Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with ICC Women’s World Cup champions
06 NOV 2025 1:32PM by PIB Delhi
Prime Minister: Today is a very important day. It’s Dev Diwali and also Gurpurab. Therefore, it is a very important occasion indeed.
Players: Happy Gurpurab, Sir!
Prime Minister: Many congratulations to all of you!
Coach: Hon’ble Prime Minister, thank you very much. We feel honoured and privileged to be here. I’d just like to tell you about one campaign. These girls have done wonders, truly amazing. For the past two years, they’ve worked so hard, shown tremendous effort. Every practice session, they played with full intensity and energy. I’d just say that their hard work has truly paid off.
Harmanpreet Kaur: Sir, I still remember when we met you in 2017. At that time, we didn’t come with a trophy, but today it’s a matter of great honour for us that we’ve been able to bring the trophy for which we worked so hard all these years. You’ve doubled our happiness today, and it’s a huge honour for us. Our aim now is to keep meeting you again and again in the future every time with a trophy and to keep taking team photos with you.
Prime Minister: Truly, you all have done something remarkable. In Bharat, cricket is not just a sport. In a way, it has become a part of people’s lives. When cricket goes well, Bharat feels happy; and if it falters even a bit, the whole country becomes disappointed. When you lost three matches in a row, the trolling army went after you.
Harmanpreet Kaur: When we met you in 2017, we had come back after losing the final, but you motivated us so much then. You told us how to play and give our best when the next opportunity comes. And today, when we finally returned with the trophy, it felt so good to talk to you again.
Prime Minister: Yes, Smriti ji, please tell us.
Smriti Mandhana: When we came in 2017, we couldn’t bring the trophy, but I remember you asked us a question about expectations and your answer has stayed with me ever since. It really helped us. In the next 6–7 years, we made several attempts, but we faced many heartbreaks in World Cups, but I think it was destiny that the first Women’s World Cup would come to Bharat. And, Sir, you’ve always been an inspiration to all of us. Especially now, seeing women shining in every field, whether it’s ISRO’s rocket launches or anything else. It’s all so inspiring. Every time we see that, it motivates us even more to do better and to inspire other girls across the country.
Prime Minister: The whole nation is watching and feeling proud. I actually want to hear from all of you and your experiences.
Smriti Mandhana: Sir, I think the best thing about this campaign was that every player has a story to tell and no one’s contribution was less than the others.
Smriti Mandhana: Last time, you spoke about how to deal with expectations. That answer has always stayed in my mind. And the way you remain calm and composed, that’s also deeply inspiring for us.
Jemimah Rodrigues: Sir, when we lost those three matches … I think a team is not defined by how many times you win, but by how you pick yourself up after a fall. And I feel that this team has done that and that’s why this is a champion team. Another thing I would say about this team is the unity in the team. It’s the best I’ve ever seen. Whenever someone did well, everyone was genuinely happy, clapping, celebrating as if they themselves had scored those runs or taken those wickets. And whenever someone was down, there was always someone to put a hand on their shoulder and say, “It’s okay, you’ll do it in the next match.” That, I think, defines this team.
Sneh Rana: I agree with Jemmy. We had decided that everyone is together in success, but the real test is to stand by each other during a downfall. As a team, as a unit, we decided that no matter what happens, we won’t leave anyone behind and we’ll always lift each other up. I think that was the best part of our team.
Kranti Goud: Harman Di always says: “Keep smiling!” So, if anyone was sitting nervous or quiet, we’d make sure everyone smiled. Seeing each other laugh made us all feel lighter and more positive.
Prime Minister: But there must be someone in your team who makes everyone laugh, right?
Player: Jemmy Di!
Jemimah Rodrigues: Sir, actually Harleen too! She really values keeping the team together.
Harleen Kaur Deol: Sir, actually, I feel every team needs at least one person who keeps the mood light. Whenever I see someone sitting alone or quiet or maybe when I’m just feeling a bit too idle, I go around doing something funny or lighthearted. It makes me feel good when the people around me are happy.
Prime Minister: You must have done something here as well, right?
Harleen Kaur Deol: Sir, they actually scolded us. They told us to stay quiet! If we made even a little extra noise, we got scolded.
Harleen Kaur Deol: Sir, I actually wanted to ask you about your skincare routine! You really glow, Sir!
Prime Minister: I’ve honestly never paid much attention to that subject.
Players: Sir, it’s the love of millions of Indians that makes you glow!
Prime Minister: That’s true, it really is. And it’s a very powerful thing … the love and blessings of people. You see, it’s been 25 years now for me as Head of Government. That’s a long time. And even after all this while, when people still shower such affection, it truly has a deep impact.
Coach: Sir, you saw how the questions come. They are all different characters! It’s been two years since I became their head coach, and my hair has already turned grey! Let me tell you a story. We were in England in June, and we met King Charles there. But the protocol allowed only 20 people. So, the support staff couldn’t go. Only the players and three skilled coaches were allowed. I told the support staff, “I’m extremely sorry, but the limit is only 20 people.” And they said something that really struck me. They said, “That’s okay, we don’t want this photograph. We want a photograph with Modi ji on November 4th or 5th.” And today, that day has come true!
Harmanpreet Kaur: Sometimes it felt like why does this always happen to us? Maybe it was written that way so we could become mentally and physically stronger.
Prime Minister: When you were saying that, Harman, what was going through your mind? Because what you said can really inspire people.
Harmanpreet Kaur: Somewhere deep down, we always believed that a day would come when we too would lift that trophy. And with this team, there was a special feeling that we could sense it from day one.
Prime Minister: But when that thought came to you that “Why does this keep happening to us?” and still, despite that, you gathered the courage to keep going and to give confidence to everyone else there must have been a strong reason behind that.
Harmanpreet Kaur: Yes, Sir. The credit goes to all our team members, because everyone had self-belief. In every tournament, we were improving. Like Sir (the coach) said, he’s been with us for two years, and during this time we’ve worked a lot on our mental strength, because what had happened was in the past, and we couldn’t change it.
Prime Minister: So you learned to live in the present.
Harmanpreet Kaur: Yes, exactly. That’s why my question to you was about what extra you do something that could give our team members a message to believe even more strongly in this idea of living in the present. Because it has really helped us, and if it comes from you as well, it’ll reinforce that we and our coaches are on the right path.
Prime Minister: So, DSP (Deputy Superintendent of Police), what did you do today? You must have been giving everyone instructions and controlling everybody, right?
Deepti Sharma: No Sir, I was just waiting to meet you! I’ve been waiting for this day, just enjoying the moment and waiting to see you. But I still remember, in 2017, you told me that a real player is the one who learns to stand up again after a fall, to rise above failure. You told me, “Keep working hard, never stop putting in the effort.” Those words have always motivated me. I keep listening to your speeches, Sir, whenever I get time. You always stay so cool and calm, even when people say all sorts of things. The way you handle everything so calmly that really helps me personally in my game.
Prime Minister: And you walk around with that Hanuman ji tattoo. So tell me, does Hanuman ji help you in matches?
Deepti Sharma: Sir, actually, I have more faith in him (Lord Hanuman) than in myself. Whenever I face tough situations, I just take his name, and I feel that I’m able to come out of those difficulties. That’s how strong my belief is in him.
Prime Minister: And you even write “Jai Shri Ram” on your Instagram account, right?
Deepti Sharma: Yes Sir, it’s written there too. Yes, absolutely.
Prime Minister: Faith really helps a lot in life. The biggest advantage is that it gives you peace. You can hand over your worries to the divine and sleep peacefully, knowing He will take care of things. But on the field, people say you rule the game with a bit of ‘dadagiri’ (dominance). How true is that?
Deepti Sharma: No Sir, nothing like that! But yes, there’s one thing people do fear a little and that is my throw! And sometimes even my teammates say jokingly, “Calm down, it’s us. Don’t throw that hard!”
Deepti Sharma: Sir actually asked me personally about the Hanuman ji tattoo on my hand. What’s the secret behind it, how deeply I believe in Him. And what really touched me was that Sir even knew my Instagram tagline!
Prime Minister: So Harman, after the victory, when you put the ball in your pocket … what was the reason behind that? Was it something you had planned, or did someone tell you to do it?
Harmanpreet Kaur: No Sir, I’d say that was also God’s plan. It’s not like I ever thought the last ball, the last catch, would come to me, but it did. And after so many years of hard work and waiting, when it finally came into my hands, I just felt it should stay with me. I still have that ball in my bag.
Prime Minister: Shafali, you’re from Rohtak. It is a place that’s where all the wrestlers come from! How did you end up in this world (of cricket)?
Shafali Verma: Yes Sir, wrestling and kabaddi are really popular there. But I think my father had the biggest influence, because …
Prime Minister: Wait, you never tried wrestling yourself?
Shafali Verma: No Sir, never.
Prime Minister: Never at all?
Shafali Verma: No Sir, never.
Prime Minister: Oh, I see.
Shafali Verma: My father wanted to become a cricketer himself, but couldn’t. So he passed that dream on to his children. My brother and I used to play together, and we would keep watching matches and that’s how I developed a deep interest in cricket and became a cricketer.
Prime Minister: Shafali, I had a question in my mind when I saw that catch of yours. I can understand someone smiling after catching the ball, but you were smiling before catching it! What was the reason?
Shafali Verma: Sir, I was just saying to myself, “Come to me, catch — come into my hands!” And then when it actually came to me, I just couldn’t help but laugh!
Prime Minister: I felt like you were so confident that the ball couldn’t possibly go anywhere else. Was that it?
Shafali Verma: Sir, even if it had gone somewhere else, I would’ve jumped there too!
Prime Minister: Can you describe the emotions of that moment?
Jemimah Rodrigues: Actually, sir, it was the semi-final, and we’ve always lost very closely against Australia. So, when I went in to bat, my only thought was that we have to win this for the team. No matter what, I have to stay till the end. When we were in that situation, we just kept saying to each other: one long partnership, just one solid partnership, and they will go down. That’s what we were trying to do. And I would say that moment was a collective team effort, sir! Yes, maybe I scored a century, but I feel that if the partnership between Harry Di (Harmanpreet Kaur) and me hadn’t happened or if Deepti hadn’t played that impactful innings, and then Richa and Aman hadn’t played those 8 balls for 15 runs, maybe we wouldn’t have won the semi-final. But everyone collectively had that belief that, “Yes, our team can do this and we will!”
Jemimah Rodrigues: He (the Prime Minister) wanted to motivate us more than anything. He wanted to know our experience, how it felt to win the World Cup, how it felt after losing three matches, and how we bounced back.
Kranti Goud: When I became the Player of the Match in a World Cup game, I felt extremely proud and I knew my village would feel proud too.
Kranti Goud: When I bowl, Harman Di always tells me, “You just have to get the wicket. You’re the one who will take the first wicket.” So that’s what I would focus on, to take that first wicket. I would bowl thinking, “I’ll get that first wicket.” I have an elder brother and he too loves cricket. He admires you a lot, sir. He used to love playing cricket, but when my father lost his job, he couldn’t join an academy. So he just played casually. Since childhood, I used to love watching him play and used to play with the boys tennis-ball cricket. Later, a leather-ball tournament called the MLA Trophy was organized in our village and I participated in that. Two teams had come. One of the girls in a team suddenly fell ill, and I had long hair, so the coach came up to me and asked, “Will you play?” I said yes. He let me play for the team. That was my first leather-ball match. I became Player of the Match. I took two wickets and scored 25 runs. That’s how my cricket journey began.
Prime Minister: Shafali also got a chance to play in the last two games, right?
Shafali Verma: Yes sir. Before that, I was playing domestic matches. But when I got the call-up … of course, what happened with Pratika was something no player would want for anyone, but when I was called up, I just showed confidence in myself, and the team showed confidence in me too. I was only thinking that I have to make the team win, no matter how.
Pratika Rawal: From this video, sir, I just want to tell you that when I got injured, many people in the team said, “We want to win this World Cup for Pratika.” I didn’t know that at the time, someone outside the team told me later. When I was sitting out and we won the World Cup, technically I wasn’t in the final squad. I was the 16th player. But, sir, even though I was in a wheelchair, they made me stand on the stage and gave me the same respect and honour. This team is truly like a family, sir. When you respect every player equally and make everyone feel included, that’s when the team becomes a real family. And when such a family plays together sir, that team becomes very hard to beat. That’s why this team truly deserved to win the final.
Prime Minister: You’re absolutely right. In the end, team spirit matters the most in sports. And it’s not just about team spirit on the field. When you spend all 24 hours together, a kind of bonding is formed. You get to know each other’s weaknesses and try to cover them, and you also recognize each other’s strengths and try to support and highlight them. Only then does true teamwork happen.
Prime Minister: Tell me that catch of yours became the most famous one, didn’t it?
Amanjot Kaur: Yes, sir! I’ve taken many blinders before, but none became as famous as that one. And for the first time, it actually felt good to fumble a little before completing the catch!
Prime Minister: When you took that catch, it became a kind of turning point, didn’t it?
Amanjot Kaur: Yes, sir.
Prime Minister: Until you actually took the catch, you must have only seen the ball. But after that, I’m sure you could already see the trophy!
Amanjot Kaur: Sir, I could literally see the trophy in that catch! After that, so many teammates jumped on me, I could barely breathe. I didn’t even know how many people were on top of me!
Prime Minister: You know, right? Last time, Suryakumar Yadav also took a similar catch.
Amanjot Kaur: Yes, sir.
Prime Minister: I think one of you had taken a catch earlier too, which I had retweeted. I remember it. It was a very impressive moment.
Harleen Kaur Deol: Yes, sir! We were in England at that time when I took that catch. We had been practicing such catches for a long time. I remember I was fielding, and a catch came forward. I ran, but I missed it slightly. Harry Di scolded me, saying, “What’s the point of being a good fielder if you can’t take catches like that?” Then Jemmy, who was standing behind me, said, “It’s okay.” I asked her, “Do you think I could’ve caught it?” She said, “Yes, you could have.” So I told her, “Two overs are left and I’ll show you by taking a good catch.” And sir, just after it that ball came, and I caught it!
Prime Minister: Oh, so you worked on a personal challenge I see! Richa, wherever you play, you end up winning matches, isn’t it? You always find a way to make an impact!
Richa Ghosh: I don’t know, sir, but yes whether it was the Under-19, the senior team, or the WPL, we’ve won trophies and I’ve hit some really long sixes!
Prime Minister: Alright, tell me more.
Richa Ghosh: When I was batting … hitting those sixes … I think Harry Di, Smriti Didi, and everyone else trusted me. The whole team had faith that no matter what the situation even if there are fewer balls and more runs needed I can handle it. That trust gave me confidence too that yes, I can do it. I think that’s why my body language always shows that confidence in every match.
Radha Yadav: We lost three matches, sir. But the best part was that even in defeat, we stayed together supporting each other, talking to each other. It was genuine and pure. Maybe that’s why God blessed us with this trophy.
Prime Minister: No, no, it’s not just God, it’s your hard work that earned this victory. Tell me how did you all prepare yourselves in this field?
Radha Yadav: As Sir (coach) said, we’ve been playing very good cricket for quite some time now. We were preparing for every kind of situation whether in terms of fitness, fielding, or skills. We had been working hard for a long time. And like I said, when everyone stays together, things become easier. But if someone is left alone, it becomes very difficult to work that way.
Prime Minister: But I heard that when you first received a prize, you spent it to help your father.
Radha Yadav: Yes, sir.
Prime Minister: And your father always encouraged you fully?
Radha Yadav: Yes, sir, all the time. It wasn’t easy for our family back then, but my father never made me feel that way, and neither did my mother.
Sneh Rana: Sir, it’s all the result of years of hard work. I’ve also been constantly in touch with my bowling coach, Aavishkar sir. We discuss how to tackle specific batters. All those strategies are made with the captain, vice-captain, and head coach, and we try to replicate them on the field. Thankfully, most of the time, they work. Of course, there are matches where things don’t go as planned, but we always motivate ourselves to do even better next time.
Uma Chetry: Sir, I honestly don’t know what to say standing in front of you.
Prime Minister: Just say whatever comes to mind.
Uma Chetry: Sir, that was my debut match. And every time I make my debut, somehow it rains! It happened that day too. It rained, so I could only do wicketkeeping. But still, I was really happy because making a debut for India and that too in a World Cup was a huge thing for me. I was very excited about that match, determined to give my best for the country. I wanted to make sure that my efforts helped India win. The best part was that the entire team trusted me, everyone was coming up to talk to me, guide me, support me and that meant a lot.
Coach: She’s the first girl from the North East to play for India.
Prime Minister: From Assam, right?
Renuka Singh Thakur: Yes, sir. To keep the dressing room atmosphere light and positive, we thought of doing something creative. So I drew a peacock, it’s a sign of positivity. Then we thought, what else can we make it more interesting? Like when Smriti scored her fifty, we said, “Alright, next we’re going for a hundred!”
Prime Minister: So, when you came here, you must have seen peacocks everywhere too!
Renuka Singh Thakur: Yes, sir! I even said: I’ve spotted another one here. Actually, drawing a peacock is the only thing I know how to do, so I drew that. I don’t know how to draw anything else!
(Another player): Next, she tried to draw a bird, but we told her not to!
Prime Minister: Still, I must especially bow in respect to your mother. Despite all the hardships, she played a huge role in your success. Even as a single parent, she worked tirelessly to shape your life and that’s truly remarkable. Please convey my respectful regards to her.
Renuka Singh Thakur: Yes, sir, I will.
Arundhati Reddy: Sir, first of all, my mom wanted me to give you a message. I didn’t think I’d get the chance to talk to you, but she told me to tell you that you are her hero. She’s already called me four or five times asking, “When are you meeting my hero? When are you meeting my hero?”
Prime Minister: What do you all feel now that you’ve achieved success on the sports field, what do you think the nation expects from you next? What more can you contribute?
Smriti Mandhana: Sir, whenever we go for any World Cup, the first thing we all talk about is the kind of impact winning that World Cup would have, not just on women’s cricket, but on women’s sports as a whole. It would be massive, and it could start a real revolution in India. Going forward, our effort will always be to not just uplift women’s cricket, but to revolutionize women’s sports in India. And I truly believe this team has the capacity to do that.
Prime Minister: I think you all can become a huge source of motivation for others, because success gives you great power. For instance, when you go home, naturally there will be celebrations and excitement. But after a few days, visit your school, the school where you studied. Spend just one day there. Talk with the children; they’ll ask you all kinds of questions. Just interact with them freely. I’m sure that school will always remember you, and those children will never forget that day. The same school where you studied. If you enjoy the experience, then choose three schools and in a year, whenever possible, spend one day at each. You’ll see, it will not only inspire them, but also motivate you in return. Secondly, there’s the Fit India Movement. As you know, obesity is becoming a major problem in our country. Fitness is the best way to counter it. Like I always say even small things matter, such as reducing your cooking oil by 10%. Make that choice when you buy it. When people hear these small, practical suggestions from you, they take them seriously. And if you encourage young girls to join the Fit India campaign, it will make a huge difference. So, I really enjoyed this casual, heartfelt conversation with all of you. Some of you I’ve met before, and some for the first time. But I always look forward to meeting you all. And to you (Pratika), I wish you recover fast.
Smriti Mandhana: Sir, we’ll definitely remember what you said. Whenever we get the opportunity to talk to people, we’ll make sure to pass on this message. And from our whole team, sir if ever you need us to spread this message anywhere, just call us we’ll be there anytime, because of course, it’s an important cause.
Prime Minister: Together, we all have to take the country forward.
Smriti Mandhana: Yes, sir.
Prime Minister: Alright then. Many, many best wishes to all of you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇସିସି ମହିଳା ବିଶ୍ୱକପ୍ ଚାମ୍ପିୟନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବବିନିମୟ
06 NOV 2025 1:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆଜି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ, ଦେବ ଦୀପାବଳି ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଗୁରୁ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ତେଣୁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ।
ଖେଳାଳି-ଶୁଭ ଗୁରୁ ପର୍ବ ସାର୍,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା!
ପ୍ରଶିକ୍ଷକ-ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମହୋଦୟ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ଏଠାକୁ ଆସି ଆମେ ଗର୍ବିତ ଏବଂ ଭାଗ୍ୟବାନ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହା ସେମାନେ ଚମତ୍କାର କରିଛନ୍ତି, ଏହି ଝିଅମାନେ, ଦେଶର ଝିଅମାନେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, 2 ବର୍ଷ ହୋଇଗଲାଣି ସାର୍, ସେମାନେ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭ୍ୟାସ ଅଧିବେଶନରେ ସମାନ ତୀବ୍ରତାର ସହ ଖେଳିଛନ୍ତି, ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭ୍ୟାସ ଅଧିବେଶନରେ ସମାନ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଖେଳିଛନ୍ତି, ମୁଁ କହିବି ଯେ ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ମିଳିଛି।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର-ସାର୍, ମୋର ଏବେ ବି ମନେ ଅଛି ଯେ 2017ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଟ୍ରଫି ନେଇ ଆସି ନ’ ଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ, ଯେ ଏଥର ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ରଫି ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛୁ ଏବଂ ଆପଣ ଆଜି ଆମର ଖୁସିକୁ ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବାରମ୍ବାର ଭେଟିବୁ ଏବଂ ଦଳ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ଫଟୋ ଉଠାଇବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତରେ କ୍ରିକେଟ୍ ଏକ ଖେଳ ନୁହେଁ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଭାରତର ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ କ୍ରିକେଟରେ ଭଲ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଭାରତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ ଏବଂ ଯଦି କ୍ରିକେଟ ରେ ମଧ୍ୟ ଟିକିଏ ଏପଟ ସେପଟ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଦୋହଲି ପଡିଥାଏ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଲଗାତର ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଥିଲେ, ତା 'ପରେ ଟ୍ରୋଲିଙ୍ଗ୍ ଆର୍ମି, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପଛରେ ପଡ଼ିଲେ।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର-ଯେତେବେଳେ ଆମେ 2017 ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଭେଟିଥିଲୁ, ଆମେ ଫାଇନାଲରେ ହାରି ଯାଇଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ସାର୍ ଆମକୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣଙ୍କୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଆମେ ସେଠାରେ କିପରି ଖେଳିବୁ ଏବଂ ଆମର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବୁ, ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଶେଷରେ ଟ୍ରଫି ଜିତିଛୁ, ତାଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ଅର୍ଥାତ୍-ଆମେ ସବୁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁ। ଇସ୍ରୋ ଉତକ୍ଷେପଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କିଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେସବୁ ଜିନିଷ ଦେଖୁ, ପ୍ରକୃତରେଏହା ଆମ ପାଇଁ ଆହୁରି ଭଲ କରିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ସ୍ମୃତି ଜୀଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ।
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-2017ରେ ଆମେ ଟ୍ରଫି ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ନ ଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ମୋର ମନେ ଅଛି, ଆପଣ ଆମକୁ ଆଶା ବିଷୟରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଉତ୍ତର ତଥାପି ଆମକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କଲା, ପରବର୍ତ୍ତୀ 6-7 ବର୍ଷ ଆମେ ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଇଁ ଅନେକ ବିଶ୍ୱକପ୍ ହୃଦୟ ବିଦାରକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସାରା ଦେଶ ଏହା ଦେଖୁଛି, ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-ସାର୍, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଅଭିଯାନର ସବୁଠାରୁ ଭଲ କଥା ହେଲା ଯେ କୌଣସି ଖେଳାଳି ଘରକୁ ଯାଇ ନିଜ କାହାଣୀ କହିବେ, ଯେ କାହାରି ଯୋଗଦାନ କମ୍ ନୁହେଁ।
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-ଗତ ଥର ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଶାକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରାଯିବ, ସେହି ଉତ୍ତର ସର୍ବଦା ମୋ ମନରେ ଥିଲା ଏବଂ ସେ ଯେପରି ଶାନ୍ତ ଏବଂ ସଂଯତ ରୁହନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କଥା।
ଜେମିମାହ ରୋଡ୍ରିଗ୍ସ-ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଗଲୁ, ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଏକ ଦଳ ପ୍ରକୃତରେ କେତେ ଥର ଜିତିବ ତାହା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୁଏ? କିନ୍ତୁ ଏକ ପତନ ପରେ ଆପଣ ନିଜକୁ କିପରି ଉଠାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଦଳ ସବୁଠାରୁ ଭଲ କରିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଦଳ ଏକ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଦଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଏକ କଥା ଯାହା ମୁଁ ଏହି ଦଳ ବିଷୟରେ କହିବି, ସାର୍, ଏହି ଦଳରେ ଏକତା ଥିଲା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ସବୁଠାରୁ ଭଲ, ମୁଁ ଦେଖିଛି କାରଣ ଯେତେବେଳେ କେହି ଭଲ କରୁଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ଖୁସି ହେଉଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ତାଳି ମାରୁଥିଲେ। ଯେପରି ସେମାନେ ନିଜେ ଯାଇ ସ୍କୋର କରିଥିଲେ କିମ୍ବା ୱିକେଟ୍ ନେଇଥିଲେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେହି ତଳେ ଥାଆନ୍ତି, ସବୁବେଳେ କେହି ଜଣେ ଯାଉଥିଲା, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, କାନ୍ଧରେ ହାତ ରଖି ଏବଂ ନା କହି, ଆପଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମ୍ୟାଚରେ କରିବୁ। ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଦଳକୁ ପରିଭାଷିତ କରିଥିଲା।
ସ୍ନେହ ରାଣା-ମୁଁ ଜେମିଙ୍କ ସହ ଏକମତ ଯେ, ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସଫଳତାରେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କାହାର ପତନ ଜାରି ରହେ, ସେତେବେଳେ ଅଧିକ ସମର୍ଥନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ ଆମେ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ଆମେ ପରସ୍ପରର ପକ୍ଷ ଛାଡିବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ସର୍ବଦା ପରସ୍ପରକୁ ଶୀର୍ଷରେ ରଖିବୁ। ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଆମ ଦଳର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିଲା।
କ୍ରାନ୍ତି ଗୌଡ- ହରମନ ଦୀ ସବୁବେଳେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସମସ୍ତେ ହସୁଥିବେ, ତେବେ ଏହା ଆମର ଥିଲା ଯେ ଯଦି କେହି ଟିକେ ବି ଏତେ ନର୍ଭସ ହୋଇ ବସିଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆମର ଥିଲା, ଯେ ଯଦି ସମସ୍ତେ ହସୁଥିବେ, ତେବେ ପରସ୍ପରକୁ ହସୁଥିବାର ଦେଖି ଆମେ ଭାବିଲୁ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ହସୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ଆପଣଙ୍କୁ ହସାଇବା ପାଇଁ କେହି ରହିବେ, ନା ଆପଣଙ୍କ ଦଳରେ?
ଖେଳାଳି- ଜେମି ଦେଇଛି, ନୁହେଁ କି?
ଜେମିମାହ ରୋଡ୍ରିଗ୍ସ- ସାର୍ ପ୍ରକୃତରେ ହାରଲିନ୍ ମଧ୍ୟ, କାରଣ ସେ ମଧ୍ୟ ଦଳକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ।
ହରଲିନ୍ କୌର୍ ଦେଓଲ୍-ନା ସାର୍, ବାସ୍ତବରେ ଦଳରେ ମୋତେ ଲାଗିଲା ଯେ ଜଣେ ଅଧା ବ୍ୟକ୍ତି ରହିବା ଉଚିତ ଯିଏ ବାତାବରଣକୁ ହାଲୁକା ରଖେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ମୋତେ ଲାଗେ ଯେ କେହି ଏହିପରି ବସିଛି ଖାଲି ଅଛି କିମ୍ବା ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମୁଁ ବହୁତ ଅଧିକ ଖଳନାୟକ ବୋଲି ଅନୁଭବ କରେ, ତେଣୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରେ, ତେଣୁ ମୋତେ ଭଲ ଲାଗେ ସାର୍ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଆଖପାଖର ଲୋକମାନେ ଖୁସିରେ ଥାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏଠାକୁ ଆସି ନିଶ୍ଚୟ କିଛି କରିଛନ୍ତି।
ହରଲିନ୍ କୌର୍ ଦେଓଲ-ସାର୍, ଏହି ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ଗାଳି ଦେଉଥିଲେ, କହୁଥିଲେ ଟିକେ ଶାନ୍ତ ରୁହନ୍ତୁ। ଯଦି ଟିକିଏ ଅଧିକ ଶବ୍ଦ ହୁଏ, ତେବେ ଗାଳି ଦେଉଥିଲେ।
ହରଲିନ୍ କୌର୍ ଦେଓଲ- ସାର୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ତ୍ୱଚା ଯତ୍ନ ରୁଟିନ୍ ବିଷୟରେ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି। ଆପଣ ବହୁତ ଚମକୁଛନ୍ତି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୁଁ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲି।
କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍- ସାର୍, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭଲ ପାଇବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ହଁ, ହଁ। ଏହା ସମାଜର ଏତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଯେ ଏବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ 25 ବର୍ଷ ଧରି ସରକାରରେ ଅଛି। ସରକାରର ମୁଖ୍ୟ। ତେଣୁ ଏହା ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ, ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଏକ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ |
କୋଚ୍- ସାର୍, ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ପ୍ରଶ୍ନ କିପରି ଆସେ। ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଚରିତ୍ରମାନ ରହିଛି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ହେବାର ଦୁଇ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ମୋର କେଶ ଧଳା ହୋଇଗଲାଣି। ସାର୍, ମୁଁ ଗୋଟିଏ କାହାଣୀ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏକ ଉପାଖ୍ୟାନ ଆମେ ଜୁନ୍ ମାସରେ ଇଂଲଣ୍ଡରେ ଥିଲୁ, ତେଣୁ ସେଠାରେ ଆମେ ରାଜା ଚାର୍ଲ୍ସଙ୍କୁ ଭେଟିଲୁ, କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ 20 ଜଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଥିଲା। ତେଣୁ ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀ ଆସିପାରିଲେ ନାହିଁ। ସେଠାରେ ଖେଳାଳି ଏବଂ ତିନି ଜଣ କୁଶଳୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ମୋର ସହାୟକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖିତ କିନ୍ତୁ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ 20 ଜଣଙ୍କ ପାଇଁ | ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ କିଛିଟା ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ, ସେମାନେ କହିଲେ ଠିକ ଅଛି, ଆମେ ଏହି ଫଟୋକୁ ଚାହୁଁନାହୁଁ। ଆମେ 4 ନଭେମ୍ବର କିମ୍ବା 5 ନଭେମ୍ବରରେ ମୋଦିଜୀଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆଜି ସେହି ଦିନ।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର- ବେଳେବେଳେ ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା, ୟାର୍ ସାଦେ ନାଲ ହି ହୋ ରହା ହୈ କ୍ୟୁ ? ମାନସିକ ଭାବେ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ ଲେଖାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ଏହି ହରମନ କଥା କହୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ କ’ଣ ଲାଗୁଥିଲା? ଏହା ତୁରନ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାର ଏକ ମାମଲା ଥିଲା।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର- କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ଏମିତି ଦିନ ଆସିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଟ୍ରଫି ମଧ୍ୟ ଉଠାଇବୁ ଏବଂ ଏହା ଏହି ଦଳରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଥା ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଅନୁଭବ କରାଯାଉଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଯେଉଁ ଭାବନା ଆସିଥିଲା ଯେ ଆମ ସହିତ ବାରମ୍ବାର ଏପରି କାହିଁକି ଘଟୁଛି, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଏତେ ସାହସ ରଖିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କାରଣ ନିଶ୍ଚୟ ଥିବ।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର- ଆଜ୍ଞା, ଏହାର ଶ୍ରେୟ ଆମ ଦଳର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଯାଉଛି କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଉନ୍ନତି କରୁଛୁ। ଯେପରି ସାର୍ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ସହିତ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମର ମାନସିକ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବହୁତ କାମ କରିଛୁ କାରଣ ଯାହା ଘଟିଥିଲା ତାହା ଅତୀତରେ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇ ପାରିଲୁ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର-ଆଜ୍ଞା, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଶ୍ନ ସମାନ ଥିଲା, ଆପଣ ଅଧିକ କ'ଣ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନେ କିଛି ଭଲ ବାର୍ତ୍ତା ପାଇପାରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ଜିନିଷରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ କରାଇ ପାରିବା, ଯାହା ଆମେ ଭାବୁଛୁ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନରେ ଏହା ଅଛି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ସେହି ଜିନିଷଟି ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି, ତେଣୁ ଆମେ ଭାବୁଛୁ ଯେ ଯେଉଁ ସାର୍ ଏବଂ ଆମର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଯେଉଁମାନେ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଆମେ ସଠିକ୍ ଲାଇନରେ ଯାଉଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ତେବେ ଡିଏସ୍ ପି, ଆପଣ ଆଜି କ’ଣ କଲେ? ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଜ୍ଞା, ସମସ୍ତେଙ୍କୁ ଏହା ସବୁକିଛି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ।
ଦୀପ୍ତି ଶର୍ମା-ନା ସାର୍, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି ଏବଂ କେବଳ ମଜା କରୁଥିଲି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଏହି ଜିନିଷକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି। କିନ୍ତୁ ମୋର ମନେ ଅଛି 2017ରେ ଆପଣ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଖେଳାଳି ଯିଏ ଉଠିବା ଏବଂ ଚାଲିବା କିମ୍ବା ଉଠିବା ଏବଂ ନିଜ ବିଫଳତାରୁ ବାହାରିବା ଶିଖିଥାନ୍ତି। କେବଳ ବ୍ୟସ୍ତ ରୁହନ୍ତୁ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ମୋତେ ସର୍ବଦା ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭାଷଣ ଶୁଣୁ ଥିବି। ଅର୍ଥାତ୍, ଯେତେବେଳେ ବି ଏମିତି ସମୟ ଉପଲବ୍ଧ ଥାଏ, ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନରେ ବହୁତ ଶାନ୍ତ ଏବଂ ଶାନ୍ତ ରୁହନ୍ତି, କାରଣ ଅନେକ ଲୋକ ବହୁତ କଥା କୁହନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଏତେ ଶାନ୍ତ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି, ତେଣୁ ଏହା ମୋର ଖେଳରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏହି ଟାଟୁ ଲଗାଇ ବୁଲୁଛନ୍ତି, ତେବେ ହନୁମାନ ଜୀ ଆପଣଙ୍କୁ କ’ଣ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି?
ଦୀପ୍ତି ଶର୍ମା- ସାର, ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ମଧ୍ୟ ଯେ ସେ ନିଜ ଅପେକ୍ଷା ମୋ ଉପରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ଯେବେ ବି ଏମିତି ମୋଡ଼ ଆସେ, ଅସୁବିଧା ଆସେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ନାମ ନିଏ, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଲାଗେ ଯେ ମୁଁ ସେହି ଅସୁବିଧାରୁ ବାହାରି ଆସିଛି। ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜୟ ଶ୍ରୀ ରାମ ଲେଖନ୍ତି ନା?
ଦୀପ୍ତି ଶର୍ମା- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଲେଖାଯାଇଛି। ଆଜ୍ଞା, ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ବାସ୍ତବରେ, ବିଶ୍ୱାସ’ ଜୀବନରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ହେଉଛି ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଶାନ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ତୁମେ ତୁମର ଚିନ୍ତା ଭଗବାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିପାରିବ ଏବଂ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇପାରିବ, ସେ ଜାଣିଛି ଯେ ସେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଯତ୍ନ ନେବେ । କିନ୍ତୁ ପଡ଼ିଆରେ, ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଟିକେ 'ଦାଦାଗିରି' (ପ୍ରାଧାନ୍ୟ) ସହିତ ଖେଳକୁ ଶାସନ କରନ୍ତି | ଏହା କେତେ ସତ?
ଦୀପ୍ତି ଶର୍ମା-ନା ସାର୍, ସେମିତି କିଛି ନାହିଁ। ଗୋଟିଏ ଜିନିଷକୁ ନେଇ ମୁଁ ଟିକେ ଭୟଭୀତ, ତାହା ହେଉଛି କଥା କହିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା। ଫଫାଡିବା ଭଳି ହୋଇଥାଏ, ଏବଂ ଏହା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି, ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ନିଜ ଦଳର ସାଥୀଙ୍କ ପରି ଲାଗୁଛି, ଏହାକୁ ଆରାମରେ ସାରନ୍ତୁ।
ଦୀପ୍ତି ଶର୍ମା-ସାର୍ ମୋତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ହନୁମାନ ଜୀଙ୍କର ଏକ ଟାଟୁ ଅଛି। ଏହା ପଛର ରହସ୍ୟ କ’ଣ? ଆପଣ ମାନେ ତାଙ୍କୁ କେତେ ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଭଲ କଥା ହେଉଛି ମୁଁ ଭାବୁଛି ସାର୍ ମୋର ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ ଟ୍ୟାଗଲାଇନ୍ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ହଁ, ହରମନ, ଆପଣ ଏହି ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା ପରେ ବଲ୍କୁ ପକେଟରେ ରଖିଦେଇଥିଲେ, ତେବେ ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ଥିଲା? କିଛି ଭାବିବା ଦ୍ୱାରା କିମ୍ବା କେହି କ'ଣ କହିଛନ୍ତି କିମ୍ବା କ'ଣ ଘଟିଛି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି?
ହରମନପ୍ରୀତ କୌର-ନା ସାର୍, ଏହା ମଧ୍ୟ ଭଗବାନଙ୍କ ଯୋଜନା ଥିଲା, କାରଣ ଏହା ନଥିଲା ଯେ ଶେଷ ବଲ୍, ଶେଷ କ୍ୟାଚ୍ ମୋ ପାଖକୁ ଆସିବ, କିନ୍ତୁ ସେହି ବଲ୍ ମୋ ପାଖକୁ ଆସିଲା ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏତେ ବର୍ଷର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ଏତେ ବର୍ଷର ପରିଶ୍ରମ ଥିଲା ଏବେ ଏହା ମୋ ପାଖକୁ ଆସିଛି, ତେଣୁ ଏହା ମୋ ପାଖରେ ରହିବ। ଏହା ଏବେ ବି ମୋ ବ୍ୟାଗରେ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଶେଫାଲି, ଆପଣ ରୋହତକରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧା ସେଠାରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହି ଦୁନିଆକୁ ଚାଲି ଆସିଲ ?
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ସେଠାରୁ ବହୁତ କୁସ୍ତି ଏବଂ କବାଡି ବାହାରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ମୋ ବାପାଙ୍କ ଏକ ବଡ଼ ହାତ ତାଙ୍କ କାରଣରୁ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ଆଖଡ଼ା ଖେଳ ଖେଳି ନାହିଁ।
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ନା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କେବେ କରିନାହିଁ।
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ନା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଭଲ।
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ବାପା କ୍ରିକେଟର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବାପା ହୋଇପାରିଲେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ବାପା ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଛବି ଦେଇଥିଲେ। ମୋ ଭାଇ ଏବଂ ମୁଁ ଖେଳୁଥିଲୁ, ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମେ ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖୁଥିଲୁ, ତେଣୁ ମୁଁ କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରତି ବହୁତ ଆଗ୍ରହୀ ହେଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ଜଣେ କ୍ରିକେଟର ହେଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଶେଫାଲି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଦେଖିଲି, ମୋ ମନରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିଲା, କେହି ଜଣେ କ୍ୟାଚ୍ ଧରି ହସିଥିଲେ, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି, ଧରାପଡ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ହସୁଥିଲେ, ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ଥିଲା?
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ସାର୍, ମୁଁ କେବଳ ମୋ ମନରେ କହୁଥିଲି, ଆଜା କ୍ୟାଚ୍ ଆଜା ମେରେ ପାସ୍ ଆଜା, ତେଣୁ ମୁଁ କେବଳ ହସିଲି ଯେ ଏହା ମୋ ହାତକୁ ଆସିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଏତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହା କେଉଁଠି ବି ଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ଏମିତି ଥିଲା ?
ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ଯଦି ମୁଁ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇଥାନ୍ତି, ସାର୍, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେଠାକୁ ମଧ୍ୟ ଡେଇଁ ପଡିଥାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏହି ସମୟର କିଛି ଭାବନାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିପାରିବେ କି?
ଜେମିମାହ ରୋଡ୍ରିଗ୍ସ: ବାସ୍ତବରେ ସାର୍, ଏହା ସେମିଫାଇନାଲ୍ ଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ସବୁବେଳେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଅତି ନିକଟତର ଥିଲୁ, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭିତରକୁ ଗଲି, ଏହା କେବଳ ଦଳର ବିଜୟକୁ ନେଇ ଥିଲା। ଆପଣ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାହା ବି ଖେଳନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଦଳକୁ ଜିତିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ହରି ଥି ଔର ହମ୍ ଆୟେ ସାଥ୍ ମେ ତୋ ହମ୍ ଲଗ୍ କା ସର୍ଫ୍ ହମ୍ ଲଗ୍ ମେରେ ବାତ୍ ହୈ କି ଏକ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଲାମ୍ବା ଏକ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ନା ଔର ଉନ୍ ଲଗ୍ ସେମାନେ ତଳକୁ ଯିବେ | ସେଥିପାଇଁ ଆମେ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ କହିବି ଯେ ଏହା ଏକ ସାମୂହିକ ଦଳଗତ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା ସାର୍! ହଁ, ଏହା ମୋର ଶତକ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଯଦି ହ୍ୟାରି ଦି କା ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଆଉ ମେରା ନାହିଁ ହୋତା। ଅନ୍ୟଥା ଦୀପ୍ତି ଆସି ସେହି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଇନିଂସ ଖେଳି ରିଚା ଏବଂ ତା 'ପରେ ଅମନ୍ ସେହି 8ଟି ବଲରେ 15 ରନ୍ କରି ଖେଳିଥିଲେ, ଯଦି ତାହା ନହୁଏ, ତେବେ ହୁଏତ ଆମେ ସେମିଫାଇନାଲ୍ ଜିତି ନଥାନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ସାମୂହିକ ଭାବେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ନା, ଆମେ ଏହି ଦଳ ସହିତ ମିଶି ସବୁକିଛି କରିପାରିବା!
ଜେମିମାହ ରୋଡ୍ରିଗ୍ସ: ବାସ୍ତବରେ, ସାରେ, ଏହା ସେମି-ଫାଇନାଲ୍ ଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ସବୁବେଳେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବିପକ୍ଷରେ ଅତି ନିକଟତର ଭାବେ ହାରିଛୁ। ତେଣୁ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବ୍ୟାଟିଂ କରିବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ମୋର ଏକମାତ୍ର ଚିନ୍ତା ଥିଲା ଯେ ଆମକୁ ଦଳ ପାଇଁ ଏହା ଜିତିବାକୁ ପଡିବ। ଯାହା ବି ହେଉ, ମୋତେ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିଲୁ, ଆମେ କେବଳ ପରସ୍ପରକୁ କହୁଥିଲୁ: ଗୋଟିଏ ଦୀର୍ଘ ଭାଗିଦାରୀ, କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦୃଢ଼ ଭାଗିଦାରୀ, ଏବଂ ସେମାନେ ତଳକୁ ଚାଲିଯିବେ। ତାହା ହିଁ ଆମେ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲୁ। ଏବଂ ମୁଁ କହିବି ଯେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତଟି ଏକ ସାମୂହିକ ଦଳଗତ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା, ମହାଶୟ! ହଁ, ହୁଏତ ମୁଁ ଶତକ ହାସଲ କରିଥିବି, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଯଦି ହରମନପ୍ରୀତ କୌର ଏବଂ ମୋ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇ ନ ଥାନ୍ତା କିମ୍ବା ଦୀପ୍ତି ସେହି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଇନିଂସ ନ ଖେଳିଥାନ୍ତେ, ଏବଂ ତା'ପରେ ରିଚା ଏବଂ ଅମନ୍ ସେହି 8ଟି ବଲରେ 15 ରନ୍ ଦେଇ ନ ଖେଳିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ହୁଏତ ଆମେ ସେମିଫାଇନାଲ୍ ଜିତି ନ ଥାନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମୂହିକ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ, "ହଁ, ଆମ ଦଳ ଏହା କରିପାରିବ ଏବଂ ଆମେ କରିବୁ!"
ଜେମିମାହ ରୋଡ୍ରିଗ୍ସ-ସେ ସବୁକିଛି ଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ସେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଏହା କିପରି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତୁଛି? ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଥିଲେ, ଆପଣମାନେ କିପରି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ?
କ୍ରାନ୍ତି ଗୌଡ-ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମ୍ୟାନ୍ ଅଫ୍ ଦି ମ୍ୟାଚ୍ ହେବି, ବିଶ୍ୱକପ୍ ମ୍ୟାଚରେ, ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବି, ମୋ ଗାଁର ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ।
କ୍ରାନ୍ତି ଗୌର-ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବୋଲିଂ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ହର୍ମନ କେବଳ ଏତିକି କହୁଥିଲେ, କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ୱିକେଟ୍ ନେବାକୁ ହେବ, ଆପଣ ହିଁ ପ୍ରଥମ ୱିକେଟ୍ ନେବେ, ସେତେବେଳେ କେବଳ ଏହି କଥା କହୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ମୁଁ ଭାବୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ୱିକେଟ୍ ନେବା ଉଚିତ, ତେଣୁ ମୁଁ ୱିକେଟ୍ ନେଇ ବଲ୍ ରଖୁଥିଲି, ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ୱିକେଟ୍ ନେବି। ମୋର ଜଣେ ବଡ଼ ଭାଇ ଅଛନ୍ତି, ସେ କ୍ରିକେଟକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ତେଣୁ ସେ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳିବାକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ବାପାଙ୍କ ଚାକିରି ଚାଲିଯାଇଥିଲା, ତେଣୁ ସେ ଏକାଡେମୀରେ ଯୋଗ ଦେଇ ନ ଥିଲେ, ତେଣୁ ସେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଖେଳୁଥିଲେ। ତେଣୁ ପିଲାଦିନରୁ ମୁଁ ଖେଳିବାକୁ ଭଲ ପାଉଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ପୁଅମାନଙ୍କ ସହିତ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଟେନିସ୍ ବଲ୍ ଖେଳିଥିଲି, ତେଣୁ ଏକ ଚମଡ଼ା ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଥିଲା, ଆମ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ଏମ୍ଏଲ୍ଏ ଟ୍ରଫି ଥିଲା, ମୁଁ ସେଥିରେ ଖେଳିଥିଲି। ଦୁଇଟି ଦଳ ଆସିଥିଲେ, ତେଣୁ ଜଣେ ଭଉଣୀ ହଠାତ୍ ଅସୁସ୍ଥ ହୋଇଗଲେ, ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିଲି, ସାର୍ ଆସି ମୋତେ କହିଲେ ତୁମେ ଖେଳିବ ? ମୁଁ ହଁ କହିଲି ସାର୍, ସେ ନିଜ ଦଳରେ ଖେଳିବାକୁ ଦେଇଥିଲେ। ମୁଁ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିଥିଲି ତାହା ଏକ ଚମଡ଼ା ବଲ୍ ସହିତ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ପ୍ଲେୟାର ଅଫ୍ ଦି ମ୍ୟାଚ୍ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲି। ମୁଁ ଦୁଇଟି ୱିକେଟ୍ ପାଇଁ 25 ରନ୍ କରିଥିଲି। ସେହିଠାରୁ ହିଁ ମୋ କ୍ରିକେଟ୍ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଶେଫାଲି ମଧ୍ୟ ବୋଧହୁଏ ଶେଷ ଦୁଇଟି ମ୍ୟାଚରେ ଖେଳିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ। ହଁ। ଶେଫାଲି ବର୍ମା- ଆଜ୍ଞା ସାର୍। ସାର୍, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଘରୋଇ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳୁଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ କଲି, ପ୍ରକୃତରେ ଯାହା ଘଟିଲା ତାହା କୌଣସି ଖେଳାଳି ସହିତ ଘଟୁ ବୋଲି ମୁଁ ଚାହାଁବି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଥଣ୍ଡା ଆସିଲା, ମୁଁ କେବଳ ନିଜ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖାଇଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦଳ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିଲେ। ମୋତେ ଡାକିଥିଲେ ଏବଂ ତା 'ପରେ ମୋ ଭିତରେ ବିଶ୍ଵାସ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମୋତେ ଜିତିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଯେତେ ଜିତିଛି ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ।
ପ୍ରତିକା ରାୱଲ- ମୁଁ ଏହି ଭିଡିଓରୁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆହତ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଦଳର ଅନେକ ଲୋକ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ପ୍ରତିକାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ତେଣୁ ମୋତେ ଏହି ଲୋକମାନେ କହି ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦଳ ବାହାରେ ଅନ୍ୟ କେହି ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସେଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କଥା ହେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାହାରେ ବସିଥିଲି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିଥିଲୁ, ମୁଁ ଦଳରେ ନ ଥିଲି। ମୁଁ 16 ଜଣ ଖେଳାଳିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲି। କିନ୍ତୁ ସାର୍, ଯେପରି ସେ ମୋତେ ହୁଇଲଚେୟାରରେ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଠିଆ କରାଇଲେ, ସେ ମୋତେ ସମସ୍ତେ ସମ୍ମାନ ଦେଲେ। ତେଣୁ ଏହି ଟିମ୍ ସାର୍, ଏକ ପରିବାର ଭଳି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ଭାବନା ଦିଅନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସମାନ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦଳ ଏକ ପ୍ରକୃତ ପରିବାର ହୋଇଯାଏ | ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଏକ ପରିବାର ଏକାଠି ଖେଳନ୍ତି, ସାର୍, ସେହି ଦଳକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ବହୁତ କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଦଳ ବାସ୍ତବରେ ଫାଇନାଲ୍ ଜିତିବାର ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ଆପଣ ଠିକ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ତିମ ମ୍ୟାଚରେ ଦଳଗତ ଉତ୍ସାହ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ପଡ଼ିଆରେ ଦଳଗତ ଉତ୍ସାହ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ଏକାଠି ରୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏକ ପ୍ରକାର ବନ୍ଧନ ହେବା ଉଚିତ, ତା 'ପରେ ଯାଇ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଦୁର୍ବଳତା ଜଣା ପଡ଼ିଥାଏ, ତା' ପରେ ଲୁଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଶକ୍ତି ରହିଥାଏ, ତା 'ପରେ ତାଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଉନ୍ମୋଚିତ କରନ୍ତୁ, ତା' ପରେ ହିଁ ହୋଇଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ହିଁ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇପାରିଛି।
ଅମନଜୋତ କୌର-ଇଟ୍ନେ ସାର୍, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନ୍ଧଙ୍କୁ ଧରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏପରି କୌଣସି ପ୍ରସିଦ୍ଧ କ୍ୟାଚ୍ ହୋଇନାହିଁ। ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏପରି ଭୁଲ କରିବା ଭଲ ଲାଗିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଏହି କ୍ୟାଚ୍ ନେଲେ, ତା 'ପରେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଏକ ଟର୍ନିଙ୍ଗ୍ ପଏଣ୍ଟ ହୋଇଗଲା। ଅମନଜୋତ କୌର- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏହା ପରେ, ଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣ ଏକ ବଲ୍ ଦେଖିବେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ଏହାକୁ ଧରି ନାହାଁନ୍ତି | ଏହା ପରେ, ଆପଣ ଟ୍ରଫି ଦେଖିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଅମନଜୋତ କୌର-ସାର୍, ମୁଁ ସେହି କ୍ୟାଚରେ ଟ୍ରଫି ଦେଖିପାରୁଥିଲି। ଏହା ପରେ ମୋ ଉପରେ ଏତେ ଲୋକ ଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ନିଃଶ୍ୱାସ ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେଇପାରିଲି ନାହିଁ। ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ମୋ ଉପରେ କେତେ ଲୋକ ଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଗତ ଥର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଯାଦବ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଏକ କ୍ୟାଚ୍ ନେଇଥିଲେ?
ଅମନଜୋତ କୌର- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବୋଧହୁଏ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ରି-ଟ୍ୱିଟ୍ କରିବା ସମୟରେ ଏକ କ୍ୟାଚ୍ ପାଇଥିଲେ। ହଁ, ମୁଁ ଭାବିଲି ଏହା ସେହି ସମୟରେ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଦୃଶ୍ୟ ଥିଲା ।
ହରଲିନ୍ କୌର୍ ଦେଓଲ- ଆଜ୍ଞା ସାର୍। ସାର୍, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଇଂଲଣ୍ଡରେ ଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ଏହି କ୍ୟାଚ୍ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଆମେ ଏଭଳି କ୍ୟାଚ୍ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିଲୁ। ହ୍ୟାରି ଡି ଦାନ୍ତେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣମାନେ ଜଣେ ଭଲ ଫିଲ୍ଡର୍ ହେଲେ କ’ଣ ଲାଭ, ଆପଣମାନେ ସେପରି କ୍ୟାଚ୍ ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ତେଣୁ ଜେମି ମୋ ପଛରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା ତେଣୁ ଜେମି ମୋତେ କହିଲା ଯେ ଏହା କିଛି ଫରକ ପକାଏ ନାହିଁ ଯେ ମୁଁ ତାକୁ ପଚାରିଲି ଯେ ଏହା ହୋଇପାରେ, ସେ କହିଲା ହଁ ଏହା ତୁମ ପାଇଁ ହୋଇଥାଇପାରେ। ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଦୁଇ ଓଭର ବାକି ଅଛି। ମୁଁ ତୁମକୁ ଏକ ଭଲ କ୍ୟାଚ୍ ଦେଖାଇବି। ତେଣୁ ସାର୍ ଠିକ୍ ତା 'ପରେ ଏହି ବଲ୍ ଆସିଲା ଏବଂ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆହ୍ୱାନକୁ ନେଇ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି। ରିଚା ତୁମେ ଯେଉଁଠିକୁ ଖେଳିବାକୁ ଯାଆ, ସେଠାରେ ଜିତିକି ଆସିଥାଅ ନେ, ମୌକା ହର୍ ଜଗା ପେ ମିଲତା ହୈ ରିଚା କୋ।
ରିଚା ଘୋଷ- ଜାଣିନି ସାର୍, କିନ୍ତୁ ହଁ ଯେମିତି ୟୁ-19 ବର୍ଷ ତଳେ, ସିନିୟର ଏବଂ ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଏଲ୍ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରଫି ଜିତିଥିଲେ, ବହୁତ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ବହୁତ ଭଲ କଥା କହିଲେ।
ରିଚା ଘୋଷ-ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଟିଂ କଥା ଆସେ, ଯେପରି ମୁଁ ଭାବୁଛି ହ୍ୟାରି ଡି, ସ୍ମୃତି ଦିଦି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ସମଗ୍ର ଦଳ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଯେ ଯଦି ପରିସ୍ଥିତି କିଛି ଉପରେ ଆସେ, ଯେଉଁଠାରେ ବଲ୍ କମ୍ ଥାଏ, ବ୍ୟାଟ୍ ଅଧିକ ରନ୍ କରେ | ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ହିଁ ସେମାନେ ଦେଖାଇଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ମୋର ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ହଁ ଏପରି କରିପାରିବି। ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମ୍ୟାଚରେ ସମାନ ପ୍ରକାରର ଶାରୀରିକ ଭାଷା ଦେଖୁଛି।
ରାଧା ଯାଦବ- ଆମେ ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଛୁ। କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ କଥା ହେଲା ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପରାଜୟରେ ଏକାଠି ଥିଲୁ ଏବଂ ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିଲୁ, ପରସ୍ପର ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲୁ, ତେଣୁ ଏହା ପ୍ରକୃତ ଆଗମନ ଥିଲା, ଶୁଦ୍ଧ ଆଗମନ। ବୋଧହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଭଗବାନ ଆମକୁ ଏହି ଟ୍ରଫି ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା, ନା, ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ମିଳିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣ ନିଜକୁ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ?
ରାଧା ଯାଦବ-ସାର୍ ଯେଭଳି କହିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆମେ ବହୁତ ଭଲ କ୍ରିକେଟ୍ ଖେଳୁଛୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛୁ। ଫିଟନେସ୍-ୱାଇଜ୍, ଫିଲ୍ଡିଂ-ୱାଇଜ୍ କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ଦକ୍ଷତା-ୱାଇଜ୍, ଆମେ ସେହି ଜିନିଷ ଉପରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଯଦି ସବୁକିଛି ଏକାଠି ରହେ, ତେବେ ଏହା ସହଜ ହୋଇଯାଏ | ଯଦି କେହି ଏକୁଟିଆ ପଡ଼ିଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକୁଟିଆ କାମ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ଆପଣ ନିଜ ପିତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ରାଧା ଯାଦବ-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏବଂ ବାପା-ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
ରାଧା ଯାଦବ-ହଁ, ସେହି ସମୟରେ ଆମ ପରିବାରରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଅର୍ଥ ଏତେ ସହଜ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବାପା କେବେ ବି ଏହାକୁ ଏହିପରି ରଖିନଥିଲେ, ମମି ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ରଖିନଥିଲେ।
ସ୍ନେହ ରାଣା-ସାର୍, ଏହା ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଆମର ବୋଲିଂ କୋଚ୍, ଯିଏ ଆମର ଆବିଷ୍କାର ସାର୍ ମଧ୍ୟ, କେଉଁ ବ୍ୟାଟସ ମ୍ୟାନଙ୍କୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ବହୁତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଚାଲିଥିଲା। ତେଣୁ ସେ ଅଧିନାୟକଙ୍କ ସହିତ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ରଣନୀତି, ସେ ଉପ-ଅଧିନାୟକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ କରନ୍ତି | ତେଣୁ ସେମାନେ ଏହାକୁ ପଡିଆରେ ଶିଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏହା ହୋଇଥାଏ। ଏପରି ଅନେକ ମ୍ୟାଚ୍ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଏହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଥର ଭଲ କରିବାକୁ ନିଜକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ |
ଉମା କେଶରୀ- ସାର୍, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କ’ଣ କହିବି ମୁଁ ଜାଣିପାରୁନାହିଁ।
କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆପଣ ଯାହା ବୁଝୁଛନ୍ତି ତାହା କୁହନ୍ତୁ।
ଉମା କେଶରୀ-ସାର୍,ଏହା ମୋର ଡେବ୍ୟୁ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋର ପ୍ରତିଥର ସେମିତି ହିଁ ହୋଇଥାଏ ସାର୍ । ଯେତେବେଳେ ବି ଡେବ୍ୟୁ ହେଉଥିଲା, ବର୍ଷା ହେଉଥିଲା, ସେଦିନ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷା ହେଉଥିଲା, ସାର୍ ଆମେ କେବଳ କିପିଙ୍ଗ୍ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ତାହା ହିଁ ଥିଲା, ମୁଁ ନିଜେ ସେଦିନ ବହୁତ ଖୁସି ଥିଲି, କାରଣ ଡେବ୍ୟୁ କରିବା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା ଥିଲା ଏବଂ ତାହା ବିଶ୍ୱକପରେ ମଧ୍ୟ ଘଟିଥିଲା, ମୁଁ ସେହି ଦିନ ସେହି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ, ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳିବାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ଦିନ ପରି ଥିଲି, ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଭାରତ ପାଇଁ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା, ଅର୍ଥାତ୍ ଯିଏ ମୋ ଠାରୁ ଭଲ ଏବଂ ମୁଁ ଯାହା ପ୍ରୟାସ କରେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସାର୍ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ, କାରଣ ସମଗ୍ର ଦଳ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲା ଏବଂ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ କହୁଥିଲେ |
ପ୍ରଶିକ୍ଷକ-ଭାରତ ପାଇଁ ଖେଳିଥିବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରଥମ ଝିଅ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆସାମରୁ ଆସିଛନ୍ତି।
ରେଣୁକା ସିଂହ ଠାକୁର-ଡ୍ରେସିଂ ରୁମର ବାତାବରଣକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତେଣୁ ଆମେ ଭାବିଲୁ ଯେ ଏପରି ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କ 'ଣ କରିବା ଉଚିତ, ଯେପରିକି ଯଦି ମୁଁ ମୟୂର ତିଆରି କରିବି ତେବେ ସକରାତ୍ମକତାର ସଙ୍କେତ ମିଳିବ, ତା' ପରେ ଆମେ ଭାବିଲୁ ଯେ ଆଉ କ'ଣ ଆମେ ଏଥିରେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୟୂର ଦେଖିଥିବ ।
ରେଣୁକା ସିଂହ ଠାକୁର-ଆଜ୍ଞା ସାର୍ ମୁଁ ସେହିଭଳି ଆଉ ଗୋଟିଏ ମୟୂର ଦେଖିଲି । ମୋତେ ଖାଲି ଡ୍ରଇଁରେ ମୟୂର ବନେଇ ଆସେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ତାହା ହିଁ କରିଥାଏ । କରିକି ରଖିଦେଇଥିଲି । ସାର୍ ଆଉ ତା’ପରେ କିଛି ଆସେ ନାହିଁ ।
ଖେଳାଳି-ଆଉ ଜଣେ ଚଢେଇ କରୁଥିଲେ । ଆମେମାନେ ମନା କଲୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ନା,କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମାଆଙ୍କୁ ବିଶେଷ ପ୍ରଣାମ କରିବି। ସେ କେତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଜୀବନ ବିତାଇଥିବେ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଗତିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ଏବଂ ଜଣେ ଅଭିଭାବକ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସୁଖମୟ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ମାଆ ନିଜ ଝିଅ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତୁ। ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ବଡ଼ କଥା। ମୋ ତରଫରୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କହିବେ ଆପଣ ।
ରେଣୁକା ସିଂହ ଠାକୁର- ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ଅରୁନ୍ଧତୀ ରେଡ୍ଡୀ- ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୋତେ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋ ମା 'ଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଥିଲା। ମୁଁ ଭାବି ନଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣ ତାଙ୍କର ହିରୋ। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମୁଁ ଚାରି ରୁ ପାଞ୍ଚଟି କଲ୍ ପାଇଛି ଯେ ଆପଣ କେବେ ମୋ ହିରୋକୁ ଭେଟିବେ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣ କିପରି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି? ଦେଶ ଏବେ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ କ’ ଣ ଆଶା କରୁଛି? ଆପଣମାନେ କ’ଣ କରିପାରିବେ?
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-ମୋର କହିବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉ, ପ୍ରଥମ କଥା ଯାହା ଆମେ ସବୁବେଳେ କହୁ, ତାହା ହେଉଛି, ଯଦି ଆମେ ଆଜି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଜିତିବା, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମହିଳା କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ପଡ଼ିବ। 'କେବଳ କ୍ରିକେଟ୍ ପାଇଁ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ,ବଟ୍ ମହିଳା କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆଣିବେ ତାହା ବହୁତ ବଡ଼ ହେବ ଏବଂ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ତେଣୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିବ ଯେ କେବଳ ମହିଳା କ୍ରିକେଟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମେ ଭାରତରେ ମହିଳା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିପାରିବା ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଦଳରେ ସେହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣମାନେ ଅନେକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ ସଫଳତା ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଶକ୍ତି ଅଛି। ଏକ ଛୋଟ କାମ ପରି ଆପଣ ନିଜ ଘରକୁ ଯିବେ, ତା 'ପରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବ ସେଠାରେ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ସବୁକିଛି ହେବ। କିନ୍ତୁ କିଛି ଦିନ ପରେ ନିଜ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ। ଆପଣ ଯେଉଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ସେହି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନ ସେହି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବିତାନ୍ତୁ। କେବଳ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବେ, ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗିବ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବ ଏବଂ ସେହି ପିଲାମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାରା ଜୀବନ ମନେ ରଖିବେ। ଯେଉଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଆପଣ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଏହା କହୁନାହିଁ ଯେ ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଭଲ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ତେବେ ତିନୋଟି ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଯାଅନ୍ତୁ । ବର୍ଷରେ ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଆସେ। ଗୋଟିଏ ଦିନ ଗୋଟିଏ ବିଦ୍ୟାଳୟ ବର୍ଷରେ ତିନୋଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ କରିଥାଏ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେଠାରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭଳି, ମୋଟାପଣ ଆମ ଦେଶରେ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ପାଲଟିଛି। ତେଣୁ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉଛି ସମାଧାନ। ଯେପରି ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହିଆସିଛି, ଆପଣ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଖାଇବା ତେଲର ପରିମାଣକୁ 10 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ। କିଣାକିଣି କରିବା ସମୟରେ ଏହାକୁ କମ୍ କରନ୍ତୁ। ତେଣୁ ଏହି କଥା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରୁ ଶୁଣିବେ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ଅଛି ଏବଂ ଆପଣ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିବା ଉଚିତ୍। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ସେଥିରେ କିଛି ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ, ତେବେ ଆପଣମାନେ କରିବା ଉଚିତ। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ଖୁସି ହେଲି। ଏଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଭେଟିଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରୁଛି।
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-ଆପଣ ଯାହା କହିଥିଲେ ଆମେ ନିଶ୍ଚୟ ମନେ ରଖିବୁ। ଯେତେବେଳେ ବି ଆମେ ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବୁ, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇବୁ ଏବଂ ଆମ ଦଳରୁ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ କେବେ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପାଇଁ ଆମକୁ କଲ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ପହଞ୍ଚିବୁ, କାରଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ଏକ ବାର୍ତ୍ତା |
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ।
ସ୍ମୃତି ମନ୍ଧାନା-ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଠିକ ଅଛି, ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।