PIB Backgrounder
India’s Expanding Green Footprint
GFRA 2025 Ranks India 9th Globally in Total Forest Area, 3rd in Net Annual Forest Area Gain
FAO ranks India 5th among top global carbon sinks
24 OCT 2025 7:04PM by PIB Delhi
Key Highlights
• India has moved up to 9th position globally in terms of total forest area as per GFRA 2025.
• India continues to maintain 3rd position worldwide in terms of net annual forest area gain.
• India ranked 5th among the top global carbon sinks, with its forests removing 150 Mt of CO₂ per year during 2021-2025.
• Total global forest area is ~4.14 billion hectares, covering ~32% of Earth’s land area.
• The annual rate of net forest loss fell from 10.7 million ha (1990–2000) to 4.12 million ha (2015–2025).
Introduction:
India has achieved a significant milestone in global forest statistics by advancing to the 9th position worldwide in terms of total forest area, according to the Food and Agriculture Organization (FAO)’s Global Forest Resources Assessment (GFRA) 2025released on 22 October 2025. In the previous assessment, India was ranked 10th. India has also maintained its 3rd position globally in the annual net gain of forest area.
FAO is a specialized agency of the United Nations that leads international efforts to defeat hunger and improve sustainable management of natural resources, including forests. The GFRA is FAO’s periodic assessment of the state of the world’s forests, providing comprehensive data on forest area, change, management, and use.
GFRA 2025: India in Global Context
• Global Forest Cover: According to the latest GFRA 2025 released by the Food and Agriculture Organization (FAO), the world’s total forest area stands at approximately 4.14 billion hectares, accounting for about 32% of the total land area, which is roughly 0.5 hectares of forest per person.
• Globally India accounts for approximately 72,739 thousand hectares of forest area which is roughly 2 % of the world total.
• Europe has the largest forest area, accounting for 25 percent of the world’s total. South America has the highest proportion of forest, at 49 percent of the total land area.
• More than half (54 percent) of the world’s forests is in only five countries – the Russian Federation,
Brazil, Canada, the United States of America and China
The Global Forest Resources Assessment (GFRA)
The Global Forest Resources Assessment is the only worldwide assessment based on official national data. FRA identifies two broad categories of forest: naturally regenerating and planted. Within these broad categories, it identifies primary forests – those with only native species – as a subcategory of naturally regenerating forests. Under the subcategories of planted forests, it identifies plantation forests (for example, rubber) and other planted forests (forests that are planted but do not satisfy the criteria of a plantation).
India’s success in expanding planted forests
• Bamboo Plantations: The total bamboo resource globally is estimated at 30.1 million ha, of which 21.2 million ha (70 percent) is in Asia, with India accounting for 11.8 million hectares. The global area of bamboo forest increased by 8.05 million ha between 1990 and 2025, largely because of increases in China and India.
• Rubber Plantations: India ranks 5th globally with 831 thousand hectares of rubber plantations,
contributing to a global total of 10.9 million ha.
Agroforestry in India
• Agroforestry Area: India, along with Indonesia, accounts for nearly 100% of Asia’s agroforestry area, which totals approximately 39.3 million hectares.
• Global Contribution: India and Indonesia together contribute around 70% of the global agroforestry area, which is about 55.4 million hectares.
Deforestation and Net Changes
• India reported a net forest gain over 1990–2025, with expansion outweighing losses due to afforestation efforts. This was the result of reduced deforestation in some countries and the expansion of forest area in some others.
• India contributes 9% of global wood removals, ranking 2nd globally as of 2023.
Wood removals” are the amount of wood felled and removed from the forest. Removals can be for roundwood or fuelwood production.
Forest emissions and removals trends 1990–2025 (FAO Analytical brief)
Global Scenario
• As per 2025 Forest Resources Assessment, the world’s forests acted as a net carbon sink during the 2021–2025 period, sequestering 3.6 billion tonnes of carbon dioxide (Gt CO2) annually on forest land.
• During the 2021–2025 period, global emissions due to net forest conversion (a proxy of deforestation) amounted to 2.8 Gt CO2, partially counterbalancing the forest sink effect.
• As a result, forest carbon stocks increased overall, removing 0.8 Gt CO2 annually from the atmosphere during the 2021–2025 period. Such net removals were nearly twice as large (1.4 Gt CO2) a decade earlier.
• Between 2021 and 2025, forest carbon sinks were strongest in Europe and Asia (removing 1.4 Gt CO2 and 0.9 Gt CO2 per year, respectively).
India's Achievements
• India ranked 5th among the top global carbon sinks, with its forests removing 150 Mt of CO₂ per year during 2021–2025.
• Asia, including India, saw forest carbon removals increase to 0.9 Gt CO per year in 20212025, with deforestation emissions dropping significantly.
India’s Forest Status & Changes
1. Total Forest Cover: As per the India State of Forest Report (ISFR) 2023, India’s total forest cover is 7,15,343sq km, which is 21.76% of the country’s geographical area.
2. Top States with largest forest cover: Area wise top three states having largest forest cover are Madhya Pradesh (77,073 sq km) followed by Arunachal Pradesh (65,882 sq km) and Chhattisgarh (55,812 sq km).
3. Mangrove Cover: India’s mangrove cover stands at approximately 4,992 sq. km, concentrated mostly in Andaman & Nicobar Islands, Gujarat, Maharashtra, and West Bengal.
4. Biodiversity & Protected Areas: India has 106 national parks, 573 wildlife sanctuaries, 115 conservation reserves, and 220 community reserves, protecting a diverse range of flora and fauna.
Key Initiatives by Government of India to Enhance Forest Cover
1. Budgetary Allocations
• 2025–26 Budget: MoEFCC allocated ₹3,412.82 crore, a 9% increase from the revised estimate of ₹3,125.96 crore in 2024–25.
• Revenue Expenditure: ₹3,276.82 crore (96% of the total allocation), marking an 8% increase.
2. National Mission for a Green India (GIM)
• Launch and Objective: Launched in February 2014 under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC), GIM seeks to expand forest and tree cover, restore ecosystems, and enhance biodiversity and carbon sinks.
• Coverage Targets: Aims to expand forest and tree cover by 5 million ha and improve the quality of cover on another 5 million ha of forest/non-forest lands.
• Ecosystem and Livelihood Enhancement: Focuses on enhancing ecosystem services such as biodiversity, water, and carbon storage, while also boosting the livelihood incomes of around 3 million forest-dependent families.
3. National Afforestation Programme
• Objective: regeneration of degraded forest and adjoining areas in the country.
• Implementation: implemented through three-tier institutional setup of State Forest Development Agency (SFDA) at State level, Forest Development agency (FDA) at Forest Division level and Joint Forest Management Committees (JFMCs) at Village level
1. Mission LiFE (Lifestyle for Environment)
• United Nations Environment Assembly Resolution: Adopted a resolution on Sustainable Lifestyles, based on the precepts of Mission LiFE, (Lifestyle for Environment)
• MeriLiFE Portal: Launched to promote individual and collective action for sustainable living.
• Ek Ped Ma Ke Naam Initiative: An emotional call to encourage tree plantation by linking it to the love for one’s mother or motherland.
The forest cover data shows that the world is making measurable progress through reduced deforestation in some countries and the expansion of forest area in some others. India’s rise to 9th globally in total forest area, and its maintenance of 3rd place in net annual gain, shows what strong national commitment can achieve. India’s consistent efforts in expanding forest cover, promoting sustainable forestry, and implementing missions like GIM underscores its commitment to environmental conservation and global climate action.
References:
Press Information Bureau:
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2181416
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1894898
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1941073
4. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2088477
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2086742
6. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2115836
7. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2107821
8. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2041462
Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), Government of India:
9. https://moef.gov.in/uploads/pdf-uploads/English_Annual_Report_2024-25.pdf
10. https://moef.gov.in/green-india-mission-gim
Ministry of External Affairs:
11. https://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl%2F38161%2FThe_3rd_Voice_of_Global_South_Summit_2024
Food and Agriculture Organizationof the United Nations / Global Forest Data:
12. https://www.fao.org/newsroom/detail/global-deforestation-slows--but-forests-remain-under-pressure--fao-report-shows/en
13. https://www.fao.org/home/en/
14. https://www.fao.org/forest-resources-assessment/en/
15. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/2dee6e93-1988-4659-aa89-30dd20b43b15/content/FRA-2025/forest-extent-and-change.html#forest-area
16. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/2dee6e93-1988-4659-aa89-30dd20b43b15/content/cd6709en.html
17. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/12322cae-5b20-4be2-927a-72a86fd319e9/content
18. https://www.fao.org/4/ae352e/AE352E11.htm
Download in PDF

PIB Headquarters
भारतको बढ्दो हरित पदचिह्न
जीएफआरए 2025 ले भारतलाई कुल वन क्षेत्रको मामिलामा विश्व स्तरमा नवौँ स्थानमा राखेको छ, शुद्ध वार्षिक वन क्षेत्र वृद्धिमा तेस्रो स्थानमा छ
एफएओले भारतलाई शीर्ष वैश्विक कार्बन सिङ्कमा पाँचौँ स्थानमा राखेको छ
24 OCT 2025 7:04PM by PIB Gangtok
मुख्य अंश
• जीएफआरए 2025 अनुसार भारत कुल वन क्षेत्रफलको मामिलामा विश्व स्तरमा नवौँ स्थानमा पुगेको छ।
• शुद्ध वार्षिक वन क्षेत्र वृद्धिको मामिलामा भारतले विश्वभरिमा तेस्रो स्थान कायम राखेको छ।
• भारत शीर्ष वैश्विक कार्बन सिङ्कमा पाँचौँ स्थानमा छ, जहाँ यसको वनले 2021-2025 को अवधिमा प्रति वर्ष 150 मेट्रिक टन सीओ2 हटाउँछ।
• कुल वैश्विक वन क्षेत्र लगभग 4.14 बिलियन हेक्टर छ, जसले पृथ्वीको लगभग 32% भू-भागलाई कवर गर्दछ।
• शुद्ध वन हानिको वार्षिक दर 10.7 मिलियन हेक्टर (1990-2000) बाट घटेर 4.12 मिलियन हेक्टर (2015-2025) भएको छ।
परिचय:
खाद्य तथा कृषि सङ्गठन (एफएओ) द्वारा 22 अक्टोबर 2025 मा जारी गरिएको वैश्विक वन संसाधन आकलन (जीएफआरए) 2025 अनुसार, भारतले कुल वन क्षेत्रको मामिलामा विश्वभरिमा 9औँ स्थानमा पुगेर वैश्विक वन तथ्याङ्कमा एक महत्त्वपूर्ण उपलब्धि हासिल गरेको छ। अघिल्लो आकलनमा, भारत 10औँ स्थानमा थियो। भारतले वन क्षेत्रको वार्षिक शुद्ध लाभमा पनि वैश्विक स्तरमा आफ्नो तेस्रो स्थानलाई कायम राखेको छ।
एफएओ संयुक्त राष्ट्रको एक विशेष एजेन्सी हो जसले भोकमरीलाई समाप्त गर्न र वन सहित प्राकृतिक संसाधनहरूको सतत प्रबन्धनमा सुधार गर्न अन्तर्राष्ट्रिय प्रयासहरूको नेतृत्व गर्दछ। जीएफआरए विश्वका वनहरूको स्थितिको एफओएद्वारा गरिने आवधिक आकलन हो, जसले वन क्षेत्र, परिवर्तन, प्रबन्धन र प्रयोगमा व्यापक आँकड़ा प्रदान गर्दछ।
जीएफआरए 2025: वैश्विक सन्दर्भमा भारत
• वैश्विक वन क्षेत्र: खाद्य तथा कृषि सङ्गठन (एफओए) द्वारा जारी गरिएको नवीनतम जीएफआरए 2025 अनुसार, विश्वको कुल वन क्षेत्र लगभग 4.14 अरब हेक्टर छ, जुन कुल भूमि क्षेत्रको लगभग 32% हो, जुन प्रति व्यक्ति लगभग 0.5 हेक्टर वन हो।
• वैश्विक स्तरमा भारतमा लगभग 72,739 हजार हेक्टर वन क्षेत्र छ, जुन विश्वको कुल वन क्षेत्रको लगभग 2% हो।
• युरोपमा सबैभन्दा ठूलो वन क्षेत्र छ, जुन विश्वको कुल वन क्षेत्रको 25 प्रतिशत हो। दक्षिण अमेरिकामा वनहरूको अनुपात सबैभन्दा अधिक छ, जुन कुल भूमि क्षेत्रको 49 प्रतिशत हो।
• विश्वको आधाभन्दा अधिक (54 प्रतिशत) वन केवल पाँच देशहरू - रूसी सङ्घ, ब्राजिल, क्यानाडा, संयुक्त राज्य अमेरिका र चीनमा छ।
वैश्विक वन संसाधन आकलन (जीएफआरए)
वैश्विक वन संसाधन आकलन आधिकारिक राष्ट्रिय आँकड़ामा आधारित एक मात्र वैश्विक आकलन हो। एफआरएले वनका दुई व्यापक श्रेणीहरूको पहिचान गर्दछ: प्राकृतिक रूपमा पुनर्जीवित र रोपिएको। यी व्यापक श्रेणीहरू अन्तर्गत, यसले प्राथमिक वनहरू - जसमा केवल स्थानीय प्रजातिहरू पाइन्छन् - लाई प्राकृतिक रूपमा पुनर्जीवित वनहरूको एक उपश्रेणीको रूपमा पहिचान गर्दछ। रोपिएका वनहरूको उपश्रेणी अन्तर्गत, यसले रोपन वनहरू (उदाहरणका लागि, रबर) र अन्य रोपिएका वनहरू (यस्तो वन, जो रोपिएको छ, तर रोपनको मापदण्ड पूरा गर्दैन) को पहिचान गर्दछ।
रोपिएका वनहरूको विस्तारमा भारतको सफलता
• बाँसको बगान: वैश्विक स्तरमा कुल बाँस संसाधन 30.1 मिलियन हेक्टर अनुमान गरिएको छ, जसमध्ये 21.2 मिलियन हेक्टर (70 प्रतिशत) एशियामा छ, जबकि भारतले 11.8 मिलियन हेक्टर क्षेत्र आगटेको छ। 1990 र 2025 को बीचमा बाँसको वनको वैश्विक क्षेत्रफल 8.05 मिलियन हेक्टरले बढेको छ, जसको मुख्य कारण चीन र भारतमा भएको वृद्धि हो।
• रबरको बगान: 831 हजार हेक्टर रबरको बगानका साथ भारत विश्व स्तरमा पाँचौँ स्थानमा छ, जसले वैश्विक कुल 10.9 मिलियन हेक्टरमा योगदान दिन्छ।
भारतमा कृषि वानिकी
• कृषि वानिकी क्षेत्र: भारत, इण्डोनेशियासँग मिलेर एशियाको कृषि वानिकी क्षेत्रको लगभग 100% ओगटेको छ, जुन कुल मिलाएर लगभग 39.3 मिलियन हेक्टर छ।
• वैश्विक योगदान: भारत र इण्डोनेशियाले मिलेर वैश्विक कृषि वानिकी क्षेत्रको लगभग 70% योगदान गर्छन्, जुन लगभग 55.4 मिलियन हेक्टर छ।
वन फँड़ानी र शुद्ध परिवर्तन
• भारतले 1990-2025 को अवधिमा वनहरूको वृद्धि दर्ता गरेको छ, जसमा वनीकरण प्रयासका कारण भएको क्षतिको तुलनामा विस्तार अधिक रहेको छ। यो केही देशहरूमा वन फँड़ानीमा कमी र केही अन्य देशहरूमा वन क्षेत्रको विस्तारको परिणाम हो।
• भारतले वैश्विक काठ निष्कासनमा 9% योगदान दिन्छ, जुन 2023 सम्म विश्व स्तरमा दोस्रो स्थानमा छ।
काठ निष्कासन भनेको जङ्गलबाट काटिएको र हटाइएको काठको मात्रा हो। निष्कासन गोलो काठ वा इन्धन काठको उत्पादनको लागि हुन सक्छ।
वन उत्सर्जन र निष्कासनको रुझान 1990-2025 (एफएओ विश्लेषणात्मक संक्षिप्त विवरण)
वैश्विक परिदृश्य
• 2025 को वन संसाधन आकलन अनुसार, विश्वको वन 2021-2025 को अवधिको क्रममा शुद्ध कार्बन सिङ्कको रूपमा कार्य गर्नेछ अनि वन भूमिमा प्रतिवर्ष 3.6 बिलियन टन कार्बन डाइअक्साइड (जीटी सीओ2) को सञ्चयन गर्नेछ।
• 2021-2025 को अवधिमा, शुद्ध वन रूपान्तरण (वनहरूको फँड़ानीको एक प्रतिनिधि) को कारणले वैश्विक उत्सर्जन 2.8 जीटी सीओ2 थियो, जसले वन सिङ्क प्रभावलाई आंशिक रूपमा सन्तुलित बनायो।
• परिणामस्वरूप, वन कार्बन भण्डारमा कुल मिलाएर वृद्धि भयो, जसले 2021-2025 को अवधिमा वायुमण्डलबाट प्रतिवर्ष 0.8 जीटी सीओ2 को निष्कासन भयो। एक दशक अघि यस्तो शुद्ध निष्कासन लगभग दुईगुणा (1.4 जीटी सीओ2) थियो।
• 2021 र 2025 को बीचमा, युरोप र एशियामा वन कार्बन सिङ्क सबैभन्दा मजबुत थियो (क्रमशः 1.4 जीटी सीओ2 र 0.9 जीटी सीओ2 प्रति वर्ष हटाउँदै) ।
भारतका उपलब्धिहरू
• भारत शीर्ष वैश्विक कार्बन सिङ्कमा पाँचौँ स्थानमा रह्यो, जहाँ यसका वनहरूले 2021-2025 को अवधिमा प्रति वर्ष 150 मेट्रिक टन सीओ2 हटायो।
• भारत सहित एशियामा वन कार्बन निष्कासन 2021-2025 मा बढ़ेर 0.9 जीटी सीओ2 प्रति वर्ष भयो, जबकि वनहरूको फँड़ानीबाट हुने उत्सर्जनमा उल्लेखनीय रूपमा गिरावट आयो।
भारतको वन स्थिति र परिवर्तन
1. कुल वन आवरण: इण्डिया स्टेट अफ् फरेस्ट रिपोर्ट (आईएसएफआर) 2023 अनुसार, भारतको कुल वन आवरण 7,15,343 वर्ग किलोमिटर छ, जुन देशको भौगोलिक क्षेत्रको 21.76% हो।
2. सर्वाधिक वन क्षेत्र भएका शीर्ष राज्यहरू: क्षेत्रफलको हिसाबले सबैभन्दा अधिक वन क्षेत्र भएका शीर्ष तीन राज्यहरू मध्य प्रदेश (77,073 वर्ग किलोमिटर) हो, त्यसपछि अरुणाचल प्रदेश (65,882 वर्ग किलोमिटर) र छत्तीसगढ़ (55,812 वर्ग किलोमिटर) छन्।
3. म्यानग्रोभ आवरण: भारतको म्यान्ग्रोभ आवरण लगभग 4,992 वर्ग किलोमिटर छ, जुन मुख्यतः अण्डमान तथा निकोबार द्वीर समूह, गुजरात, महाराष्ट्र र पश्चिम बङ्गालमा केन्द्रित छ।
4. जैव विविधता र संरक्षित क्षेत्र: भारतमा 106 राष्ट्रिय निकुञ्ज, 573 वन्यजीव अभयारण्य, 115 संरक्षण रिजर्भ र 220 सामुदायिक रिजर्भ छन्, जसले विभिन्न प्रकारका वनस्पति र जीवजन्तुहरूको संरक्षण गर्दछन्।
वन क्षेत्र बढ़ाउनका लागि भारत सरकारका प्रमुख पहलहरू
1. बजेटीय आवन्टन
• 2025-26 को बजेट: एमओईएफसीसीले 3,412.82 करोड़ रुपियाँ आवन्टन गरेको छ, जुन 2024-25 मा को संशोधित अनुमान 3,125.96 करोड़ रुपियाँभन्दा 9% अधिक हो।
• राजस्व व्यय: 3,276.82 करोड़ रुपियाँ (कुल आवन्टनको 96%), जसले 8% को वृद्धिलाई दर्शाउँछ।
2. राष्ट्रिय हरित भारत मिशन (जीआईएम)
• शुभारम्भ र उद्देश्य: जलवायु परिवर्तन सम्बन्धी राष्ट्रिय कार्य योजना (एनएपीसीसी) अन्तर्गत फरवरी 2014 मा शुरु गरिएको जीआईएमले वन र रूखको आवरण विस्तार गर्न, पारिस्थितिक प्रणालीलाई पुनर्स्थापित गर्न र जैव विविधता एवं कार्बन सिङ्कलाई बढ़ाउन खोजेको छ।
• कभरेज लक्ष्य: 50 लाख हेक्टरसम्म वन र वनावरणको विस्तार र अन्य 50 लाख हेक्टर वन/गैर-वन भूमिमा कवरेजको गुणस्तर सुधार गर्ने लक्ष्य राखेको छ।
• पारिस्थितिक प्रणाली र जीविकोपार्जन संवर्धन: जैव विविधता, जल र कार्बन भण्डारण जस्ता पारिस्थितिक प्रणाली सेवाहरूलाई बढ़ाउनमा ध्यान केन्द्रित गर्दछ, साथै लगभग 30 लाख वन-आश्रित परिवारहरूको जीविकोपार्जन आयलाई पनि बढ़ाउँछ।
3. राष्ट्रिय वनीकरण कार्यक्रम
• उद्देश्य: देशमा क्षरित वन र आसपासका क्षेत्रहरूको पुनरुत्थान।
• कार्यान्वयन: राज्य स्तरमा राज्य वन विकास एजेन्सी (एसएफडीए), वन प्रभाग स्तरमा वन विकास एजेन्सी (एफडीए) र ग्राम स्तरमा संयुक्त वन प्रबन्धन समितिहरू (जेएफएमसी) को त्रिस्तरीय संस्थागत व्यवस्थाको माध्यमद्वारा कार्यान्वयन गरिनेछ।
1. मिशन लाइफ (पर्यावरणको लागि जीवनशैली)
• संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण सभाको प्रस्ताव: मिशन लाइफ (पर्यावरणको लागि जीवनशैली) का सिद्धान्तहरूमा आधारित सतत जीवनशैलीमा एक प्रस्ताव पारित गरिएको छ।
• मेरीलाइफ पोर्टल: सतत जीवनशैलीका लागि व्यक्तिगत र सामूहिक कारबाहीलाई बढ़ावा दिन हेतु शुरु गरिएको छ।
• एक पेड़ माँ के नाम पहल: बिरुवा रोपनलाई आफ्नी आमा वा मातृभूमिप्रतिको प्रेमसँग जोड़ेर प्रोत्साहित गर्ने एक भावनात्मक आह्वान।
वन आवरणको आँकड़ाले के दर्शाउँछ भने केही देशहरूमा वन फँड़ानीमा कमी र केही अन्य देशहरूमा वन क्षेत्रको विस्तारको माध्यमद्वारा विश्वले उल्लेखनीय प्रगति गरिरहेको छ। कुल वन क्षेत्रमा भारतको विश्व रूपमा नवौँ स्थानमा पुग्नु र शुद्ध वार्षिक वृद्धिमा तेस्रो स्थानमा कायम रहनुले के दर्शाउँछ भने एक मजबुत राष्ट्रिय प्रतिबद्धताले के हासिल गर्न सक्छ। वन आवरणको विस्तार गर्ने, सतत वानिकीलाई बढ़ावा दिने र जीआईएम जस्ता मिशनहरूलाई लागू गर्नमा भारतको निरन्तर प्रयासले पर्यावरणीय संरक्षण र वैश्विक जलवायु कारबाहीप्रतिको यसको प्रतिबद्धतालाई रेखाङ्कित गर्दछ।
सन्दर्भ:
पत्र सूचना कार्यालय:
1. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2181416
2. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1894898
3. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1941073
4. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2088477
5. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2086742
6. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2115836
7. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2107821
8. https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2041462
पर्यावरण, वन तथा जलवायु परिवर्तन मन्त्रालय (एमओईएफसीसी), भारत सरकार:
1. https://moef.gov.in/uploads/pdf-uploads/English_Annual_Report_2024-25.pdf
2. https://moef.gov.in/green-india-mission-gim
विदेश मन्त्रालय:
11. https://www.mea.gov.in/press-releases.htm?dtl%2F38161%2FThe_3rd_Voice_of_Global_South_Summit_2024
संयुक्त राष्ट्र सङ्घको खाद्य तथा कृषि सङ्गठन / वैश्विक वन तथ्याङ्क:
12. https://www.fao.org/newsroom/detail/global-deforestation-slows--but-forests-remain-under-pressure--fao-report-shows/en
13. https://www.fao.org/home/en/
14. https://www.fao.org/forest-resources-assessment/en/
15. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/2dee6e93-1988-4659-aa89-30dd20b43b15/content/FRA-2025/forest-extent-and-change.html#forest-area
16. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/2dee6e93-1988-4659-aa89-30dd20b43b15/content/cd6709en.html
17. https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/12322cae-5b20-4be2-927a-72a86fd319e9/content
18. https://www.fao.org/4/ae352e/AE352E11.htm