Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the Silver Jubilee Celebration of formation of Uttarakhand in Dehradun
09 NOV 2025 3:31PM by PIB Delhi
Greetings to my brothers and sisters, friends, sisters, and elders of Devbhoomi Uttarakhand.
The Governor of Uttarakhand, Gurmeet Singh ji; Chief Minister Pushkar Singh ji; my colleague in the Union government, Ajay Tamta ji; Speaker of the Legislative Assembly, Sister Ritu ji; ministers of the Uttarakhand government; former chief ministers and Members of Parliament present on stage; revered saints who have come in large numbers to bless us; and all other distinguished guests, my brothers and sisters of Uttarakhand!
Friends,
This day, i.e., November 9 is the result of a long penance. Today fills us all with a sense of pride. The devout people of Uttarakhand had long dreamed of this day, and that dream was fulfilled 25 years ago during Atal ji’s government. Now, after 25 years of that journey, seeing the heights that Uttarakhand has reached today, it is natural for every person who struggled for the creation of this beautiful state to feel joy and pride. The hearts of those who love the mountains, who are attached to the culture, natural beauty, and the people of Devbhoomi Uttarakhand are filled with happiness and delight today.
Friends,
I am also happy that the double-engine BJP government is working tirelessly to take Uttarakhand’s potential to new heights. I extend my heartfelt congratulations to all of you on the Silver Jubilee of Uttarakhand. On this occasion, I pay homage to those martyrs of Uttarakhand who sacrificed their lives during the movement for statehood. I also bow to all those who participated in that movement.
Friends,
You all know how deep my connection with Uttarakhand is. When I used to come here on spiritual journeys, I was always inspired by the struggles of my brothers and sisters living in these mountains, their hard work, their perseverance, and their determination to overcome every difficulty.
Friends,
The days I spent here gave me a firsthand experience of Uttarakhand’s boundless potential. That is why, after having the darshan of Baba Kedar, when I said that this decade belongs to Uttarakhand, it was not just a mere statement. I said it with complete faith in all of you. And today, as Uttarakhand completes 25 years of its formation, my faith has only grown stronger that this is truly the era of Uttarakhand’s rise and glory.
Friends,
When Uttarakhand was newly formed 25 years ago, the challenges were immense. Resources were limited, the state’s budget was meagre, sources of income were very few, and most needs were met through central assistance. But today, the picture has completely changed. Before coming here, I visited the magnificent exhibition organized for the Silver Jubilee celebrations. I urge all of you, every citizen of Uttarakhand, to visit that exhibition. It showcases glimpses of Uttarakhand’s journey over the past 25 years. The inspiring stories of success in infrastructure, education, industry, tourism, health, power, and rural development are truly commendable. Twenty-five years ago, the budget of Uttarakhand was only 4,000 crore rupees. Today’s youth who are 25 years old would have no idea what that time was like. Back then, the annual budget of the state was 4,000 crore rupees. Today, it has crossed 1 lakh crore rupees. In these 25 years, power generation in Uttarakhand has increased fourfold. The total length of roads has doubled in the last 25 years. Earlier, only 4,000 air passengers used to come here in six months. Now, more than 4,000 people arrive in a single day by air.
Friends,
In these 25 years, the number of engineering colleges has increased more than tenfold. Earlier, there was only one medical college. Today there are ten medical colleges. Twenty-five years ago, vaccine coverage was not even 25 percent; more than 75 percent of people began life without any vaccination. But today, nearly every village in Uttarakhand has come under full vaccine coverage. That means, Uttarakhand has made remarkable progress in every aspect of life. This journey of development has been extraordinary. This is the result of inclusive policies, and the determination of every Uttarakhandi. Earlier, steep mountain slopes seemed to block the road of development, but now, those very paths have opened new ways forward.
Friends,
A short while ago, I spoke with the youth and entrepreneurs of Uttarakhand. They are all very enthusiastic about the state’s growth. Though I might make a few mistakes, I would like to express the feelings of the people of Uttarakhand in Garhwali that by 2047, when Bharat stands among the developed nations, my Uttarakhand, my Devbhoomi, will be fully ready for it.
Friends,
Several projects have been inaugurated and their foundations laid today to further accelerate Uttarakhand’s development journey. These projects, related to education, health, tourism, and sports, will create new employment opportunities. The Jamrani and Song Dam projects will play a major role in solving the drinking water problems of Dehradun and Haldwani. More than 8,000 crore rupees will be spent on these schemes. I congratulate the people of Uttarakhand on these important projects.
Friends,
The Uttarakhand government has now started giving subsidies to apple and kiwi farmers through digital currency. With the help of modern technology, it is now possible to track this financial assistance transparently. For this initiative, I appreciate the state government, the Reserve Bank of India, and all other stakeholders involved.
Friends,
Devbhoomi Uttarakhand is the heartbeat of Bharat’s spiritual life. Countless pilgrimage sites like Gangotri, Yamunotri, Kedarnath, Badrinath, Jageshwar and Adi Kailash are symbols of our deep faith. Every year, millions of devotees visit these sacred shrines. Their journeys open the path of devotion and, at the same time, infuse new energy into Uttarakhand’s economy.
Friends,
Better connectivity is deeply linked to Uttarakhand’s development. That’s why projects worth more than 2 lakh crore rupees are currently underway in the state. The Rishikesh–Karnaprayag rail project is progressing rapidly. The Delhi–Dehradun expressway is now nearly complete. The foundation stones have been laid for the Gaurikund–Kedarnath and Govindghat–Hemkund Sahib ropeways. These projects are giving fresh momentum to Uttarakhand’s development.
Friends,
Uttarakhand has traversed a long road of progress over the past 25 years. Now the question before us is what heights do we want to see Uttarakhand reach in the next 25 years? You’ve all heard the saying: “Where there is a will, there is a way.” So, once we know clearly what our goal is, the roadmap to reach it will also form quickly. And what better day than November 9th to reflect on these goals?
Friends,
The true identity of Uttarakhand lies in its spiritual strength. If Uttarakhand resolves to do so, it can establish itself as the “Spiritual Capital of the World” within just a few years. The temples, ashrams, meditation, and yoga centres here can be connected to a global network.
Friends,
People from across the country and the world come here seeking wellness. The demand for Uttarakhand’s herbs and Ayurvedic medicines is rising rapidly. Over the past 25 years, Uttarakhand has made remarkable progress in aromatic plants, Ayurvedic herbs, yoga, and wellness tourism. Now is the time to envision every assembly constituency in Uttarakhand having yoga centres, Ayurveda centres, naturopathy institutes, and homestays, creating a complete wellness package. This will be especially appealing to our international tourists.
Friends,
You all know how much emphasis the Government of Bharat is placing on the Vibrant Villages Programme along the border. I want every vibrant village of Uttarakhand to develop into a small tourism hub in itself. There should be homestays, and local cuisine and local culture should be promoted. Just imagine when visitors from other parts of Bharat or abroad experience a warm, homely atmosphere and enjoy traditional dishes like dubke, chudkani, rot-arsa, ras-bhaat, and jhangore ki kheer, how delighted they will be! That joy will draw them back to Uttarakhand, not just once, but again and again.
Friends,
Now we must focus on unlocking the hidden potential of Uttarakhand. Tourists who become part of local festivals like Harela, Phooldei, and Bhitauli cherish those experiences for a lifetime. The fairs here are equally vibrant. Nanda Devi Mela, Jauljivi Mela, Bageshwar’s Uttarayani Mela, Devidhura Mela, Shravani Mela, and the Butter Festival are the very soul of Uttarakhand. To showcase these local fairs and festivals on the world map, we can launch a campaign such as “One District, One Festival.”
Friends,
All the hilly districts of Uttarakhand hold tremendous potential for fruit cultivation. We should focus on turning these hilly districts into horticulture centres. Crops like blueberries, kiwi, herbs, and medicinal plants represent the farming of the future. Uttarakhand needs to strengthen its MSMEs afresh to boost sectors like food processing, handicrafts, and organic products.
Friends,
Uttarakhand has always had immense potential for year-round tourism. Now that connectivity is improving, I had earlier suggested that we should move toward all-season tourism. I am happy that Uttarakhand is giving a new dimension to winter tourism. The recent figures I received are truly encouraging. The number of winter tourists has increased sharply. In Pithoragarh, a high-altitude marathon was held at an altitude of over 14,000 feet. The Adi Kailash Parikrama Run has also become an inspiration for the entire country. Three years ago, fewer than 2,000 devotees used to undertake the Adi Kailash Yatra. Today, that number has risen to over 30,000. Just a few days ago, the doors of the Kedarnath Temple were closed for the season. This year, nearly 17 lakh devotees visited Kedarnath Dham for darshan. Pilgrimage and year-round tourism are the strengths of Uttarakhand that will continue to take it to new heights of development. There is vast potential for eco-tourism and adventure tourism too. Uttarakhand can become a major attraction for the youth of the entire country.
Friends,
Uttarakhand is also emerging as a film destination. The state’s new film policy has made shooting even easier. Uttarakhand is also gaining popularity as a wedding destination. And as you know, I’ve been promoting the campaign “Wed in India.” For Wed in India, Uttarakhand should develop world-class wedding facilities within the state. To achieve this, 5–7 major destinations can be identified and developed as premier wedding venues.
Friends,
The nation has resolved to build an Aatmanirbhar Bharat (a self-reliant India). The path to this goal lies through the spirit of “Vocal for Local.” Uttarakhand has always lived by this vision. The love for local products, their use, and their integration into everyday life are an inseparable part of the state’s traditions. I am glad that the Uttarakhand government has accelerated the Vocal for Local campaign. As a result of these efforts, 15 agricultural products from Uttarakhand have received the GI (Geographical Indication) tag. It is indeed a matter of great pride that Bedu fruit and ghee from the Badri cow have recently received GI tags. The ghee from the Badri cow is a source of pride in every mountain household. Now, Bedu is traveling from the villages of the hills to markets outside the state. Products made from it will carry the GI tag and wherever these products go, they will carry the identity of Uttarakhand with them. We must ensure that such GI-tagged products reach households across the entire country.
Friends,
I am happy that “House of Himalayas” is emerging as a strong brand of Uttarakhand, one that brings local identities together on a common platform. Under this brand, the state’s diverse products have been given a unified identity, so that they can compete in the global market. Many of the state’s products are now available on digital platforms, giving them direct access to customers and opening new markets for farmers, artisans, and small entrepreneurs. We must now put renewed energy into the branding of House of Himalayas, and also continue to improve its delivery mechanisms.
Friends,
You know that Uttarakhand’s journey of development has faced many challenges over the years. But the strong BJP government has always overcome these obstacles and ensured that the pace of progress never slows down. The Dhami government of Uttarakhand has implemented the Uniform Civil Code with great seriousness, setting an example for other states. The state government has also taken bold steps on issues of national interest such as the anti-conversion law and the riot control law. On sensitive matters like illegal land encroachment and demographic changes, the BJP government has taken firm action. In the field of disaster management, the Uttarakhand government has acted swiftly and sensitively, doing everything possible to help its people.
Friends,
As we celebrate the Silver Jubilee of Uttarakhand’s formation, I am confident that in the years ahead, our Uttarakhand will scale new heights of development, while proudly carrying forward its rich culture and distinct identity. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the residents of Uttarakhand on this Silver Jubilee celebration. And I urge you that as we look 25 years ahead, when our nation will celebrate 100 years of independence, let us set our goals now. Let us choose the right path today and move forward without delay. I assure you that the Government of Bharat stands firmly with the Government of Uttarakhand, ready to support you at every step. I wish every family and every citizen of Uttarakhand happiness, prosperity, and a bright future. Thank you all very much.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
This year marks the 150th anniversary of “Vande Mataram.” So, together let us say —
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ডেৰাডুনত উত্তৰাখণ্ড গঠনৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
09 NOV 2025 3:31PM by PIB Guwahati
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডৰ মোৰ ভাই-ভনী, বন্ধু-বান্ধৱী, ভগ্নী আৰু জ্যেষ্ঠসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো।
উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল গুৰমীত সিং জী, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই পুষ্কৰ সিং, কেন্দ্ৰত মোৰ সহকৰ্মী অজয় টামটা, বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ, ভগ্নী ৰিতু জী, উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, মঞ্চত উপস্থিত প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু সাংসদসকল, বৃহৎ সংখ্যাত আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা শ্রদ্ধেয় সাধু-সন্তসকল, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল।
বন্ধুসকল,
৯ নৱেম্বৰৰ এই দিনটো হৈছে দীঘলীয়া তপস্যাৰ ফল। আজি আমাৰ সকলোৰে বাবে এক গৌৰৱৰ দিন। উত্তৰাখণ্ডৰ ধৰ্মীয় লোকসকলে বছৰ বছৰ ধৰি দেখা সপোন অটলজীৰ চৰকাৰৰ অধীনত ২৫ বছৰ পূৰ্বে পূৰণ হৈছিল আৰু এতিয়া যোৱা ২৫ বছৰৰ যাত্ৰাৰ পাছত, এই সুন্দৰ ৰাজ্যখন নিৰ্মাণৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা প্ৰতিজন ব্যক্তিয়েই আজি উত্তৰাখণ্ড যি উচ্চতাত আছে সেয়া দেখি সুখী হোৱাটো স্বাভাৱিক। যিসকলে পৰ্বতমালাক ভাল পায়, যিসকলে উত্তৰাখণ্ডৰ সংস্কৃতি, ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্য, দেৱভূমিৰ লোকসকলক ভাল পায়, তেওঁলোকৰ মন আজি সুখী।
বন্ধুসকল,
মই এই কথাৰ বাবেও সুখী যে দ্বৈত ইঞ্জিন বিজেপি চৰকাৰে উত্তৰাখণ্ডৰ সম্ভাৱনাক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে। মই আপোনালোক সকলোকে উত্তৰাখণ্ডৰ ৰূপালী জয়ন্তী উপলক্ষে শুভেচ্ছা জনাইছো। এই আন্দোলনৰ সময়ত প্ৰাণ বিসৰ্জন দিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ শ্বহীদসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ বাবেও মই এই সুযোগ গ্ৰহণ কৰিছো। মই সেই সময়ৰ সকলো আন্দোলনকাৰীক অভিবাদন জনাইছো আৰু অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে উত্তৰাখণ্ডৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক কিমান গভীৰ। যেতিয়া মই আধ্যাত্মিক যাত্ৰাত ইয়ালৈ আহিছিলো, পৰ্বতত বাস কৰা মোৰ ভাই-ভনীসকলৰ সংগ্ৰাম, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, অসুবিধাসমূহ অতিক্ৰম কৰাৰ ইচ্ছাই সদায় মোক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ইয়াত অতিবাহিত কৰা দিনবোৰে মোক উত্তৰাখণ্ডৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ এক প্রত্যক্ষ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিছে। সেয়েহে, যেতিয়া বাবা কেদাৰৰ দৰ্শনৰ পাছত মই কৈছিলো যে এই দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ, এয়া কেৱল মোৰ মুখৰ পৰা অহা এটা বাক্য নাছিল, যেতিয়া মই এইটো কৈছিলো, আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছিল। আজি উত্তৰাখণ্ডই প্ৰতিষ্ঠাৰ ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে মই অধিক নিশ্চিত যে এয়া উত্তৰাখণ্ডৰ উৎকৃষ্ট সময়।
বন্ধুসকল,
২৫ বছৰ পূৰ্বে যেতিয়া উত্তৰাখণ্ড নতুনকৈ গঠন কৰা হৈছিল, তেতিয়া প্ৰত্যাহ্বানবোৰ কম নাছিল। সম্পদ সীমিত আছিল, ৰাজ্যৰ বাজেট সৰু আছিল, উপাৰ্জনৰ উৎস কম আছিল আৰু বেছিভাগ প্ৰয়োজনীয়তা কেন্দ্ৰীয় সহায়ৰ দ্বাৰা পূৰণ কৰা হৈছিল। আজি ছবিখন সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হৈছে। ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপনৰ সুন্দৰ প্ৰদৰ্শনী প্ৰত্যক্ষ কৰিছো । মই আপোনালোককো অনুৰোধ জনাইছো যে প্ৰদৰ্শনীখন উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে চাব লাগে। ইয়াত যোৱা ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডৰ যাত্ৰাৰ আভাস আছে। আন্তঃগাঁথনি, শিক্ষা, উদ্যোগ, পৰ্যটন, স্বাস্থ্য, শক্তি আৰু গ্ৰাম্য উন্নয়নৰ দৰে বহুতো খণ্ডত সফলতাৰ কাহিনীবোৰ অনুপ্ৰেৰণাদায়ক। পঁচিশ বছৰ আগতে উত্তৰাখণ্ডৰ বাজেট আছিল মাত্ৰ ৪,০০০ কোটি টকা। আজি যিসকলৰ বয়স ২৫ বছৰ, তেওঁলোকে সেই সময়ৰ বিষয়ে একো নাজানে। সেই সময়ত বাজেট আছিল ৪ হাজাৰ কোটি টকা। আজি ই এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ২৫ বছৰত উত্তৰাখণ্ডত বিদ্যুৎ উৎপাদন ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। উত্তৰাখণ্ডত পথৰ দৈৰ্ঘ্য ২৫ বছৰত দুগুণ হৈছে। পূৰ্বে ইয়ালৈ ছমাহত ৪ হাজাৰ যাত্ৰী বিমানযোগে আহিছিল, আজি দৈনিক ৪ হাজাৰৰো অধিক যাত্ৰী বিমানযোগে আহে।
বন্ধুসকল,
এই ২৫ বছৰত অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ১০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বতে ইয়াত মাত্ৰ এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। বৰ্তমান ১০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। ২৫ বছৰ আগতে প্ৰতিষেধকৰ পৰিসৰ ২৫ শতাংশও নাছিল। ৭৫ শতাংশতকৈ অধিক লোকে প্ৰতিষেধক অবিহনে জীৱন আৰম্ভ কৰিছিল। আজি উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাওঁ প্ৰতিষেধক অভিযানৰ অধীনলৈ আহিছে। অৰ্থাৎ উত্তৰাখণ্ডই জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। উন্নয়নৰ এই যাত্ৰা বিস্ময়কৰ। এই পৰিৱৰ্তন হৈছে সকলোকে একেলগে লৈ যোৱা নীতিৰ ফলাফল, প্ৰতিজন উত্তৰাখণ্ডবাসীৰ সংকল্পৰ ফলাফল। ।
বন্ধুসকল,
অলপ আগতে মই উত্তৰাখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতী আৰু উদ্যোগীসকলৰ সৈতে কথা পাতিছো। তেওঁলোক সকলো ৰাজ্যখনৰ বিকাশৰ বাবে অতি উৎসাহী। যদিও মই অলপ ভুল কৰিব পাৰো, তথাপিও মই গাড়ৱালীত উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ অনুভূতি প্ৰকাশ কৰিব বিচাৰো যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যেতিয়া ভাৰত উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত থিয় হ'ব, মোৰ উত্তৰাখণ্ড, মোৰ দেৱভূমি, ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হ'ব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়ন যাত্রাক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ আজিও ইয়াত বহুতো প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। শিক্ষা, স্বাস্থ্য, পৰ্যটন আৰু ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰকল্পসমূহে ইয়াত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। জামৰাণী আৰু চং বান্ধ প্ৰকল্পসমূহে ডেৰাডুন আৰু হালদাৱানী চহৰৰ খোৱা পানীৰ সমস্যা সমাধানত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই সকলোবোৰ আঁচনিৰ বাবে ৮ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয় কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে এতিয়া আপেল আৰু কিউৱিৰ কৃষকসকলক ডিজিটেল মুদ্ৰাত ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াত, আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সহায়ৰ সম্পূৰ্ণ ট্ৰেকিং কৰাটো সম্ভৱ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ বাবে মই ৰাজ্য চৰকাৰ, ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংককে ধৰি সকলো অংশীদাৰক প্ৰশংসা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ড হৈছে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক জীৱনৰ হৃদস্পন্দন। গংগোত্ৰী, যমুনত্ৰী, কেদাৰনাথ, বদ্ৰীনাথ, জাগেশ্বৰ আৰু আদি কৈলাশ, এনে অগণন তীৰ্থযাত্ৰা আমাৰ বিশ্বাসৰ প্ৰতীক। প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ ভক্তই এই পবিত্ৰ মন্দিৰসমূহ দৰ্শন কৰে। তেওঁৰ যাত্ৰাই ভক্তিৰ পথ মুকলি কৰে, একে সময়তে উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনীতিত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ সৈতে উন্নত সংযোগ ঘনিষ্ঠভাৱে জড়িত, সেয়েহে আজি ৰাজ্যখনত দুই লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প চলি আছে। ঋষিকেশ-কৰ্ণপ্ৰয়াগ ৰে‘ল প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। দিল্লী-ডেৰাডুন এক্সপ্ৰেছৱে এতিয়া প্ৰায় সাজু হৈছে। গৌৰিকুণ্ড-কেদাৰনাথ আৰু গোবিন্দঘাট-হেমকুণ্ট চাহিব ৰোপৱে‘ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডই ২৫ বছৰত উন্নয়নৰ এক দীঘলীয়া যাত্ৰা অতিক্ৰম কৰিছে। এতিয়া প্ৰশ্নটো হ‘ল, অহা ২৫ বছৰত আমি উত্তৰাখণ্ডক কিমান উচ্চতাত চাব বিচাৰো? আপোনালোকে নিশ্চয় এই প্ৰবাদটো শুনিছে, য'ত আপুনি বিচাৰে, তাত এটা পথ আছে। গতিকে যেতিয়া আমি আমাৰ লক্ষ্যবোৰ কি সেইটো জানিব পাৰিম, তেতিয়া তাত উপনীত হোৱাৰ ৰোডমেপটোও ঠিক সিমানেই দ্ৰুত হ‘ব। আপোনাৰ লক্ষ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ ৯ নৱেম্বৰতকৈ ভাল দিন আৰু কি হ‘ব পাৰে?
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰকৃত পৰিচয় হৈছে ইয়াৰ আধ্যাত্মিক শক্তি। যদি উত্তৰাখণ্ডই সিদ্ধান্ত লয়, ই অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত নিজকে ‘বিশ্বৰ আধ্যাত্মিক ৰাজধানী’ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিব পাৰে। ইয়াত থকা মন্দিৰ, আশ্ৰম, ধ্যান আৰু যোগ কেন্দ্ৰবোৰক আমি গোলকীয় নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ দেশ আৰু বিদেশৰ পৰা মানুহ ইয়াত সুস্থতাৰ বাবে আহে। ইয়াত বনৌষধি আৰু আয়ুৰ্বেদিক ঔষধৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। উত্তৰাখণ্ডই যোৱা ২৫ বছৰত সুগন্ধি উদ্ভিদ, আয়ুৰ্বেদিক বনৌষধি, যোগ আৰু সুস্থতা পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিখন বিধানসভা সমষ্টিত এতিয়া যোগ কেন্দ্ৰ, আয়ুৰ্বেদ কেন্দ্ৰ, প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠান, হোমষ্টেৰ এক সম্পূৰ্ণ পেকেজ থকাৰ সময়, আমি সেই দিশত চিন্তা কৰিব পাৰোঁ। ই আমাৰ বিদেশী পৰ্যটকসকলক যথেষ্ট আকৰ্ষিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানেই যে ভাৰত চৰকাৰে সীমান্তত থকা ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনিৰ ওপৰত কিমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। মই বিচাৰো যে উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিখন জীৱন্ত গাওঁ নিজেই এখন সৰু পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হৈ পৰক। স্থানীয় খাদ্য আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ কৰি তাত হোমষ্টে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে বাহিৰৰ পৰা অহা পৰ্যটকসকলে ঘৰুৱা পৰিৱেশত চুড়কানি, ৰোটা-আৰ্চা, ৰাচ-ভাত খালে, ঝাংগোৰে কি খীৰ খালে কিমান আনন্দ পাব। এই আনন্দই তেওঁক দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে বা তৃতীয়বাৰৰ বাবেও উত্তৰাখণ্ডলৈ ঘূৰাই আনিব।
বন্ধুসকল,
আমি এতিয়া উত্তৰাখণ্ডত লুকাই থকা সম্ভাৱনাসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। ইয়াত হৰেলা, ফুলদেই, ভিতৌলীৰ দৰে উৎসৱত অংশ হোৱাৰ পাছত পৰ্যটকসকলে সদায় সেই অভিজ্ঞতা মনত ৰাখে। ইয়াৰ মেলাবোৰ সমানেই জীৱন্ত। নন্দাদেৱী মেলা, জৌলজিভি মেলা, বাগেশ্বৰৰ উত্তৰায়ণী মেলা, দেৱীধুৰা মেলা, শ্ৰৱণী মেলা আৰু মাখন উৎসৱত উত্তৰাখণ্ডৰ আত্মা আছে। ইয়াৰ স্থানীয় মেলা আৰু উৎসৱসমূহক বিশ্বৰ মানচিত্ৰলৈ অনাৰ বাবে এখন জিলা এটা উৎসৱ, অৰ্থাৎ এখন জিলা এখন মেলাৰ দৰে অভিযান চলাব পাৰি।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ সকলো পাহাৰীয়া জিলাত ফল উৎপাদনৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। আমি পাহাৰীয়া জিলাসমূহক উদ্যানপালনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত। ব্লুবৰী, কিউৱি, ভেষজ আৰু ঔষধি উদ্ভিদ, এইবোৰ হৈছে ভৱিষ্যতৰ কৃষি। উত্তৰাখণ্ডত খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, হস্তশিল্প, জৈৱিক সামগ্ৰীৰ বাবে এমএছএমইসমূহক নতুনকৈ শক্তিশালী কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডত সদায়ে বাৰ মাহৰ পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা আছে। এতিয়া ইয়াত সংযোগ উন্নত হৈছে আৰু সেয়েহে মই পৰামৰ্শ দিছিলো যে আমি বাৰমহীয়া পৰ্যটনৰ দিশে আগবাঢ়িব লাগে। মই সুখী যে উত্তৰাখণ্ডই শীতকালীন পৰ্যটনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। মই এইমাত্ৰ লাভ কৰা তথ্যবোৰ উৎসাহজনক। শীতকালত পৰ্যটকৰ সংখ্যা তীব্ৰভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। পিথোৰাগড়ত ১৪,০০০ ফুটতকৈ অধিক উচ্চতাত মাৰাথন অনুষ্ঠিত হৈছিল। আদি কৈলাশ পৰিক্ৰমা দৌৰো দেশৰ বাবে এক অনুপ্ৰেৰণা হৈ আহিছে। তিনি বছৰ পূৰ্বে আদি কৈলাশ যাত্ৰালৈ দুই হাজাৰতকৈও কম ভক্ত আহিছিল। এতিয়া এই সংখ্যা ত্ৰিশ হাজাৰতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ দুৱাৰ বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। এইবাৰ প্ৰায় ১৭ লাখ ভক্তই কেদাৰনাথ ভ্ৰমণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। তীৰ্থযাত্ৰা, বাৰমহীয়া পৰ্যটন হৈছে উত্তৰাখণ্ডৰ শক্তি, যিয়ে ইয়াক নিৰন্তৰ বিকাশৰ নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব। পৰিৱেশ পৰ্যটনৰো সম্ভাৱনা আছে, দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰো যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ই এক আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হ‘ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ড এতিয়া চলচ্চিত্ৰৰ গন্তব্যস্থান হিচাপেও পৰিগণিত হৈছে। ৰাজ্যখনৰ নতুন চলচ্চিত্ৰ নীতিয়ে চিত্ৰগ্ৰহণ সহজ কৰি তুলিছে। উত্তৰাখণ্ড বিবাহৰ গন্তব্যস্থান হিচাপেও জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে। ভাৰতত মোৰ এক প্ৰচাৰ অভিযান চলি আছে, ৱেড ইন ইণ্ডিয়া । ৱেড ইন ইণ্ডিয়াৰ বাবে উত্তৰাখণ্ডই ইয়াত বিলাসবহুল স্তৰৰ সুবিধা বিকশিত কৰা উচিত। ইয়াৰ বাবে ৫-৭ টা ডাঙৰ গন্তব্য নিৰ্ধাৰণ কৰি সেইবোৰ বিকশিত কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
দেশখনে এক আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছে। ইয়াৰ পথ ভোকেল ফৰ লোকেলৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা হ‘ব। উত্তৰাখণ্ডই সদায়ে এই দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰি আহিছে। স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰতি থকা আসক্তি, সেইবোৰৰ ব্যৱহাৰ, সেইবোৰক আপোনাৰ জীৱনৰ অংশ কৰি তোলাটো ইয়াৰ পৰম্পৰাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ। মই সুখী যে উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে ভোকেল ফৰ লোকেল অভিযানক এক শক্তিশালী গতি প্ৰদান কৰিছে। এই অভিযানৰ পাছত উত্তৰাখণ্ডৰ ১৫টা কৃষিজাত সামগ্ৰীয়ে জিআই টেগ লাভ কৰিছে। শেহতীয়া সময়ত জিআই টেগ লাভ কৰাটো ইয়াত থকা বেদু ফল আৰু বদ্ৰী গৰুৰ ঘিঁউৰ বাবে সঁচাকৈয়ে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। বদ্ৰী গৰুৰ ঘিঁউ হৈছে পাহাৰৰ প্ৰতিটো ঘৰৰ গৌৰৱ। এতিয়া বেদু ফল পাহাৰীয়া গাঁৱৰ পৰা ওলাই বাহিৰৰ বজাৰত গৈছে। ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা সামগ্ৰীবোৰত এতিয়া জিআই টেগ থাকিব। এই সামগ্ৰীসমূহ য'তেই যাব তাতেই উত্তৰাখণ্ডৰ পৰিচয় বহন কৰিব। আমি এনে জিআই-টেগ কৰা সামগ্ৰীসমূহ দেশৰ ঘৰে ঘৰে প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে হাউচ অৱ হিমালয় উত্তৰাখণ্ডৰ এটা ব্ৰেণ্ড হৈ পৰিছে, যিয়ে স্থানীয় পৰিচয়ক এখন মঞ্চলৈ লৈ আহিছে। এই ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত ৰাজ্যখনৰ বিভিন্ন সামগ্ৰীক এক উমৈহতীয়া পৰিচয় দিয়া হৈছে যাতে তেওঁলোকে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰিব পাৰে। ৰাজ্যখনৰ বহুতো সামগ্ৰী এতিয়া ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত উপলভ্য। ই তেওঁলোকক গ্ৰাহকসকলৰ ওচৰলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে, কৃষক, শিল্পী আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে এক নতুন বজাৰ মুকলি কৰিছে। হাউচ অৱ হিমালয়ৰ ব্ৰেণ্ডিংৰ বাবেও আপোনালোকে নতুন শক্তি কঢ়িয়াই আনিব লাগিব। মই ভাবো, আমি এই ব্ৰেণ্ডসমূহৰ সামগ্ৰীৰ ডেলিভাৰী ব্যৱস্থাৰ ওপৰতো নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত এতিয়ালৈকে কেইবাটাও বাধা আহি পৰিছে। কিন্তু বিজেপিৰ শক্তিশালী চৰকাৰে প্ৰতিবাৰেই সেই বাধাবোৰ অতিক্ৰম কৰিছে, আৰু উন্নয়নৰ গতি যাতে বন্ধ নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰিছে। উত্তৰাখণ্ডৰ ধামি চৰকাৰে ইয়াত যি গুৰুত্বসহকাৰে ইউনিফৰ্ম অসামৰিক বিধি প্ৰণয়ন কৰিছিল সেয়া আন ৰাজ্যসমূহৰ বাবেও এক উদাহৰণ। ৰাজ্য চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ বিষয় যেনে ধৰ্মান্তৰকৰণ বিৰোধী আইন আৰু সংঘৰ্ষ নিয়ন্ত্ৰণ আইনৰ ওপৰত এক সাহসী নীতি গ্ৰহণ কৰিছে। ৰাজ্যখনত দ্ৰুতগতিত উদ্ভৱ হোৱা দখল আৰু জনগাঁথনিৰ পৰিৱৰ্তনৰ স্পৰ্শকাতৰ বিষয়টোৰ ওপৰতো বিজেপি চৰকাৰে দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত, উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰে দ্ৰুততা আৰু সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰি জনসাধাৰণক সকলো সম্ভৱ উপায়েৰে সহায় কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া আমি ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন কৰি আছো, মই নিশ্চিত যে সমাগত বছৰবোৰত আমাৰ উত্তৰাখণ্ডই উন্নয়নৰ নতুন শিখৰ স্পৰ্শ কৰিব, ইয়াৰ সংস্কৃতি, ইয়াৰ পৰিচয়ক একে গৌৰৱেৰে আগুৱাই নিব। ৰূপালী জয়ন্তী উদযাপন উপলক্ষে মই পুনৰ এবাৰ উত্তৰাখণ্ডৰ সকলো বাসিন্দাক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো। মই আশা কৰোঁ যে এতিয়াৰে পৰা ২৫ বছৰৰ পাছত, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব, তেতিয়া উত্তৰাখণ্ডই এই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে, পথ বাছনি কৰিব লাগে আৰু অপেক্ষা নকৰাকৈ আগবাঢ়িব লাগে। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছোঁ যে ভাৰত চৰকাৰ সদায়ে উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ পক্ষত থিয় দি আছে । আপোনালেকৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপত সমৰ্থন কৰিবলৈ আমি তৎপৰ। মই উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে সুখ, সমৃদ্ধি আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যত কামনা কৰিছো। আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতাৰ জয় ।
ভাৰত মাতাৰ জয় ।
আজি বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি, মোৰ সৈতে কওক -
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।