Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with ICC Women’s World Cup champions
06 NOV 2025 1:32PM by PIB Delhi
Prime Minister: Today is a very important day. It’s Dev Diwali and also Gurpurab. Therefore, it is a very important occasion indeed.
Players: Happy Gurpurab, Sir!
Prime Minister: Many congratulations to all of you!
Coach: Hon’ble Prime Minister, thank you very much. We feel honoured and privileged to be here. I’d just like to tell you about one campaign. These girls have done wonders, truly amazing. For the past two years, they’ve worked so hard, shown tremendous effort. Every practice session, they played with full intensity and energy. I’d just say that their hard work has truly paid off.
Harmanpreet Kaur: Sir, I still remember when we met you in 2017. At that time, we didn’t come with a trophy, but today it’s a matter of great honour for us that we’ve been able to bring the trophy for which we worked so hard all these years. You’ve doubled our happiness today, and it’s a huge honour for us. Our aim now is to keep meeting you again and again in the future every time with a trophy and to keep taking team photos with you.
Prime Minister: Truly, you all have done something remarkable. In Bharat, cricket is not just a sport. In a way, it has become a part of people’s lives. When cricket goes well, Bharat feels happy; and if it falters even a bit, the whole country becomes disappointed. When you lost three matches in a row, the trolling army went after you.
Harmanpreet Kaur: When we met you in 2017, we had come back after losing the final, but you motivated us so much then. You told us how to play and give our best when the next opportunity comes. And today, when we finally returned with the trophy, it felt so good to talk to you again.
Prime Minister: Yes, Smriti ji, please tell us.
Smriti Mandhana: When we came in 2017, we couldn’t bring the trophy, but I remember you asked us a question about expectations and your answer has stayed with me ever since. It really helped us. In the next 6–7 years, we made several attempts, but we faced many heartbreaks in World Cups, but I think it was destiny that the first Women’s World Cup would come to Bharat. And, Sir, you’ve always been an inspiration to all of us. Especially now, seeing women shining in every field, whether it’s ISRO’s rocket launches or anything else. It’s all so inspiring. Every time we see that, it motivates us even more to do better and to inspire other girls across the country.
Prime Minister: The whole nation is watching and feeling proud. I actually want to hear from all of you and your experiences.
Smriti Mandhana: Sir, I think the best thing about this campaign was that every player has a story to tell and no one’s contribution was less than the others.
Smriti Mandhana: Last time, you spoke about how to deal with expectations. That answer has always stayed in my mind. And the way you remain calm and composed, that’s also deeply inspiring for us.
Jemimah Rodrigues: Sir, when we lost those three matches … I think a team is not defined by how many times you win, but by how you pick yourself up after a fall. And I feel that this team has done that and that’s why this is a champion team. Another thing I would say about this team is the unity in the team. It’s the best I’ve ever seen. Whenever someone did well, everyone was genuinely happy, clapping, celebrating as if they themselves had scored those runs or taken those wickets. And whenever someone was down, there was always someone to put a hand on their shoulder and say, “It’s okay, you’ll do it in the next match.” That, I think, defines this team.
Sneh Rana: I agree with Jemmy. We had decided that everyone is together in success, but the real test is to stand by each other during a downfall. As a team, as a unit, we decided that no matter what happens, we won’t leave anyone behind and we’ll always lift each other up. I think that was the best part of our team.
Kranti Goud: Harman Di always says: “Keep smiling!” So, if anyone was sitting nervous or quiet, we’d make sure everyone smiled. Seeing each other laugh made us all feel lighter and more positive.
Prime Minister: But there must be someone in your team who makes everyone laugh, right?
Player: Jemmy Di!
Jemimah Rodrigues: Sir, actually Harleen too! She really values keeping the team together.
Harleen Kaur Deol: Sir, actually, I feel every team needs at least one person who keeps the mood light. Whenever I see someone sitting alone or quiet or maybe when I’m just feeling a bit too idle, I go around doing something funny or lighthearted. It makes me feel good when the people around me are happy.
Prime Minister: You must have done something here as well, right?
Harleen Kaur Deol: Sir, they actually scolded us. They told us to stay quiet! If we made even a little extra noise, we got scolded.
Harleen Kaur Deol: Sir, I actually wanted to ask you about your skincare routine! You really glow, Sir!
Prime Minister: I’ve honestly never paid much attention to that subject.
Players: Sir, it’s the love of millions of Indians that makes you glow!
Prime Minister: That’s true, it really is. And it’s a very powerful thing … the love and blessings of people. You see, it’s been 25 years now for me as Head of Government. That’s a long time. And even after all this while, when people still shower such affection, it truly has a deep impact.
Coach: Sir, you saw how the questions come. They are all different characters! It’s been two years since I became their head coach, and my hair has already turned grey! Let me tell you a story. We were in England in June, and we met King Charles there. But the protocol allowed only 20 people. So, the support staff couldn’t go. Only the players and three skilled coaches were allowed. I told the support staff, “I’m extremely sorry, but the limit is only 20 people.” And they said something that really struck me. They said, “That’s okay, we don’t want this photograph. We want a photograph with Modi ji on November 4th or 5th.” And today, that day has come true!
Harmanpreet Kaur: Sometimes it felt like why does this always happen to us? Maybe it was written that way so we could become mentally and physically stronger.
Prime Minister: When you were saying that, Harman, what was going through your mind? Because what you said can really inspire people.
Harmanpreet Kaur: Somewhere deep down, we always believed that a day would come when we too would lift that trophy. And with this team, there was a special feeling that we could sense it from day one.
Prime Minister: But when that thought came to you that “Why does this keep happening to us?” and still, despite that, you gathered the courage to keep going and to give confidence to everyone else there must have been a strong reason behind that.
Harmanpreet Kaur: Yes, Sir. The credit goes to all our team members, because everyone had self-belief. In every tournament, we were improving. Like Sir (the coach) said, he’s been with us for two years, and during this time we’ve worked a lot on our mental strength, because what had happened was in the past, and we couldn’t change it.
Prime Minister: So you learned to live in the present.
Harmanpreet Kaur: Yes, exactly. That’s why my question to you was about what extra you do something that could give our team members a message to believe even more strongly in this idea of living in the present. Because it has really helped us, and if it comes from you as well, it’ll reinforce that we and our coaches are on the right path.
Prime Minister: So, DSP (Deputy Superintendent of Police), what did you do today? You must have been giving everyone instructions and controlling everybody, right?
Deepti Sharma: No Sir, I was just waiting to meet you! I’ve been waiting for this day, just enjoying the moment and waiting to see you. But I still remember, in 2017, you told me that a real player is the one who learns to stand up again after a fall, to rise above failure. You told me, “Keep working hard, never stop putting in the effort.” Those words have always motivated me. I keep listening to your speeches, Sir, whenever I get time. You always stay so cool and calm, even when people say all sorts of things. The way you handle everything so calmly that really helps me personally in my game.
Prime Minister: And you walk around with that Hanuman ji tattoo. So tell me, does Hanuman ji help you in matches?
Deepti Sharma: Sir, actually, I have more faith in him (Lord Hanuman) than in myself. Whenever I face tough situations, I just take his name, and I feel that I’m able to come out of those difficulties. That’s how strong my belief is in him.
Prime Minister: And you even write “Jai Shri Ram” on your Instagram account, right?
Deepti Sharma: Yes Sir, it’s written there too. Yes, absolutely.
Prime Minister: Faith really helps a lot in life. The biggest advantage is that it gives you peace. You can hand over your worries to the divine and sleep peacefully, knowing He will take care of things. But on the field, people say you rule the game with a bit of ‘dadagiri’ (dominance). How true is that?
Deepti Sharma: No Sir, nothing like that! But yes, there’s one thing people do fear a little and that is my throw! And sometimes even my teammates say jokingly, “Calm down, it’s us. Don’t throw that hard!”
Deepti Sharma: Sir actually asked me personally about the Hanuman ji tattoo on my hand. What’s the secret behind it, how deeply I believe in Him. And what really touched me was that Sir even knew my Instagram tagline!
Prime Minister: So Harman, after the victory, when you put the ball in your pocket … what was the reason behind that? Was it something you had planned, or did someone tell you to do it?
Harmanpreet Kaur: No Sir, I’d say that was also God’s plan. It’s not like I ever thought the last ball, the last catch, would come to me, but it did. And after so many years of hard work and waiting, when it finally came into my hands, I just felt it should stay with me. I still have that ball in my bag.
Prime Minister: Shafali, you’re from Rohtak. It is a place that’s where all the wrestlers come from! How did you end up in this world (of cricket)?
Shafali Verma: Yes Sir, wrestling and kabaddi are really popular there. But I think my father had the biggest influence, because …
Prime Minister: Wait, you never tried wrestling yourself?
Shafali Verma: No Sir, never.
Prime Minister: Never at all?
Shafali Verma: No Sir, never.
Prime Minister: Oh, I see.
Shafali Verma: My father wanted to become a cricketer himself, but couldn’t. So he passed that dream on to his children. My brother and I used to play together, and we would keep watching matches and that’s how I developed a deep interest in cricket and became a cricketer.
Prime Minister: Shafali, I had a question in my mind when I saw that catch of yours. I can understand someone smiling after catching the ball, but you were smiling before catching it! What was the reason?
Shafali Verma: Sir, I was just saying to myself, “Come to me, catch — come into my hands!” And then when it actually came to me, I just couldn’t help but laugh!
Prime Minister: I felt like you were so confident that the ball couldn’t possibly go anywhere else. Was that it?
Shafali Verma: Sir, even if it had gone somewhere else, I would’ve jumped there too!
Prime Minister: Can you describe the emotions of that moment?
Jemimah Rodrigues: Actually, sir, it was the semi-final, and we’ve always lost very closely against Australia. So, when I went in to bat, my only thought was that we have to win this for the team. No matter what, I have to stay till the end. When we were in that situation, we just kept saying to each other: one long partnership, just one solid partnership, and they will go down. That’s what we were trying to do. And I would say that moment was a collective team effort, sir! Yes, maybe I scored a century, but I feel that if the partnership between Harry Di (Harmanpreet Kaur) and me hadn’t happened or if Deepti hadn’t played that impactful innings, and then Richa and Aman hadn’t played those 8 balls for 15 runs, maybe we wouldn’t have won the semi-final. But everyone collectively had that belief that, “Yes, our team can do this and we will!”
Jemimah Rodrigues: He (the Prime Minister) wanted to motivate us more than anything. He wanted to know our experience, how it felt to win the World Cup, how it felt after losing three matches, and how we bounced back.
Kranti Goud: When I became the Player of the Match in a World Cup game, I felt extremely proud and I knew my village would feel proud too.
Kranti Goud: When I bowl, Harman Di always tells me, “You just have to get the wicket. You’re the one who will take the first wicket.” So that’s what I would focus on, to take that first wicket. I would bowl thinking, “I’ll get that first wicket.” I have an elder brother and he too loves cricket. He admires you a lot, sir. He used to love playing cricket, but when my father lost his job, he couldn’t join an academy. So he just played casually. Since childhood, I used to love watching him play and used to play with the boys tennis-ball cricket. Later, a leather-ball tournament called the MLA Trophy was organized in our village and I participated in that. Two teams had come. One of the girls in a team suddenly fell ill, and I had long hair, so the coach came up to me and asked, “Will you play?” I said yes. He let me play for the team. That was my first leather-ball match. I became Player of the Match. I took two wickets and scored 25 runs. That’s how my cricket journey began.
Prime Minister: Shafali also got a chance to play in the last two games, right?
Shafali Verma: Yes sir. Before that, I was playing domestic matches. But when I got the call-up … of course, what happened with Pratika was something no player would want for anyone, but when I was called up, I just showed confidence in myself, and the team showed confidence in me too. I was only thinking that I have to make the team win, no matter how.
Pratika Rawal: From this video, sir, I just want to tell you that when I got injured, many people in the team said, “We want to win this World Cup for Pratika.” I didn’t know that at the time, someone outside the team told me later. When I was sitting out and we won the World Cup, technically I wasn’t in the final squad. I was the 16th player. But, sir, even though I was in a wheelchair, they made me stand on the stage and gave me the same respect and honour. This team is truly like a family, sir. When you respect every player equally and make everyone feel included, that’s when the team becomes a real family. And when such a family plays together sir, that team becomes very hard to beat. That’s why this team truly deserved to win the final.
Prime Minister: You’re absolutely right. In the end, team spirit matters the most in sports. And it’s not just about team spirit on the field. When you spend all 24 hours together, a kind of bonding is formed. You get to know each other’s weaknesses and try to cover them, and you also recognize each other’s strengths and try to support and highlight them. Only then does true teamwork happen.
Prime Minister: Tell me that catch of yours became the most famous one, didn’t it?
Amanjot Kaur: Yes, sir! I’ve taken many blinders before, but none became as famous as that one. And for the first time, it actually felt good to fumble a little before completing the catch!
Prime Minister: When you took that catch, it became a kind of turning point, didn’t it?
Amanjot Kaur: Yes, sir.
Prime Minister: Until you actually took the catch, you must have only seen the ball. But after that, I’m sure you could already see the trophy!
Amanjot Kaur: Sir, I could literally see the trophy in that catch! After that, so many teammates jumped on me, I could barely breathe. I didn’t even know how many people were on top of me!
Prime Minister: You know, right? Last time, Suryakumar Yadav also took a similar catch.
Amanjot Kaur: Yes, sir.
Prime Minister: I think one of you had taken a catch earlier too, which I had retweeted. I remember it. It was a very impressive moment.
Harleen Kaur Deol: Yes, sir! We were in England at that time when I took that catch. We had been practicing such catches for a long time. I remember I was fielding, and a catch came forward. I ran, but I missed it slightly. Harry Di scolded me, saying, “What’s the point of being a good fielder if you can’t take catches like that?” Then Jemmy, who was standing behind me, said, “It’s okay.” I asked her, “Do you think I could’ve caught it?” She said, “Yes, you could have.” So I told her, “Two overs are left and I’ll show you by taking a good catch.” And sir, just after it that ball came, and I caught it!
Prime Minister: Oh, so you worked on a personal challenge I see! Richa, wherever you play, you end up winning matches, isn’t it? You always find a way to make an impact!
Richa Ghosh: I don’t know, sir, but yes whether it was the Under-19, the senior team, or the WPL, we’ve won trophies and I’ve hit some really long sixes!
Prime Minister: Alright, tell me more.
Richa Ghosh: When I was batting … hitting those sixes … I think Harry Di, Smriti Didi, and everyone else trusted me. The whole team had faith that no matter what the situation even if there are fewer balls and more runs needed I can handle it. That trust gave me confidence too that yes, I can do it. I think that’s why my body language always shows that confidence in every match.
Radha Yadav: We lost three matches, sir. But the best part was that even in defeat, we stayed together supporting each other, talking to each other. It was genuine and pure. Maybe that’s why God blessed us with this trophy.
Prime Minister: No, no, it’s not just God, it’s your hard work that earned this victory. Tell me how did you all prepare yourselves in this field?
Radha Yadav: As Sir (coach) said, we’ve been playing very good cricket for quite some time now. We were preparing for every kind of situation whether in terms of fitness, fielding, or skills. We had been working hard for a long time. And like I said, when everyone stays together, things become easier. But if someone is left alone, it becomes very difficult to work that way.
Prime Minister: But I heard that when you first received a prize, you spent it to help your father.
Radha Yadav: Yes, sir.
Prime Minister: And your father always encouraged you fully?
Radha Yadav: Yes, sir, all the time. It wasn’t easy for our family back then, but my father never made me feel that way, and neither did my mother.
Sneh Rana: Sir, it’s all the result of years of hard work. I’ve also been constantly in touch with my bowling coach, Aavishkar sir. We discuss how to tackle specific batters. All those strategies are made with the captain, vice-captain, and head coach, and we try to replicate them on the field. Thankfully, most of the time, they work. Of course, there are matches where things don’t go as planned, but we always motivate ourselves to do even better next time.
Uma Chetry: Sir, I honestly don’t know what to say standing in front of you.
Prime Minister: Just say whatever comes to mind.
Uma Chetry: Sir, that was my debut match. And every time I make my debut, somehow it rains! It happened that day too. It rained, so I could only do wicketkeeping. But still, I was really happy because making a debut for India and that too in a World Cup was a huge thing for me. I was very excited about that match, determined to give my best for the country. I wanted to make sure that my efforts helped India win. The best part was that the entire team trusted me, everyone was coming up to talk to me, guide me, support me and that meant a lot.
Coach: She’s the first girl from the North East to play for India.
Prime Minister: From Assam, right?
Renuka Singh Thakur: Yes, sir. To keep the dressing room atmosphere light and positive, we thought of doing something creative. So I drew a peacock, it’s a sign of positivity. Then we thought, what else can we make it more interesting? Like when Smriti scored her fifty, we said, “Alright, next we’re going for a hundred!”
Prime Minister: So, when you came here, you must have seen peacocks everywhere too!
Renuka Singh Thakur: Yes, sir! I even said: I’ve spotted another one here. Actually, drawing a peacock is the only thing I know how to do, so I drew that. I don’t know how to draw anything else!
(Another player): Next, she tried to draw a bird, but we told her not to!
Prime Minister: Still, I must especially bow in respect to your mother. Despite all the hardships, she played a huge role in your success. Even as a single parent, she worked tirelessly to shape your life and that’s truly remarkable. Please convey my respectful regards to her.
Renuka Singh Thakur: Yes, sir, I will.
Arundhati Reddy: Sir, first of all, my mom wanted me to give you a message. I didn’t think I’d get the chance to talk to you, but she told me to tell you that you are her hero. She’s already called me four or five times asking, “When are you meeting my hero? When are you meeting my hero?”
Prime Minister: What do you all feel now that you’ve achieved success on the sports field, what do you think the nation expects from you next? What more can you contribute?
Smriti Mandhana: Sir, whenever we go for any World Cup, the first thing we all talk about is the kind of impact winning that World Cup would have, not just on women’s cricket, but on women’s sports as a whole. It would be massive, and it could start a real revolution in India. Going forward, our effort will always be to not just uplift women’s cricket, but to revolutionize women’s sports in India. And I truly believe this team has the capacity to do that.
Prime Minister: I think you all can become a huge source of motivation for others, because success gives you great power. For instance, when you go home, naturally there will be celebrations and excitement. But after a few days, visit your school, the school where you studied. Spend just one day there. Talk with the children; they’ll ask you all kinds of questions. Just interact with them freely. I’m sure that school will always remember you, and those children will never forget that day. The same school where you studied. If you enjoy the experience, then choose three schools and in a year, whenever possible, spend one day at each. You’ll see, it will not only inspire them, but also motivate you in return. Secondly, there’s the Fit India Movement. As you know, obesity is becoming a major problem in our country. Fitness is the best way to counter it. Like I always say even small things matter, such as reducing your cooking oil by 10%. Make that choice when you buy it. When people hear these small, practical suggestions from you, they take them seriously. And if you encourage young girls to join the Fit India campaign, it will make a huge difference. So, I really enjoyed this casual, heartfelt conversation with all of you. Some of you I’ve met before, and some for the first time. But I always look forward to meeting you all. And to you (Pratika), I wish you recover fast.
Smriti Mandhana: Sir, we’ll definitely remember what you said. Whenever we get the opportunity to talk to people, we’ll make sure to pass on this message. And from our whole team, sir if ever you need us to spread this message anywhere, just call us we’ll be there anytime, because of course, it’s an important cause.
Prime Minister: Together, we all have to take the country forward.
Smriti Mandhana: Yes, sir.
Prime Minister: Alright then. Many, many best wishes to all of you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আইচিচি মহিলা বিশ্ব কাপ চেম্পিয়ন দলৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত বিনিময়ৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 NOV 2025 1:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী– আজি বৰ ডাঙৰ দিন। আজিৰ দিনটোতে দেৱ দীপাৱলী আৰু গুৰু পৰ্ব দুয়োটাই পৰিছে। গতিকে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন।
খেলুৱৈ – শুভ গুৰু পৰ্ব ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ!
প্ৰশিক্ষক–মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ। আমি ইয়াত উপস্থিত হৈ নিজকে সন্মান আৰু সৌভাগ্যৱান অনুভৱ কৰিছো। মই মাত্ৰ এটা অভিযানৰ কথা ক’ম, এই ছোৱালীবোৰে এটা আচৰিত কাম কৰিলে, দেশৰ কন্যাসকলে এটা আচৰিত কাম কৰিলে, তেওঁলোকে দুবছৰ ধৰি এই লক্ষ্যত কাম কৰি আহিছে। ছাৰ, তেওঁলোকে ইমান কষ্ট কৰিছে, আচৰিত ধৰণে কষ্ট কৰিছে, প্ৰতিটো অনুশীলনত একে তীব্ৰতাৰে খেলিছে, প্ৰতিটো অনুশীলনত একে শক্তিৰে খেলপথাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে, মই মাত্ৰ ক’ব পাৰো যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ কষ্টৰ ফল পাইছে।
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ: ছাৰ, মোৰ আজিও মনত আছে, ২০১৭ চনত আমি যেতিয়া আপোনাক লগ পাইছিলো, কিন্তু তেতিয়া আমি ট্ৰফীটো লগত আনিব পৰা নাছিলো। কিন্তু আমাৰ বাবে এক বৃহৎ সন্মানৰ কথা যে এইবাৰ আমি সেই ট্ৰফীটো আনিবলৈ সক্ষম হ’লোঁ, যাৰ বাবে আমি ইমান বছৰে ইমান কষ্ট কৰি আহিছো। আজি আমাৰ সুখ দুগুণ কৰিলে, আমাৰ বাবে ই এক ডাঙৰ সন্মানৰ কথা। আমাৰ এই মুহূৰ্তৰ লক্ষ্য হৈছে ভৱিষ্যতে আপোনালোকক বাৰে বাৰে লগ পোৱা আৰু আপোনালোকৰ লগতে দলটোৰ সৈতে বাৰে বাৰে ফটো তোলা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সঁচাই, তোমালোকে ডাঙৰ কাম কৰিলা আৰু ভাৰতত ক্ৰিকেট কেৱল খেল নহয়; ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন হৈ পৰিছে। ক্ৰিকেটত ভাল কিবা এটা হ’লে ভাৰতে ভাল অনুভৱ কৰে আৰু ক্ৰিকেটত কিবা ভুল হ’লে সমগ্ৰ ভাৰতত কঁপনি উঠে। একেৰাহে তিনিখন মেচত পৰাস্ত হ’লে ট্ৰলিং সেনা একেদৰেই আপোনালোকৰ পিছত পৰিছিল।
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ-২০১৭ চনত প্ৰথম লগ পোৱাৰ সময়ত আমি ফাইনেলত পৰাস্ত হৈছিলোঁ, কিন্তু ছাৰে তেতিয়া আমাক বহুত প্ৰেৰণা দিছিল যে যেতিয়াই পৰৱৰ্তী সুযোগ পায়, আমি তাত কেনেকৈ খেলিম আৰু আমাৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি উজাৰি দিম আৰু আজি যেতিয়া অৱশেষত আমি ট্ৰফী লাভ কৰিলোঁ, তেতিয়া আপোনাৰ লগত কথা পাতি সঁচাকৈয়ে ভাল লাগিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়, কওকচোন স্মৃতি জী।
স্মৃতি মান্ধানাঃ ২০১৭ চনত আহোতে ট্ৰফী আনিব পৰা নাছিলোঁ। কিন্তু মনত আছে আপুনি আমাক আশাৰ বিষয়ে এটা প্ৰশ্ন কৰিছিল আৰু সেই উত্তৰ এতিয়াও আছে। সেই আমাক বহুত সহায় কৰিলে। আমি পৰৱৰ্তী ৬-৭ বছৰ বহুত চেষ্টা কৰিলোঁ, কিন্তু বহু বিশ্বকাপত আমাৰ অৱস্থা হৃদয় বিদাৰক আছিল। কিন্তু এইবাৰৰ বিশ্বকাপত আমাৰে ভাগ্য যে প্ৰথম মহিলা বিশ্বকাপ ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’ব। আপুনি সদায় তেওঁলোকৰ সকলোৰে বাবে প্ৰেৰণা হৈ আহিছে। আৰু বিশেষকৈ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আমি সকলোতে কেৱল ছোৱালীকহে দেখিবলৈ পাওঁ। ইছৰোৰ উৎক্ষেপণ কাৰ্যই হওক বা যিয়েই নহওক কিয়, যেতিয়া আমি সেই সকলোবোৰ দেখিবলৈ পাওঁ, তেতিয়া আমি আৰু ভাল কাম কৰিবলৈ আৰু ছোৱালীসকলক প্ৰেৰণা যোগাবলৈ উৎসাহ পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ সমগ্ৰ দেশে এই কথা চাই আছে আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। আপোনালোক সকলোৰে পৰা শুনিব বিচাৰিছো, আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা।
স্মৃতি মান্ধানা- ছাৰ, মই ভাবো এই অভিযানৰ আটাইতকৈ ভাল কথাটো আছিল যে যিকোনো খেলুৱৈয়ে ঘৰলৈ গৈ নিজৰ কাহিনী ক’ব, কাৰো অৱদান কম নাছিল।
স্মৃতি মান্ধানা-যোৱাবাৰ তেওঁ আশাৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে সেই বিষয়ে কথা ক’লে, সেই উত্তৰ সদায় মোৰ মনত থাকি গ’ল আৰু তেওঁৰ শান্ত আৰু সমাহিত আচৰণ অতি প্ৰেৰণাদায়ক।
জেমিমা ৰড্ৰিগজ- যেতিয়া আমি সেই তিনিখন মেচত পৰাস্ত হৈছিলো, তেতিয়া মই ভাৱিছিলো এটা দল আচলতে সংজ্ঞায়িত হয় আপুনি কিমানবাৰ জয়ী হয় তাৰ দ্বাৰা নহয়? কিন্তু আপুনি কেনেকৈ পতনৰ পিছত নিজকে উত্থান কৰিব পাৰে, সেয়াহে আচল কথা আৰু মই অনুভৱ কৰোঁ যে এই দলটোৱে সৰ্বোত্তম কাম কৰিছে আৰু সেইবাবেই এই দলটো এটা চেম্পিয়ন দল আৰু এই দলটোৰ বিষয়ে মই আন এটা কথা ক’ম ছাৰ, এই দলটোৰ এই ঐক্য, মই ভাবো এইটোৱেই আটাইতকৈ ভাল দিশ। মই দেখিছো কাৰণ যেতিয়াই কোনোবাই ভাল কাম কৰি আছিল, সকলোৱে সুখী হৈছিল, সকলোৱে হাত চাপৰি বজাইছিল। যেন তেওঁলোকে নিজেই গৈ ৰান কৰিছিল বা উইকেট লৈছিল। আৰু যেতিয়াই পতন হৈছিল, তেতিয়াই কোনোবা এজন আছিল যিয়ে গৈ তেওঁলোকৰ কান্ধত হাত থৈ কৈছিল, ঠিকেই আছে, পিছৰ মেছত কৰি দেখুৱাবা। আৰু মই ভাবো সেইটোৱেই দলটোক সংজ্ঞায়িত কৰিছিল।
স্নেহ ৰানা- মই জেমীৰ কথাত একমত। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে সকলোৱে নিজৰ সফলতাত সকলোৰে লগত থাকে, কিন্তু যেতিয়া কাৰোবাৰ পতন হয়, তেতিয়া সেই সময়ত তেওঁলোকক আৰু অধিক সমৰ্থন কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। গতিকে, এটা দল হিচাপে, এটা ইউনিট হিচাপে আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো যে যিয়েই নহওক কিয়, আমি কেতিয়াও ইজনে সিজনক পৰিত্যাগ নকৰো আৰু সদায় ইজনে সিজনৰ সৈতে খোজ মিলাম। গতিকে, মই ভাবো যে আমাৰ দলৰ এইটোৱেই আছিল সৰ্বোত্তম অংশ।
ক্ৰান্তি গৌৰ-হৰমন দিদিয়ে সদায় কয় যে সকলোৱে হাঁহি থাকিব লাগে, গতিকে কোনোবাই যদি সামান্যও নাৰ্ভাছ হয়, তেন্তে আমাৰ কথা আছিল যে সকলোৱে হাঁহি থাকিব লাগে, গতিকে ইজনে সিজনক হাঁহি থকা দেখি আমি সকলোৱে অনুভৱ কৰিলোঁ যে আমি সকলোৱে হাঁহি থাকিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নিশ্চয়, আপোনাৰ দলত এনেকুৱা কোনোবা থাকিব লাগিব যিয়ে আমাক হাঁহিবলৈ দিব পাৰে, নহয়নে?
খেলুৱৈ - জেমি দিদি আছে, নহয়নে?
জেমিমা ৰড্ৰিগজ-ছাৰ, আচলতে হাৰ্লিনেও দলটোক একত্ৰিত কৰাত বহুত ভূমিকা পালন কৰে।
হাৰ্লিন কৌৰ দেউল: নাই ছাৰ, আচলতে মোৰ এনে লাগিছিল যেন দলটোত পৰিৱেশটো পোহৰ কৰি ৰখা এজন আধা ব্যক্তি থাকিব লাগে। যেতিয়াই কোনোবাই অলস হৈ বহি থকা যেন লাগিছে বা মোৰ বৰ এলেহুৱা যেন লাগে তেতিয়াই সকলোৰে বাবে কিবা নহয় কিবা এটা কৰি থাকোঁ, গতিকে মোৰ কাষত থকা মানুহবোৰ সুখী হ’লে ভাল লাগে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনালোক ইয়ালৈ অহাৰ পিছত নিশ্চয় কিবা এটা কৰিলে নহয়?
হাৰ্লিন কৌৰ দেউল: ছাৰ এই মানুহবোৰে আমাক গালি দিছিল, মনে মনে থাকিবলৈ কৈছিল। আমি বেছি জোৰেৰে গ’লে আমাক গালি পাৰিছিল।
হাৰ্লিন কৌৰ দেউল: ছাৰ, আপোনাৰ স্কিনকেয়াৰ ৰুটিনৰ বিষয়ে সুধিব বিচাৰিছিলো। আপুনি ইমান জিলিকি থাকে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এই বিষয়ত মই বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া নাই।
খেলুৱৈ: ছাৰ, এয়া আপোনাৰ প্ৰতি লাখ লাখ দেশবাসীৰ মৰম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সঁচাকৈয়ে আছে। সমাজৰ পৰা ইমানখিনি পোৱাটো এক প্ৰচণ্ড শক্তি, কাৰণ মই চৰকাৰত থকাৰ ২৫ বছৰ হ’ল৷ চৰকাৰৰ মুৰব্বী। গতিকে বহুদিন হৈছে আৰু তাৰ পিছতো যেতিয়া আপোনালোকে ইমানবোৰ আশীৰ্বাদ দি থাকে, তেতিয়া নিশ্চয় ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰে।
প্ৰশিক্ষক-ছাৰ, আপুনি প্ৰশ্নবোৰ দেখিছে। সকলোৰে চৰিত্ৰ বেলেগ বেলেগ। তেওঁলোকৰ মুখ্য প্ৰশিক্ষক হোৱাৰ দুবছৰ হ’ল, চুলিখিনি বগা হৈ পৰিছে। ছাৰ, মই আপোনাক এটা কাহিনী ক'ব বিচাৰিছো। আমি জুন মাহত ইংলেণ্ডত আছিলো আৰু আমি ৰজা চাৰ্লছক লগ পাইছিলো, কিন্তু প্ৰট’কলটো আছিল মাত্ৰ ২০ জনৰ বাবে। গতিকে, সহায়কসকল আহিব নোৱাৰিলে। সকলো খেলুৱৈ তাত আছিল আৰু আমি তিনিজন দক্ষ প্ৰশিক্ষক লৈছিলো। গতিকে, মই মোৰ সহায়ক কৰ্মচাৰীক ক'লোঁ, "মই অত্যন্ত দুখ পাইছো, কিন্তু প্ৰট'কলটো মাত্ৰ ২০ জনৰ বাবে।" গতিকে, তেওঁলোকে অলপ ৰৈ ক'লে, "ঠিক আছে, আমি এই ফটোখন নিবিচাৰো। আমি ৪ বা ৫ নৱেম্বৰত মোদীৰ সৈতে এখন ফটো বিচাৰো। আজি সেই দিনটো আহি পালে।"
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ - কেতিয়াবা এনে লাগিছিল, ইমান দিনে কিয় এনেকুৱা হৈছে? সংগ্ৰামখন এনেদৰে লিখা হৈছিল যাতে আমি মানসিক আৰু শাৰীৰিকভাৱে অধিক শক্তিশালী হ’ব পাৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-যেতিয়া তুমি মোক এই কথা কৈ আছিলা হৰমন, তোমাৰ কি অনুভৱ আছিল? মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰিব পৰা কিবা এটা আছিল নেকি?
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ-মোৰ মনৰ ক'ৰবাত আপুনি ভাবিছিল যে আমিও ট্ৰফী তুলি লোৱা এটা দিন আহিব আৰু এইটো এই দলটো বিশেষ আছিল আৰু প্ৰথম দিনাৰ পৰাই অনুভৱ হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিন্তু আপোনাৰ মনলৈ অহা অনুভৱটো আছিল, আমাৰ লগত কিয় এনেকুৱা হৈছে, বাৰে বাৰে? এক প্ৰকাৰে এই সকলোবোৰৰ মাজতো ইমান সাহস কৰি সকলোকে আত্মবিশ্বাস দিয়াৰ কিবা কাৰণ থাকিবই লাগিব।
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ-হয়, এই সকলোবোৰৰ কৃতিত্ব আমাৰ সকলো দলৰ সদস্যৰ, কাৰণ সকলোৰে এটা আত্মবিশ্বাস আছিল যে আমি প্ৰতিখন প্ৰতিযোগিতাৰ লগে লগে উন্নতি কৰি আহিছো। ছাৰে কোৱাৰ দৰে তেওঁ আমাৰ লগত যোৱা দুবছৰ ধৰি কাম কৰি আছে আৰু সেই দুবছৰত আমি আমাৰ মানসিক শক্তিৰ ওপৰত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো কাৰণ যি হৈছিল সেয়া অতীতৰ আছিল; আমি এতিয়া সলনি কৰিব পৰা নাছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-মানে তেওঁ আপোনাক বৰ্তমানত জীয়াই থাকিবলৈ শিকাইছিল।
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ-হয়, গতিকে আপোনাৰ প্ৰতি মোৰ প্ৰশ্ন একেই আছিল: দলৰ সদস্যসকললৈ ইতিবাচক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ, তেওঁলোকে ইয়াত অধিক বিশ্বাস কৰিবলৈ আপুনি কি অতিৰিক্ত কাম কৰে। আমাৰ এই চিন্তাটোৱে: বৰ্তমানত জীয়াই থকাটোৱে আমাক সঁচাকৈয়ে সহায় কৰিছে আৰু আমিও সেই কথা আপোনাৰ পৰা শিকিব লাগিব। গতিকে, আমি অনুভৱ কৰোঁ যে ছাৰ আৰু আমাৰ প্ৰশিক্ষকসকলে আমাক যি মাৰ্গদৰ্শন দিছে, সেইটোৱে আমাক সঠিক পথত আগুৱাই লৈ গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ডিএছপি, আজি তোমালোকে কি কৰিলে? আপুনি নিশ্চয় সকলোকে অৱগত কৰি আহিছা। হয়, সকলোকে নিয়ন্ত্ৰণ কৰে।
দীপ্তি শৰ্মা-নাই ছাৰ মানে আপোনাক লগ পাবলৈ অপেক্ষা কৰি আছিলো আৰু মাথোঁ ভাল লাগিছিল। কিন্তু মনত আছে ২০১৭ চনত আপুনি মোক কৈছিল যে সঁচাকৈয়ে উঠি খোজ কাঢ়িব পৰা একমাত্ৰ খেলুৱৈজনেই হ’ল তেওঁলোকৰ বিফলতা অতিক্ৰম কৰিব পৰাজন। মাত্ৰ আগবাঢ়ি যাওক, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি যাওক, কেতিয়াও কাম বন্ধ নকৰিব। আপোনাৰ সেই এটা শব্দই মোক সদায় প্ৰেৰণা দিয়ে আৰু মই আপোনাৰ ভাষণবোৰ শুনি থাকোঁ। মানে যেতিয়াই এনেকুৱা এটা মুহূৰ্ত পায়, তেতিয়াই আপুনি ইয়াৰ বিষয়ে ইমান শীতল আৰু শান্ত হৈ পৰে, কাৰণ বহুতে বহুত কথা কয়, কিন্তু তেতিয়াও, আপুনি ইমান শান্তভাৱে কথাবোৰ চম্ভালিব নোৱাৰে, গতিকে ই মোক ব্যক্তিগতভাৱে মোৰ খেলত সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপুনি এই টেটুটো লৈ ঘূৰি ফুৰি থাকে, গতিকে হনুমানজীয়ে আপোনাক কেনেকৈ সহায় কৰে?
দীপ্তি শৰ্মা - ছাৰ, মই নিজকে বিশ্বাস কৰাতকৈ তেওঁক বেছি বিশ্বাস কৰোঁ। যেতিয়াই অসুবিধাৰ সন্মুখীন হওঁ তেতিয়াই তেওঁৰ নাম লওঁতে মই অনুভৱ কৰোঁ যে তেওঁ মোক সেইবোৰ অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে। তেওঁৰ ওপৰত মোৰ ইমান বিশ্বাস আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-আৰু আপুনি আনকি আপোনাৰ ইনষ্টাগ্ৰাম একাউণ্টত জয় শ্ৰী ৰাম লিখে?
দীপ্তি শৰ্মা-হয়, তাতো লিখা আছে। হয়, হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-জীৱনত বিশ্বাসৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে। ইয়াৰ এটা সুবিধা হ’ল আমি যদি কাৰোবাৰ হাতত গতাই দিওঁ তেন্তে তেওঁলোকেও কৰিব। কিন্তু খেলপথাৰত আপোনাৰ দাদাগিৰি অতি প্ৰচলিত। সেয়া কিমান সত্য?
দীপ্তি শৰ্মা-নাই ছাৰ, তেনেকুৱা একো নহয়। এটা কথাত সামান্য ভয় আছে ক’ব পাৰো। সেয়া থ্ৰ' কৰাৰ সময়ত প্ৰায়ে শুনি থাকোঁ যে তেওঁলোক মোৰ নিজৰ সতীৰ্থ লাহেকৈ মাৰিব।
দীপ্তি শৰ্মা-ছাৰ, আপুনি মোক সুধিছিল যে মোৰ হাতত হনুমান জীৰ টেটু আছে নেকি? ইয়াৰ আঁৰৰ ৰহস্য কি? আপুনি তেওঁক কিমান নিবিড়ভাৱে বিশ্বাস কৰে? আৰু আটাইতকৈ ভাল কথাটো হ’ল যে ছাৰে মোৰ ইনষ্টাগ্ৰামৰ টেগলাইনটোও জানে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- হৰমন, আপুনি জয়ী হোৱাৰ পিছত বলটো পকেটত ৰাখিছিল। কাৰণ কি আছিল? আপুনি ভাবিলে নে কোনোবাই আপোনাক ক’লে নে গাইড কৰিলে?
হৰমনপ্ৰীত কৌৰ-নাই ছাৰ, এইটোও ভগৱানৰ পৰিকল্পনা আছিল, কাৰণ শেষ বলটো, শেষ কেচটো যে পাম সেয়া নিশ্চিত নাছিল। কিন্তু সেই বলটো মোৰ ওচৰলৈ আহিল আৰু এইখিনি বছৰজোৰা কষ্ট, ইমান বছৰ অপেক্ষাৰ অৰ্থ আছিল যে এতিয়া মোৰ ওচৰলৈ আহিলে মোৰ লগত থাকিব। এতিয়াও মোৰ বেগত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-শেফালী, তুমি ৰোহটকৰ। তাত সকলো মল্লযুঁজাৰুৰ জন্ম হয়, তুমি এইখন পৃথিৱীলৈ কেনেকৈ আহিলা?
শেফালী বাৰ্মা -হয় ছাৰ তাত মল্লযুঁজ আৰু কাবাডী বৰ জনপ্ৰিয়। কিন্তু মই ভাবো দেউতাই ডাঙৰ ভূমিকা লৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আগতে কেতিয়াও কোনো মল্লযুঁজ কৰা নাই।
শেফালী বাৰ্মা - নাই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কেতিয়াও কৰা নাই।
শেফালী বাৰ্মা - নাই ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে।
শেফালী বাৰ্মা - পাপা ক্ৰিকেটাৰ হ'ব বিচাৰিছিল, কিন্তু নোৱাৰিলে, সেয়ে তেওঁ নিজৰ ইচ্ছা সন্তানৰ মাজলৈ আগবঢ়াই দিলে। মোৰ ভাইটি আৰু মই আগতে খেলিছিলো, গতিকে আমি নিয়মিতভাৱে মেচবোৰ চাইছিলো। ক্ৰিকেটৰ প্ৰতি মোৰ বৰ আগ্ৰহ গঢ় লৈ উঠিছিল, যাৰ বাবে মই ক্ৰিকেটাৰ হ’লোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - শেফালী, এইখিনি দেখি মোৰ মনলৈ এটা প্ৰশ্ন আহিছে। কেচ লোৱাৰ পিছত কোনোবাই হাঁহি থকাটো মই বুজিব পাৰো, কিন্তু কেচ লোৱাৰ আগতে আপুনি হাঁহি আছিল। কাৰণ কি আছিল?
শেফালী বাৰ্মা - ছাৰ, মই মাত্ৰ মনতে কৈ আছিলো, "আহা ধৰো, মোৰ ওচৰলৈ আহা" আৰু মই হাঁহিবলৈ ধৰিলোঁ আৰু মোৰ হাতত আহিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নাই, মোৰ এনে লাগিছিল যেন আপোনাৰ ইমানেই আত্মবিশ্বাস আছিল যে ই ক’লৈকো যাব নোৱাৰে, সেইটোৱেই নেকি?
শেফালী বাৰ্মা-ছাৰ, আন ক'ৰবালৈ যোৱা হ'লেও মই তাতেই জপিয়াই পৰিলোঁহেঁতেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী -সেই মুহূৰ্তৰ আৱেগ বৰ্ণনা কৰিব পাৰিবনে?
জেমিমা ৰড্ৰিগছ - আচলতে ছাৰ, ছেমি ফাইনেল আছিল আৰু আমি সদায় অতি ওচৰলৈ অহাৰ পিছত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ হাতত পৰাস্ত হৈ আছিলো। গতিকে, যেতিয়া মই সোমাইছিলো, মোৰ একমাত্ৰ চিন্তা আছিল যে আমি দলটোক জয়ী কৰিব লাগিব। আমি শেষলৈকে খেলিব লাগিব, যিয়েই নহওক। আৰু যেতিয়া আমি পৰাস্ত হৈছিলো আৰু আমি একেলগে আহিছিলো, আমি মাত্ৰ কৈছিলো যে এটা পাৰ্টনাৰশ্বিপ দীঘলীয়া হ’ব লাগে। সেইবাবেই আমি পাৰ্টনাৰশ্বিপ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো আৰু সেই মুহূৰ্তত মই ক’ম যে সেয়া আছিল এক সামূহিক দলীয় প্ৰচেষ্টা ছাৰ! হয়, মই হয়তো এটা শতক অৰ্জন কৰিলোঁহেঁতেন, কিন্তু মই অনুভৱ কৰোঁ যে যদি হেৰী ডিৰ অংশীদাৰিত্ব তাত আৰু মোৰ নহ’লহেঁতেন, নহ’লে দীপ্তিয়ে সোমাই আহি সেই ইমপেক্ট ইনিংছ খেলিলেহেঁতেন, ৰিচা আৰু তাৰ পিছত অমানে ৮ বলত সেই ১৫ ৰান খেলিলেহেঁতেন, যদি সেয়া নহ’লহেঁতেন তেন্তে হয়তো আমি ছেমি ফাইনেলত জয়ী নহ’লোহেঁতেন। কিন্তু মই ভাবো সকলোৰে সামূহিকভাৱে সেই বিশ্বাস আছিল যে এই দলটোৱে কৰিব পাৰে আৰু সেয়াই কৰিলে!
জেমিমা ৰড্ৰিগছ – তেওঁ সকলোতকৈ বেছি প্ৰেৰণা দিব বিচাৰিছিল, তেওঁ জানিব বিচাৰিছিল যে বিশ্বকাপ জয় কৰাৰ আমাৰ অভিজ্ঞতা কেনেকুৱা। আমি তিনিখন মেচত পৰাস্ত হোৱাৰ সময়ত আপোনালোকৰ কেনে লাগিছিল, আপোনালোকে কেনেকুৱা বাউন্স বেক কৰিলে?
ক্ৰান্তি গৌড়় – বিশ্বকাপৰ মেচত যেতিয়া মই মেন অৱ দ্য মেচ হৈছিলো, তেতিয়া প্ৰথমে মোৰ বৰ গৌৰৱ অনুভৱ হৈছিল, মোৰ গাঁৱৰ মানুহে নিশ্চয় বহুত গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল।
ক্ৰান্তি গৌড়়: মই যেতিয়া বলিং কৰিছিলো তেতিয়া হৰমন দিদিয়ে সদায় কৈছিল, "তুমি মাত্ৰ এটা উইকেট ল'ব লাগিব, তুমিয়েই প্ৰথমটো ল'বা।" তেওঁ সদায় তেনেকৈয়ে কৈছিল আৰু মই সদায় ভাবিছিলো যে মই প্ৰথম উইকেটটো লোৱা উচিত। গতিকে, উইকেট এটা লোৱাৰ কথা ভাৱি মই বলিং কৰিছিলোঁ। "প্ৰথম উইকেটটো ল'ম" বুলি ভাবিছিলো। মোৰ এজন দাদা আছে; তেওঁ ক্ৰিকেট ভাল পায়। তেওঁ আপোনাক বহুত সন্মান কৰে। তেওঁ ক্ৰিকেট খেলি ভাল পাইছিল, কিন্তু সেই সময়ত দেউতাই চাকৰি হেৰুৱাইছিল, গতিকে তেওঁ কোনো একাডেমীত যোগদান কৰা নাছিল, মাত্ৰ স্বাভাৱিকভাৱে খেলিছিল। খেলাৰ প্ৰতি মোৰ সদায় আগ্ৰহ আছিল। সৰুৰে পৰাই মই সদায় খেলিবলৈ আগ্ৰহী আছিলো আৰু ল’ৰাবোৰক চাই তেওঁলোকৰ লগত টেনিছ বল লৈ খেলিবলৈ আগ্ৰহী আছিলো। আমাৰ গাঁৱত চামৰা বলৰ প্ৰতিযোগিতা আছিল। বিধায়ক ট্ৰফী অনুষ্ঠিত হৈছিল, তাত মই খেলিছিলো। দুটা দল আহিছিল। এগৰাকী বাইদেউ হঠাতে অসুস্থ হৈ পৰিল, গতিকে মই মোৰ দীঘল চুলিখিনি লৈ তাত আছিলো। ছাৰ আহি মোক সুধিলে, "তুমি খেলিবা নেকি?" মই ক'লোঁ, "হয় ছাৰ।" তেওঁ মোক নিজৰ দলত ৰাখিলে। সেইখন মোৰ প্ৰথম মেচ আছিল, চামৰাৰ বলেৰে খেলিছিলো আৰু মই আছিলোঁ মেচখনৰ শ্ৰেষ্ঠ খেলুৱৈ। দুটা উইকেট লোৱাৰ লগতে ২৫ ৰানো কৰিলোঁ। তাৰ পৰাই মোৰ ক্ৰিকেট কেৰিয়াৰ আৰম্ভ হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - শেফালীয়ে চাগে যোৱা দুখন খেলত খেলাৰ সুযোগ পাইছিল। নহয় নে?
শেফালী বাৰ্মা-হয় ছাৰ। তাৰ আগতে মই ঘৰুৱা ক্ৰিকেট খেলি আছিলো। কিন্তু যেতিয়া মোৰ চৰ্দি হৈছিল, একেবাৰে কোনো খেলুৱৈয়ে নিবিচাৰে যে প্ৰতীকাৰ যি হ’ল সেয়া কাৰো লগত নহওক। কিন্তু যেতিয়া মোৰ চৰ্দি হৈছিল, তেতিয়া মই নিজাববীয়াকৈ আত্মবিশ্বাস দেখুৱাইছিলো আৰু সমগ্ৰ দলটোৱে মোৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাস দেখুৱাইছিল। তেওঁলোকে মোক ফোন কৰিছিল আৰু তাৰ পিছত মই ভাৱিছিলো যে মই খেলখন জয়ী হ’ব লাগিছিল, যিয়েই নহওক কিয়।
প্ৰতিকা ৰাৱাল-এই ভিডিঅ'টোৰ জৰিয়তে আপোনালোকক ক'ব বিচৰা কথাটো হ'ল যেতিয়া মই আঘাত পাইছিলো তেতিয়া দলৰ বহুতে কৈছিল যে আমি প্ৰতীকাৰ বাবে এই বিশ্বকাপ জয় কৰিব বিচাৰো। এই মানুহবোৰে মোক কোৱা নাছিল যদিও দলৰ বাহিৰৰ কোনোবাই মোক কৈছিল যে তেওঁলোকে মোৰ বিষয়ে এনেকৈ কথা পাতিছে। গতিকে, যেতিয়া মই বাহিৰত বহি আছিলো আৰু আমি বিশ্বকাপ জয় কৰিছিলো, তেতিয়া মই কাৰিকৰীভাৱে দলত নাছিলোঁ। মই আছিলোঁ ১৬নং খেলুৱৈ। কিন্তু ছাৰ, তেওঁ মোক হুইল চেয়াৰত মঞ্চত থিয় কৰাইছিল আৰু মোৰ প্ৰাপ্য সকলো সন্মান দিছিল। গতিকে ছাৰ এই দলটো এটা পৰিয়ালৰ দৰে। যেতিয়া আপুনি সকলো খেলুৱৈক সন্মান কৰে, যেতিয়া আপুনি তেওঁলোকক একেবুলি অনুভৱ কৰায়, যেতিয়া সেই পৰিয়ালটোৱে একেলগে খেলে, ছাৰ, সেই দলটোক পৰাস্ত কৰাটো বৰ কঠিন হৈ পৰে। ছাৰ, সেইবাবেই এনে এটা দলে ফাইনেলৰ যোগ্য আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-হয়, আপুনি ঠিকেই কৈছে যে দলীয় মনোভাৱ ক্ৰীড়াত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু দলীয় মনোভাৱ কেৱল খেলপথাৰতে নহয়। এতিয়া যেতিয়া আমি ২৪ ঘণ্টা একেলগে থাকোঁ তেতিয়া এক প্ৰকাৰৰ বন্ধন গঢ়ি উঠিব লাগে। তেতিয়াহে হয়। যদি আমি প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ দুৰ্বলতাবোৰ জানো তেন্তে আমি সেইবোৰ ঢাকিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ আৰু যদি আমাৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ শক্তি থাকে তেন্তে আমি সেইবোৰক সমৰ্থন কৰি সেইবোৰক উজ্জ্বল কৰি তোলোঁ। তেতিয়াহে সেয়া সম্ভৱ হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কওকচোন, আপোনাৰ এই ধৰা কেছটো আটাইতকৈ বিখ্যাত হৈ পৰিছে।
অমনজোত কৌৰ: ছাৰ, মই বহুত ব্লাইণ্ডাৰ ধৰিছো, কিন্তু কোনোটোৱেই ইমান বিখ্যাত হোৱা নাই। আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনেকৈ ফুম্বল কৰি ভাল লাগিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - যেতিয়া আপুনি সেই কেছটো লৈছিল, তেতিয়া ই এক প্ৰকাৰে টাৰ্নিং পইণ্ট হৈ পৰিছিল।
অমনজোত কৌৰ - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তাৰ পিছত অৰ্থাৎ কেচ লোৱালৈকে নিশ্চয় বল এটা দেখা পাইছে। ইয়াৰ পিছত নিশ্চয় ট্ৰফী চাবলৈ আৰম্ভ কৰিলে।
অমনজোত কৌৰ - ছাৰ, সেই কেছটোৰ সময়ত ট্ৰফীটো দেখা পালোঁ। ইয়াৰ পিছত মোৰ ওপৰত ইমান মানুহ আছিল যে মোৰ উশাহ ল’ব পৰা নাছিল। মোৰ ওপৰত কিমান মানুহ আছিল মইও নাজানো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - জানেনে, যোৱাবাৰো সূৰ্য্য যাদৱেও একেধৰণৰ কেচ লৈছিল।
অমনজোত কৌৰ - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়তো যোৱাবাৰ আপোনালোকৰ মাজৰ এজনৰ কেচ আছিল যিটো মই ৰিটুইট কৰিছিলো। হয়, সেই সময়ত বৰ ভাল দৃশ্য বুলি ভাবিছিলো।
হাৰ্লিন কৌৰ দেওল - হয় ছাৰ। আমি যেতিয়া ইংলেণ্ডত আছিলো, সেই কেচটো লোৱাৰ সময়ত আমি বহুদিনৰ পৰা এনে কেছ ধৰাৰ অনুশীলন কৰি আছিলো। মনত পৰিল যে মই ফিল্ডিং কৰি আছো আৰু মোৰ সন্মুখত কেচ এটা আহিল, গতিকে দৌৰি গৈ ভাবিলোঁ যে মই মিছ কৰিলোঁ। হেৰী ডি খঙেৰে ক’লে, “তোমালোক ভাল ফিল্ডাৰ হোৱাৰ কি লাভ, তেনেকুৱা কেচ ধৰিব পৰা নাই।” মোৰ পিছফালে জেমী থিয় হৈ আছিল আৰু তাই ক'লে, "ঠিক আছে।" মই তাইক সুধিলোঁ, "হ'ব পাৰিলেহেঁতেন" আৰু তাই ক'লে, "হয়, তুমি পাৰিলাহেঁতেন।" মই তাইক ক'লোঁ, "এতিয়াও দুটা অভাৰ বাকী আছে। ভাল কেচ কেনেকৈ ল'ব লাগে দেখুৱাম।" ছাৰ, তাৰ ঠিক পিছতেই এই বলটো আহিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে, আপুনি প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে ল’লে। ৰিচা, য'ত খেলে, আপুনি বিজয়ী হৈ উভতি আহে। ৰিচাই সকলোতে সুযোগ পায় নহয় নে?
ৰিচা ঘোষ - নাজানো ছাৰ। এটা কয় হয় যে মই অনূৰ্ধ্ব-১৯, ছিনিয়ৰ আৰু ডব্লিউপিএলৰ দৰে ট্ৰফী জিকিছিলো, দীঘল দীঘল ছয় মাৰিছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে কোৱা।
ৰিচা ঘোষ-বেটিং কৰি থাকোঁতে ছয় মাৰিছিলো আৰু মই ভাবো হেৰী ডি, স্মৃতি দিদি আৰু সকলোৱে মোক বিশ্বাস কৰে। সমগ্ৰ দলটোৱে মোক বিশ্বাস কৰে, যাতে যদি এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয় য’ত বল কম হয় কিন্তু অধিক ৰানৰ প্ৰয়োজন হয়। মই ভাবো তেওঁলোকে সেই ধৰণৰ আত্মবিশ্বাস দেখুৱাইছিলো। মই ভাবো তাৰ বাবেই মইও আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিলোঁ যে, ‘হয়, মই কৰিব পাৰিম।’ গতিকে, মই ভাবো সেইবাবেই মই প্ৰতিখন মেচতে সেই ধৰণৰ শৰীৰৰ ভাষা দেখিছে।
ৰাধা যাদৱ-আমি তিনিখন মেচত পৰাস্ত হৈছিলো। কিন্তু আটাইতকৈ ভাল কথাটো আছিল যে আমি সকলোৱে একেলগে পৰাজয় মানি লৈছিলো, ইজনে সিজনক সমৰ্থন কৰিছিলো, ইজনে সিজনৰ লগত কথা পাতিছিলো, গতিকে সেয়া স্বাভাৱিক আছিল। সেইবাবেই ভগৱানে চাগে আমাক এই ট্ৰফীটো দিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-নাই নাই, আপোনাৰ কষ্টৰ বাবেই। এই ক্ষেত্ৰত আপুনি নিজকে এনেদৰে কেনেকৈ প্ৰস্তুত কৰিলে?
ৰাধা যাদৱ-ছাৰে কোৱাৰ দৰে আমি বহুদিনৰ পৰা বহুত ভাল ক্ৰিকেট খেলি আহিছো, মানে আমি প্ৰতিটো পৰিস্থিতিৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই আছিলো। ফিটনেছ-ৱাইজ, ফিল্ডিং-ৱাইজ বা যিকোনো স্কিল-ৱাইজ, আমি সেইটোৰ ওপৰত বহুদিনৰ পৰা কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আহিছো। আৰু মই কোৱাৰ দৰে সকলো একেলগে থাকিলে সহজ হৈ পৰে। কাৰোবাক যদি অকলে এৰি দিয়া হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ বাবে অকলে কাম কৰাটো বৰ কঠিন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিন্তু শুনিছোঁ যে আপুনি দেউতাকক সহায় কৰিবলৈ প্ৰাৰম্ভিক পুৰস্কাৰ খৰচ কৰিলে।
ৰাধা যাদৱ - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আৰু পিতৃয়ে সদায় উৎসাহিত কৰিছিল।
ৰাধা যাদৱ - হয় গোটেই সময়খিনি মানে সেই সময়ত আমাৰ পৰিয়ালত ইমান সহজ নাছিল। কিন্তু দেউতাই আমাৰ লগত কেতিয়াও তেনে ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল, মায়েও কেতিয়াও কৰা নাছিল।
স্নেহ ৰানা-ছাৰ, বছৰ বছৰ ধৰি কৰা কষ্ট মাথোঁ। আমাৰ বলিং প্ৰশিক্ষক আৱিষ্কাৰ ছাৰৰ সৈতে আমি প্ৰতিজন বেটছমেনক কেনেকৈ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব লাগে সেই বিষয়ে বহু আলোচনা কৰিলোঁ। আমি অধিনায়ক, উপ-অধিনায়ক আৰু মুখ্য প্ৰশিক্ষকৰ সৈতে আমাৰ সকলো কৌশলৰ বিষয়ে আলোচনা কৰোঁ। তেওঁলোকে খেলপথাৰত সেইবোৰৰ নকল কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে আৰু ধন্য যে সেইবোৰে কাম কৰে। আমি কৰিব নোৱাৰাৰ সময়ত বহুত মেচ হয়। কিন্তু আমি তথাপিও নিজকে প্ৰেৰণা দিওঁ যে অহাবাৰ চেষ্টা কৰিলে আৰু ভাল কাম কৰিম।
উমা চেত্ৰী- ছাৰ, এতিয়া আপোনাক কি বুজি পোৱা নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - যি বুজি পায় তাকে কওক।
উমা চেত্ৰী-ছাৰ, সেয়া মোৰ অভিষেক মেচ আছিল, কিন্তু প্ৰতিবাৰেই এনেকুৱাই হয়। যেতিয়াই মই অভিষেক মেচ খেলো তেতিয়াই বৰষুণ হয়। সেইদিনাও বৰষুণ দিলে, মই মাত্ৰ উইকেট ৰাখিলোঁ। কিন্তু সেয়াই হৈছিল। সেইদিনা মই বৰ সুখী হৈছিলো, কাৰণ ভাৰতৰ হৈ অভিষেক ঘটোৱাটো এটা ডাঙৰ কথা আৰু সেয়াও বিশ্বকাপত। সেইদিনা সেই মেচখনক লৈ মই বৰ উৎফুল্লিত হৈ পৰিছিলো, কিয়নো মই দেশৰ হৈ খেলিম। মই এনেকুৱা আছিলোঁ, মই সেইদিনা ভাৰতক মেচখন জয়ী কৰাম, অৰ্থাৎ মোতকৈ যিজন ভাল আৰু মই যিমান পাৰো কষ্ট কৰিম। এটা কথাই আটাইতকৈ ভাল আছিল ছাৰ, কাৰণ গোটেই দলটোৱে মোক বিশ্বাস কৰিছিল আৰু সকলোৱে আহি মোক কৈছিল।
প্ৰশিক্ষক - ভাৰতৰ হৈ খেলা উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰথম ছোৱালী ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেওঁ অসমৰ।
ৰেনুকা সিং ঠাকুৰ - ড্ৰেছিং ৰুমৰ পৰিৱেশটো ঠাণ্ডা কৰি ৰখাৰ প্ৰয়োজন আছিল, গতিকে আমি সেই পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ কি কৰিব পাৰো সেই বিষয়ে চিন্তা কৰিলোঁ। উদাহৰণস্বৰূপে, মই যেতিয়া ময়ুৰ আঁকিছিলো, তেতিয়া ই ইতিবাচকতাৰ চিন। তাৰ পিছত আমি ভাবিলোঁ আৰু কি কি আকৰ্ষণীয় কৰি তুলিব পাৰো। স্মৃতি মই ৫০ স্ক'ৰ কৰিলোঁ, গতিকে আমি ভাবিলোঁ, ঠিক আছে, এতিয়া আমি ১০০ লৈ আগবাঢ়িছো...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গতিকে, ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে নিশ্চয় ময়ুৰ দেখা পাইছে।
ৰেণুকা সিং ঠাকুৰ - হয় ছাৰ, মই সেইটোৱেই কৈছিলো। মই আৰু এটা ময়ুৰ দেখা পালোঁ। মই মাত্ৰ এটা আঁকিব জানিছিলো, গতিকে সেইটো আঁকিলোঁ। মই বনালোঁ। ছাৰ, মই আৰু একো আঁকিব নাজানো।
খেলুৱৈ - ইয়াৰ পিছত তাই এটা চৰাই অংকন কৰি আছিল। আমি মানা কৰিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নাই, কিন্তু আপোনাৰ মাতৃক বিশেষভাৱে প্ৰণাম জনাইছো। ইমান কষ্টকৰ জীৱন যাপন কৰাৰ পিছতো তেওঁৰ প্ৰগতিৰ বাবে বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছিল। আৰু এগৰাকী অকলশৰীয়া পিতৃ-মাতৃ হোৱাৰ পিছতো এগৰাকী মাতৃয়ে আপোনাৰ জীৱনটো গঢ়ি তুলিবলৈ ইমান কষ্ট কৰিছিলস আৰু ছোৱালীজনীৰ বাবে সেয়া সঁচাকৈয়ে এটা ডাঙৰ কথা। তেওঁক মোৰ শুভেচ্ছা জনাব।
ৰেণুকা সিং ঠাকুৰ - হয় ছাৰ।
অৰুন্ধতী ৰেড্ডী - প্ৰথমে মাৰ পৰা আপোনাক এটা মেছেজ দিও। মই আপোনাৰ লগত কথা পতা বুলি ভবা নাছিলো, কিন্তু তেওঁ কৈছিল আপুনি তেওঁৰ হিৰো। ইতিমধ্যে তেওঁৰ পৰা চাৰি-পাঁচটা ফোন আহিছে, "মোৰ হিৰোক কেতিয়া লগ পাম?"
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত আপুনি কি সফলতা লাভ কৰিছে বুলি ভাবিছে? দেশে এতিয়া আপোনাৰ পৰা কি আশা কৰিছে? আপুনি কি কৰিব পাৰে?
স্মৃতি মান্ধানা - আমি যেতিয়াই বিশ্বকাপলৈ যাওঁ তেতিয়াই আমি সদায় প্ৰথমে কওঁ যে আজি বিশ্বকাপত জয়ী হ'লে মহিলা ক্ৰীড়াত ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিব। কেৱল ক্ৰিকেটৰ বাবেই নহয়, ইয়াৰ দ্বাৰা মহিলা ক্ৰীড়াত যি প্ৰভাৱ পৰিব সেয়া বৃহৎ হ’ব আৰু ই ভাৰতত এক বিপ্লৱৰ সূচনা কৰিব। গতিকে, ভৱিষ্যতেও আমাৰ এই প্ৰচেষ্টা অব্যাহত থাকিব, কেৱল মহিলা ক্ৰিকেটেই নহয় ভাৰতৰ মহিলা ক্ৰীড়াত আমি বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰো আৰু মই ভাবো এই দলটোৰ সেই সামৰ্থ্য আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই ভাবো আপুনি অতি প্ৰেৰণাদায়ক হ’ব পাৰে কাৰণ আপোনাৰ হাতত সফলতাৰ এক বিশাল শক্তি আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, সৰু কাম এটা লৈ ঘৰলৈ গ’লে স্বাভাৱিকতে উল্লাস আৰু উত্তেজনা হ’ব। কিন্তু কিছুদিনৰ পাছত আপোনাৰ স্কুললৈ যাওক। স্নাতক হোৱা স্কুলখনত এদিন কটাওক। মাত্ৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ লগত কথা পাতিব। তেওঁলোকে আপোনাক বহুত প্ৰশ্ন কৰিব আৰু আপুনি যি ধৰণেৰে আৰাম অনুভৱ কৰে, তেওঁলোকৰ লগত কথা পতা উচিত। মোৰ বিশ্বাস স্কুলে আপোনাক মনত ৰাখিব আৰু সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে আপোনাক আজীৱন মনত ৰাখিব। আপুনি পঢ়া স্কুলখন। মই কোৱা নাই যে যদি আপোনাৰ অভিজ্ঞতা ভাল হয় তেন্তে তিনিখন স্কুল বাছি লওক। যেতিয়াই সুযোগ পায়। এদিনত এখনকৈ স্কুললৈ যাওক, বছৰত অন্ততঃ তিনিখন স্কুললৈ যাওক। আপুনি দেখিব যে ই আপোনাক এক প্ৰকাৰে প্ৰেৰণা দিয়ে। আপুনি তেওঁলোকক প্ৰেৰণা দিব আৰু তেওঁলোকেও আপোনাক প্ৰেৰণা দিব। দ্বিতীয়তে, এই ফিট ইণ্ডিয়া আন্দোলন আমাৰ দেশত এটা ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰিছে। গতিকে, ফিট ইণ্ডিয়া ইয়াৰ সমাধান। মই সদায় কওঁ, আপোনাৰ ভোজ্য তেলৰ ব্যৱহাৰ ১০% হ্ৰাস কৰক। ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত ইয়াক হ্ৰাস কৰক। আপোনাৰ পৰা এইবোৰ কথা মানুহে শুনিলে মই বুজি পাওঁ যে এইবোৰ বহুত উপকাৰী হ’ব। আৰু কন্যা সন্তানৰ বাবে ফিট ইণ্ডিয়াক আহ্বান জনাওক। মোৰ বিশ্বাস ই এক বৃহৎ লাভ হ’ব আৰু যদি আপুনি ইয়াত কিবা এটা অৱদান আগবঢ়াব পাৰে তেন্তে আপুনি সেই কাম কৰা উচিত। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ পাই ভাল লাগিল। বহুতকে বহুবাৰ লগ পাইছো আৰু বহুতকে প্ৰথমবাৰৰ বাবে লগ পাইছো। কিন্তু আপোনালোক সকলোকে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাবলৈ মই সদায় চেষ্টা কৰো। গতিকে, আপোনালোক সকলোৰে সু-স্বাস্থ্য কামনা কৰিলোঁ।
স্মৃতি মান্ধানা - আপুনি কোৱা কথাখিনি আমি নিশ্চিতভাৱে মনত ৰাখিম। যেতিয়াই আমি মানুহৰ লগত কথা পতাৰ সুযোগ পাম তেতিয়াই আমি এই বাৰ্তাটো নিশ্চয়কৈ আগবঢ়াই দিম। আমাৰ দলৰ হৈ যদি আপুনি কেতিয়াবা আমাক এই বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ ফোন কৰে, আমি সকলোৱে যিকোনো সময়তে তাত উপস্থিত থাকিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - দেশক আগুৱাই নিবলৈ আমি সকলোৱে মিলি কাম কৰিব লাগিব।
স্মৃতি মান্ধানা - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ঠিক আছে, সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ।