Cabinet
Cabinet approves rationalization of royalty rates of Graphite, Caesium, Rubidium and Zirconium minerals critical for Green Energy
12 NOV 2025 8:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved in today’s meeting to specify/revise the royalty rate of caesium, Graphite, Rubidium and Zirconium as below:
Mineral
Royalty Rate
Caesium
2% of Average Sale Price (ASP) of Caesium metal chargeable on the Caesium metal contained in the ore produced
Graphite
(i) With eighty per cent or more fixed carbon
(ii) With less than eighty per cent fixed carbon
2% of ASP on ad valorem basis
4% of ASP on ad valorem basis
Rubidium
2% of ASP of Rubidium metal chargeable on the Rubidium metal contained in the ore produced
Zirconium
1% of ASP of Zirconium metal chargeable on the Zirconium metal contained in the ore produced
The above decision of the Union Cabinet will promote auction of mineral blocks containing Caesium, Rubidium and Zirconium thereby not only unlocking these minerals but also associated critical minerals found with them, such as Lithium, Tungsten, REES, Niobium etc. Fixing of royalty rates of Graphite on ad valorem basis will proportionately reflect the change in prices of the mineral across grades. Increase in indigenous production of these minerals would lead to reduction in imports and supply chain vulnerabilities and also generate employment opportunities in the country.
Graphite, Caesium, Rubidium and Zirconium are important minerals for high-tech applications and energy transition. Graphite and Zirconium are also among the 24 critical and strategic minerals listed in the Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 (MMDR Act).
Graphite is a crucial component in electric vehicle (EV) batteries, primarily serving as the anode material, which enables high conductivity and charge capacity. However, India imports 60% of its requirement of Graphite. At present, 9 Graphite mines are working in the country and further 27 blocks have been successfully auctioned. Further, GSI and MECL have handed over 20 Graphite blocks which will be auctioned and around 26 blocks are under exploration.
Zirconium is a versatile metal used in various industries, including nuclear energy, aerospace, healthcare and manufacturing, due to exceptional corrosion resistance and high temperature stability. Caesium is mainly used in high-tech electronic sector, particularly in atomic clocks, GPS systems, other high precision instruments, medical instruments including in cancer therapy, etc. Rubidium is used in making specialty glasses used in fibre optics, telecommunication systems, night vision devices etc.
Recently, the Central Government has issued NIT on 16th September, 2025, for the Sixth Tranche of auction for critical mineral blocks. This also contains 5 blocks of Graphite, 2 blocks of Rubidium and 1 block each of Caesium and Zirconium (details enclosed). Today's approval of the Union Cabinet on rate of royalty will help the bidders to rationally submit their financial bids in auction.
Royalty rate of Graphite has been specified on rupees per tonne basis since 1st September, 2014. It is the only mineral in the list of critical and strategic minerals whose royalty rate was specified on per tonne basis. Further, considering the variations in the Graphite prices across grades, royalty of Graphite is now decided to be charged on ad valorem basis, so that royalty accruals in different grades would proportionately reflect the changes in the prices of the mineral. In recent years, royalty rates of most of the critical minerals have been specified at the range of 2% to 4%.

মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্র মন্ত্রীমন্দলনা গ্রীন ইনর্জীগীদমক্তা গ্রাফাইত, কেসিয়ম, রুবিদিয়ম অমসুং জির্কোনিয়ম মিনরেলশিংগী রোয়েলতী রেত রেস্নেলাইজ তৌনবা এপ্রুব তৌখ্রে
12 NOV 2025 8:26PM by PIB Imphal
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা ঙসি ফমখিবা কেন্দ্র মন্ত্রীমন্দলগী মীফমদা গ্রীন ইনর্জীগীদমক্তা মখাদা পীরিবা অসিগুম্বা মওংদা গ্রাফাইত, কেসিয়ম, রুবিদিয়ম অমসুং জির্কোনিয়ম মিনরেলশিংগী রোয়েলতী রেত স্পেসিফাই/রিভাইজ তৌনবা এপ্রুব তৌখ্রেঃ
মিনরেল
রোয়েল্তী রেত
কেসিয়ম
ওর প্রদক্তা য়াওবা কেসিয়ম মেতলদা কেসিয়ম মেতলগী ওইগদবা চার্জগী এভেরেজ সেল প্রাইস(এ.এস.পি.)গী 2%
গ্রাফাইত
1. চাদা মরিফু নত্রগা ফিক্স কার্বোন্না হেনবগী
2. চাদা মরিফুদগী তাবা ফিক্স কার্বোনগা
এদ ভেলোরেমগীদা এ.এস.পি. গী 2%
এদ ভেলোরেমগীদা এ.এস.পি. গী 4%
রুবিদিয়ম
ওর প্রদক্তা য়াওবা রুবিদিয়ম মেতলদা রুবিদিয়ম মেতলগী ওইগদবা চার্জগী এভেরেজ সেল প্রাইস(এ.এস.পি.)গী 2%
জির্কোনিয়ম
ওর প্রদক্তা য়াওবা জির্কোনিয়ম মেতলদা জির্কোনিয়ম মেতলগী ওইগদবা চার্জগী এভেরেজ সেল প্রাইস(এ.এস.পি.)গী 1%
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা লৌখিবা মথক্কী ৱারেপ অসিদগী সিজিয়ম, রুবিদিয়ম অমসুং জির্কোনিয়ম য়াওবা মিনরেলগী ব্লোকশিং নিলাম লাওবদা ঙাক্লৌ পীগনি। মসিনা শুপ্নতগী হায়রিবা মিনরেলশিংসি শিজিন্নবদা নত্তনা মখোয়গা লোয়ননা য়াওরিবা মরুওইবা মিনরেলশিং হায়বদি লিথিয়ম, তংসতেন, আর.ই.ই.এস., নাইয়োবিয়ম্নচিংবসু শিজিন্নবা য়ারগনি। এদ ভেলোরেমদা গ্রাফাইতকী রোয়েল্তী রেত ফিক্স তৌবা অসিনা গ্রেদশিংদা মিনরেলগী মমল অসিদা মপা চান্ননা অহোংবা লৈহল্লগনি। হায়রিবা মিনরেলশিং অসিগী য়েলহৌঙৈগী ওইনা পুথোকপা হেনগৎপা অসিনা ইম্পোর্ত অমসুং সপ্লাই চেন ভলনরেবিলিতীশিং হন্থহনগনি অমসুং লৈবাক অসিদা হেন্না থবক লৈবা হেনগৎহল্লগনি।
গ্রাফাইত, সেসিয়ম, রুবিদিয়ম অমসুং জির্কোনিয়ম অসি হাই-তেক এপ্লিকেসনশিং অমসুং ইনর্জী ত্রাজ্ঞিসনশিংগীদমক্তা মরুওইবা মিনরেলশিংনি। গ্রাফাইত অমসুং জির্কোনিয়ম অসি মাইন্স এন্দ মিনরেল্স(দিভেলপমেন্ত এন্দ রিগুলেসন) এক্ত, 1957(এম.এম.দি.আর. এক্ত) কী অরুবা অমসুং স্ত্রেতিজিক ওইবা মিনরেল 24 গী লিস্তকী মনুং চনবসুনি।
গ্রাফাইৎ অসি মরুওইনা হাই কন্দক্তিবিতী অমসুং চার্জ তৌবগী কেপাসিতী লৈবা এনোদ মেতরিএল ওইনা মথৌ তৌবা ইলেক্ত্রিক ভিহিকল(ই.ভি.) গী অরুবা পোৎচাক অমনি। অদুমওইনমক ভারত্তা গ্রাফাইতকী মথৌ তাবগী 60% ইম্পোর্ত তৌই। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা গ্রাফাইৎ মাইন 9 মথৌ পাংথোক্লি অমসুং মখা তানা ব্লোক 27 অমসুং মায় পাক্না ওক্সন তৌখ্রে। মখা তানা ওক্সন তৌগদবা গ্রাফাইৎ ব্লোক 20 দা জি.এস.আই. অমসুং এম.ই.সি.এল. পীখ্রে অমসুং ব্লোক 26 রোমসু পুথোরক্কদৌরে।
জির্কোনিয়ম অসি কোল্হিং কাহন্দবা অমসুং তেম্পরেচর ৱাংবদা কুইনা লৈবা ঙম্বা মরম্না ন্যুক্লিয়র ইনর্জী, এরোস্পেস, হেল্থকেয়র অমসুং মেনুফেকচরিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রীদা শিজিন্নবা ভর্সেতাইল মেতলনি। কেসিয়ম অসি মরুওইনা হাই-তেক ইলেক্ত্রোনিক সেক্তরদা মরুওইনা এতোমিক ক্লোকশিং, জি.পি.এস. সিস্তেমশিং, অতৈ হাই প্রেসিজনগী খুৎলাইশিং, কেন্সর লায়য়েংবনচিংবদা মেদিকেলগী খুলায়শিংদা শিজিন্নৈ। রুবিদিয়ম অসি ফাইবর ওপ্তিক্স, তেলিকম্যুনিকেসন সিস্তেমশিং, নাইত ভিজন দিভাইসশিংনচিংবদা শিজিন্নৈ।
হন্দক্তা কেন্দ্র সরকারনা সেপ্তেম্বর 16, 2025 তা ক্রিতিকেল মিনরেল ব্লোকশিংগী ওইনা ত্রাজ্ঞে তরুক্কী ওক্সনগী এন.আই.তি. ইসু তৌখ্রে। মসিদা গ্রাফাইতকী ব্লোক 5, রুবিদিয়মগী ব্লোক 2 অমসুং কেসিয়ম অমসুং জির্কোনিয়মগী ব্লোক 1(দিতেলশিং কোন্ননা হাপ্লবা) অসি য়াওরি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ঙসি এপ্রুভেল পীখ্রিবা রোয়েল্তীগী রেত অসিনা ওক্সন তৌবদা নিলাম লাওবশিংদা রেস্নেল ওইবা মওংদা সবমিৎ তৌবদা মতেং ওইরগনি।
সেপ্তেম্বর 1, 2014 দগী গ্রাফাইতকী রোয়েল্তী রেতকী মমল অসি তোন্দা য়ুম্ফম ওইরগা অখন্নবা মওংদা শেমখ্রে। মসি মরুওইবা অমসুং স্ত্রেতিজিক ওইবা মিনরেলশিংগী লিস্ততা অমত্তা ঙাইবা মিনরেলনি, মসিগী রোয়েল্তী রেত অসি তোন্দা য়ুম্ফম ওইরগা অখন্ননা শেমখিবনি। মসিদা নত্তনা তোঙান-তোঙানবা গ্রেদশিংদা রোয়েল্তীগী হেনগৎলকপা মিনরেলগী মমলশিংদা অহোংবা অসি চাং চান্নবা মওংদা ওইহল্লক্নবগীদমক্তা গ্রেদ খুদিংমক্তা গ্রাফাইতকী মমলশিংদা খেন্নবা অসিদা য়েংলগা গ্রাফাইতকী রোয়েল্তী অসি হৌজিক ভেলোরেমদা য়ুম্ফমদা চার্জ তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। হন্দক্কী চহীশিংদা মরুওইবা মিনরেল অয়াম্বগী রোয়েল্তী রেত অসি 2% দগী 4% গী চাংদা ওইনবা স্পেসিফাই তৌখ্রে।