Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates 'Deep Sea Fishing Vessels' under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana at Mazgaon Dock, Mumbai
The Modi government is committed to realizing the vision of 'Atmanirbhar Bharat' and strengthening the blue economy by harnessing the potential of the cooperative sector
Cooperative movement in the fisheries sector will become a vehicle of prosperity for poor fishermen
The trawler provided today will enhance India's capacity to harness the potential of its fisheries wealth in the coming days, and the resulting profits will reach every fisherman's household on a cooperative basis
The Government of India, the Fisheries Department, and state governments will collectively provide fishermen with more trawlers for fishing through cooperatives in the coming years
The hardworking poor should be the owners of the profit—this is the successful model of cooperation
When the poor become economically empowered, only then does the country prosper in true sense
The Modi government will create a system that works for fishermen, similar to dairy, sugar mills, and market committees, and will also be a reason for their economic prosperity
The Ministry of Cooperation has set a target to harness the potential in the maritime sector across the country and deliver profits to fishermen brothers and sisters on a cooperative basis
The Modi government will provide fish processing and chilling centers, as well as export and collection vessels, through cooperatives
27 OCT 2025 7:00PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated 'Deep Sea Fishing Vessels' under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana at Mazgaon Dock, Mumbai. On this occasion, Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol were also present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this is a significant step towards modernizing India's marine fisheries sector and promoting cooperative-based development in coastal areas. He said that the Modi government is committed to realizing the vision of 'Aatmanirbhar Bharat' and strengthening the blue economy by leveraging the potential of the cooperative sector.
Shri Amit Shah stated that the inauguration of the two trawlers today will not only enhance India's capacity to harness the potential of its fisheries wealth in the coming days but also ensure that, through cooperatives, the profits of the fisheries industry reach the homes of our hardworking poor fishermen.
Union Minister of Cooperation stated that presently, individuals working on trawlers for fishing are employed on a salary basis, but now, with cooperative-based fishing, the entire profit from the trawlers will reach the homes of every fisherman involved. Shri Shah said that while 14 such trawlers will be provided initially, the Central Government, the Ministry of Cooperation, and the Fisheries Department plan to provide more such trawlers to fishermen on a cooperative basis in coming time. He mentioned that these trawlers can stay in deep seas for up to 25 days and carry up to 20 tons of fish. Additionally, there will be larger ships to coordinate operations and transport fish from the sea to the shore. He also noted that the trawlers are equipped with convenient facilities for living and dining.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that a major scheme is being planned in the coming days for the poor brothers and sisters who earn their livelihood by fishing along the approximately 11,000-kilometer-long coastline. He said that the concept of cooperation is that, whether it is milk production, agricultural markets, or fisheries, the profit belongs to the hardworking individual. A country truly prospers only when a poor person in a rural area becomes economically empowered. Shri Shah remarked that those who view the country's prosperity solely through the lens of GDP do not understand the social structures of such a vast nation. In a country with a population exceeding 130 crore, mere GDP growth does not make it fully developed; a human-centric perspective must also be incorporated. Without the goal of making every individual and every family prosperous, the nation cannot truly prosper.
Shri Amit Shah stated that in the field of fisheries, cooperation is becoming the foundation of the lives of all our brothers and sisters, and we are moving forward in this direction. He mentioned that plans are in place for processing, export, and the deployment of large collection ships in the future. He said that processing will be done by them, chilling centers will belong to them, and exports will also be facilitated through our multistate export cooperative.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has launched numerous programs for fisheries, which have yielded positive results. In 2014-15, India's total fisheries production was 102 lakh tonnes, which has now increased to 195 lakh tonnes. Domestic production was 67 lakh tonnes, which has risen to 147 lakh tonnes. Maritime production has grown from 35 lakh tonnes to 48 lakh tonnes. Freshwater fisheries have seen a 119 percent increase, rising from 67 lakh tonnes to 147 lakh tonnes, while maritime production has increased from 35 lakh tonnes to 48 lakh tonnes. He said that our approximately 11,000-kilometer-long coastline holds immense potential for increasing maritime production. The Ministry of Cooperation has set a goal to harness this potential and ensure that profits reach our fishermen brothers and sisters through a cooperative-based approach.
Shri Amit Shah stated that a country truly prospers only when every family can provide good education to their children, offer a balanced diet, care for the health of the elderly and children, and become self-reliant—only then can the nation be considered prosperous. There is no greater tool than cooperatives to achieve the GDP with human-centric approach. He said that the sugar mills of Maharashtra have made the greatest contribution to enriching the villages of the state. The entire profit from sugar mills goes directly to the farmer's bank account. Similarly, in Gujarat, millions of women today conduct business worth 80,000 crore through Amul. The entire profit of this 80,000 crore goes to the homes of uneducated women engaged in animal husbandry, and now even graduate and highly educated women are professionally entering the animal husbandry business. This was the vision of our ancestors, and this is the core philosophy of India.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 'ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମାଛଧରା ଜାହାଜ' ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
27 OCT 2025 7:00PM by PIB Bhubaneswar
‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାଧନ କରିବାରେ ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ
ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ହେବ ଗରିବ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ବାହକ
ଆଜି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଟ୍ରଲର ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାର ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏହି ଲାଭ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବ
ଭାରତ ସରକାର, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସମବାୟ ସମିତି ଜରିଆରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଟ୍ରଲର ଯୋଗାଇଦେବେ
ପରିଶ୍ରମୀ ଗରିବମାନେ ଲାଭର ମାଲିକ ହେବା ଉଚିତ-ଏହା ହେଉଛି ସହଯୋଗର ସଫଳ ମଡେଲ
ଯେତେବେଳେ ଗରିବମାନେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ହେବେ, ସେବେ ହିଁ ଦେଶ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ
ମୋଦୀ ସରକାର ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଯାହା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଗ୍ଧ, ଚିନି କାରଖାନା ଏବଂ ବଜାର କମିଟି ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧିର କାରଣ ହେବ
ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିରେ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ ମାଛ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ ଜାହାଜ ଯୋଗାଇ ଦେବେ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇର ମଡ଼ଗାଓଁ ଡକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 'ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ମାଛଧରା ଜାହାଜ'କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ମୋଦୀ ସରକାର 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ’ ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରି ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସର୍ବଦା ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଏହି ଦୁଇଟି ଟ୍ରଲରର ଉଦଘାଟନ ଫଳରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତର ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ବରଂ ସମବାୟ ସମିତି ଜରିଆରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗର ଲାଭ ଆମର ପରିଶ୍ରମୀ ଗରିବ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ଟ୍ରଲରରେ କାମ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଦରମା ଆଧାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ମାଛ ଧରିବା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରଲରରୁ ମିଳୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲାଭ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବ। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏଭଳି ୧୪ଟି ଟ୍ରଲର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, କିନ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ଏଭଳି ଆହୁରି ଅଧିକ ଟ୍ରଲର ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଟ୍ରଲରଗୁଡ଼ିକ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ୨୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିପାରିବେ ଏବଂ ୨୦ ଟନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଛ ବହନ କରିପାରିବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସମୁଦ୍ରରୁ କୂଳକୁ ମାଛ ପରିବହନ ଏବଂ ପରିଚାଳନାକୁ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଜାହାଜ ମଧ୍ୟ ରହିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଟ୍ରଲରଗୁଡ଼ିକରେ ରହିବା ଏବଂ ଖାଇବା ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ସୁବିଧା ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରାୟ ୧୧,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାଛ ଧରି ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଗରିବ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି। ସମବାୟର ପରିକଳ୍ପନା ହେଉଛି, ତାହା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ, କୃଷି ବଜାର ହେଉ, କିମ୍ବା ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ହେଉ, ଲାଭ ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟକ୍ତିର ହୋଇଥାଏ। କୌଣସି ଦେଶର ପ୍ରକୃତ ଉନ୍ନତି ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିକୁ କେବଳ ଜିଡିପି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଏତେ ବିଶାଳ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବୁଝନ୍ତି ନାହିଁ। ୧୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶରେ, କେବଳ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ କରିନଥାଏ; ଏକ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିନା, ଦେଶ ପ୍ରକୃତରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ଆମର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ବୃହତ ସଂଗ୍ରହ ଜାହାଜ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ, ଶୀତଳୀକରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରହିବ ଏବଂ ଆମର ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ରପ୍ତାନୀ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ସୁଗମ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି। ୨୦୧୪-୧୫ ମସିହାରେ, ଭାରତର ମୋଟ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୧୦୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୯୫ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ୬୭ ଲକ୍ଷ ଟନ ଥିଲା, ଯାହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୪୭ ଲକ୍ଷ ଟନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ୩୫ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ୪୮ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମଧୁର ଜଳ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ୧୧୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬୭ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ୧୪୭ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ୩୫ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ୪୮ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମର ପାଖାପାଖି ୧୧,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଲାଭ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା, ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ, ବୟସ୍କ ତଥା ପିଲାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବା ସହ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିବେ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ। ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ଜିଡିପି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ସମିତିଠାରୁ ବଡ଼ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମାଧ୍ୟମ ନାହିଁ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚିନି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଚିନି କାରଖାନାରୁ ମିଳୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲାଭ ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଇଥାଏ। ସେହିଭଳି, ଗୁଜରାଟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଆଜି ଅମୁଲ ଜରିଆରେ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପଶୁପାଳନରେ ନିୟୋଜିତ ନିରକ୍ଷର ମହିଳାଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ନାତକ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷିତ ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ବୃତ୍ତିଗତ ଭାବରେ ପଶୁପାଳନ ବ୍ୟବସାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମୂଳ ଦର୍ଶନ।