Prime Minister's Office
Prime Minister shares an article on how India's Mission LiFE is reviving time-honoured conservation practices
04 NOV 2025 1:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today shared an article written by Union Minister, Shri Bhupender Yadav on how India's Mission LiFE (Lifestyle For Environment) is reviving time-honoured conservation practices, from Tamil Nadu's eri tank systems to Rajasthan's johads, reframing them as conscious acts of planetary service."He highlights India's message that real sustainability begins not with negotiations but with nurturing", Shri Modi stated.
Responding to a post by Union Minister, Shri Bhupender Yadav on X, Shri Modi said:
"In this must-read article, Union Minister Shri @byadavbjp writes that India's Mission LiFE (Lifestyle For Environment) revives time-honoured conservation practices, from Tamil Nadu's eri tank systems to Rajasthan's johads, reframing them as conscious acts of planetary service.
He highlights India's message that real sustainability begins not with negotiations but with nurturing."

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସମୟ-ଭିତ୍ତିକ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଭାରତର ମିଶନ ଲାଇଫ୍ କିପରି ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛି ସେ ବିଷୟରେ ଏକ ପ୍ରବନ୍ଧ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 NOV 2025 1:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଲିଖିତ ଏକ ନିବନ୍ଧକୁ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ମିଶନ ଲାଇଫ୍ (ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ) ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଏରି ଟ୍ୟାଙ୍କ ସିଷ୍ଟମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାଜସ୍ଥାନର ଜୋହଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ-ଭିତ୍ତିକ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସକୁ କିପରି ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୃଥିବୀର ସେବାରେ ସଚେତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ପୁନଃସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଭାରତର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ବାସ୍ତବିକ ସ୍ଥିରତା ବୁଝାମଣା ସହିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୋଷଣରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ।
ଏକ୍ସ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଏକ ପୋଷ୍ଟ ଉପରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି:
"ଏହି ନିବନ୍ଧରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଲେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ମିଶନ ଲାଇଫ୍ (ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ) ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଏରି ଟ୍ୟାଙ୍କ ସିଷ୍ଟମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାଜସ୍ଥାନର ଜୋହଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ-ଭିତ୍ତିକ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥିବୀର ସେବାର ସଚେତନ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ପୁନଃସୃଷ୍ଟି କରିଛି।’’
ସେ ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ସ୍ଥିରତା ବୁଝାମଣା ସହିତ ନୁହେଁ ବରଂ ପୋଷଣ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ