Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Emerging Science, Technology and Innovation Conclave 2025
PM launches ₹1 Lakh Crore Research, Development and Innovation Scheme
We are focusing on Ease of Doing Research so that a modern ecosystem of innovation can flourish in India: PM
When science meets scale, when innovation becomes inclusive, when technology drives transformation, the foundation for great achievements is laid: PM
India is no longer just a consumer of technology, it has become a pioneer of transformation through technology: PM
Today, India has the world's most successful digital public infrastructure: PM
Today, India is shaping the global framework for ethical and human-centric AI: PM
03 NOV 2025 11:13AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Emerging Science, Technology and Innovation Conclave (ESTIC) 2025 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed the scientists from India and abroad, innovators, members of the academia, and other distinguished guests. Speaking about India’s remarkable victory in ICC Women’s World Cup 2025, Shri Modi highlighted that the entire nation was elated by the success of the Indian cricket team. He emphasized that this was India’s first Women’s World Cup win and extended his heartfelt congratulations to the women’s cricket team. The Prime Minister stated that the nation was proud of them and expressed confidence that their achievement would inspire millions of young people across the country.
Prime Minister underlined that yesterday, India made significant strides in the world of science and technology. He highlighted the successful launch of India’s heaviest communication satellite by Indian scientists and extended his heartfelt congratulations to all scientists involved in the mission, as well as to ISRO. Shri Modi emphasized that today is also a landmark day for science and technology. He noted that in the 21st century, there was a pressing need for global experts to come together and deliberate on emerging science, technology, and innovation to provide direction. This need, he said, gave birth to an idea, which evolved into the vision for this Conclave. He expressed happiness that the vision is now taking shape through this Conclave. The Prime Minister acknowledged the participation of various ministries, the private sector, startups, and students in this initiative. He stated that it is an honour to have a Nobel Laureate present among us today. He welcomed all attendees and extended his best wishes for the success of the Conclave.
Underlining that the 21st century is a period of unprecedented transformation, Shri Modi remarked that the global order is witnessing a new shift, and the pace of change is not linear but exponential. With this perspective, India is advancing various aspects related to emerging science, technology, and innovation, maintaining a consistent focus on them. As an example, he highlighted the area of research funding and the Prime Minister recalled the familiar national vision of ‘Jai Jawan, Jai Kisan’ and noted that with a renewed emphasis on research, ‘Jai Vigyan’ and ‘Jai Anusandhan’ have been added to this vision. He informed that the Anusandhan National Research Foundation has been established to scale up research and innovation in Indian universities. Additionally, the Prime Minister announced the launch of the Research, Development and Innovation Scheme, with an allocation of ₹1 lakh crore. He emphasized that efforts are being made to promote research and development in the private sector as well. “For the first time, capital is being made available for high-risk and high-impact projects”, stated Shri Modi.
“India is working to build a modern innovation ecosystem and is focusing on improving the ease of doing research”, said the Prime Minister, highlighting that the government has undertaken several reforms in financial rules and procurement policies. Additionally, reforms have been made in regulations, incentives, and supply chains to ensure that prototypes can swiftly move from lab to market.
Emphasising that the policies and decisions taken in recent years to make India an innovation hub are now showing clear results, Shri Modi proudly shared key statistics. India’s R&D expenditure has doubled in the last decade; the number of registered patents has increased 17 times; and India has become the world’s third-largest startup ecosystem. He noted that over 6,000 deep-tech startups in India are currently working in areas such as clean energy and advanced materials. The Prime Minister added that India’s semiconductor sector is now taking flight. He also highlighted the growth of India’s bio-economy, which has expanded from $10 billion in 2014 to approximately $140 billion today.
Underscoring that in recent years, India has made significant strides in several sunrise domains including green hydrogen, quantum computing, deep sea research, and critical minerals, Shri Modi emphasized that India has established a promising presence in all these areas.
“When science is scaled, innovation becomes inclusive, and technology drives transformation, it lays the foundation for major achievements”, remarked the Prime Minister, highlighting that India’s journey over the past 10–11 years exemplifies this vision. India is no longer merely a consumer of technology, but has become a pioneer of transformation through technology, said Shri Modi. He recalled that during the COVID-19 pandemic, India developed an indigenous vaccine in record time and conducted the world’s largest vaccination programme.
Reflecting on how India has been able to successfully implement policies and programmes at such a mammoth scale, the Prime Minister attributed this achievement to India’s world-leading Digital Public Infrastructure. He highlighted that over two lakh gram panchayats have been connected through optical fibre and mobile data has been democratised across the country.
Shri Modi noted that while India’s space programme has reached the Moon and Mars, it has also been harnessed to benefit farmers and fishermen through space science applications. He acknowledged the contributions of all stakeholders behind these accomplishments.
Emphasizing the importance of inclusive innovation, the Prime Minister stated that when innovation is inclusive, its primary beneficiaries also become its leaders. He cited Indian women as the most prominent example of this transformation. He observed that whenever India’s space missions are discussed globally, Indian women scientists receive significant recognition. In the field of patent filing, he pointed out that a decade ago, fewer than 100 patents were filed annually by women in India, whereas today the number exceeds 5,000 per year. He further highlighted that women now constitute approximately 43 percent of STEM education enrolments in India, surpassing the global average. These figures, he said, reflect the rapid progress of women in the field of science and technology in India.
Prime Minister Shri Modi remarked that certain moments in history serve as lasting sources of motivation for generations. He recalled how a few years ago, children across India witnessed the journey of Chandrayaan, experienced its setbacks and successes, and developed a deep fascination for science. He noted that the recent space station mission by Group Captain Shubhanshu Shukla has sparked fresh curiosity among children. The Prime Minister emphasized the importance of harnessing this growing inquisitiveness in the younger generation. He stated that the more bright youngsters India can guide towards science, technology, and innovation, the better it will be for the nation. In line with this vision, he informed that nearly 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country, where over one crore children are conducting experiments with curiosity and creativity. He announced that, encouraged by the success of these labs, 25,000 new Atal Tinkering Labs will be set up. The Prime Minister further highlighted that hundreds of new universities have been established in recent years, including seven new IITs and sixteen IIITs. He added that under the new education policy, it has been ensured that students can now pursue STEM courses such as science and engineering in their local languages.
Highlighting that the Prime Minister’s Research Fellowship has been highly successful among young researchers, with grants under the scheme providing significant support, Shri Modi announced that over the next five years, 10,000 fellowships will be awarded to further strengthen R&D in the country.
The Prime Minister emphasized the need to understand the transformative power of science and technology, and to ensure that they remain ethical and inclusive. He cited Artificial Intelligence as an example, noting its widespread application from retail and logistics to customer service and children’s homework. He affirmed that India is working to make AI beneficial for every section of society. Under the India AI Mission, an investment of over ₹10,000 crore is being made.
“India is shaping a global framework for ethical and human-centric AI”, highlighted the Prime Minister, mentioning that the upcoming AI Governance Framework will be a major step in this direction, aiming to develop innovation and safety together. He announced that India will host the Global AI Summit in February 2026, which will accelerate efforts towards inclusive, ethical, and human-centric AI.
Calling for intensified efforts in emerging areas, which are crucial for achieving the goal of a developed India, Shri Modi shared several ideas, urging a shift from food security to nutrition security. He posed key questions: Can India develop next-generation biofortified crops to help combat malnutrition globally? Can innovations in low-cost soil health enhancers and bio-fertilisers serve as alternatives to chemical inputs and improve soil health? Can India better map its genomic diversity to advance personalised medicine and disease prediction? Can new and affordable innovations be developed in clean energy storage, such as batteries? He stressed the importance of identifying critical inputs where India is dependent on the world and achieving self-reliance in those areas.
Prime Minister Shri Narendra Modi expressed confidence that all those engaged in the world of science and technology will go beyond the questions posed and explore new possibilities. He affirmed his support for anyone with ideas and reiterated the government’s full commitment to funding research and providing opportunities to scientists. The Prime Minister stated his desire for a collective roadmap to emerge from this Conclave. He expressed strong belief that the Conclave will elevate India’s innovation journey to new heights. He concluded by extending his best wishes to all participants and invoked the spirit of “Jai Vigyan, Jai Anusandhan.”
Union Minister, Dr. Jitendra Singh, Principal Scientific Adviser to the Government of India, Prof. Ajay Kumar Sood, Nobel Laureate Sir Andre Geim and other dignitaries were present at the event.
Background
In a major boost to the R&D ecosystem in the country, Prime Minister launched the ₹1 Lakh Crore Research Development and Innovation (RDI) Scheme Fund. The scheme aims to promote a private sector–driven research and development ecosystem in the country.
ESTIC 2025 is being held from 3–5 November 2025. The conclave will bring together over 3,000 participants from academia, research institutions, industry and government, along with Nobel Laureates, eminent scientists, innovators and policymakers. Deliberations will focus on 11 key thematic areas, including Advanced Materials & Manufacturing, Artificial Intelligence, Bio-Manufacturing, Blue Economy, Digital Communications, Electronics & Semiconductor Manufacturing, Emerging Agriculture Technologies, Energy, Environment & Climate, Health & Medical Technologies, Quantum Science & Technology, and Space Technologies.
ESTIC 2025 will feature talks by leading scientists, panel discussions, presentations and technology showcases, providing a platform for collaboration among researchers, industry and young innovators to strengthen India’s science and technology ecosystem.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উদীয়মান বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলন ২০২৫ত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
03 NOV 2025 11:13AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত উদীয়মান বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন সন্মিলন (এছটিআইচি) ২০২৫ত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশ-বিদেশৰ বিজ্ঞানী, উদ্ভাৱক, শিক্ষাবিদ আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট অতিথিসকলক আদৰণি জনায়। আইচিচি মহিলা বিশ্বকাপ ২০২৫ত ভাৰতৰ উল্লেখনীয় বিজয়ৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ক্ৰিকেট দলৰ সফলতাত সমগ্ৰ দেশবাসী উৎফুল্লিত হৈছে। তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰথম মহিলা বিশ্বকাপ বিজয়ৰ কথা উল্লেখ কৰি মহিলা ক্ৰিকেট দলটোক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশবাসী তেওঁলোকৰ বাবে গৌৰৱান্বিত আৰু তেওঁলোকৰ সাফল্যই দেশৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক অনুপ্ৰাণিত কৰিব বুলি তেওঁ আশা ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কালি ভাৰতে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেওঁ ভাৰতীয় বিজ্ঞানীসকলে ভাৰতৰ সৰ্বাধিক ওজনৰ যোগাযোগ উপগ্ৰহটো সফলতাৰে উৎক্ষেপণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে এই অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো বিজ্ঞানী তথা ইছৰোক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে একবিংশ শতিকাত বিশ্বব্যাপী বিশেষজ্ঞসকলে একত্ৰিত হৈ উদ্ভাৱনশীল বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক লৈ পৰামর্শ আগবঢ়োৱাটো অতি জৰুৰী হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰয়োজনীয়তাই এটা ধাৰণা জন্ম দিছিল, যিটো এই সন্মিলনৰ বাবে দৃষ্টিভংগীলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছিল। তেওঁ এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে এই সপোন বাস্তৱায়িত হোৱাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পদক্ষেপত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়, ব্যক্তিগত খণ্ড, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ অংশগ্ৰহণক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে আজি আমাৰ মাজত এজন নোবেল বঁটা বিজয়ী উপস্থিত থকাটো সন্মানৰ কথা। তেওঁ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক আদৰণি জনাই আৰু সন্মিলনৰ সফলতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
একবিংশ শতিকা অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তনৰ সময় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিশ্বত এক নতুন পৰিৱৰ্তন দেখিবলৈ পোৱা গৈছে আৰু পৰিৱৰ্তনৰ গতি ৰৈখিক নহয়, বৰং দ্ৰুতগতিত হৈছে। এই দৃষ্টিকোণেৰে, ভাৰতে উদ্ভাৱনশীল বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন দিশত অগ্ৰগতি লাভ কৰি আছে। তেওঁ গৱেষণাৰ পুঁজিৰ ক্ষেত্ৰত উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'জয় জোৱান, জয় কিষাণ'ৰ পৰিচিত ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ কথা সুঁৱৰি লগতে উল্লেখ কৰে যে গৱেষণাৰ ওপৰত নতুনকৈ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি এই দৃষ্টিভংগীত 'জয় বিজ্ঞান' আৰু 'জয় অনুসন্ধান' সংযোজন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন স্থাপন কৰা হৈছে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১ লাখ কোটি টকাৰ আবণ্টনৰে গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱন আঁচনি মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ কয় যে ব্যক্তিগত খণ্ডতো গৱেষণা আৰু বিকাশৰ প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে উচ্চ-ক্ষতিশংকা আৰু উচ্চ-প্ৰভাৱৰ প্ৰকল্পৰ বাবে পুঁজি উপলব্ধ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে এক আধুনিক উদ্ভাৱন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰি আছে আৰু গৱেষণাৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে বিত্তীয় নিয়ম আৰু ক্ৰয় নীতিৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাটাও সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। তদুপৰি, প্ৰমাণপত্ৰবোৰ পৰীক্ষাগাৰৰ পৰা বজাৰত দ্ৰুতভাৱে স্থানান্তৰ কৰিব পৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিয়ম, উদ্দীপনা আৰু যোগান শৃংখলত সংস্কাৰ কৰা হৈছে।
ভাৰতক উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিগত বছৰবোৰত গ্ৰহণ কৰা নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ সুস্পষ্ট ফলাফল এতিয়া দেখা পোৱা গৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গৌৰৱেৰে মুখ্য পৰিসংখ্যাসমূহ শ্বেয়াৰ কৰে। বিগত দশকত ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু বিকাশ ব্যয় দুগুণ হৈছে, পঞ্জীয়ন কৰা পেটেণ্টৰ সংখ্যা ১৭গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ ষ্টাৰ্টআপ ইক'ছিষ্টেমত পৰিণত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত বৰ্তমান ৬,০০০তকৈও অধিক গভীৰ প্ৰযুক্তিৰ ষ্টাৰ্টআপে স্বচ্ছ শক্তি আৰু উন্নত সামগ্ৰীৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডই এতিয়া দ্ৰুতগতিত অগ্ৰসৰ হৈছে। তেওঁ লগতে ভাৰতৰ জৈৱ অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি ২০১৪ চনত ১০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা বৰ্তমান প্ৰায় ১৪০ বিলিয়ন ডলাৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
বিগত বছৰসমূহত ভাৰতে গ্ৰীণ হাইড্ৰ'জেন, কোৱান্টাম কম্পিউটিং, গভীৰ সমুদ্ৰ গৱেষণা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজকে ধৰি কেইবাটাও সম্ভাৱনাপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে এই সকলো ক্ষেত্ৰতে আশাব্যঞ্জক প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া বিজ্ঞানৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি হয়, উদ্ভাৱনে সকলোকে সামৰি লয় আৰু প্ৰযুক্তিয়ে পৰিৱৰ্তন সাধন কৰে, তেতিয়া বৃহৎ সাফল্যৰ ভেটি গঢ় লৈ উঠে। বিগত ১০-১১ বছৰৰ ভাৰতৰ যাত্ৰাই এই দৃষ্টিভংগীৰ উদাহৰণ। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত এতিয়া কেৱল প্ৰযুক্তিৰ উপভোক্তা নহয়, বৰঞ্চ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তনৰ পথ প্ৰদৰ্শক হৈ পৰিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ক'ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতে অভিলেখ সময়ৰ ভিতৰত স্বদেশী ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিল আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিছিল।
ভাৰতে কিদৰে এই বৃহৎ পৰিসৰত নীতি আৰু কাৰ্যসূচী সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, তাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সাফল্য ভাৰতৰ বিশ্ব-প্ৰধান ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২ লাখতকৈও অধিক গাঁও পঞ্চায়ত অপ্টিকেল ফাইবাৰ যোগে সংযোজিত হৈছে আৰু সমগ্ৰ দেশত ম'বাইল ডাটা গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচীয়ে চন্দ্ৰ আৰু মঙল গ্ৰহত উপনীত হোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে মহাকাশ বিজ্ঞানৰ প্ৰয়োগৰ জৰিয়তে কৃষক আৰু মৎস্যজীৱীসকলক উপকৃত কৰা হৈছে। তেওঁ এই সাফল্যৰ আঁৰত থকা সকলো পক্ষৰ অৱদানৰ কথা স্বীকাৰ কৰে।
সমাৱেশী উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া উদ্ভাৱন সমাৱেশী হয়, তেতিয়া ইয়াৰ প্ৰাথমিক হিতাধিকাৰীসকলও ইয়াৰ নেতৃত্ব দিয়ে। তেওঁ এই পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভাৰতীয় মহিলাসকলক শ্ৰেষ্ঠ উদাহৰণ হিচাপে আখ্যা দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া বিশ্বজুৰি ভাৰতৰ মহাকাশ অভিযানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়, ভাৰতীয় মহিলা বিজ্ঞানীসকলে যথেষ্ট স্বীকৃতি লাভ কৰে। পেটেণ্ট দাখিলৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এটা দশকৰ পূৰ্বে ভাৰতত মহিলাসকলে বছৰি ১০০ খনতকৈ কম পেটেণ্ট দাখিল কৰিছিল, কিন্তু আজি এই সংখ্যা প্ৰতি বছৰে ৫,০০০ অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত ষ্টেম(STEM) শিক্ষাত নামভৰ্তিৰ প্ৰায় ৪৩শতাংশ হৈছে মহিলা, যিটো বিশ্বব্যাপী গড়তকৈ অধিক। তেওঁ কয় যে এই সংখ্যাসমূহে ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিফলন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইতিহাসৰ কিছুমান বিশেষ মুহূৰ্তই প্ৰজন্মৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে কাম কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে কেইবছৰমান পূৰ্বে সমগ্ৰ ভাৰতৰ শিশুসকলে চন্দ্ৰযানৰ যাত্ৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল, ইয়াৰ সফলতা আৰু বিফলতাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছিল আৰু বিজ্ঞানৰ প্ৰতি গভীৰ আকৰ্ষণ গঢ়ি তুলিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গ্ৰুপ কেপ্টেইন শুভাংশু শুক্লাৰ শেহতীয়া মহাকাশ অভিযানটোৱে শিশুসকলৰ মাজত এক নতুন কৌতূহলৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ প্ৰজন্মৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান অনুসন্ধিৎসু মনোভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে যিমানে অধিক মেধাৱী যুৱক-যুৱতীক বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ দিশত আগুৱাই নিব, সিমানেই দেশৰ বাবে ভাল হ'ব। এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ১০,০০০ অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হৈছে, য'ত এক কোটিতকৈও অধিক শিশুৱে কৌতূহল আৰু সৃজনীশীলতাৰে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা চলাই আছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে এই পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ সফলতাৰ দ্বাৰা উৎসাহিত হৈ ২৫,০০০টা নতুন অটল টিংকাৰিং লেব স্থাপন কৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শেহতীয়া বছৰসমূহত ৭খন নতুন আইআইটি আৰু ১৬খন নতুন আইআইআইটিসহ শতাধিক নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন শিক্ষা নীতিৰ অধীনত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ স্থানীয় ভাষাত বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিকাৰ দৰে ষ্টেম পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
যুৱ গৱেষকসকলৰ মাজত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৱেষণা ফেল'শ্বিপৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত দেশত গৱেষণা আৰু বিকাশক অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ ১০,০০০ ফেল'শ্বিপ প্ৰদান কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ বিষয়ে বুজাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ইয়াক নৈতিক আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক কৰি ৰখাটো নিশ্চিত কৰে। তেওঁ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যে খুচুৰা আৰু লজিষ্টিকৰ পৰা গ্ৰাহক সেৱা আৰু শিশুৰ ঘৰুৱা কামলৈকে ইয়াৰ ব্যাপক প্ৰয়োগ হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক উপযোগী কৰি তোলাৰ বাবে কাম কৰি আছে। ইণ্ডিয়া এআই মিছনৰ অধীনত ১০,০০০ কোটিৰো অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে নৈতিক আৰু মানৱকেন্দ্ৰিক এআইৰ বাবে এক বিশ্বজনীন কাঠামো প্ৰস্তুত কৰি আছে। আগন্তুক এআই প্ৰশাসন কাঠামো এই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হ'ব, যাৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্ভাৱন আৰু সুৰক্ষাৰ সমন্বয় সাধন কৰা। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে ২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীত বিশ্ব এআই সন্মিলন আয়োজন কৰিব, যিয়ে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, নৈতিক আৰু মানৱ-কেন্দ্ৰিক এআইৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিব।
উন্নয়নশীল ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত অধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে খাদ্য সুৰক্ষাৰ পৰা পুষ্টি সুৰক্ষালৈ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ধাৰণা আগবঢ়ায়। তেওঁ এনে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে ভাৰতে বিশ্বব্যাপী অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জৈৱ-শক্তিকৃত শস্যৰ বিকাশ কৰিব পাৰেনে? কম খৰচত মাটিৰ স্বাস্থ্য উন্নতকাৰী আৰু জৈৱিক সাৰৰ উদ্ভাৱনে ৰাসায়নিক সাৰৰ বিকল্প হিচাপে কাম কৰিব পাৰেনে আৰু ভূমিৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰিব পাৰেনে? ভাৰতে ব্যক্তিগতকৃত ঔষধ আৰু ৰোগৰ পূৰ্বানুমান আগবঢ়াই নিবলৈ নিজৰ জিনোমিক বৈচিত্ৰ্যৰ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিব পাৰেনে? বিশুদ্ধ শক্তিৰ সঞ্চয়ৰ ক্ষেত্ৰত নতুন আৰু সুলভ উদ্ভাৱন, যেনে বেটাৰী বিকশিত কৰিব পাৰি নেকি? তেওঁ বিশ্বৰ ওপৰত ভাৰতে নিৰ্ভৰশীল হৈ থকা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সেই ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰতা অৰ্জন কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ জগতখনৰ সৈতে জড়িত সকলো ব্যক্তিয়ে উত্থাপিত প্ৰশ্নৰ ওপৰলৈ গৈ নতুন সম্ভাৱনীয়তা অন্বেষণ কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ধাৰণা থকা প্ৰতিজন ব্যক্তিক সমৰ্থন কৰাৰ লগতে গৱেষণাৰ প্ৰতি পুঁজি যোগান ধৰাৰ লগতে বিজ্ঞানীসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোঁহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সন্মিলনৰ জৰিয়তে এক সামূহিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ দৃঢ় বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই সন্মিলনে ভাৰতৰ উদ্ভাৱন যাত্ৰাক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে 'জয় বিজ্ঞান, জয় অনুসন্ধান'ৰ মনোভাৱ জগাই তোলে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী তথা ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰধান বৈজ্ঞানিক উপদেষ্টা ড জিতেন্দ্ৰ সিং, অধ্যাপক অজয় কুমাৰ সুদ, ন'বেল বঁটা বিজয়ী ছাৰ আন্দ্ৰে গেইম আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।