Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Rashtriya Ekta Diwas programme in Kevadia
31 OCT 2025 4:13PM by PIB Delhi
I will say Sardar Patel, and you all will say Amar Rahein, Amar Rahein.
Sardar Patel -Amar Rahein, Amar Rahein.
Sardar Patel – Amar Rahein, Amar Rahein.
Sardar Patel – Amar Rahein, Amar Rahein.
The historic occasion of Sardar Patel's 150th birth anniversary, this divine morning in Ektanagar, this panoramic view, our presence at the feet of Sardar Saheb, today we are all witnessing a great moment. The Run for Unity being held across the country, the enthusiasm of crores of Indians, we are directly experiencing the resolve of the new India. The programmes that took place here recently, including the wonderful presentation that took place yesterday evening, had the tradition of the past, the hard work and bravery of the present, and also a glimpse of the achievements of the future. To commemorate the 150th birth anniversary of Sardar Saheb, a commemorative coin and a special postage stamp have also been issued. I extend my heartiest greetings and best wishes to all 140 crore countrymen on the birth anniversary of Sardar Saheb and Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day).
Friends,
Sardar Patel believed that time should not be wasted in writing history, we should work hard to create history. This sentiment is reflected in his biography. The policies made by Sardar Saheb, the decisions he took, created a new history, made a new history. After independence, he made the impossible task of uniting more than five hundred and fifty princely states possible. The idea of one India – a great India (Ek Bharat- Shreshth Bharat) was paramount for him. That is why today, Sardar Patel's birth anniversary, has naturally become a grand festival of national unity. Just as we 140 crore countrymen celebrate Independence Day on 15th August and Republic Day on 26th January, similarly the importance of Unity Day is a moment of inspiration and pride for us. Today crores of people have taken the oath of unity, we have resolved that we will promote such works which will strengthen the unity of the country. Here in Ekta Nagar itself, Ekta Mall and Ekta Garden are seen strengthening the thread of unity.
Friends,
Every citizen must stay away from anything that weakens the nation's unity. This is a national duty; this is a true tribute to Sardar Saheb. This is what the country needs today, this is the message and also the resolution of Unity Day for every Indian.
Friends,
Sardar Saheb placed the sovereignty of the country above everything else, but unfortunately, in the years following Sardar Saheb's demise, the then governments were not as serious about the sovereignty of the country. On the one hand, the mistakes made in Kashmir, on the other hand, the problems arising in the North-East and the Naxalite-Maoist terrorism that flourished at various places across the country, these were direct challenges to the sovereignty of the country. However, instead of following Sardar Sahib's policies, the governments of that era chose a spineless approach. The country suffered the consequences of this in the form of violence and bloodshed.
Friends,
Many in today's younger generation may not know that Sardar Sahib wanted the entire Kashmir region to be merged, just as he had merged other princely states. But Nehru ji did not let his wish be fulfilled. Kashmir was divided with a separate constitution and a separate flag!
Friends,
The country burned in the fire of the mistake that Congress had made on Kashmir for decades. Due to the poor policies of Congress, a part of Kashmir went under the illegal occupation of Pakistan. Pakistan gave impetus to terrorism, State sponsored terrorism.
Friends,
Kashmir and the country have paid such a heavy price. Yet, Congress has always been submissive to terrorism.
Friends,
Congress forgot Sardar Saheb's vision, but we did not forget. After 2014, the country once again witnessed his inspiring steely resolve. Today, Kashmir has broken free from the shackles of Article 370 and has fully integrated into the mainstream. Today even Pakistan and the masters of terrorism have come to know what is the real strength of India! The entire world had seen in Operation Sindoor that today, if anyone dares to raise an eyebrow at India, India enters their homes and strikes back. Every time India's response is bigger than before, more decisive than before. This is also a message to the enemies of India, this is the India of Iron Man Sardar Patel, it never compromises on its security and honour.
Friends,
India's biggest success in the last 11 years regarding national security is breaking the backbone of Naxalism-Maoist terrorism. Before 2014, the situation in our country was such that Naxalites and Maoists ruled within the country, in the heart of the country. The country's Constitution was not enforced in Naxalite areas. The police administration was unable to function there. Naxalites used to openly issue new decrees. They prevented the construction of roads. Schools, colleges and hospitals were blown up with bombs. And the government and administration seemed helpless in the face of them.
Friends,
After 2014, our government launched a massive attack on Naxalism-Maoist terrorism. We also marginalized urban Naxalite supporters and urban Naxalites. We won the ideological battle and confronted them in their strongholds; the results are before the country today. Before 2014, about 125 districts of the country were under the grip of Maoist terror. Today, this number has declined to only 11. And even in that, Naxalism is still prevalent in some serious manner only in three districts. And today, in the presence of Sardar Patel, from this land of Ekta Nagar, I assure the entire country that until the country is completely free from Naxalism, Maoism and that terror, we are not going to stop, we are not going to sit in peace.
Friends,
Today, infiltration poses a significant threat to the nation's unity and internal security. Foreign intruders kept coming into the country for decades, they kept occupying the resources of the countrymen, kept disturbing the demographic balance, kept putting the unity of the country at stake, but the previous governments kept turning a blind eye to such a big problem. The nation's security was deliberately jeopardized for vote bank politics. Now for the first time the country has decided to fight a decisive battle against this big threat. I have announced the Demography Mission from the Red Fort.
But friends,
Now today when we are raising this issue seriously, some people are putting their own interests above the national interest. These people are fighting a political battle to give rights to the infiltrators. They believe that once the country has been divided, it doesn't matter to them if it continues to be divided. Whereas the truth is that if the security and identity of the country is in danger, then every person will be in danger. Therefore, today on National Unity Day, we have to take a pledge again that we will drive out every infiltrator living in India.
Friends,
When we talk about national unity in a democracy, one of its aspects is that we respect diversity of ideas. Differences of opinion are acceptable in democracy, but there should not be any differences of heart. But look at the irony, after independence, the very people to whom the country entrusted the responsibility, tried to kill the spirit of 'we the people'. They despised every person and organization that was different from their own thinking and ideology and tried to discredit it. Political untouchability was made a culture in the country. We all know what has happened to Sardar Patel and his legacy under Congress governments? What did these people do with Baba Saheb Ambedkar during his lifetime and even after his death? What did they do to Netaji Subhash Chandra Bose? Congress did the same to people like Dr. Lohia and Jayaprakash Narayan. This year marks the 100th anniversary of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). What kind of attacks and conspiracies were made on the Sangh! Every effort was made to make untouchable every person and every idea that was outside of one party and one family.
Brothers and sisters,
We are proud that we have ended this political untouchability that was dividing the country. We built the Statue of Unity for Sardar Patel. We built Panchtirtha of Baba Saheb. Baba Saheb's house in Delhi, the place of his Maha Parinirvana, was in a dilapidated condition due to neglect during the Congress era. We have transformed that sacred site into a historical memorial. During the Congress regime, there was a museum in the name of only one former Prime Minister. We have risen above political untouchability and created the PM Museum, dedicated to the contributions of all the Prime Ministers of the country. We awarded the Bharat Ratna to a popular leader like Karpoori Thakur. We also conferred the Bharat Ratna to Pranab Da, who dedicated his entire life to the Congress party. And, we also honoured a leader like Mulayam Singh Yadav ji with opposing ideology with the Padma Award. The idea behind these decisions was to strengthen the spirit of unity for the nation, rising above political differences. We have also seen this glimpse of unity in our all-party delegation that went abroad after Operation Sindoor.
Friends,
The idea of ​​attacking the unity of the country for political gains is part of the mentality of slavery. Congress not only inherited the party and power from the British, but it also imbibed the mentality of slavery. You see, just after a few days, our national song Vande Mataram is going to complete 150 years. When the British divided Bengal in 1905, Vande Mataram became the voice of every citizen in protest. Vande Mataram became the voice of the unity and solidarity of the country. The British even tried to ban the very idea of ​​saying Vande Mataram. The British were not successful in this attempt! The slogan of Vande Mataram kept echoing from every corner of India. However, the work which the British could not do, was done by the Congress. Congress removed a portion of Vande Mataram on religious grounds. That is, Congress divided the society and also furthered the agenda of the British. And today I am saying one thing with great responsibility - the day Congress decided to break, cut and divide Vande Mataram, on that very day it laid the foundation of the partition of India. If Congress had not committed that sin, the picture of India would have been different today!
Friends,
Due to such thinking of the people sitting in the government at that time, the country carried the symbols of slavery for so many decades. You remember, the mark of slavery was removed from the flag of our Navy when you gave us the opportunity to serve the country and our government came into power. Rajpath became the Kartavya Path when we made this change. The Cellular Jail in the Andamans, the site of the sacrifices of revolutionaries in the freedom struggle, was granted national monument status only during the Morarji Desai government. Till some time ago, the Andaman Islands were named after the British. We named these after Netaji Subhash. Many islands were named after Param Vir Chakra winners. We also installed a statue of Netaji Subhas Chandra Bose at India Gate.
Friends,
Even the soldiers who were martyred in the defence of the country did not get the proper respect due to the slave mentality. We immortalised those memories by establishing the National War Memorial. Even in the internal security of the country, 36 thousand soldiers, these soldiers of our police force, the country is not even aware that these khaki-clad people of the police force have sacrificed their lives. 36 thousand martyrs, this figure is not small. Our police, BSF, ITBP, CISF, CRPF, all our paramilitary forces, their bravery was also deprived of respect. It is our government which honoured those martyrs by building a police memorial. Today, standing at the feet of Sardar Patel, I salute all those people across the country who have served by being in the police force, all those people who are serving the country today by being in the police force, I stand at the feet of Sardar Patel, today I salute them, I feel proud of them, I respect them. Today the country is removing every trace of the slave mentality. By honouring those who sacrifice for the country, we are strengthening the spirit of 'Nation First'.
My dear countrymen,
Unity is the foundation of the existence of a nation and society. As long as there is unity in the society, the integrity of the nation is safe. Therefore, to achieve the goal of a developed India, we have to foil every conspiracy that breaks the unity of the country, we have to foil it with the power of unity. That is why, today the country is continuously working on every front of national unity. This ritual of India's unity has four pillars. The first pillar of unity is cultural unity! It is India's culture that has kept India immortal as a nation, irrespective of political circumstances, for thousands of years. Our twelve Jyotirlingas, seven Puris, four Dhams, more than 50 Shaktipeeths, tradition of pilgrimages, these are the life energy which makes India a conscious nation. Today, we are carrying forward this tradition through events like Saurashtra Tamil Sangamam and Kashi Tamil Sangamam. Through International Yoga Day, we are also giving a new identity to India's great science of Yoga. Today, our yoga is becoming a medium to connect people.
Friends,
The second pillar of our unity is linguistic unity! India's hundreds of languages and dialects are a symbol of India's open and creative thinking. Because, here no society, power or sect has ever made language its weapon. There has been no attempt to impose a single language. That is why India has become such a rich nation in the world in terms of linguistic diversity. Our languages have strengthened our identity like different notes of music. That is why friends, we consider every language as a national language. We proudly say that India has the world's oldest language, Tamil, and we are proud of it. We have a heritage of knowledge like Sanskrit. Similarly, every Indian language has its own uniqueness, its own literary and cultural wealth. We are promoting every Indian language. We want the children of India to study in their mother tongue and progress. The people of India should also know and learn from other languages ​​of the country. Let languages become the unifier of our unity. And this is not a one-day task. It is an ongoing task, one for which we all must shoulder the responsibility together.
Friends,
The third pillar of our unity is discrimination-free development! Because poverty and discrimination are the biggest weaknesses in the social fabric. The country's enemies have always exploited these weaknesses. That is why Sardar Saheb wanted to work on a long-term plan for the country against poverty. Sardar Patel once said that if India had gained independence 10 years earlier than in 1947, India would have been free from the crisis of food shortage by 1947. He said that just as he solved the challenge of merging the princely states, he would not stop until he had solved the challenge of food shortage. This was the willpower of Sardar Saheb. To tackle even the biggest challenges, we must demonstrate this willpower. And I am proud that our government is working to fulfill even these unfulfilled resolutions of Sardar Saheb. In the last decade, we have lifted 25 crore countrymen out of poverty. Today crores of poor people are getting houses. Clean water is reaching every home. Free medical care is available. That is, a dignified life for every citizen, this is the mission and vision of the country today. These discrimination and corruption free policies are strengthening national unity today.
Friends,
The fourth pillar of national unity is – connection of hearts through connectivity. Today, a record number of highways and expressways are being built in the country. Trains like Vande Bharat and Namo Bharat are transforming Indian Railways. Even small cities are now getting connected with airport facilities. This modern infrastructure is completely changing the world's view of India. It has also reduced the distances between north and south, east and west within the country. Today, people are easily traveling to other states for tourism and business. This is a new era of people to people connect and cultural exchange. It is strengthening national unity, and the digital revolution that has taken place has also provided an opportunity to strengthen this unity. Today, digital connectivity is also paving a new path for connecting hearts.
Friends,
Sardar Patel once said, "I find the greatest happiness when I work for the country." Today I also make the same appeal to every citizen of the country. There can be no greater joy than working for the country. The worship of Mother India is the greatest worship of every citizen of the country. When 140 crore Indians stand together, the rocks themselves give way. When 140 crore countrymen speak in one voice, those words become the proclamation of India's success. We must make this fundamental mantra of unity our resolution. We must not divide; we must not weaken. This is our true tribute to Sardar Saheb. I am confident that together we will strengthen the resolve of 'One India, Best India'. Together we will fulfill the dream of a developed India and a self-reliant India. With this sentiment, I once again pay my tribute at the feet of Sardar Saheb. Say with me - Bharat Mata ki Jai. Friends, this voice must reach every corner of the country.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Thank you all very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেৱাদিয়াদা পাংথোকপা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
31 OCT 2025 4:13PM by PIB Imphal
ঐহাক্না হায়গনি সরদার পতেল অমসুং নখোয়না হায়গনি অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
সরদার পতেল – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
সরদার পতেল – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
সরদার পতেল – অমর ওইরসনু, অমর ওইরসনু।
সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওনগী পুৱারী ওইরবা তাঞ্জা অসিদা, একতা নগরগী ফজরবা অয়ুক অসিদা, মসিগী পেনোরামিক ভ্যু অসিদা, সরদার সাহেবকী মখোঙদা ঐখোয়না লৈরিবা অসিদা, ঙসি ঐখোয় পুম্নমক্না অচৌবা মীকুপ অমা উবা ফংলি। লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোক্লিবা রন ফোর য়ুনিতী, ভারত মচা করোর কয়াগী থৌনা, অনৌবা ভারতকী ৱারেপ অদু ঐখোয়না হকথেংননা উবা ফংলি। ঙরাং নুমিদাং পাংথোকখিবা ফজবা প্রজেন্তেসন য়াওনা মফম অসিদা হন্দক্তা পাংথোকখিবা প্রোগ্রামশিংদা, মমাংগী মতমগী চৎনবী, হৌজিক্কী মতমগী কন্না হোৎনবগী থৌনা লিংজেল, অমসুং তুংলমচৎকী মাইপাকপশিংগী খোংজংশিং য়াওরি। সরদার সাহেবকী 150শুবা মপোক কুমওন লাকপদা, মহাক্কী মফমদা কোম্মেমোরেতিব কোইন অমসুং অখন্নবা পোস্তেজ স্তাম্প অমসু রিলিজ তৌখ্রে। সরদার সাহেবকী মপোক কুমওন অমসুং রাস্ত্রিয় একতা দিবস (নেস্নেল য়ুনিতী দে) লাকপদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140দা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
সরদার পতেলনা থাজখি মদুদি পুৱারী ইবদা মতম মাংহনগনু, পুৱারী শেম্নবা ঐখোয়না কন্না হোৎনগদবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি মহাক্কী পুন্সি ৱারীদা উবা ফংই। সরদার সাহেবনা লৌখৎখিবা থৌশিল থৌরাংশিং, মহাক্না লৌখিবা ৱারেপশিং অদুনা অনৌবা পুৱারী অমা শেমখি। নীংতম্বগী মতুংদা, মহাক্না লৈবাক 500রোম হেন্না পুনশিনবগী ওইথোক্তবা থবক অমা ওইহনখি। এক ভারত-শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন অসি মহাক্কীদমক খ্বাইদগী মরু ওইরম্মি। মরম অসিনা ঙসি, সরদার পতেলগী মপোক কুমওন অসি লৈবাক অপুনবগী অচৌবা কুমহৈ অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না ওগস্ত 15দা নীংতম্বা নুমিৎ অমসুং জনুৱারী 26দা গনতন্ত্র নুমিৎ পাংথোকপা মতমদা, অমত্তা ওইবগী নুমিৎ অসি ঐখোয়গী ইথিল অমসুং চাউথোকচবগী তাঞ্জা অমনি। ঙসি মীওই করোর কয়া অমনা অমত্তা ওইবগী শপথ লৌখ্রে, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবগী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা থবকশিং অসি ঐখোয়না প্রমোৎ তৌগনি হায়না ৱারেপ লৌরে। একতা নগরগী মশাদা, একতা মোল অমসুং একতা গার্দেননা অমত্তা ওইবগী থ্রেদ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
নাগরিক খুদিংমক্না লৈবাক্কী অপুনবগী মপাঙ্গল হন্থহনগদবা করিগুম্বা থবক অমত্তগী লাপ্না লৈগদবনি। মসি লৈবাক্কী থৌদাং অমনি; মসি সরদার সাহেবকীদমক অশেংবা ইকায় খুম্নবা অমনি। ঙসি লৈবাক অসিনা দরকার ওইরিবসি, ভারত মচা খুদিংমক্কী য়ুনিতী দেগী পাউজেল অমসুং ৱারেপ অদুনি।
মরুপশিং,
সরদার সাহেবনা লৈবাক অসিগী নিংতম্বা অসি অতৈ পুম্নমক্তগী হেন্না মরু ওই হায়না লৌরম্মি। অদুবু লাইবক থিবদি সরদার সাহেব লৈখিদবগী মতুং তারকপা চহিশিংদা, মতমদুগী সরকারশিংনা লৈবাক অসিগী নিংতম্বা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না লৌরমদে। নাকল অমরোমদা কাশ্মীরদা তৌখিবা অশোয়বা অদুগা নাকল অমরোমদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা থোক্লক্লিবা সমস্যাশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা থোক্লক্লিবা নক্সালাইৎ-মাওইস্ত তেরোরিজম অসি লৈবাক অসিগী নিংতম্বাদা হকথেংননা শিংনবনি। অদুম ওইনমক, সরদার সাহিবকী পোলিসীশিং ঙাকপগী মহুত্তা, মতম অদুগী সরকারশিংনা শিংনদবা থৌওং অমা খনখি। লৈবাক অসিনা হিংসা অমসুং ঈ তাদুনা মসিগী মহৈশিং ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নহা ওইরিবা জেনেরেসনগী মীওই কয়ানা সরদার সাহিবনা অতোপ্পা নিংথৌ পাল্লম্বা রাজ্যশিংবু পুনশিনখিবগুম্না কাশ্মীরগী লম পুম্নমকপু পুনশিনবা পাম্মি হায়বা খঙলমলোই। অদুবু নেহরুজীনা মহাক্কী অপাম্বা অদু মপুং ফাহনখিদে। কাশ্মীর অসি তোঙানবা সংবিধান অমসুং তোঙানবা ফিরাল অমগা লোয়ননা খায়দোকখি!
মরুপশিং,
কংগ্রসনা কাশ্মীরগী মতাংদা চহি তরাগী খুজিং কয়া চত্থরকখিবা অশোয়বা অদুগী মৈনা লৈবাক অসি চাকখি। কংগ্রেসকী ফত্তবা পোলিসীশিংগী মতুং ইন্না কাশ্মীরগী শরুক অমা পাকিস্তাননা আইন্না য়াদনা লৌশিনখি। পাকিস্তাননা তেরোরিজমবু পুক্নিং থৌগৎখি, স্তেৎ স্পোন্সর তেরোরিজমদা শাহৌ পীখি।
মরুপশিং,
কাশ্মীর অমসুং লৈবাক অসিনা অচৌবা চৈথেং ফংখি। অদুম ওইনমক, কংগ্রেস অসি মতম পুম্নমক্তা তেরোরিজমদা নোঞ্জদুনা লাকখি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা সরদার সাহেবকী মীৎয়েং অদু মাংহনখি, অদুবু ঐখোয়দি মাংহন্দে। 2014গী মতুংদা, লৈবাক অসিনা অমুক হন্না মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা ৱারেপ অদু উবা ফংখি। ঙসিদি কাশ্মীরনা আর্তিকল 370গী য়োৎলি মপুং ফানা থদৎখ্রে অমসুং মেনস্ত্রিমদা মপুং ফানা পুনশিল্লে। ঙসিদি পাকিস্তান অমসুং তেরোরিজমগী মাস্তরশিংনা ফাওবা ভারতকী অশেংবা শক্তি অসি করিনো হায়বদু খঙলে! ওপরেসন সিন্দুরদা মালেম পুম্বনা উখি মদুদি ঙসিদি, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ভারতকী মায়োক্তা থবক চত্থনবা হোৎনরবদি, ভারতনা মখোয়গী য়ুমদা চঙশিল্লগা লমন খুমগনি। মতম খুদিংদা ভারতকী পাউখুম অসি মমাংদগী হেন্না চাউগনি, মমাংদগী হেন্না দেসিসিব ওইগনি। মসিনা ভারতকী য়েক্নবশিংদা পাউজেল অমা পীরি, মসি সরদার পতেলগী ভারতনি, মসিনা ঙাকশেল অমসুং ইকাই খুম্নবদা কৈদৌঙৈদা য়াশিন্নবা তৌরোই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 11 অসিদা নেস্নেল সেক্যুরিতীগী মতাংদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা মাইপাকপা অসি নক্সেলিজম-মাওইস্ত তেরোরিজমগী য়াংলেন শরূ থুদেকপনি। 2014গী মমাংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ওইরিবা ফীভম অসি লৈবাক অসিগী ময়াইদা নক্সালাইৎ অমসুং মাওইস্তশিংনা লৈঙাক্লম্মি। লৈবাক অসিগী কনস্তিত্যুসন অসি নক্সালাইৎ এরিয়াশিংদা চৎনদে। মফম অদুদা পুলিস এদমিনিস্ত্রেসন্না থবক তৌবা ঙমখিদে। নক্সালাইৎশিংনা অনৌবা দিক্রিশিং ইসু তৌনবা হোৎনরম্মি। মখোয়না লম্বী শাবদা অথিংবা থমখি। স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং হোস্পিতালশিংদা বোমশিং পোকখাইহনখি। অমসুং সরকার অমসুং এদমিনিস্ত্রেসন্না মখোয়গী মায়োক্তা করিসু তৌবা ঙমদবগুম তৌখি।
মরুপশিং,
2014গী মতুংদা, ঐখোয়গী সরকারনা নক্সেলিজম-মাওইস্ত তেরোরিজমদা পাক-শন্না লান্থেংখি। ঐখোয়না অর্বান নক্সালাইৎ শৌগৎপশিং অমসুং অর্বান নক্সালাইৎশিংবুসু মপাঙ্গল শোন্থহনখি। ঐখোয়না ৱাখল্লোনগী লানফম অদুদা মাইপাকখি অমসুং মখোয়বু মখোয়গী অকনবা মফমশিংদা থেংনখি। মসিগী মহৈশিং ঙসি লৈবাক অসিগী মাংদা লৈরে। 2014গী মমাংদা, লৈবাক অসিগী জিলা 125 রোম মাওইস্ত তেররগী মখাদা লৈরম্মি। ঙসিদি, হায়রিবা মশিং অসি 11 খক্তদা হন্থরে। অমসুং মসিদসু নত্তনা, জিলা অহুমখক্তদা, নক্সেলিজম অসি হৌজিক ফাওবদা য়াম্না শাথীবা মওংদা লৈরি। ঙসি সরদার পতেলগী মফমদা, একতা নগরগী লমদম অসিদগী ঐনা লৈবাক পুম্বদা থাজবা পীজরি মদুদি লৈবাক অসি নক্সেলিজম, মাওইজম অমসুং তেররদগী মপুং ফানা মনিং তম্বা ফংদ্রিবা ফাওবা ঐখোয়না লেপ্লরোই, ঐখোয়না তুমিন্না লৈররোই।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ইনফিলত্রেসন অসিনা লৈবাক্কী অপুনবা অমসুং ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীদা অচৌবা খুদোংথীবা অমা পীরি। মপানগী লানহৌলুপশিংনা লৈবাক অসিদা চহী কয়া চঙশিল্লম্মি, মখোয়না লৈবাক মীয়ামগী রিসোর্সশিং লৌশিল্লম্মি, দেমোগ্রাফিক বেলেন্স লাইহল্লম্মি, লৈবাক অসিগী অপুনবগীদমক খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরম্মি, অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা অসিগুম্বা অচৌবা প্রোব্লেম অসিদা মিৎয়েং চঙখিদে। ভোট বেঙ্ক পোলিসীগীদমক্তা নেসনগী সেক্যুরিতীবু খঙনা খুদোংথীনিঙাই ওইহনখি। হৌজিত্তি লৈবাক অসিনা অহানবা ওইনা মসিগী অচৌবা শিংনবসিগী মায়োক্তা ৱারেপ লৌরবা লান অমা চত্থনবা ৱারেপ লৌরে। ঐনা রেদ ফোর্ৎতগী দেমোগ্রাফী মিসন লাউথোক্লে।
অদুবু মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না ৱাফম অসি য়াম্না মরুওইনা পুখৎলকপা মতমদা, মীওই খরনা মখোয়গী ইন্তরেস্তপু লৈবাক্কী ইন্তরেস্তকী মথক্তা থম্লি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা ইনফিলত্রেতরশিংদা হকশিং পীনবগীদমক রাজনিতীগী লান অমা চত্থরি। মখোয়না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসি খায়দোক্লবা মতুংদা, মদু মখা তানা খায়দোক্লবদি মখোয়দা করিসু কাইবা লৈতে। অদুবু অচুম্বা ৱাফমদি, করিগুম্বা লৈবাক অমগী সেক্যুরিতী অমসুং আইদেন্তিতী অসি খুদোংথীবা তারবদি, মীওই খুদিংমকসু খুদোংথীবা তারে। মরম অদুনা, ঙসি নেস্নেল য়ুনিতী দেদা, ঐখোয়না ভারত্তা লৈরিবা ইনফিলত্রেতরর খুদিংমকপু তানথোক্কনি হায়না ঐখোয়না অমুক্কা হন্না অচেৎপা ৱাফম থমগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না দেমোক্রেসী অমদা নেস্নেল য়ুনিতীগী মতাংদা ৱা ঙাংলিঙৈদা, মদুগী মওং-মতৌ অমা হায়রগদি ঐখোয়না ৱাখল্লোন কয়াগী খেন্নববু ইকাই খুম্নবা উৎলি। ৱাখল্লোনগী খেন্নবা অসি দেমোক্রেসীদা য়াবা ওই, অদুবু ৱাখলগী খেন্নবা অমত্তা লৈরোইদবনি। অদুম ওইনমক, নীংতম্লবা মতুংদা, লৈবাক অসিনা থৌদাংশিং অদু পীখিবা মীওইশিং অদুনা 'ঐখোয় মীয়ামগী' ৱাখল্লোন অদু থুগায়নবা হোৎনখি। মখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং ৱাখল্লোন মান্নদবা মীওই অমসুং ওর্গনাইজেসন অমা হেক্তবু দিসক্রেদিৎ তৌখি। লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল অনতচেবিলিতীবু চৎনবী অমা ওইহনখি। কংগ্রেস সরকারশিংগী মখাদা সরদার পতেল অমসুং মহাক্কী লেগেসীদা করি থোকখিবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। বাবা সাহেব অম্বেদকরনা হিংলিঙৈ মতমদা অমসুং মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা মখোয়শিং অসিনা মঙোন্দা করি তৌখি? নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসপু মখোয়না করি তৌখিবগে? কংগ্রেসনা দোক্তর লোহিয়া অমসুং জয়প্রকাশ নারায়ন গুম্বা মীওইশিংদসু চপ মান্ননা তৌখি। চহি অসিদা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘ (RSS) গী চহি 100শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি। সাংহগী মায়োক্তা করম্বা মখলগী এতেকশিং অমসুং কন্সপিরেতশিং পাংথোকখিবগে! পার্তী অমা খক্তগী অমসুং ইমুং অমা খক্তগী মপান্দা লৈবা মীওই খুদিংমক অমসুং ৱাখল্লোন খুদিংমকপু শোকনা শম্নবা য়াদবা ওইহন্নবা হোৎনখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিবু খায়দোক্লিবা পোলিতিকেল অনতচেবিলিতী অসি লোইশিনখিবা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই। ঐখোয়না সরদার পতেলগীদমক্তা স্তেচু ওফ য়ুনিতী শঙ্গাখি। ঐখোয়না বাবা সাহেবকী পঞ্চতীর্থ শঙ্গাখি। দিল্লীদা লৈবা বাবা সাহেবকী য়ুম, মহাক্কি মহা পেরিনিরভানা লৈবা মফম অসি কংগ্রেসকী মতমদা মীৎয়েং চংদনা লৈবনা মরম ওইদুনা শোত্থনা লৈরম্মি। ঐখোয়না অশেংবা মফম অসিবু পুৱারীগী নিংশিং খুদম অমা ওইনা ওন্থোক্লে। কংগ্রেস লৈঙাক্কী মতমদা, হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমা খক্তগী মিংদা ম্যুজিয়ম অমা লৈরম্মি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী পুম্নমক্কী থৌদাংশিং অদুগীদমক পি.এম. ম্যুজিয়ম শাখি। ঐখোয়না করপুরি থাকুরগুম্বা মীয়াম্না পাম্নবা লুচিংবা অমা ভারত রত্ন পীখি। কংগ্রেস পার্তীদা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা কৎথোকখিবা প্রনব দাদা ঐখোয়না ভারত রত্নসু পীখি। অমসুং, ঐখোয়না পদ্ম এৱার্দকা লোয়ননা মুলায়ম সিংহ য়াদবজীগুম্বা ৱাখল্লোনগা মান্নদবা লুচিংবা অমাসু ইকায় খুম্নবা উৎখি। অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিগী মখাদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসি রাজনিতীগী ওইবা খেন্নবা কয়াদগী হেন্না ৱাংখৎতুনা লৈবাক অসিগী অপুনবগী ৱাখল্লোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ওইরম্মি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতুংদা মপাল লমদা চৎখিবা ঐখোয়গী ওল-পার্তী দেলিগেসনদসু ঐখোয়না অপুনবগী মমি অসি উখি।
মরুপশিং,
রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী অপুনবগী মপাঙ্গল হন্থহনবা হায়বসিদি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী শরুক অমনি। কংগ্রেসনা বৃতিশতগী পার্তী অমসুং শক্তি লৌহৌবতা নত্তনা মাগী মীখা পোনহনবগী ৱাখল্লোনসু য়াওখি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ঐখোয়গী নেস্নেল ঈশৈ 'ভন্দে মাতরম'না চহি 150 মপুং ফারগনি। 1905দা বৃতিশনা বেঙ্গল খায়দোকপা মতমদা, ভন্দে মাতরাম অসি মীয়াম খুদিংমক্কী খোঞ্জেল ওইখি। ভন্দে মাতরাম অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী খোঞ্জেল ওইখি। বৃতিশশিংনা ভন্দে মাতরম হায়বগী ৱাখল্লোন অসি থিংনবা হোৎনখি। বৃতিশশিংনা মসিগী হোৎনবা অসিদা মায় পাকখিদে! ভন্দে মাতরমগী স্লোগান অসি ভারতকী পাকশন্না শন্দোরক্লি। অদুম ওইনমক, বৃতিশশিংনা পাংথোকপা ঙমদবা থবক অদু কংগ্রেসনা পাংথোকখি। কংগ্রেসনা ভন্দে মাতরামগী শরুক অমবু ধর্মগী ওইবা মরম্না লৌথোকখি। হায়বদি, কংগ্রেসনা খুন্নাইবু খায়দোকখি অমসুং বৃতিশকী এজেন্দাবুসু খুমাং চাউশিলহনখি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না অচৌবা থৌদাংগা লোয়ননা ৱাফম অমা হায়জরি। কংগ্রেসনা ভন্দে মাতরাম থুগাইবা, ককথৎনবা অমসুং য়েন্ননবা ৱারেপ লৌখিবা নুমিৎ অদুদা, ভারত খায়দোক্নবগী য়ুম্ফম অদু শেম্বনি। করিগুম্বা কংগ্রেসনা পাপ অসি তৌরমদ্রবদি, ঙসিদি ভারতকী মশক অসি তোঙানবা ওইরমগনি!
মরুপশিং,
মতম অদুদা লৈঙাক পায়রম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিনা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী মীখা পোনবগী খুদম ওইদুনা লাক্লি। অদোম্না নীংশিংবীরমগনি, ঐখোয়গী নেভীগী ফ্লেগ অদুদগী মীখা পোনবগী খুদম অদু লৌথোকখি মদু অদোম্না ঐখোয়দা লৈবাক্কী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা পীবদগী অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা শক্তি ফংলকপদগীনি। ঐখোয়না অহোংবা অসি পুরকপা মতমদা রাজপথ অসি কার্তব্য পাথ ওইখি। নীংতম্বগী লানফমদা রিভোলুস্নরীশিংনা কত্থোকখিবা মফম, আন্দামানগী সেলুলর জেল অসি মোরাজী দেশাই সরকারগী মতমদা খক্তদা নেস্নেল মোন্যুমেন্তকী থাক পীখি। মতম খরগী মমাংদা, অন্দামান ইথৎশিং অসি বৃতিশকী মিংদা মমিং থোনখি। ঐখোয়না মসিগী মমিংশিং অসি নেতাজী সুভাসকী মিংদা থোনখি। ইথৎ কয়া অমা পরম বীর চাকরাগী মনা ফংলবশিংগী মিংদা মমিং থোনখি। ঐখোয়না ইন্দিয়া গেৎতা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মীতম অমসু খিনখি।
মরুপশিং,
লৈবাক ঙাকপদা শহিদ ওইখিবা লান্মীশিংদসু মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা মতিক চাবা ইকাই খুম্নবা ফংখিদে। ঐখোয়না নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল অমা লিংখৎতুনা মসিগী নিংশিংবশিং অসি অমর ওইহল্লসি। লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীদা, ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সকী জৱান 36,000না, লৈবাক অসিনা খাকি ফি-রোলদা ফজবা পুলিস ফোর্সকী মীওইশিংনা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা অদু খঙদে। 36,000, হায়রিবা মশিং অসি অপীকপা নত্তে। ঐখোয়গী পুলিস, BSF, ITBP, CISF, CRPF, ঐখোয়গী পেরামিলিতরী ফোর্স পুম্নমক, মখোয়গী থৌনা অদুসু ইকায় খুম্নবা ফংখিদে। পুলিস মেমোরিএল অমা শাগৎতুনা ঐখোয়গী সরকারনা শহীদশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎখি। ঙসি সরদার পতেলগী মখোঙদা লেপ্লদুনা, ঐহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা, পুলিস ফোর্সতা লৈদুনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌরিবা মীওই খুদিংমকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসি সরদার পতেলগী মখোঙদা লেপ্লদুনা ঐহাক্না মখোয়বু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না মখোয়বু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসিদি লৈবাক অসিনা মীখা পোনবগী ৱাখল্লোনগী খুদম খুদিংমক মুত্থৎলি। লৈবাক অসিগীদমক কত্থোক্লিবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা, ঐখোয়না 'নেসন ফার্স্ত'কী ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং,
অপুনবা হায়বসি লৈবাক অমসুং খুন্নাই অমগী অশেংবা য়ুম্ফম্নি। খুন্নাইদা অপুনবা লৈরিঙৈদা, লৈবাক্কী অপুনবা অসি সেফ ওই। মরম অদুনা, চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবগীদমক, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অপুনবগী মপাঙ্গল থুগাইবা য়াবা ৱাখল্লোন খুদিংমক থাদোক্কদবনি, ঐখোয়না অপুনবগী শক্তিনা মায়থিবা পীগদবনি। মরম অসিনা, ঙসি লৈবাক অসিনা নেস্নেল য়ুনিতীগী মায়কৈ খুদিংমক্তা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ভারতকী অমত্তা ওইবগী থৌরম অসিদা য়ুম্ফম ওইবা মরি লৈ। অমত্তা ওইবগী অহানবা য়ুম্বী অসি নাৎকী ওইবা অমত্তা ওইবনি! রাজনিতীগী ফিভমগী খেন্নবা লৈতনা চহি লিশিং কয়াদগী ভারতপু লৈবাক অমা ওইনা লৈহৌরিবা অসি ভারতকী চৎনবীনি। ঐখোয়গী জ্যোতির্লিঙ্গ 12, পুরি 7, ধাম 4, শক্তি পীথ 50 হেন্না, লাই খুরুমবগী চৎনবী অসি ভারতপু ৱাখল লৈরবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী মরু ওইবা ইনর্জীনি। ঙসিদি, ঐখোয়না সৌরাস্ত্রা তামিল সঙ্গমম অমসুং কাশী তামিল সঙ্গমমগুম্বা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা চৎনবী অসিবু মখা চত্থরি। মালেমগী য়োগগী নুমিৎকী খুত্থাংদা ঐখোয়না ভারতকী য়োগগী অচৌবা সাইন্স অসিদা অনৌবা মশক অমা পীরি। ঙসিদি, ঐখোয়গী য়োগ অসি মীওইবশিংবু শম্নহন্নবা মেদিয়ম অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী য়ুনিতীগী অনিশুবা য়ুম্বী অসি লোলগী য়ুনিতীনি! ভারতকী লোল অমসুং লোল-মচা চা কয়া অসি ভারতকী মনিংতম্বা অমসুং ক্রিএতিব ওইবা ৱাখল্লোনগী খুদম্নি। মরমদি, মফমসিদা খুন্নাই, শক্তি নৎত্রগা কাঙলুপ অমত্তনা লোলবু মখোয়গী খুৎলাই ওইনা শিজিন্নখিদে। লোল অমখক্তমক নমথনবা হোৎনবা অমত্তা লৈখিদে। মসিনা মরম ওইদুনা ভারত অসি লোলগী খেন্নবগা মরী লৈননা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী লোলশিংনা ঈশৈ ময়েকশিংগী তোঙান-তোঙানবা নোটশিংগুম্না ঐখোয়গী মশক মওং অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মরম অদুনা মরুপশিং, ঐখোয়না লোল খুদিংমকপু নেস্নেল লোল অমনি হায়না লৌই। ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোল, তামিল লৈ হায়না ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই। সংস্কৃতগুম্বা লৌশিংগী হেরিতেজ অমা ঐখোয়গী লৈ। মসিগা মান্ননা, ভারতকী লোল খুদিংমক্কী মশাগী তোপ-তোপ্পা, মশাগী সাহিত্য অমসুং কলচরেল রিচার্জ লৈ। ঐখোয়না ভারতকী লোল খুদিংমকপু শৌগৎলি। ঐখোয়না ভারতকী অঙাংশিংনা মখোয়গী মমা লোলদা মহৈ তম্বা অমসুং খুমাং চাউশিলহনবা পাম্মি। ভারতকী মীয়াম্না লৈবাক অসিগী অতোপ্পা লোলশিং অসিসু খঙগদবনি অমসুং তমগদবনি। লোলশিং অসি ঐখোয়গী অমত্তা ওইবগী য়ুনিফায়র ওইরসনু। অমসুং মসি নুমিৎ অমখক্তগী থবক নত্তে। মসি লেপ্তনা চত্থরিবা থবক অমনি, মসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না থৌদাং লৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী য়ুনিতীগী অহুমশুবা য়ুম্বী অসি খেন্নবা লৈতবা চাউখৎপনি! মরমদি লায়রবা অমসুং খেন্নবসি খুন্নাইগী মওং-মতৌদা খ্বাইদগী চাউবা অশোনবশিংনি। লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংনা মতম পুম্নমক্তা মসিগী অশোনবশিং অসি শীজিন্নদুনা লাক্লি। মরম অসিনা সরদার সাহেবনা লৈবাক অসিগীদমক লায়রবা কোকহন্নবা অশাংবা মতমগী থৌরাং অমা পায়খৎপা পামখি। সরদার পতেলনা মতম অমদা হায়রম্মি মদুদি করিগুম্বা ভারতনা 1947তগী চহি 10গী মমাংদা নীংতম্বা ফংলম্লবদি ভারত অসি 1947 ফাওবদা চিঞ্জাক্কী অৱাবা অসি থোকলমলোই। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না নিংথৌ পাল্লম্বা রাজ্যশিং পুনশিন্নবগী শিংনবদু ৱারোইশিন পীখিবগুম্না, মহাক্না চিঞ্জাক্কী অৱাবা অসি ৱারোইশিন পীদ্রিবা ফাওবা মহাক্না লেপখিদে। মসি সরদার সাহেবকী ৱিল পৱারনি। খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিং অসি মায়োক্ননবা ঐখোয়না থৌনা অসি উৎকদবনি। অমসুং সরদার সাহেবকী মপুং ফাদ্রিবা ৱারেপশিং অসিসু মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয়গী সরকারনা থবক তৌরি হায়বসিদা ঐহাক চাউথোকচৈ। হৌখিবা দিকেদ অমদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীওই করোর 25বু লায়রবা ফিবমদগী কোকহল্লে। ঙসিদি লায়রবা মীওই করোর কয়া অমা য়ুম ফংলি। য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে। লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা লৈ। হায়বদি, নাগরিক খুদিংমক্কীদমক ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা, মসি ঙসি লৈবাক অসিগী মিসন অমসুং ভিজননি। হায়রিবা খেন্নবা লৈতবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজবা য়াওদবা পোলিসীশিং অসিনা ঙসিদি নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
নেস্নেল য়ুনিতীগী মরিশুবা য়ুম্বী অসি কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা হার্তশিংগী কনেক্তিবিতীনি। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা হাইৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱেগী রেকোর্দ মশিং য়াম্না শারি। ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকুম্বা ত্রেনশিংনা ভারতকী রেলৱেজদা অহোংবা পুরক্লি। অপীকপা শহরশিং ফাওবা হৌজিক এয়রপোর্ত ফেসিলিতীশিংগা শম্নহল্লে। মসিগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ভারতকী মতাংদা মালেমগী মীৎয়েং অদু মপুং ফানা হোংহল্লি। মসিনা লৈবাক অসিগী অৱাং অমসুং খা, নোংপোক অমসুং নোংচুপকী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদুসু হন্থহনখ্রে। ঙসিদি, মীওইশিংনা তুরিজম অমসুং বিজিনেসকীদমক অতৈ রাজ্যশিংদা লায়না চৎলি। মসি মী অমগা মী অমগা শম্নবা অমসুং কলচরেল একচেঞ্জগী অনৌবা মতম্নি। মসিনা নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অমসুং থোক্লিবা দিজিতেল রিভোলুসন অসিনা মসিগী য়ুনিতী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুদোংচাবা অমা পীরি। ঙসিদি, দিজিতেল কনেক্তিবিতীনা হার্তশিং কনেক্ত তৌনবগী অনৌবা লম্বী অমসু শেমগৎলি।
মরুপশিং,
সরদার পতেলনা মতম অমদা হায়রম্মি, "ঐহাক্না লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌবদা খ্বাইদগী চাউবা নুংঙাইবা ফংই।" ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্তা হায়জরি। লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌবদগী হেন্না নুংঙাইবা করিসু লৈতে। ভারত ইমানা ইকায় খুম্নবা অসি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্কী খ্বাইদগী চাউবা ইকায় খুম্নবা অদুনি। ভারত মচা করোর 140না অমত্তা ওইনা লেপমিন্নবা মতমদা, নুংশিংনা মশাগী লম্বী পী। লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140না অমত্তা ওইনা ৱা ঙাংলকপা মতমদা, ৱাহৈশিং অদু ভারতকী মায় পাকপগী ৱারোল ওইরকই। ঐখোয়না অমত্তা ওইবগী মরুওইবা মন্ত্র অসিবু ঐখোয়গী ৱারেপ ওইহনগদবনি। ঐখোয়না খায়দোকপা তৌরোইদবনি; ঐখোয়না শোত্থরোইদবনি। মসি সরদার সাহেবকীদমক ঐখোয়গী অশেংবা ইকাই খুম্নবা অমনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয় পুন্না ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত'কী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঐখোয় পুন্না চাউখৎলবা ভারত অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না সরদার সাহেবকী মফমদা অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু - ভারত মাতা কী জয়। মরুপশিং, মসিগী খোঞ্জেল অসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি।
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!