିୟୋଜନ ଆବଶ୍ୟକ ନକରି ଏକ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପରିବେଶରେ ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ଏହା ପ୍ରମୁଖ ଶାସନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ଡୋମେନ୍‌ରେ ସ୍ମାର୍ଟ କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ସହିତ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକଶିତ ଏବଂ ବୈଧ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
‘ପ୍ରାମାଣିକ’ – ଆପ୍ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଅଭିନବ ବ୍ଲକଚେନ୍
ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବେଶରେ, ମୋବାଇଲ୍ ଡିଭାଇସଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ଷତିକାରକ ଆପ୍ ଏବଂ ଠକେଇରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। କାରଣ ଏହି ବିପଦଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟକୁ ବିପଦରେ ପକାଇପାରେ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତିର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ପ୍ରାମାଣିକ୍ ଏକ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଯାହା ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାମାଣିକତା ଏବଂ ଉତ୍ସ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରେ। ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନେ କୌଣସି ଆପ୍ ସ୍କାନ୍ କିମ୍ବା ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାମାଣିକ୍ ଏହାର ବୈଧତାକୁ ବ୍ଲକଚେନ ରେକର୍ଡ ସହିତ ମେଳ କରେ, ଏହାଦ୍ୱାରା ମୋବାଇଲ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ।
ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍
ନ୍ୟାସନାଲ ବ୍ଲକଚେନ ପୋର୍ଟାଲ ଶାସନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପରେ ବ୍ଲକଚେନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନୂତନତା, ମାନକୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗ ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନର କ୍ରସ-ସେକ୍ଟର ଗ୍ରହଣକୁ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ବଢ଼ାଏ। ଭାରତର ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର କିଛି ରାଷ୍ଟ୍ର ପରିଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯାହା ବହୁବିଧ ଶିଳ୍ପରେ ବ୍ଲକଚେନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ଶାସନ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ବ୍ଲକଚେନ୍-ସକ୍ଷମ ଶୃଙ୍ଖଳା
ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡ଼କୁ ଯାତ୍ରା ପ୍ରମୁଖ ନିୟାମକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମର୍ଥକଙ୍କ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଏନ୍‍ବିଏଫ୍‍ ଶାସନ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଶୃଙ୍ଖଳା
ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାଲ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ବିଳମ୍ବ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ଜାତୀୟ ସୂଚନା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନ୍‍ଆଇସି) ସୁରକ୍ଷିତ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏପରି ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଏକ 'ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଚେନ୍' ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ଭାରତର ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୩୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୪୮ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଚେନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଚେନ୍
ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଚେନ୍ ଏକାଧିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ସମ୍ବଳର ଗତିବିଧି ଟ୍ରାକ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ। ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସମସ୍ତ କାରବାର ଏକ ଟାମ୍ପର-ପ୍ରୁଫ୍ ଲେଜରରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବ୍ୟବହାର ମାମଲା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଔଷଧ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଔଷଦ)।
ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ସମେତ ନିର୍ମାତାଙ୍କଠାରୁ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ଔଷଧର ଗତିବିଧି ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାରବାର ରେକର୍ଡ କରିବା ପାଇଁ ଔଷଦ ସିଷ୍ଟମ ବ୍ଲକଚେନ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ। ରୋଗୀମାନେ ଔଷଧ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ବିବରଣୀ, ମିଆଦ ଶେଷ ବିବରଣୀ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ। ଏହା କାରବାରରେ ଟ୍ରାସେବିଲିଟି (ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଟ୍ରେସ୍) ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ନକଲି ଔଷଧ ପ୍ରବେଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ସଠିକତା ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣେ।
ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଶୃଙ୍ଖଳା
ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଶୃଙ୍ଖଳା ନ୍ୟାୟପାଳିକା ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ଅପରିବର୍ତ୍ତନୀୟ ଏବଂ ସମୟ-ଷ୍ଟାମ୍ପ ଥିବା ରେକର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରି ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ବ୍ୟବହାର କରେ। ବ୍ଲକଚେନ୍ ନୋଟିସ୍, ସମନ୍ ଏବଂ ଜାମିନ୍ ଆଦେଶର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ବିତରଣକୁ ସହଜ କରିଥାଏ, ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ମାନୁଆଲ୍ ନିର୍ଭରତାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ। ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମୋଟ ୬୬୫ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି।
ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା
ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ କରି, ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଆଇସିଜେଏସ୍‍) ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଏକୀକୃତ କରିଥାଏ। ଏହା ମାମଲା ରେକର୍ଡ, ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଏକ ଏକୀକୃତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୩୯,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇସିଜେଏସ୍‍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି।
ସମ୍ପତ୍ତି ଶୃଙ୍ଖଳା
ବ୍ଲକଚେନ୍-ଚାଳିତ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପତ୍ତି କାରବାର ବ୍ଲକଚେନ୍‌ରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି। ଜମି ରେକର୍ଡରେ ଅପଡେଟ୍ କିମ୍ବା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାରବାର ଇତିହାସକୁ ଦେଖିପାରିବେ। ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ମାଲିକାନା, ଅଧିକାର ଏବଂ ଦାୟିତ୍ବ ଯାଞ୍ଚ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ମାମଲାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ବିବାଦ ସମାଧାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ। ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ନିୟାମକ ପଦକ୍ଷେପ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଉପରେ ଜାତୀୟ ରଣନୀତି, ଭାରତରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ବିଭିନ୍ନ ଡୋମେନ୍‌ରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରେ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରେ।
ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଓଇ) (ବିସିଟି)
ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଫର୍ମେଟିକ୍ସ ସେଣ୍ଟର (ଏନ୍‍ଆଇସି) ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ବା ସିଓଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଯାହା ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସ୍କେଲ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପୂର୍ବରୁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (ପ୍ରୁଫ୍ ଅଫ୍ କନସେପ୍ଟସ୍) ବିକାଶ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ, ତାଲିମ ଏବଂ ସହାୟତା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ସିଓଇ ବ୍ଲକଚେନ୍-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେବା ଏବଂ ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା(ଆଇସିଟି) ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ଏବଂ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (ବିସିଟି)କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ବିସିଟିରେ ଭାରତୀୟ ଟେଲିକମ୍ ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଟ୍ରାଇ) ର ଭୂମିକା
ଟ୍ରାଇବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟେଡ୍ ଲେଜର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଟେଲିକମ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ସଂହତ କରିଛି, ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଟେଲିମାର୍କେଟର୍ସ କୁ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସାରଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଛି, ଯାହା ମୂଳରୁ ବିତରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏସ୍‍ଏମ୍‍ଏସ୍‍ର ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଟ୍ରାକିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ନିୟାମକ ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପ, ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି, ସ୍ପାମ୍ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଶ୍ୱାସକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବ୍ଲକଚେନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
ବ୍ଲକଚେନ୍ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଏକ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା ଆଧାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅନେକ କ୍ଷମତା-ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ବ୍ଲକଚେନ୍ ବିକାଶରେ ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ଡିପ୍ଲୋମା :
କ୍ରିପ୍ଟୋକରେନ୍ସି, ନନ୍-ଫଞ୍ଜିବଲ୍ ଟୋକନ୍ (ଏନ୍‍ଏଫ୍‍ଟି) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ର ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ରୁତ, ଶସ୍ତା ଏବଂ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯାହା ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚାଳିତ କରୁଛି। ଏହି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ବ୍ଲକଚେନ୍ ବିକାଶରେ ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ଡିପ୍ଲୋମା ପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ବ୍ଲକଚେନ୍, ଫିନଟେକ୍, ଏଆଇ/ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଏବଂ ନିୟାମକ ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ କଭର କରୁଥିବା ଏକ ବ୍ୟାପକ ୯୦୦-ଘଣ୍ଟା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବ୍ଲେଣ୍ଡ: ସିଡାକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ଅନଲାଇନ୍ କୋର୍ସ
ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ (ସି-ଡାକ) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ଲେଣ୍ଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ଏକ ଅନଲାଇନ୍ କୋର୍ସ ଯାହା ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଛାତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କ୍ୟାରିଅର୍ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମଟି ବ୍ଲକଚେନ୍ ଧାରଣା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ଉପାଦାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ବିଷୟରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବୁଝାମଣା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାସ୍ତବ-ବିଶ୍ୱ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ଫ୍ୟୁଚରସ୍କିଲ୍ସ ପ୍ରାଇମ୍‌
ଫ୍ୟୁଚରସ୍କିଲ୍ସ ପ୍ରାଇମ୍‌ (ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆଇଟି ମାନବଶକ୍ତିର ପୁନଃ-ଦକ୍ଷତା/ଉନ୍ନତ-ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ) ହେଉଛି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ଏକ ଶିଳ୍ପ-ମୁଖୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର କର୍ମଶକ୍ତିକୁ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଭଳି ଦଶଟି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷମତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଟେକ୍ ପ୍ରତିଭା ପୁଲକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ଲକଚେନ୍ ବ୍ୟବହାର
ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ଲକଚେନ୍-ଆଧାରିତ ବ୍ୟବହାର ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ଲକଚେନ୍ କିପରି ଶାସନରେ ନବସୃଜନ, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଅଣ ଦକ୍ଷତା ହ୍ରାସ କରିପାରେ ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥାଏ। ମୂଳ ପ୍ରମାଣିତ ଅବଧାରଣା ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷିତ ମାଲିକାନା ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ଭୂମି ରେକର୍ଡ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଦାନ ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ରକ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ, ବାସ୍ତବ-ସମୟ ଟିକସ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ଜିଏସ୍‍ଟି ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଭୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନିଷ୍କର୍ଷ
ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ବ୍ଲକଚେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଡିଜିଟାଲ ଶାସନରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କିପରି ସ୍ଥାପିତ ହୁଏ ତାହା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ଜାତୀୟ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ ବ୍ଲକଚେନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଯାହା ସରକାର-ରୁ-ନାଗରିକ (ଜିଟୁସି) ଏବଂ ସରକାର-ରୁ-ବ୍ୟବସାୟ (ଜିଟୁବି) ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାକୁ ଚଲାଇଥାଏ।
/HP