PIB Backgrounder
DPDP Rules, 2025 Notified
A Citizen-Centric Framework for Privacy Protection and Responsible Data Use
17 NOV 2025 10:44AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• DPDP Rules notified on 14 November 2025 after nationwide consultations.
• Consultation process received 6,915 inputs shaping the final Rules.
• Rules give full effect to the Digital Personal Data Protection Act, 2023.
Introduction
The Government of India notified the Digital Personal Data Protection (DPDP) Rules, 2025 on 14 November 2025. This marks the full operationalisation of the Digital Personal Data Protection Act, 2023 (DPDP Act). Together, the Act and the Rules form a clear and citizen-centred framework for the responsible use of digital personal data. They place equal weight on individual rights and lawful data processing.
The Ministry of Electronics and Information Technology invited public comments on the draft Rules before finalising them. Consultations were held in Delhi, Mumbai, Guwahati, Kolkata, Hyderabad, Bengaluru and Chennai. A wide range of participants took part in these discussions. Startups, MSMEs, industry bodies, civil society groups and government departments all offered detailed suggestions. Citizens also shared their views. In total, 6,915 inputs were received during the consultation process. These contributions played a key role in shaping the final Rules.
With the notification of the Rules, India now has a practical and innovation-friendly system for data protection. It supports ease of understanding, encourages compliance and strengthens trust in the country’s growing digital ecosystem.
Understanding the Digital Personal Data Protection Act, 2023
Parliament enacted the Digital Personal Data Protection Act on 11 August 2023. The law creates a full framework for the protection of digital personal data in India. It explains what organisations must do when they collect or use such data. The Act follows the SARAL approach. This means it is Simple, Accessible, Rational and Actionable. The text uses plain language and clear illustrations so that people and businesses can understand the rules without difficulty.
Key Terms Under the DPDP Act, 2023
• Data Fiduciary: An entity that decides why and how personal data is processed, either alone or with others.
• Data Principal: The individual to whom the personal data relates. In the case of a child, this includes a parent or lawful guardian. For a person with a disability who cannot act independently, this includes the lawful guardian acting on their behalf.
• Data Processor: Any entity that processes personal data on behalf of a Data Fiduciary.
• Consent Manager: An entity that provides a single, transparent and interoperable platform through which a Data Principal may give, manage, review or withdraw consent.
• Appellate Tribunal: The Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT), which hears appeals against decisions of the Data Protection Board.
The law rests on seven core principles. These include consent and transparency, purpose limitation, data minimisation, accuracy, storage limitation, security safeguards and accountability. These principles guide every stage of data processing. They also ensure that personal data is used only for lawful and specific purposes.
A central feature of the Act is the creation of the Data Protection Board of India. The Board functions as an independent body that oversees compliance, inquires into breaches and ensures that corrective measures are taken. It plays a key role in enforcing the rights granted under the Act and maintaining trust in the system.
Penalties Under the DPDP Act, 2023
The DPDP Act imposes substantial financial penalties for non-compliance by Data Fiduciaries. The highest penalty up to250 crore applies to failure of a Data Fiduciary to maintain reasonable security safeguards. Not notifying the Board or affected individuals of a personal data breach as well as violations of obligations relating to children can each attract penalties of up to200 crore. Any other violation of the Act or Rules by a Data Fiduciary may attract penalties up to ₹50 crore.
The Act places clear responsibilities on Data Fiduciaries to keep personal data safe and to stay accountable for its use. It also gives Data Principals the right to know how their data is handled and the right to seek correction or removal when needed.
Together, the Act and the Rules create a strong and balanced system. They strengthen privacy, build public trust and support responsible innovation. They also help India’s digital economy grow in a secure and globally competitive way.
Overview of the Digital Personal Data Protection Rules, 2025
The Digital Personal Data Protection Rules, 2025 give full effect to the DPDP Act, 2023. They build a clear and practical system to protect personal data in a fast-expanding digital environment. The Rules focus on the rights of citizens and on responsible data use by organisations. The Rules aim to curb unauthorized commercial use of data, reduce digital harms and create a safe space for innovation. They will also help India maintain a strong and trusted digital economy.
In carrying this vision forward, the Rules outline several core provisions that follow:
Phased and Practical Implementation
The Rules introduce an eighteen-month period for phased compliance. This gives organisations enough time to adjust their systems and adopt responsible data practices. Every Data Fiduciary must issue a separate consent notice that is clear and easy to understand. The notice must explain the specific purpose for which personal data is collected and used. Consent Managers, who help people manage their permissions, must be companies based in India.
Clear Protocols for Personal Data Breach Notification
The Rules set out a simple and timely process for reporting personal data breaches. When a breach takes place, the Data Fiduciary must inform all affected individuals without delay. The message must be in plain language and must explain what happened, the possible impact and the steps taken to address the issue. It must also include contact details for help.
Transparency and Accountability Measures
The Rules require every Data Fiduciary to display clear contact information for queries related to personal data. This may be the contact of a designated officer or a Data Protection Officer. Significant Data Fiduciaries face stronger duties. They must conduct independent audits and carry out impact assessments. They must also follow stricter checks while using new or sensitive technologies. In some cases, they must follow government directions on restricted categories of data, including local storage where needed.
Strengthening Rights of Data Principals
The Rules reinforce the rights already provided under the Act. Individuals can ask to access their personal data or seek corrections and updates. They may also request the removal of data in certain situations. They can choose someone else to exercise these rights on their behalf. Data Fiduciaries must respond to such requests within ninety days.
Digital-First Data Protection Board
The Rules establish a fully digital Data Protection Board of India, which will consist of four members. Citizens will be able to file complaints online and track their cases through a dedicated portal and mobile application. This digital system supports quicker decisions and simplifies grievance redressal. Appeals against the Board’s decisions will be heard by the Appellate Tribunal, TDSAT.
How the DPDP Rules Empower Individuals
The DPDP framework places the individual at the centre of India’s data protection system. It aims to give every citizen clear control over personal data and confidence that it is being handled with care. The rules are written in plain language so that people can understand their rights without difficulty. They also ensure that organisations act responsibly and remain accountable for how they use personal data.
Rights and protections for citizens include:
Right to Give or Refuse Consent
Every person has the choice to allow or deny the use of their personal data. Consent must be clear, informed and easy to understand. Individuals may withdraw their consent at any time.
Right to Know How Data is Used
Citizens can seek information on what personal data has been collected, why it has been collected and how it is being used. Organisations must provide this information in a simple form.
Right to Access Personal Data
Individuals can ask for a copy of their personal data that is held by a Data Fiduciary.
Right to Correct Personal Data
People may request corrections to personal data that is inaccurate or incomplete.
Right to Update Personal Data
Citizens can ask for changes when their details have altered, such as a new address or updated contact number.
Right to Erase Personal Data
Individuals may request the removal of personal data in certain situations. The Data Fiduciary must consider and act on this request within the permitted time.
Right to Nominate Another Person
Every individual can appoint someone to exercise their data rights on their behalf. This is helpful in cases of illness or other limitations.
Mandatory Response within Ninety Days
Data Fiduciaries are required to address all requests related to access, correction, updating or erasure within a maximum of ninety days, ensuring timely action and accountability.
Protection During Personal Data Breaches
If a breach takes place, citizens must be informed at the earliest. The message must explain what happened and what steps they can take. This helps people act quickly to reduce harm.
Clear Contact for Queries and Complaints
Data Fiduciaries must provide a point of contact for questions relating to personal data. This may be a designated officer or a Data Protection Officer.
Special Protection for Children
When a child’s personal data is involved, verifiable consent from a parent or guardian is required. This consent is needed unless the processing relates to essential services such as healthcare, education or real-time safety.
Special Protection for Persons with Disabilities
If a person with a disability cannot make legal decisions even with support, their lawful guardian must give consent. This guardian must be verified under the relevant laws.
How DPDP Aligns with the RTI Act
Since the DPDP Act and the DPDP Rules expand citizens’ privacy rights, they also clarify how these rights work alongside the access to information guaranteed by the Right to Information (RTI) Act.
The changes introduced through the DPDP Act revise Section 8(1)(j) of the RTI Act in a way that respects both rights without diminishing either. The amendment reflects the Supreme Court’s affirmation of privacy as a fundamental right in the Puttaswamy judgment. It brings the law in line with the reasoning already followed by courts, which have long applied reasonable restrictions to safeguard personal information. By codifying this approach, the amendment prevents uncertainty and avoids any conflict between the transparency regime of the RTI Act and the privacy safeguards introduced under the DPDP framework.
The revision does not prevent the disclosure of personal information. It simply requires that such information be assessed with care and shared only after considering the privacy interests involved. At the same time, Section 8(2) of the RTI Act remains fully operative. This provision allows a public authority to release information when the public interest in disclosure is strong enough to outweigh any possible harm. This ensures that the essence of the RTI Act, which is to promote openness and accountability in public life, continues to guide decision making.
Conclusion
The Digital Personal Data Protection Act and the DPDP Rules mark an important step in building a trustworthy and future-ready digital environment for the country. They bring clarity to how personal data must be handled, strengthen the rights of individuals and create firm responsibilities for organisations. The framework is practical in design and backed by wide public consultation, which makes it both inclusive and responsive to real needs. It supports the growth of India’s digital economy while ensuring that privacy remains central to its progress. With these measures now in place, India moves towards a safer, more transparent and innovation-friendly data ecosystem that serves citizens and strengthens public confidence in digital governance.
References:
Full DPDP Rules, 2025:
Full DPDP Act, 2023
MEITY:
Click here to see pdf

PIB Headquarters
ଡିପିଡିପି ଆଇନ, ୨୦୨୫ ବିଜ୍ଞପ୍ତି
ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତା ସୁରକ୍ଷା ଓ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରେ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଧତା
17 NOV 2025 10:44AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
- ସାରା ଦେଶରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ପରେ ୧୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ଡିପିଡିପି ଆଇନ, ୨୦୨୫ର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ
- ଚୁଡାନ୍ତ ଆଇନ ହେବା ଯାଏ ୬,୯୧୫ ଇନପୁଟ ପ୍ରାପ୍ତ
- ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆକ୍ଟ, ୨୦୨୩ ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ
ଉପକ୍ରମ
୧୪ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ (ଡିପିଡିପି) ନିୟମ ୨୦୨୫ ବିଜ୍ଞାପିତ କରିଥିଲେ । ଏହା ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆଇନ ୨୦୨୩ (ଡିପିଡିପି ଆକ୍ଟ) ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲା ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଆଇନ ଓ ନିୟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଏହା ଦେବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଧିକାର ଓ ଆଇନଗତ ଡାଟା ପ୍ରୋସେସିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ ।
ଚୁଡାନ୍ତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ନିୟମ ସମ୍ପର୍କରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରୁ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲା । ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ, ଗୁଆହାଟି, କୋଲକାତା, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ବେଙ୍ଗାଳୁରୁ, ଚେନ୍ନାଇରେ ପରାମର୍ଶ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଥିଲା । ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ସହଭାଗିତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ, ଏମଏସଏମଇ, ଶିଳ୍ପ ଜଗତ, ଆବାସିକ ସଂଘ, ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବହୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ନାଗରିକମାନେ ବି ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ । ଏପରି ପରାମର୍ଶ ବେଳେ ପ୍ରାୟ ୬, ୯୧୫ଟି ଇନପୁଟ ହସ୍ତଗତ ହୋଇଥିଲା । ଏପରି ଛୋଟ ଛୋଟ ଅବଦାନ ମୁଖ୍ୟ ନିଷ୍କର୍ସ ବାହାରିବା ଯାଏ ବହୁ କାମ ଦେଇଥିଲା ।
ନିୟମଗୁଡିକର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପରେ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ଭାରତ ପାଖରେ ଏବେ ଏକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇପାରିଛି । ଭାରତର ବିକଶିତ ଡିଜିଟାଲ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଲାଗି ଏହା ଇଜ ଅଫ ଅଣ୍ଡରଷ୍ଟାଣ୍ଡିଙ୍ଗକୁ ସହଯୋଗ କରିଥାଏ ।
ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆକ୍ଟ, ୨୦୨୩
୧୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ରେ ସଂସଦ ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆଇନ ୨୦୨୩ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କଲା । ଆମ ଦେଶରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟାର ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ଏହି ଆଇନ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣକ୍ଷମ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ସଂଗ୍ରହ ନେଇ କଣ କରିବା ଉଚିତ ଏହା ବୁଝାଇଥାଏ । ଏହି ଆଇନ ଏସଏଆରଏଏଲ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଏହା ସରଳ, ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ, ପ୍ରଜ୍ଞାଦୀପ୍ତ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବୋଲି ସୂଚାଇଥାଏ । ଏହି ଆଇନ ସମ୍ପର୍କରେ ସରଳ ଭାଷାରେ ଅବତାରଣା କରାଯାଇଛି ଫଳରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ବ୍ୟବସାୟୀ ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ସହଜରେ ବୁଝିପାରିବେ ।
ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆଇନ, ୨୦୨୩ର ପ୍ରମୁଖ ପରିଭାଷା
- ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରି : ଏକୁଟିଆ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କାହିଁକି ଓ କିପରି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହୁଏ ତାହା ସ୍ଥିର କରିଥାଏ ।
- ଡାଟା ପ୍ରିନସିପାଲ : ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କୁ ବୁଝାଇଥାଏ । ଯଦି ଶିଶୁ ହୋଇଥାଏ ତେବେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାବକ କିମ୍ବା ଆଇନଗତ ତତ୍ୱାବଧାରକଙ୍କୁ ବୁଝାଇଥାଏ । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କାମ କରିପାରୁନଥିବା ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ତତ୍ୱାବଧାରକ ।
- ଡାଟା ପ୍ରୋସେସର : ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରି ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ।
- କନସେଂଟ ମ୍ୟାନେଜର : ଏକକ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଆନ୍ତଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଡାଟା ପ୍ରିନସିପାଲ ପରିଚାଳନା, ସମୀକ୍ଷା, ଦାନ, ପ୍ରତ୍ୟାହୃତି ପରି ବିଭିନ୍ନ କାମ କରିପାରେ ।
- ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ : ଟେଲିକମ ଡିସପ୍ୟୁଟ୍ସ ସେଟେଲମେଂଟ ଆଣ୍ଡ ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ (ଟିଡିଏସଏଟି) - ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବୋର୍ଡର ନିଷ୍ପତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶୁଣୁଥିବା ଅଥରିଟି
ଏହି ଆଇନ ସାତଟି ମୁଖ୍ୟ ନିୟମ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ଏଥିରେ ସହମତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସସୀମ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଡାଟା ହ୍ରାସ, ସଠିକତା, ସସୀମ ଷ୍ଟୋରେଜ, ସୁରକ୍ଷା ନିରାପତା, ଉତରଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଡାଟା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ପ୍ରତିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଆଇନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ । ଆଇନଗତ ଓ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ଆଇନ ୨୦୨୩ର ଦଣ୍ଡବିଧାନ
ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ଅମାନିଆ ହେଲେ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ଅନୁସାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଏ । ସୁରକ୍ଷା ନିରାପତା ପରିଚାଳନାରେ ତ୍ରୁଟି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ ୨୫୦ କୋଟି ଯାଏ ଅଧିକରୁ ଅଧିକତମ ଆର୍ଥିକ ଦଣ୍ଡରେ ଦଣ୍ଡିତ କରିବାର ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି । ବୋର୍ଡକୁ ନଜଣାଇ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆନୁଗତ୍ୟରେ ଖିଲାପ ପାଇଁ ୨୦୦ କୋଟି ଯାଏ ଦଣ୍ଡ ବିଧାନର ନିୟମ ରହିଛି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୌଣସି କାରଣ ଲାଗି ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀର ତ୍ରୁଟି ଲାଗି ୫୦ କୋଟି ଯାଏ ବି ଦଣ୍ଡ ବିଧାନ କରାଯିବାର ନିୟମ ରହିଛି ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଲାଗି ଉତରଦାୟିତ୍ୱତା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ଏହି ଆଇନ ଖସଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହା ଡାଟା ପ୍ରିନସିପାଲମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଡାଟାର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା, ପରିବର୍ତନ କରିବା କିମ୍ବା ଉଚ୍ଛେଦ କରିବାର ଅଧିକାର ଦେଇଛି ।
ଏକାଠି ଉଭୟ ଆଇନ ଓ ନିୟମ ଏକ ଦୃଢ ଓ ସୁସଂହତ ପ୍ରଣାଳୀ ତିଆରି କରିପାରିବେ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଓ ଲୋକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସଭାଜନ ହେବା ସହ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଆବିଷ୍କାରକୁ ଏହା ସହଯୋଗ କରିବ । ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଭାବଧାରାରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ନିୟମ ୨୦୨୫ - ବିହଙ୍ଗାବଲୋକନ
ଡିପିଡିପି ଆଇନ, ୨୦୨୩କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଡିଜିଟାଲ ପର୍ସନାଲ ଡାଟା ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ ନିୟମ ୨୦୨୫ ରହିଛି । ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଣାଳୀ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ସହ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ଏହା ଫୋକସ କରିଥାଏ । ଅନଧିକୃତ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରକୁ ଏହା ଲଗାମ ଦେଇଥାଏ । ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ ସହ ନିରାପଦ ଇନୋଭେସନ ଲାଗି ଏହା ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ । ଭାରତର ଏକ ଦୃଢ ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଲାଗି ଏହା ସହଯୋଗ କରେ ।
ଉପରୋକ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଏହି ନିୟମ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋଭିଜନର ରୂପରେଖ ତିଆରି କରେ :
ପର୍ଯ୍ୟାୟଭୁକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷୀକରଣ
ନିୟମ ଅନୁସାରେ କମ୍ପ୍ଲ୍ଲିୟାନ୍ସ ପାଇଁ ୧୮ ମାସିଆ ସମୟ ଦିଆଯାଏ । ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ସିଷ୍ଟମ ଆଡଜଷ୍ଟ କରିବା ସହ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଡାଟା ଅଭ୍ୟାସ ଆପଣେଇବା ଲାଗି ଏହା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମୟ ଦେଇଥାଏ । ପଢିବା ଓ ବୁଝିବା ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସହମତି ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟାର ବ୍ୟବହାର ଓ ଉପଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କ ନୋଟିସ ବୁଝାଇବା ଦରକାର । ସହମତି ମ୍ୟାନେଜରମାନେ ଭାରତରେ କମ୍ପାନୀ ଭିତିକ ଦେବା ବିଧେୟ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନକାରୀ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ନେଇ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ସ
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ଲାଗି ଏହି ନିୟମ ସରଳ ଓ ସମୟୋଦ୍ଦୀପକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ଥିର କରିଥାଏ । ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ହେଲେ ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀ ବିଳମ୍ବ ନକରି ପ୍ରଭାବିତ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ସରଳ ଓ ବୋଧଗମ୍ୟ ଭାଷାରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମେସେଜଟି ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବିବରଣୀକୁ ବି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଉତରଦାୟିତ୍ୱତା ପଦକ୍ଷେପ
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଲାଗି ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସୂଚୀକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଦରକାର । ଏହା କୌଣସି ଅଧିକୃତ ଅଧିକାରୀ କିମ୍ବା ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀର ହୋଇପାରେ । ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ଅଡିଟ କରିବା ଉଚିତ । କୌଣସି ନୂଆ କିମ୍ବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ସମୟରେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଉଚିତ । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନେ ସରକାରୀ ଅନୁଦେଶକୁ ବି ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ ।
ଡାଟା ପ୍ରିନସିପାଲମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁଦୃଢିକରଣ
ଆଇନ ଅଧୀନରେ ରହିଥିବା ଅଧିକାରକୁ ନିୟମଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଥାନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କିମ୍ବା ସଂଶୋଧନ ବା ଅପଡେସନ ଲାଗି ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରଶ୍ନ କରିପାରିବ । ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡାଟା ଉଚ୍ଛେଦ ଲାଗି ସେମାନେ ଅନୁରୋଧ କରିପାରିବେ । ଅଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ସେମାନେ କାହାକୁ ବି ଚୟନ କରିପାରିବେ । ନବେ ଦିନ ଭିତରେ ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ଏଭଳି ଅନୁରୋଧର ଉତର ଦେବା କଥା ।
ଡିଜିଟାଲ ଫାଷ୍ଟ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବୋର୍ଡ
ଏହି ନିୟମ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଚାରି ଜଣିଆ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକମାନେ ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ଓ ସେମାନଙ୍କର କେସକୁ ଟ୍ରାକ କରିପାରିବେ । ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ବା ଟିଡିଏସଏଟି ମାଧ୍ୟମରେ ବୋର୍ଡର ନିଷ୍ପତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଗତ ମାମଲାର ଶୁଣାଣି ହୋଇଥାଏ ।
ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷକୁ ଡିପିଡିପି ନିୟମ କିପରି ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ
ଭାରତର ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀର କେନ୍ଦ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଡିପିଡିପି ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଥାଏ । ପ୍ରତି ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉପରେ ଏହା ନିରଙ୍କୁଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଦେବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ । ସରଳ ଭାଷାରେ ନିୟମଗୁଡିକ ଲେଖାଯାଇଥାଏ ଫଳରେ କୌଣସି ଲୋକ ସହଜରେ ଏହାକୁ ଜାଣିପାରିବେ । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏହା ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରବର୍ତାଇ ଥାଏ ।
ଅଧିକାର ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ସହମତି କିମ୍ବା ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ ଅଧିକାର
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରିବା ନେଇ ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସହମତି କିମ୍ବା ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାର ଅଧିକାର ରହିଛି । ସହମତିଟି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ବୋଧଗମ୍ୟ ହେବା ଦରକାର । କୌଣସି ସମୟରେ ସହମତି ପ୍ରତ୍ୟାହୃତ କରିବାର ଅଧିକାର ବ୍ୟକ୍ତି ପାଖରେ ରହିବ ।
ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ନେଇ ଅଧିକାର
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସଂଗ୍ରହ, ଏହାର କାରଣ ଓ ତରିକା ନେଇ ନାଗରିକମାନେ ସୂଚନା ମାଗିି ପାରିବେ । ସରଳ ଫର୍ମରେ ସଂସ୍ଥା ପକ୍ଷରୁ ସୂଚନା ଦିଆଯିବ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ପ୍ରାପ୍ତି ଅଧିକାର
ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀ ଦ୍ୱାରା ଅଟକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟାର ଏକ ନକଲ କପି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ମାଗିପାରିବେ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସଂଶୋଧନ ଅଧିକାର
ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ବ୍ୟକ୍ତି ଅନୁରୋଧ କରିପାରିବେ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଅପଡେସନ ଅଧିକାର
ନୂଆ ଠିକଣା କିମ୍ବା ଯୋଗାଯୋଗ ନମ୍ବର ଆସିଲେ ନାଗରିକମାନେ ବଦଳାଇବାକୁ କହିପାରିବେ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉଚ୍ଛେଦ ଅଧିକାର
କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉଚ୍ଛେଦ ଲାଗି ନାଗରିକମାନେ କହିପାରିବେ । ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମା ଭିତରେ ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ଏନେଇ ସ୍ଥିର ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ।
ଆଉ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ମନୋନୀତ କରିବା ଅଧିକାର
ନିଜ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତିଟି ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକୁ ମନୋନୀତ କରିବାର ଅଧିକାର ରହିଛି । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଅସମୟରେ ଏହା କାମରେ ଆସିଥାଏ ।
ନବେ ଦିନ ଭିତରେ ନିଶ୍ଚିତ ଉତର
ସମୟୋପଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ଉତରଦାୟିତ୍ୱତାକୁ ଆଖିରେ ରଖି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନବେ ଦିନ ଭିତରେ ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ପ୍ରାପ୍ତି, ସଂଶୋଧନ, ଉଚ୍ଛେଦ ନେଇ କାମ କରିବେ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ହେଲେ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ
ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ ହେଲେ ନାଗରିକମାନେ ସୂଚିତ ହେବା ଜରୁରୀ । ଘଟଣା ଓ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମେସେଜଟି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଉଚିତ । କୌଣସି କ୍ଷତି ପହଂଚାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଲୋକଙ୍କୁ କାମ କରିବାକୁ ଏହା ସହଯୋଗ କରେ ।
ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ଅଭିଯୋଗ ଲାଗି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଠିକଣା
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନ ଲାଗି ଡାଟା ଫିଡୁସିଆରୀମାନେ ଯୋଗାଯୋଗର ମାଧ୍ୟମ ବତାଇବେ । ଏହା କୌଣସି ଅଧିକୃତ ଅଧିକାରୀ ହୋଇପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଲାଗି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁରକ୍ଷା
କୌଣସି ଶିଶୁର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ନେଇ ତାର ଅଭିଭାବକଙ୍କର ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଶିକ୍ଷା ଛଡା ଏହି ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ଲାଗି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁରକ୍ଷା
ଯଦି କୌଣସି ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଇନଗତ ନିଷ୍ପତି ନେଇପାରୁନି ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଆଇନଗତ ଅଭିଭାବକ ଅନୁମତି ଦେବେ । ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମାନୁସାରେ ଅଭିଭାବକଙ୍କୁ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ ।
ଆରଟିଆଇ ଆକ୍ଟ ସହ ଡିପିଡିପି କିପରି ସମତୁଲତା ରକ୍ଷାକରେ
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟ ଅଧିକାରକୁ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ଓ ନିୟମ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁଥିବା ବେଳେ ଆରଟିଆଇ କିମ୍ବା ରାଇଟ ଟୁ ଇନଫର୍ମେସନ ଆଇନ ସହ ଏହା ମିଶି କାମ କରିଥାଏ ।
ଆରଟିଆଇ ଆଇନର ସଂଶୋଧିତ ସେକ୍ସନ ୮(୧)ଜେ ଡିପିଡିପି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ପୁଟ୍ଟସ୍ୱାମୀ କେସରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତାକୁ ଏକ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଭାବରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ରାୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଲାଗି ଅନେକ ଦିନ ଆଗରୁ କରାଯାଇଥିବା କଟକଣାକୁ ଆଇନ ପରିସରକୁ ଆଣିବାକୁ ଏହା ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ଉଦ୍ୟମ । ଏହି ସଂଶୋଧନ କୌଣସି ଅସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରତିହତ କରେ ଓ ଆରଟିଆଇ ଆକ୍ଟର ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିସର ସହ କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱାତ୍ମକ ସ୍ଥିତି ଉପୁଜାଏ ନାହିଁ ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୂଚନାର ପ୍ରକାଶକୁ ଏହି ସଂଶୋଧନ ପ୍ରତିହତ କରେନି । ନିହିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ବିଚାର କରି ସୂଚନାକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଏହା କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ । ଆରଟିଆଇ ଆକ୍ଟର ସେକ୍ସନ ୮ (୨) ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି । ଏହାରି ବଳରେ କୌଣସି ଅଧିକାରୀ ଜନସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସୂଚନା ଦେଇପାରିବେ ।
ଉପସଂହାର
ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଓ ଡିପିଡିପି ନିୟମ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ତିଆରି କରିପାରିଛନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର ନେଇ ସେମାନେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିପାରିଛନ୍ତି । ବ୍ୟକ୍ତିର ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ଉତରଦାୟିତ୍ୱତାକୁ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିଛନ୍ତି । ଜନମତ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ଏହି ଫ୍ରେମୱାର୍କକୁ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଭାରତବର୍ଷର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶରେ ଏହା ବେଶ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।