Prime Minister's Office
Prime Minister interacts with children who overcame congenital heart conditions
PM lauds the children for their exceptional spirit and fortitude
PM emphasises on maintaining good health through yoga and regular habits
PM calls upon children to participate in ‘Ek ped maa ke naam’ campaign for expressing gratitude for Mother earth
01 NOV 2025 7:22PM by PIB Delhi
As part of the ‘Dil Ki Baat’ programme, Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with 2500 children successfully treated of congenital heart diseases in the ‘Gift of life’ ceremony at Sri Sathya Sai Sanjeevani Hospital, Nava Raipur in Chhattisgarh today.
A young hockey champion shared that she had won five medals and was diagnosed with a heart condition during a school check-up. She underwent surgery six months ago and now continues to play hockey. The Prime Minister asked about her aspirations, to which she replied that she wants to become a doctor and treat all children. When asked if she would treat elders too, she affirmed with confidence. She expressed joy at meeting the Prime Minister for the first time.
Another child shared that her operation was done a year ago and she too aspires to become a doctor to serve everyone. Shri Modi asked if she had cried during treatment, and she replied she hadn’t. She delivered a motivational poem, which the Prime Minister appreciated.
A boy shared that he had undergone surgery in 2014 at the age of 14 months and is now healthy and active in cricket. The Prime Minister asked if he undergoes regular check-ups and was pleased to hear that he does and has no health issues. The child confirmed he plays cricket regularly. He requested to meet the Prime Minister up close, which was warmly accepted.
Interacting with another young boy, Shri Modi asked how he felt during hospital visits and injections, and he replied he was not afraid, which helped him recover well. When asked about his teachers’ feedback, he said they praise his academics. The Prime Minister encouraged his honesty.
Another girl shared that she is in Class 7 and wants to become a teacher to educate poor children for free, believing that education advances the nation.
The Prime Minister then asked if the children knew whose centenary year had begun, and informed them it was Shri Sathya Sai Baba’s. He narrated how Baba had addressed severe water scarcity in Puttaparthi and surrounding areas, providing drinking water to around 400 villages. Shri Modi emphasized the message of water conservation and tree plantation, sharing his campaign “Ek Ped Maa Ke Naam,” encouraging everyone to plant a tree in their mother’s name as a tribute to both Mother Earth and their own mothers.
A child named Abhik from West Bengal shared his dream of joining the army and serving the nation. The Prime Minister asked why, and Abhik replied that he wants to protect the country like its soldiers do. The Prime Minister appreciated his spirit.
A young girl expressed her long-standing dream of meeting the Prime Minister and shared that she had seen him in the news.
Prime Minister Shri Modi expressed his joy in interacting with the children and emphasized that to accomplish any good work, a healthy body is essential. He advised them to maintain their health through yoga and disciplined sleep routines. He urged them to be mindful of their well-being and asked for their commitment to this practice. Concluding the interaction, he extended his heartfelt best wishes to all the children.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜନ୍ମଗତ ହୃଦରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
01 NOV 2025 7:22PM by PIB Bhubaneswar
• ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅସାଧାରଣ ମନୋଭାବ ଏବଂ ଦୃଢ଼ତା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯୋଗ ଏବଂ ନିୟମିତ ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଲେ
• ମାଟି ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ 'ଏକ ପେଦ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦିଲ୍ କି ବାତ୍କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ନବ ରାୟପୁରର ସତ୍ୟ ସାଇ ସଞ୍ଜିବନୀ ହସ୍ପିଟାଲରେ 'ଜୀବନର ଉପହାର' ଉତ୍ସବରେ ଜନ୍ମଗତ ହୃଦରୋଗରୁ ସଫଳତାର ସହ ଚିକିତ୍ସିତ ୨୫୦୦ ପିଲାଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲେ।
ଜଣେ ଯୁବ ହକି ଚାମ୍ପିଅନ୍ ସେୟାର କଲେ ଯେ ସେ ପାଞ୍ଚଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍କୁଲରେ ଶାରୀରିକ ଯାଞ୍ଚ ସମୟରେ ହୃଦରୋଗରେ ପୀଡିତ ଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଛଅ ମାସ ପୂର୍ବେ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ସେ ହକି ଖେଳ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ପଚରାଗଲା ଯେ ସେ ବୟସ୍କମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କରିବେ କି, ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟି ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଆଉ ଏକ ପିଲା କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ରଖନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଚିକିତ୍ସା ସମୟରେ କାନ୍ଦିଥିଲେ କି, ଏବଂ ସେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ କାନ୍ଦି ନାହାଁନ୍ତି। ସେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କବିତା ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଏକ ପୁଅ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ୧୪ ମାସ ବୟସରେ ତାଙ୍କର ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ କ୍ରିକେଟରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ନିୟମିତ ଯାଞ୍ଚ ହେଉଛି କି ଏବଂ ସେ ଏପରି କରନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର କୌଣସି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ନାହିଁ ଶୁଣି ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ। ପିଲାଟି ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ​​ଯେ ସେ ନିୟମିତ କ୍ରିକେଟ ଖେଳନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ନିକଟରୁ ଭେଟିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆଉ ଏକ ଛୋଟ ପୁଅ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେ ହସ୍ପିଟାଲ ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ ନେବା ସମୟରେ କିପରି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଏବଂ ସେ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଭୟଭୀତହୁଅନ୍ତିନି , ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ସୁସ୍ଥ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ମତାମତ ବିଷୟରେ ପଚରାଯିବାରୁ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଙ୍କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଆଉ ଜଣେ ଝିଅ ସେୟାର କରିଛି ଯେ ସେ ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢ଼ନ୍ତି ଏବଂ ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଜଣେ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, କାରଣ ଶିକ୍ଷା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାପରେ ପଚାରିଲେ ଯେ ପିଲାମାନେ ଜାଣନ୍ତି କି କାହାର ଶତାବ୍ଦୀ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟ ସାଇ ବାବାଙ୍କ ବୋଲି ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ ବାବା କିପରି ପୁଟ୍ଟାପର୍ଥି ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗମ୍ଭୀର ଜଳ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିଥିଲେ, ପ୍ରାୟ ୪୦୦ ଗାଁରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୃକ୍ଷରୋପଣର ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ଅଭିଯାନ "ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ" ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାତା ପୃଥିବୀ ଏବଂ ନିଜ ମାତା ଉଭୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ନିଜ ମାତାଙ୍କ ନାମରେ ଗଛ ଲଗାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଅଭିକ ନାମକ ଏକ ପିଲା ସେନାରେ ଯୋଗଦେବା ଏବଂ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାହିଁକି ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ, ଏବଂ ଅଭିକ ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପରି ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜଣେ ଯୁବତୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱପ୍ନ ପୁରାଣ ହେଲା ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ସମ୍ବାଦରେ ଦେଖିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦି ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ଭଲ କାମ କରିବା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ଶରୀର ଜରୁରୀ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ନିଦ୍ରା ଅଭ୍ୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପ୍ରତି ସଚେତନ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆଲୋଚନା ସମାପ୍ତ କରି, ସେ ସମସ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।